» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
133 / 140
»»

hruske ::

joez7 je izjavil:

Zato pa sta naša pralna stoja dobila grelca 1400W (prej 2000W), sušilca že mata toplotno črpalko - max poraba 450W, Bojler je dobil dimmer - sedaj 450W (ob 2000W el. grelcu), grelca na zologovniku masta po novem tudi dimmer (je nastavljen na 1000W), trenutno še tuhtam kako omejiti pečico 3.2kW (v planu je prevezava grelcev, ali pa dimmer, še ne vem??? - verjetno bom na kaki stari delal expirimente - ali ubodel novo z 1700W)
Tut pomivalec je zanimiv - v ciklu ma 3 konice po 2000W. TČ se lepo vozi med 650 in 1500W (večidel 900).
Vse skupaj pa nadziram in krmilim z HA, in držim konico pod 4.5kW, ob dnevni porabi med 25 in 50kWh.
HA lepo gleda porabo in uporabnike z nižjo prioriteto izklaplja.
Pač upokojenci mamo preveč časa. :)

Okej, tole tvoje moddanje naprav me pa spominja na zgodnje čase Slo-Techa, ko se je moddalo vse kar je imelo žico not speljano. :))

Fajn. :)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

delavec44 ::

Še računalnik undervoltat pa smo zmagali :))

joez7 ::

delavec44 je izjavil:

Še računalnik undervoltat pa smo zmagali :))

Če maš pravo seriji intla, ni treba - 30W je dovolj. :)
Pač stara šola - nič ni dovolj dobro - vse se da pokvarit.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

nekikr ::

brez kakšnega luksuza (savna itd.).

Od kdaj je pa savna, ki jo kupiš v Hoferju in stane manj od telefona, luksuz?

Pač upokojenci mamo preveč časa. :)

Potem pa raje kakšno dopoldne naredite kaj na fuš, pa bo 550x več od tega.

DamijanD ::

Pri savni je bilo mišljeno na obratovalne stroške

s1m0n ::

Zakaj se dogovorjena obračunska moč iz meseca v mesec spreminja?

jWill55 ::

Kot vsi, sem tudi jaz danes prejel položnico za elektriko, ki je občutno višja - imam elektrarno iz leta 2022. Energija Plus mi je določila obračunsko moč 11.4 kW, na MojElektro pa je navedena 5.3 kW. Zakaj je temu tako? Na odgovor distributerja še čakam.

Se opravičujem, če je vprašanje butasto, enostavno se nisem imel čas ukvarjat s tem, vse kar zaenkrat vem je, da obstajajo različni časovni bloki. :))

Moj Elektro

Moj Elektro

Energija Plus

Energija Plus

Utk ::

Na mojelektro vidiš da te iz nekega razloga vodijo pod novega uporabnika, potem imaš tako moč kot si dosegel špico ta mesec.

jWill55 je izjavil:

Kot vsi, sem tudi jaz danes prejel položnico za elektriko, ki je občutno višja - imam elektrarno iz leta 2022. Energija Plus mi je določila obračunsko moč 11.4 kW, na MojElektro pa je navedena 5.3 kW. Zakaj je temu tako? Na odgovor distributerja še čakam.

Se opravičujem, če je vprašanje butasto, enostavno se nisem imel čas ukvarjat s tem, vse kar zaenkrat vem je, da obstajajo različni časovni bloki. :))

Moj Elektro

Moj Elektro

Energija Plus

Energija Plus

Jaz bo obvezno podal ugovor računa. Merodajna je dogovorjena moč na MojElektro. Časa maš pa 8 dni. Pa ja ti niso menda vsekali priključno moč SE?

Kolk kaže mojelektro dogovorjeno moč za november 2024?

Najprej treba prebrat, potem pa se pritožit, če je kak razlog.

urosbe ::

jWill55 je izjavil:

Do konca letošnjega leta imaš veljavno 3. postavko na screenshotu MojElektro, torej tam ni navedene nobene moči kar pomeni, da plačaš takšno moč, kot jo max dosežeš v tekočem mesecu. In iz računa Energija Plus je razvidno, da so ti obračunali 11,2 kW, tako da si v mesecu novembru imel špico 11,2 kW. Glede na to, da imaš za leto 2025 (spet screenshot MojElektro -zadnja postavka) navedeno moč 5,3 kW, ti bodo takšno tudi obračunavali od januarja dalje, na računu boš pa videl tudi koliko presežkov boš imel in koliko penalov boš plačeval za presežke po tem poskusnem 2 letnem obdobju.

