Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

starfotr ::
Narobe. Babice rabijo enostaven, poceni in pravičen sistem. Ne pa modernih nebuloz, ki koristijo samo politikom, okoljevarstvenikom, biznismenom in ostalim, ki cuzajo denar tako in drugače na račun vseh.

sir-omak ::
Lej, gospe in babice ne rabijo tehnike, rabijo dovolj hitro povratno informacijo. Račun to ni.
Če jim niti 3EM ne more pomagati, kar štejem za instantno povratno informacijo, ker je predrag ali prezahteven, naj poskušajo množično pred parlamentom s transparenti in s slikami računov, z lutkami obešenjakov itd... Mogoče čez čas dobijo vsaj kakšen elektro-odpustek... Če so zaračunali poplavno/plazno ogroženim 1€ za 1MWh energije, verjetno je še kaj v kaslcu. Če pa še to ne, pa prav veliko opcij za njih več ne vidim na voljo, razen 'izstop na končni postaji'... Smo na istem bregu ampak jaz gledam bolj tehnicistično na rešitev, ne politično. ŽAL!!!

k4vz0024 ::
Pod krinko "pravičnosti" so nam vsilili podražitev pa, če še tako optimizirate moč in prepirate! Sledi še variabilna cena el. energije! Nategovanju ne bo konec, ko so pogruntali svoj modus operandi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: k4vz0024 ()

Brezplačnega kosila ni. (zeleni prehod, subvencije EV, TČ, PV, net metering, CO2 kuponi, ukinitev virov itd.)

Probleme poznate, zorganizirajte se, le na hipnotiziran levi sektor ne računajte kaj posebej, niti sedaj ne, oni so temu naklonjeni. Ceno električne energije so namenoma razpolovili, da se ne bi slučajno oblikovala 'protivladna narodna enotnost', so pa pač dvignili omrežnino za velike električne porabnike ampak premalo za konkretno reakcijo.

hruske ::
Babice rabijo enostaven, poceni in pravičen sistem.
Mislim, da se lahko strinjava, da obračunavanje presežne moči to ni.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Bizkit45 ::
Sorry, ampak navijate za ta shelly k da bi imeli provizijo od njega :)
Vem da ni tezko to montirati, ampak ali mormo res zaradi debilnega sistema dodatno uvajati neko tehnologijo in ne vem kaj se? Pac ta novi sistem je ze na dalec zasnovan tako da bo pobral cim vec. In ja, nekateri bodo imeli moznost sproti prilagajati, nekateri ne. Dost primerov ste ze navedli. Sploh tisti z otroci in kosilom in žehto po 16 uri..
Vem da ni tezko to montirati, ampak ali mormo res zaradi debilnega sistema dodatno uvajati neko tehnologijo in ne vem kaj se? Pac ta novi sistem je ze na dalec zasnovan tako da bo pobral cim vec. In ja, nekateri bodo imeli moznost sproti prilagajati, nekateri ne. Dost primerov ste ze navedli. Sploh tisti z otroci in kosilom in žehto po 16 uri..

Največja ironija vsega tega je, da vse naprave porabljajo energijo. Torej bomo zaradi sistemov nadzora in merjenja porabili več elektrike in proizvedli več emisiji in elektronskih odpadkov, kot pa če tega sistema ne bi imeli.

Sorry, ampak navijate za ta shelly k da bi imeli provizijo od njega :)
Ne, to (žal) ne, sem pa kar true believer v smart home (zaradi trojne razcepljenosti po Sloveniji) - ampak samo ta poceni brand uporabljam sam. Kot rečeno, iščem samo delne rešitve v nategunskem sistemu, za več sem prelen. Očitno doživljam resničnost ene malo izkrivljeno. Ko sem danes videl, kolika bi bila cena elektrike brez SE, me ni razočaralo.

