Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Naj se vrnem nazaj na temo - meni to slamnato podjetje, ki kao stoji za to trgovino, sproži vse alarme po vrsti. Kdo sploh izdaja račune tu? Velja sploh garancija na Japonskem?
Če bi prebral vsaj tisto, kar sem jaz napisal (ne citatov umetne pameti - ki sem jih dal samo kot ilustracijo tega, da so dejansko uporabni), bi morda videl, da pišeš bedarije.
Ali pa ne razumeš, kako takšni (pre)prodajalci ur delujejo. In ni noben "drop shipping", vsaj ne v klasičnem smislu. Ti pri njem naročiš uro, on jo kupi v tej ali oni japonski trgovini in ti jo pošlje. Podjetje iz Hong Konga je bodisi zato, da lahko na Japonskem kupuje ure za izvoz, se pravi brez japonskega prometnega davka, in/ali za njegovo lastno "davčno optimizacijo". In to je to - nič sumljivega. Sploh, ker to počne že okoli 10 let.
Na urarskih forumih si lahko prebereš več o (pozitivnih) izkušnjah kupcev z Ippo Japan Watch. Ali pa na Chrono24.
IPPO JAPAN WATCH
Professional dealer | On Chrono24 since 2019
12,030 buyers recommend this seller
4.8 Shipping
4.9 Item description
4.8 Communication
In ja, lahko ga avto povozi, preden pošlje uro, ki si jo kupil pri njem. Potem pač paypalu sporočiš, da robe nisi dobil, in dobiš denar nazaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Samael ::
Meni je pa okej, da je Aleš opazil detajle, ki običajno nakazujejo na scam-site, katerih je v zadnjih letih kot gob po dežju. Tu, v tem konkretnem primeru, je kar precej alarmov, ki jih običajno, ko gre za meni neznano trgovino, pogledam tudi sam.
OK, v tem primeru gre potemtakem za legitimnega prodajalca, ampak, roko na srce, že kontaktna stran je identična tistim, ki jih imajo te dni vse te fake trgovine, kaj šele vse ostalo. Debatiramo, pa tako vemo več.
Aja, pa ChatGPT/Copilot bi te s komentarjem zgoraj zlahka prevaral. Dovolj je, da je domena .net namesto .com, ali pa so med besedami v domeni pomišljaji (tako kot imamo te dni cel kup fake trgovin Adidas, Nike itd), pa bo še vedno govoril in zatrjeval o legitimnosti IPPO Japan Watch medtem ko bo pa spletna stran fake IPPO Japan Watch. Samo omenim.
Skratka, povsem nepotreben prepir. Pač opazil je en kup objektivno sumljivih znakov, ki potencialno nakazujejo na scam-trgovino. Pa tokrat ni? Super.
OK, v tem primeru gre potemtakem za legitimnega prodajalca, ampak, roko na srce, že kontaktna stran je identična tistim, ki jih imajo te dni vse te fake trgovine, kaj šele vse ostalo. Debatiramo, pa tako vemo več.
Aja, pa ChatGPT/Copilot bi te s komentarjem zgoraj zlahka prevaral. Dovolj je, da je domena .net namesto .com, ali pa so med besedami v domeni pomišljaji (tako kot imamo te dni cel kup fake trgovin Adidas, Nike itd), pa bo še vedno govoril in zatrjeval o legitimnosti IPPO Japan Watch medtem ko bo pa spletna stran fake IPPO Japan Watch. Samo omenim.
Skratka, povsem nepotreben prepir. Pač opazil je en kup objektivno sumljivih znakov, ki potencialno nakazujejo na scam-trgovino. Pa tokrat ni? Super.
Samael != Samuel
Bistvo je v tem, da se je Ales "raziskovanja" lotil na napačen način, oziroma na način, zaradi katerega je prišel do napačnega zaključka.
Za razliko od Copilota/ChatGPT, ki se je "raziskovanja" lotil na boljši način in prišel do pravilnega zaključka.
