» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
51 / 175
»»

DamijanD ::

EjTi je izjavil:

Zakaj toliko govorite o protestih. Ne bomo imeli vsi višjega stroška. Večina pa jih po mojem sploh ne ve, koliko več oz. manj bodo plačevali.

Verjamem, da jih veliko ne ve. Ampak zamisli si ta scenarij. Zdajle imamo par brezveznih zim, na podlagi tega imamo nastavljene dogovorjene moči. In potem pride sezona s tednom prave zime, recimo -15. TČ bodo takrat papcale občutno več in posledično dobiš kar nekaj penalov - ker nimaš opcije spremeniti moči za naslednje dni ampak šele za naslednji mesec, ko pa ne bo več mrzlo...
Pa nočem tukaj rečt, da se cena ogrevanja pri -15 ne bi smela zvišat. Ampak, da se ne sme eksponentno zvišat ampak sorazmerno.

TESKAn ::

A kdo ve, kolk sploh je penal? Recimo mam 2kW dogovorjene in v najdražjem bloku en interval presežem in imam 4kW 15 minutno povprečje. Kolk plačam penala in kolk bi plačal, če bi imel dogovorjeno 4kW?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DamijanD ::

Se pravi 2kW presežka * ceno/1kW moči bloka kjer je presežek za vsak interval, kjer je bil. No, malo bolj razumljivo :).

Tac20 ::

Ali zna to kdo raztolmačit, kaj prej sm plačeval 81,57 EUR / mesec, zdaj bom pa 188,07EUR / mesec :o

edit: Eh štekam, to je na leto, sum omrežnine, se pravi prej cca 6,80EUR / mesec, zdaj pa bo ta znesek cca 15,7EUR ...

null

null

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tac20 ()

Ascendor ::

Kje lahko izvem kakšna bo moja dogovorjena omrežnina (začetna)? Ali to pač določim sam na podlagi pretekle porabe?

kixs ::

Na racunu ti je pisalo. Nekaj v stilu drobnega tiska. Sicer pa imas na mojelektro - se pa moras prijaviti za svoje odjemno mesto.

GizmoX ::

Za lanskoletno (informativno) naj bi ti pisalo na prejšnjih računih za elektriko, sicer pa tudi tukaj: https://mojelektro.si/login
Letošnja še ni izračunana, ker se meri od 1.10.2023 do 29.2.2024.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

bciciban_ ::

DamijanD je izjavil:

EjTi je izjavil:

Zakaj toliko govorite o protestih. Ne bomo imeli vsi višjega stroška. Večina pa jih po mojem sploh ne ve, koliko več oz. manj bodo plačevali.

Verjamem, da jih veliko ne ve. Ampak zamisli si ta scenarij. Zdajle imamo par brezveznih zim, na podlagi tega imamo nastavljene dogovorjene moči. In potem pride sezona s tednom prave zime, recimo -15. TČ bodo takrat papcale občutno več in posledično dobiš kar nekaj penalov - ker nimaš opcije spremeniti moči za naslednje dni ampak šele za naslednji mesec, ko pa ne bo več mrzlo...
Pa nočem tukaj rečt, da se cena ogrevanja pri -15 ne bi smela zvišat. Ampak, da se ne sme eksponentno zvišat ampak sorazmerno.

Penali so največja ciganija in rop pri belem dnevu.
Že sami bloki so overkill ampak ajde, pač se gremo kao razbremenitev omrežja v bolj obremenjenih terminih. Že te višje cene omrežnin bi morale biti dovolj. Neki penali so pa totalna bedarija in kraja.

darkolord ::

To je res - kako bi pa sicer preprečil, da si ne bi vsi nastavili moči na minimum?

Mato989 ::

darkolord je izjavil:

To je res - kako bi pa sicer preprečil, da si ne bi vsi nastavili moči na minimum?

Tako da dvigneš minimum na varovalkin minimum pa je...

