» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
34 / 106
»»

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

EV avto je pac kot mobitel, zjutraj je poln, za cez dan pa more zdrzat.

Za vecje voznje so tu hitre polnilnice, kot so pri mobitelih na voljo polnilniki v avtih kadar izjemoma vec navigacije uporabljas in rabis dodatno polnjenje sredi dneva.

To je svetovni generalni koncept, tudi za US Kitajce in se koga. EU nima nic s tem, taki pac so EV konceptualno v samem core. Povsod bodo hitre polnilnice drage in misljene zgolj izjemoma za daljse voznje ali pa ce si pozabil polnit.

Seveda, samo mobitel lahko polnim praktično kjerkoli da pa polniš EV kjerkoli pa rabiš vozit zravo dizl generatorje itd... big diff kajne?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

stara mama ::

deco16 je izjavil:

Nič razmišlanja kdaj na pumpo, torej se bo podražalo, pocenilo itd.

Hmmm, res je, tole povzroča enormne umske napore.
Ko se peljem mimo črpalke, na hitro pogledam števec goriva in ponavadi ugotovim: Ok, vsaj še en teden se ne rabim tu ustavit.
Nočna mora vam rečem!!!!!

trancer01 ::

Meni je važno, da vem, da lahko kadarkoli pridem kamorkoli. Tega električni avto ne omogoča pa še pretirano drag je.

deco16 ::

Štekar za telefon polnit in EV je lahko enak. Tudi če mislite drugače.

Meni pa priklop avta tudi ne povzroča umskih naporov. Sam to štekat enemu ki tega ni poizkusil pač ne morem dopovedat.

Če pa se nekateri nebi obremenjevali z ceno goriva pol nebi blo cistern na pumpah in kolon. Niso vsi enaki se strinjam.

Magic1 ::

To vse funkcionira, ko imaš baterijo dost veliko za cel dan in seveda opcijo polnenja čez noč. Kar pa 50%+ folka v Sloveniji nima. Verjetno bo treba vsa parkirišča po Sloveniji prekopat in štrom napelat vsakemu mestu. Uff, ta elektrifikacija pa bo nardila različnega bizisa. Verjetno lahko takoj začnemo in imamo 20 let konstantnega kopanja, da se nadgradi komplet električno omrežje. Sej zato se pa navija ceno, da bodo finance na elektro strani za te podvige. Vpršanaje je zgolj, koliko denarja bo spolzelo še mimo. Parkirišča si bomo pa kar sami plačali, ali pa nam bo kdo najemnino računal. V glavnem mucho $$$ bo za to iz vseh možnih strani.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

deco16 je izjavil:

Meni pa priklop avta tudi ne povzroča umskih naporov. Sam to štekat enemu ki tega ni poizkusil pač ne morem dopovedat.

Če pa se nekateri nebi obremenjevali z ceno goriva pol nebi blo cistern na pumpah in kolon. Niso vsi enaki se strinjam.

Seveda je lahko, samo dajva tako pogledat, za telefon mam MINI sončne celice in powerbank ki mi podaljša delovanje telefona tudi za 3,5 ali 4x... povej mi kako lahko v nahrbtnik spravim nekaj podobnega za EV pa kupim EV =)

Magic1 ::

Sej bo imela Tesla pri Cybertrucku opcijo dodatne baterije. Počasi bo prišlo to tudi drugam. Problem je sam, da so to baterije v vrednosti 10kEUR. Samo to je le za kakšnih +50%, več ni realno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

deco16 je izjavil:

Ok, ko že izpostavljaš, tiste kolone pred pumpo jim je res vse umski napor.
Da se 10 minut vozi do pumpe, kjer pol ure čaka, da prišpara 2EUR, to še men dela umske napore.
Itak bo naslednji tank plačal novo ceno - ki pa ponavadi ne niha za več kot ~10%

Zgodovina sprememb…

feryz ::

tomaxxx je izjavil:

Ker nimam "pametne hiše" si bom omislil vsaj Shelly Pro 3EM, kjer lahko spremljam trenutno porabo celotne hiše in si tudi nastavim opozorilo če presežem "dogovorjeno" priključno moč, da ne omenjam tudi zgodovino porabe...
Mogoče še komu prav pride...
A to boš zalaufal domov iz šihta? Ko boš dobil opozorilo? Super da si povedal.
Sedaj rabiš še par malih šelijevih relejčkov, naštimaš avtomatiko in ti bo, enega po enega, metalo ven. Če boš šel čez.
Zgolj ideja, če še komu prav pride.

Nekako tako bo izgledala nova štromarija. Šparanje, ven metanje in dvigovanje cen.