V takih primerih je vedno najbolj preprosto in zanesljivo, da pogledaš, kaj o spletnem trgovcu pravijo uporabniki na specializiranih forumih, na redditu...
Preden potem klikneš "buy" pa še kontaktiraš prodajalca in lahko hitro vidiš, pri čem si.
Za razliko od Copilota/ChatGPT, ki se je "raziskovanja" lotil na boljši način in prišel do pravilnega zaključka.
V takih primerih je vedno najbolj preprosto in zanesljivo, da pogledaš, kaj o spletnem trgovcu pravijo uporabniki na specializiranih forumih, na redditu...
Preden potem klikneš "buy" pa še kontaktiraš prodajalca in lahko hitro vidiš, pri čem si.
iKst_ ::
Pa saj ni rocket science.
Pogledaš reviewe. Če ima trgovina kup dobrih reviewov je malo verjetno, da gre za scam. Okapi je lepo napisal, da trgovina ni neznana.
Prav tako je malo verjetno, da gre za scam, če uporabljajo PayPal ali kakšnega od znanih payment processorjev za kreditne kartice. Za procesiranje kreditnih kartic načeloma rabiš firmo, pa takoj, ko se pojavi večje število chargebackov ti processor blokira ali celo zapre račun.
Da gre za sivi trg je pa jasno, glede na to, da prodajajo ure, ki uradno niso na voljo pri nas.
Pogledaš reviewe. Če ima trgovina kup dobrih reviewov je malo verjetno, da gre za scam. Okapi je lepo napisal, da trgovina ni neznana.
Prav tako je malo verjetno, da gre za scam, če uporabljajo PayPal ali kakšnega od znanih payment processorjev za kreditne kartice. Za procesiranje kreditnih kartic načeloma rabiš firmo, pa takoj, ko se pojavi večje število chargebackov ti processor blokira ali celo zapre račun.
Da gre za sivi trg je pa jasno, glede na to, da prodajajo ure, ki uradno niso na voljo pri nas.
Me prav zanima, kaj vse bi Aleseva forenzicna analiza pokazala, če bi nekdo vprašal, ali je Times International, https://www.good-stuffs.com varna spletna trgovina (za kupovanje kitajskih ur - Beijing, Seagull...).
Verjetno enako, kot tista "ta trgovina je zelo, zelo čudna" zgoraj - in prav bi imel.
Pravzraprav si se tu zmotil. Njegova metoda je tehnično ustreznejša - to so čiste osnove. On je namreč preverjal dejanski site (registracijsko domeno, naslove, registracijo podjetja, možnost kontakta itd.), medtem ko sta ti oba AI-ja komentirala brand. Kot bi vprašal AI, ali je Adidas legitimen. Seveda ti bo povedal, da je, pa bo adidas-popusti.si še vedno scam.
Tu je sicer napaka tudi na tvoji strani, ker ne veš, kaj oz. kako vprašati AI in posledično dobiš takšen potencialno zavajajoč output, ki bi te v primeru, da bi bil website fake-scam ne pa tudi sam IPPO Japan Watch, v primeru nakupa stal najmanj nekaj živcev in časa.
Je pa res, da Aleš ni naredil koraka dlje in šel prebirat reviewe, iskal detajle, če komentirajo obstoječo domeno, itd.
To, da izbrskaš kakšno takšno šalabajzersko (kot bi rekli tu na Slo-Techu) stran, ki pa je legit, še ne pomeni, da večina tovrstnih strani ni scam. Je. Ta, ki jo komentiramo, je imela vse alarme, ob katerih bi internetno pismen človek, ki ne nakupuje brezglavo, rekel: "pazi, loti se preverjanja" oz. on je rekel "ta trgovina je zelo, zelo čudna".
