Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
darkolord ::
Sem malce preletel navodila SODO za I1 vmesnik. Vsakih 5 s se pošiljajo podatki o moči, toku in napetosti ter vsakih 15 min podatki o energiji. Kdor bo na osnovi tega vmesnika želel nadzirati 15 min. konične obremenitve bo to lahko delal na osnovi porabljene energije za 15 min nazaj (kar je prepozno) ali pač moral sam integrirati moč po neki metodi. V gradivu ne piše ali se pošilja podatek o povprečni moči znotraj 5 s intervala ali zgolj trenutne vrednosti vsakih 5 s. Če se pošiljajo povprečne vrednosti potem bo razlika med izmerjeno 15 min konico in izračunano zgolj v napaki metode integriranja. Če pa se pošiljajo trenutne vrednosti bo pa ta razlika večja še za spremembe moči v 5 s intervalu. V nobenem primeru pa se ne bo mogla izračunati v vsakem 15 min intervalu enaka vrednost 15 min konice, kot jo bo izmeril ELES. In ker v odloku ni tolerance nad dogovrjeno močjo (kot je npr. 5% pri meritvi hitrosti avtomobila ali..) se penalom tudi z uporabo I1 portom ne bo dalo izogniti, če bomo želeli izkoristiti vso dogovorjeno moč. Če pa jo bomo koristili manj, kot jo bomo plačevali jo bodo pa itak naslednje računsko obdobje znižali in bomo zopet na istem.Preko I1/P1 lahko načeloma v vsakem "paketku" podatkov dobiš trenutno napetost (po fazah), trenutni tok (po fazah), trenutno moč, kumulativno porabljeno in proizvedeno energijo (resolucija 1 Wh)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
GregiB ::
Noob question... Ali se da oz. ali se je kdo pozanimal ali se da... regulirati moč el grelcev na TČ? V mojem primeru seveda domači Kronoterm? Če ne, se jaz žrtvujem, da jih pokličem...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
Gambino ::
telexdell ::
Preko I1/P1 lahko načeloma v vsakem "paketku" podatkov dobiš trenutno napetost (po fazah), trenutni tok (po fazah), trenutno moč, kumulativno porabljeno in proizvedeno energijo (resolucija 1 Wh)
V navodilih SODOna strani 20 pod razdelkom TELEGRAMI v intervalih 5 s ni navedena porabljena energija v Wh. Je zgolj moč, tok in napetost. Če ti že imaš port P1 v uporabi in vidiš moč to zgolj pomeni, da je pri tebi na razpolago tudi ta podatek. Glede na navodila pa ni nujno, da bo na razpolago pri vseh števcih oz. da ko bodo ta navodila začeli uveljavljati, da bo še vedno na razpolago pri tebi. Bi pa ta podatke (o porabljeni energiji) bil nujen, če se želi koliko toliko resno nadzirati konična obremenitev.
Fantički, ko bo Golob odletel (kar bo kmalu), bo naslednja vlada uvedla nazaj stari sistem.
Ne bo, ker je to EU zahteva!
A lahko posreduješ link do te zahteve ali je zgolj baba čula baba rekla?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Bizkit45 ::
Noob question... Ali se da oz. ali se je kdo pozanimal ali se da... regulirati moč el grelcev na TČ? V mojem primeru seveda domači Kronoterm? Če ne, se jaz žrtvujem, da jih pokličem...
Pri naši se da (Hitachi). V meniju je opcija "jakosti" pomožnega gretja (auxialary heat source). Stopnje so 1, 2, 3, hence 2,4,6kW. Po default je pri tej TČ ugasnjeno (nizkotemperaturna TČ). Tudi nisem prižigal, ker hendla brez.
Pri toplotni črpalki je treba razmišljati o grelcih le v primeru okvare TČ. Pravilno izbrana TČ mora zagotoviti dovolj potreben toplote brez dodatnih grelecev v vseh normalno pričakovanih vremenskih situacijah na lokaciji postavitve.
joez7 ::
Po defoltu ne. Sam sem rešil na zalogovniku z dimmerjem (za 8€). Sedaj iščem Wifi dimmer, ki ga bom lahko krmilil preko HA.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Po defoltu ne. Sam sem rešil na zalogovniku z dimmerjem (za 8€). Sedaj iščem Wifi dimmer, ki ga bom lahko krmilil preko HA.
