Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
telexdell ::
Saj imas podatke za lansko zimo. Ce se ti da za 3 cente razlike ukvarjati, potem pogledas lanske podatke in predvidevas. Verjetno bi se splacalo spisati kaksne ultra fancy algoritem za katerega bos zabil 3 leta, ki bo na podlagi prejsnih podatkov in predvidene vremenske napovedi napovedal koliko bi moral nastaviti blok 3 za naslednji mesec. Glede na nore prihranke ali izgube je to povsem smiselno pocetje.
Mislim no- če se ti tako milo jebe za denar- a ti pošljem št. transakciskega računa pa mi vsak mesec nakaže npr. 300.000 x po 3 cente nanj. Saj 3 cente itak ni nič in se ti ne bo nikjer poznalo.
PS a si v življenju kdaj zaslužil 3 cente z delom svojih rok? Da greš na banko dvignit socialno podpore se ne šteje za delo svojih rok.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
nokken ::
Ne nikoli nisem zasluzil nic. Vse kar imam je prislo z lufta. Od stanovanj, hise, zero kredita, do vsega ostalega. Imam pac sreco, da denar kot kaze serjem in ne zasluzim. Ljubi bog mogoce ravno zato ker sem sam zasluzil vse kar imam gledam na vse skupaj malo bolj racionalno in raje svoj cas zapravim za kaj drugega kot pa za ukvarjanje s stvarjo, ki mi v najbolj skrajnih situacijah lahko prinese ali odnese 30eur/leto. Mogoce bi bilo tudi zate bolj pametno postaviti prioritete pa se posvetiti tistemu, kar ti prinese precej vec dobickakot jebena omreznina, ki pri racunu za 2500eur elektrike letno naredi 20 ali 30eur razlike. Pri tvoji prej omenjeni porabi pa zares se precej manj.
Pride obdobje ko ugotoviš, da je na svetu neskončno več stvari kot pehanje za večjimi donosi in akumulacija denarja. Bolj kot živiš ta obdobja bolj se zavedaš, kakšen bedak si bil, ko ti je denar predstavljal glavno prioriteto v življenju. Kaj ti pomaga hiša, avto, prihranki... ko te ni več? Do takrat bom pač gledal, kako dati energetski mafiji 3 cente manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
miko22 ::
Pride obdobje ko ugotoviš, da je na svetu neskončno več stvari kot pehanje za večjimi donosi in akumulacija denarja. Bolj kot živiš ta obdobja bolj se zavedaš, kakšen bedak si bil, ko ti je denar predstavljal glavno prioriteto v življenju. Kaj ti pomaga hiša, avto, prihranki... ko te ni več? Do takrat bom pač gledal, kako dati energetski mafiji 3 cente manj.
Bravo, tako se govori!
Exactly my point. Je pa malo smesno da to napises ti, ki delas ravno to... za 20eur/letno.
Ravno zato sem ti predlagal da se ne ukvarjas z neskoncnimi preracunavanji kaj bo bolj ugodno, za stvari, ki ti na koncu leta prinesejo ali odnesejo 20eur. Ampak kot kaze je pehanje za "vecjimi donosi in akumulacija denarja", ce pri 20eur/letno lahko sploh pomislimo o tem, tvoj hobi. Ok fino. Moj pac ni. Jaz grem raje magari ven laufat kot da bom celo popoldne tuhtal kaksno moc bloka moram nastaviti, da bom v celem letu prisparal 13 centov.
svecka ::
Meni so dodelil 6,9/7,5/7,5/7,5/7,5 kW = 386EUR
Če se grem optimum in plačam kazen 4,5/5/5/5/5 kw=346EUR
Vem pa da so to temelji na zgodovini...
Aja, pa ne pozabit prilagoditev je lahko vsak mesec za naslednji mesec.
Lahko ja. Do 8 novembra moraš napovedati obremenitev za ves december. Meni TČ sedaj vleče iz omrežja tam 1 kW moči. Ko bo npr. -7°C bo vlekla okrog 3 kW moči. Pol pa gre vse do nekje 5 kW moči. Imam pa še drugo porabo tam 3 kW moči. Minimalna moč pa je 3,8 kW. Sedaj pa mi za foro ali danes ali enkrat do 8. 11. 2024 povej, kakšno moč naj napovem za cel december- ali 4kW ali 6kW ali več ali nekaj vmes in na podlagi česa mi to svetuješ.
Kakor me spomin ne vara sedaj traja 2 leti obdobje kjer presežke ne bodo kaznovali. Čim pa sam spremeniš v času 2 letnega obdobja, pa začnejo takoj veljati kazni za presežke.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/e...
eEdbM ::
Exactly my point. Je pa malo smesno da to napises ti, ki delas ravno to... za 20eur/letno.
Ravno zato sem ti predlagal da se ne ukvarjas z neskoncnimi preracunavanji kaj bo bolj ugodno, za stvari, ki ti na koncu leta prinesejo ali odnesejo 20eur. Ampak kot kaze je pehanje za "vecjimi donosi in akumulacija denarja", ce pri 20eur/letno lahko sploh pomislimo o tem, tvoj hobi. Ok fino. Moj pac ni. Jaz grem raje magari ven laufat kot da bom celo popoldne tuhtal kaksno moc bloka moram nastaviti, da bom v celem letu prisparal 13 centov.
