Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Baja ::
lanske grafe najdeš na mojelektro.siTnx. Tam vidim samo po dnevih - a se da po urah tudi?
nad dnevno porabo bi moral biti en kup linkov - klikni 15 minutni odčitki, nato moč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
DarwiN ::
Kaj naj ti rečem, telexdell.. There's no such thing as a perfect woman.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Kiwix ::
No jaz nobenih podatkov ne vidim na portalu, kljub temu, da imam 3 leta star digitalen števec, kar se pisal že na prejšnjih straneh. Sedaj pa sem dobil odgovor, ki je tak, kot da se vsi skupaj delajo norca:
Za vaše merilno mesto ne prejemamo podatkov, saj vaš števec ne beleži dovolj kakovostnih urnih podatkov.
fikus_ ::
Potem boš na pavšalu dogovorjene moči glede na moč tvojih glavnih varovalk.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
JeBelaCesta ::
tak števec imam tudi jaz, elektro-lj mi je javil sledeče:
Pri uporabnikih sistema nizke napetosti s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, brez 15 minutnih meritev, se obračunska moč določi:
-za enofazni priključek uporabnika sistema kot 58 % priključne moči;
-za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo do vključno 17 kW kot 42 % priključne moči;
-za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo nad 17 kW kot 62 % priključne moči;
Pri uporabnikih sistema nizke napetosti s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, brez 15 minutnih meritev, se obračunska moč določi:
-za enofazni priključek uporabnika sistema kot 58 % priključne moči;
-za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo do vključno 17 kW kot 42 % priključne moči;
-za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo nad 17 kW kot 62 % priključne moči;
Potem boš na pavšalu dogovorjene moči glede na moč tvojih glavnih varovalk.
lep pozdrav iz višav ;-)
sbawe64 ::
Čisto sveža neumnost Holobove vlade
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Neumnost nam ne zmanjka. Kaj bo naslednje? Prepovedane indukcije, električne ščetke ?
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Neumnost nam ne zmanjka. Kaj bo naslednje? Prepovedane indukcije, električne ščetke ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
sulaco ::
A je kdo med vami že našel na portalu moj elektro možnost, da nastaviš porabo/moč kot neke vrste alarm.
Recimo da ko presežeš dogovorjeno vrednost ti pošljejo na emajl obvestilo?
hvala za odgovor, Lp
hvala za odgovor, Lp
energetik ::
A je kdo med vami že našel na portalu moj elektro možnost, da nastaviš porabo/moč kot neke vrste alarm.
hvala za odgovor, Lp
Ko boš dobil tak mejl, bo že zdavnaj prepozno, lahko boš takrat že skuril za par 10€ presežkov..
vires in numeris
DamijanD ::
sulaco: moj elektro operira s podatki za nazaj, kar pomeni, da je 24h v zaostanku
energetik: bo prepozno, ampak po drugi strani pa - če je prišlo do povečane porabe zaradi neke okvare, ki se je uporabnik ne zaveda (npr v TČju dela vse na elektro grelce), je vseeno bolje zvedit 1d kasneje, kot pa 1 teden kasneje. Tako, da ta možnost bi bila dobrodošla za marsikoga. Pa tudi kot samo dejstvo, da bi bil opozorjen, da je šlo čez...
energetik: bo prepozno, ampak po drugi strani pa - če je prišlo do povečane porabe zaradi neke okvare, ki se je uporabnik ne zaveda (npr v TČju dela vse na elektro grelce), je vseeno bolje zvedit 1d kasneje, kot pa 1 teden kasneje. Tako, da ta možnost bi bila dobrodošla za marsikoga. Pa tudi kot samo dejstvo, da bi bil opozorjen, da je šlo čez...
feryz ::
Rešitev je preprosta.
Pokličeš na elektro in jim naročiš, naj števec prestavijo iz 14 kW na 4,8 kW. Ker po novem dobiš toliko.
In ne bo problemov s špicami.