Utk je izjavil:

Na mojelektro vidiš da te iz nekega razloga vodijo pod novega uporabnika, potem imaš tako moč kot si dosegel špico ta mesec.

Me prosim razsvetljiš. Po Sodo pravilnikih iščem, na kakšen način ti zaračunajo špico po zadnjem mescu.

jWill55 je izjavil:

Moj Elektro

Moj Elektro

Energija Plus

Energija Plus

Pa si si pogledal graf konic prejšnjega mesca. Prosim prilepi ga gor.
Četudi so te vrgli v novega uporabnika, ti nebi smeli zaračunat več kot 17x0.42=7.1kW. Čudno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Od kje si sedaj privlekel 17x0.42? Saj nima starega števca, ki ne omogoča meritev. Nov uporabnik pomeni nekaj čisto drugega.

ps. Jaz menim, da bi bilo najbolj pravično, da bi vse vedno obračunavali kot nove uporabnike in zaračunali dejansko moč v preteklem mesecu. Brez nekih povprečij in penalov. Tehnično ni nobenih težav.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

IL_DIAVOLO ::

Poloznica enaka kot lani, verjetno se malo manj.

Za normalno porabo se ni spremenilo nič oz. je bolj pravično.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

M.B. ::

hruske je izjavil:

M.B. je izjavil:

Prišel je novembrski račun in na njem je omrežnina izračunana čudno. Na oktobrskem je bila:
- Dogovorjena obračunska moč blok 2-5
- Prevzeta energija blok 2-5
V novembrskem pa je
- Dogovorjena obračunska moč 1-4
- omrežnina visoka tarifa
- in omrežnina nizka tarifa.
(tako kot je bilo pred novim računom) sem jaz kaj spregledal je nova uredba da cene prevzete energije ne veljajo več po blokih?

Možno, da je bilo preveč izpadlih meritev in si padel nazaj na račun brez 15-min meritev?

Teoretično možno, samo meritve so. Večinoma s 3-4 dnevno zamudo ampak na koncu so.

Zgleda nisem edini https://slo-tech.com/forum/t819041/p839... zgoraj ima isto, samo omrežnino za enotno tarifo ne pa bo blokih. In Na moj elektro je tudi nov uporabnik tako kot jaz. (15 minutni števec imamo že dolgo samo zgleda ni bilo dovolj meritev prejšnjo zimo da bi meje nastavli).
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: M.B. ()

Slo-One ::

A lahko kdo preprosto razloži.

Recimo, da imam v bloku 1 določeno 5 kW. Koliko bi stalo če bi to presegel za 1 kW za 15 minut, pol ure, 1 uro in 24 h.

mirator ::

Za 15 min: (5 + 0,9*(6-5))*cena omrežnine za blok
Za pol ure: (5 + 0,9*2*(6-5))*cena omrežnine za blok itd

telexdell ::

mirator je izjavil:

To pa ne bo držalo. Manjka kvadratni koren pa cene blokov.
Če imaš moč 5 KW v 1. bloku in v ostalih enako in prekoračiš za 1 kW v prvem bloku 1x, 2x,....nx
Stalo bi:
5* (cena blok1+ cena blok2+cena blok3+cena blok4)+ 0,9*cena blok1* sqrt((konica1-5)+(konica2-5))

Pa faktor je sedaj 0,9 čez dve leti bo 1,05 in čez 4 leta 1,2.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

mirator je izjavil:

Če imaš moč 5 KW v 1. bloku in v ostalih enako in prekoračiš za 1 kW v prvem bloku 1x, 2x,....nx
Stalo bi:
5* (cena blok1+ cena blok2+cena blok3+cena blok4)+ 0,9*cena blok1* sqrt((konica1-5)+(konica2-5))

Kaj ni še kvadrat v korenu?

Izak ::

Koliko je minimalna dogovorjena obračunska moč po blokih, če je priključna moč 3 x 25A (17kW)?

socialec ::

Tu je poenostavljena razlaga tega predpisa in še formula:
 x

x

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

IL_DIAVOLO ::

Izak je izjavil:

Koliko je minimalna dogovorjena obračunska moč po blokih, če je priključna moč 3 x 25A (17kW)?

