Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Utk ::
Obračun je stvar dobavitelja, in lahko da je pripravljen, ampak za to bi morali sprejet spet eno goro novih pravilnikov.
Težko se bo cena na dan spreminjala, če ni cene na dan. Cena je na kw dogovorjene moči, nobenga dneva ni nikjer.
me pa zanima, če bo v računu tudi za november in februar pisalo 31 dni, če bo potem je v redu, če pa bo pisalo različno, izračun pa bo moč krat cena pa pomeni, da se cena na dan v posameznem mesecu spreminja
Težko se bo cena na dan spreminjala, če ni cene na dan. Cena je na kw dogovorjene moči, nobenga dneva ni nikjer.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
predi ::
To ne bi bilo v skladu z obstoječim aktom.Cena za blok 2 je 5,3 kw x 0,88240€. Število dni nima nič s tem.Število dni ima veze s tem, da kažejo, da je njihov obračunski sistem pripravljen na to, da boš lahko dogovorjeno moč spremenil sredi meseca in bo potem obračunano sorazmerno število dni dogovorjene moči.
Število dni piše tudi pri kwh, pri katerem ima še manjšo vezo število dni s čim.
(7) Znotraj koledarskega leta lahko uporabnik sistema zahteva spremembo dogovorjene moči za obdobje najmanj enega koledarskega meseca, in sicer samo vnaprej od prvega dne v naslednjem mesecu, če je zahtevo oddal do vključno osmega dne v mesecu. Sprememba dogovorjene obračunske moči je brezplačna.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT...
Evo, danes smo 7., jaz računa za elektriko še nisem dobil, kako naj jutri spremenim "dogovorjeno" moč za december. Na podlagi česa.
Na podlagi vedenja, da boš naslednji mesec priklopil več porabnikov hkrati, kot imaš trenutno dogovorjeno moč, ki ti je bila sporočena junija, torej nekaj mesecev pred današnjim dnevom. Poraba prejšnji mesec nima veze.
mirator ::
Pa poglejmo moje razmišljaje iz druge strani.
V prejšnjem sitemu smo pač plačevali omrežnino za priključno moč, ki je bila definirana z jakostjo priključne varovalke, ne glede ali si sploh imel kakšno porabo ali ne.
V bistvu se to z novim načinom ne spreminja. Dogovorjeno moč plačaš ne glede na to ali si jo izkoristil ali ne (torej v nekem bloku nimaš porabe, vseeno pa plačaš omrežnino za ta blok v višini dogovorjene moči), plačaš pa prekoračitev. Cena sama s tem v bistvu ni relevantna, ker se vedno (in se tudi bo) lahko spremeni.
V bistvu gre za to, da so nov sistem opravičevali z bolj pravičnim obračunom. Ampak, če so mi dodeli priključno moč za posamezni blok, so to storili na osnovi povoprečja preteklih obračunov, torej, že prej povprečno nisem koristil razpoložljive moči. Ker pa je povprečje nekje med minimumom in maksimumom, pa prej za večjo moč od povprečne nisem bil kaznovan, sedaj pa bom.
Ampak o tem se lahko res brez veze prepiramo, ker je poraba pač odvisna od gospodinjstva do godpodinjstva. Za nekatere bo mogoče nov soistem res nekoliko cenejši, vseeno pa za druge dražji.
V prejšnjem sitemu smo pač plačevali omrežnino za priključno moč, ki je bila definirana z jakostjo priključne varovalke, ne glede ali si sploh imel kakšno porabo ali ne.
V bistvu se to z novim načinom ne spreminja. Dogovorjeno moč plačaš ne glede na to ali si jo izkoristil ali ne (torej v nekem bloku nimaš porabe, vseeno pa plačaš omrežnino za ta blok v višini dogovorjene moči), plačaš pa prekoračitev. Cena sama s tem v bistvu ni relevantna, ker se vedno (in se tudi bo) lahko spremeni.
V bistvu gre za to, da so nov sistem opravičevali z bolj pravičnim obračunom. Ampak, če so mi dodeli priključno moč za posamezni blok, so to storili na osnovi povoprečja preteklih obračunov, torej, že prej povprečno nisem koristil razpoložljive moči. Ker pa je povprečje nekje med minimumom in maksimumom, pa prej za večjo moč od povprečne nisem bil kaznovan, sedaj pa bom.
