Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

nejc_nejc ::
Optimizacija je tudi to.
,,.............
Me zanina, kako bo.
Pocak, bomo mel najvec baterij na stanovanjsko enoto v EU.
,,.............
Me zanina, kako bo.

sbawe64 ::
Ja in s "predvideno" optimizacijo v domač sistem, bo spet strošek, tokrat z baterijami.
Za zmanjšat špice odjema ne rabiš baterije.
Recept za minimalno moč v bloku 1 - pozimi med delovniki:
Če imaš 1-fazni priklop, ne poganjat več kot enega močnega porabnika hkrati.
Če imaš 3-fazni priklop, ne poganjat več kot dva močna porabnika hkrati.
To je to.
Ti nimaš žene, otrok in ješ samo zunaj ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

sir-omak ::
Optimizacija je tudi to.
,,.............
Me zanina, kako bo.
Najbrž ne, to je samo za navdušence in res velike porabnike - vseeno je to kar drago - pa verjetno dopoldanski blok 1 niti ne bo problem, popoldanski pa ja.
Meniš, da se bo sesipalo omrežje po 20:00 uri, ker bo makro zamik? Jah, kaj hočeš...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sir-omak ()

Osebno dvomim....drago pa je ...
Folk pri nas dostikrat brezglavo menja susteme ogrevanha in to v isti enoti veckrat v zivljenju....
Folk pri nas dostikrat brezglavo menja susteme ogrevanha in to v isti enoti veckrat v zivljenju....

hruske ::
Otrok zaenkrat res ne, ampak sicer se pa ne šparam bistveno. Precej pomaga to, da ogrevanje in topla voda nista na elektriko, ostalo je pa itak vseen.
Indukcija lahko nekaj cukne, ampak ko zavre, znižaš moč na tolk da vre.
Pereš itak čez vikend. Pomivalca pa itak ne laufaš hkrat s kuhanjem.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Much?
Saj se ne gre za skromnost, temvec za, u matr se splača.
Če misliš pisati, prosim, daj bolj zgoščeno, sicer so moje izkušnje precej drugačne, ker ljudje vsak dinar dvakrat obrnejo.
Zgodovina sprememb…

nekikr ::
Otrok zaenkrat res ne, ampak sicer se pa ne šparam bistveno. Precej pomaga to, da ogrevanje in topla voda nista na elektriko, ostalo je pa itak vseen.
Indukcija lahko nekaj cukne, ampak ko zavre, znižaš moč na tolk da vre.
Zakaj se oglašaš v temi o omrežnini, če elektrike skoraj ne rabiš? Ja, ok, imaš vso pravico, seveda, ampak čemu? Tvoja poraba je tako brezvezno majhna, da nima prav nobene veze ne omrežnina ne cena kilovata. Tisti z dejansko porabo pa NE MOREJO znižati za omembe vredno količino. Nihče danes ne pobira iz omrežja 15kw, po novem bo pa samo še 5. Ne gre to tako. Ljudje nižajo moč varovalk, ker se jim zdi brezveze plačevat za 3x25 ali 3x20, če rabijo samo 3x16, pa je majhna razlika v ceni. Ne plačujejo 3x32A kar tako, ker lahko.

Tisti z dejansko porabo pa NE MOREJO znižati za omembe vredno količino.
Ne gre za količino, gre za moč oz. njen približek - količino energije v 15-minutnem intervalu. Pa še to zares šteje samo tisto, kar se zgodi pozimi, na delavnik, med 7h in 20h.
Mogoče ne rabiš vseh strojev prižgat hkrati, ko prideš domov.

A količina pride brez moči? Ne delaj se bedaka. Kdor danes potrebuje 15kw max odjema to plačuje, če tega ne rabi, je že znižal moč varovalk. Ne poznaš pa prav nikogar, ki ima danes 3x32A, jutri bo imel pa 4,5kw dogovorjenega max odjema.