Pokličeš na elektro in jim naročiš, naj števec prestavijo iz 14 kW na 4,8 kW. Ker po novem dobiš toliko.
miko22 ::
Obstaja kaka napravica za celotno hišo, da meri online porabo/moč?
mam električni avto, pa bi blo fajn spremljat v živo, ko še žena zažene naprave v kuhinji :)
mam električni avto, pa bi blo fajn spremljat v živo, ko še žena zažene naprave v kuhinji :)
Malcolm_Y ::
Še eno vprašanje o omrežnini - recimo da grem za en mesec na dopust in izklopim vse porabnike v stanovanju, poraba je cel mesec 0. A potem moram tudi plačati omrežnino?
telexdell ::
Še eno vprašanje o omrežnini - recimo da grem za en mesec na dopust in izklopim vse porabnike v stanovanju, poraba je cel mesec 0. A potem moram tudi plačati omrežnino?
Imaš dve vrsti omrežnine. Ena je omrežnina za moč in to so dvignili za nekajkrat. Druga je omrežnina za energijo in to so prepolovili. Torej, če imaš porabo 0 ne boš rabil plačati omrežnine za energijo (katero so itak močno znižali) plačal boš pa polno omrežnino za moč- kot da bi kuril ves čas z dogovorjeno močjo (to pa so nekajkrat dvignili). Se pa laho tolažiš, da ko boš na dopustu verjetno ne boš povzročal prekoračitev, da bi plačeval penale (ti pa so še za 20% dražji).
Na kratko- greš na dopust ali ne, olupili te bodo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Malcolm_Y ::
telexdell, tnx. se mi je zdelo, da bo tako.
Ni pa to v duhu "plačevanja po dejanski porabi", kot oglašujejo operaterji in vlada. Lupljenje, kot si napisal.
Ni pa to v duhu "plačevanja po dejanski porabi", kot oglašujejo operaterji in vlada. Lupljenje, kot si napisal.
a_borlak ::
Imaš dinamične polnilnice, ki ti spremljajo porabo, malo boljše imajo tudi aplikacije ali spletne strani, kjer so podatki vidni v realnem času. Ali pa kupiš Shelly, ki ga daš v glavno omarico, priklopiš tokovnike in spremljaš preko appa.
DamijanD ::
Vsake 10 postov v skoraj vsaki temi, ki se nanaša na tole, je omenjen tak ali drugačen merilnik naprave. Pri nas je najbolj popularen shelly 3EM https://www.shelly.com/products/shelly-... (če imaš 3 fazni štrom)
miko22 ::
Vsake 10 postov v skoraj vsaki temi, ki se nanaša na tole, je omenjen tak ali drugačen merilnik naprave. Pri nas je najbolj popularen shelly 3EM https://www.shelly.com/products/shelly-... (če imaš 3 fazni štrom)
Hvala za info. Ne berem vseh postov...se opravičujem...
socialec ::
Ni pene, počakaj prihajajoče nakupovalne praznike za kakšne 30% popuste, ne vem točno razlik med 3em in pro3em in če se sploh izplača ampak z nakupom se sicer ne mudi še vsaj nekje dve leti. Je pa si dobro skonfigurirati kakšne blizu-dogovorjene-moči notifikacijske scene, ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
joez7 ::
Rešitev je preprosta.
Žal ni tako preprosto. Števci trifazni - so v resnici 3x 1fazni. Pri nastavitvi 4.8kW (3f) ti odklopnik deluje pri 1.6kW (po fazi) +10% tolerance. Se pravi, pralni stroj bo metal ven odklopnik.
Na 1f, bi še nekako šlo. .:)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
socialec ::
Menda zaradi direktne džulove pretvorbe elektrike v toploto in ne leveraged s plinom na COP.
Mislim sicer, da je omejitev do 2kW, daj preverit in čisto-spiši.
Mislim sicer, da je omejitev do 2kW, daj preverit in čisto-spiši.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
nekikr ::
Mi lahko kdo pojasni zakaj prepoved električnih bojlarjev, ne pa klim?
Ker ti piše v članku tako in je tudi razloženo. Preberi, ni dolg.
Pridejo pa klime na vrsto v naslednjem koraku, skupaj s TČ in vsem kar porablja elektriko. Če bo šlo vse po planu bomo imeli čez 20 let brezelektrično družbo, ki bo plačevala ogromno omrežnino.
Rešitev je preprosta.
Žal ni tako preprosto. Števci trifazni - so v resnici 3x 1fazni. Pri nastavitvi 4.8kW (3f) ti odklopnik deluje pri 1.6kW (po fazi) +10% tolerance. Se pravi, pralni stroj bo metal ven odklopnik.
