Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
energetik ::
Tako je, infrastruktura, ki se je gradila par deset let nazaj pač ni upoštevala, da bodo odjemalci šopali TČ, imeli hitre polnilnice za EV itd.. enkrat se pač doseže limit in je potreben kakšen ukrep. In prav je, da se kaznuje tiste, ki presežejo dogovorjeno obračunsko moč. Zdaj je pa na tebi kako se odločiš, distributer ti je izračunal povprečje treh špic v najvišji sezoni in na podlagi tega določil dogovorjeno moč... brez problema si jo znižaš,
To, da si jo "brez problema" znižam, ne drži. Ta "problem" me načeloma lahko stane par k EUR... marbit je zate to "brez problema". Dejstvo je, da se z elektriko dela na enak način, kot nam od osamosvojitve naprej mečejo tuji investitorji. Iz danes na jutri ne veš, kdaj in za koliko te bo država usekala po žepu. Postavi pravila, s katerimi te mami v eno smer, da te potem z novimi useka z druge.
Poglej potem moj primer... Letno ustvarim z SE par MWh viškov in ker sem na net meteringu, ne plačam porabe elektrike, ker se mi proizvodnja in potrošnja pobotata (torej eno od tistih pravil, ki so mamili v investicijo v SE). Zaradi 3 špic v januarju zaradi vremenskih razmer, ki niso pod mojim nadzorom, so mi opalili 10,8 Kw dogovorjeno moč. Da jo grem nižat, potrebujem vremensko kristalno kroglo za naslednje leto (jo imaš? Prinesi...).
Lahko pa bi.... rekel sosedu, naj pripelje svoj EV v času najdražje elektrike in polni vozilo pri meni. Šopal bi 11 kW non stop, plačal pa ne bi centa več... zelo pametno...
Ja, pa si jo znižaj, kdo ti brani? Če so bile res samo 3 konice, boš pač takrat plačal penale, če se ponovi tak mraz. Saj par penalov ni tak problem, če si znižaš npr. na 6kW in potem 3x plačaš 5kW presežka , te bo to prišlo 35EUR doplačila v celi zimi. Ali pa boš raje kar vsak mesec plačal več za dogovorjeno moč?
Za grelce sem pa prepričan, da se dajo izklopit programsko v meniju. Sicer pa kliči serviserja, naj ti jih onemogoči ali pusti samo 1. stopnjo. Čudno da tega ne najdeš, jaz imam možnost nastavit grelce na off, 1, 2 ali 3 stopnjo.
Prav tako imam jaz omejeno temp. DV na 30°, ker ni nobene potrebe da v parih -15° jutrih nabija TČ na polno, ker se v bajti temp. ne bo spremenila niti za 0,1K.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
recmajkemi ::
recmajkemi je izjavil:
A referendumsko vprašanje lahko izniči tole neumnost od "Novega načina obračunavanja omrežnine"?
Ki to pravzaprav ni ampak le manjšanje dogovorjenege moči električne energije.
Res jutri grem po obrazce, pa stat pre upravno enoto s štantom kuhanca.
Lahko sočasno ob referendumu za JEK dodamo še to vprašanje,... in gremo nazaj na dvotarifni sistem?
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
joez7 ::
Saj dvotarifni ostaja za porabo el. energije. Sam dodatno so bloke za dogovorjeno moč - namesto obračunske moči. Še vedno megla.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
GregiB ::
Ja, pa si jo znižaj, kdo ti brani? Če so bile res samo 3 konice, boš pač takrat plačal penale, če se ponovi tak mraz. Saj par penalov ni tak problem, če si znižaš npr. na 6kW in potem 3x plačaš 5kW presežka , te bo to prišlo 35EUR doplačila v celi zimi. Ali pa boš raje kar vsak mesec plačal več za dogovorjeno moč?