Ampak o tem se lahko res brez veze prepiramo, ker je poraba pač odvisna od gospodinjstva do godpodinjstva. Za nekatere bo mogoče nov soistem res nekoliko cenejši, vseeno pa za druge dražji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
Na podlagi vedenja, da boš naslednji mesec priklopil več porabnikov hkrati, kot imaš trenutno dogovorjeno moč, ki ti je bila sporočena junija, torej nekaj mesecev pred današnjim dnevom. Poraba prejšnji mesec nima veze.
Seveda ima veze. Če sem novembra slučajno prebil "dogovorjeno" moč, jo bi decembra zvišal. Pustimo zdaj to da je trenutno to brezveze, ker se ne plačuje penalov. Ampak leta 2026 ne bojo računi prihajali nič prej.
Račun nima veze. A nimate v tej temi fetiša na spremljanje stanja na mojelektro? Zakaj potrebuješ račun, da bi dognal to kar pišeš?Na podlagi vedenja, da boš naslednji mesec priklopil več porabnikov hkrati, kot imaš trenutno dogovorjeno moč, ki ti je bila sporočena junija, torej nekaj mesecev pred današnjim dnevom. Poraba prejšnji mesec nima veze.
Seveda ima veze. Če sem novembra slučajno prebil "dogovorjeno" moč, jo bi decembra zvišal. Pustimo zdaj to da je trenutno to brezveze, ker se ne plačuje penalov. Ampak leta 2026 ne bojo računi prihajali nič prej.
socialec ::
Predi, sploh ni nujno, da boš kaj dodajal, lahko samo, da bo v bolj mrzlem vremenu TČ dosti bolj delovala. In ja, mojelektro.si ne bo glavni problem za ta-tema-forumaše. Upajmo le, da bodo ostali toliko bolj robantili in ne samo povesili glave!
Moram dopolniti predhodno, da je večkrat zapisano na tak način - gre za mesečni strošek (1.-28/29/30/31), na dnevni ravni med meseci seveda ni enako, ker pač lahko.
Moram dopolniti predhodno, da je večkrat zapisano na tak način - gre za mesečni strošek (1.-28/29/30/31), na dnevni ravni med meseci seveda ni enako, ker pač lahko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
hruske ::
Če je obračunska cena ista tako za 31 dni, kot za 30 ali 28 dni, potem je dejanska cena za 28 dni večja, ali ne? Pač deliš vrednost s številom dni.
Postavka ima enoto EUR/kW/mesec. Če ima mesec več dni je cena "na dan" za tisti mesec nižja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Račun nima veze. A nimate v tej temi fetiša na spremljanje stanja na mojelektro? Zakaj potrebuješ račun, da bi dognal to kar pišeš?Na podlagi vedenja, da boš naslednji mesec priklopil več porabnikov hkrati, kot imaš trenutno dogovorjeno moč, ki ti je bila sporočena junija, torej nekaj mesecev pred današnjim dnevom. Poraba prejšnji mesec nima veze.
En kup ljudi nima tam dostopa niti ne moreš zahtevat od njih tega.
Tudi ne moreš od ljudi zahtevat pogodbenih kazni, če se z njimi predhodno ne strinjajo, ampak to Agencije ni ustavilo.
primoz4p ::
Zdaj pa vem. Evo, obračun za mesec oktober 2024.
Na tole sem nekaj postov nazaj opozoril. Dogovorjena moč se za vsak blok obračuna , kot da je na razpolago 24 ur na dan. Pravilen obračun bi bil, da se dogovorjena moč pomnoži z dejanskim razpoložljivim časom in potem deli s 24 ter pomnoži s številom dni v mesecu. Tako je sedaj dogovorjena moč kar vsota dogovorjenih moči na dan, sicer res obračunana po ceni posameznih blokov.
V prispodobi je tako, da kupite v vreči 10 kg krompirja. V vrečiso tri kakovostne kategorije krompirja po treh različnih cenah.
Po sestavi je v vreči 2 kg najdražje kakovosti, 3 kg srednje kakovosti in 5 kg najslabše kakovosti. Pri blagajni pa plačate 10 kg po najdražji ceni, 10 kg po srednji ceni in 10 kg po najnižji ceni.