DamijanD ::
Situacija je skoraj taka, kot če bi naenkrat uvedli kazni za prehitro vožnjo v obdobju, kjer so vsa vozila (razen DIY predelanih) brez merilnika hitrosti

DarwiN ::
In kaj, če 1x na leto plačaš ~1€ za preseženo hitrost na cesti?
Toliko presežkov bo namreč imelo povprečno gospodinjstvo v letu... Cirka enega! Pa še par presežkov v ostalih blokih, ki pa bodo zanemarljivi.
Easy tole potrdit.. Če tvoje 3 konice v 1. bloku znašajo denimo 7kw, 7.5 in 8kw, imaš dogovorjeno moč 7.5kw. Če bi imel naslednje leto identično porabo, bi zbral točno 1 presežek (tistih 8kw) in bi plačal nekih 40 centov "kazni".
In točno to bo veljalo za veliko večino gospodinjstev. Nič oziroma par zanemarljivih presežkov.
Malo se bo zakompliciralo edino takrat, ko boš spremenil navade, kupil večje porabnike, se bo povečalo število oseb gospodinjstva, ipd. Ampak bo že nek sistem obveščanja na položnicah. TČ monterji bodo pomagali pri izračunu nove dogovorjene moči, itd.. Pa verjetno se bo vsako leto samodejno izračunalo/posodobilo bloke.
Toliko presežkov bo namreč imelo povprečno gospodinjstvo v letu... Cirka enega! Pa še par presežkov v ostalih blokih, ki pa bodo zanemarljivi.
Easy tole potrdit.. Če tvoje 3 konice v 1. bloku znašajo denimo 7kw, 7.5 in 8kw, imaš dogovorjeno moč 7.5kw. Če bi imel naslednje leto identično porabo, bi zbral točno 1 presežek (tistih 8kw) in bi plačal nekih 40 centov "kazni".
In točno to bo veljalo za veliko večino gospodinjstev. Nič oziroma par zanemarljivih presežkov.
Malo se bo zakompliciralo edino takrat, ko boš spremenil navade, kupil večje porabnike, se bo povečalo število oseb gospodinjstva, ipd. Ampak bo že nek sistem obveščanja na položnicah. TČ monterji bodo pomagali pri izračunu nove dogovorjene moči, itd.. Pa verjetno se bo vsako leto samodejno izračunalo/posodobilo bloke.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Daniel ::
Zagotovo bojo veseli vsi, ki jim predviden sistem itak ni niti slučajno jasen, a bojo kupili en dodaten kaloriferček, da bo delal 5 ur dnevno pozimi, da se malo pogrejejo. Zna biti, da bo koga od šoka še infarkt.

Boš takoj dobil avtomatsko generirani SMS v smislu "Hej Miki, v zadnjih 24 urah si zbral 10 presežkov. WTF? Behave! This is your last warning!"

Kac ::
A ste opazili da se je davek na Obračunska moč, Prispevek za delovanje operaterja trga, Omrežnina ET, Prispevek OVE+SPTE, Prispevek za energetsko učinkovitost z maja na junij 2023 povečal z 9,5% na 22%.

MadMax ::
Da, nekateri pa smo opazili tudi da se je pred tem znižal iz 22 na 9.5%.
Kaj pa kaj novejšega si opazil? Recimo "Oprostitev plačevanja prispevka OVE+SPTE za gospodinjske..." ??
Kaj pa kaj novejšega si opazil? Recimo "Oprostitev plačevanja prispevka OVE+SPTE za gospodinjske..." ??
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

deco16 ::

Mato989 ::
Da, nekateri pa smo opazili tudi da se je pred tem znižal iz 22 na 9.5%.
Saj najbolj glupo jeto da plačaš DAVEK na davek... ker ta davek na OVE je davek za subvencijo ki pobere OVE je obvezen in na njega plačaš še davek... kot bi v trgovini plačal na DDV 22% še DDV 9,5% ker lahko...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Malo se bo zakompliciralo edino takrat, ko boš spremenil navade, kupil večje porabnike, se bo povečalo število oseb gospodinjstva, ipd. Ampak bo že nek sistem obveščanja na položnicah.
Ja, a točno to je težava.
Zakaj bi moral čakat na naslednji mesec, da se elektru sprdne, da zviša dogovorjeno moč, da lahko začnem normalno kuhat z elektriko, ki sem jo montiral, ker je plinski gorilnik crknjot?
Pač ... če ven vrže, je takoj jasno, da rabim povišat dogovorjeno in ne rabim čakat, da dobim položnico in zamudim rok za povišanje moči. In če sem jaz danes javil, da naj mi zvišajo dogovorjeno moč, zakaj bi moral plačevat kazni še do konca meseca, če elektro ni ukrepal?
To je res debilno in brez posluha za uporabniške potrebe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