Dejansko bi morali plačevat omrežnino po KW moči na varovalki, to bi bilo najbolj, adjustat cene pa je...

na elektriki pa bi morala zraven cene elektrike biti "penal" na kwh porabe v neugodnem terminu kot spodbuda za razbremenitev omrežja

Primer:

če imaš varovalko ki dopušča max 17KW moči plačaj 17KW omrežnine x neka cifra (recimo 1EUR ali 2 EUR whatever)

Potem pa uporabiti 5 blokov, in recimo naredit takole:

1. blok cena elektrike 0,1 EUR + 30% "kazni" + 22%
2. blok cena elektrike 0,1 EUR + 17% "kazni" + 22%
3. blok cena elektrike 0,1 EUR + 3% "kazni" + 22%
4. blok cena elektrike 0,1 EUR + 22%
5. blok cena elektrike 0,1 EUR + 22% (ali pa celo popust)

Pa je rešeno, tako bi vsak butelj znal pazit in vedel zakaj se gre in bi se takoj vidlo to na položnici...

Omrežnina pa naj bo FIX na celotno max moč varovalke

******* Procenti in cene so le kot placeholder za priemr... niso realne so up to debate seveda ampak bistvena je logika... naj bo elektrika dražja v 1. bloku, ne pa neki penali itd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

telexdell ::

darkolord je izjavil:

Vsak mesec plačaš toliko moči, kot jo dosežeš tisti mesec, pa si ne rabiš nastavljati nobene moči. Pa še hitro boš izvedel, kaj si ga lomil, da si dobil tak račun.
Tako pa mi bo med ogrevalno sezono TČ nabila moč, pol se mi bo pa v ostalih mesecih gladko j...o, s kakšno močjo bom obremenjeval omrežje, saj višja ne bo mogla biti. Če bi pa sproti plačeval tisto kar porabim, bi se pa vsak mesec trudil, da bi strošek za omrežnino spravil na minimum.
In ker so na elektru šli v tak sistem, je to direkten dokaz, da se jim za to kakšne obremenitve povzročamo v omrežju gladko fučka. Gre se jim le za to, kako nas obrati za čim več denarja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

hruske ::

darkolord je izjavil:

Kot rečeno, tako kot imajo to narejeno Španci: Če povprečna moč v intervalu doseže več kot 105% pogodbeno dogovorjene, naj ti vrže ven elektriko. Trivialno je ugotovit, da imaš premalo dogovorjeno. Pa še kazni ti ni treba plačevat.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

bciciban_ ::

darkolord je izjavil:

Enostavno ukineš koncept "dogovorjene moči". Plačuješ omrežnino po blokih, pač kolikor si porabil in to je to. Nič ugibanja in dogovarjanja koliko naj bo dogovorjena moč in potem skrb ali bodo penali.

Na ta način se še vedno spodbuja odjemalce da so racionalni, hkrati pa je vse skupaj bolj predvidljivo. Brez neprijetnih presenečenj.

fikus_ ::

Samo potem bi dobavitelji elektrike kasirali, upravljavci omrežja pa ne.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

deco16 ::

Pa nej zvišajo cene, samo naj spremenijo glup sistem z kaznenjem.

Seveda vse kul 2 leti bodo vsi plačevali manjše račune, pol pa po 2h letih pa šok...

BCSman ::

Recimo da iz nekega razloga bo toplotna črpalka izklopljena za cel dan ali več, toliko da temperatura vode v sistemu pač pade na "sobno" temperaturo.
Če boš prižgal toplotno bo žgalo elektriko na max več ur da ogreje vodo na 50 ali celo 65 stopinj (visokotemperaturna toplotna). To pomeni seveda velike kazni od teh psihopatov. Na kak način to preprečit? Nastaviš ogrevanje na minimalno možno in potem na vsake pol ure višaš za več stopinj temperaturo dvižnega voda?
V boljšem primeru da ima nekdo možnost še drva kurit, greš zakurit drva do 65 in potem preklopiš na toplotno, ki samo vzdržuje to temperaturo?

Utk ::

Ah kakih več ur. Tisto segreje v max pol ure tolk da si potem že zniža moč. Če je -15 bo pa pač delala na polno, ni veliko razlike kdaj in s čim je začela.

energetik ::

Utk je izjavil:

Ah kakih več ur. Tisto segreje v max pol ure tolk da si potem že zniža moč. Če je -15 bo pa pač delala na polno, ni veliko razlike kdaj in s čim je začela.
Si kdaj probal? Jaz sem, ko smo bili na smučanju 5dni. Hiša ohlajena na 16°, zunaj -5, talno, masivna, dobro izolirana. Kar nekaj ur je delala blizu 100% (brez grelcev), da je držala želeni DV, nato je počasi nižala obrate, poznala se je pa še 1-2 dni povišana poraba, da je ogrela celo bajto spet nazaj na želeno temp. Tako da ni pol ure. Razen če je bila na off par ur samo.