Saj to ni tako neobičajno za IT-jevce, da imajo nekakšne OCD-kakor hobije, še menda jih je nekaj brezplačno naredilo kalkulatorje za ta namen. Bolj zanimivo je, da jim ta hobi sploh kaj prinese v finančnem smislu, navadno je obratno.
sbawe64 ::
gort
Več kot očitno nisi ITjevec oz. ne poznaš takega načina razmišljanja (brez tega Linux nebi obstajal).
Kdo bo prvi naredil free kalkulator, branjevka na trgu (z vsem spoštovanjem do tistim, ko to znajo) ?
'Državne' rešitve so ponavadi en bah.
Takšni hobi projekti so super za izpopolnjevanje znanja, na github ga lahko daš, ponavadi se za navidez enostavnim problemom skriva veliko novega v ozadju (npr. problem trgovskega potnika).
En primer mladega ITjevca s CS, ki ga ni strah prijeti orodja v roke in kaj ustvariti (vse z zelo omejenim proračunom)
https://www.youtube.com/@nikodembartnik...
Več kot očitno nisi ITjevec oz. ne poznaš takega načina razmišljanja (brez tega Linux nebi obstajal).
Kdo bo prvi naredil free kalkulator, branjevka na trgu (z vsem spoštovanjem do tistim, ko to znajo) ?
'Državne' rešitve so ponavadi en bah.
Takšni hobi projekti so super za izpopolnjevanje znanja, na github ga lahko daš, ponavadi se za navidez enostavnim problemom skriva veliko novega v ozadju (npr. problem trgovskega potnika).
En primer mladega ITjevca s CS, ki ga ni strah prijeti orodja v roke in kaj ustvariti (vse z zelo omejenim proračunom)
https://www.youtube.com/@nikodembartnik...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Se lepo zahvaljujem za tvoj konstruktiven, čeprav zmoten, input.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
sbawe64 ::
Argumenti ?
Nekaterim se bodo številke konkretno spremenile (na gor), ne samo za pol centa.
Nekaterim se bodo številke konkretno spremenile (na gor), ne samo za pol centa.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Seveda se bodo spremenili, tudi meni/nam, vendar kot netiranim SE, čeprav bi lahko po lastnih izračunih znižali dogovorjeno moč za 2 kW v vseh blokih, bi še bilo izenačeno s PRETEKLIMI presežki. In ja poznam večino kalkulatorjev omrežnin in presežkov, tudi prototipov, ki niso več dostopni.
Glej, se opravičujem, čeprav je sobota dopoldan, žal nimam časa za pogovore v slepi ulici, samo Nokkena sem skušal na fin način pomiriti, ker je pač top loaded in mu je fižolčkanje očitno nepojmljivo.
Prosim, nadaljuj z Nokkenom, brez mene.
PS: Vidiš, imam preusmerjen tok misli in zdaj tole sporočilo brusim čisto brez zveze.
Glej, se opravičujem, čeprav je sobota dopoldan, žal nimam časa za pogovore v slepi ulici, samo Nokkena sem skušal na fin način pomiriti, ker je pač top loaded in mu je fižolčkanje očitno nepojmljivo.
Prosim, nadaljuj z Nokkenom, brez mene.
PS: Vidiš, imam preusmerjen tok misli in zdaj tole sporočilo brusim čisto brez zveze.
Zgodovina sprememb…
Ja priznam resno ne razumem logike ukvarjanja z malenkostmi, pa naj bo to omreznina, kjer je rang sprememb +/-20 do 30 ali pa magari 50eur/letno, ali do sedaj prvi, po novem pa drugi najvecji problem slovenske nacije.... vinjete za 100eur/letno, medtem ko das toliko za bencin v enem tednu pa se nihce ne ukvarja s tem.
Verjamem da nekateri IT-jevci nimajo zivljenja in jim je 24ur/dan pred ekranom ves smisel zivljenja. Meni je IT sluzba (ze vec dobrih 20let)... ko jo oddelam in zasluzim mojo placo, pocnem kaj drugega. Ja nic ne recem, sem si iz veselja postimal vso avtomatizacijo v hisi, ampak se vedno ne pomeni, da bom sel tako dalec in iskal nacin kako sedeti v mrzli hisi, ker je pac trenutno draga tarifa elektrike in bi me to stalo 15eur na letni bazi. Ce se moram ukvarjati s stvarmi, se ukvarjam s tistimi, ki naredijo razliko (v denarju ali udobju zivljenja), ne pa s tistimi, kjer imam lahko par eurov plusa ali minusa.
In tudi vsi ki jim tako manjka denarja, bi imeli precej vec ce bi se ukvarjali s tistim kar jim odnese jurja ali pet, kot pa s tistim, kar jim mogoce odnese (v tem primeru pa celo prinese) 20eur, za stvari za jurja ali pet jim pa zmanjka casa (in volje). Ampak smo razlicni... mogoce je tudi to razlika zakaj so eni "naloadani" eni pa ne.