Kac ::

Malo se bo zakompliciralo edino takrat, ko boš spremenil navade, kupil večje porabnike, se bo povečalo število oseb gospodinjstva, ipd. Ampak bo že nek sistem obveščanja na položnicah.
Ja, a točno to je težava.
Zakaj bi moral čakat na naslednji mesec, da se elektru sprdne, da zviša dogovorjeno moč, da lahko začnem normalno kuhat z elektriko, ki sem jo montiral, ker je plinski gorilnik crknjot?
Pač ... če ven vrže, je takoj jasno, da rabim povišat dogovorjeno in ne rabim čakat, da dobim položnico in zamudim rok za povišanje moči. In če sem jaz danes javil, da naj mi zvišajo dogovorjeno moč, zakaj bi moral plačevat kazni še do konca meseca, če elektro ni ukrepal?
To je res debilno in brez posluha za uporabniške potrebe.
Malo nerodno, ja..
Ampak rečmo da 10. v mesecu crkne plinski štedilnik in se nabavi indukcija. Koliko to zviša konice gospodinjstva? Mogoče 1kw? Naenkrat imaš za 1kw prenizko dogovorjeno moč in narediš dva 15-minutna presežka vsak dan do konca meseca. Skupaj tako nabereš 40 presežkov. Kalkulator pravi, da to nanese za ~25EUR "kazni". Če bi pa lahko še isti dan dvignil dogovorjeno moč za 1kw, bi pa posledično v štartu plačal ~5EUR več omrežnine. Se pravi so te nategnili za 20EUR.
Ni spet tolk hudo. Pač prvi mesec si nasankal. Večji problem se odpira, če slučajno ne bo resnega sistema obveščanja in bo ena ovdovela Marija potem še 9 mesecev plačevala te presežke, ker je pač ni nihče opozoril. Ali pa še 4 leta, če slučajno ne bo samodejne vsakoletne posodobitve dogovorjenih blokov. :S
Ampak spet je treba dodat polno opomb:
- smo že kar globoko v procesu elektrifikacije in danes malo ljudi kuha na plin. Pa tudi če kupiš indukcijo ali katero drugo požrešno napravo, si to storil prvič in zadnjič. 1x dvigneš dogovorjeno moč in imaš mir do konca življenja.
- vprašanje kako realen scenarij je teh mojih 1kw s 40 presežki (40 presežkov po 2kw namreč naredi že 45EUR razlike)
- tistih 20 dni v mesecu služi kot test, da ugotoviš, za koliko sploh dvignit dogovorjeno moč. Če bi lahk takoj ob nakupu naprave spremenil, saj človek ne, za kolk dvignit. Rabim 0,5kw višje bloke ali 1,5kw? Lahk samo ugibaš.
- 1. blok je aktiven le 4 mesece v letu in le takrat bodo presežki dragi.. V preostalih osmih mesecih lahk zamenjaš štedilnik in te boli qrac.
Dovolj bo pametovanja. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

Tilen ::
Vsak ima svoj zgodbo. Bolj ali manj upravičeno.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...
Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .
No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno
Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!
Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.
Skratka, 25.000€ stroška za 300€ na leto prihranka. 83 let in boš na nuli. :)
Mimogrede, daljinski plin je letos spet -25%.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

ReRMh ::
Izjemno naivna računica. SE se ne uporablja samo za ogrevanje ampak za vso porabo elektriko sedaj in v dogledni prihodnosti, ob možnosti nabave EV, še za to. Poleg tega tudi cene energentov niso znane v prihodnosti, razen, če so... Poleg tega bi menda moral nabaviti novo plinsko peč, ki je najbrž brezplačna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()

če bi ti vsaj približno vedel, kako strašno se motiš, bi v svoje dobro molčal večino časa :D