Hvala za nasvet... vljudno ob tem prosim, če lehko pogledaš v kristalno kroglo in mi poveš, kolikokrat, ob katerih urah in za kako dolgo bo naslednjo zimo temperatura padla pod -15C. Vnaprej hvala...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
pwn3rrr ::
Ti dve podobni Pepci sta imeli obračunsko moč 14 kW, sedaj pa po tvojem pisanju 4,6 kW, kar je ogromna razlika! Tako da ne primerjat jabolk in hrušk!
Nič ne mešam, samo napisal sem situacijo kakršna je. Po starem sistemu sta za 3x 25A (obračunska moč 10 kW) plačali 9,71€ z DDV za fiksni del + del glede na porabljeno energijo. Po novem sistemu sta pa s strani distributerja prejeli dogovorjene moči blokov, ki znašajo 4,6 kW (kar je minimum za 3x 25A), saj nista nikoli imeli presežkov/špic čez to vrednost. Na podlagi tega znaša fiksni del za višjo sezono 26,40€/mesec in za nižjo sezono 6,12€... temu je potrebno prišteti še del glede na porabljeno energijo, ki je za polovico nižji kot po starem sistemu + presežke (jih nimata, saj nikoli ne naredita špice čez 4,6 kW znotraj 15 min bloka). Pri povprečni mesečni porabi 250 kWh bo Pepca na letni ravni prihranila cca. 10% glede na star sistem.
Že mam. Sam da ni kristalna ampak HA.
Hvala za nasvet... vljudno ob tem prosim, če lehko pogledaš v kristalno kroglo in mi poveš, kolikokrat, ob katerih urah in za kako dolgo bo naslednjo zimo temperatura padla pod -15C. Vnaprej hvala...
Res top objave ti uspe zložiti skupaj... upam da čim več krat, da bomo lahko tukaj poslušali jokanje kako plačuješ 10,8 kW dogovorjene moči čez celo leto, pa ti kljub vsemu še vedno računajo presežke.
JeBelaCesta ::
vsa EU gre na nove časovne bloke, dvomim da ima naš PM tak vpliv...
lep pozdrav iz višav ;-)
celje ::
zanimivo... nekateri kar naprej zagovarjate to posilstvo celotne drzave.... zalostno
na vsakem koraku nove podrazitve, doloceni pa kar naprej ploskajo...
na vsakem koraku nove podrazitve, doloceni pa kar naprej ploskajo...
kriptobog ::
JeBelaCesta je izjavil:
vsa EU gre na nove časovne bloke, dvomim da ima naš PM tak vpliv...
Folk ne vidi tako dalec. Prav tako se derejo, da bodo vsi drazje placevali omreznino, resnica je pa cisto drugacna, kar je pa mogoce napaka vlade oz. agencije. Lahko bi bolje obvescali.
mirator ::
Jaz sem si sedaj, glede na določene dogovorne moči po posameznih blokih izračunal novo omrežnino glede na moč.
Dražje kot prej bom plačeval v štirih zimskih in manj v preostalih letnih mesecih. Na letni ravni bom plačal skoraj polovico manj, kot prej.
Dražje kot prej bom plačeval v štirih zimskih in manj v preostalih letnih mesecih. Na letni ravni bom plačal skoraj polovico manj, kot prej.
DamijanD ::
V bistvu bi morali uvesti nek smartgrid. Za vsako lokalno TP bi moral obstajati API, kjer bi lahko uporabniki TPja videli, koliko SEji, ki so na tem TPju proizvajajo in posledično lahko koristno to uporabljati (ali za filanje EVjev, kuhanje, gretje SV, pač karkoli) in to neodvisno od blokov - torej če ima TP višek proizvodnje je to najceneje lokalno porabiti.
energetik ::
Potem pač imej 11kW dogovorjene. Druga možnost pa je, da si onemogočiš grelce in/ali narediš statistiko vremenskih podatkov za tvoj kraj in si izračunaš, kolikokrat so take ekstremne razmere. Novembra in februarja verjetno ne bo -15. Si lahko samo za dec/jan dvigneš dogovorjeno in potem spet spustiš.Ja, pa si jo znižaj, kdo ti brani? Če so bile res samo 3 konice, boš pač takrat plačal penale, če se ponovi tak mraz. Saj par penalov ni tak problem, če si znižaš npr. na 6kW in potem 3x plačaš 5kW presežka , te bo to prišlo 35EUR doplačila v celi zimi. Ali pa boš raje kar vsak mesec plačal več za dogovorjeno moč?
