» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
124 / 124
»
»»

Daniel ::

jani9 je izjavil:

Očitno ste prepametni zame. Če prižgem grelec v zalogovniku 9kW, steklokeramiko 3kW, pralni in pomivalni stroj ter pečico hkrati ob 8 zjutraj ali ob 23 zvečer, je to sedaj isti šmorn ali je pametno vseeno grelec prižigati v najcenejšem bloku.
Sicer lahko 3MW skurim samo z gretjem vode v dveh tednih , ni mi potrebno okolice hiše ogrevat, da vam bo ob posmehovanju bolj toplo.

Verjetno je logično, da če prižgeš vse skupaj naenkrat, da drugo leto ne boš imel bloka 11 kW, pač pa 15kW, kar pomeni višje prispevke. Tudi pri nas dokler še ne kurimo redno, dela električni grelec za sanitarno vodo. Ampak je 3,8 kW, 9 je že praktično industrijska poraba tople vode.

jani9 ::

Ma ja, če vam ni uspelo izluščiti vsebine vprašanja, ali če ne veste odgovora, potem ni potrebno pametovati.

jani9 je izjavil:

Ma ja, če vam ni uspelo izluščiti vsebine vprašanja, ali če ne veste odgovora, potem ni potrebno pametovati.
hvala, 9 kW imam v zalogovniku od centralne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jani9 ()

joez7 ::

nejc_nejc je izjavil:

spletno aplikacijo Moj elektro
ali to dela ali ne?

Dela. 0.26. Preveri token, če ti je potekel.

jani9 je izjavil:

jani9 je izjavil:

hvala, 9 kW imam v zalogovniku od centralne.

Ti lepo grej sanitarno vodo z 2kW. Boš kar nekaj pokuril. V zalogovniku pa nikar ne vklapljaj 9kW, max 2k ali 3 kW je za polno kapo. 2kW ti dasta 50kWh/dan, 1.5MWh/mesec. Raje glej, da si ne nabijaš konic, viški pa te naj ne pečejo, nisi nič dodatno vložil, pa tudi nič ne dobiš zanje.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

nejc_nejc ::

joez7 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

spletno aplikacijo Moj elektro
ali to dela ali ne?

Dela. 0.26.

ne štekam....8-O

mislim, v 2024, pa take ceramonije s prijavo ter enim hurčevim odčitkom

Dela oboje. Pod 0.26 je mišljena aplikacija za HA.

joez7 je izjavil:

skratka ne dela

koliko časa čakaš na odobritev prijave davčne številke na merilno mesto?

telexdell ::

jani9 je izjavil:

Pozdravljeni
Gotovo ste tukaj že odgovorili, pa prosim vseeno za potrpljenje, če se komu hoče.
Imam sončno pol leta,
V obračunu predvidene porabe sem dobil za oktober ČB2 10,6 KW ostale tri bloke 11,1 kW.
Ker imam letni obračun, imam viška oddane energije še 3 mW, ki jih moram porabiti letos.
Nimam TČ, imam pa v zalogovniku od centralne na drva grelec 9 kW in bojler na elektriko.
Kako mi predlagate , da čimbolje unovčim višek elektrike.
Sem res laik na tem področju.
Hvala za odgovor.

Očitno imaš tam 3 kWp premočno SE in boš vsako leto imel viške in vsako leto težave. Si že pomislil, da bi odmontiral za tistih 3 kWp panelov, mogoče še dodal tisti denar, katerega misliš investirat za "kurjenje" viškov v naslednjih letih in kupil 3 ali 4 800 W inverterje in mogoče 3 ali 4 socialno ogroženim postavil balkonske SE? Izpadel boš Jack, pa še problemov s kurjenjem viškov se boš rešil. Čista win win situacija.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

aborko ::

Tole s kurjenjem viškov SE na koncu leta je zgleda postal nacionalni šport. Poznam vsaj 3, ki imajo te sladke probleme. Pomoje slabo spijo, ker brainstormajo kaj bi še lahko naredili, da ja slucajno ne bi kakšne kWh podarili.

nejc_nejc je izjavil:

joez7 je izjavil:

skratka ne dela

koliko časa čakaš na odobritev prijave davčne številke na merilno mesto?

