» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
100 / 106
»»

nokken ::

Glede na vse te probleme s kuhanje... je kdo slucajno za vtaknil svoje podatke v enega od miljon kalkulatrojev ki so danes na webu in poracunal te strasne spremembe? Ni treba odgovarjati, ker ce bi, ne bi bilo 100 strani nebuloz. Tako da preden premisljujte o kuhanju kosila ob 3 zjutraj, dajte raje vtaknit svoje podatke v enega od teh kalkulatorjev in boste videli da se nima veze sekirati o tem. No lahko pa vsakih 23minut spremljate porabo in spreminjate bloke dogovorjenih moci, da boste na koncu leta mogoce prisparali 1.46eur.

klemenSLO ::

nokken je izjavil:

Glede na vse te probleme s kuhanje... je kdo slucajno za vtaknil svoje podatke v enega od miljon kalkulatrojev ki so danes na webu in poracunal te strasne spremembe? Ni treba odgovarjati, ker ce bi, ne bi bilo 100 strani nebuloz. Tako da preden premisljujte o kuhanju kosila ob 3 zjutraj, dajte raje vtaknit svoje podatke v enega od teh kalkulatorjev in boste videli da se nima veze sekirati o tem. No lahko pa vsakih 23minut spremljate porabo in spreminjate bloke dogovorjenih moci, da boste na koncu leta mogoce prisparali 1.46eur.

Nisem prepričan da ti tile spletni kalkulatorji prikažejo PRESEŽKE . Kažejo samo omrežnino če se ne motim.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Poglej si link, ki ga je nekdo prilimal kaksno stran ali dve nazaj ter vtakni notri svoje podatke iz mojelektro za zadnjih 365 dni, ter se igraj z dogovorjeno mocjo. Prides do tega, da je vseeno sranje kaj imas, ker za tistih par eur razlike, se ne splaca sploh premisljevati o tem.
Ampak ne, dajmo raje se 100 strani razpravljat o tem kaj bi mogoce bilo ce bi mogoce bilo, brez da bi karkoli sam zares pogledal in poracunal.
PS: Sam sem za svoja mesta (jih je vec s precej razlicno porabo in mocjo) poracunal na treh razlicnih... pri vseh sem dobil hudicevo podobne rezultate, tako da dvomim, da so se za razliko od vseh polpismenih "strokovnjakov" v tej temi, vsi nategnili pri izvedbi kalkulatorjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nokken ()

Drava ::

DamijanD je izjavil:

Drava je izjavil:

Ni res, vode je 3 deci, lih toliko za 3 kave. In tudi če bi jo bilo 1 liter ali par litrov, poraba energije za vzdrževanja vretja ne bi bila bistveno drugačna (vzdrževanja vretja mora nadomeščat samo energijske izgube toplote v okolico, ne pa začetno vretje vode.

S tem si pa konkretno mimo usekal. Nimaš pojma kaj je vretje. Poglej malo kakšne so energijske zahteve za spremembo agregatnih stanj.
Vretje ni isto kot držat vodo na 60°C!

Ni mi jasno a trolaš al res ne štekaš? Ne, nisem mimo vsekal, samo ti si preveč povpršno prebral in nisi točno razumel kaj sem sploh povedal. Seveda vem kaj je vretje, že od nekdaj tudi vem kakšne so energijske zahteve za spremembo agregatnih stanj (kar sem tudi na tem forumu že dostikrat uporabil v praksi), zadeve so mi jasne v podrobnosti, bodi brez skrbi.

Kaj ima to kakršnoli vezo s tem kar sem jaz napisal?! Voda je tako na prvem postnetku kot na drugem posnetku vrela na 100 °C. O kakšnem držanju vode na 60°C ti govoriš? Je pa res da je na drugem posnetku vrela manj, kot na prvem, ampak lepota fizike je ravno v tem, da ne glede na to koliko vre, je temperatura kapljevine ves čas na temperaturi vretja (razen ko bi se vsa kapljevina v posodi spremenila v paro, šele takrat lahko temperatura začne naraščati nad temperaturo vrelišča. Za boljše razumevanje glej spodnje grafe:

Zdej bom pa naprej citiral svoj prejšnji post in ga bom nato spodaj še bolj podrobno razložil (upam da si boš vsaj tokrat vzel vsaj toliko časa, da ga boš v izogib tvojemu napačnemu razumevanju vsaj dovolj podrobno prebral). Napisal sem:

Ni res, vode je 3 deci, lih toliko za 3 kave. In tudi če bi jo bilo 1 liter ali par litrov, poraba energije za vzdrževanja vretja ne bi bila bistveno drugačna (vzdrževanja vretja mora nadomeščat samo energijske izgube toplote v okolico, ne pa začetno vretje vode