Verjamem da nekateri IT-jevci nimajo zivljenja in jim je 24ur/dan pred ekranom ves smisel zivljenja. Meni je IT sluzba (ze vec dobrih 20let)... ko jo oddelam in zasluzim mojo placo, pocnem kaj drugega. Ja nic ne recem, sem si iz veselja postimal vso avtomatizacijo v hisi, ampak se vedno ne pomeni, da bom sel tako dalec in iskal nacin kako sedeti v mrzli hisi, ker je pac trenutno draga tarifa elektrike in bi me to stalo 15eur na letni bazi. Ce se moram ukvarjati s stvarmi, se ukvarjam s tistimi, ki naredijo razliko (v denarju ali udobju zivljenja), ne pa s tistimi, kjer imam lahko par eurov plusa ali minusa.
In tudi vsi ki jim tako manjka denarja, bi imeli precej vec ce bi se ukvarjali s tistim kar jim odnese jurja ali pet, kot pa s tistim, kar jim mogoce odnese (v tem primeru pa celo prinese) 20eur, za stvari za jurja ali pet jim pa zmanjka casa (in volje). Ampak smo razlicni... mogoce je tudi to razlika zakaj so eni "naloadani" eni pa ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokken ()
TucoX ::
Povsem enostavno je: nov način obračunavanja omrežnine kaznuje ljudi, ki delajo izmensko delo. Potem pa država joka da nočejo ljudje delati v izmenskih poklicih (reševalna, gasilci, medicina, policija). Bruh.
Nokken, stvar je enostavna, ti si rojen zmagovalec, na drugi strani so rojene izgube nujne, da se ustvari kontrast v družbi...
Tvoje procesiranje deluje bolj poglobljeno in/ali na višji frekvenci in je pričakovano, da preziraš manj sposobne od sebe in tudi da pljuvaš po njih.
Vsa nadaljnja debata je povsem odveč - naj si bo nove omrežninske tarife ali pa karkoli drugega.
Tvoje procesiranje deluje bolj poglobljeno in/ali na višji frekvenci in je pričakovano, da preziraš manj sposobne od sebe in tudi da pljuvaš po njih.
Vsa nadaljnja debata je povsem odveč - naj si bo nove omrežninske tarife ali pa karkoli drugega.
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Pisati neke kompleksne avtomatike preko releyev zaradi tarif je bedarija. Če že hočeš optimizirat narediš baterijski sistem ki je "montiraj in pozabi" in ti je potem vseeno kdaj kaj lavfa.
nekikr ::
Nokken, stvar je enostavna, ti si rojen zmagovalec, na drugi strani so rojene izgube nujne, da se ustvari kontrast v družbi...
Prvi stavek je resničen, drugega si pa zgrešil. Eni so bolj sposobni, drugi manj. Praviloma ni "sreča" tista, ki ustvari ene ali druge, oboji pa obstajajo, pa če se še tako zelo trudimo vse spraviti na najnižji skupni imenovalec.
Namesto, da se ukvarjaš z našimi preračunavanji kako bomo energetski mafiji odškrnili kakšen cent idi raje ven na luft malo laufat. Saj praviš, da to rad delaš. A mogoče še raje od laufanja v naravi odvračaš ljudi, od tistega kar sami željo delati in jih usmerjaš tja, kjer si ti želiš? Mi malce deluješ kot kakšen Russofilski ali Hamasovski trol na nekaterih forumuh. Tudi oni drugim vsiljujejo svojo agendo.
Zgodovina sprememb…
Ce nisi opazil, sem ti zares v prvem odgovoru dal precej uporaben predlog kako resiti tvoje probleme ;) Pa da ti ga ponovim se enkrat... vzames podatke za preteklo leto iz mojelektro, vzames lanske vremenske podatke ter na podlagi vremenskih modelov za naslednji mesec poracunas predvideno porabo ter temu ustrezno prilagodis bloke, da ne bo energetksa mafija sluzila na tebi. Zares stvar niti ni tako tezko izvedljiva.
Ravno toliko butast kot je bil dvotarifni ali enotna tarifa ali karkoli drugega. Ti si z vso svojo strokovnostjo, ki je realno ni ravno nekaj veliko, odlocil da je to butast sistem, predvsem zaradi tega ker se ti sanja ne zakaj je tak. In potem je pac butast. Ok niso point centi in preracunavanje. Point je butast sistem. I get it.
Po tvoje (@nokken) naj pogledam, katere številke so bile izžrebane na lotu lansko leto, ter na podlagi statističnih modelov izračunam, katere številke bodo izvlekli v naslenjem kolu. A bom zade šestico?
Sam sanjam, da bi naj sistem omrežnine spodbujal ljudi, da bi manj obremenjvali omrežje po nepotrebnem. A ko pogledam- danes plačujem za nekja, kar se je zgodili pred dvema letoma. Če zmanjšam obremenitev omrežja bom plačeval enako, kot pa če delam enako kot sem dve leti nazaj, ko tega sistema še ni bilo. Mogoče bi zmanjšal dogovrjeno moč? Pol bom pa za vsako napačno analizo štrafan z 20% pribitka na običajno ceno. Tako si v sanjam mislim- ma kaj se bom zezal za nekaj centov obremenujmo omrežje, za toliko kot plačujem.
