Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
denabiker ::
Slišim, da svetujejo gospodinjstvom, da bi imeli baterijo/e + pametno elektroniko - krmilnik, da bi filal v cenejšem in potem pobiral iz baterije špice v dražjem bloku. Na pol sem ujel oddajo. In da se bo zelo splačal investicija, saj ko boš prekoračil parkrat in nekaj časa penalov se že pokrije investicija v ta krmilno enoto. BRAVO MAJSTRI, sploh upokojenci so zelo veseli, ko jim še ta omrežnina ni nič jasna.
sbawe64 ::
Da se ne bo nazadnje izkazalo, da največ narediš za nižjo porabo, če se preseliš nekam k morju...
Jah lej, tud stare hiše se da nekak zrihtat. Jaz sem ravno včeraj začel z izolacijo podstrešja :D
Nikoli ni to to, ampak ok, če zapraviš 50 jurjev, se da prit kar daleč, ampak kdaj boš prišparal 50 jurjev pri ogrevanju, tudi če je potem letno 150 evrov namesto 600.
Pri stari hiši ni nikoli samo 600 EUR strošek ogrevanja.Razen če dobiš zastonj odpadno jedilno olje in kuriš z njim.
Razni balkoni, ko je plata za balkon samo potegnjena dalje iz plate nadstropja so največja jeba (veliko hladilno rebro).
Ter seveda večina nima izoliranih temeljev (temeljna plošča), nekateri take hiše imajo za temelje samo okvir hiše.
Isto velja za hidro izolacijo.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Vici se še naprej sami pišejo.
Link ne dela, error 404.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
jan_g ::
Slišim, da svetujejo gospodinjstvom, da bi imeli baterijo/e + pametno elektroniko - krmilnik, da bi filal v cenejšem in potem pobiral iz baterije špice v dražjem bloku. Na pol sem ujel oddajo. In da se bo zelo splačal investicija, saj ko boš prekoračil parkrat in nekaj časa penalov se že pokrije investicija v ta krmilno enoto. BRAVO MAJSTRI, sploh upokojenci so zelo veseli, ko jim še ta omrežnina ni nič jasna.
Ne vem zakaj se iz hiš želi delati vesoljske ladje. A ne bi bilo bolje, da bi to počeli kakšen nivo višje? Sončne celice in baterije bi lahko imeli skupaj za celotno naselje.
IL_DIAVOLO ::
Jah lej, tud stare hiše se da nekak zrihtat. Jaz sem ravno včeraj začel z izolacijo podstrešja :D
Ampak zakaj bi, ce ves da se je vsepovsod sparalo in so vsepovsod toplotni mostovi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Utk ::
Tudi v stari hiši lahko na podstrešje vržeš 20 centi volne. Bo takoj bolje, stane drobiž. Če ti piha čez okna, jih boš menda zamenjal.
Če se odločiš za fasado, ok, celo to še ni tak denar.
Če greš pa delat to v nulo, rezat balkone ali pa jih oblačit in na novo ploščice polagat, potem je pa to adijo pamet. Za minimalen dodaten prihranek.
Spodnje plošče pa menda ne boš razbijal in spodaj dajal izolacijo.
Če greš pa delat to v nulo, rezat balkone ali pa jih oblačit in na novo ploščice polagat, potem je pa to adijo pamet. Za minimalen dodaten prihranek.
denabiker ::
Ne vem zakaj se iz hiš želi delati vesoljske ladje. A ne bi bilo bolje, da bi to počeli kakšen nivo višje? Sončne celice in baterije bi lahko imeli skupaj za celotno naselje.
Tak smo že vse zakomplicirali, človek je vedno bolj obremenjen plus tega da elektronika tudi ne dela najbolj zanesljivo, saj ni vse narejeno po nekih hudih standardih in te jezi. PA tudi zakomplicirano vse skupaj, od tisoče elementov in čipov, pa seveda ne gre to tako simpl.
Kar se tiče malenkost zniževanja cen, se mi zdi, da gre vse po istem vzorcu...prvo neka noviteta in ŠOK, ker je spet udarec za denarnico, panika in panika, se premleva, ljudi je strah in čez čas spet vlada nekaj naredi in eno malenkost spremenijo, da je ugodneje za ljudi. IN potem spet vlada dela dobro Ljudje veseli, ah saj bo...A vedno gre na slabše, elektrika bo držaja prej ali slej.
