Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Kiwix ::
Če odgovorim na tvoj način, najbolj da mu elektro pobere kable ven pa pusti do hiše samo 3 x 1,5mm2 kabel, če bo slučajno hotl kaj več naj ga pa plača.
Bom kar direkten: tvoj primer je neumno neprimerljiv.
Zakaj?
Ker ni poanta, da lahko en uporabnik potegne 20kw iz omrezja, temvec ta, da zaradi nepopolne infrastrukture/opreme elektra, mu ta onemogoca 15min odcitke ter obracun omreznine glede na lansko uporabo. Zato mu avtomatsko dodajo nek pavsal, ceprav nimajo pojma koliksne ima spice.
Medtem pa njegovemu sosedu racunajo omreznino glede na porabo prejsnjega leta.
Tretjemu sosedu, ki se je na novo priklopil, pa bodo obracunali omreznino po dejanski porabi iz meseca v mesec.
To je problem.
Ne ni res
Napisal je:
" Vseeno pa placuje 6kw bloke cetudi nebi nikoli prekoracil 2kw."
Naj kliče elektro in spremeni priključek iz 3x20A na 1x16A pa bo plačeval 3 kW. Me zania kako dolgo mu bo ustrezalo.
Mene je v osnovi zanimalo kako so prišlo do teh podatkov. Če plačujem pavšal za 3x20A bom sedaj to tudi izkoristil, kar v praksi pomeni, da nimajo informacij kakšne so moje špice in sem lahko 24/7 na max odjemu pa bom vedno samo za 5.9kw plačal. Za velike porabnike je to kar super :).
GizmoX ::
Mene je v osnovi zanimalo kako so prišlo do teh podatkov. Če plačujem pavšal za 3x20A bom sedaj to tudi izkoristil, kar v praksi pomeni, da nimajo informacij kakšne so moje špice in sem lahko 24/7 na max odjemu pa bom vedno samo za 5.9kw plačal. Za velike porabnike je to kar super :).
Niso prišli do teh (tvojih) podatkov. Užgali so neko "povprečje", ki veljajo za vse take, kot si ti. Brez pametnega števca. Pika.
Sedaj pa kar izkoristi, kolikor veš in znaš to "priložnost"
Ne strinjam se pa da so šli dodatno nižat ceno regulirane elektrike na 77 €/MWh in še iz 90% na 100%. na trgu je že pol leta cena med 100 in 150 €/MWh, nekdo bo plačal to razliko, kdo se pa ve, mi vsi. (če tole seveda sploh še drži).
Ena zanimiva, če ne nujna, rešitev za davkoplačevalsko financiranje drage JEK2.
Zakaj bi Slovenija financirala milijarde v novo drago elektrarno, le zato, da bodo slovenski preprodajalci elektrike to prodajali Slovencem po evropskih (dragih) cenah? Če toliko zaslužijo na razliki in dobiček itak dobi nazaj slovenski proračun - mar ni prvi smiselen ukrep ta, da se gospodinjstvom in podjetjem cena elektrike zniža?
udirač => uni. dipl. inž. rač.
nekikr ::
fujtajksel ::
Ena zanimiva, če ne nujna, rešitev za davkoplačevalsko financiranje drage JEK2.
Zakaj bi Slovenija financirala milijarde v novo drago elektrarno, le zato, da bodo slovenski preprodajalci elektrike to prodajali Slovencem po evropskih (dragih) cenah? Če toliko zaslužijo na razliki in dobiček itak dobi nazaj slovenski proračun - mar ni prvi smiselen ukrep ta, da se gospodinjstvom in podjetjem cena elektrike zniža?
Problem JEK2 je da bi bila že proizvodna cena zelo draga, predvidoma znatno dražja od projekcije tržne cene, vsaj prvih 20 let obratovanja. Tako da bi pri prodaji po pričakovanih evropskih (dragih) cenah dejansko delala izgubo, podobno kot se to zdajle dogaja s TEŠ6. Dobiček bi lahko delala le, če bodo tržne cene še dražje od pričakovanih. Žal tu ni nobene rešitve, po kateri bi se gospodinjstvom in podjetjem cena elektrike znižala.
Razen če se mogoče čez par let cena gradnje nukleark normalizira. Namreč ni čisto normalno da se vse ostale tehnologije cenijo, nuklearke pa so vedno dražje.