Tebe bi se dalo tudi hitro nahecati :) To podpira praktično vsaka fake, scam trgovina. Scam deluje tu na kvantiteti in hitrih premikov, ne pa misleč, da boš website lavfal leta in imel zdaj do konca življenja ta CC/paypal račun, ki itak ni na tvoje ime, ne podcenjuj scam operacij, brezmadežen.
Itak, da ti ga bodo zaprli, vprašanje je, samo koliko ljudi boš tam iz nekega Guangzhou-ja prej nategnil in stegnil keš dol.
Resna ali ponarejena spletna stran
Scam trgovina?
https://www.varninainternetu.si/lazne-s...
Bistvo je v tem, da se je Ales "raziskovanja" lotil na napačen način, oziroma na način, zaradi katerega je prišel do napačnega zaključka.
Pravzraprav si se tu zmotil. Njegova metoda je tehnično ustreznejša - to so čiste osnove. On je namreč preverjal dejanski site (registracijsko domeno, naslove, registracijo podjetja, možnost kontakta itd.), medtem ko sta ti oba AI-ja komentirala brand. Kot bi vprašal AI, ali je Adidas legitimen. Seveda ti bo povedal, da je, pa bo adidas-popusti.si še vedno scam.
Tu je sicer napaka tudi na tvoji strani, ker ne veš, kaj oz. kako vprašati AI in posledično dobiš takšen potencialno zavajajoč output, ki bi te v primeru, da bi bil website fake-scam ne pa tudi sam IPPO Japan Watch, v primeru nakupa stal najmanj nekaj živcev in časa.
Je pa res, da Aleš ni naredil koraka dlje in šel prebirat reviewe, iskal detajle, če komentirajo obstoječo domeno, itd.
To, da izbrskaš kakšno takšno šalabajzersko (kot bi rekli tu na Slo-Techu) stran, ki pa je legit, še ne pomeni, da večina tovrstnih strani ni scam. Je. Ta, ki jo komentiramo, je imela vse alarme, ob katerih bi internetno pismen človek, ki ne nakupuje brezglavo, rekel: "pazi, loti se preverjanja" oz. on je rekel "ta trgovina je zelo, zelo čudna".
Tebe bi se dalo tudi hitro nahecati :) To podpira praktično vsaka fake, scam trgovina. Scam deluje tu na kvantiteti in hitrih premikov, ne pa misleč, da boš website lavfal leta in imel zdaj do konca življenja ta CC/paypal račun, ki itak ni na tvoje ime, ne podcenjuj scam operacij, brezmadežen.
Itak, da ti ga bodo zaprli, vprašanje je, samo koliko ljudi boš tam iz nekega Guangzhou-ja prej nategnil in stegnil keš dol.
Resna ali ponarejena spletna stran
Scam trgovina?
Samael != Samuel
Si že kdaj delal te stvari v praksi? Registriral PayPal za poslovno uporabo, delal registracijo na Stripe itd?
Če si, potem veš, da ne moreš kar tako čez noč denarja prenakazati na svoj TRR, ampak praktično vsi processorji zahtevajo določeno vsoto blokiranih sredstev na začetku poslovanja. Pa kakšni so KYC postopki in kaj vse rabiš za registracijo.
Tebe kot potrošnika pa načeloma tako ali tako ne zanima kako ima trgovec urejene zadeve. Chargeback ti da PayPal oz. tvoja banka v primeru plačila z bančno kartico. Potem se pa oni ukvarjajo naprej z izterjavo.
Si že kdaj delal te stvari v praksi? Registriral PayPal za poslovno uporabo, delal registracijo na Stripe itd?
To je v primeru scam operacije povsem irelevantno. Kot da ti veš, kakšen tip PayPala ima fake webstore, s koliko takšnimi računi operirajo, koliko časa so že odprti, na koga so odprti itd. Dejstvo je, da denarja ne nakazuješ preko goloba pismonoše, ampak preko povsem legitimnih plačilnih metod. Torej?