Bi rekel da 5kw.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

jWill55 ::

joez7 je izjavil:

Utk je izjavil:

Me prosim razsvetljiš. Po Sodo pravilnikih iščem, na kakšen način ti zaračunajo špico po zadnjem mescu.

jWill55 je izjavil:

Moj Elektro

Moj Elektro

Energija Plus

Energija Plus

Pa si si pogledal graf konic prejšnjega mesca. Prosim prilepi ga gor.
Četudi so te vrgli v novega uporabnika, ti nebi smeli zaračunat več kot 17x0.42=7.1kW. Čudno.

Evo, sem preveril - zgleda so mi obračunali 11.2 kW, ker sem enkrat dosegel to konico v novembru.

Konice

Konice

IL_DIAVOLO je izjavil:

Poloznica enaka kot lani, verjetno se malo manj.

Za normalno porabo se ni spremenilo nič oz. je bolj pravično.

Pa si ti intelektualc upošteval, da ti država subvencionira več kot pol cene same elektrike? Če je zdaj enaka položnica, kakšna bi bla s tržno ceno?

14 - 2:
(2) Če se uporabniku sistema iz prejšnjega odstavka najkasneje do konca oktobra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za novo koledarsko leto kot dogovorjeno moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz desetega odstavka 12. člena tega akta.

Glej še 12 člen, novi uporabnik.

Utk je izjavil:

14 - 2:
(2) Če se uporabniku sistema iz prejšnjega odstavka najkasneje do konca oktobra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za novo koledarsko leto kot dogovorjeno moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz desetega odstavka 12. člena tega akta.

Glej še 12 člen, novi uporabnik.

Hvala, mi še vedno ni jasno na kak način so ga uvrstili v novega uporabnika - so mu menjali števec, ali je spreminjal plačnika.
Po grafu sodeč je mel kar nekaj konic preko 10kw. Bo mel kar nekaj dela z glajenjem konic, potem pa spremembo dogovorjene moči. Tako, da bo pritožba uspešna le v primeru, da dokaže, da ni nov uporabnik.
Jeba pač, zgleda, da za nekatere nebo prehodne obdobja - ampak na trdo.

mirator ::

telexdell je izjavil:

mirator je izjavil:

Stalo bi:

Res je. Pozabil sem na koren. Se zgodi.

joez7 je izjavil:

Hvala, mi še vedno ni jasno na kak način so ga uvrstili v novega uporabnika - so mu menjali števec, ali je spreminjal plačnika.
Po grafu sodeč je mel kar nekaj konic preko 10kw. Bo mel kar nekaj dela z glajenjem konic, potem pa spremembo dogovorjene moči. Tako, da bo pritožba uspešna le v primeru, da dokaže, da ni nov uporabnik.
Jeba pač, zgleda, da za nekatere nebo prehodne obdobja - ampak na trdo.

Ne vem zakaj je nov uporabnik, to naj vpraša, če ne ve. Če zarad katergakoli razloga ni dovolj meritev, te štejejo pod "novega". Kolk razumem.
Za konice pa ne vem zakaj se bi sekiral. Če so take so take. Vse na glavo obrnit, da boš prišparal 3 kw špico je brez veze.

Takole zgleda moj graf porabe https://ibb.co/rxbrkTm dogovorjena moč pa 5-5-6-6-6.
Porabo pa mam v zimskih mesecih ~ -600kWh ob SE +700kWh = skupna ~ 1.3MWh.
Ni treba vse na glavo obrnit, samo malo tuhtanja, kaj je nujno, in kaj lahko zamakneš. Se z tem igram že vsaj pol leta. Ni neka raketna znanost. V njegovem primeru, vsaj hipotetično, če gre iz 11 na 5, je prišparal v zimskih mesecih 33EUR mesečno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Kolk je pa suma porabe v enem mescu?

jabe ::

Ne pozabite na kapico. Če je v posameznem bloku koren sestevka kvadratov vecji od (prikljucna moc-dogovorjena moc), gre v izracun slednje.