Kdor ima 3x32A ali več, verjetno ve zakaj jih ima že zdaj in je zagotovo tudi pripravljen plačat, ker sicer bi že šel na manjše.
Ampak na tej točki se moraš verjetno vprašat, če je to še vedno gospodinjski odjem.
Ampak na tej točki se moraš verjetno vprašat, če je to še vedno gospodinjski odjem.

Seveda je, da lahko avto polni s 15kw medtem, ko ostale stvari funkcionirajo brez problema v hiši. Saj pravite, da zdaj točno tako ljudje delajo? Žgejo vse na polno plus s 15kw polnijo avto? Potem imajo take varovalke, manjše ne dopuščajo tega.

MadMax ::
Več kot 3x25A do zdaj ni imel nihče brez tehtnega razloga, ker na 3x25 je še bil odpustek na obračunsko moč, višje ga pa ni bilo.
Pri 3x25 je obračunska 10kW (ob priključni 17kW), pri 3x32 pa je obračunska 22kW (ob priključni 22).
Je pa tudi še pri 3x63A lahko gospodinjski odjem, 43kW priključne pač.
Ampak tudi 43 obračunske.
Ali na takem priključku laufa tudi "kakšna" stružnica, kombinirka, večja kmetija ali pa zgolj razkošje neke buržoazije v ogromni starinski vili s 3 bazeni in več savnami, je pa druga stvar.
Pri 3x25 je obračunska 10kW (ob priključni 17kW), pri 3x32 pa je obračunska 22kW (ob priključni 22).
Je pa tudi še pri 3x63A lahko gospodinjski odjem, 43kW priključne pač.
Ampak tudi 43 obračunske.
Ali na takem priključku laufa tudi "kakšna" stružnica, kombinirka, večja kmetija ali pa zgolj razkošje neke buržoazije v ogromni starinski vili s 3 bazeni in več savnami, je pa druga stvar.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

To ne štima. Pravijo tule, da ljudje zdaj polnijo avto na 15kw in zraven še za celo hišo drugih stvari - naenkrat. Ker pač lahko in je to itak "zastonj" oz. ni treba šparat. Ampak jaz poznam zgolj debate, če se da komot priti čez s 3x16 ali je norma 3x20. Torej daleč od "25kw naenkrat ker fuck omrežje".

Skratka omrežje se ocitno NI, prav dopolnjevalo ter se bo ob trendu porabe sesulo in pika.
Vse ostalo so floskule in blefiranje o neki pravicnosti.
Pa kdo tukai koga hebe?
Vse ostalo so floskule in blefiranje o neki pravicnosti.
Pa kdo tukai koga hebe?

Lonsarg ::
V bistvu ta trend sploh ni tako grozen, če v roku 30 let ne znajo za 50% dvignit moči omrežja potem pa naj crkne vse skupaj.
Ne rečem če bi bil potreben faktor 10 ali faktor 100, ne pa da je en bogi faktor 1.5 problem jao, saj nismo v srednjem veku.
Ne rečem če bi bil potreben faktor 10 ali faktor 100, ne pa da je en bogi faktor 1.5 problem jao, saj nismo v srednjem veku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ja ocitno smo v srednjem veku.
Ne me farbat s pravicnostjo.
Sm gledu uno guspo, je kar iz monitorja teklo....
Ne me farbat s pravicnostjo.
Sm gledu uno guspo, je kar iz monitorja teklo....

fakof1 ::
Elektrika bo v naslednjih letih tudi do 5x dražja. Spravili pa se bodo tudi na tiste z elektrarnami. Poplave so pač prinesle svoje.

Lonsarg ::
Ne more bit, ker ze pri x2 ali prej folk zacne kupovat agregata in zveze cele hise na agregate ;)
Skratka elektrika je varovalka sama po sebi, ker je univerzalna in jo pac sam pridelas ce postane predraga, in torej ne more sploh ratat predraga zarad te varovalke.
Skratka elektrika je varovalka sama po sebi, ker je univerzalna in jo pac sam pridelas ce postane predraga, in torej ne more sploh ratat predraga zarad te varovalke.