In ja, že v Sloveniji je, če imaš svoj s.p., postopek odprtja poslovnega PayPal računa dokaj enostaven, kaj šele za dobro organizirana slamnata podjetja (in ljudi zadaj, ki to organizirano počnejo leta) nekje bogu za hrbtom.
Že v nekem Delawareu (pa vemo, da načeloma ta scam podjetja niso od tam oz. zahodnega dela sveta) te registracija LLC-ja stane cca 110 USD. Ja, res je potem neki scam operaciji, ki operira mogoče z več sto fake portali, težko odpreti poslovni PayPal račun (ali sto njih, če se s tem ukvarjajo na večji ravni) - čeprav ta mogoče niti ni potreben.
Glede PP disputa ali CC chargebacka se sicer strinjam. Mislim, da je bil v preteklosti marsikateri na forumu pozitivno rešen tudi z mojo malenkostno pomočjo. Vendar je zadaj delo. Pa dokazovanje. Pa, sploh če gre za večje vsote, živci. Pa manj vešči kupci. Pa še kaj. Tako da ja, Aleš je dal povsem ustrezne iztočnice, kako se izogniti kakšne takšne pasti, ne rešiš pa s tem vsega.
Kakorkoli pač že, kar sem imel na to temo za povedati sem povedal, brezkončno prepričevati in vlečti na svojo stran pa ne mislim, tako da je z moje strani to to.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Mešaš registracijo podjetja in registracijo paypal računa oz. merchant accounta. Registracija firme v Delawaru tudi ni ravno 110 USD, rabiš potem še bančni račun in par drugih papirjev. Ampak ok.
Pa noben ne trdi, da je registracija PayPal računa pretirano komplicirana (še vedno trivialna, ampak se da), samo PayPal ti enostavno ne pusti dvigniti denarja. Če stranka sproži dispute, vzamejo znesek iz tistih rezerviranih sredstev pa je zadeva rešena.
Pa noben ne trdi, da je registracija PayPal računa pretirano komplicirana (še vedno trivialna, ampak se da), samo PayPal ti enostavno ne pusti dvigniti denarja. Če stranka sproži dispute, vzamejo znesek iz tistih rezerviranih sredstev pa je zadeva rešena.
Thompic ::
No jaz pa sem se ogrel za tole
Ali pa tale model
Jaz jo zdaj nosim že osmo leto. V vseh razmerah, plaval z njo neštetokrat.. Steklo še vedno kot novo.. Ne spomnim, se, kdaj sem jo nazadnje "nastavljal".. Taka manjša, lahka, minimalistična ura. Zlo fajn, pa nobenih skrbi glede baterij, navijanja.. :)
Ales ::
Ne bo držalo, spletna trgovina je zelo čudna in vsi moji zaključki so točni. Vključno s tem, da je to kvečjemu črni trg, ne sivi, in da je vse zelo vprašljivo za povrh.
Še dobro, da si "raziskovanje" dal v navedke. In zaključki niti pod razno niso pravilni.
Problem je predvsem v tem, kako si zastavil vprašanje in da pri vrednotenju odgovorov nisi upošteval, da so LLM-ji na splošno naravnani v pozitivno smer. Sami od sebe ne vrednotijo stvari tako, kot bi jih jaz ali ti. Ujel si se v to. Lej:
Potem ko preveriš, ali je to sploh en in isti prodajalec, ja.
Torej prvo preveriš, ali ni spletna trgovina ponaredek tiste prave. Potem šele gledaš izkušnje z njo.
Ko omenjaš chrono24, si verjetno opazil, da je telefonska številka prodajalca tam čisto druga, kot na tej spletni strani? Podjetje pa tudi? LLM-ju je to OK? Vse normalno, vse se sklada?
Ampak OK, recimo da tipo "zgolj" muti z davki in da je vse skupaj pač čisti črni trg. Da pa ure dejansko pošilja tudi iz te spletne strani. Recimo. OK, greš gledat izkušnje...