Ja pa kaj ti ne dela? Pripni sliko.

Baja ::

aborko je izjavil:

Tole s kurjenjem viškov SE na koncu leta je zgleda postal nacionalni šport. Poznam vsaj 3, ki imajo te sladke probleme. Pomoje slabo spijo, ker brainstormajo kaj bi še lahko naredili, da ja slucajno ne bi kakšne kWh podarili.

janija verjetno zanima v katerih ČB naj skuri še teh 3MW.

je pa ja, malo čudno napisal.

jani9 ::

Baja, hvala ker si prevedel. Ja to me je zanimalo. Pa so mi kar lepo pojasnili.

SambaShare ::

Danes prišel račun od ECE. Svašta... Dogovorjene moči po vseh blokih so mi iz 7kw, magično padle na 3.8.

Na računu je že informativni izračun za penale:
Presežna obr. moč za blok 4 4.3kw

Kaj naj bi to pomenilo? Enkratni dogodek (15min) sem vlekel 3.8 + 4.3? Ali več dogodkov seštetih skupaj?
edit: 4.3kw je verjetno skupna moč, ker se ravno ujema s polnenjem avta

Zgodovina sprememb…

wcpapir ::

Daniel je izjavil:

Električni radiator postaviš na dvorišče in naj dela cel dan na polno.

Kaj boš imel od tega, da boš porabil vse viške?

To bi bilo nesmiselno, jaz sem do letos grel teraso mačku z tistim ir panelom.

Se je splačalo, ker sta maček in kuna na istem povštru sedela celo zimo. Ko sem grelec ugasnil je kuna umrla. Res mi ni bilo jasno kako jo je maček zadavil, saj bi jo po vseh pravilih moral fasati...

Baja ::

parkrat je blo tukaj omenjeno dinamično obračunavanje cen elektrike, kjer za dan naprej zves cene po urah. a je kdo naredil kako kalkulacijo glede na prejsnjo porabo/cene? če ma kdo link s kakimi podatki (cene, calc?) še boljše :)

miko22 ::

Imam dogovorjeno moč 4,7(1.blok) in 5,2 v ostalih blokih.
Ko sem laufal TČ in polnil avto istočasno je bilo največ 5,4 moč.
18.11. ob 5:30 sem pa imel moč 13,4, pa ni laufalo ne TČ, ne polnjenje, nobena potrošna naprava.
Je možno, da nalašč delajo kake špice, da bi lahko zvišali moč za drugo leto? ker pojma nimam kaj bi lahko to bilo, da moč kar na lepem skoči na 13,4kWh.
Kaj mislite?

feryz ::

Zaradi takih jančkov, smo vsi okarakterizirani kot pijavke, ki ogrevamo dvorišča.
Kjer on očitno MORA POKURITI 3 MW (tako kot mu ni jasno, kaj je to mW, mu ni tudi to, kaj je MW).

Foter ima trenutno 6 MWh viška, od vremena je odvisno, ali bo šenkal najmanj 3 MWH, ali celo 4 in več. Pa ga nič ne žuli, nič se ne sekira, nikjer ne piše, da jih mora porabiti in popolnoma nič ne bo dobil za podarjen štrom. E3 pač ne da nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

SambaShare ::

No, mogoče še komu pride prav. 2024 se upošteva dogovorjena moč iz 2022/23. Z 2025 pa 2023/24. To še dodatno bega, ker na zadnji položnici poleti, so bile navedene vrednosti iz 2023/24.

Ljubljana, 19. november 2024 - Kljub negotovostim na veleprodajnih trgih GEN-I s podporo odlične mednarodne trgovalne infrastrukture svojim odjemalcem v prihajajočem obdobju omogoča nižje cene električne energije in zemeljskega plina. Cena zemeljskega plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce se bo z decembrom znižala za 15 %, znižanje cen električne energije za male poslovne uporabnike pa v povprečju tarif znaša 11 %.

toliko o realnosti obstoječih cen EI

Mato989 ::

aborko je izjavil:

Saj drzava nam tudi samo jemlje zakaj mi ne bi
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

delavec44 ::

Itak da so dejanske cene prej bližje reguliranim kot rednim cenikom. Se pa splača nabiti cenike, da razliko dobijo od države. Verjetno še kartelno.