vires in numeris
telexdell ::
Potem pač imej 11kW dogovorjene. Druga možnost pa je, da si onemogočiš grelce in/ali narediš statistiko vremenskih podatkov za tvoj kraj in si izračunaš, kolikokrat so take ekstremne razmere. Novembra in februarja verjetno ne bo -15. Si lahko samo za dec/jan dvigneš dogovorjeno in potem spet spustiš.
Pol ti pa pride zadnji teden v februarji ali prvi teden v marcu kak polarni votex, da temperature padejo v globok minus (se je zgodilo kakšne 4 leta nazaj) ti bi pa moral to predvideti do 6. januarja, ko si še novoleten? Velik sreče vam želim pri napovedih
PS- če bi to bilo kot je pri tgovanju z elektriko- za dan v naprej, drugače pa se je milo rečeno neumno zanašat na to.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
hruske ::
Zanimivo je, da dobavitelja lahko zamenjaš v 24 urah, ne moreš pa v 24 urah zamenjat dogovorjene moči. Grrrr.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Drava ::
Zakaj selektivno bereš? Sej ti je lepo povedal da si izklopi električne grelce pri TČ in ne boš imel špice, tudi če temperatura zjutraj pade na -15°C, boš imel v hiši še vedno nastavljeno temperaturo npr. 22°C in te ne bo zeblo (ker ima hiša toplotno akumulacijo). Da bi bilo po -15°C čez cel dan več dni skupaj, tega pa v Sloveniji ni. Torej da zaključim: kolikokrat bo naslednjo zimo temperatura padla pod -15°C niti ne rabiš vedet (je pa vsega skup par dni na leto), ampak kot pravim, niti to ni pomembno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Drava ()
nekikr ::
Pa zakaj bi vsem dvigali za 10€? Recimo blokarjem in tistim povprečnim odjemalcem, ki jih opisuješ zgoraj, se bo strošek po novem na letni ravni znižal, taki ne obremenjujejo omrežja, če bodo pa z zavednim ravnanjem uspeli znižati lastne špice, bodo pa še kaj dodatnega prihranili... Problem so odjemalci, ki imajo toplotne črpalke, 11kW hitre polnilnice za el. avte in celo bajto ter sisteme zvezane na štrom, ti odjemalci so glavni razlog za nov način obračunavanja... pač seveda bi lahko tudi nabili vsem ceno gor, nadgradnja infrastrukture bi bila obvezna... če pa malo prisilijo odjemalce k bolj enakomerni porabi, da razbremenijo omrežje, se mi pa tudi ne zdi nič narobe. Kdor ima pa lastno SE, bo pa v sončnih dnevih brez problema lahko polnil in porabljal tudi čez dan.
Čakaj malo. Prepričevali so nas, da moramo na toplotne črpalke in električne avtomobile, ker zaradi onesnaževanja z dizli in kurjenjem drv naredimo stroška (po gospodinjstvu) zdravstveni blagajni za vsaj 100.000€ na mesec (ali 200 milijonov, odvisno koga poslušaš). Če smo prihranili nekaj 10 milijard pri zdravstvu, potem ne bo problem od tem vzeti in spotoma še posodobiti omrežje? Ali pa so lagali? Ampak, a potem lažejo tudi zdaj?