Imaš WiFi dimmerjev polno na Amazonu. To je npr. Shelly moči tam 250 W.
Z 250w dimmerjem boš upravljal grelec?
Ja. Tu je haklc. Rabim dimmer za vsaj 3000W. Sem že razmišljal - da predelam 250W na 4kW - sam pol to ni več... . Ga ga ponudnik SE v ceniku, sam kaj ko je 500€+.
fikus_ ::
Grelci so na ON/OFF. Če jih je več, lahko katerega odklopiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ja. Tu je haklc. Rabim dimmer za vsaj 3000W. Sem že razmišljal - da predelam 250W na 4kW - sam pol to ni več... . Ga ga ponudnik SE v ceniku, sam kaj ko je 500€+.
Če nisi sam domač v elektroniki najdi nekoga- WiFi dimmer poljubne moči kateri krmili dovolj močan tiristor, nekaj uporov...
Ali pač več grelcev, pol pa enega krmiliš z dimerjem ostale pa izklapljaš- npr. 12*250 W grelcev, ali en grelec 1 kW, dva grelca po 500 W in 4 grelci po 250 W ali... Prvega krmiliš s tem dimerjem. Ko prideš na 0% se izključi eden od ostalih, dimmer pa gre na 100%...
Če nisi sam domač v elektroniki najdi nekoga- WiFi dimmer poljubne moči kateri krmili dovolj močan tiristor, nekaj uporov...
Ali pač več grelcev, pol pa enega krmiliš z dimerjem ostale pa izklapljaš- npr. 12*250 W grelcev, ali en grelec 1 kW, dva grelca po 500 W in 4 grelci po 250 W ali... Prvega krmiliš s tem dimerjem. Ko prideš na 0% se izključi eden od ostalih, dimmer pa gre na 100%...
Grelec najmanjši za zalogovnik je 2kW s termostatom (se da dobit tudi 1.5kW po naročilu - cena x2), saj ni problem v predelavi - (skilsi so) problem je potem ohišje in izgled, zato se nagibam k gotovi rešitvi - zgleda da bo treba še malce prebrskat (trenutno pa enega predelujem - rabiš pa TBA41 in hladilno telo - 10€)
Ko iščeš fazno simetrijo (zeleni pas SE) je zaželjeno, da lahko reguliraš posamezne grelce zvezno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Grelci so na ON/OFF. Če jih je več, lahko katerega odklopiš.
No... včeraj sem klical na Kronotermov servis in jim povedal mojo zgodbo, da bom zaradi vklopa grelcev za vsega 3 ure v celem letu plačeval cca 400€ omrežnine na leto, oz. cca 100% več, kot bi, če grelci ne bi zalaufali.
Povedali so mi, da so njihovi grelci nastavljeni na 6kW, lahko pa se jih "načeloma" nastavi na 0kW, 2kW, 4kW ali 6kW.
Vprašal sem, kaj se zgodi, če jih damo npr. na 2kW. Serviser je rekel, da bo povprašal, da me pokličejo nazaj a da bi to naj načeloma pomenilo, da se bo TČ v času večje zmrzali bolj matrala in posledično krajšala življensko dobo. U glavnem, čakam klic. Mi je pa izvajalec, ki mi je montiral TČ povedal, da če grem sam čeprkat po nastavitvah TČ na samem terminalu, bi verjetno bila garancija void... tega nisem spraševal Kronotermovega serviserja...
Kot zanimivost pa naj povem, da sta mi tako izvajalec-monter, kot tudi Kronotermov serviser povedala, da sem prvi, ki sem jim postavil to vprašanje oz. soočil s problematiko visokih omrežnin...
nekikr ::
Rešitev je sila preprosta. Ko bo mrzlo pač ugasni TČ, da ne bo preveč pokurila, vmes pa malo zapleši, da te pogreje. Ni svobode brez puloverja.
Kot zanimivost pa naj povem, da sta mi tako izvajalec-monter, kot tudi Kronotermov serviser povedala, da sem prvi, ki sem jim postavil to vprašanje oz. soočil s problematiko visokih omrežnin...