Napisal sem da poraba energije za VZDRŽEVANJE vretja ne bi bila dosti večja če bi bilo vode več, nisem govoril o potrebni energiji za spravit vodo do vretja, govoril sem o VZDRŽEVANJU VRETJA! Da se vretje vzdržuje (oziroma je kapljevina tip pod točko vretja, recimo 0,1°C nižje), je potrebno dovesti ravno toliko energije kot so izgube toplote skozi stene lonca in toplotna prestopnost iz gladine vode na okolišči zrak, plus izgube zaradi prevajanja toplote od lonca do indukcijske plošče kamor je plošča postavljena. Če bi bilo vode namesto 0,3 litre recimo 1 liter, bi bile nekoliko večje izgube toplote skozi stene lonca, vendar razlika ne bi bila bistvena!

Na ta moj post si ti repliciral naslednje:
S tem si pa konkretno mimo usekal. Nimaš pojma kaj je vretje. Poglej malo kakšne so energijske zahteve za spremembo agregatnih stanj.

Zdej mi pa pojasni kaj ima tvoja replika kakršnokoli vezo s tem kar sem zgoraj povedal?!

Ps: po ponovnem branju tvojega posta se mi zdi da samo trolaš. Ne verjamem da kdo takih osnov res ne bi razumel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Drava ()

Torej naprej narobe prebereš kaj sem sploh napisal, nato pa me po krivici obtožiš da ne vem kaj je vrenje in da ne vem kakšne so energijske zahteve za spremembo agregatnih stanj. Se boš za tole povzročeno krivico opravičil? Potem pa še nabiješ nek nesmisel z državnjem vode na 60°C, kar nima nobene veze s tem kar sem prej pisal. Tale forumu vsak dan postaja manj strokovno-tehničen, strokoven je bolj kot ne samo na papirju..

Torej ne glede na to ali vre malo ali veliko, temperatura vode in hitrost kuhanja bo ista, le da z večjim vrenjem po nepotrebnem zgubljaš ogromno energije, ker vretje (spreminjanje agregatnega stanja iz tekočega v plinasto) zahteva velike količine energije (specifična izparilna toplota je 2,26 MJ/kg).

Zgodovina sprememb…

Se bojim da spet ne boš razumel, zato še enkrat: NISEM govoril o potrebni energiji za spravit 0,3 litra vs 1 liter vode do vretja (ta je seveda večja pri večji količini vode), govoril sem o potrebni energiji za vzdrževanje temperature na temperaturi vrelišča (v tem primeru 100°C pri sobnem zračnem tlaku), ta pa je precej podobna med 0,3l in 1 litrom vode (malenkost se povečajo izgube skozi steno posobe, ker je se voda dotika površine posode na večji površini, ampak to je v rangu 0,1 kW in manj). Torej primer ko imamo isto posodo, enkrat vanjo natočimo 0,3 litra vode in enkrat 1 liter vode in pri obeh dveh primerih temperaturo vzdržujemo tik pod temperaturo vrelišča (99,9 °C v tem primeru). Potrebna energija za vzdrževanje te vode tik pod temperaturo vrelišča bo pri obeh primerih, tako pri 0,3 litrih, kot pri 1 litru v rangu 5 do 10x manjša kot je trdil Telexdell (on je trdil da rabiš 1500 W). Upam da vsaj sedaj po bolj obširni razlagi razumeš kaj sem sploh hotel povedat. Ma mi ni jasno kako si lahko sploh narobe zastopil, sej sem že prej precej jasno napisal.

Zgodovina sprememb…

bciciban_ ::

nokken je izjavil:

Poglej si link, ki ga je nekdo prilimal kaksno stran ali dve nazaj ter vtakni notri svoje podatke iz mojelektro za zadnjih 365 dni, ter se igraj z dogovorjeno mocjo. Prides do tega, da je vseeno sranje kaj imas, ker za tistih par eur razlike, se ne splaca sploh premisljevati o tem.
Ampak ne, dajmo raje se 100 strani razpravljat o tem kaj bi mogoce bilo ce bi mogoce bilo, brez da bi karkoli sam zares pogledal in poracunal.
PS: Sam sem za svoja mesta (jih je vec s precej razlicno porabo in mocjo) poracunal na treh razlicnih... pri vseh sem dobil hudicevo podobne rezultate, tako da dvomim, da so se za razliko od vseh polpismenih "strokovnjakov" v tej temi, vsi nategnili pri izvedbi kalkulatorjev.