Samo povem koliko v našem koncu vlagajo v infrastrukturo. NIČ. Hiše so nove nastale, obremenitev večja, obljuba po trafoju od pamti veka ostaja, žice po luftu, napetosti pa imam cca. 200V, včaših pade na 190V. Ko sosed obremeni cirkularko, se pri nas to pozna.
Na drugem koncu, kjer so moji starši podobna zgodba, vsi so želeli SE na strehi, pa ne gre, ene par je dobilo, drugi ne morejo ker so preslabi kabli. KOnec zgodbe. Tam je pa malo več napetosti. A po drugi strani, vemo kako se denar razmetava tam elektro gospodarstvu. Vem za ELES, ker imam nekaj kolegov tam zaposlenih. Denarja kot smetja, ni da ni.
delavec44 ::
Pa kaj ne bi bilo bolj smiselno, da se dela večje SE farme kjer so profi zadeve in je ceneje, kot da vsak zase nekaj daje na streho? Do tja potegneš specialne kable in namenski trafo in je.
telexdell ::
Meni dela . Kar mi je pa čudno da ne kaže podatkov za 'Moj elektro časnovene blok 1/2/3/4/5'
Je že rešeno: https://github.com/frlequ/homeassistant...
Sem danes posodobil, pa mi konico za prvi blok kaže 13.317 kwh. Če to preračunam v moč imam konico 52.3 kW. A bom moral prodati ledvico, da bom plačal račun?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Tudi v stari hiši lahko na podstrešje vržeš 20 centi volne. Bo takoj bolje, stane drobiž. Če ti piha čez okna, jih boš menda zamenjal.
Oblačiti balkone je neumnost.
'Dovolj' je ob steni med plato in balkonom 'poštemati' beton z udarnim kladivom do armature in tam vmes dati 5 cm xps ali kaj podobnega.Nato zaliješ, poravnaš in prilepiš na novo eno vrsto ploščic (ko si jih prej odstranil).
Če je balkon brez ploščic toliko boljše .
Neumnost z velikimi balkoni so začeli v sfrj gradnji.
Prej so bili mali leseni (obešeni na steno) in ni bilo toplotnega mostu.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
GizmoX ::
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Vici se še naprej sami pišejo.
Ta je 'naš'?
Energetik 09:15 20.november 2024. prijavi
ZAVAJATE ! Ne znate prebrati Uradnega lista! Niste upoštevali omrežnine za prenosno omrežje! Znižanje je minimalno in se gospodinjskim odjemalcem skoraj NIČ ne no poznalo!
Cenik za moč EUR/kW/mesec brez DDV:
blok| 2024 | 2025 1 |3,61324|3,42250 (- 5%) 2 |0,88240|0,91224 (+ 3%) 3 |0,19137|0,16297 (-15%) 4 |0,01316|0,00407 (-69%) 5 |0 |0
Cenik za energijo EUR/kWh brez DDV:
blok| 2024 | 2025 1 |0,01958|0,01998 (+ 2%) 2 |0,01844|0,01833 (- 1%) 3 |0,01837|0,01809 (- 1%) 4 |0,01838|0,01855 (+ 1%) 5 |0,01847|0,01873 (+ 1%)
udirač => uni. dipl. inž. rač.
nejc_nejc ::
'Dovolj' je ob steni med plato in balkonom 'poštemati' beton z udarnim kladivom do armature in tam vmes dati 5 cm xps ali kaj podobnega.Nato zaliješ, poravnaš in prilepiš na novo eno vrsto ploščic (ko si jih prej odstranil).
Ali ti divje jagode ješ?
ZveeZ ::
No jaz delam od doma in imam 2 PCja non stop on in kuham doma 90% časa (še več) in mesečno porabim cca 220 KW/h v stanovanju pa 2 odrasli osebi... ajde pozimi se poraba dvigne za cca 10% torej je povprečje pozimi torej tam november - feb/mar cca 245 KW/h... nekih drastičnih skokov zaradi 1-2 otrok ne more bit, če zdaj že pri meni laufata 2 PCja praktično 8-16h/dan pa večina ne dela od doma torej če to pretvorimo v otroške risanke ipd... pridemo na tam tam + dodatni pralni stroji in kakšna luč...