Sc0ut ::
Glej, če želijo vse naše gibanje in ogrevanje premakni na elektriko, mora bit cena vzdržna. Če bo predrago, se bo država ustavila, pod pogojem da fosilci ne bodo alternativa. Ali pa obvezna elektrarna in baterija. Kako boš s tem pokril blokovska naselja je misterij.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
hruske ::
in to je kar kul? iz 8€ na 38€? to je zdaj kar nova normala?
Ja, ampak saj ne bo celo leto. Prej je celo leto plačeval 20 eur, zdaj bo pa zimske 4 mesece plačeval 40e, nezimskih 8 mesecev pa 10 eur, povprečje pa bo ob enaki rabi enako.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
telexdell ::
fujtajksel je izjavil:
Problem JEK2 je da bi bila že proizvodna cena zelo draga, predvidoma znatno dražja od projekcije tržne cene, vsaj prvih 20 let obratovanja. Tako da bi pri prodaji po pričakovanih evropskih (dragih) cenah dejansko delala izgubo, podobno kot se to zdajle dogaja s TEŠ6. Dobiček bi lahko delala le, če bodo tržne cene še dražje od pričakovanih. Žal tu ni nobene rešitve, po kateri bi se gospodinjstvom in podjetjem cena elektrike znižala.
Razen če se mogoče čez par let cena gradnje nukleark normalizira. Namreč ni čisto normalno da se vse ostale tehnologije cenijo, nuklearke pa so vedno dražje.
EU gre v elektrifikacijo prometa in zapira termoelektrarne na premog. Torej lahko pričakujemo na eni strani povečanje porabe in na drugi strani zmanjšanje proizvodnje. Da se bo pokrilo višje povpraševanje bo treba graditi nove vire. A bodo to OVE ali NE ni toliko pomembno. Vprašnaje je zgolj to- ali bodo tujci na svoji zemlji gradili proizvodne vire z namenom, da bodo nam prodajali elektriko po nižji ceni, kot bi jo zagotavljali naši viri. Torej- ali bo energija iz npr. Francije pripeljana do nas dolgoročno cenejša, kot bi bila iz NEK2? Ko bomo imeli 100% zagotovilo za to lahko črtamo projekt NEK2- pa vseeno koliko stane.
Ob tem se moramo zavedati še, da za razliko od nafte in utekočinjenega plina, katero lahko z razumnimi stroški pripelješ iz katere koli točke na Zemlji do nas pri elektriki pride v poštev le bližnje države- Francija je mogoče že predaleč.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ker ni poanta, da lahko en uporabnik potegne 20kw iz omrezja, temvec ta, da zaradi nepopolne infrastrukture/opreme elektra, mu ta onemogoca 15min odcitke ter obracun omreznine glede na lansko uporabo. Zato mu avtomatsko dodajo nek pavsal, ceprav nimajo pojma koliksne ima spice.
Ti, ki so po pavšalu oz. ki nimajo 15-minutnih meritev, je druga tarifa in tisti kW obračunske moči niso primerljivi s tistimi, ki imajo 15-min meritve. So pa tarife nastavljene tako, da je letni strošek skoraj do centa enak kot bi plačevali, če do spremembe omrežnine ne bi prišlo. Lahko greš računat.
Ja, ampak saj ne bo celo leto. Prej je celo leto plačeval 20 eur, zdaj bo pa zimske 4 mesece plačeval 40e, nezimskih 8 mesecev pa 10 eur, povprečje pa bo ob enaki rabi enako.
Če sistem ostane tak kot je za tiste kateri porabijo veliko elektrike drži. Za tiste, kateri porabijo zgolj 150..200 kW/h na mesec (v bloku, ogrevanjein voda daljinsko, kuhanje indukcija..) pač ne. Pa govori se, da so razlike poleti/pozimi prevelike. Vprašanje za milijon €- a bodo znižali le zimski oksces s 1 tarifo ali bodo pozimi malce spustili in poleti močno dvignili?
Če sistem ostane tak kot je za tiste kateri porabijo veliko elektrike drži. Za tiste, kateri porabijo zgolj 150..200 kW/h na mesec (v bloku, ogrevanjein voda daljinsko, kuhanje indukcija..) pač ne. Pa govori se, da so razlike poleti/pozimi prevelike. Vprašanje za milijon €- a bodo znižali le zimski oksces s 1 tarifo ali bodo pozimi malce spustili in poleti močno dvignili?