Seveda, to je zabavno :)

al1976 ::

Ta nova formula je trenutno res samo nek nov princip (ja je več segmentov) in razen nekih izjem velikih razlik v računih še ne bo.
Je pa nov teren "fer striženja" vzpostavljen pa se bodo čez kaki dve leti lepo igrali z višanjem podobno kot se to lahko pri trošarinah na gorivo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: al1976 ()

Aha ok. Nekih razlik zaenkrat ne bo, ampak v prihodnosti bo pa full drugace (ob priblizno enaki uporabi). Ok cool.
Visanje trosarin oz. omreznin do sedaj namrec ni bilo mogoce in bo sedaj full drugace.

Lonsarg ::

Visanje cen bi se lahko sli ne glede na model zaracunavanja.

Skratka v ozadju te prevec zakomolicirane resitve ni nobena visja motivacija. V ozadju je le nesposobnost birokratov ki so to sprejeli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

DamijanD ::

Je še kdo dobil takle mail:

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za sodelovanje v okviru javnega posvetovanja v zvezi z zagotavljanjem lokalnega dostopa do merilnih podatkov v realnem času končnim odjemalcem električne energije. Če ste sodelovali v anketnem vprašalniku posebej tudi za vaš doprinos k analizi stanja.
Agencija za energijo vas vabi k sodelovanju na spletni delavnici, ki jo organiziramo v okviru zadevnega javnega posvetovanja.
Delavnica bo izvedena v četrtek 24. 10. 2024 z začetkom ob 13:00 z naslednjim dnevnim redom:

Uvod (AGEN)
Predstavitev problematike in rezultatov ankete (AGEN)
Vodena diskusija (AGEN - uporaba storitve Slido za selektivno izbiro obravnavanih vprašanj)
Zaključek s sklepi

Delavnica bo trajala predvidoma 90 minut. Vsebinsko bo delavnica izrazito tehnična in za aktivno udeležbo zahteva določeno predznanje oziroma informiranost. Pred delavnico boste prejeli potrebne podatke za dostop v GoTo sejo ter vse potrebne informacije glede izvedbe delavnice in možnosti aktivne udeležbe. Število udeležencev je omejeno s tehničnimi omejitvami platforme, zato bomo udeležbo zagotovili prioritetno direktno vabljenim deležnikom, ostalim pa v okviru zagotovljene zmogljivosti.

Agencija na podlagi analize stanja po izvedbi delavnice zaenkrat ne predvideva dodatnih srečanj. Cilj javnega posvetovanja ostaja harmonizacija podatkovnih zahtev na ravni uporabniškega vmesnika I1 na naprednem (pametnem) števcu za prihodnje obdobje.

Opomba (fizične osebe): obvestilo temelji na izkazanem interesu za zadevno problematiko in privolitvi za uporabo posredovanega e-naslova v ta namen (sodelovanje v spletni anketi v okviru javnega posvetovanja ali privolitev v okviru odziva na vaša vprašanja). Vaši kontaktni naslovi bodo uporabljeni izključno za namene izvedbe te delavnice in nato izbrisani iz evidenc. V kolikor želite ostati informirani o zadevni problematiki morate posredovati eksplicitno privolitev za nadaljnjo uporabo vaših kontaktov. Na podlagi privolitve vas bo Agencija za energijo po lastni presoji vključevala v nadaljnje obveščanje v zvezi s to problematiko.

Lep pozdrav,
vodja sektorja za razvoj in monitoring trga
Agencija za energijo
Strossmayerjeva 30
2000 Maribor, Slovenija

mertseger ::

nokken je izjavil:

Itak to pišejo taki ki niti enkrat niso preverili kakšnem bo dejanski obračun, ampak najlažje je lapat. Imaš celo junake ki imajo toplotne pa bi dali dogovorjeno moč na najnižjo možno da bodo čim manj plačevali, ne vejo pa koliko bodo s tem (ne)prihranili :))

dussan ::

DamijanD je izjavil:

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za sodelovanje v okviru javnega posvetovanja v zvezi z zagotavljanjem lokalnega dostopa do merilnih podatkov v realnem času končnim odjemalcem električne energije. Če ste sodelovali v anketnem

Da, jaz. IMHO vsi ki smo izpolnjevali anketo o P1...

hruske ::

DamijanD je izjavil:

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za sodelovanje v okviru javnega posvetovanja v zvezi z zagotavljanjem lokalnega dostopa do merilnih podatkov v realnem času končnim odjemalcem električne energije. Če ste sodelovali v anketnem vprašalniku posebej tudi za vaš doprinos k analizi stanja.
Agencija za energijo vas vabi k sodelovanju na spletni delavnici, ki jo organiziramo v okviru zadevnega javnega posvetovanja.
Delavnica bo izvedena v četrtek 24. 10. 2024 z začetkom ob 13:00 z naslednjim dnevnim redom:

Uvod (AGEN)
Predstavitev problematike in rezultatov ankete (AGEN)
Vodena diskusija (AGEN - uporaba storitve Slido za selektivno izbiro obravnavanih vprašanj)
Zaključek s sklepi

Delavnica bo trajala predvidoma 90 minut. Vsebinsko bo delavnica izrazito tehnična in za aktivno udeležbo zahteva določeno predznanje oziroma informiranost. Pred delavnico boste prejeli potrebne podatke za dostop v GoTo sejo ter vse potrebne informacije glede izvedbe delavnice in možnosti aktivne udeležbe. Število udeležencev je omejeno s tehničnimi omejitvami platforme, zato bomo udeležbo zagotovili prioritetno direktno vabljenim deležnikom, ostalim pa v okviru zagotovljene zmogljivosti.