DamijanD ::

Mato989 je izjavil:

aborko je izjavil:

Saj drzava nam tudi samo jemlje zakaj mi ne bi

Če bi to jemanje bilo samo €€ potem ja go for it (čeprav država tudi daje, razen, če misliš, da je vsa infrastruktura privatna)

Realno gledano pa to, da ti te viške pokuriš direktno pomeni, da se iz enega dimnika mora več kadit (TEŠ ali karkoli, NEK pač dela skoz 100%) in v tej luči mi je "kurjenje" viškov neumno in neekološko dejanje.

mertseger ::

Baja je izjavil:

aborko je izjavil:

janija verjetno zanima v katerih ČB naj skuri še teh 3MW.

je pa ja, malo čudno napisal.

In taki Jančiji pol jokajo zakaj je omrežnina draga in kako jih lupijo predstavljajo pa glavni problem za nastalo situacijo. Pač energije ne skuriš če je ne rabiš. Tvoj problem zakaj si postavljal predimenzionirano elektrarno.

Mi ni šla v lajšto anomalija na grafu. Ker če izpustim avto, je zame praktično nemogoče dosegati tolikšno moč v bloku 1.

Ko zadevo približaš, je seveda kristalno jasno, zakaj je tam.

V kolikor bodo vztrajali pri tem sistemu, upam da bodo tudi take "drobne" napake avtomatsko odpravljali. Ker denarno niso ravno drobne.
So pa dovolj drobne, da jih tisti uporabniki, ki se s tem aktivno ne ukvarjajo, ne bodo opazili. Jih bodo pa plačali.

Bizkit45 ::

feryz je izjavil:

Mi ni šla v lajšto anomalija na grafu. Ker če izpustim avto, je zame praktično nemogoče dosegati tolikšno moč v bloku 1.

Ko zadevo približaš, je seveda kristalno jasno, zakaj je tam.

V kolikor bodo vztrajali pri tem sistemu, upam da bodo tudi take "drobne" napake avtomatsko odpravljali. Ker denarno niso ravno drobne.
So pa dovolj drobne, da jih tisti uporabniki, ki se s tem aktivno ne ukvarjajo, ne bodo opazili. Jih bodo pa plačali.

Ne razumem kaj si želel povedati s tem postom :)
Si naredil ti špico z avtom ali ne? Ali je napaka?

socialec ::

Fak, kako se Mervar norčuje iz nas, ko je rekel, da nimajo fallbacka na star sistem oz. bi vzelo 6 mesecev za povrnitev.

Procesorski sistemi praviloma paralelno tečejo nekaj časa in je možen takoj izklop enega ali drugega, še posebej, ko gre za tako ključne!

Pa nikomur nič!

Bizkit45 je izjavil:

Ne razumem kaj si želel povedati s tem postom :)
Si naredil ti špico z avtom ali ne? Ali je napaka?
Itak da je napaka, saj vidiš, da ena meritev manjka in so, čisto slučajno, vse pripisali prejšnji meritvi.
Kar bi bilo vseeno, če ne bi spodaj pisalo, da dosegam moč v bloku 1 6,06 kW, čeprav ne pridem v bloku 1 niti do 3 kW.
Ok, če bo določitev blokov na podlagi tega, se bom itak pritožil, ampak obstaja masa ljudi, ki se ne bo.

GregiB ::

feryz je izjavil:

saj vidiš, da ena meritev manjka in so, čisto slučajno, vse pripisali prejšnji meritvi.

Vidiš, da meritev manjka? V intervalu je 16 meritev v 4 urah... ni tak vredi?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

socialec ::

Zanimivo, pri nas je ~30% previsoka dogovorjena moč za ČB1 za ta mesec, za zimo še ne vem, ampak malo je uspelo prerazporediti :D
««
124 / 124
»
»»