Utk ::
Tisti z dejansko porabo pa NE MOREJO znižati za omembe vredno količino.
Ne gre za količino, gre za moč oz. njen približek - količino energije v 15-minutnem intervalu. Pa še to zares šteje samo tisto, kar se zgodi pozimi, na delavnik, med 7h in 20h.
Mogoče ne rabiš vseh strojev prižgat hkrati, ko prideš domov.
Če prideš domov ob 16h, katerga stroja ne rabiš prižgat do 20h? Če se malo zganeš, bojo cunje oprane do neke ure da jih vržeš še v sušilca. Pomivalc bo delal. Skuhat je treba. Dobro, mulci se bojo že tuširali ob 2h ponoči, da se bojler prej ne vžge, to ni problem. Igrajo se pa lahko zunaj samo do srede, ker naslednjič se bo pralo v soboto. TČ bo delala, če bo potrebno, še bolj, ker treba tudi kaj prezračit, menda ne boš ponoči. Edino avto se lahko polne čez noč, za vse drugo je bolje da dela lepo čez dan, ali pa vsaj zvečer. Samo da pač zmanjka ur, da bi vse razporedil, pa tudi, zakaj se bi trudil?
Ah, brez veze.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

feryz ::
No ja, res ni vse tako simpl.
Na Rakeku so včeraj na veliko menjavali pancerke, tudi trafo je bil 2x brez ene faze.
Pa je bilo zgolj usranih minus 9.
Aha, ponoči se je to dogajalo, da ne bo pomote. Nima veze s sončnicami, ima pa vezo s tem, kam bi radi še več porabe spravili.
Na Rakeku so včeraj na veliko menjavali pancerke, tudi trafo je bil 2x brez ene faze.
Aha, ponoči se je to dogajalo, da ne bo pomote. Nima veze s sončnicami, ima pa vezo s tem, kam bi radi še več porabe spravili.

telexdell ::
No ja, res ni vse tako simpl.
Le zakaj to nima veze s sončnicami? Če jih ne bi bilo ne bi potrebovali klasičnih virov, da obratujejo zanje. Kot je znano je treba za vsako sončnico postaviti še en klasični vir, da dela zanjo. Torej JEK pa TEŠ pa... ne bi dajale elektrike sončnicam ampak na trafo, kjer je metalo pancerke ven. Če se res želimo znebiti zemeljskega plina in predvsem drv (pomisli-drva, ko gorijo spoščajo CO2 in pol zaradi podnebnih sprememb se ljudje skoraj utapljajo v podzemnih jamah) moramo ukiniti vse sončnice, da bodo potem sproščeni klasični viri lahko napajale toplotne in električne avte.
V primeru težav, pa bomo kurili drva v kogeneracijah in plin v plinskih elektrarnah, da bomo proizvedli dovolj elektrike, da ljudi ob toplotnih črpalkah ne bo doma zeblo.
Za svobodo s taubijem naprej!
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Samo da pač zmanjka ur, da bi vse razporedil, pa tudi, zakaj se bi trudil?
Ah, brez veze.
Dodaten kW v bloku 1 je 15 evrov na leto. Se strinjam, za dodatna 2kW se verjetno ne boš sekiral.
Dodatnih 10kW bi bilo drugače.

Gambino ::
Po izračunu glede na lansko porabo, bom na letni ravni plačal za 13.5% manj, kar je fino. Če bi imel pa net-metering bi pa plačal za 28% več. Bodo zanimive položnice pri nekaterih :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gambino ()

Po izračunu glede na lansko porabo, bom na letni ravni plačal za 13.5% manj, kar je fino. Če bi imel pa net-metering bi pa plačal za 28% več. Bodo zanimive položnice pri nekaterih :)
Nisem šel računat in se mi ne da, samo kljub temu mislim, da je tole s procenti operirati bedarija.
Daj nominalne mesečne cifre.
nimam SE

Normalno, da bojo, potrebno je sicer primerjati še absolutne zneske (še posebej, ko je investicija poplačana) - zlati časi so minili, zna se celo zgoditi da bodo nekateri LNMSE zamudniki odpovedali investicije - odvisno od lastnih izračunov, kakšen efekt bo to imelo v prihodnje, ne vem - morda več 'industrijskih' SE? Na kakšne politične zasuke pa ne bi preveč računal.
Zgodovina sprememb…

celje ::
o kaksnih zneskih je govora? ker 28% se bere veliko, v denarju pa je cifra lahko smesno nizka.
napisi “prej” in “potem” v eurih.