Po profilu porabe si opisal mene. Če bi imel 3-fazni odjem, bi zelo verjetno plačeval več. Ker imam 1-faznega, imam nekaj sreče in plačujem manj.
Zdaj ... ker je količina omrežnine znana, ne morejo samo ene tarife znižati, ampak morajo drugo zvišati, če hočejo pobrat enako skupno maso pobrane omrežnine. Vprašanje pa je tudi a ima to smisel - če je zimska moč res tako draga, zakaj bi jo delali cenejšo?
fujtajksel ::
fujtajksel je izjavil:
EU gre v elektrifikacijo prometa in zapira termoelektrarne na premog. Torej lahko pričakujemo na eni strani povečanje porabe in na drugi strani zmanjšanje proizvodnje. Da se bo pokrilo višje povpraševanje bo treba graditi nove vire. A bodo to OVE ali NE ni toliko pomembno. Vprašnaje je zgolj to- ali bodo tujci na svoji zemlji gradili proizvodne vire z namenom, da bodo nam prodajali elektriko po nižji ceni, kot bi jo zagotavljali naši viri. Torej- ali bo energija iz npr. Francije pripeljana do nas dolgoročno cenejša, kot bi bila iz NEK2? Ko bomo imeli 100% zagotovilo za to lahko črtamo projekt NEK2- pa vseeno koliko stane.
Ob tem se moramo zavedati še, da za razliko od nafte in utekočinjenega plina, katero lahko z razumnimi stroški pripelješ iz katere koli točke na Zemlji do nas pri elektriki pride v poštev le bližnje države- Francija je mogoče že predaleč.
Tole že x-krat prežvečeno in tule OT. Ja, če ne gremo ven iz EU smo na EU trgu elektrike. Na akutnem primeru TEŠ6 ravno gledamo, da se NE da kurit velike elektrarne, ki ima stroškovno ceno višjo od tržne. Če ne znamo delat elektrike po konkurenčni ceni, jo bomo prisiljeni uvažat od tujcev. Zato je treba razmislit predvsem, kako se da elektriko delat po konkurenčni ceni (kjer se upošteva tudi omejitve prenosa). In tu je smisel trga za elektriko, da naj bi bile na koncu od tega nižje položnice za gospodinjstva in podjetja. Pogoj za to je res da se bo na celotnem trgu, glede na rast porabe, dovolj investiralo v nove elektrarne (NEK2 je prevelik zalogaj za nas, ampak za EU trg majhen).
Na splošno ima smisel vlagat velike denarje v projekte, za katere se pričakuje, da bodo prinesli velike dobičke. Mi bi pa vlagali velike denarje v projekt, ki bo predvidoma delal izgubo in ga bo precej verjetno treba ugasnit kot kmalu TEŠ6??? Kar se mene tiče OK če se bi imaginarno našli zasebni investitorji ki bi zadevo financirali brez državnega poroštva, zato ker bi aktivacija državnega poroštva v primeru verjetnega kraha pač preveč obremenila celo SI ekonomijo. Mogoče bi lahko šli v NEK2 tako da bi imeli obvladljiv npr tretjinski delež in bi drugi državni partner(ji) prevzel svoj delež državnega poroštva? Ali pa rajši npr mi imamo delež jedrske elektrarne v HU, ki jo pol ceneje zgradijo RU? Ali počakamo da se cene jedrskih elektrarn normalizirajo in ta čas vlagamo v tisto kar se bolj splača...
miko22 ::
DamijanD ::
miko22 zadnja položnica, ki si jo plačal je bila "poletna", ta ki jo boš pa prejel v teh dneh bo pa "zimska"
miko22 zadnja položnica, ki si jo plačal je bila "poletna", ta ki jo boš pa prejel v teh dneh bo pa "zimska"
Vem, samo če sem do sedaj plačeval vsak mesec 9€, me zanima če bo poleti še ceneje, ker nekateri tu pravijo da pozimi več poleti pa manj in bom na nuli. Pa me zanima ali bo poleti manj kot 9€?
NuMaN ::
Poleti bo JJ na oblasti in bo vsedržavno veselje in bo častil plačilo položnic za elektriko - sicer ne porabe, ampak omrežnino.