Mislim no- če nastaviš 4,8 kW ti odklopnik v releju odreagira, ko je vsota moči P1+P2+P3= 4,8 kW. Torej lahko imaš na vsaki fazi 1,6 kW ali na eni fazi 0 W, na drugi 1 kW in na tretji fazi 3,8 kW ali...poljubna kombinacija na vsaki fazi, da je vsota 4,8.
nejc_nejc ::
Če ti bojler crkne klmot kupiš novega, za to ne rabiš GD.
Pri sanaciji objekta enako, ni pa subvencije.
Sanacij, recimo toplotnih, ne prijavljas, ker bos ob dodaten denar pri davkih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Rešitev je preprosta.
Mislim no- če nastaviš 4,8 kW ti odklopnik v releju odreagira, ko je vsota moči P1+P2+P3= 4,8 kW. Torej lahko imaš na vsaki fazi 1,6 kW ali na eni fazi 0 W, na drugi 1 kW in na tretji fazi 3,8 kW ali...poljubna kombinacija na vsaki fazi, da je vsota 4,8.
Žal ni tako pri 3f. Odklopnik števec deluje kot trije samostojni 1f. Zato pa se dogaja kjer ni dobre simetrije, da odklopnik vrže ven na primer pri 6kW, kljub temu, da je nastavljen na skupno 14kw. Pač si dosegel 1f omejitev, kjub temu, da nisi presegel skupne obremenitve - analogno varovalkam po fazah. 20A =4.5kW, 25A=5.7kW po fati + toleranca.
Okrog maksimalne moči grelcev. Zadnji čas, da začnejo prodajat grelce pod 2kW. Sem na svojem 300 bojlerju (STV) testiral preko dimmerja 2kW omejen na 500W - pa je popolnoma dovolj 500W.
Sem hotel kupit 1.5 ali 1kW grelec (6/4), mi je lokalni prodajalec lepo razložil - po naročilu + cena x2.
Tudi pralni stroj ali pomivalec, bosta prav lepo zadovoljna z 1.2kW grelcem, sam mal dlje bosta grela, namesto 7minut nekje 12minut.
Se bomo prav lepo navadili, kot prehoda iz žarilne nitke na floruscentke in sedaj na led. Sam nekaj denarja bomo potrošili nepotrebno.
Sem hotel kupit 1.5 ali 1kW grelec (6/4), mi je lokalni prodajalec lepo razložil - po naročilu + cena x2.
Tudi pralni stroj ali pomivalec, bosta prav lepo zadovoljna z 1.2kW grelcem, sam mal dlje bosta grela, namesto 7minut nekje 12minut.
Se bomo prav lepo navadili, kot prehoda iz žarilne nitke na floruscentke in sedaj na led. Sam nekaj denarja bomo potrošili nepotrebno.
k4vz0024 ::
Pridejo pa klime na vrsto v naslednjem koraku, skupaj s TČ in vsem kar porablja elektriko. Če bo šlo vse po planu bomo imeli čez 20 let brezelektrično družbo, ki bo plačevala ogromno omrežnino.
Je nova tehnološka revolucija pred vrati. Bomo imeli kemične računalnike, npr. na vodo? Ali pa abakuse
k4vz0024 ::
Vsekakor bo Holob uvedel prepoved računalnikov s 1000 W napajalnikom. Razlog, lahko kupite več manjših...
Žal ni tako pri 3f. Odklopnik števec deluje kot trije samostojni 1f. Zato pa se dogaja kjer ni dobre simetrije, da odklopnik vrže ven na primer pri 6kW, kljub temu, da je nastavljen na skupno 14kw. Pač si dosegel 1f omejitev, kjub temu, da nisi presegel skupne obremenitve - analogno varovalkam po fazah. 20A =4.5kW, 25A=5.7kW po fati + toleranca.
Očitno nimava enakih Shelly 3M merilnikov. Na mojem lahko nastavim obremenitev posebej za kanal1, posebej za kanal2, posebej za kanal3 in posebej za vsoto vseh treh kanalov. Pečica mi na eni fazi potegne 3 kW. Če vsoto nastavim na 4 kW se mi kontakt na merilniku ne sproži. Po tvojih navedbah bi se mi moral sprožiti že pri 1,3 kW. Če bi res delal tako, bi že zdavnaj bil v smeteh, ne pa v razdelilcu
Ali ti 2 kW grelec greje 7 min ali pa 1,2 kW 12 min bosta oba prispevala enako k 15 min špici. Kakšna je pol prednost slabšega grelca?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Evo test v živo:
Shelly (SUM vseh kanalov) nastavljen na 3 kW
l1=8.58W
L2=267.55W
L3=2.43kW
SUM=2,71 kW
Stikalo ni aktivno.