Mato989 ::
Največji nateg je ker nas tepe delo od doma :D Kje so subvencije ker manj vozačkamo!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

o kaksnih zneskih je govora? ker 28% se bere veliko, v denarju pa je cifra lahko smesno nizka.
napisi “prej” in “potem” v eurih.
Samo je pa res, da so energijo namenoma toliko znižali, spet pa ne pozabiti na povišan faktor kazni z 2026 in posledično iz previdnosti višjo zakupljeno dogovorjeno moč sploh z novim zakonom za novogradnje - z24
Kaj se zgodi, če se gospodinjstvo kljub temu odloči, da v prehodnem obdobju spremeni obračunsko moč?
V tem primeru določilo, da se gospodinjstvu v prehodnem obdobju preseganje obračunske moči ne zaračuna, ne velja več. Če gospodinjstvo obračunsko moč, ki jo je določilo samo, torej jo je spremenilo, preseže, bo za vsako prekoračitev dodatno plačalo. To pomeni, da bo plačalo strošek obračunske moči in k temu še utežni dodatek oziroma „kazen“ za prekoračitev. Utežni dodatek bo v letih 2024 in 2025 0,9, leta 2026 in 2027 pa 1,05.

[... ]spet pa ne pozabiti na povišan faktor kazni z 2026 [...]
Tale presežna moč bo morala it, razen če mislijo vsakemu odjemalcu dat napravo za sprotno merjenje odjema in neko napravo, ki jih opozori na preseganje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

Po izračunu glede na lansko porabo, bom na letni ravni plačal za 13.5% manj, kar je fino. Če bi imel pa net-metering bi pa plačal za 28% več. Bodo zanimive položnice pri nekaterih :)Kako to misliš, "Bodo zanimive položnice pri nekaterih"?
Katerih točno?
Tisti, ki padajo v bloku 3 in 4 prekoračitev, ter tisti, ki imajo oz bodo imeli net-metering.

Jaz imam net metering.
Ok, zdaj me pride 2 MWh štroma mesečno 8 evrov, potem me bo 30 evrov.
Kar je še vedno neprimerno boljše kot 300 ali 400 evrov, kar bo kmalu, kot ti praviš, zanimivo.
Kar je še vedno neprimerno boljše kot 300 ali 400 evrov, kar bo kmalu, kot ti praviš, zanimivo.

Jaz imam net metering.
Saj si lahko točno izračunaš na lansko porabo na LINK
Vse podatke dobiš pri svojmu ponudniku oz na položnicah. Za bloke si pa poglej na položnici od avgusta, ker tega podatka ni na vsaki položnici.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gambino ()

Tale presežna moč bo morala it, razen če mislijo vsakemu odjemalcu dat napravo za sprotno merjenje odjema in neko napravo, ki jih opozori na preseganje.
Kupiš to, ob črnem petku 2023 je bilo 30% popusta, ti sproti meri in opozorja, ko si blizu meje.
Vse podatke dobiš pri svojmu ponudniku oz na položnicah. Za bloke si pa poglej na položnici od avgusta, ker tega podatka ni na vsaki položnici.
Zanimivo, to smo že predelali, verjetno še parkrat moramo. Ja, ja, saj smo malo oškodovani, ne pa toliko, kot kdo zmotno in privoščljivo predvideva - baje, da gre za pravično plačilo, od leta 2024 naprej. Kot rečeno, novi letno-netiranih SE bo vedno manj, zna pa biti več kazni za Slovenijio, odvisno od razpleta. Še kakšno zanimivost zahteva razčiščenje?
Zgodovina sprememb…