Tako se bo vsaj malce odkupil ...
Tako se bo vsaj malce odkupil ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()
Bizkit45 ::
Ni res. Prej si s SE placeval 8 eur celo leto. Zdej je pa 15 poleti, 40 pozimi. Povprecje je najmanj 400+% podrazitev
Ja, ne govorim o tistih s SE. Tisti ste še vedno na boljšem, kot bi bili, če SE ne bi imeli.
Kodrnusa ::
socialec ::
Tjah, volitve se bližajo, SE-jevci so osovraženi, skoraj toliko kot zdravniki in normiranci... Kaj pa veš, kako se izide, menda so obljube naivnim v veselje...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
delavec44 ::
Saj lahko SE vedno dol vržeš, komur se več ne splača. Kot vedno se zopet pritožujejo tisti z največ denarja.
Ja, ne govorim o tistih s SE. Tisti ste še vedno na boljšem, kot bi bili, če SE ne bi imeli.
ja, elektrarno pa je plačal kdo?
Pa kljub temu, da sem naredil vse da imam "zeleno elektriko", še moram vedno plačevat prispevek za sranje(OVE mislim).
Elektrarna ti je zagotovila električno energijo po vnaprej znani ceni za precej dolgo obdobje. To nima veze z omrežnino.
Net metering shema je nudila ugodnost uporabe omrežja kot da je neskončna baterija, še vedno pa si plačeval omrežnino za moč. Tudi to ostaja.
Po novem pač večji del omrežnine odpade na moč in manjši na porabo, in to ne samo za tiste, ki imate SE. Kar je ubistvu smiselno, ker se s tem spodbuja več odjema in več elektrifikacije. Se pa spodbuja čim nižjo dogovorjeno moč, in tudi to velja za vse, ne samo za SE.
Lahko tudi rečem, da je Agencija tiste odjemalce, ki nimajo SE, približala tistim z net-metering SE.
joez7 ::
Z SE in TČ bom na istem (rentinvest) ~4letih. Naprej pa vidimo. Ta podražitev omrežnine (150€/letno) mi je podaljšla dobo vračila za nekje 2 meseca. Če ne izumijo nekaj konkretno novega je še vedno Vin.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Z SE in TČ bom na istem (rentinvest) ~4letih. Naprej pa vidimo. Ta podražitev omrežnine (150€/letno) mi je podaljšla dobo vračila za nekje 2 meseca. Če ne izumijo nekaj konkretno novega je še vedno Vin.
taki komentarji so mi najboljši. sej me lahko mal u ri*, ampak samo glavco, če greš dlje bo pa že preveč.
Neon87 ::
V novembru je bila ena špica (nova TČ in nekaj ni bilo vredu nastavljeno-termična dezinfekcija sanitarne vode in se je nekaj zaciklalo) na 12.7kW, drugace so špice do nekje max 8kW.
Položnica je bila 75€+ (prej stalno 8€ zaradi SE).
Zanima me ali bo zdaj ta dogovorjena moč ostala tudi za naslednje mesece, ali bodo za vsak mesec pogledali najvišjo? Če jo sam spremenim pa bi naj bile kazni, če prav razumem?
Kaj bi vi storili?
Položnica je bila 75€+ (prej stalno 8€ zaradi SE).
Zanima me ali bo zdaj ta dogovorjena moč ostala tudi za naslednje mesece, ali bodo za vsak mesec pogledali najvišjo? Če jo sam spremenim pa bi naj bile kazni, če prav razumem?
Kaj bi vi storili?
Za 2025 imaš nove moči. Poglej na moj elektro.
Če si imel pa špico ta november, pa to nima veze s tem obračunom in se bo upoštevala šele za leto 2026.
Če si imel pa špico ta november, pa to nima veze s tem obračunom in se bo upoštevala šele za leto 2026.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Torej mi bodo pri položnici za december obračunali po najvišji doseženi moči v tem mesecu, ali bo ostalo od novembra za vse zimske mesece?
Na moj.elektro ne piše dogovorjena moč oz. je nizka (še pred TČ).
Tisto kar plačuješ danes si dosegel pred 2. letoma. Torej boš ta znesek plačal s položnicami katere boš prejel: decembra in januarja. Za februar in marca bo neka druga cifra ( a kot je možno sklepati precej podobna).