Tilen ::
Izjemno naivna računica. SE se ne uporablja samo za ogrevanje ampak za vso porabo elektriko sedaj in v dogledni prihodnosti, ob možnosti nabave EV, še za to. Poleg tega tudi cene energentov niso znane v prihodnosti, razen, če so... Poleg tega bi menda moral nabaviti novo plinsko peč, ki je najbrž brezplačna.
Brezplačna ni, stane pa 5x manj kot toplotna in prihrani na obstoječe stanje od 10-30% energenta.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Brezplačna ni, stane pa 5x manj kot toplotna in prihrani na obstoječe stanje od 10-30% energenta.
poleg tega bi še vedno plačeval za elektriko in za ev, ki menda si-romakom ni doseljiv, je pa tvojim sogovornikom... vidi se, kdo je siromak, ki na odplačilno dobo SE in TČ računa 83 let... trancer, kako si pa kaj ti?!

pocukaj malo Tilena glede odplačilne dobe 83 let za TČ in SE v kontekstu normalne uporabe. no, za na vrh dajmo še EV z normalno uporabo... domnevam, da si se lotil tovrstnih investicij, si jih kaj prej odplačal kot Tilen? ali ti sploh niso dosegljive?

klemenSLO ::
Vsak ima svoj zgodbo. Bolj ali manj upravičeno.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...
Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .
No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno
Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!
Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.
Skratka, 25.000€ stroška za 300€ na leto prihranka. 83 let in boš na nuli. :)
Mimogrede, daljinski plin je letos spet -25%.
Zgleda si slabo prebral. TOrej z upoštevanjem investicije (TČ+SE) bom 7 let nekje na istem. Od takrat naprej pa 2k€ letno manj.
Pri izračunu sem upošteval omejeno ceno plina 0,073€/kwH - ta je trenutno omejena do 30.4.2024 .
Če bi upošteval pa tržno 0,09516€/kWh se INVesticija povrne v 6 letih.
+glede na svetovne razmere bo plin po moji oceni precej dražji - razen kolikor ga bo država omejevala..
+z net meteringom sem bolj neodvisen od višanja cen elektrike
+imam rezervo za nek električni hibrid ko bom menjal avto čez nekaj let
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()

deco16 ::
Sam da neboš kupil samopolnilnega hibrida, tega pač nimaš kam vštekat, se sam polni :D
Še kar ni nobenega protesta organiziranega za tole omrežnino in plačevanje kazni brez da veš kolk maš porabo. Kot zgleda res vse požremo, svašta.
Aja pa tista z indukcijo in 1kW je mal bosa, če delaš 2 stvari hkrati se lahko v 15 minutah kar nabere tudi do 3kW, v vednost, je pa redko.
Še kar ni nobenega protesta organiziranega za tole omrežnino in plačevanje kazni brez da veš kolk maš porabo. Kot zgleda res vse požremo, svašta.
Aja pa tista z indukcijo in 1kW je mal bosa, če delaš 2 stvari hkrati se lahko v 15 minutah kar nabere tudi do 3kW, v vednost, je pa redko.

Govora je bilo o dogovorjeni moči oziroma konicah, deco.. Sama indukcija lahko pije tudi 5kw in več... Ampak če imaš ti na podlagi konic dogovorjeno moč 6kw in kupiš indukcijo, zaradi tega konice ne bodo skočile na 9kw ali celo 12kw, a ne?
edit: mi smo denimo dokupili 3kw cvrtnik in so konice skočile za 0kw.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

dev ::
Sam da neboš kupil samopolnilnega hibrida, tega pač nimaš kam vštekat, se sam polni :D
Protesti bodo možni ko bodo ljudje dobili prve položnice po novem sistemu.
Najbrž še večina ne ve kaj točno to za njih pomeni. Saj do pred kratkim še mojstri snovalci novega sistema niso znali izračunati, kako naj potem povprečni Janezi?