Še bolj žalostno pa je, da jih morajo na to opozoriti stranke, nemesto da bi se jim samim posvetilo.
feryz ::
Kot zanimivost pa naj povem, da sta mi tako izvajalec-monter, kot tudi Kronotermov serviser povedala, da sem prvi, ki sem jim postavil to vprašanje oz. soočil s problematiko visokih omrežnin...Nisi prvi, ne skrbi. Malo lažejo.
Ogromno TČ je imelo ali pa ima še, nastavljeno, da pri temperaturah pod nulo grelci pomagajo. Folk je dobival velikanske račune in jim ni bilo nič jasno.
Kot zanimivost pa naj povem, da sta mi tako izvajalec-monter, kot tudi Kronotermov serviser povedala, da sem prvi, ki sem jim postavil to vprašanje oz. soočil s problematiko visokih omrežnin...Nisi prvi, ne skrbi. Malo lažejo.
Ogromno TČ je imelo ali pa ima še, nastavljeno, da pri temperaturah pod nulo grelci pomagajo. Folk je dobival velikanske račune in jim ni bilo nič jasno.
Mislim, da je bilo povedano v smislu, da sem prvi, ki išče rešitev vezano na (izključno) nov prispevek za moč, ne porabo energije (to futramo s SE)
Utk ::
Čak, Kronoterm dela tako, da TČ dela s svojo močjo, naj bo 3 kw, 5kw, odvisno kako je močna, potem pa občasno za povrh vklopi še 2-4-6 kw grelcev?
Utk ::
Pametne TČ imajo nek izhod, kontrolo, karkoli, nad grelci. Ne pa da ti kar naenkrat vlečejo 8-10 kw namesto 4.
Morda je pa samo moje čip šit sranje takšno. Še dobro da nisem dal 5 jurjev več za kronota...bi šel ves "prihranek" pri elektriki hitro v pancerke.
Morda je pa samo moje čip šit sranje takšno. Še dobro da nisem dal 5 jurjev več za kronota...bi šel ves "prihranek" pri elektriki hitro v pancerke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
sbawe64 ::
Fantički, ko bo Golob odletel (kar bo kmalu), bo naslednja vlada uvedla nazaj stari sistem.
Ne bo, ker je to EU zahteva!
Implementacije so lahko različne.
Pinokijo se je bojda zgledoval po Španiji, samo tam je višja tarifa (blok 1) med tednom med 10 in 14, ter potem med 18 in 22 uro.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Tako delajo vse TČ, ki imajo dodatne grelce. Smo že debatirali o tem.
Daj no daj. Moja TČ tega npr. ne dela pa imam isto priključene 6 kW grelce. Grelci bi se vključili v primeru, da TČ v tam 3 urah ne bi zmogla popedenat hiše. Ker jo običajno med 1 in 2 urama to pomeni, da je TČ crknila. Pa kljub temu imam še preventivno izklopljene varovalke za grelce.
energetik ::
Odtaljevanje dela pa s čim?Vsaka normalna TČ jasno dela defrost z obrnitvijo cikla. Ali kaj si mislil, da se odtaljujejo z grelnim kablom na uparjalniku?
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
deco16 ::
Reverznim načinom(aka obrni cikelj). Tko kot to mora delat. Kot je zgoraj napisal, še dobro da nisem doplačal za kvaliteto da lahk dela brez tega.
Moja TČ ma grelec samo v boljerju, in še to na šuko seved odklopljen. Za vsak slučaj če TČ crkne da maš vsaj toplo vodo.
Kako lahk japonci to delajo, glede na to da niso top izbira ...
Moja TČ ma grelec samo v boljerju, in še to na šuko seved odklopljen. Za vsak slučaj če TČ crkne da maš vsaj toplo vodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
Reverznim načinom(aka obrni cikelj). Tko kot to mora delat. Kot je zgoraj napisal, še dobro da nisem doplačal za kvaliteto da lahk dela brez tega.
Sam pa imam grelec vezan pred 3p ventilom. Tako lahko ogrevam tako sanitarno vodo kot hišo v primeru, da crkne TČ. Pa nimam ravno daljnovzhodne robe.
deco16 ::
Sej mi je logično da pomaga TČju ne bojlerju. Ampak to je zato ker je TČ handikapirana da ne zmore sama, oziroma vam to prodajajo monterji in prodajaci.