Tistih 12 kW, katere si dosegel letos pa se bo upoštevalo na položnicah, katere boš prejel v plačilo februarja in marca 2026.
Torej mi bodo pri položnici za december obračunali po najvišji doseženi moči v tem mesecu, ali bo ostalo od novembra za vse zimske mesece?
Tisto kar plačuješ danes si dosegel pred 2. letoma. Torej boš ta znesek plačal s položnicami katere boš prejel: decembra in januarja. Za februar in marca bo neka druga cifra ( a kot je možno sklepati precej podobna).
Tistih 12 kW, katere si dosegel letos pa se bo upoštevalo na položnicah, katere boš prejel v plačilo februarja in marca 2026.
To je nemogoče, da bi v preteklosti (pred TČ) kdaj dosegel 12kW moč. V računu za oktober je dogovorjena moč bila 5.20kW, na računu za november pa 12.70kW.
DarwiN ::
Zanimivo.. Ti si kupil TČ v novembru in so ti očitno takoj avtomatsko posodobili časovne bloke.. Makes sense.. Če ima nekdo vse bloke okrog 4kw, potem pa začne naenkrat šopat po 10kw in več, jih AI takoj opozori in posodobijo. Ker v nasprotnem primeru bi plačal 500EUR prekoračitev. ;)
Osebno ne bi nič spreminjal.. Boš pač te 3 mesece plačal 75EUR namesto ~60EUR (če bi imel bloke ~9kw).. Med marcem in oktobrom pa bo tako ali tako ~15EUR položnica. Problem so samo tile 4 zimski meseci... Tu vsi lastniki SE plačujemo nekje med 30-80EUR, odvisno od višine blokov.
Najbolj pomembno je, da ukrotiš TČ, da ne bo vklapljala vseh grelcev ob dezinfekciji.
Osebno ne bi nič spreminjal.. Boš pač te 3 mesece plačal 75EUR namesto ~60EUR (če bi imel bloke ~9kw).. Med marcem in oktobrom pa bo tako ali tako ~15EUR položnica. Problem so samo tile 4 zimski meseci... Tu vsi lastniki SE plačujemo nekje med 30-80EUR, odvisno od višine blokov.
Najbolj pomembno je, da ukrotiš TČ, da ne bo vklapljala vseh grelcev ob dezinfekciji.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
To je nemogoče, da bi v preteklosti (pred TČ) kdaj dosegel 12kW moč. V računu za oktober je dogovorjena moč bila 5.20kW, na računu za november pa 12.70kW.
Ti si nov uporabnik. Tebi obračunajo maksimum dejanskih špic v mesecu obračuna. Dokler nimaš številk v moj elektro bo vsak mesec drugače in ne rabiš nič spreminjati sam.
Poglej na moj elektro obdobje od 1.11.2022 do 28.2.2023 pa boš videl morebitne špice. Če jih na grafih ni pol pa vloži reklamacijo računa.
PS- če pa si nov uporabnik- prej nisi imel meritev moči ali se je menjaval plačnik ali... pol so ti pa že drugi odgovorili. Vsekakor izklopi program za legionelo ker je jalovo početje. Poznaš koga, da je zbolel za legionelo, ker je sam pripravljal sanitarno vodo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Poglej na moj elektro obdobje od 1.11.2022 do 28.2.2023 pa boš videl morebitne špice. Če jih na grafih ni pol pa vloži reklamacijo računa.
"Napaka e.nmc.1023 : Datumski interval za nazaj presega dovoljeno časovno obdobje 2 let." :)
sem dal od 7.12.2022 do konca januarja, max 4kW.
aaaaa menjal pa se je plačnik ja.
Torej položnica za december bo glede na najvišjo špico v tem mesecu?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neon87 ()
DarwiN ::
Torej vsi tisti, ki bi radi plačali omrežnino po sprotni porabi iz preteklega meseca, vsak mesec menjate naročnika.. Easy.. Januar žena, februar mož, marca je spet plačnik žena. ;)
130 strani se že pristaši tovrstnega obračunavanja pritožujete.. Evo vam rešitev. :D
130 strani se že pristaši tovrstnega obračunavanja pritožujete.. Evo vam rešitev. :D
You don't see faith healers working in hospitals
Ja, rešitev za par mesecev :D
S tem da so meni eni merilno mesto za 2024 označili kot novo, pa ni bilo že dolgo nobene spremembe. Ta sistem je na hitro spacan skupaj.