Ali pa mogoče v sanjah gledam malo na okolje in bi zato porabljal manj elektrike, da bi termoeletrarne kurile manj premoga. Gotovo to spodbuja nov sistem omrežnin. A v sanjah se mi prikazuje, da bom glede na star sistem plačeval manj, če bom trošil več. Torej- več CO2 kot termoelektrarne spustijo v luft bolj me bo nov sistem omrežnin nagradil.
Pol zopet malce zasanjam, da pa bo nov sistem mogoče bolj transparenten glede zbranega denarja potrebnega za vzdrževanje in obnovo omrežja, kot je bil stari in so zato šli v zamenjavo. Pa me začne tlačiti mora- po starem sistemu se je točno vedelo- toliko ljudi ima toliko kW obračunske moči, toliko toliko... pomnožoš in sešteješ pa veš, koliko boš zbral. Po novem sistemu je pa vprašanje kako bodo energetiki vedeli, kako bodo ljudje spreminjali dogovorjeno moč, koliko bo prekoračitev, kako se bo poraba prestavljala med bloki...
Očitno ti bolj poznaš sistem od nas. Ker se nam niti ne sanja zakaj je tak bi bili zelo veseli, da nam ga pojasniš in nas iz sanj postaviš na realna tla.
Sam sanjam, da bi naj sistem omrežnine spodbujal ljudi, da bi manj obremenjvali omrežje po nepotrebnem. A ko pogledam- danes plačujem za nekja, kar se je zgodili pred dvema letoma. Če zmanjšam obremenitev omrežja bom plačeval enako, kot pa če delam enako kot sem dve leti nazaj, ko tega sistema še ni bilo. Mogoče bi zmanjšal dogovrjeno moč? Pol bom pa za vsako napačno analizo štrafan z 20% pribitka na običajno ceno. Tako si v sanjam mislim- ma kaj se bom zezal za nekaj centov obremenujmo omrežje, za toliko kot plačujem.
Ali pa mogoče v sanjah gledam malo na okolje in bi zato porabljal manj elektrike, da bi termoeletrarne kurile manj premoga. Gotovo to spodbuja nov sistem omrežnin. A v sanjah se mi prikazuje, da bom glede na star sistem plačeval manj, če bom trošil več. Torej- več CO2 kot termoelektrarne spustijo v luft bolj me bo nov sistem omrežnin nagradil.
Pol zopet malce zasanjam, da pa bo nov sistem mogoče bolj transparenten glede zbranega denarja potrebnega za vzdrževanje in obnovo omrežja, kot je bil stari in so zato šli v zamenjavo. Pa me začne tlačiti mora- po starem sistemu se je točno vedelo- toliko ljudi ima toliko kW obračunske moči, toliko toliko... pomnožoš in sešteješ pa veš, koliko boš zbral. Po novem sistemu je pa vprašanje kako bodo energetiki vedeli, kako bodo ljudje spreminjali dogovorjeno moč, koliko bo prekoračitev, kako se bo poraba prestavljala med bloki...
Očitno ti bolj poznaš sistem od nas. Ker se nam niti ne sanja zakaj je tak bi bili zelo veseli, da nam ga pojasniš in nas iz sanj postaviš na realna tla.
Ravno toliko butast kot je bil dvotarifni ali enotna tarifa ali karkoli drugega. Ti si z vso svojo strokovnostjo, ki je realno ni ravno nekaj veliko, odlocil da je to butast sistem, predvsem zaradi tega ker se ti sanja ne zakaj je tak. In potem je pac butast. Ok niso point centi in preracunavanje. Point je butast sistem. I get it.Nikakor ne moreš enačiti kompleksnost novega vs starega sistema, ker niso tarife tiste ki so preveč kompleksne, ampak koncept vnaprejšnega javljanja dogovorjene moči. S tem so gospodinjstvom dali nalogo na nivoju operaterja, da morajo dobro napovedovati svojo konično moč (kar je še veliko težje kot napovedovati porabo!). Ja v praksi boš zakupil dogovorjeno moč na rezervo da si zmanjšaš kompleksnost, ampak to je butasto do amena, pa še vedno boš moral to rezervo poečat/zmanjšat če spremeniš navade in/ali menjaš moč naprav.
In tudi kako bo en laik vedel koliko rezerve si mora vklopit? To bo cela štala po medijih z surprise billi ko bodo penali... Najbrž bodo res dobavitelji začeli ponujati storitev avtomatskega prilagajanja dogovorjene moči in to zaračunali haha.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
hruske ::
vzames podatke za preteklo leto iz mojelektro, vzames lanske vremenske podatke ter na podlagi vremenskih modelov za naslednji mesec poracunas predvideno porabo ter temu ustrezno prilagodis bloke, da ne bo energetksa mafija sluzila na tebi.
To je pa še meni slišat narobe. :)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Utk ::
Ravno toliko butast kot je bil dvotarifni ali enotna tarifa ali karkoli drugega. Ti si z vso svojo strokovnostjo, ki je realno ni ravno nekaj veliko, odlocil da je to butast sistem, predvsem zaradi tega ker se ti sanja ne zakaj je tak. In potem je pac butast. Ok niso point centi in preracunavanje. Point je butast sistem. I get it.