Potemtakem se ne grejes na elektriko, ker 1kWh/dan ni dovolj za ogret niti super izolirane mini spalnice.
Mi imamo "osnovo" pri nekje 250kWh/m na enoto. Poleti se na osnovo pribije poraba klime, pozimi pa gretja + bojler porabi malo vec.
Verjamem, da veliko "povprecnih" druzin, porabi veliko vec energije.
DamijanD ::
Si zihr v tole statiko?
Mato989 ::
No jaz delam od doma in imam 2 PCja non stop on in kuham doma 90% časa (še več) in mesečno porabim cca 220 KW/h v stanovanju pa 2 odrasli osebi... ajde pozimi se poraba dvigne za cca 10% torej je povprečje pozimi torej tam november - feb/mar cca 245 KW/h... nekih drastičnih skokov zaradi 1-2 otrok ne more bit, če zdaj že pri meni laufata 2 PCja praktično 8-16h/dan pa večina ne dela od doma torej če to pretvorimo v otroške risanke ipd... pridemo na tam tam + dodatni pralni stroji in kakšna luč...
Potemtakem se ne grejes na elektriko, ker 1kWh/dan ni dovolj za ogret niti super izolirane mini spalnice.
Mi imamo "osnovo" pri nekje 250kWh/m na enoto. Poleti se na osnovo pribije poraba klime, pozimi pa gretja + bojler porabi malo vec.
Verjamem, da veliko "povprecnih" druzin, porabi veliko vec energije.
Seveda ne, ogrevanje je daljinsko... saj velika večina stanovanj v blokih ima daljinsko ogrevanje... šele ti novi bloki imajo TČ in električno ogrevanje, pred tam letom 2018 je bilo to redkost ali kar eksotika...
Tisti ki pa se v blokih grejejo na elektriko pa ne rabijo bit subvencionirani...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
feryz ::
Je pa zanimivo, kakšen efekt ima omrežnina na sončničarje, torej največje pijavke v sistemu, vsaj na tiste, ki imamo nekaj možnosti za regulacijo porabe.
Prej sem, recimo, gledal, da bo čimveč porabe tekom dneva, ko sonce sije.
Zdaj sem, jasno, vse večje porabnike premaknil iz tega obdobja v obdobje nizkih blokov.
Ker je sicer zelo fajn, da vse to kuriš iz lastne elektrarne, ampak le dokler oblak ne pride vmes. Potem ti pa špice nabije v nebo.
In efekt tega sistema je manj lastne porabe in več obremenjevanja omrežja, karkoli naj bi to že bilo. Podnevi na polno šibaš v omrežje, zvečer in ponoči pa na polno vlečeš iz omrežja. Super zaključek novega sistema, ni kaj.
Zdaj sem, jasno, vse večje porabnike premaknil iz tega obdobja v obdobje nizkih blokov.
Ker je sicer zelo fajn, da vse to kuriš iz lastne elektrarne, ampak le dokler oblak ne pride vmes. Potem ti pa špice nabije v nebo.
In efekt tega sistema je manj lastne porabe in več obremenjevanja omrežja, karkoli naj bi to že bilo. Podnevi na polno šibaš v omrežje, zvečer in ponoči pa na polno vlečeš iz omrežja. Super zaključek novega sistema, ni kaj.
G0zdar ::
Je pa zanimivo, kakšen efekt ima omrežnina na sončničarje, torej največje pijavke v sistemu, vsaj na tiste, ki imamo nekaj možnosti za regulacijo porabe.
Točno to je največji problem "kaznovanja" na podlagi 15 minutnih špic čez dan. Zaradi "strahu pred oblakom" bodo lastniki SE namesto lastne porabe zdaj obremenjevali omrežje 2x: podnevi, ko bodo šibali v omrežje in ponoči, ko bodo iz omrežja vlekli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: G0zdar ()
Sc0ut ::
Pa ni tako, da sončničarji ne plačujete po porabi onrežnine in posledično ni penalov?
Ali pa je to zato, da ti ne nabijejo dogovorjene moči prvega bloka?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
GregiB ::
Pa ni tako, da sončničarji ne plačujete po porabi onrežnine in posledično ni penalov?
Ali pa je to zato, da ti ne nabijejo dogovorjene moči prvega bloka?