BCSman je izjavil:

Recimo da iz nekega razloga bo toplotna črpalka izklopljena za cel dan ali več, toliko da temperatura vode v sistemu pač pade na "sobno" temperaturo.
Če boš prižgal toplotno bo žgalo elektriko na max več ur da ogreje vodo na 50 ali celo 65 stopinj (visokotemperaturna toplotna). To pomeni seveda velike kazni od teh psihopatov. Na kak način to preprečit? Nastaviš ogrevanje na minimalno možno in potem na vsake pol ure višaš za več stopinj temperaturo dvižnega voda?
V boljšem primeru da ima nekdo možnost še drva kurit, greš zakurit drva do 65 in potem preklopiš na toplotno, ki samo vzdržuje to temperaturo?

Vse je odvisno od tega, katera TČ je in kakšne nastavitve imaš. Če nočeš špic, ja, onemogočiš grelce (če jih ima), začneš z minimalnim DV in ga potem počasi ročno višaš. Nekatere pa imajo celo možnost omejitve max moči odjema. Na žalost moja nima. Bi jo šel takoj pokriplat na 50%.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Utk ::

Ja, če imate te 8 kw prdalice. Moja 16 kw bo segrela izhod na 45 stopinj v pol ure sigurno, kaj se bo od tam naprej dogajalo je pa odvisno. Če je zelo mrzlo, bo delala še naprej z dost veliko močjo, kot bi itak, če ne, bo zmanjšala.

poznala se je pa še 1-2 dni povišana poraba, da je ogrela celo bajto spet nazaj na želeno temp.

To je drugo, je pač delala še en dan malo več kot bi drugače. Ni pa delala več na polno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Ja, če imate te 8 kw prdalice. Moja 16 kw bo segrela izhod na 45 stopinj v pol ure sigurno, kaj se bo od tam naprej dogajalo je pa odvisno. Če je zelo mrzlo, bo delala še naprej z dost veliko močjo, kot bi itak, če ne, bo zmanjšala.

poznala se je pa še 1-2 dni povišana poraba, da je ogrela celo bajto spet nazaj na želeno temp.

To je drugo, je pač delala še en dan malo več kot bi drugače. Ni pa delala več na polno.
Ti imaš radiatorje, če se ne motim. "Malce" razlike je segreti par 100kil jekla in vode, ali pa 10ton betona.
vires in numeris

ReRMh ::

energetik je izjavil:

bi bilo boljše, da je ne bi tako strašno znižal ampak samo za kakšno stopinjo?

link_up ::

bajte se ne ohlaja...sploh ne vem od kod vam ideja, da izklapljate?
Sploh pa ne januarja...
In and Out

ReRMh je izjavil:

energetik je izjavil:

bi bilo boljše, da je ne bi tako strašno znižal ampak samo za kakšno stopinjo?
Kaj znižal?

link_up je izjavil:

bajte se ne ohlaja...sploh ne vem od kod vam ideja, da izklapljate?
Sploh pa ne januarja...
Izklapljal sem, ker so mi random pokali defektni ventili v omarici talnega. In nisem hotel, da mi obtočna 5 dni laufa po zraku, medtem ko sem na smučanju. Je pač "neumna" obtočna, ki se ne ustavi, če zmanjka vode.
Sicer jasno ne izklapljam in zmanjšujem, TČ mi laufa 24/7 na isto želeno sobno temp.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

BCSman ::

Segrevanje sanitarne vode bo najbolj smiselno nastavit na skladiščenje in sicer da zalaufa med 22 in 5 zjutraj?
Že res da je takrat zunaj hladneje in porabi več elektrike, a zaradi cene bo še vedno bolje tako kot sprotno segrevanje?
Ali pa sprotno in hitrejše (že pri nižjem padcu temperature vode) da ni preveč kurjenja elektrike naenkerat, je pa res da bo potem kompresor večkrat obremenjen.