Če je ravno tako butast kot prej, zakaj potem sprememba? Jaz vem zakaj. Zato da je par ljudi imell kaj delat 8 let pa še 10 naprej, to je ves razlog. Če hočeš zaposlit 20 ljudi, jim moraš dat nekaj za "delat". In nek rezultat bo. Če še tako butast. To je edini razlog za spremembo.
Če bi se šlo za omrežje, bi naredili bolj pameten sistem.
Butast pa ni, ker sem jaz tako reku, ampak ker je dejansko butast in smo tu navedli kar nekaj sprememb, ki bi dejansko omrežju pomagale, ki bi bile bolj poštene, jasne, itd. V nasprotju s tem sistemom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Po tvoje (@nokken) naj pogledam, katere številke so bile izžrebane na lotu lansko leto, ter na podlagi statističnih modelov izračunam, katere številke bodo izvlekli v naslenjem kolu. A bom zade šestico?
Saj zares je brezveze debatirati z nekom na taksnem nivoju. Ce se ti zdi, primerjava lanske porabe, lanskih vremenskih podatkov in vremenske napovedi za izracun predvidene porabe, enako kot "racunanje" dobitne kombinacije na lotu potem je realno brez veze karkoli razpravljati naprej. Absolutno moj predlog ni idealen in 100% tocen, je pa vseeno neprimerno bolj tocno kot tvoje nacrtovano spreminjanje moci brez kakrsnihkoli podatkov in logike. Ampak vsak dela to zase, tako da tvoj problem.
Seveda. Bolj prav je spreminjati na pamet brez vsake logike.... ce se ze gres ukvarjati za tistih par eur razlike letno.
Seveda. Bolj prav je spreminjati na pamet brez vsake logike.... ce se ze gres ukvarjati za tistih par eur razlike letno.
Napovedovanje vremena in prestavljanje moči? Beži no.
Noben poklicni meteorolog ti ne zna zanesljivo napovedat vremena dva meseca naprej, ti pa pričakuješ, da bi to gospodinjstva delala? Povsem nerazumna pričakovanja imaš!
Zares ne vem zakaj bi se sploh morali ukvarjati s presežno močjo, če tega izrecno ne želimo. Lahko bi plačevali po doseženi moči ali pa ob preseganju omejevalec toka izklopi napajanje.
Zares ne vem zakaj bi se sploh morali ukvarjati s presežno močjo, če tega izrecno ne želimo. Lahko bi plačevali po doseženi moči ali pa ob preseganju omejevalec toka izklopi napajanje.
Po mojem bi bila najboljša rešitev, da lahko vsak sam izbere- ali bo plačeval penale za prekoračitev ali pa se mu naj izključi napajanje ob prekoračitvi. Tako bodo zadovoljni tisti, katerim nekaj € ne pomeni nič kot tudi tisti, katerim se vsak € pozna.
Saj zares je brezveze debatirati z nekom na taksnem nivoju. Ce se ti zdi, primerjava lanske porabe, lanskih vremenskih podatkov in vremenske napovedi za izracun predvidene porabe, enako kot "racunanje" dobitne kombinacije na lotu potem je realno brez veze karkoli razpravljati naprej. Absolutno moj predlog ni idealen in 100% tocen, je pa vseeno neprimerno bolj tocno kot tvoje nacrtovano spreminjanje moci brez kakrsnihkoli podatkov in logike. Ampak vsak dela to zase, tako da tvoj problem.
Spremljam porabo najprej kurilnega olja, nato zemeljskega plina in sedaj elektrike že kakšnih 30 let, pa na osnovi tega ne morem napovedati, koliko elektrike bom porabil to kurilno sezono. Ti bi pa na osnovi tega predvidel 15 min konične obremenitve? Res jebrezveze debatirati z nekom na tem nivoju.
Zgodovina sprememb…
Lahko bi plačevali po doseženi moči ali pa ob preseganju omejevalec toka izklopi napajanje.
Tako je delovalo brez kakršnegakoli problema do zdaj.
Po mojem bi bila najboljša rešitev, da lahko vsak sam izbere- ali bo plačeval penale za prekoračitev ali pa se mu naj izključi napajanje ob prekoračitvi.
Saj tako je že zdaj. Ta "penal" si plačal tako, da si vzel 14kw priključek in bil miren. Zdaj, po novem, se pa vsem zakupljenih 14kw zmanjša na 4 in se zaračunava kar je viška po formuli, ki je nihče ne bo uporabljal, niti je ne zna, ker ni vedeževalec.
Napovedovanje vremena in prestavljanje moči? Beži no.
Noben poklicni meteorolog ti ne zna zanesljivo napovedat vremena dva meseca naprej, ti pa pričakuješ, da bi to gospodinjstva delala? Povsem nerazumna pričakovanja imaš!
Zares ne rabis napovedi, razen ce nisi telexdell ki bi rad na cent natancno imel stvari, ceprav jih po njegovem pisanju sodec ni sposoben poracunati niti na 1000eur natancno. Vec kot dovolj je zgolj lanskoletna poraba da na podlagi tega naredis (ali se bolje pustis predlagane vrednosti in se ne ukvarjas s tem) ustrezne bloke. Ce bo prislo to 12eur na letni bazi vec pa pac bo. Ampak vidim da je to za vecino prevec komplicirano. Konec koncev imas ti v podpisu link do enega kalkulatroja... uporabi ga na svojih lanskoletnih podatkih pa bos videl koliko se to ukvarjanje s tem sploh splaca. No ce hoces odscipniti vsak cent elektro mafiji, kot nekateri, potem kar veselo... samo ne jokat ko bos na koncu zares placal 45 centov vec kot bi drugace
Ne vem, predlagaj vladi in agenciji za energijo da naj naredi tako. Jokati po ST bo imelo precej malo vpliva na vse skupaj.