Torej je dalnovzhodna roba boljša al slabša? :D
Torej je dalnovzhodna roba boljša al slabša? :D
Odtaljevanje dela pa s čim?Vsaka normalna TČ jasno dela defrost z obrnitvijo cikla. Ali kaj si mislil, da se odtaljujejo z grelnim kablom na uparjalniku?
Točno tako (lahko delajo). Moja se odtaja s toplo vodo iz talnega oz. zalogovnika, če bi šlo kaj narobe, če bi bilo premrzlo, ima pa dva grelca prav za ta namen.
energetik ::
Odtaja se s _toploto_ iz talnega/zalogovnika z obrnitvijo cikla, ne pa direktno z vodo. In ne, ne poznam nobene, ki bi imela dobesedno grelce na uparjalniku (kako si to sploh zamišljaš?), ampak imajo kvečjemu pretočne grelce ogrevalne vode in pa veliko jih ima z grelnim kablom ogret pladenj za zbiranje kondenza (ta kabel ne odtaljuje uparjanika!).
vires in numeris
Potato, potato. Kaj ima veze ali greje vodo ali direktno uparjalnik? Še vedno je dodatni grelec, ki kuri elektriko, da odtaja zadevo. Vem pa da ima dva, ker mi je letos en crknil. Delal ni nikoli, ker ni bilo potrebe, je pa javilo napako, da je crknil. Pa mi je serviser pokazal in povedal, da imam še enega za backup tam in da če crkne še tisti, takrat jih bo pa treba zamenjat. Do takrat je pa brickal zadevo.
Kako pa kišta ve, da je crknil, če ni še nikoli delal?
Preventivno malo štroma spušča skozi?
Preventivno malo štroma spušča skozi?
Kako pa kišta ve, da je crknil, če ni še nikoli delal?
Kontrolni sistemi... not your thing, huh?
Je pa že razlika ali je grelec 50W ali 6 kW. Sam imam 45W grelec na cevi odtoka. Če je zunaj dovolj mrzlo se vklopi takrat, ko TČ izvaja defrost in se izklopi nekaj minut po končanem defrostu. Tako dnevno obratuje največ 1,5 ure. Če je takih dni med kurilno sezono npr. 150 pol pokuri 10 kWh na sezono. 6 kW grelec bi to pokuril v uri in pol oz. v enem dnevu.
DamijanD ::
Je pa že razlika ali je grelec 50W ali 6 kW. Sam imam 45W grelec na cevi odtoka. Če je zunaj dovolj mrzlo se vklopi takrat, ko TČ izvaja defrost in se izklopi nekaj minut po končanem defrostu. Tako dnevno obratuje največ 1,5 ure. Če je takih dni med kurilno sezono npr. 150 pol pokuri 10 kWh na sezono. 6 kW grelec bi to pokuril v uri in pol oz. v enem dnevu.
Ta dodatni grelec, če se gre za odtaljevanje, ne bo delal prav dolgo, 6kw je precej veliko energije. Tako ne bo vplival kaj dosti ne na porabo, ne na špice (pri meni se ni nikoli vklopil). Je bolj backup. Večje sranje imajo pa zdaj lahko tisti, ki z grelcem dogrevajo vodo, ker imajo poddimenzionirane črpalke. Dodaš še predgretje pri prezračevalnem sistemu in si takoj največja baraba daleč naokoli s špico do Triglava.
Malcolm_Y ::
Eno konkretno vprašanje, tukaj gotovo veste.
Recimo, da mi je operater naračunal obračunsko moč 6 kW.
Potem eno uro v času najdražje tarife porabim 4 kW.
A bom omrežnino za to uro plačal 4 x 3,61324, ali 6 x 3,61324?
Recimo, da mi je operater naračunal obračunsko moč 6 kW.
Potem eno uro v času najdražje tarife porabim 4 kW.
A bom omrežnino za to uro plačal 4 x 3,61324, ali 6 x 3,61324?
DarwiN ::
Malo mešaš zadeve.. Strošek omrežnine je sestavljen iz dveh delov: moč in poraba.