BCSman je izjavil:

Segrevanje sanitarne vode bo najbolj smiselno nastavit na skladiščenje in sicer da zalaufa med 22 in 5 zjutraj?
Že res da je takrat zunaj hladneje in porabi več elektrike, a zaradi cene bo še vedno bolje tako kot sprotno segrevanje?
Ali pa sprotno in hitrejše (že pri nižjem padcu temperature vode) da ni preveč kurjenja elektrike naenkerat, je pa res da bo potem kompresor večkrat obremenjen.

te mikro zadeve bomo še ugotavljali ampak najbliže optimalnemu bo verjetno 22-5 ali pa kakšne 2-5... itak pa je najbolj mrzlo tik preden se začne daniti :D

Lonsarg ::

Sicer glede na to da bolj boli moč kot sama cena energije, bo veliko lažje paziti da je TČ brez vklopa dodatnih električnih grelcev čez dan, kot pa da paziš da se sploh ne poganja.

Sam ne vem če TČ to podpirajo, bo treba dodatne grelce vezati na stikalo, da se ne bodo čez dan vklopljali :)

Tilen ::

klemenSLO je izjavil:

Tilen je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

Vsak ima svoj zgodbo. Bolj ali manj upravičeno.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...

Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .

No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno

Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!

Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.

Skratka, 25.000€ stroška za 300€ na leto prihranka. 83 let in boš na nuli. :)

Mimogrede, daljinski plin je letos spet -25%.

Zgleda si slabo prebral. TOrej z upoštevanjem investicije (TČ+SE) bom 7 let nekje na istem. Od takrat naprej pa 2k€ letno manj.
Pri izračunu sem upošteval omejeno ceno plina 0,073€/kwH - ta je trenutno omejena do 30.4.2024 .
Če bi upošteval pa tržno 0,09516€/kWh se INVesticija povrne v 6 letih.
+glede na svetovne razmere bo plin po moji oceni precej dražji - razen kolikor ga bo država omejevala..
+z net meteringom sem bolj neodvisen od višanja cen elektrike
+imam rezervo za nek električni hibrid ko bom menjal avto čez nekaj let

Cena plina za gospodinjstva pri Gen-I je trenutno 0,05840 €/kWh. Pod regulirano ceno.

Ti nas želiš prepričati, da če na silo več trošiš, več prihraniš. Se pravi, navil bi temperaturo na 25 in delal bi kroge z avtomobilom, da bi imel enkrat več kilometrov, češ, več se vozim, več prihranim. To je norost. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

ReRMh je izjavil:

BCSman je izjavil:

te mikro zadeve bomo še ugotavljali ampak najbliže optimalnemu bo verjetno 22-5 ali pa kakšne 2-5... itak pa je najbolj mrzlo tik preden se začne daniti :D
Razlike med VT in NT so postale precej male. Temperaturne razlike pa so velike. Imam svojo vremensko postajo in so temp. 22-6h lahko tudi 10-15K nižje kot sredi dneva. Je precej večja razlika v COP + morebitni grelci, kot pa v ceni tarife. Ponoči so na vrsti še defrosti, medtem ko sredi dneva pri +5° jih ni. V topli polovici leta pa so razlike lahko še večje, ponoči npr. 5°, čez dan lahko tudi 25°+.
Jaz grejem od 13h naprej, potem mi v 95% primerov ni več potrebno do naslednjega dne.
vires in numeris

ja možno, kaj jaz vem, ima smisel... mi mamo samo višji program nastavljen na pol stopinje (tu nekje) višje kot nižji program. načeloma pa ne tikam stvari kaj dosti... ravno je prodajalec zabluzil pri prodaji network modula, nekaj spušča ampak ne prepriča. sem mu rekel, da lahko porabo spremljam, ne morem pa fino nastavljati na daljavo... ampak v 99% časa tudi ni potrebno.

klemenSLO ::

Tilen je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

Tilen je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

Vsak ima svoj zgodbo. Bolj ali manj upravičeno.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...

Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .

No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno

Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!

Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.

Skratka, 25.000€ stroška za 300€ na leto prihranka. 83 let in boš na nuli. :)

Mimogrede, daljinski plin je letos spet -25%.