Spremljam porabo najprej kurilnega olja, nato zemeljskega plina in sedaj elektrike že kakšnih 30 let, pa na osnovi tega ne morem napovedati, koliko elektrike bom porabil to kurilno sezono. Ti bi pa na osnovi tega predvidel 15 min konične obremenitve? Res jebrezveze debatirati z nekom na tem nivoju.
To zgolj pove o tvojem dometu ;) Sigurno ne mores napovedati na 100% natancno, definitino pa se da napovedati dovolj natancno da nemesto 15000 litrov kurilnega olja za naslednjo sezono narocis samo 3000 litrov, ce si zadnjih X let v povprecju pokuril recimo 2500-3000l. Ampak ti jo verjetno na zacetku sezone narocis 150 litrov, potem pa po tednu mraza, ko ti ga je ze zmanjkalo, narocis 10.000 litrov da ti za ziher do konca zime ne bo zmanjkalo.
In jaz zase brez problema priblizno napovem max 15min spico na podlagi lanskih podatkov. Dovolj natancno da se ne sekiram za kaksen minimalen presezek in s tem posledicno minimalno kazen oz. za par eurov prevec placano omreznino v nasprotnem primeru, ce bom slucajno pokuril malenkost manj kot lani.
To zgolj pove o tvojem dometu ;) Sigurno ne mores napovedati na 100% natancno, definitino pa se da napovedati dovolj natancno da nemesto 15000 litrov kurilnega olja za naslednjo sezono narocis samo 3000 litrov, ce si zadnjih X let v povprecju pokuril recimo 2500-3000l. Ampak ti jo verjetno na zacetku sezone narocis 150 litrov, potem pa po tednu mraza, ko ti ga je ze zmanjkalo, narocis 10.000 litrov da ti za ziher do konca zime ne bo zmanjkalo.
In jaz zase brez problema priblizno napovem max 15min spico na podlagi lanskih podatkov. Dovolj natancno da se ne sekiram za kaksen minimalen presezek in s tem posledicno minimalno kazen oz. za par eurov prevec placano omreznino v nasprotnem primeru, ce bom slucajno pokuril malenkost manj kot lani.
15.000 l nisem mogel naročiti, ker je bila cisterna zgolj 2.000 l. Pa not je ponavadi ostalo še nekaj olja od lanske sezone
Pri napovedi konice je pač tako, da jo moraš napovedeti do 8 tekočega meseca in velja ves naslednji mesec. Pol se pa v napovedi zmotiš za npr. 1 kW. To pomeni, da boš ves naslednji mesec ali plačal 5,73€ več, ker si napovedal tisto, kar ne boš rabil ali pa boš plačal vse do 238,37 € kazni če gledamo le blok 1. Kazni za ostale bloke pa lahko ta znesek še povečajo.
Ne vem, če so to ravno centi da bi napovedi jemal kar tako z levo roko.
Ne vem, predlagaj vladi in agenciji za energijo da naj naredi tako. Jokati po ST bo imelo precej malo vpliva na vse skupaj.
Ja, sem jim že poslal obvestilo o ničnosti obračunavanja presežne moči, ker ni skladna niti z Zakonom o varstvu potrošnikov niti z Obligacijskim zakonikom. Elektro Ljubljana se je odzval prvi, izbrani dobavitelj drugi, na ELES (ki je sistemski operater) in Agencijo (ki je regulator) pa še čakam.
Pri napovedi konice je pač tako, da jo moraš napovedeti do 8 tekočega meseca in velja ves naslednji mesec. Pol se pa v napovedi zmotiš za npr. 1 kW. To pomeni, da boš ves naslednji mesec ali plačal 5,73€ več, ker si napovedal tisto, kar ne boš rabil ali pa boš plačal vse do 238,37 € kazni če gledamo le blok 1. Kazni za ostale bloke pa lahko ta znesek še povečajo.
Ne vem, če so to ravno centi da bi napovedi jemal kar tako z levo roko.
Priznam da sem na hitro poracunal zgolj s pomocjo dveh ali treh kalkulatorjev na webu (vsi so vrgli ven precej podobne cifre kar verjetno pomeni da se niso vsi nategnili pri izdelavi le teh) in mi resno ni jasno od kje ljudem ideje za 100, 200 in vec eur kazni. Ja v teoriji bi slo, ce imas spice po 50kW prijavljeno pa moc 2kW, ampak v praksi to pac ne gre, ker je min/max moc omejena oz. dolocena z mocjo priklopa, kar pomeni da na prikljucku, kjer imas lahko max moc 50kW ne mores nastaviti moci 2kW, oz, na prikljucku, kjer lahko nastavis moc 2kW, v realnosti ne mores dobiti vec kot 3kW.