Zadeva je sorazmerno preprosta... npr. na sončen januarski dan proizvajaš s svojo SE npr. 7kW. TČ laufa na npr. 3kW, daš cote prat, sočasno pa kuhaš kosilo... Kuhaš krompir na štedilniku in kračo v pečici... Se ne sekiraš...
Iz omrežja vlečeš 3kW, ni problema... A glej zlomka, ob na jasnem nebu se pojavijo trije oblački, ki vsak od 14h naprej v polurnih intervalih za 20 minut pokrijejo sonce, in to glih nad tvojo bajto, medtem, ko je sosed 100m stran še obsijan. Naenkrat vlečeš iz omrežja 10kW. In zaradi teh treh oblakov na sončen januarki dan boš celo leto plačeval 10kW bloke... vse bloke...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
fikus_ ::
No ja, zaradi oblačka nad tvojo bajto (okrog pa sonce) ne bo šla proizvodnja SE na 0.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
GregiB ::
No ja, zaradi oblačka nad tvojo bajto (okrog pa sonce) ne bo šla proizvodnja SE na 0.
Ekstremiziral sem... but you get the point...
Mislim, problem je, da se od ljudi terja, da imajo kristalne krogle za napovedovanje vremena... A bo pozimi kdaj -20? V katerem bloku? Kako dolgo? Če zaženem pralni in pomivalni stroj in grem od doma, se bo pooblačilo? Se bodo na TČ vklopili grelci? Kdaj in za kako dolgo... Sej se zastopimo, ne?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
fikus_ ::
To je izziv, da boš za mesec dni vnaprej predvidel porabo in s tem dogovorjeno priključno moč. Tega še politiki in energetiki ne vedo, pa to pričakujejo od enega kranjskega Janeza ali Micke.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
telexdell ::
To je izziv, da boš za mesec dni vnaprej predvidel porabo in s tem dogovorjeno priključno moč. Tega še politiki in energetiki ne vedo, pa to pričakujejo od enega kranjskega Janeza ali Micke.
Niti najmnaj ne pričakujejo od Janeza in Marije, da bi karkoli vedela. Še več, manj ko ljudje vedo, bolj jih lahko nategujejo. Zato so pa uvedli penale, da bosta Janez in Marija plačala. Sta čisto sama kriva, zakaj pa ne vesta.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Kalibri ::
kar daj jim risanke 8 ur na dan. Boš takoj dobil par svojih kopij. Kar si verjetno ne zeliš. Recimo, da je tvoja pametnejša.
Tako to se strinjam... jaz bi sicer dal še nižjo... dejansko neka povprečna družina v bloku nima kaj porabljat preko 350 KWh
Po kaksni formuli si prisel do te cifre?
Ce kuhajo na plin in se grejejo na drva/plin, bi se slo ajde.
kow ::
Zato so pa uvedli penale, da bosta Janez in Marija plačala. Sta čisto sama kriva, zakaj pa ne vesta.
Ce nikoli ne dobis penala, placujes previsoko dogovorjeno moc. Vecina ljudi je preneumnih, da bi razumela nekaj tako enostavnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
socialec ::
In zaradi teh treh oblakov na sončen januarki dan boš celo leto plačeval 10kW bloke... vse bloke...
Lepo si to ekstremiziral :D Izgleda, da je rešitev dodatek, ki bo spremljal produkcijo SE in ko pade pod porabo, da avtomatsko preklopi na baterijo, ki pa se je že polnila, ko addon javi, da je spet produkcija nad potrošnjo pa odklopi baterijo. Dolgčas pa v času te vlade res ni :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Lejte, saj lahko parlamentirate kolikor hočete, ampak dejstva so taka.
Čez dan, ko sonce sije, je poraba naštelana na 3 minus kilovate (pa naj pridejo iz kjerkoli), ponoči pa na unlimited, ko iz sončnic zagotovo ne morejo.
Nekje med 8 in 10 kW žgem jaz iz teša v cenenih blokih.
Čez dan, ko sonce sije, je poraba naštelana na 3 minus kilovate (pa naj pridejo iz kjerkoli), ponoči pa na unlimited, ko iz sončnic zagotovo ne morejo.
Nekje med 8 in 10 kW žgem jaz iz teša v cenenih blokih.