Zgleda si slabo prebral. TOrej z upoštevanjem investicije (TČ+SE) bom 7 let nekje na istem. Od takrat naprej pa 2k€ letno manj.
Pri izračunu sem upošteval omejeno ceno plina 0,073€/kwH - ta je trenutno omejena do 30.4.2024 .
Če bi upošteval pa tržno 0,09516€/kWh se INVesticija povrne v 6 letih.
+glede na svetovne razmere bo plin po moji oceni precej dražji - razen kolikor ga bo država omejevala..
+z net meteringom sem bolj neodvisen od višanja cen elektrike
+imam rezervo za nek električni hibrid ko bom menjal avto čez nekaj let

Cena plina za gospodinjstva pri Gen-I je trenutno 0,05840 €/kWh. Pod regulirano ceno.

Ti nas želiš prepričati, da če na silo več trošiš, več prihraniš. Se pravi, navil bi temperaturo na 25 in delal bi kroge z avtomobilom, da bi imel enkrat več kilometrov, češ, več se vozim, več prihranim. To je norost. :)

@Tilen spet ne zna brat.... cena je 0,05840 + DDV! kar znese 0,07125€/kWh... kar ni bistveno ceneje kot je pri Energetiki LJ - 0,073078 . +Jst mislim da bodo cene plina še višje.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

klemenSLO je izjavil:

@Tilen spet ne zna brat.... cena je 0,05840 + DDV! kar znese 0,07125EUR/kWh... kar ni bistveno ceneje kot je pri Energetiki LJ - 0,073078 . +Jst mislim da bodo cene plina še višje.

Zaenkrat nič ne kaže na to, kvečjemu se počasi bližamo nivojem izpred leta 2021...
https://tradingeconomics.com/commodity/...

Bom kmalu začel razmišljat, če peljem TČ na Dinos, pa si zmontiram plinsko peč...pipo imamo že na fasadi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Cene plina bodo višje. Zagotovo bodo obdavčene emisije TGP, lahko pa seveda pride tudi do novih tržnih pretresov. (V resnici so tržni pretresi samo vprašanje časa.)

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

Cene plina bodo višje. Zagotovo bodo obdavčene emisije TGP, lahko pa seveda pride tudi do novih tržnih pretresov. (V resnici so tržni pretresi samo vprašanje časa.)
Odvisno kako časovno obdobje gledaš. V parih mesecih jaz mislim, da se cena lahko spusti celo proti 10EUR/MWh. Naprej je seveda težko reči. Lahko se tudi konča Ukr., popravi nord stream in nam Rusi dobavijo velike količine. Vsekakor pa nas lahko zaj.. tudi EU birokrati z novimi dajatvami in prepovedmi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Če bo cena plina nižja, ga bo zoki lepo kuril v toplarni, štrom bomo porabili za TČ, preostanek toplote pa za daljinsko ogrevanje. Win all around :).

energetik je izjavil:

Vsekakor pa nas lahko zaj.. tudi EU birokrati z novimi dajatvami in prepovedmi.

To je že dogovorjeno in sprejeto, zato ti zdaj jaz tu povem, da se bo cena plina zvišala in da je nakup plinskega kotla neracionalen in ekonomsko nespameten (z nekaj izjemami). Če se bo kdo zajebal, se boš - zdaj, ko to veš - sam.

Zgodovina sprememb…

Če ni elektrike se ne moreš ogrevati ne s TČ, ne z biomaso in ne s plinom. Če pa elektrika je, pol pa nikoli plin za gospodinjstva ne bo vsaj 3x cenejši od elektrike. Torej bo ogrevanje s TČ vedno cenenjše od ogrevanja s plinom.

PS sam imam še vedno plinski priključek in ga uporabljam za kuhanje. Ogrevam pa se s TČ.

Daniel ::

Kamini in termosifonsko kroženje, če je peč v nižji etaži še zmeraj delajo BP tudi brez elektrike.

feryz ::

UPS in baterija, močnejša, staneta okrog 300 evrov, za paničarje.
S tako konfiguracijo in kaminom lahko jaz vsaj dva dni gonim tisti dve varčni pumpi in dva mehanska termostata, ter imam tako rešeno talno gretje cele hiše in ogrevanje sanitarne vode.
Kuhamo pa itak na plin.

nekikr ::

Ja, ampak moraš vedeti, da ti vse dobiš za pol procenta proizvodne cene...