Pa zakaj bi vsem dvigali za 10€? Recimo blokarjem in tistim povprečnim odjemalcem, ki jih opisuješ zgoraj, se bo strošek po novem na letni ravni znižal, taki ne obremenjujejo omrežja, če bodo pa z zavednim ravnanjem uspeli znižati lastne špice, bodo pa še kaj dodatnega prihranili... Problem so odjemalci, ki imajo toplotne črpalke, 11kW hitre polnilnice za el. avte in celo bajto ter sisteme zvezane na štrom, ti odjemalci so glavni razlog za nov način obračunavanja... pač seveda bi lahko tudi nabili vsem ceno gor, nadgradnja infrastrukture bi bila obvezna... če pa malo prisilijo odjemalce k bolj enakomerni porabi, da razbremenijo omrežje, se mi pa tudi ne zdi nič narobe. Kdor ima pa lastno SE, bo pa v sončnih dnevih brez problema lahko polnil in porabljal tudi čez dan.
Čakaj malo. Prepričevali so nas, da moramo na toplotne črpalke in električne avtomobile, ker zaradi onesnaževanja z dizli in kurjenjem drv naredimo stroška (po gospodinjstvu) zdravstveni blagajni za vsaj 100.000€ na mesec (ali 200 milijonov, odvisno koga poslušaš). Če smo prihranili nekaj 10 milijard pri zdravstvu, potem ne bo problem od tem vzeti in spotoma še posodobiti omrežje? Ali pa so lagali? Ampak, a potem lažejo tudi zdaj?
Ti samo čim bolj enakomerno porazdeli porabo čez cel dan in boš tudi pri plačilu elektrike prihranil, easy as that.
Ne, mene so prepričali, da bom s SE fulj zelen, potem mi pa dvignili prispevek za 300%. Nima veze poraba in kdaj se porablja. 300% gre gor, ker lahko. In ker baje sneg na dvorišču celo zimo, od Oktobra do Maja, talim s talnim gretjem. Kot večina lastnikov SE pač.
starfotr ::
To je posel. Kupce je treba prepričat v nekaj. Še bolje kot enkratna prodaja pa je, da jih prikleneš in imaš od njih stalni dohodek. Ob tem imaš monopol vedo, da ne moreš več ven iz tega.
Identično dela farmacija. Najraje ima kronično bolne, saj njim stalno prodajajo. Od zdravih nimajo nič. Od samo enkratne bolezni tudi bore malo.
Še software je danes na naročnino.
Identično dela farmacija. Najraje ima kronično bolne, saj njim stalno prodajajo. Od zdravih nimajo nič. Od samo enkratne bolezni tudi bore malo.
Še software je danes na naročnino.
Saj jaz to vem. Ampak ene so zdaj prepričali, da je to zaradi boljšega počutja kablov, ki so na povsem izgoreli. Najbrž so res, v enakem obsegu kot javni uslužbenci :)
Zakaj selektivno bereš? Sej ti je lepo povedal da si izklopi električne grelce pri TČ in ne boš imel špice, tudi če temperatura zjutraj pade na -15°C, boš imel v hiši še vedno nastavljeno temperaturo npr. 22°C in te ne bo zeblo (ker ima hiša toplotno akumulacijo). Da bi bilo po -15°C čez cel dan več dni skupaj, tega pa v Sloveniji ni. Torej da zaključim: kolikokrat bo naslednjo zimo temperatura padla pod -15°C niti ne rabiš vedet (je pa vsega skup par dni na leto), ampak kot pravim, niti to ni pomembno.
Nimam vključenega nobenega grelca na TČ pa mi v tem obdobju, ko so zunaj temperature med 4 in 15°C TČ kuri med 0,95-1,4 kW električne moči. Ko pa pride čas segrevanja sanitarne vode pa skoči električna moč tudi na nekaj čez 4 kW. A naj tudi sanitarno vodo izključim in se umivam v mrzli vodi.
Ja, je rešitev da prerazporedimo porabo oz. izključimo večje porabnike. A večjih porabnikov niso imeli niti ljudje kateri so v kameni dobi živeli v votlinah. Se vračamo tja?
Še enkrat - poglej po nastavitvah TČ. Skoraj vsaka ma v meniju omejitev priključne moči - tu jo omeji - pa bo mir.