To misliš?
Npr. Blok 2 imaš na delavni dan na razpolago:
- 5 ur/dan v višji tarifi
- 11 ur/dan v nižji tarifi
Cena na "dogovorjeno moč" pa je "enaka".
To dejansko pomeni, da je blok 2 v višji tarifi več kot dvakrat dražji glede na dogovorjeno moč in razpoložlivost.
Predi, sploh ni nujno, da boš kaj dodajal, lahko samo, da bo v bolj mrzlem vremenu TČ dosti bolj delovala.To je čisto drug problem. Tudi v tem primeru ti račun za prejšnji mesec ne koristi popolnoma nič. Saj ne vsebuje vremenske napovedi, pa čarobne krogle tudi nima. Ni placa v kuverti.
Tudi spremljanje mojelektro.si za nazaj ne bo dovolj za naslednji mesec, tudi primerjave s predhodno sezono ne.
Spremeni si račun vsaj za na email, če že ne e-račun ali celo direktna bremenitev.
Mi socialci pač to vse plačamo vnaprej, da prihrano pri provizijah...
V email nabiralnik lahko pošljejo ves roman v pdf, če hočejo, če le poznajo njegov konec, ni potrebno za čarobno kroglo.
Sicer pa greš pogledat v arhiv računov preko spleta.
Se pravi, je drugače tvoje predlog, da v času zime preventivno zakupiš ene 20% pribitek?
Spremeni si račun vsaj za na email, če že ne e-račun ali celo direktna bremenitev.
V email nabiralnik lahko pošljejo ves roman v pdf, če hočejo, če le poznajo njegov konec, ni potrebno za čarobno kroglo.
Se pravi, je drugače tvoje predlog, da v času zime preventivno zakupiš ene 20% pribitek?
Če se to nanaša na 20% pribitek, moraš narediti že v oktobru, ne glede na dejansko sezono, da si približno na varni strani :D
Tudi spremljanje mojelektro.si za nazaj ne bo dovolj za naslednji mesec, tudi primerjave s predhodno sezono ne.Ne, pravim, da je čarobna krogla nujna, če ti je do optimizacije po novem sistemu v nulo.
E-mail? ↓
Ne, nasvet za email je bil zate osebno...
Kot socialec ne morem nikogar rešiti, če še gospod legendarni PV ne.
Drugače pa ja, ne bo me motilo, če se bodo ljudje uprli...
Bojlerji so bili za ogrevanje, POTUS volitve za potrditev trenda.
Kot socialec ne morem nikogar rešiti, če še gospod legendarni PV ne.
Drugače pa ja, ne bo me motilo, če se bodo ljudje uprli...
Bojlerji so bili za ogrevanje, POTUS volitve za potrditev trenda.
telexdell ::
To misliš?
To dejansko pomeni, da je blok 2 v višji tarifi več kot dvakrat dražji glede na dogovorjeno moč in razpoložlivost.
Malce si zašel Imamo dve versti omrežnine. Ena je omrežnina za moč in druga je omrežnina za porabljeno energijo. Omrežnino za moč plačaš, ne glede na to, koliko energije porabiš. Če greš npr. za mesec dni na Maldive (pozdravit taubitino) in posledično ne boš porabil nič elektrike boš to omrežnino plač v enaki višini, kot da bi bil doma. Omrežnina za porabljeno energijo pa se spreminja preko dneva glede na bloke. Po tarifi za 1. blok od 7...14 ure in od 16...20 ure, po tarifi za drugi blok od 6..7 ure, od 14..16 ure in od 20..22 ure... Tarifa za porabljno energijo (VT in MT) pa ni odvisna od elektro podjetja in blokov za omrežnino ampak je odvisna od izbranega dobavitelja.Zato se VT in MT obračunava na drugačne urne postavke.
Ta kolobocije je pač posledica truda agencije, da izdelajo transparente, enostaven in vsem razumljiv sistem obračuna Pa še pravičen in cenejši za vse povrh vsega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
nekikr ::
V osnovi je zgrešeno, da imamo samo dve postavki za omrežnino. Rešitev je v tretji postavki, omrežnina na omrežnino recimo. To bi potem dodatno poenostavilo in predvsem pocenilo vse skupaj.
feryz ::
Vse bi bilo kristalno jasno, če ne bi bilo penalov.