Jebi ga, eni smo bili spredaj v vrsti, ko so se možgani delili.
Drugi so pa zadaj ostali brez.

nekikr je izjavil:

Ja, ampak moraš vedeti, da ti vse dobiš za pol procenta proizvodne cene...

Pretiravat pa res ni treba, 600W pure sinus inverter dobiš za 100€ :https://www.ebay.de/itm/311615460280?ep...

Načeloma še baterije na rabiš, pritegneš ga v avto na akumulator, vžgeš avto in se greješ (plin/drva). Takle inverter bo komot laufal tiste 2 obtočni in kak ventilator + elektroniko.
Je pa res da če hočeš zadevo solarno (+ moduli + aku), pa za 300€ glih ne bo šlo...
vires in numeris

Malo moram, on tudi. Vedno in povsod :)

Ampak jaz imam dokazljivo prav.
Vse se da, če se hoče.

Jerry000 ::

dev je izjavil:

deco16 je izjavil:

Sam da neboš kupil samopolnilnega hibrida, tega pač nimaš kam vštekat, se sam polni :D

Še kar ni nobenega protesta organiziranega za tole omrežnino in plačevanje kazni brez da veš kolk maš porabo. Kot zgleda res vse požremo, svašta.

Aja pa tista z indukcijo in 1kW je mal bosa, če delaš 2 stvari hkrati se lahko v 15 minutah kar nabere tudi do 3kW, v vednost, je pa redko.

Protesti bodo možni ko bodo ljudje dobili prve položnice po novem sistemu.
Najbrž še večina ne ve kaj točno to za njih pomeni. Saj do pred kratkim še mojstri snovalci novega sistema niso znali izračunati, kako naj potem povprečni Janezi? :|
Bomo videli kako bo ko bo večina na konkretnem primeru (svoji položnici) videla kaj to za njih pomeni.

Mi Janezi ne znamo protestirat. Mislim da bomo tole kr pozrli lepo

protestirat mogoče res ne znamo, znamo pa zato biti favš do nezavesti!

klemenSLO ::

Baje da je Agencija?? podala predlog spremembe tega zakona, da bodo uporabnki/gospodinjstva, ki imajo SE - opravičena da prispevka za obnovljive vire (OVE) (https://www.energetika-portal.si/podroc..., ker so že s tem ko so investirala v SE prispevala v tej smeri.
Pa da vidimo :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

Pa sej tega prispevka trenutno ni do kdaj? Ravno zato se bo cena položnice znižala in vsi bodo hepi, dokler tega prispevka spet ne uvedejo.

Komu pa hočemo biti fouš? S tem zakonom bodo najbol nafrknile babice z nižjo porabo. Tisti z SE in TČ se jim smeje, še vedno cenej kot olje al pa kaj drugega.

feryz je izjavil:

UPS in baterija, močnejša, staneta okrog 300 evrov, za paničarje.
S tako konfiguracijo in kaminom lahko jaz vsaj dva dni gonim tisti dve varčni pumpi in dva mehanska termostata, ter imam tako rešeno talno gretje cele hiše in ogrevanje sanitarne vode.
Kuhamo pa itak na plin.

Zakaj nisem presenečen, da nisi razumel poante? Ni problem, če ni elektrike uro ali dve ali tudi dan ali dva. Problem je, če sploh ni elektrike. Takrat pač takšni načini ogrevanja kot jih poznamo danes ne bodo delovali. Če pa elektrika je (kljub občasnim izpadom) bo pa ogrevanje s TČ vedno cenejše od ogrevanja s plinom.

feryz je izjavil:

Ampak jaz imam dokazljivo prav.
Vse se da, če se hoče.

Letos bom imel 8 objektov za pokriti s paneli.....dam ti polovico tržne cene. Se pravi 6k/enoto. To pomeni, da ti na vsakem ostane vsaj 3, če ne kar 6 glede na tvoje pisanje. To je 8 dni dela za 24kEUR zaslužka, lahko na roke, če ti je ljubše. Se lahko zmeniva? Najbrž ti ni do tega, ker imaš boljši posel, ane? Pa še ne da se ti najbrž, drugače bi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()
««
51 / 175
»»