Bomo videli kako bo ko bo večina na konkretnem primeru (svoji položnici) videla kaj to za njih pomeni.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

EjTi ::
Zakaj toliko govorite o protestih. Ne bomo imeli vsi višjega stroška. Večina pa jih po mojem sploh ne ve, koliko več oz. manj bodo plačevali.
Meni pa se bo strošek znižal, ker imam predimenzionirane varovalke. Je transformator že zelo zaseden, pa sem si rezerviral moč še za električni avto, da mi ne bi kasneje zavrnili močnejših varovalk. Po izračunu preko https://plesko.si/elektr/omreznina/ bom imel letni strošek za cca. 300 EUR manjši.
Meni pa se bo strošek znižal, ker imam predimenzionirane varovalke. Je transformator že zelo zaseden, pa sem si rezerviral moč še za električni avto, da mi ne bi kasneje zavrnili močnejših varovalk. Po izračunu preko https://plesko.si/elektr/omreznina/ bom imel letni strošek za cca. 300 EUR manjši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EjTi ()

Ah dej dej..300eur na leto manj? To je skoraj nemogoce s to novo omreznino. 95% nas bo vec placevalo, samo tisti ne, k bodo dali na goli minimum, kar je se dovoljeno. Nabijas, ali pa predstavi svoj izracun. Verjamem da nas vse zanima ta črna magija :)

Da se. Da 1 liter vode spraviš iz 15°C na 100°C, porabiš 0,1kWh. Da dosežeš 3kW moči, rabiš v 15 minutah pokurit 3/4kWh oz. 0.75kWh. Ma vseeno ni ravno pogosto, da rabiš 7 litrov vode zavret.

Ne vem ce je ze kdo napisal, pa vseeno dodam. Koda 1.6.0 na teh digitalnih stevcih vam kaze kaksna je bila najvisja spica v tekocem mesecu. Ni v real time, je pa vsaj nekaj. Konec meseca lahko vsaj vidis koliksna je bila najvisja spica v 15min intervalu.

Ah dej dej..300eur na leto manj? To je skoraj nemogoce s to novo omreznino. 95% nas bo vec placevalo, samo tisti ne, k bodo dali na goli minimum, kar je se dovoljeno. Nabijas, ali pa predstavi svoj izracun. Verjamem da nas vse zanima ta črna magija :)
Poraba v bloku pozimi na mesec: 1500 kWh (VT=750, MT=750). Poraba v bloku poleti: 900 kWh (VT=450, MT=450). 3x35A varovalke. Dosežem manj od 8,2 kW špico.
Staro: 273*4 + 173*8 = 2476
Novo: 264*4 + 140*8 = 2176

Utk ::
Govora je bilo o dogovorjeni moči oziroma konicah, deco.. Sama indukcija lahko pije tudi 5kw in več... Ampak če imaš ti na podlagi konic dogovorjeno moč 6kw in kupiš indukcijo, zaradi tega konice ne bodo skočile na 9kw ali celo 12kw, a ne?
Ne bo skočilo za tolk kolk je moči, bo pa nekaj. Cvrtnik vse skupaj dela 15, 20 min, in ne stalno s 3 kw. Ampak pri zelo nizki dogovorjeni moči, recimo 4 kw, bi se sigurno tudi to poznalo. TČ vleče 2,3 morda ste prej imeli samo še pomivalc ali pralni stroj, in je to 4, z indukcijo bo pa 5, pa še kaka pečica slučajno vmes, pa bo 6. Namesto 4.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Poraba v bloku pozimi na mesec: 1500 kWh (VT=750, MT=750). Poraba v bloku poleti: 900 kWh (VT=450, MT=450). 3x35A varovalke. Dosežem manj od 8,2 kW špico.
Staro: 273*4 + 173*8 = 2476
Novo: 264*4 + 140*8 = 2176
Ok, to ja, ampak to ni samo omreznina. Racun je za omreznino z energijo, kar pa vse spremeni. In ja, vecji porabniki smo ze dorekli da bodo na "boljsem".