Dosegel si tako moč v blokih, plačaš toliko. Pika, konec, zaključeno.
Tako pa so naredili drek od dreka. Verjetno tudi zakonsko ne gre skozi. Mogoče se bo kdo kdaj zapodil v to.
Tako pa so naredili drek od dreka. Verjetno tudi zakonsko ne gre skozi. Mogoče se bo kdo kdaj zapodil v to.
Postavka ima enoto EUR/kW/mesec. Če ima mesec več dni je cena "na dan" za tisti mesec nižja.
Vem, da je to dlakocepenje, vendar mislim, da bi računi morali biti eksagtni. Če je cena na mesec, potem naj v računu tudi piše na mesec ne pa na število dni. Ker pa v priloženem računu piše za 31 dni, in bo znesek enak tudi ko bo pisalo 28 dni, pomeni, da bo cena na enoto takrat višja. Ampak, konec koncev je to res nepomembno. Bolj me moti plačilo dogovorjene moči za vsak blok na dan, ne pa na dejansko razpoložljiv čas na dan. To, da je to vključeni v ceni, je neumnost.
Vse bi bilo kristalno jasno, če ne bi bilo penalov.
Ja, če mene vprašaš presežna moč ni skladna niti z Zakonom o varstvu potrošnikov niti z Obligacijskim zakonikom. Sem na MOPE ravno poslal komentar na predlog novele ZOEE, da naj dodajo v predlog dve dodatni določili:
- določilo, ki zagotavlja pravico do razumnega roka za uveljavitev spremembe dogovorjene moči,
- določilo, ki zagotavlja obstoj načina za uveljavitev dogovorjene moči, ki ne povzroča nepredvidljivih dodatnih stroškov oz. pogodbenih kazni.
Res je trapasto, da Agencija vztraja pri obveznem obračunavanju presežne moči, ker če (ko?) jim enkrat sodišče to črta, bo stvar ravno kontraproduktivna in se jim bo podrl plan prihodkov. Samo tokrat si bojo povsem sami krivi, ne bo vlada tista, ki je izničila plačevanje omrežnine kot od februarja do aprila 2022.
Vem, da je to dlakocepenje, vendar mislim, da bi računi morali biti eksagtni. Če je cena na mesec, potem naj v računu tudi piše na mesec ne pa na število dni. Ker pa v priloženem računu piše za 31 dni, in bo znesek enak tudi ko bo pisalo 28 dni, pomeni, da bo cena na enoto takrat višja. Ampak, konec koncev je to res nepomembno. Bolj me moti plačilo dogovorjene moči za vsak blok na dan, ne pa na dejansko razpoložljiv čas na dan. To, da je to vključeni v ceni, je neumnost.
Kaj si ti kdaj pogledal na položnico od ponudnika komunikacijskih storitev? Obračunajo ti mesečno naročnino, ampak za sorazmerno količino dni v mesecu kolikor si pač jo imel sklenjeno. Naročnina je še vedno na mesec. Spremeniš paket in se ti obračunava od datuma spremembe dalje po novem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Hruške, si sam dovolj pravniški ali ti pomaga kak pravnik, da te ne bodo zavrnili po hitrem postopku.
Hruške, si sam dovolj pravniški ali ti pomaga kak pravnik, da te ne bodo zavrnili po hitrem postopku.
Ne vem kaj je tu za zavračat?
Agenciji sem podal sem svoje mnenje ob času uvedbe spremenjenega načina obračuna. Na njem ostajam dokler ne bo materialnih sprememb.
Ministrstvo je objavilo predlog sprememb ZOEE, kar pomeni da sprejema komentarje na predlog. Verjamem, da bojo predlog preučili, ga ustrezno upoštevali in spisali ZOEE tako, da bo Agencija imela dovolj avtonomije pri pisanju svojih Aktov, odjemalci pa dovolj pravic.