Pa zakaj bi vsem dvigali za 10EUR? Recimo blokarjem in tistim povprečnim odjemalcem, ki jih opisuješ zgoraj, se bo strošek po novem na letni ravni znižal, taki ne obremenjujejo omrežja, če bodo pa z zavednim ravnanjem uspeli znižati lastne špice, bodo pa še kaj dodatnega prihranili... Problem so odjemalci, ki imajo toplotne črpalke, 11kW hitre polnilnice za el. avte in celo bajto ter sisteme zvezane na štrom, ti odjemalci so glavni razlog za nov način obračunavanja... pač seveda bi lahko tudi nabili vsem ceno gor, nadgradnja infrastrukture bi bila obvezna... če pa malo prisilijo odjemalce k bolj enakomerni porabi, da razbremenijo omrežje, se mi pa tudi ne zdi nič narobe. Kdor ima pa lastno SE, bo pa v sončnih dnevih brez problema lahko polnil in porabljal tudi čez dan.
Čakaj malo. Prepričevali so nas, da moramo na toplotne črpalke in električne avtomobile, ker zaradi onesnaževanja z dizli in kurjenjem drv naredimo stroška (po gospodinjstvu) zdravstveni blagajni za vsaj 100.000EUR na mesec (ali 200 milijonov, odvisno koga poslušaš). Če smo prihranili nekaj 10 milijard pri zdravstvu, potem ne bo problem od tem vzeti in spotoma še posodobiti omrežje? Ali pa so lagali? Ampak, a potem lažejo tudi zdaj?
Ne se delat budale. Nihče ni rekel da povročiš stroša 100.000 EUR na mesec ali pe manj 200 milijonov. Rečeno je bilo da znašajo stroški zaradi onesnaženega zraka 12 % BDPja, kar znese okrog 6000 EUR po enem avtomobilu letno. LETNO, ne mesečno! TČ niso noben problem če imaš vsaj malo izolirano hišo (naša porablja 3 kW max pa ogreva 250m2 veliko hišo). Ja če nimaš popolnoma nič izolacije, potem si jo izoliraj, dobiš celo subvencijo eko sklada za ta namen. Pri električnih avtih pa tudi ni težave: uporabi se dimamična polnilnica z load shifting funkcijo in se zadevo fila preko noči ko je najnižji blok omrežnine (plus nizka tarifa same električne energije). Taka dinamična polnilnica lahko stane 500 ali 1000 EUR, ampak dolgoročno gledano to ni nek strošek, veliko lasnikov električnih avtov pa jo že ima. Alternativa temu je polnjenje na navadno gospodinjsko vtičnico z 2 kW priloženim polnilcem, kar ne bo prispevalo nič k špicam (sploh ponoči). Za večino ljudi polnjenje na gospodinjsko vtičnico z 2 kW zadostuje.
Zgodovina sprememb…
In ker baje sneg na dvorišču celo zimo, od Oktobra do Maja, talim s talnim gretjem. Kot večina lastnikov SE pač.
Večina lastnikov SE ne tali snega s talnim gretjem. Od kje ti te gostilniške floskule?
Nimam vključenega nobenega grelca na TČ pa mi v tem obdobju, ko so zunaj temperature med 4 in 15°C TČ kuri med 0,95-1,4 kW električne moči. Ko pa pride čas segrevanja sanitarne vode pa skoči električna moč tudi na nekaj čez 4 kW. A naj tudi sanitarno vodo izključim in se umivam v mrzli vodi.
Ja, je rešitev da prerazporedimo porabo oz. izključimo večje porabnike. A večjih porabnikov niso imeli niti ljudje kateri so v kameni dobi živeli v votlinah. Se vračamo tja?
Ne, ne vračamo se tja, gremo v čas informacijske dobe in novih algoritmov, ki bodo avtomatsko delali load shifting tam kjer je to mogoče (sanitarna voda, do določene mere gretje stavbe z TČ brez da bi to vplivalo na udobje). Glede tvojega primera: omeji moč na sami TČ tako kot pravi jože.
Zgodovina sprememb…
Še enkrat - poglej po nastavitvah TČ. Skoraj vsaka ma v meniju omejitev priključne moči - tu jo omeji - pa bo mir.