Shelly (SUM vseh kanalov) nastavljen na 3 kW
l1=8.58W
L2=267.55W
L3=2.43kW
SUM=2,71 kW
Stikalo ni aktivno.
Zgodovina sprememb…
Očitno nimava enakih Shelly 3M merilnikov. Na mojem lahko nastavim obremenitev posebej za kanal1, posebej za kanal2, posebej za kanal3 in posebej za vsoto vseh treh kanalov. Pečica mi na eni fazi potegne 3 kW. Če vsoto nastavim na 4 kW se mi kontakt na merilniku ne sproži. Po tvojih navedbah bi se mi moral sprožiti že pri 1,3 kW. Če bi res delal tako, bi že zdavnaj bil v smeteh, ne pa v razdelilcu
Ali ti 2 kW grelec greje 7 min ali pa 1,2 kW 12 min bosta oba prispevala enako k 15 min špici. Kakšna je pol prednost slabšega grelca?
Zgleda, da misliva različne stvari - jaz sem ti podal podatke za odklopnik v števcu Iskra AM550. Ti pa si mislil za shelly.
Seveda lahko narediš svoj odklopnik z shellyem in limit persite. Tu lahko seštevaš feze poljubno.
Ni problem en grelec, bolj je problem sočasnosti na primer treh ali štirih grelcev ali porabnikov po 2kw ali več. Tu pride v poštev manjša moč porabnikov.
Važna je tudi dnevna poraba. Pri povprečni porabi 20kWh, to pomeni pod 1kW povprečno, z glajenjem pa brez problema konice okoli 3kW.
Pri dnevni porabi v rangu 70kWh, je pa povpreček pod 3kW, tle pa moraš bit dober, da maš konice v rangu 7kW.
Vsak bo moral malo potelovaditi in taktizirat. Blo bi pa najbolj fajn, da sprememb nebi blo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
V hudem mrazu imam dnevno porabo 70...80 kWh, pa takrat nisem opazil nekih posebnih konic. Za naslednje leto imam le eno konico na 6,9 kW in dve pod 6 kW, tako da so mi naračunali tam 6,2 kW v vseh blokih. Pa še nisem imel nobenih meritev ali da bi kakorkoli gledal na špice.
MadMax ::
Koliko pa bi morala biti nesimetrija, da bi AM550 naredil temo?
Ker sem že večkrat imel 2x pod 500W in na eni prek 6kW, po vsaj par minut, pri 3x25A.
Ker sem že večkrat imel 2x pod 500W in na eni prek 6kW, po vsaj par minut, pri 3x25A.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Sem šel gledat navodila SONDSEE za izklop napajanja pa res meri v vsaki fazi posebej. Je pa varnostni faktor 1,4. Torej, za 3x20 A je lahko ena faza obremenjena največ:
1,4*20*230=6.440W
oz za 3x25 A....8.050W.
Tu lahko imajo probleme predvsem tisti, kateri imajo 1f TČ in zelo asimetrično porazdelitev porabnikov po fazah.
1,4*20*230=6.440W
oz za 3x25 A....8.050W.
Tu lahko imajo probleme predvsem tisti, kateri imajo 1f TČ in zelo asimetrično porazdelitev porabnikov po fazah.
Sem šel gledat navodila SONDSEE za izklop napajanja pa res meri v vsaki fazi posebej. Je pa varnostni faktor 1,4. Torej, za 3x20 A je lahko ena faza obremenjena največ:
1,4*20*230=6.440W
oz za 3x25 A....8.050W.
No potem bo kar držalo. Se pravi persite +10% in perline +40%. Izhodišče za nastavljanje domačega limiterja.
No potem bo kar držalo. Se pravi persite +10% in perline +40%. Izhodišče za nastavljanje domačega limiterja.
Za skupno moč 10% prekoračitev drži, saj je izklop trenuten.
Za posamezno fazo, pa je izklop zakasnjen za 90 s. Torej lahko teoretično jemlješ neskončno moč po eni fazi, če to traja manj kot 90s. Če se dela varovanje, je treba upoštevati tako moč kot čas.