In v tem primeru prebereš kup nezadovoljnih komentarjev, žal.
Tvoja LLM "raziskava" je recimo omenila TrustPilot. Tam ima 10% vseh ocen 1/5, si sploh opazil?? Pa še kar nekaj 2/5, 3/5 itd.
Za primerjavo, to bi recimo na eBayu pomenilo oceno precej pod 90%. Bi na eBayu kupoval od takega trgovca?
Ampak kaj ko ti je LLM zavil vse skupaj v folijo...
Npr. tisti komentar, ki ga je LLM pravilno omenil (in narobe ovrednotil), je govoril o tem, da je kupec letos kot "novo" uro dobil tako z garancijo iz 2021. Torej uro staro 5 let, zrelo za servis. Super, ne? No, vsaj dobil jo je...
Me prav zanima, kaj vse bi Aleseva forenzicna analiza pokazala, če bi nekdo vprašal, ali je Times International, https://www.good-stuffs.com varna spletna trgovina (za kupovanje kitajskih ur - Beijing, Seagull...).
Ha, forenzična analiza
Komot, ja. Sem že preverjal in tudi že kupoval pri njih. Rabiš podrobnosti? Računam na token! Ker sem že naredil to v preteklosti, lahko ponudim popust na cache!
Mogoče bi se moral pozanimati, kakšna je razlika med sivim in črnim, ker očitno ne veš.
Pri trusthonestmanu Jun Liau sem pa verjetno kupoval pred tabo in kupil več ur. Pa sem precej prepričan, da bi pri njem na način, kot so se ti lotil zadeve, našel več znakov, da je trgovina "zelo čudna". Tudi ocene kupcev ima precej slabše kot ippo, ko smo že ravno pri tem.
Pri trusthonestmanu Jun Liau sem pa verjetno kupoval pred tabo in kupil več ur. Pa sem precej prepričan, da bi pri njem na način, kot so se ti lotil zadeve, našel več znakov, da je trgovina "zelo čudna". Tudi ocene kupcev ima precej slabše kot ippo, ko smo že ravno pri tem.
Ales ::
Oh no, rečem "črni" trg zato ker sem zih, da tipo ne plačuje davkov na svoj dobiček in je zato taka prodaja nelegalna. Vse to palamudenje s "firmami" in raznimi naslovi kaže na to. Če pa plačuje davke se pa posipam s pepelom in je le "sivi" trg.
Lepo, da si pri Good Stuffs kupoval pred mano, za mano in še med mano
Pa če si ali nisi, a je važno?
Hočeš da res pogledam kako Good Stuffs izgleda te dni? Tisto z računanjem toknov je seveda bil štos, komot pogledam, če so se vmes s spletno stranjo kaj pokvarili. Nazadnje je izgledala čisto legit. Za razliko od te...
Lepo, da si pri Good Stuffs kupoval pred mano, za mano in še med mano
Hočeš da res pogledam kako Good Stuffs izgleda te dni? Tisto z računanjem toknov je seveda bil štos, komot pogledam, če so se vmes s spletno stranjo kaj pokvarili. Nazadnje je izgledala čisto legit. Za razliko od te...
Če se ti good stuffs zdi bolj varen kot ippo, je to samo še en znak, da je tvoj pristop za ta namen neustrezen.
Oh no, rečem "črni" trg zato ker sem zih, da tipo ne plačuje davkov na svoj dobiček in je zato taka prodaja nelegalna.
Z davki bi lahko tudi Malalan mutil, pa to ne bi pomenilo, da ure prodaja nelegalno. Davki so stvar davkarije, ne trgovanja z urami.
Črni trg so ponarejene in ukradene ure, sivi trg so nepooblaščeni (pre)prodajalci.
Pa ko smo že ravno pri davkih, Good Stuff je že pred leti obvladal "šverc-komerc" obvoz čez Nizozemsko, so ure prišle brez plačila DDV in uvoznih dajatev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()