Sej energija bi morala imeti isto ceno za stari in novi izračun? Kar pomeni, da vsa razlike pade na omrežnino, ki se zmanjša za 300 EUR.
Jaz sem take varovalke vzel zaradi tega, da mi niso dali odklopnikov 25A (takoj prekine nad tem tokom) ampak varovalke (minimum 32A, vzel sem 35A). Kjer lahko, če se prav spomnim, še 5 minut vlečeš 50A na fazo.
Ne vem pa, če bo sedaj težava, če bodo mojo "rezervirano" moč na trafotu prodali nekomu drugemu. Ker mi bo šla moč iz 24 kW na 8,2 kW. A ti potem lahko zavrnejo dvig na recimo 15 kW ali 24 kW, čeprav že imaš ustrezne varovalke? Sem pa videl, da če želim sedaj polniti dva električna avta istočasno, da bo dražje (805 EUR namesto 275 za omrežnino na leto).
Jaz sem take varovalke vzel zaradi tega, da mi niso dali odklopnikov 25A (takoj prekine nad tem tokom) ampak varovalke (minimum 32A, vzel sem 35A). Kjer lahko, če se prav spomnim, še 5 minut vlečeš 50A na fazo.
Ne vem pa, če bo sedaj težava, če bodo mojo "rezervirano" moč na trafotu prodali nekomu drugemu. Ker mi bo šla moč iz 24 kW na 8,2 kW. A ti potem lahko zavrnejo dvig na recimo 15 kW ali 24 kW, čeprav že imaš ustrezne varovalke? Sem pa videl, da če želim sedaj polniti dva električna avta istočasno, da bo dražje (805 EUR namesto 275 za omrežnino na leto).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EjTi ()

Jaz bi rekel da je to namen tega (poleg pobiranja vec denarja). Recimo da ima trafo maks. moc 100kW in ima gor 5 porabnikov po 35kW. Ce bi vsi sli na maks. ga preobremenijo, zato nam bodo mastno zaracunavali visjo prikljucno moc (bi rekel da ta trenutek lahko vrzemo dol 90% trafotov, ce vsi pokoristimo maks. moč). Verjetno se bojijo da bomo vsi na loto zadeli in kupili ele. avtomobile :)

sbawe64 ::
Za koji qurac potem varovalke 25/35A, če bo maks moč potem po novem 8 kW, kar bo več bodo penali za prekoračitev ?
Kot bi ti isp na 1gb liniji zaračunal penale, če bi DL 4GB iso namesto običajnega surfanja po 24ur.
Kot bi ti isp na 1gb liniji zaračunal penale, če bi DL 4GB iso namesto običajnega surfanja po 24ur.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Lonsarg ::
Varovalka varuje žice, ni prav nobenega tehničnega razloga zakaj bi varovalka določala obračunsko moč. Sploh pa varovalka varuje minutne oziroma sekundne špice, ne 15 minutne ki se bodo obračunavale, čisto ločena zgodba.
Skratka problem ni ideja, ideja je super ker trenutno pavšalno obračunavanje je kr neki (ampak bolje brez boljših števcev ni šlo). Problem je izvedba in formula za katero bi blo treba koga ustrelit.
Skratka problem ni ideja, ideja je super ker trenutno pavšalno obračunavanje je kr neki (ampak bolje brez boljših števcev ni šlo). Problem je izvedba in formula za katero bi blo treba koga ustrelit.

telexdell ::
Za koji qurac potem varovalke 25/35A, če bo maks moč potem po novem 8 kW, kar bo več bodo penali za prekoračitev ?
Le zakaj 8 kW? Z 3x25 A glavnimi varovalkami boš lahko za 15 min vlekel iz omrežja tudi 20 kW. če boš to naredl v 3 15 min intervalih med novembrom in februarjem boš imel naslednje leto dogovorjeno moč 20 kW in ne boš plačeval penalov, če boš dosegel več kot 8 kW. Lahko pa seveda sam, ko boš v mesecu juluji dobil obvestilo o izmerjeni dogovorjeni moči to spremeniš. Jo daš na toliko, da te ne bo rabila glava boleti glede penalov.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Glava zaradi viskov ne bo vec bolela, bo pa bolela s sprotnimi racuni, ce das moc na maksimum.
Aja, pa se to. Saj nisi "omejen" na nic. Z veseljem ti bodo dali maks. moči in visje varovalke, ampak luksuz se placa - kalkulatorji lepo predstavijo.
Aja, pa se to. Saj nisi "omejen" na nic. Z veseljem ti bodo dali maks. moči in visje varovalke, ampak luksuz se placa - kalkulatorji lepo predstavijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()