Kot sem napisal, da. Ni mi samo jasno ali gledajo povprečje treh najvišjih 15 min intervalov ali samo največjega. Boš ti povedal :)
S tem da so meni eni merilno mesto za 2024 označili kot novo, pa ni bilo že dolgo nobene spremembe. Ta sistem je na hitro spacan skupaj.
"Napaka e.nmc.1023 : Datumski interval za nazaj presega dovoljeno časovno obdobje 2 let." :)
sem dal od 7.12.2022 do konca januarja, max 4kW.
aaaaa menjal pa se je plačnik ja.
Torej položnica za december bo glede na najvišjo špico v tem mesecu?
Kot sem napisal, da. Ni mi samo jasno ali gledajo povprečje treh najvišjih 15 min intervalov ali samo največjega. Boš ti povedal :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Torej vsi tisti, ki bi radi plačali omrežnino po sprotni porabi iz preteklega meseca, vsak mesec menjate naročnika.. Easy.. Januar žena, februar mož, marca je spet plačnik žena. ;)
Očitno želiš, da bi izpadli bedaki, ko bi menjavali plačnike vsake kvatre enkrat in bi tako bili vsi enaki. Pa- saj so v Severni Koreji tudi vsi enaki- enaki so prvorazredni (tam komunisti pri nas energetska mafija) in drugorazredni (tam in tu- vsi ostali).
taki komentarji so mi najboljši. sej me lahko mal u ri*, ampak samo glavco, če greš dlje bo pa že preveč.
Ti kar glavco mol, mam že pripravljene rešitve za različne scenarije, trenutno mam loadšifting, če pa bodo še kaj komplicirali, pa grem v powershaving (sam stane - 1f 5kW,10kWh=~6k€-subvencija 2k), vedno kolk moram vložit, da nekaj prišparam ali pridobim.
Po treh mesecih, ugotavljam, da kljub TČ lepo zvozim na knap z 4kW, z skoraj nič omejitvami pa z 5kW. Tak, da nastavljam bloke za zimsko sezono na 4.5 do 5kW, za poletno pa mogoče celo do minimuma 3.8kW ali pa malce ohlapno 4.2kW - bom videl kaj bo čas prinesel in cene.
Drugače pa bi bila lahko cena bloka 1 enaka ceni bloka 2 ~ 1€, bi blo bolj pošteno in še vedno vzgojno. Morajo pa tudi popraviti cenike prekoračitev. Prekoračitev je vsaj za faktor 100x predraga, drugače se jim bo res zgodila ulica. Trenutno je prekoračitev za 1kW/15min ovrednotena na 2880xcena bloka.
Joez7 jst vem da si ti pripravljen z vsem moznim arsenalom. Ampak vsi niso. In vedno je ista zgodba, pojdite iz drv na olje (cena olja gor), pojdite iz olja na TČ (cena elektrike gor), kupite SE (omreznina gor), predelaj avto na plin (plin gor), kupi zeleni EV (tle se cakamo glavno fakturo, ker se ni pri omreznini ustavilo).
Joez7 jst vem da si ti pripravljen z vsem moznim arsenalom. Ampak vsi niso. In vedno je ista zgodba, pojdite iz drv na olje (cena olja gor), pojdite iz olja na TČ (cena elektrike gor), kupite SE (omreznina gor), predelaj avto na plin (plin gor), kupi zeleni EV (tle se cakamo glavno fakturo, ker se ni pri omreznini ustavilo).
Točno to. Zato pa majo nekateri še vedno olje. Pri olju je pa velika razlika med kotli in gorilci. Mel priliko videt kotel za 40kW z gorilcem 0.6mm (tut nekje 40kW), ki je deloval v intervalih po 10 do 15min.
Ko sem predlagal manjši kotel in manjši gorilec (po izračunih bi bil zadosti v rangu 12kW) me je gledal kot da ga hočem oropat - ja moj serviser pa ja ve kaj dela, če je močnejši pa ja je bolje - pa še zraka mu ni pravilno nastavil - preostali kisik je bil ~19% (zaželjeno ~10% O2 in do 5% CO2) in stem grel dimnik. Se pri obiskih te teme izogibam - prepričanega je zelo težko razsvetljiti.