Ah daj nodaj. Imam TČ že 7. leto pa valjda vem kaj omogoča. Lahko omejim max temperaturo DV, a bo potem sanitarno vodo ogrevala dlje čas in večja bo verjetnost, da sinu zakruli v želodcu in napali pečico s 3,5 kW za peko pice.
Grejejo pa stanovanje, sanitarno vodo, bazene in polnijo avte.
Nima veze zakaj rabijo elektriko. Dejstvo je, da je poraba večja, kot pred uvedbo net meteringa.
Saj net metering je bil namenjen temu, da znižamo porabo. Smo jo pa zvišali.
Nima veze zakaj rabijo elektriko. Dejstvo je, da je poraba večja, kot pred uvedbo net meteringa.
Sej ti je lepo povedal da si izklopi električne grelce pri TČ in ne boš imel špice,
Vljudno prosim lastnike Kronotermovih TČ, kako se izklopi električne grelce brez, da bi s tem ogrozil veljavnost garancije...?
Tudi ta sistem omrežnine nagrajuje večjo porabo elektrike, saj je prepolovil omrežnino za energijo. Lovijo nas na 3x po 15 min pred dvema letoma. Mafiji gre le za denar, jebe se jim omrežje. Tako, kot so nastavili sedaj se lahko omrežje kar sesuje. Čeprav nihče ne bo imel elektrike bomo vsi plačevali omrežnino za moč, kar bo še vedno dovolj za mafijske bonitete, jahte in vile na morju.
ToniT ::
Sej ti je lepo povedal da si izklopi električne grelce pri TČ in ne boš imel špice,
Vljudno prosim lastnike Kronotermovih TČ, kako se izklopi električne grelce brez, da bi s tem ogrozil veljavnost garancije...?
Jaz imam v nastavitvah možnost izklopa električnega grelca in je izklopljen. Je pa res, da imam TČ voda voda, tako da nimam težav v mrazu.
Narobe si razlagaš. Namen je bil da znižamo porabo KONČNE ENERGIJE, ne pa porabo elektrike. Seveda se povprečna poraba zviša pri tistih ki postavijo sončno elektrarno, ker se še bolj splača če zraven zamenjaš tudi sistem ogrevanja za toplotno črpako ali da kupiš električni avto (to dvoje ni nujno, investicija se splača tudi brez tega, ampak skupaj s tem se splača še bolj).
In kaj pa je toplotna črpalka drugega kot zniževanje končne energije (na račun malenkostnega povišanja porabe električne energije)? TČ je točno to. Daš en del elektrike, ter zraven dobiš 2 dela toplote brezplačno iz okolice, tako hišo ogrevaš z 3 deli toplote, plačal si pa efektvno samo za enega (v obliki elektrike).
Isto velja za električni avto, tipična poraba energije je okrog 4x manjša kot pri avtih na naftne derivate.
Zgodovina sprememb…
https://www.zmes.si/wp-content/uploads/...
stran 24.
Če maš novejšo, si snami navodila za novejšo, ali pokliči serviserja in mu plačaj.
Narobe si razlagaš. Namen je bil da znižamo porabo KONČNE ENERGIJE, ne pa porabo elektrike. Seveda se povprečna poraba zviša pri tistih ki postavijo sončno elektrarno, ker se še bolj splača če zraven zamenjaš tudi sistem ogrevanja za toplotno črpako ali da kupiš električni avto (to dvoje ni nujno, investicija se splača tudi brez tega, ampak skupaj s tem se splača še bolj).
In kaj pa je toplotna črpalka drugega kot zniževanje končne energije (na račun malenkostnega povišanja porabe električne energije)? TČ je točno to. Daš en del elektrike, ter zraven dobiš 2 dela toplote brezplačno iz okolice, tako hišo ogrevaš z 3 deli toplote, plačal si pa efektvno samo za enega (v obliki elektrike).
Isto velja za električni avto, tipična poraba energije je okrog 4x manja kot pri avtih na naftne derivate.