Če so ti naračunali vse bloke 6kw, boš plačal omrežnine za moč v štirih zimskih mesecih nekje 36€ z vključenim ddv, preostalih 8 mesecev pa 7€. To je fiksni strošek omrežnine za moč, ki je neodvisen od porabe.
Povrh tega stroška boš pa plačal še dobra 2 centa omrežnine za vsako porabljeno kwh. Za tvoje porabljene 4kwh torej 8 centov omrežnine.
Če so ti naračunali vse bloke 6kw, boš plačal omrežnine za moč v štirih zimskih mesecih nekje 36€ z vključenim ddv, preostalih 8 mesecev pa 7€. To je fiksni strošek omrežnine za moč, ki je neodvisen od porabe.
Povrh tega stroška boš pa plačal še dobra 2 centa omrežnine za vsako porabljeno kwh. Za tvoje porabljene 4kwh torej 8 centov omrežnine.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Malo mešaš zadeve.. Strošek omrežnine je sestavljen iz dveh delov: moč in poraba.
Ja, Darwin, malo pozno sem se začel zanimati.
Moti me to, da recimo na Petrolu (link) pišejo "V želji, da bi vsak za uporabo omrežja plačal samo toliko, kolikor ga dejansko uporablja,..."
Torej to ne drži, če je nek strošek fiksen in neodvisen od porabe.
(Kako si naračunal 36 oz. 7 €?)
"V želji, da bi vsak za uporabo omrežja plačal samo toliko, kolikor ga dejansko uporablja,..."
Ja, to drži..
Predstavljaj si, da imaš avtomobil, s katerim voziš največ 140km/h in posledično tudi plačaš toliko "omrežnine za moč".. Nekdo drug pa včasih pohodi plin do 200km/h in bo plačal toliko več "omrežnine za moč". Vsak plača toliko, koliko največ potrebuje. Spet neka Marija pa vozi največ 100 km/h in bo plačala manj kot ti. In pri tem delu enačbe ni važno, da večina časa voziš 60km/h.. Tu šteje samo tvoja maksimalna "hitrost".
(Kako si naračunal 36 oz. 7 EUR?)
Pa si zračunaj.. To so cene brez DDV.. 1. blok je aktiven samo nov-feb.
Izračun za november, če imaš vse bloke 6kw.
1. blok = 6 x 3.6EUR
2. blok = 6 x 0.88
itd.. in sešteješ vse štiri cifre, plus ddv.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
"V želji, da bi vsak za uporabo omrežja plačal samo toliko, kolikor ga dejansko uporablja,..."
Ja, to drži..
Predstavljaj si, da imaš avtomobil, s katerim voziš največ 140km/h in posledično tudi plačaš toliko "omrežnine za moč".. Nekdo drug pa včasih pohodi plin do 200km/h in bo plačal toliko več "omrežnine za moč". Vsak plača toliko, koliko največ potrebuje. Spet neka Marija pa vozi največ 100 km/h in bo plačala manj kot ti.
Pozabil si dodati, da pa bo tisti, kateri vozi 60 km/h ali 20 km/h ali je celo začasno parkiral na počivališču plačal enako kot Marija, katera vozo 100 km/h. Torej- tisti kateri vozijo hitreje od neke hitrosti plačujejo več in več, ostali pa ne glede na to, kako vozijo ali celo parkirajo, plačujejo enako.
A pol res vsak plačuje toliko, kot obremenjuje omrežje?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Si spregledal oz. zamudil moj edit, telexdell.
Ampak boljša analogija se verjetno navezuje na težo avtomobila, ne na hitrost.. Če imaš težji avtomobil, plačaš več, ker bolj obrabljaš ceste in te morajo biti zasnovane bolj robustno, pasovi morajo bit širši.. Mostovi morajo bit zgrajeni višji in bolj robustni za tovornjake, ipd.. Se pravi, ne glede na hitrost in prevožene kilometre, pač plačaš več, ker imaš težji avtomobil in to prinaša določene stroške za infrastrukturo in vzdrževanje cest.