Ko sonce sije, je vse super, kolega je omenil, da sonce sije, poraba v PM visoka, TČ, EV, 5x indukcija na boost, savna in bazen na maks, pa še grelec za dovoz v dolžini 500m... Priletijo Golobi in naprhutajo oblak, da ti za 10+ minut zakrije Sonce nad tvojo hišo in zato, da ne poskoči poraba brez pameti v kazen. Asteroid je tudi možnost ampak ni planiran kakšen kmalu. Glavna komponenta je hibridni inverter z baterijo :)
mertseger ::
In da se bo zelo splačal investicija, saj ko boš prekoračil parkrat in nekaj časa penalov se že pokrije investicija v ta krmilno enoto. BRAVO MAJSTRI, sploh upokojenci so zelo veseli, ko jim še ta omrežnina ni nič jasna.
Buče, sploh pa z baterijo zraven da ti bo krila nekaj kW par ur. Kvečjemu če bi presegal za več kilowatow redno v 1. bloku. Ampak potem si pač dvigneš dogovorjeno moč. Evo 3 kW dogovorjene moči te stane letno 100€, sedaj pa začunaj koliko let te bo stalo da prineseš baterijo in se ostalo noter.
laguna1 ::
je pa tu še en haklc, seveda pri 3 fazni elektrarni, ker lahko ti proizvajaš s SE npr. 9 kW, vendar če imaš npr. dogovorjeno moč 5 kW in smolo, da prižgeš porabinike tam nekje teoretično malo čez 8 kW vse na isti fazi lahko pride do prekoračitve dogovorjene moči, čeprav proizvajaš 9 kW, a iz omrežja vlečeš malo čez 5, v omrežje pošiljaš pa 6 kW. Seveda je to teoretično, vendar se tudi to lahko zgodi.
Glede subvencionirane elektrike pa je vlada dejansko napravila oslugu in subvencionira predvsem največje porabnike in ne neko babico, ki npr. na mesec pokuri 200 kWh. Torej spet premožnejše. Kot je že nekdo napisal bi po mojem bilo fer naredit neke razrede porabe in po posameznih razredih določiti ceno... npr. do 200 kWh cena 0,07 eur, od 200 - 400 npr. 0,12 eur, od 400 do 600 npr. 0,17 eur in od 600 naprej npr. 0,22 eur za kWh. Tako bi pač plačevali vsi odvisno od potrošnje, seveda tisti s porabo nad 600 kWh bi plačevali tudi tisto nižjo ceno glede na razrede..., kot npr. dohodnino...
Glede subvencionirane elektrike pa je vlada dejansko napravila oslugu in subvencionira predvsem največje porabnike in ne neko babico, ki npr. na mesec pokuri 200 kWh. Torej spet premožnejše. Kot je že nekdo napisal bi po mojem bilo fer naredit neke razrede porabe in po posameznih razredih določiti ceno... npr. do 200 kWh cena 0,07 eur, od 200 - 400 npr. 0,12 eur, od 400 do 600 npr. 0,17 eur in od 600 naprej npr. 0,22 eur za kWh. Tako bi pač plačevali vsi odvisno od potrošnje, seveda tisti s porabo nad 600 kWh bi plačevali tudi tisto nižjo ceno glede na razrede..., kot npr. dohodnino...
nekikr ::
Tako tako, da se vse prebivalce da na minimalca in je potem blaginja zagotovljena. Ne pa da imajo zdaj eni več od drugih. Itak so ukradli.
Ufff, ta sistem bi bil šele na izi.
Poleg 17 blokov za omrežnino, skupaj s 17 integralnimi izračuni penalov in 17 cenami za omrežnino na preneseno energijo, še 17 dnevnih tarif za elektriko.
Vse skupaj odvisno od dohodnine in števila otrok v vrtcu in šoli.
Majka, vam povem.
Aja, in še dodaten izračun za občane. Sicer je ta otročje lahek, ker znaša točno nič evrov na katerikoli postavki.
Sicer pa, pošteno povedano, podoben račun že zdaj dobim.
Od upravnika, za stanovanje v Ljubljani.
Dve strani in pol postavk s cenami, za katere se niti sanja nobenemu ne, kaj naj bi bile.
Poleg 17 blokov za omrežnino, skupaj s 17 integralnimi izračuni penalov in 17 cenami za omrežnino na preneseno energijo, še 17 dnevnih tarif za elektriko.