Primer: prikljucna 17kW, dogovorjena 7kW, koren sume kvadratov je pa 20
Penal je: 10x0,9xcenaČB

Slo-One je izjavil:

A lahko kdo preprosto razloži.

Recimo, da imam v bloku 1 določeno 5 kW. Koliko bi stalo če bi to presegel za 1 kW za 15 minut, pol ure, 1 uro in 24 h.

Število "fiktivnih kW" presežne moči je odvisna od višine preseganja in števila preseganj.

1x 15min x 1kW čez dogovorjeno ti da ta seznam prekoračitev: 1
2x 15min x 1kW čez: 1, 1
4x 15min x 1kW čez: 1, 1, 1, 1

Znotraj meseca potem vsako cifro v tem seznamu kvadriraš, jih vse skupaj sešteješ in to koreniš:

Za 15 min plačaš presežne 1kW, za pol ure 1,41kW (koren iz dva), za 1 uro 2kW presežne.

To presežno moč moraš potem še množiti z enim faktorjem, ki je za 2024 in 2025 0,90 za 2026 in 2027 bo 1,05 in od 2028 dalje 1,20. Ta zmnožek pa še s tarifo za blok 1, ki je trenutno 3,61 eur/kW.

Se pravi, za 15 min plačaš presežne 1kW = 3.25 eur, za pol ure 1,41kW (koren iz dva) oz. 4.58 eur, za 1 uro 2kW presežne oz. 6.50 eur.

Bolj zabavno postane, če imaš višje preseganje, npr tale primer.

Nekdo v hiši ima dogovorjeno moč 4kW, dovolj, da pokriva vse lastne potrebe. Mimo pride obisk z električnim avtom in stanovalec mu nič hudega sluteč dovoli, da polni svoj avto. Polni trifazno s 7kW, napolnil pa bo za 100 zimskih kilometrov, kar ni neka neobičajna količina. Dajmo rečt 21kW, ker je to potem ravno 3h polnjenja in je lažje računat.

7kW je 3kW nad dogovorjeno močjo.
3h je 12 intervalov po 15 minut.
Seznam presežkov je 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3 kW.
Vsakega kvadriraš, dobiš dvanajst devetic v seznamu. Sešteto je to 108. Koren iz 108 je 10,39 kW.

10,39kW krat 0,9 (faktor za 2024) krat 3,61 eur/kW (tarifa moč blok 1) = 33.76 eur.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Izak je izjavil:

Bi rekel da 5kw.

4,6kW oziroma 27% od 17kW.

feryz ::

jWill55 je izjavil:

Evo, sem preveril - zgleda so mi obračunali 11.2 kW, ker sem enkrat dosegel to konico v novembru.

Konice

Konice

Zanimivo. Torej se da zaračunati po porabi?

Ampak zakaj bi? Če bi zaračunavali po porabi, bi folk začel šparati in premikati porabnike v bolj varčne bloke. To pa vemo, da ni cilj državnih pijavk.

paradajzos ::

Bistvo je, da so naredili sistem manj pregleden in bolj zapleten, tako da se ljudje ne bojo mogli prilagoditi tako enostvno in da jim bojo lažje kradli.
Ali pa da jim bojo lahko prodali kakšne storitve, s katerimi bi "prišparali".

PS: Aja, pa filaj ti zdaj električni avto na 11 kW in ogrevaj se s toplotno črpalko. Dobr nas nategujejo nateguni pernati.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Saj so si naredili izjeme, ravno za te scenarije.

I am all ears...

Tole pišejo na RTV:

V podjetju bo torej treba stalno spremljati porabo in proizvodnjo električne energije, ju optimizirati in pametno izkoriščati moč, ki jo imamo na razpolago.

Presežki bodo lahko pomenili hitro 100 ali 1000 evrov večjo položnico. Lahko tudi več. Tako si je zelo težko zamisliti, da bi to vzelo manj kot poln delovni čas vsaj ene osebe, zato na trg prihajajo pametni, sodobni digitalni načini obračunavanja moči.

Se pravi spet se bo velikim splačalo opimizirati, tamale se bo pa jahalo in odiralo. Tako kot pri davkih.
Levakarski fake forum.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

Veliki domači porabniki imajo pa lepo subvencionirano ceno elektrike, medtem ko ima neka stara mama 70% položnice omrežnine, ker si kuha in greje vodo na elektriko, morda še ponoči kak raditor, ker ne more kurit šporheta celo noč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Govorim iz glave, ampak nekje sem videl, da je za polnenje avtomobila nizja tarifa za moc.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

To misliš za te javne polnilnice?