Verjetno misliš KONIČNA moč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Isto velja za električni avto, tipična poraba energije je okrog 4x manjša kot pri avtih na naftne derivate.
Če nam je cilj znižati porabo, je TČ zrak-voda najmanj učinkovit sistem. Vse druge tehnologije TČ so boljše. Torej, zakaj ni več drugih tipov TČ?
fikus_ ::
Inzenir, kaj naslednjic boš Sava?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
https://www.zmes.si/wp-content/uploads/...
stran 24.
Če maš novejšo, si snami navodila za novejšo, ali pokliči serviserja in mu plačaj.
Isto velja za električni avto, tipična poraba energije je okrog 4x manja kot pri avtih na naftne derivate.
Verjetno misliš KONIČNA moč.
Ne ne, ne mislim konične moči. Mislim končno energijo, tako kot sem napisal. To je strokovni izraz ki se vsakodnevno uporablja.
https://kazalci.arso.gov.si/sl/content/...
https://www.energetika-portal.si/nc/nov...
Če nam je cilj znižati porabo, je TČ zrak-voda najmanj učinkovit sistem. Vse druge tehnologije TČ so boljše. Torej, zakaj ni več drugih tipov TČ?
Tudi TČ zrak-voda ti zniža uporabo energije za 3 krat. TČ zemlja-voda nekje 4 do 4,5 krat in TČ-voda-voda za 6 krat. Vendar TČ-voda voda zahteva ogromen finančni vložek v vrtino do podtalnice (razen če je ta zelo blizu, ali je že na voljo kakšen vodnjak z zadostnim pretokom), TČ-zemlja voda pa zahteva postavitev zemeljskega kolektorja. Po domače povedano: TČ-zrak-voda se finančno najbolj splača glede na stroške investicije.
Tole velja za TČ-zrak-voda:
Zgodovina sprememb…
Torej po domače povedano: TČ in EV malenkost zvišajo rabo elektrike, vendar krepko za nekajkrat znižajo porabo energije celokupno gledano.
Ja, hvala. Me je končni izraz rahlo zbegal, mal čuden kontekst - moram mal prežvećit. V starih časih smo temu rekli skupna poraba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Če bi hoteli znižat celokupno porabo energije, bi zaprli tovarne, prepovedali (tudi električne) avte in ukinili vse aktivnosti, ki jih povzročamo okolju ter se počasi premaknili nazaj v preteklost.
Tako, da ne sanjaj preveč o ciljih. Cilji so samo farsa za več posla.
Ja, hvala. Me je končni izraz rahlo zbegal, mal čuden kontekst - moram mal prežvećit. V starih časih smo temu rekli skupna poraba.
Sodeč po tem, me čaka kar nekaj branja.
https://www.eles.si/en/medijsko-sredisc...
Pol pa na brzino preletiš razlago pojmov Agencije za energijo na prvi stran in ti je vse jasno:
Konično moč definirajo v tekočem obdobju, nam pa dogovrjeno moč določajo na podlago izračunane konične moči izpred dveh let. Če bi se držali lastnih definicij in razlag, pol nov sistem omrežnini verjetno sploh ne bi bil sporen. Tako pa se lahko upravičeno sprašujemo- ali sploh vedo kaj delajo?
konična moč
Na podlagi maksimalne porabe električne energije v časovnem intervalu, na primer v 1 uri ali 15 minutah izračunana moč v tekočem dnevu, tednu, mesecu, letu.
Konično moč definirajo v tekočem obdobju, nam pa dogovrjeno moč določajo na podlago izračunane konične moči izpred dveh let. Če bi se držali lastnih definicij in razlag, pol nov sistem omrežnini verjetno sploh ne bi bil sporen. Tako pa se lahko upravičeno sprašujemo- ali sploh vedo kaj delajo?
Če bi hoteli znižat celokupno porabo energije, bi zaprli tovarne, prepovedali (tudi električne) avte in ukinili vse aktivnosti, ki jih povzročamo okolju ter se počasi premaknili nazaj v preteklost.