Če bi sledil, bi vedel, da ne morem. Ker moj ultra moderen in pameten števec ne dela.
Drugače hiter izračun da takle podatek. Za letošnjo zimo.
Druga bo pa še bolj zanimiva, če bodo vztrajali na tem, kar so zastavili.
Ko tole vidiš, 30 evrov omrežnine niti ne izgleda tako slabo, kaj ti misliš?
To imaš toplotno črpalko, IR panele oz kaj drugega, ker tole je pa .... ornk račun!

Bizkit45 ::
Pa to ti ze ves cas tumpi, da bi imel taksen racun ce nebi imel SE. Za zgornji racun placa 8eur po stare, po novem bo pa nekje 30eur, s podobno porabo. Ne bo ga bolelo, verjemi. 2MW ni tezko nabiti k je minus zunaj in imas TC, 24 stopinj v hisi in vse ostalo na elektriko. Kaksen ele. avto to se krepko poveca. Vse za 8eur trenutno, kasneje pa za omenjenin 30eur (pa se to samo v 4 mesecih).
Ja, net-metering res tezko naredi racunico..
Ja, net-metering res tezko naredi racunico..

Jaz sicer nimam, pridem nekje max do 1500 kWh, tastari pa namrka med 1900 in 2000. December, januar, februar.

GizmoX ::
Nova verzija primerjalnika od Agencije za elektriko
Meni sedaj celo nekaj izračuna
Meni sedaj celo nekaj izračuna
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Jerry000 ::
Nekje v tej temi sem enkrat zasledil tabelo, kdaj je tok cenejši in dražji (zelena, oranžna in rdeča barva). Lahko mogo;e kdo poda link ali sliko tega? To velja za vse ponudnike enako?
Prva stran teme, tretje sporočilo
https://slo-tech.com/forum/t819041/p798...
Ter rumena barva.
Hvala! Verjetno je mišljena druga slika oziroma četrto sporočilo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jerry000 ()

Gospod ::
Nekje v tej temi sem enkrat zasledil tabelo, kdaj je tok cenejši in dražji (zelena, oranžna in rdeča barva). Lahko mogo;e kdo poda link ali sliko tega? To velja za vse ponudnike enako?
Prva stran teme, tretje sporočilo
https://slo-tech.com/forum/t819041/p798...
Ter rumena barva.
Hvala! Verjetno je mišljena druga slika oziroma četrto sporočilo?
Lp.