Če pa v vmesnem času dobim obračunano presežno moč, moram račun zavrnit v delu, ki se nanaša na presežno moč, pa čeprav je to trenutno samo opomin. Če ga ne zavrnem, bi lahko Agencija kasneje utemeljevala, da sem se zaradi opustitve pritožbe strinjal.
joez7 ::
A to name leti, saj pogledam mojelektro pred prvo kavo. :).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
primoz4p ::
To misliš?
Malce si zašel Imamo dve versti omrežnine. Ena je omrežnina za moč in druga je omrežnina za porabljeno energijo. Omrežnino za moč plačaš, ne glede na to, koliko energije porabiš. Če greš npr. za mesec dni na Maldive (pozdravit taubitino) in posledično ne boš porabil nič elektrike boš to omrežnino plač v enaki višini, kot da bi bil doma. Omrežnina za porabljeno energijo pa se spreminja preko dneva glede na bloke. Po tarifi za 1. blok od 7...14 ure in od 16...20 ure, po tarifi za drugi blok od 6..7 ure, od 14..16 ure in od 20..22 ure... Tarifa za porabljno energijo (VT in MT) pa ni odvisna od elektro podjetja in blokov za omrežnino ampak je odvisna od izbranega dobavitelja.Zato se VT in MT obračunava na drugačne urne postavke.
Ta kolobocije je pač posledica truda agencije, da izdelajo transparente, enostaven in vsem razumljiv sistem obračuna Pa še pravičen in cenejši za vse povrh vsega.
Jaz vedno malo (?) zaidem. :P)
Šparam v višji tarifi in namesto bloka 1 uporabljam blok 2 (špice, dogovorjena moč, omrežnina za porabljeno energijo pa to). Blok 2 je vendar ugodnejši od bloka 1. Pri tem si pridelam višjo dogovorjeno moč za blok 2 (krajši razpoložljiv čas - 5ur/dan, špice pa to) ... Potem pa pride nižja tarifa ...
Ni tako transparenten, enostaven in vsem razumljiv sistem ... Nekaj piše tudi med vrsticami.
Spc ::
Evo, danes smo 7., jaz računa za elektriko še nisem dobil, kako naj jutri spremenim "dogovorjeno" moč za december. Na podlagi česa.
Jaz še tudi nisem nič dobil.
V sistemu piše 0€, račun še ni izdan.
Ponavadi je že 3. v mesecu bil izdan račun.
Kaj je pa še bolj čudno pa je to, da imam prazno informacijo v energijskih blokih:
Kaj to točno pomeni, če nimam podatka oz. so polja čisto prazna ?
nekikr ::
Mogoče bodo kar pavšal zaračunali za vsakega posameznika. Da plača kolikor največ lahko. Solidarnost pa to. Jaz bi rekel 200€ po glavi, elektrika je pa ja osnovna dobrina in tu se ne špara. Pa potem ne rabimo blokov in omrežnin in porabe. Vsakemu max pavšalni znesek pa je.
Kaj je pa še bolj čudno pa je to, da imam prazno informacijo v energijskih blokih:
Hmm, nov uporabnik. A si sončno elektrarno montiral?
Mogoče bodo kar pavšal zaračunali za vsakega posameznika. Da plača kolikor največ lahko. Solidarnost pa to. Jaz bi rekel 200EUR po glavi, elektrika je pa ja osnovna dobrina in tu se ne špara. Pa potem ne rabimo blokov in omrežnin in porabe. Vsakemu max pavšalni znesek pa je.
Tako je, vsaj 200 po glavi, morda še bolje 400, če kdo ne more plačat pa naj gre na Tednik, bomo zbirali, pošiljali smse itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Hmm, nov uporabnik. A si sončno elektrarno montiral?
Nimam sončne, uporabnik pri njih sem že več kot 2 leti.
Kakšen števec imaš ?
Lahko berejo na daljavo podatke, tudi za vsak dan lahko vidim grafe na mojelektro.si
A si imel kake spremembe na odjemnem mestu, npr. nov števec, menjava lastništva, sprememba priključne moči, itd.?
A si imel kake spremembe na odjemnem mestu, npr. nov števec, menjava lastništva, sprememba priključne moči, itd.?
Nič nismo imeli, ure tudi niso zamenjali.
Novi števci nimajo več tarifnih ur!