Agencija na podlagi analize stanja po izvedbi delavnice zaenkrat ne predvideva dodatnih srečanj. Cilj javnega posvetovanja ostaja harmonizacija podatkovnih zahtev na ravni uporabniškega vmesnika I1 na naprednem (pametnem) števcu za prihodnje obdobje.

Opomba (fizične osebe): obvestilo temelji na izkazanem interesu za zadevno problematiko in privolitvi za uporabo posredovanega e-naslova v ta namen (sodelovanje v spletni anketi v okviru javnega posvetovanja ali privolitev v okviru odziva na vaša vprašanja). Vaši kontaktni naslovi bodo uporabljeni izključno za namene izvedbe te delavnice in nato izbrisani iz evidenc. V kolikor želite ostati informirani o zadevni problematiki morate posredovati eksplicitno privolitev za nadaljnjo uporabo vaših kontaktov. Na podlagi privolitve vas bo Agencija za energijo po lastni presoji vključevala v nadaljnje obveščanje v zvezi s to problematiko.

Lep pozdrav,
vodja sektorja za razvoj in monitoring trga
Agencija za energijo
Strossmayerjeva 30
2000 Maribor, Slovenija

A si morda reševal anketo s tu?
https://www.agen-rs.si/web/portal/-/zav...
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Čisto za občutek, kakšno spremembo pri omrežnini sproži sprememba dogovorjene obračunske moči. Predpostavka je obračunska moč 3x25 A, kar sedaj pomeni 116,53€ na leto, vse z DDV.
Minimalna dogovorjena moč pri teh varovalkah je 4,6 kW, kar znese 154,31€, oziroma 132% obstoječe omrežnine, plačaš minimalno 38€ več.
Pri 10 kW bo omrežnina 335€, kar je 219€ več...
obr.moč cena % razlika v €
doslej 116,53€ 100% 0€
4,6kW 154,31€ 132% 38€
8kW 268,36€ 230% 152€
10kW 335,45€ 288% 219€
11kW 369,00€ 317% 252€
12kW 402,54€ 345% 286€
13kW 436,09€ 374% 320€

Skratka, dogovorjena obračunska moč se bo poznala na računu in je "optimizacija" pomembna. Računal sem z https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

In koga boli k koliko je ena postavka na racunu? Ja omreznina za moc je "full drazja". Omreznina za porabo je pa full cenejsa. In ko das realne podatke notri, vidis da je racun na koncu leta manjsi. In realno je to vse kar te zanima, ne pa ena jebena postavka na racunu, ki ima 100 postavk. Sicer ni prav velike razlike, ampak pri letnem racuni za okoli 2500eur je razlike slabih 100eur v minus... se pravi bom za slabih 100eur na boljsem kot prej. Priblizno enako razmerje je tudi na prikljucku, kjer imam za 250eur letne porabe (in tudi precej manjso moc).
In ce hoces delati "optimizacijo" feel free. Jaz za tistih 10eur/letno razlike med opcijo z eno drugi ali 10 opcijo bloka ne grem niti iskat, kje lahko spremenim to. Toliko vrzem proc za kofe ko grem enkrat v pisarno, sedaj bom pa za ta drobiz cele dneve preracunaval in "optimiziral" omreznino. Ljubi bog ce ti je teh 10eur toliko, potem raje optimiziraj svoje zivljenje, da bos namesto 10eur/leto, raje zasluzil ali prisparal 10.000eur na leto.