No in pri mojih cifrah (prikljucna moc 17kW, max dogovorjena moc 17kW, min dogovorjena moc 4.6kW) za zadnjih 365d me pride koncni racun sledec:
Racun po starem: 2479eur
Dogovorjena moc 4.6kW: 2410eur (skupaj s kaznimi za spice malo cez 11kW)
Dogovorjena moc 10.6kW (predlagano s strani operaterja): 2383eur (skupaj s kaznimi za spice malo cez 11kW)
Dogovorjena moc 17kW: 2603eur (v tem primeru normalno da brez kazni)
Ja lahko bi v celem letu prisparal se enih 50eur kazni ce bi mesecno "optimiziral" bloke in se ukvarjal s tistim kar sem napisal prej, ampak za 50eur na leto raje zapravim moj cas in energijo za kaj drugega. In ja gledam celoleten racun ne po dnevih.
Torej ce za teh par eur razlike letno zelis v neskoncnost optimizirati sem ti dal eno opcijo kako. Ce mislis da se ne da, potem pa se pac sekiraj kako bos placeval cente vec mafiji. Jaz sem pri sebi zakljucil stvar in se ne mislim sekirati za par eur razlike na letni bazi, ti pa kar.
Ja, sem jim že poslal obvestilo o ničnosti obračunavanja presežne moči, ker ni skladna niti z Zakonom o varstvu potrošnikov niti z Obligacijskim zakonikom. Elektro Ljubljana se je odzval prvi, izbrani dobavitelj drugi, na ELES (ki je sistemski operater) in Agencijo (ki je regulator) pa še čakam.
Bos povedal kako uspesen bos in ce bos dobil nazaj toliko da si bos povrnil vsaj cas zapravljen za to
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokken ()
celje ::
....skupaj s kaznimi za špice malo čez....
koliko malo čez?
kolikokrat malo čez?
znesek za zadnjih 365 dni = porabljena energija (elektrika - koliko in kolikokrat malo čez) + vse zraven?
koliko malo čez?
kolikokrat malo čez?
znesek za zadnjih 365 dni = porabljena energija (elektrika - koliko in kolikokrat malo čez) + vse zraven?
Bos povedal kako uspesen bos in ce bos dobil nazaj toliko da si bos povrnil vsaj cas zapravljen za to
Nimam nobenega dvoma, da bom vsaj toliko uspešen kot ti z napovedovanjem vremena dva meseca vnaprej.
Sc0ut ::
Nimam nobenega dvoma, da bom vsaj toliko uspešen kot ti z napovedovanjem vremena dva meseca vnaprej.
Lahko na zs pošlješ kaj si poslal? Bi jaz natedil enako. Več nas bo, bolj bono glasni.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
SasoS ::
Pa oni so fuknjeni...kdo bo računal integral za presežno moč.
Poleg tega je to zelo hitro zelo drago...v onem primeru 5 EUR za presežene 3 bloke, ker si 3x kuhal kavo medtem ko se je pekel štrudl.
Poleg tega je to zelo hitro zelo drago...v onem primeru 5 EUR za presežene 3 bloke, ker si 3x kuhal kavo medtem ko se je pekel štrudl.
Si skoraj upam staviti da ne ;) Jaz imam vsak kaksen procent moznosti da zadanem, ce pa recem da bo mraz sem pa skoraj 100% zadel, medtem ko sem precej preprican da imas ti tocno 0% moznosti da bos s tvojim "obvestilom o nicnosti obracunavanja presezne moci" uspeen. Ampak vsak ima stvoj hobi. Nekateri v nedogled tuhtajo kako bi prisparali par centov, drugi pa pisete dopise. Pac legitimen hobi. Meni se pac ne da, vi pa uzivajte v tem.
Kalibri ::
Terminologijo z ničnostjo sicer ni zadel, je pa z vsebino. Vsebina je prava in je verjetnost, da tega veleuma s presezno mocjo čez dve leti ne bo več. Jedro tega je, da kazen zaradi presežne moči nima podlage v zakonu. In to je treba ponavljati elektro mafiji.
OK.d ::
Evo JEK2 referendum so politiki skenslali, zdaj bi lahko ko so že tako složni še skenslali novo omrežnino
LPOK.d
Utk ::
QA o novi omrežnini: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Nič takega kar ne bi vedeli, ni treba brat zarad tega, mi je pa zanimivo, da so odgovori v stilu "tako je, ker smo tako zapisali v pravilnik". No, ne tolk zanimivo kot butasto.
Nič takega kar ne bi vedeli, ni treba brat zarad tega, mi je pa zanimivo, da so odgovori v stilu "tako je, ker smo tako zapisali v pravilnik". No, ne tolk zanimivo kot butasto.
GregiB ::
QA o novi omrežnini: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Mah, kot bi poslušal nabijanje ameriških politikov pred volitvami... Karkoli vprašaš, dobiš besedno solato, ki nikomur nič ne pove... Zakaj je Biblija božja beseda? Ker tako piše v Bibliji....
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
Priznam da sem na hitro poracunal zgolj s pomocjo dveh ali treh kalkulatorjev na webu (vsi so vrgli ven precej podobne cifre kar verjetno pomeni da se niso vsi nategnili pri izdelavi le teh) in mi resno ni jasno od kje ljudem ideje za 100, 200 in vec eur kazni. Ja v teoriji bi slo, ce imas spice po 50kW prijavljeno pa moc 2kW, ampak v praksi to pac ne gre, ker je min/max moc omejena oz. dolocena z mocjo priklopa,...