Zgodovina sprememb…
OK.d ::
Pa tudi subvencije bo takrat potrebno vračat za TČ.
LPOK.d
KTr1sk ::
Če bi imel električno avto, bi manj plačevali omrežnino, če bi uporabil počasen polnilec? Ali se bo sploh splačalo imeti električni avto tudi, če je elektrarna na strehi?
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Zgodovina sprememb…
- spremenil: KTr1sk ()
Lonsarg ::
Zgolj na hitrih javnih polnilnicah. Doma ne morejo kar za faktor 3-5 dvignit elektriko da bi se bencinu priblizal ;)
Na javnih se bo pa polnilo le za daljse relacije.
Kalibri ::
Doma? Skozi omrežnino se pa kar da. Doma se bo polnilo s 2kw, z 11 bo že predrago.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
Polnjenje ponoci ti ne bo nic dvignilo potrebne dogovorjene moci.
Ce bos pa polnil cez dan pa bos pac dal tistih par EUR ekstra (5 zimskih mesecev 2kW vecja dogovorjena moc te pride 7EUR x5=35EUR, na letnem nivoju je to 3EUR/mesec). Kar je zanemarljivo proti celotni ceni polnitve.
Pa tudi ce bos cez dan polnil z vecjo trofazno mocjo ker ti bo vseeno za sparanje, bo pac to naprimer 6EUR ekstra, se vedno zanemarljovo napravm polnjenju z bencinom. Pri polnjenju EV z vecjo trofazno mocjo cez dan ne bo glavni problem teh 6EUR ekstra, ampak bo glavni problem ce imas sploh varovalke da ti to zdrzijo ce hkrati se kaj lavfa.
Ce bos pa polnil cez dan pa bos pac dal tistih par EUR ekstra (5 zimskih mesecev 2kW vecja dogovorjena moc te pride 7EUR x5=35EUR, na letnem nivoju je to 3EUR/mesec). Kar je zanemarljivo proti celotni ceni polnitve.
Pa tudi ce bos cez dan polnil z vecjo trofazno mocjo ker ti bo vseeno za sparanje, bo pac to naprimer 6EUR ekstra, se vedno zanemarljovo napravm polnjenju z bencinom. Pri polnjenju EV z vecjo trofazno mocjo cez dan ne bo glavni problem teh 6EUR ekstra, ampak bo glavni problem ce imas sploh varovalke da ti to zdrzijo ce hkrati se kaj lavfa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
jabe ::
Če bi imel električno avto, bi manj plačevali omrežnino, če bi uporabil počasen polnilec? Ali se bo sploh splačalo imeti električni avto tudi, če je elektrarna na strehi?
Ce ga bos polnil cez dan, ne. Z 11kw polnilnico, npr lahko avto nafilas cez noc v par urah. Je vsaj 3. ČB, ki je že poceni. Samo 1. se je treba izogibati in 2., ce se da. Vendar, ce polniš z 2kW kaj dosti izbire, kot polniti cez dan, ne bos imel. Torej bos na racun avta sigurno dvignil vse bloke.
Ce ga bos polnil cez dan, ne. Z 11kw polnilnico, npr lahko avto nafilas cez noc v par urah. Je vsaj 3. ČB, ki je že poceni. Samo 1. se je treba izogibati in 2., ce se da. Vendar, ce polniš z 2kW kaj dosti izbire, kot polniti cez dan, ne bos imel. Torej bos na racun avta sigurno dvignil vse bloke.
Minimalna dogovorjena moč za 3x25 A je 4,6 kW. Če pogledam včerajšnji dan sem imel 7 15 min špic nad 2 kW. To pomeni, da bi lahko EV polnik 22 ur z 2,5 kW pa ne bi dosegel niti minimalne dogovorjene moči. V najhujše, mrazu bo TČ delala mogoče 10 ur na močeh med 3 in 4 kW, kar mi bo špico dvignilo na 6 kW (kot imam sedaj določeno). 14 ur pa bi lahko polnil EV najmanj z 4 kW, brez da bi vplival na 15 min špico, katero mi povzroči TČ. Če bi moral delati 300 km dnevno in to še pozimi, bi najverjetneje razmisli o najemu kakšne sobe v kraju zaposlitve.
jabe ::
Odlicna ponazoritev:
Se pravi, si za ta izracun vzel 3x25A (marsikdo ima 3x20A), porabo hise imel prakticno neobstoječo (kot da ne bi bil doma) in avto filal 22h, da se ti je izšlo (očitno bil doma). Ce bi si pa lahko provoscila vec kot pol dneva avto filat, pa se to samo izven ogrevalne sezone, bi se pa jaz vprasala, ce ga sploh rabim.