Vse skupaj odvisno od dohodnine in števila otrok v vrtcu in šoli.
Majka, vam povem.
Aja, in še dodaten izračun za občane. Sicer je ta otročje lahek, ker znaša točno nič evrov na katerikoli postavki.
Sicer pa, pošteno povedano, podoben račun že zdaj dobim.
Od upravnika, za stanovanje v Ljubljani.
Dve strani in pol postavk s cenami, za katere se niti sanja nobenemu ne, kaj naj bi bile.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
laguna1 ::
feryz, ne, nisem napiso da bi se upoštevala dohodnina, ampak da bi vsak plačal glede na porabo, npr. tisti ki porabi do 200 kWh bi vso porabo plačal po npr. 0,07 eur, tisti ki parecimo 350 kWh, pa bi plačal prvih 200 kWh po 0,07 eur, ostalo nad 200 torej 150 pa po 0,12 eur... in tako naprej...
torej plačilo elektrike ne bi bilo nikakor odvisno od dohodnine ali pa premoženjskega statusa, ampak izključno le od dejanske porabe po odjemnem mestu.
torej plačilo elektrike ne bi bilo nikakor odvisno od dohodnine ali pa premoženjskega statusa, ampak izključno le od dejanske porabe po odjemnem mestu.
Sarkazem, anyone?
Ampak ja, račun za štrom se vztrajno daljša. Ti bi še daljšega.
Ker, če gremo na tvoj sistem, bi moralo na računu pisati:
1. poraba do 200 kWh 0,07 ...
2. poraba od 200 do 400 kWh ...
.
.
.
Glih zdaj boš na dveh straneh postavk.
Ampak ja, račun za štrom se vztrajno daljša. Ti bi še daljšega.
Ker, če gremo na tvoj sistem, bi moralo na računu pisati:
1. poraba do 200 kWh 0,07 ...
2. poraba od 200 do 400 kWh ...
.
.
.
Glih zdaj boš na dveh straneh postavk.
nekikr ::
feryz, ne, nisem napiso da bi se upoštevala dohodnina, ampak da bi vsak plačal glede na porabo, npr. tisti ki porabi do 200 kWh bi vso porabo plačal po npr. 0,07 eur, tisti ki parecimo 350 kWh, pa bi plačal prvih 200 kWh po 0,07 eur, ostalo nad 200 torej 150 pa po 0,12 eur... in tako naprej...
Ampak to spet ni fer. Če je nekdo sam in poravi 200KW bi morala biti drugačna tarifa kot če je to 4-članska družina. Se pravi dodaš postavke na cenik še za vse možne kombinacije. Potem spet ni fer, da se na enega dojenčka obračuna enaka poraba kot na 16 letnega mulca. Dodaš na cenik še vse možne kombinacije od 0-105 let stare ljudi. Potem spet ni pošteno, da nekdo, ki kuha na indukcijo in zaradi tega porabi več, plača več od nekoga, ki kuha na plin in ima potem seveda manj porabe. Dodaš še vse to. Potem, ko narediš cenik dolg 25 strani, pa samo še dopišeš enačbo za Lorentzovo transformacijo, da si lahko vsak poračuna koliko bo plačal, po možnosti za 14 mesecev in 3 dni v naprej.
Ma hremo naprej! V lepši svet mona!
fujtajksel ::
In zaradi teh treh oblakov na sončen januarki dan boš celo leto plačeval 10kW bloke... vse bloke...
Lepo si to ekstremiziral :D Izgleda, da je rešitev dodatek, ki bo spremljal produkcijo SE in ko pade pod porabo, da avtomatsko preklopi na baterijo, ki pa se je že polnila, ko addon javi, da je spet produkcija nad potrošnjo pa odklopi baterijo. Dolgčas pa v času te vlade res ni :D
Ni problem tehnično, problem je tehnoekonomski smisel.
Precenjeni penali so tu le zato, da bi se gospodinjstva nateralo v kupovanje baterij. Ki se v razumnih pogojih gospodinjstvom ne bi splačale, krmiljene po lokalni logiki pa tudi omrežju ne koristijo veliko. Ker se lokalne špice med 10000 gospodinjstvi v veliki meri poravnajo med sabo. Keč je da so baterije zaenkrat še tolk drage, da se investicija vanje v naših tržnih razmerah povrne le ob specifični uporabi, od palca če delajo na 1h konicah vsak dan ali v primarni/sekundarni regulaciji. Če jih ne uporabljaš smiselno, so bolj stran vržen denar kot naložba.