Zato, zaradi naše ljube ekonomije, vedno korak spredaj in dva zadaj - pa denarnico čuvat.
Zato pa mamo ta trenutek anomalijo na trgu. Najcenejša so drva, potem pa že elektrika. Če maš TČ (COP~3) si že zmagal.
Samurai- ::
Ja, pripravljen je z vsem možnim arsenalom, ampak dejstvo je, omrežje se je gradilo z našim denarjem, 30 let in več mesečno plačujemo omrežje, sedaj pa nam prodajajo zgodbo samozadostnosti z lastno elektrarno, zdaj so nas spet nategnili pri omrežnini in rešitev je v baterijah.
Tako krijejo napako evropske unije in zelene agende, kjer potiskajo v ospredje nezanesljive in brezvezne obnovljive vire, nemci pa so zaprli skoraj vse jedrske elektrarne in paziti moramo, da pozimi ne prižgemo pečice, če si žena v kopalnici z fenom suši lase, saj se lahko zgodi, da se bo omrežje sesedlo in če se slučajno zgodi in tega v prejšnjem letu nisi naredil, kazen. Lahko pa rečeš, da boš plačal dosti več fixne omrežnine kljub temu, da skozi celo leto niti približno tega ne dosežeš, preplačaš ampak potem pa je vse ok.
Družine, realno življenje pač ne deluje tako, kmetije pač ne delujejo tako.
Tako krijejo napako evropske unije in zelene agende, kjer potiskajo v ospredje nezanesljive in brezvezne obnovljive vire, nemci pa so zaprli skoraj vse jedrske elektrarne in paziti moramo, da pozimi ne prižgemo pečice, če si žena v kopalnici z fenom suši lase, saj se lahko zgodi, da se bo omrežje sesedlo in če se slučajno zgodi in tega v prejšnjem letu nisi naredil, kazen. Lahko pa rečeš, da boš plačal dosti več fixne omrežnine kljub temu, da skozi celo leto niti približno tega ne dosežeš, preplačaš ampak potem pa je vse ok.
Družine, realno življenje pač ne deluje tako, kmetije pač ne delujejo tako.
FRP and Strategic lord Samurai-
-->---
-->---
Tudi NEK se je zgradil z nasim denarjem in se mnogo drugih hidro in termo elektrarn in vsega..po vsem tem bi clovek mislil ce nekam vlozi, da bo potem ceneje..oh, but wait. Vse to smo zgradili in sedaj se vec placujemo?
SE isto postavis da bo ceneje, oh w8 again...
SE isto postavis da bo ceneje, oh w8 again...
To je malo naivno gledanje ... ja, seveda smo marsikaj zgradili s skupnim vložkom, ampak to predvsem zato, ker smo takrat imeli takšno državno ureditev, da zasebnih vlagateljev sploh ni moglo bit.
Poleg tega se vsi spotikate samo na tem, da so stroški z vzdrževanjem, nadgradnjo in zamenjavo elementov, pozabljate pa da iz sistema dobimo tudi ogromno ogromno koristi.
Poleg tega se vsi spotikate samo na tem, da so stroški z vzdrževanjem, nadgradnjo in zamenjavo elementov, pozabljate pa da iz sistema dobimo tudi ogromno ogromno koristi.
kow ::
Pozabljas, da dobimo tudi slabosti. Recimo umetno visoke cene elektrike v casu, ko je soncno.
Pozabljas, da dobimo tudi slabosti. Recimo umetno visoke cene elektrike v casu, ko je soncno.
Ne morem se odločit a je to sarkastično al ne. :D
kow ::
Ni. Zakaj nimamo 100 cenovnih blokov elektrike? Cena elektrike bi morala biti tretjino casa velikostni razred nizja. Seveda lahko enako reces, da bi morala pozimi velikostni razred visja. Ni enostavne resitve, ker gre za 2 nasprotujoca principa, ki delujeta vzporedno. Legacy.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Ni. Zakaj nimamo 100 cenovnih blokov elektrike? Cena elektrike bi morala biti tretjino casa velikostni razred nizja. Seveda lahko enako reces, da bi morala pozimi velikostni razred visja. Ni enostavne resitve, ker gre za 2 nasprotujoca principa, ki delujeta vzporedno. Legacy.
Saj imamo 100 blokov elektrike, glej Geni dinamični in ECE Fleks.