To kar delaš se imenuje False dilemma logical fallacy.
Predpostavljaš da obstajata samo dve možnosti, ali še naprej kurimo nafto tako kot sedaj, ali pa moramo zapret tovarne, prepovedat električne avtomobile in vse aktivnosti, ki jih povzročamo okolju ter se počasi premaknili nazaj v preteklost. V praksi pa vsakemu razen tebi kristalno jasno da ostaja več možnosti. Obstaja možnost da še naprej ohranimo svoj življenjski standard, ampak hkrati znižamo porabo energije za 4x ali več. Primer:
-Bencinski ali dizelski avto zamenjamo za električnega. Porabo energije smo zmanjšali za 4x, hkrati pa smo poskrbeli da ne zastrupljamo svojega lastnega zraka v svojem lastnem mestu z izpušnimi plini, ki so izjemno škodljivi za človeško zdravje.
-Primer 2: Zamenjamo sistem ogrevanja iz kurilnega olja, drv ali plina na toplotno črpalko. Zmanjšali smo končno rabo energije za 3 do 8 krat, hkrati pa poskrbeli da bomo dihali bolj čist zrak s čim manj škodljivimi snovmi.
Zgodovina sprememb…
Skratka mi lahko znižamo celokupno porabo energije BREZ da bi zaprli tovarne, prepovedali (tudi električne) avte in vse ostale neumnosti ki si jih maloumno nakvasil.
Zgodovina sprememb…
Seveda elektriko pridobimo tako, da zraste travica zelena in s fotosintezo zraven pridelamo še kisik.
Obstaja možnost da še naprej ohranimo svoj življenjski standard, ampak hkrati znižamo porabo energije za 4x ali več. Primer:
-Bencinski ali dizelski avto zamenjamo za električnega.
Ko bo to dvoje šlo skup, nabavim EV, prej ne...
deco16 ::
Ja čakanje na pumpi v ponedeljek ker se bencin podraža za par centov bi takoj zamenjal da pumpe sploh ne obiščem, razen ko grem scat ;)
primoz4p ::
deco16 ::
Ampak zdej so populare črne strehe, čist do fasade ;)
Pa ne rabmo na travnike, je streh zadost....
Pa ne rabmo na travnike, je streh zadost....
Rečeno je bilo da znašajo stroški zaradi onesnaženega zraka 12 % BDPja, kar znese okrog 6000 EUR po enem avtomobilu letno.
Se pravi mi lahko država časti en EV za 50 jurjev? Po 8 letih je na nuli, potem je pa 12 let čisti plus zanjo (če privzamemo, da je nekje 20 let življenska doba avtomobila)? Za TČ velja enako. Naj mi jo dajo, pa še par jurjev za povrh vsako leto, ker s tem enormno prihranijo v primerjavi s kurjenjem drv?
Hint: vse to so bullshit zelene številke, ki jih potegnejo na plano iz neke bullshit raziskave. Zato pa so zdaj kaznovani točno ti, ki se gredo "zeleno".
gruntfürmich ::
Obstaja možnost da še naprej ohranimo svoj življenjski standard, ampak hkrati znižamo porabo energije za 4x ali več. Primer:
-Bencinski ali dizelski avto zamenjamo za električnega. Porabo energije smo zmanjšali za 4x, hkrati pa smo poskrbeli da ne zastrupljamo svojega lastnega zraka v svojem lastnem mestu z izpušnimi plini, ki so izjemno škodljivi za človeško zdravje.
-Primer 2: Zamenjamo sistem ogrevanja iz kurilnega olja, drv ali plina na toplotno črpalko. Zmanjšali smo končno rabo energije za 3 do 8 krat, hkrati pa poskrbeli da bomo dihali bolj čist zrak s čim manj škodljivimi snovmi.
seveda je inžinirček prikladno pozabil povedati, da so izkoristki toplotnih strojev 1/3, zato seveda ni izkoristek toplotne črpalke 4× napram drvam, ampak samo 4/3.
ampak to seveda neukih ekofašistov ne zmoti...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...