Baja ::

ja, mam 3x25, dogovorjeno so mi naračunali 4,6 - 4,7 ..., kalkulator pravi da me bo enih 80e manj letno prislo. pa tudi ce bi blo res 38e vec, za ceno kafeja na mesec, kot pravi nokken, se ti niti ne splača razmišljati o tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

hruske - ne vem, kje sem jo - dejansko sem pozabil. Saj mail tukaj sem objavil bolj za to, da se vidi, da se nekaj dogaja na tem področju.

svecka ::

nokken je izjavil:

In koga boli k koliko je ena postavka na racunu? Ja omreznina za moc je "full drazja". Omreznina za porabo je pa full cenejsa. In ko das realne podatke notri, vidis da je racun na koncu leta manjsi. In realno je to vse kar te zanima, ne pa ena jebena postavka na racunu, ki ima 100 postavk. Sicer ni prav velike razlike, ampak pri letnem racuni za okoli 2500eur je razlike slabih 100eur v minus... se pravi bom za slabih 100eur na boljsem kot prej. Priblizno enako razmerje je tudi na prikljucku, kjer imam za 250eur letne porabe (in tudi precej manjso moc).
In ce hoces delati "optimizacijo" feel free. Jaz za tistih 10eur/letno razlike med opcijo z eno drugi ali 10 opcijo bloka ne grem niti iskat, kje lahko spremenim to. Toliko vrzem proc za kofe ko grem enkrat v pisarno, sedaj bom pa za ta drobiz cele dneve preracunaval in "optimiziral" omreznino. Ljubi bog ce ti je teh 10eur toliko, potem raje optimiziraj svoje zivljenje, da bos namesto 10eur/leto, raje zasluzil ali prisparal 10.000eur na leto.

pozabljaš tako kot ponavadi s spominom zlate ribice, da prihaja podražnitev omrežnine za 78%
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nov-...

telexdell ::

svecka je izjavil:

pozabljaš tako kot ponavadi s spominom zlate ribice, da prihaja podražnitev omrežnine za 78%

Ma nič ne pozabljajo. Če niso neumni kot telegraf štanga zabita v zemljo pol so lahko le provokatorji energetske mafije. Podobno kot pod teksti o vojni v Ukrajini najdeš RuSSke provokatorje ali v vojno na Bližnjem vzhodu Hamasove provokatorje... Pač navijajo za lastno prepričanje in/ali lastne koristi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nejc_nejc ::

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

Evo, tako izgleda, ko avto zabluzi in se spomni filati takoj, namesto po urniku.
Čisto iz firbca, koliko je to špic? 12 kosov? Lep znesek bi bil, verjetno.

To je tipičen primer, zakaj je nov sistem omrežnine rop pri belem dnevu. Lahko imaš 99,9% časa porabo relativno nizko pol se pa zgodi nekaj izrednega kar traja mogoče 0,1% časa pa za to najprej plačaš kazen za prekoračitev in pol še leto, kot da bi imel 99,9% časa tako porabo.

Nič, vsi naenkrat vse prižgat.:))

jabe ::

Samo en opomnik... Zdaj so začasni odpustki, ne redne cene. pavšal za 3x25A ni 9€, ampak 18,5€. Ne da branim trenutno ureditev, ampak definitivno si pa ne želim, da zdaj ta pade in se uvede nazaj pavšal ali kaj podobnega - ki ne bo ne 9€, ne 18,5€, ampak prej 30€. Da ne bi kdo mislil, da če tole pade ne vem kako ustavno presojo, da gremo na 9€ nazaj...

joez7 ::

HA "sensor.moj_elektro_15min_input" deluje v realnemu času -15min (Poling je 15min). Če se bo dalo to spraviti na 5min, je popolnoma dovolj za aktivacijo zaščite prekoračitve.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

joez7 je izjavil:

HA "sensor.moj_elektro_15min_input" deluje v realnemu času -15min (Poling je 15min). Če se bo dalo to spraviti na 5min, je popolnoma dovolj za aktivacijo zaščite prekoračitve.

Na žalost ne, to so podatki za 24 ur nazaj...

joez7 ::

joez7 je izjavil:

HA "sensor.moj_elektro_15min_input" deluje

Čudno, danes mi je nekajkrat osvežilo z zamudo 15min, nato pa pavza, če jim uspe spravit na online, so carji.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

wcpapir ::

Meni kažejo izracuni, da bomo namesto celo leto 8eur placevali 4 mesece 38eur in ostale mesece 9eur.

Torej sedaj je bilo cca 96 eur sedaj pa bo 220eur.

Drugih stroškov z elektriko nimam.

Mislim da bom kar decembra naredil 250eur preplačila in naj odbijajo dobropis in čao.

joez7 je izjavil:

Mislim, da cel sistem deluje na 15 min odčitke, tako da 5 minut ne boš videl...

svecka je izjavil:

In po starem sistemu povisanja ne bi bilo??? Tudi star sistem je imel omreznino ce slucajno tega nisi vedel. In imel je prav tako kot trenutni omreznino za obracunsko moc in omreznino za porabo. Zgolj razmerje je bilo drugacno. Tako da tudi ce bi res slucajno povisali omreznino za 78% bi bila stvar se vedno precej enaka... razen seveda ce mislis, da v starem sistemu do povisanja ne bi moglo priti.
PS: Ce kdo res misli, da bo elektrika za 30, 50, 100 ali 1000% drazja... think again. 80% ljudi si ne more privosciti 50eur drazjega racuna za elektriko in verjemi da se politiki tega precej dobro zavedajo, zato nekih bolanih zvisanj ne bo, ker bodo ljudje drugace pocrkali, to pa niti politikom ne pase. Ce pa ze slucajno pride se pa tolazim s tem, da bom vseeno med zadnjimi parimi procenti, ki jih bo to tangiralo in bo ze 3/4 Slovenije (in sveta) mrtvega preden bo mene kaj dosti prizadelo. Do takrat se bo pa ze tudi umirilo :))

Utk ::

Če ne vsaj 2x na dan poveš na slo-techu, da si loaded, je dan izgubljen, a ne da?