Ampak boljša analogija se verjetno navezuje na težo avtomobila, ne na hitrost.. Če imaš težji avtomobil, plačaš več, ker bolj obrabljaš ceste in te morajo biti zasnovane bolj robustno, pasovi morajo bit širši.. Mostovi morajo bit zgrajeni višji in bolj robustni za tovornjake, ipd.. Se pravi, ne glede na hitrost in prevožene kilometre, pač plačaš več, ker imaš težji avtomobil in to prinaša določene stroške za infrastrukturo in vzdrževanje cest.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
No, obljubljeno je bilo, da bo od sedaj pošteno, se pravi da bo omrežnina po porabi ali če uporabimo fikusno retoriko, po obremenitvi.
V resnici pa si lani januarja po nesreči 3x opalil par stvari skupaj, fasal dvojno moč in zdaj boš eno leto plačeval dvojne davke na moč.
Pošteno, ni kaj.
Sicer pa še tole.
Povprečnemu uporabniku bo šla omrežnina dol. Drži. Samo še poglejmo, kaj povprečen uporabnik je. V glavnem so to ljubljanski (pa tudi ostali) fikusi, od katerih nič ni.
Komu bo torej šla omrežnina največ gor? Enostavno. Malim gospodarstvenikom, obrtnikom, popoldanskim sp-jem, kmetom, sončničarjem ... Torej ljudem, ki si bodisi z elektriko služijo kruh ali ljudem, ki so investirali v elektro omrežje in kvazi zeleni prehod. In plačevali ali še plačujejo davke.
Ljudem ki, bolj ali manj, ne delajo nič, ne investirajo nič in niso v življenju ustvarili nič, se bo znesek znižal. In jim bodo zgoraj navedeni subvencionirali omrežnino. Ki že tako plačujejo glavnino davkov.
V resnici pa si lani januarja po nesreči 3x opalil par stvari skupaj, fasal dvojno moč in zdaj boš eno leto plačeval dvojne davke na moč.
Pošteno, ni kaj.
Sicer pa še tole.
Povprečnemu uporabniku bo šla omrežnina dol. Drži. Samo še poglejmo, kaj povprečen uporabnik je. V glavnem so to ljubljanski (pa tudi ostali) fikusi, od katerih nič ni.
Komu bo torej šla omrežnina največ gor? Enostavno. Malim gospodarstvenikom, obrtnikom, popoldanskim sp-jem, kmetom, sončničarjem ... Torej ljudem, ki si bodisi z elektriko služijo kruh ali ljudem, ki so investirali v elektro omrežje in kvazi zeleni prehod. In plačevali ali še plačujejo davke.
Ljudem ki, bolj ali manj, ne delajo nič, ne investirajo nič in niso v življenju ustvarili nič, se bo znesek znižal. In jim bodo zgoraj navedeni subvencionirali omrežnino. Ki že tako plačujejo glavnino davkov.
OK, Darwin, tnx, zdaj izračun razumem bolje.
Sam fer pa še vedno ni, in to "plačevanje po dejanski porabi" sploh ni res.
Ker sem se lani trikrat peljal s tovornjakom, 362-krat pa z avtom, moram zdaj celo leto plačevati za tovornjak (ok, ali pa če javim, da želim plačevati za avto, s tem da pol orenk penale plačam, če se vendarle peljem s tovornjakom).
BTW, na portalu moj.ece.si iščem pregled lanske porabe s temi slavnimi "špicami", pa ga ne najdem.
Sam fer pa še vedno ni, in to "plačevanje po dejanski porabi" sploh ni res.
Ker sem se lani trikrat peljal s tovornjakom, 362-krat pa z avtom, moram zdaj celo leto plačevati za tovornjak (ok, ali pa če javim, da želim plačevati za avto, s tem da pol orenk penale plačam, če se vendarle peljem s tovornjakom).
BTW, na portalu moj.ece.si iščem pregled lanske porabe s temi slavnimi "špicami", pa ga ne najdem.
Si spregledal oz. zamudil moj edit, telexdell.
Nekam rad pozabljaš v primerjavah povedati tisto kar ne pade točno v tvoje izvajanje. A postajaš že senilen ali to delaš namerno?
Pri teži avtomobila smo spet na istem, kot sem zapisal zgoraj. Od neke teže naprej plačuješ več in več, težji kot je avtomobil. Do neke teže pa plačuješ ne glede na to kako težak je avtomobil. Tudi, če letiš z helijevim balonom nad cesto plačaš tisti najmanjši znesek.
A je to pravično za vse?