Ko starta 1. ČB in tudi TČ, bo pa tudi vsak kW v avto dodal k ceni. Medtem ko hitrejsa polnilnica lahko napolni avto, ne da posega v visje bloke. Pa konec koncev vecja verjetnost je, da bos avto lahko sploh upprabljal. Ampak, pustmo to...
Se pravi, si za ta izracun vzel 3x25A (marsikdo ima 3x20A), porabo hise imel prakticno neobstoječo (kot da ne bi bil doma) in avto filal 22h, da se ti je izšlo (očitno bil doma). Ce bi si pa lahko provoscila vec kot pol dneva avto filat, pa se to samo izven ogrevalne sezone, bi se pa jaz vprasala, ce ga sploh rabim.
Ko starta 1. ČB in tudi TČ, bo pa tudi vsak kW v avto dodal k ceni. Medtem ko hitrejsa polnilnica lahko napolni avto, ne da posega v visje bloke. Pa konec koncev vecja verjetnost je, da bos avto lahko sploh upprabljal. Ampak, pustmo to...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Zato ker se tehnicno ne da elektrike obarvat da bi bla druga tarifa za EV kot za ostalo porabo v hisi.Zgolj na hitrih javnih polnilnicah. Doma ne morejo kar za faktor 3-5 dvignit elektriko da bi se bencinu priblizal ;)
Ali si res toliko naiven.
Zakaj pa ne morejo?
Torej tudi ce se odlocijo dati 100% trosarino na EV elektriko, bodo v praksi dali 20% trosarino na vso elektriko za isti priliv v drzavni blagajno, ker ne bo nacina za to nadzirat.
Itak pa je cel point trosarine na bencin da je to uvozna dobrina, ni point da promet bolj obdavcis kot ostale dobrine. Skratka CE bo trosarina na elektriko bo na vso, ne le EV polnjenje (ampak najbrz je ne bo, ker s tem ubijes ekonomijo).
Zato ker se tehnicno ne da elektrike obarvat da bi bla druga tarifa za EV kot za ostalo porabo v hisi.
Pobarvat res ne, avto bo pa sam javil kaj in koliko. To verjetno itak že počne, pa ne vemo.
Vrli modreci v politiki bodo stvar ko bo zrela uzakonili in zadeva bo ocvrta. Seveda pod marko varnosti in ne vem kaj vse...da avto sam pokliče....
Tudi tak ekstremen scenarij ne igra vloge pri stroških ICE vs EV.
Če bodo kdaj res šli tako daleč da bodo trackali koliko prevoziš in to obdavčili si lahko brez skrbi da bodo to naredili hkrati za bencinske in električne in bo razlika v ceni ICE vs EV per km ostala ;)
Če bodo kdaj res šli tako daleč da bodo trackali koliko prevoziš in to obdavčili si lahko brez skrbi da bodo to naredili hkrati za bencinske in električne in bo razlika v ceni ICE vs EV per km ostala ;)
Lej brezveze ne bova do konca prišla.
Država bo rabila gnar.
Poljubno si zamisli rešitev, scenarij.
Tehnoligija ti to omogoča. Vse, kar moraš upostevati je enakost pred zakonom, da kot zakonodajalec ne nabašeš na neko ustavno foro.
Avto je tipicen primer ter problem vmesnega časa. Za nekovencionalne ideje, za pozaugat gnar, je potrebna samo kritična masa .
Aja,
trošarina na bencin, kao "uvozana dobrina"....
Malo mešaš pojme....
Država bo rabila gnar.
Poljubno si zamisli rešitev, scenarij.
Tehnoligija ti to omogoča. Vse, kar moraš upostevati je enakost pred zakonom, da kot zakonodajalec ne nabašeš na neko ustavno foro.
Avto je tipicen primer ter problem vmesnega časa. Za nekovencionalne ideje, za pozaugat gnar, je potrebna samo kritična masa .
Aja,
trošarina na bencin, kao "uvozana dobrina"....
Malo mešaš pojme....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()