klemenSLO ::
Vsak ima svoj zgodbo. Bolj ali manj upravičeno.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...
Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .
No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno
Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!
Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.
Jst sm bil na daljinskem plinu. Letna poraba za ogrevanje 900€ za 200m2, kar je sprejemljivo. Sm že pred leti razmišljal o toplotni : majstr je reku če maš zdej 900 boš pol porabu za 600€ štroma. To pomeni 300€/leto prihranka --> ROI 25 let takrat. Eh se ne splača...
Potem je prišel Putin..cene plina v nebo (zdaj je 50% dražja!)..+ peč na plin je bila stara že 17 let, tako da sem se odločil da vseeno inštaliram TČ. (10k€ -2,5k€ nepovratna sredstva =7,5k€) ... ker sem že malo računal da bi nabavil še SE.
Majstr je kar dobro ocenil: V zadnjem letu je TČ porabila 4MWh kar po ceni 0,16€kwh (preračunana končna bruto cena s prispevki) znese 640€. Ta ROI je še vedno 12 let .
No potem pa sem gledal tele SE in se odločil za GEn-i. Prišlo 15k€ (kredit brez obresti, nepovratna sredstva še čakam)
Po takratnem preračunu sem vzel letno porabo 10Mw (6MW /leto elektrika od prej + 4Mw ogrevanje TČ) , kar mi bo SE pokrila. Po sistemu net-meteringa plačujem le omrežnino... cca 150€ letno
Glede na izračune po telih spletnih straneh pričakujem tam 100€/letno večjo omrežnino kar NE spremeni ničesar.
ROI je 7 let. TOrej v 7 letih bom porabil malenkost več na leto kot prej potem pa 2k€ LETNO MANJ!
Časovnik toplotne sem premaknil na 5h zjutraj, tako da začne delat dovolj zgodaj v nočnem /cenejšem bloku. (prej ob 6h)
Sušilec bomo spet dali po 22h v pogon... to je pa to.
Drugega ne pričakujem.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Kupiš to, ob črnem petku 2023 je bilo 30% popusta, ti sproti meri in opozorja, ko si blizu meje.
Jaz imam, ampak ne gre za to. Ker očitno ne razumeš, naj ti pojasnim.
Mnogi nimajo legalne možnosti posega v električno napeljavo, npr. če si v najemu. Če si ti tisti, ki daješ v najem, npr. kot storitev prek airbnb, pa se izpostavljaš tveganju, da ti obiskovalci iz tujine nekako nažgejo presežno moč.
Tudi če bi kot najemnik hotel, si sploh gledal kako posrano težko je sploh priti do merilnih podatkov, če nisi lastnik merilnega mesta? Naivčina si, če misliš, da se bo najemodajalcu ljubilo ubadat s pooblaščanjem nekoga, ki bo gledal mojelektro.
Če je človek še malo manj informacijsko pismen, bo pa o presežku "obveščen" na položnici, če jo bo sploh prebral. Če bo imel veliko smole, položnice sploh ne bo prebral. Če bo imel malo manj smole, bo dobil položnico po 8. v mesecu, ko je rok, da distributerju sporočiš, da hočeš drugačno dogovorjeno moč ... in je pečen za še en mesec.
Pač ... ti uporabniški detajli so zanič in se prav vidi, da se z nikomer niso posvetovali kako to rešit, da bo potrošniku prijazno.
Če hočem spremenit dogovorjeno moč, za katerega boga moram čakat do naslednjega meseca. Telekom mi zna obračunat pakete po dneh, zakaj omrežnine ne bi mogel obračunat na enak način? Če nočejo, da vsak dan spreminjaš, pač naj dajo omejitev, da lahko spreminjaš 1x na 30 dni.
Če pa večkrat vrže ven, bo vsem takoj jasno, da je treba povišat dogovorjeno moč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

Mnogi nimajo legalne možnosti posega v električno napeljavo, npr. če si v najemu. Če si ti tisti, ki daješ v najem, npr. kot storitev prek airbnb, pa se izpostavljaš tveganju, da ti obiskovalci iz tujine nekako nažgejo presežno moč.
Zdaj sem res lepo dobljen na tehnikaliji in priznam, da še nisem klical električarja za montažo in je stvar še vedno zapakirana, zato ne morem preveriti in dodati zaslonskih posnetkov. Bom poklical ta vikend in nekje naslednji teden lahko nadaljujemo z debato na osnovi 'podatkov s terena'...
Žleht najemnike (ali iz tujine) pač jasno obvestiš in nastaviš mejo porabe moči (takšno konfigurabilno sceno ima že čisto navaden shelly smart plug, ne shelly namenski 3 fazni elektrometer, navaden ali pro) - FULL PROTECTION Shelly 3EM will automatically shutdown and notify you when the defined consumption limit is exceeded...
Skrben najemodajalec obvesti najemnika, kaj se bo zgodilo, če karkoli preseže, kar je nastavil in na to opozori vnaprej... Domnevam da se da dovoliti tudi view-only dostop do naprave, da lahko najemnik sproti spremlja.
Kot pravim, ko bo zmontirano, lahko nadaljujeva, do takrat pa lahko samo domnevam na osnovi analogije nastavitev veliko cenejših naprav, gledam v tla in štejem fuge...
Zgodovina sprememb…

Lej, gospe in babice ne rabijo tehnike, rabijo dovolj hitro povratno informacijo. Račun to ni.