Kot že rečeno bi bilo bolje, če bi organizirali investicijske sheme, da bi ljudje lahko profitabilno vlagali v komunalne baterije in SE, namesto da se jih rine v hišne instalacije, kjer za enak denar dobiš zaradi ekonomije obsega znatno manj KWh/KW in se zadeva uporablja tako da res koristi.
Najbrž se strinjam ampak meni je lažje in bolj zanimiva takšna rešitev z baterijo in ne brez računice. Tiste investicijske sheme so verjetno res boljša stvar ampak jaz žal nimam toliko časa, da bi to v Sloveniji konkretno pridobilo na perspektivi :D
jani9 ::
Pozdravljeni
Gotovo ste tukaj že odgovorili, pa prosim vseeno za potrpljenje, če se komu hoče.
Imam sončno pol leta,
V obračunu predvidene porabe sem dobil za oktober ČB2 10,6 KW ostale tri bloke 11,1 kW.
Ker imam letni obračun, imam viška oddane energije še 3 mW, ki jih moram porabiti letos.
Nimam TČ, imam pa v zalogovniku od centralne na drva grelec 9 kW in bojler na elektriko.
Kako mi predlagate , da čimbolje unovčim višek elektrike.
Sem res laik na tem področju.
Hvala za odgovor.
Gotovo ste tukaj že odgovorili, pa prosim vseeno za potrpljenje, če se komu hoče.
Imam sončno pol leta,
V obračunu predvidene porabe sem dobil za oktober ČB2 10,6 KW ostale tri bloke 11,1 kW.
Ker imam letni obračun, imam viška oddane energije še 3 mW, ki jih moram porabiti letos.
Nimam TČ, imam pa v zalogovniku od centralne na drva grelec 9 kW in bojler na elektriko.
Hvala za odgovor.
DamijanD ::
če imaš samo 3 mW (m mili) viška, potem si to že porabil
jani9: če nisi smotan se ne boš ukvarjal s tem, kako porabit višek.
jani9: če nisi smotan se ne boš ukvarjal s tem, kako porabit višek.
IL_DIAVOLO ::
Pozdravljeni
Imam sončno pol leta,
Hvala za odgovor.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Pozdravljeni
Imam sončno pol leta,
Hvala za odgovor.
V tej temi so že večkrat predlagali ogrevano dvorišče. Mogoče tudi kakšen jacuzzi, savna, manjši bazen, IR grelci itd.
Daniel ::
Električni radiator postaviš na dvorišče in naj dela cel dan na polno.
Kaj boš imel od tega, da boš porabil vse viške?
Kaj boš imel od tega, da boš porabil vse viške?
jani9 ::
Očitno ste prepametni zame. Če prižgem grelec v zalogovniku 9kW, steklokeramiko 3kW, pralni in pomivalni stroj ter pečico hkrati ob 8 zjutraj ali ob 23 zvečer, je to sedaj isti šmorn ali je pametno vseeno grelec prižigati v najcenejšem bloku.
Sicer lahko 3MW skurim samo z gretjem vode v dveh tednih , ni mi potrebno okolice hiše ogrevat, da vam bo ob posmehovanju bolj toplo.
Sicer lahko 3MW skurim samo z gretjem vode v dveh tednih , ni mi potrebno okolice hiše ogrevat, da vam bo ob posmehovanju bolj toplo.
srus ::
No, sedaj pa vemo kdo je kriv za tisto tragedijo na ŽP v Novem Sadu.
Džizs kaj vse mi je cenzuriral neki kit, ko ga je nekaj let nazaj udarila korona. Take kozlarije pa ostajajo objavljene.
Očitno ste prepametni zame. Če prižgem grelec v zalogovniku 9kW, steklokeramiko 3kW, pralni in pomivalni stroj ter pečico hkrati ob 8 zjutraj ali ob 23 zvečer, je to sedaj isti šmorn ali je pametno vseeno grelec prižigati v najcenejšem bloku.
Kaj potem sploh sprašuješ, če že vse veš? Kje se kdo posmehuje? Še en trol.