MojsterX ::

nokken je izjavil:

svecka je izjavil:

In po starem sistemu povisanja ne bi bilo??? Tudi star sistem je imel omreznino ce slucajno tega nisi vedel. In imel je prav tako kot trenutni omreznino za obracunsko moc in omreznino za porabo. Zgolj razmerje je bilo drugacno. Tako da tudi ce bi res slucajno povisali omreznino za 78% bi bila stvar se vedno precej enaka... razen seveda ce mislis, da v starem sistemu do povisanja ne bi moglo priti.
PS: Ce kdo res misli, da bo elektrika za 30, 50, 100 ali 1000% drazja... think again. 80% ljudi si ne more privosciti 50eur drazjega racuna za elektriko in verjemi da se politiki tega precej dobro zavedajo, zato nekih bolanih zvisanj ne bo, ker bodo ljudje drugace pocrkali, to pa niti politikom ne pase. Ce pa ze slucajno pride se pa tolazim s tem, da bom vseeno med zadnjimi parimi procenti, ki jih bo to tangiralo in bo ze 3/4 Slovenije (in sveta) mrtvega preden bo mene kaj dosti prizadelo. Do takrat se bo pa ze tudi umirilo :))

Rtv se podraži za 10€.
prispevek za dodatno pokojninsko se podraži za 10€.
novi davek ob plači za solidarnostni pokojnini bo tudi usekal po plači.

Pozabljaš da pernad skoz nabija gor davke in folk nič ne jamra, tako da tvoja teza da se politiki bojijo 50€ dražji račun za elektriko je larifari.

MojsterX je izjavil:

Rtv se podraži za 10€.

Pozabljaš da pernad skoz nabija gor davke in folk nič ne jamra, tako da tvoja teza da se politiki bojijo 50€ dražji račun za elektriko je larifari.

Place so sle gor v zadnjih 25letih za koliko? RTV prispevek od zacetka do danes ni sel gor niti za cent. Vsi ostali davki in prispevki pa vedno, neodvisno od vlad gredo gor premosorazmerno z vsemi ostalimi stvarmi... place pa prav tako.

MojsterX ::

nokken je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Rtv se podraži za 10€.

Place so sle gor v zadnjih 25letih za koliko? RTV prispevek od zacetka do danes ni sel gor niti za cent. Vsi ostali davki in prispevki pa vedno, neodvisno od vlad gredo gor premosorazmerno z vsemi ostalimi stvarmi... place pa prav tako.

pozabljaš tako kot zmeraj na inflacijo, očitno še nisi slišal za to da smo imeli rekordno inflacijo in da plače se nikakor niso uskladile z inflacijo, nasploh v privatnem sektorju.

deco16 ::

To je tko kot da maš v avtu samo števec za prevožene kilometre in plačuješ kazni za previsoko hitrost. Previsoka hitrost je pa tvoja hitrost pozimi, od prejšnjega leta, katero tudi skozi plačuješ.

Absurd :D

MojsterX je izjavil:

pozabljaš tako kot zmeraj na inflacijo, očitno še nisi slišal za to da smo imeli rekordno inflacijo in da plače se nikakor niso uskladile z inflacijo, nasploh v privatnem sektorju.

Nic ne pozabljam. Pozabljas pa ti, koliko gredo place gor. Sem sel ravno za zajebancijo pogledat... moja je sla od leta 2018 do danes gor za slabih 60%. Pa ker n=1 ni relevanten, sem sel pogledat za povprecno neto placo v gospodarstvu (upam da se strinjava da je Statisticni urad RS precej relevantna stvar za te podatke... ja vem ker ne pase v agendo ni). Od leta 2018 do danes je sla povprecna neto placa gor za 41%. Od lani do letos pa za 6%... pri 7.4% inflaciji. Ja manj kot inflacija, je sla pa zato leto prej gor za 10% pri 8.8% inflaciji in se leto pred tem za 4% gor pri 2% inflaciji. In ko gledas podatke o inflaciji in podatke o rasti plac, na dolgi rok (ok 6 let ni ravno dolgi rok pa vseeno), place rastejo bolj kot pa inflacija.