Ne. Mozno, da sem kaj narobe razumel in sem napisal napacno informacijo. S kaksno mocjo pa doma ljudje sploh tipicno polnijo? 7kw?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

paradajzos je izjavil:

Bistvo je, da so naredili sistem manj pregleden in bolj zapleten, tako da se ljudje ne bojo mogli prilagoditi tako enostvno in da jim bojo lažje kradli.

Glede na to, da nas drzava sili v upravljanje porabe, bi pricakoval da nam potem vsaj subvencionirajo tehnologijo, ki nam to omogoca.

kow je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Glede na to, da nas drzava sili v upravljanje porabe, bi pricakoval da nam potem vsaj subvencionirajo tehnologijo, ki nam to omogoca.

To bi bilo fer. Ampak kolikor sem bežno spremljal, imajo neke svoje old boyse, ki probajo iz tega potegniti denar na naš račun.
Levakarski fake forum.
Serijsko.

Half-Saint ::

Jasno je, da je sistem tako zakompliciran, da noben ne zna izračunat :D Že tle na forumu ma vsak neke svoje račune in forumle pol se pa med sabo jahate kdo ma prav. Mi smo dobili zadnjo položnico skoraj 100% višjo kot za oktober. S tem da celo gledamo kdaj peremo perilo in posodo. Nategnil so nas na suho, tko kot nas nategujejo že vsa leta in narod to mirno prenaša. Bravo.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Mi smo dobili zadnjo položnico skoraj 100% višjo kot za oktober. S tem da celo gledamo kdaj peremo perilo in posodo.

Nateg je tudi to, da ima kakršnkoli vpliv to gledanje kdaj kolk kuriš. Tudi v obvestilo od gen-ija piše nekako, da če razporediš porabo, da plačaš manj. Kar je čista laž. Če zdaj razporediš porabo, boš manj plačal leta 2026, pa niti to ne, če novembra nisi razporedil, ali pa če bo 3x v celi faking zimi pač neka situacija, ko boš res moral malo več stvari nažgat. 3x v zimi greš čez, pa lahko potem ostalih 115 dni paziš kolk češ, ne bo nič pomagalo.

Da. Penali bi morali biti time based. Drazji strom, ko gres preko dogovorjene moci. Ce ti kaj ne pase, dobis reminder v appu telefona in zmanjsas porabo.

Lonsarg ::

Ja ce bi dejansko bil namen da se folk prilagaja bi moralo biti enostavo. Da ce en mesec pazis da kak mocen porabnik premaknes izven konic -> avtomatsko manjsi racun naslednji mesec.

In to bi se dalo enostavno implementirat naprimer tako, da bi se obracunavalo na povprecje konic prejsnega meseca. Naprimer povprecje 20ih nakvecjih 15minutnih konic.

miko22 ::

Meni se zdi da elektro malo podatke spreminja. Namreč v novembru sem imel neko špico 11,2 največ.Zdaj je ta isti dan ista ura špica 13,9
Bom moral začet delat zaslonske posnetke.

fikus_ ::

Sam tvoje meritve v primeru pritožbe ne štejejo, ker jih zagotovo ne delaš s certificirano opremo, nisi usposobljen za opravljanje meritev,.....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

socialec ::

kow je izjavil:

Da. Penali bi morali biti time based. Drazji strom, ko gres preko dogovorjene moci. Ce ti kaj ne pase, dobis reminder v appu telefona in zmanjsas porabo.

To si moraš zaenkrat sam naredit s pomočjo kakšnih merilcev elektrike, naj bo s tokovniki ali P4 ali kaj drugega in glede na to, da so mojelektro.si 24h lagging.

fikus_ je izjavil:

Sam tvoje meritve v primeru pritožbe ne štejejo, ker jih zagotovo ne delaš s certificirano opremo, nisi usposobljen za opravljanje meritev,.....

Imaš prav, posnetki mojelektro.si vsakih 24h so malo mimo namena, verjetno web/app počepne prej ali slej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()
««
133 / 140
»»