Za razliko od nekaterih, kateri iščejo pomoč od razno raznih spletnih kalkulatorjev drugi znamo to sami izračunat.
Cena bloka 1....3,61324 EUR
trajanje bloka 1....10 ur
število 15 min blokov v enem dnevu....10*4= 40
število dni v mesecu....30
prekoračitev nad dogovorjeno močjo 1 kW (ne 50 kW)
kazen za 1 kW prekoračitev le v prvem bloku max: 1.2* 3,61324* sqrt(1*40*30)*DDV=183,24EUR
Za tvojih 50 kW bi pa znašalo max: 1,2*3,61324*sqrt(50*40*30)*DDV=1295,72 EUR
Če seveda ne prekoračiš v vseh 15 min intervalih je strošek ustrezno nižji. Se pa lahko zgodi, da fašeš tudi max kazen.
Zgodovina sprememb…
Racunalnik ::
Torej ti bodo sedaj racunali prikljucno moc tudi samo 2KW ce imas take spice?
Vcasih je bila se mi zdi najnizja prikljucna moc 7Kw katero so omejevali z varovalkami.
Bodo tudi varovalke sedaj menjali na najvecje?
Vcasih je bila se mi zdi najnizja prikljucna moc 7Kw katero so omejevali z varovalkami.
Bodo tudi varovalke sedaj menjali na najvecje?
Za razliko od nekaterih, kateri iščejo pomoč od razno raznih spletnih kalkulatorjev drugi znamo to sami izračunat.
FulJ ste carji, sigurno se punce kar limajo na vas. Zdaj pa tole enostavno formulo razloži še enemu upokojencu ali pa nekomu povprečnemu, ki mu že osnovnošolska matematika dela izjemne težave, ker je niti ne rabi v vsakodnevnem življenju.
FulJ ste carji, sigurno se punce kar limajo na vas. Zdaj pa tole enostavno formulo razloži še enemu upokojencu ali pa nekomu povprečnemu, ki mu že osnovnošolska matematika dela izjemne težave, ker je niti ne rabi v vsakodnevnem življenju.
Čas, ko so se punce limale na nas je že zdavnaj minil. Zdaj se na nas bolj limajo vnuki.
Pa- ker nekdo tega ne razume ali ima težave z matematiko tegan ne bi smel razumeti tudi sam? Si pa tega sistema nisem izmislil, ga ne zagovarjam in ga ne odobravam. Je klasičen rop pri belem dnevu.
DamijanD ::
ELES je včeraj 21. 10. 2024 objavil posodobljeno Navodilo za vzporedno odbiranje števcev - tehnični del, ki ga najdete na naslednji povezavi:
https://www.sodo.si/sl/objave/navodilo-...
Navodilo dopolnjuje nova SONDSEE in opredeljuje tehnične pogoje za dostop do trenutnih podatkov o prevzemu in/ali oddaji električne energije preko uporabniškega vmesnika na pametnem števcu (ti. I1 vmesnik).
https://www.sodo.si/sl/objave/navodilo-...
Navodilo dopolnjuje nova SONDSEE in opredeljuje tehnične pogoje za dostop do trenutnih podatkov o prevzemu in/ali oddaji električne energije preko uporabniškega vmesnika na pametnem števcu (ti. I1 vmesnik).
mertseger ::
Pa oni so fuknjeni...kdo bo računal integral za presežno moč.
Pa daj kW dogovorjene moči in boš lahk vsak dan kuhal kavo za 5€/mesec če ti je to problem.
Racunalnik je izjavil:
Torej ti bodo sedaj racunali prikljucno moc tudi samo 2KW ce imas take spice?Ja racunali bodo manj kW ampak cena per kW bo drazja.
Vcasih je bila se mi zdi najnizja prikljucna moc 7Kw katero so omejevali z varovalkami
Ne mores pa iti pod minimalno dogovorjeno moc glede na varovalke. Mislim da je pri 1x35A minimalna nekaj cez 2kW, pri 3x20A je minimalna za nad 4kW ce sem prav desifriral pravilnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
SasoS ::
3x16A = min 3,5 kW
3x20A = min 3,8 kW
3x25A = min 4,6 kW
Problem je, ker je nerealno. 15min interval je premajhen za realni svet.
Razumem da se na omrežju pozna če nekdo kuri 7kw toplotno 8 ur, ali pa fila EV...naj se prilagodi dogovorjena moč. Ampak ker se slučajno istočasno vklopi grelec bojlerja ko kuhaš kavo, je pa imho malo mim...
3x20A = min 3,8 kW
3x25A = min 4,6 kW
Pa daj kW dogovorjene moči in boš lahk vsak dan kuhal kavo za 5€/mesec če ti je to problem.
Problem je, ker je nerealno. 15min interval je premajhen za realni svet.
Razumem da se na omrežju pozna če nekdo kuri 7kw toplotno 8 ur, ali pa fila EV...naj se prilagodi dogovorjena moč. Ampak ker se slučajno istočasno vklopi grelec bojlerja ko kuhaš kavo, je pa imho malo mim...