deco16 ::

No super zate, meni ziher ni tolk zrastla :D

Ali in koliko bo šla gor omrežnina, ni odvisno od načina pobiranja. Ampak tu je zdaj tema, ali je ta nov način zaračunavanja smiseln ali ne. Če bomo plačali manj, več, enako, kolk centov, niti ni tako pomembno, pomembno je zakaj gremo spreminjat sistem, kak je namen, kaj bomo pridobili. Če je edini namen te spremembe ta, da si je ena skupina ljudi lahko pisala en kup dnevnic, sejnin in vsega hudiča ko so 6 let razpravljali o tem, potem je to rahlo brez veze. Ker omrežje bo potrebovalo upgrajd, to ni dvoma, in dobilo ga bo samo z višjo omrežnino, drugače ga ne more. Ali bo to leta 2025 ali 2026, bogve, ampak kmalu bo treba pobrat bistveno več denarja. Da bo šla omrežnina gor bomo pa krivi mi, ker ne bomo naredili dovolj v smeri v katero nas nov način kao sili. Pa ne se sekirat, karkoli bi naredili, ne bi naredili dovolj, ker omrežnina bo šla gor v vsakem primeru.

predi ::

Jaz recimo zdaj pomivalca vsak dan zaženem ob 20h, prej sem ga pa med 17-18h, lahko tudi prej. To smo vsi skupaj pridobili kot družba. ;)

Zakaj, kaj pa kuriš drugega takega, da bi z njim presegel vsaj 4-5 kw, kot jih itak plačuješ?

Utk je izjavil:

Ali in koliko bo šla gor omrežnina, ni odvisno od načina pobiranja. Ampak tu je zdaj tema, ali je ta nov način zaračunavanja smiseln ali ne. Če bomo plačali manj, več, enako, kolk centov, niti ni tako pomembno, pomembno je zakaj gremo spreminjat sistem, kak je namen, kaj bomo pridobili. Če je edini namen te spremembe ta, da si je ena skupina ljudi lahko pisala en kup dnevnic, sejnin in vsega hudiča ko so 6 let razpravljali o tem, potem je to rahlo brez veze. Ker omrežje bo potrebovalo upgrajd, to ni dvoma, in dobilo ga bo samo z višjo omrežnino, drugače ga ne more. Ali bo to leta 2025 ali 2026, bogve, ampak kmalu bo treba pobrat bistveno več denarja. Da bo šla omrežnina gor bomo pa krivi mi, ker ne bomo naredili dovolj v smeri v katero nas nov način kao sili. Pa ne se sekirat, karkoli bi naredili, ne bi naredili dovolj, ker omrežnina bo šla gor v vsakem primeru.

Stvar je povsem preprosta. Govori se, da bi naj po novem zbrali podobno keša kot po starem. Govodi se tudi, da je denarja premalo in se bodo z omrežninami morali pobrati za nekaj čez 70% več. Če je to res in se sistem omrežnine ne bi spremenil bi si še največji lolek lahko izračunal podražitev. In vsi bi bili jezni na energetsko mafijo. Nov sistem pa stvar močno zamegli. Ljudje namreč ne bodo vedeli ali plačujejo več zaradi podražitev ali zaradi svojega načina rabe elektrike. Energetska mafija bo seveda krivdo za visoke račune valila na početje odjemalcev. Tako bo velika večina za visoke račune krivila sebe, ne pa dejanske krivce. In življenje ob jahtah on vilah na morju bo še slajše.

Dtrader ::

Jaz sem si nekaj poračunal, pa vidim, da mi je boljše imet nižjo mejo kW in plačevat kazni, kot pa mejo dvignit. Zanimivo.
Lahko še kdo preveri pri sebi?
Bolje da nimaš, ko gre gor, kot da imaš, pa gre dol :)

Dtrader je izjavil:

Jaz sem si nekaj poračunal, pa vidim, da mi je boljše imet nižjo mejo kW in plačevat kazni, kot pa mejo dvignit. Zanimivo.
Lahko še kdo preveri pri sebi?

Mislim no- kaj imaš sploh za računat? Si postaviš mejo namesto 11 kW za ketero bi plačeval 11*3=33 € vsak mesec oz. 396 €/leto na minimum npr. 4 kW, za kar boš plačal npr 4*3=12 € oz 144 €/leto. Pol pa vsak mesec za 15 min dosežeš 11 kW kar nanense kazni (11-4)*3*1,2=21,6€ oz 259,2€ na leto. 259,6+144=403,2€ v enem letu, kar pa je po mojem več kot 396 €. Če pa se ti kakšen mesec zgodi 2xpo 15 min...
Seveda pa lahko čaraš razne situacije. Papir prenese vse, denarnica pa le toliko, kot je v njej.