Tista slika zgoraj se mi ne zdi, da je s portala Moj Elektro ampak je od nekod drugod. Mogoče pa le ni vnesen podatek iz Moj Elektro v to tabelo? Bi bilo treba preveriti tam.
Tista slika zgoraj se mi ne zdi, da je s portala Moj Elektro ampak je od nekod drugod. Mogoče pa le ni vnesen podatek iz Moj Elektro v to tabelo? Bi bilo treba preveriti tam.
Novi števci nimajo več tarifnih ur!
Seveda je slika iz moj elektro:
Na sliki v koloni "nov uporbnik" piše "Da"
Čudno, dve leti operaterja elektrike nismo menjavali, smo še vedno na energija plus.
pero50 ::
A to še velja, da ni penalov do 2026? Ker če jih ni, zakaj nebi samo spremenili obračunsko moč na 0 povsod in plačevali 0 omrežnine?
Lonsarg ::
Ker je drobni tisk da v primeru spremembe dogovorjene moči penali začnejo veljati takoj ;)
Pa itak ne moreš na 0 spremenit, ker je določen minimum glede na glavne varovalke. In to dejansko precej pokvari možnost profita ki bi ga naredil z baterijami (da bi imel najdražjo tarifo 0), ker ne moreš najdražje tarife sploh na 0 nastavit.
Pa itak ne moreš na 0 spremenit, ker je določen minimum glede na glavne varovalke. In to dejansko precej pokvari možnost profita ki bi ga naredil z baterijami (da bi imel najdražjo tarifo 0), ker ne moreš najdražje tarife sploh na 0 nastavit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Lonsarg ::
Ja z omejenim minimumom so v bistvu demotiviral da bi se masovno tarife optimiziral z baterijo (in kao naj bi bil namen da ljudje optimizirajo my ass). Ajde če imaš baterije že tako ali tako potem lahko to mimogrede optimiziraš tudi po tem sistemu, bo pa za povprečnega gospodinjskega uporabnika bolj drobiž prišparan zaradi te omejitve minimuma. Lahko sicer zmanjšaš moč glavnih varovalk da dobiš manjši minimum in dodatno moč vlečeš iz baterij (z določenimi inverterji se to da), sam to so že hude komplikacije. No jaz bom morda celo to naredil če kdaj pride na vrsto ta DIY projekt :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Čudno, dve leti operaterja elektrike nismo menjavali, smo še vedno na energija plus.
Energija plus je tvoj dobavitelj elektrike. Ta nima z omrežnino nič drugega kot to, da ti glede na podatke operaterja izda račun in potem, ko ga plačaš omrežnino nakaže na njihov račun. Tvoj operater je ali elektro Celje ali elektro Gorenjska ali...(pač s katerega konca Slovenije si). Tako se je neka sprememba ali napaka morala zgoditi pri operaterju. Glede na to, da si prej imel dogovorjeno moč nad 7 kW se ne sekiraj preveč saj si vsaj za sedaj na boljšem, ker se ti bo moč določila na novo, do takrat boš pa plačeval po dejanskem doseganju moči.
PS nekateri namerno menjavajo plačnike (npr. mož-žena), da postanejo novi naročniki n se jim izbrišejo visoke špice iz preteklosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Energija plus je tvoj dobavitelj elektrike. Ta nima z omrežnino nič drugega kot to, da ti glede na podatke operaterja izda račun in potem, ko ga plačaš omrežnino nakaže na njihov račun. Tvoj operater je ali elektro Celje ali elektro Gorenjska ali...(pač s katerega konca Slovenije si). Tako se je neka sprememba ali napaka morala zgoditi pri operaterju. Glede na to, da si prej imel dogovorjeno moč nad 7 kW se ne sekiraj preveč saj si vsaj za sedaj na boljšem, ker se ti bo moč določila na novo, do takrat boš pa plačeval po dejanskem doseganju moči.
PS nekateri namerno menjavajo plačnike (npr. mož-žena), da postanejo novi naročniki n se jim izbrišejo visoke špice iz preteklosti.
Sem na elektro maribor, nismo pa čisto nič delali že več kot 2 leti.
Še pred vojno v ukranini smo takrat dobili velik 50% popust zato smo šli takrat na energijo plus.
Menjal se ni ne števec ne lastnik priključka in ne operater več kot 2 leti.