Utk je izjavil:

Zakaj, kaj pa kuriš drugega takega, da bi z njim presegel vsaj 4-5 kw, kot jih itak plačuješ?
Moji bloki so 2,7/3,5/3,5/3,5/3,5 za 2025, pred tem so pa res bili po 5 kW. Zato.

Nimaš niti treh faz?

Nope.

Dtrader ::

Meni so dodelil 6,9/7,5/7,5/7,5/7,5 kW = 386EUR
Če se grem optimum in plačam kazen 4,5/5/5/5/5 kw=346EUR
Vem pa da so to temelji na zgodovini...
Aja, pa ne pozabit prilagoditev je lahko vsak mesec za naslednji mesec.
Bolje da nimaš, ko gre gor, kot da imaš, pa gre dol :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dtrader ()

StariAndo ::

Kot zanimivost pošiljam svoje "dogajanje":

17.10.2024: Uporabnik:
od 13. oktobra 2024 dalje na »Moj elektro« ni nobenih podatkov o porabi el energije (Št. Mer.mesta: 3-3xxxy)?

17.10.2024: »Moj elektro« aplikacija:
Na merilnem mestu 3-3xxxy podatkov ni vidnih od 12.10.2024. Težavo smo prijavili na vašo elektro distribucijo. Ko prejmemo odgovor, vas obvestimo.

18.10.2024: “Elektro distribucija”:
trenutno daljinska komunikacija s števcem ne deluje. Ker gre za števec, ki uporablja PLC tehnologijo za komunikacijo (ki je bil kot nov instaliran aprila 2024!, op. Stari), bomo v prihodnjih dneh posredovali monterja preveriti komunikacijo s "podatkovnim zbirateljem podatkov" (t.i. DC), ki je nameščenim v transformatorski postaji, da preveri delovanje oz. prisotnost morebitnih moten (vzrok nedelovanja je običajno na PLC komunikaciji in ne števec). V primeru motenj, bo potrebno izvesti analizo - iskanje frekvenčnih motenj v omrežju, kar pa je zamuden postopek.
»Moj elektro« aplikacija:
V spletni aplikaciji se prikazujejo zgolj razpoložljivi podatki, ki so na voljo (podatki, katere smo tudi mi uspešno pridobili).
Za vsako merilno mesto, kjer imamo vzpostavljeno daljinsko komunikacijo in le ta ne deluje, imamo v podjetju povečan obseg dela, saj moramo mesečno – ročno zagotoviti odčitek za potrebe mesečnega obračuna. Prioritetno poskušamo za vsako nedelujočo daljinsko komunikacijo odpraviti, žal pa vedno ne gre, saj se imamo opravka z zapletenim postopkom iskanja frekvenčnih motenj v omrežju oz. pri odjemalcih, ki so vzrok nedelovanja PLC števca.

predi je izjavil:

Nope.

Jap, slovenski energetski sistem stoji ali pade na tebi :)

Dtrader je izjavil:

Meni so dodelil 6,9/7,5/7,5/7,5/7,5 kW = 386EUR
Če se grem optimum in plačam kazen 4,5/5/5/5/5 kw=346EUR
Vem pa da so to temelji na zgodovini...
Aja, pa ne pozabit prilagoditev je lahko vsak mesec za naslednji mesec.

Lahko ja. Do 8 novembra moraš napovedati obremenitev za ves december. Meni TČ sedaj vleče iz omrežja tam 1 kW moči. Ko bo npr. -7°C bo vlekla okrog 3 kW moči. Pol pa gre vse do nekje 5 kW moči. Imam pa še drugo porabo tam 3 kW moči. Minimalna moč pa je 3,8 kW. Sedaj pa mi za foro ali danes ali enkrat do 8. 11. 2024 povej, kakšno moč naj napovem za cel december- ali 4kW ali 6kW ali več ali nekaj vmes in na podlagi česa mi to svetuješ.

Saj imas podatke za lansko zimo. Ce se ti da za 3 cente razlike ukvarjati, potem pogledas lanske podatke in predvidevas. Verjetno bi se splacalo spisati kaksne ultra fancy algoritem za katerega bos zabil 3 leta, ki bo na podlagi prejsnih podatkov in predvidene vremenske napovedi napovedal koliko bi moral nastaviti blok 3 za naslednji mesec. Glede na nore prihranke ali izgube je to povsem smiselno pocetje.

EjTi ::

MojsterX je izjavil:

Rtv se podraži za 10€.

Pozabil si na Davek od premoženja. Še noben ni dobil odločbe? Trenutno so jo dobili tisti, ki imajo elektronsko vročanje.
Skrbijo, da bo prehod na pobiranje nepremičninskega davka bolj postopen. :)
««
100 / 106
»»