A spet je 150 evrov? Zadnjič je bil okrog 100EUR. Sem si enega ubodel za na lager. Če kdaj prav pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

deco16 ::

stara mama je izjavil:

Ok, ko že izpostavljaš, tiste kolone pred pumpo jim je res vse umski napor.
Da se 10 minut vozi do pumpe, kjer pol ure čaka, da prišpara 2EUR, to še men dela umske napore.
Itak bo naslednji tank plačal novo ceno - ki pa ponavadi ne niha za več kot ~10%

Ja enako ko se izpostavlja kolone poleti in nevem kašna čakanja na polnilnice. Sam nisem doživel nobene kolone, verjamem pa da so drugi. Sem pa videl kolono ICE vozil iztočasno ko sem vštekal na zadnjo prosto. Skratka brezveze, umski napor je samo v glavi. Vsak naj se sam odloči.

bciciban_ ::

Ali pa manjša baterija ki ti poreže špice.

Namesto izklapljanja porabnikov.

deco16 je izjavil:

Ja enako ko se izpostavlja kolone poleti in nevem kašna čakanja na polnilnice. Sam nisem doživel nobene kolone, verjamem pa da so drugi. Sem pa videl kolono ICE vozil iztočasno ko sem vštekal na zadnjo prosto. Skratka brezveze, umski napor je samo v glavi. Vsak naj se sam odloči.

Seveda, tako kot ni nobene kolone pred vulkanizerji 14ga novembra, ko vsi rabijo enako storitev.
Pa je datum znan že več let.

bciciban_ je izjavil:

Ali pa manjša baterija ki ti poreže špice.

Namesto izklapljanja porabnikov.

Jaz tudi to mislim da je future s tem debilizmom.

Če bi nekdo nardil "plug n play" varianto baterije in sistem kjer recimo do XKW žre klasično, kar je pa nad pa črpa iz baterije bi bil to top šit, pa da bi se ponoči filala baterija

Kul. Birokrati se spomnijo eno norost, jo uzakonijo, folk bo šel pa jurje skozi okno metati.
Da bo rešil problem, ki ni obstajal, dokler ga niso birokrati izumili. Zgolj z namenom podražitve storitve.

Sicer je še daleč, ampak me res zanima, kako bo potem videti graf porabe štroma, ko bo to enkrat zaživelo.
V kolikor bo res, vmes trešči nova garnitura politične golazni. Zna biti da bodo obljubili kakšno spremembo pred volitvami.

nejc_nejc ::

.........Sicer je še daleč, ampak me res zanima, kako bo potem videti graf porabe štroma, ko bo to enkrat zaživelo.......

ja ajnfoh, kot jih je presenetil sistem netmeteringa jih bo tudi nov način obračuna.....

Js pa mislim, da bojo bolj presenečeni hašišarji, ko bo graf porabe ostal skrit pred distributerji.
Aja, sj levica je bolj flower-power politika. Vsaj tako mi deluje državni zbor.

Zgodovina sprememb…

Hmmm, a lahko zjebeš števec? Daš kak piskač ali kaj podobnega zraven?
Bo treba na aliju malo pobrskati.
Sicer moj tako ali tako ne dela, ampak ga znajo zrihtati do takrat.

Brazilci so eksperti v tem, povprašaj pri njih

Aha, oni bi luknjo pustili v omarici. Na moj strošek, seveda.

Sj ti dnar nič ne pomeni, si včeraj trdil.

Še velja. Ampak je plomba gor, mi lahko blokirajo dostavo štroma.
Kako bomo pa potem ponoči EV filali?

Gospod ::

Katera država je že uvedla isti ali podoben obračun omrežnine kot nas čaka drugo leto?
Lp.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gospod ()

Tale.

feryz je izjavil:

Kul. Birokrati se spomnijo eno norost, jo uzakonijo, folk bo šel pa jurje skozi okno metati.
Da bo rešil problem, ki ni obstajal, dokler ga niso birokrati izumili. Zgolj z namenom podražitve storitve.

Se strinjam.
Samo kaže da bo najbolje met otočno SE. In omrežje samo za backup z minimalno priključno močjo.

Iz principa da se zjebe cigane.

nekikr ::

Pozabljata, da potem v naslednjem koraku pride do obveznega štempljanja takih naprav in kakšnega dodatnega soglasja. Pa inšpektorjev in pregledovalcev takih naprav. Potem pride na vrsto jamranje kako so preobremenjeni, da jih je premalo. Nato pride nekdo, ki bo temu naredil red, sprejme dodatne pravilnike in dodatne obrazce, ljudi je spet premalo, JU se še malce razbohoti. In krog je sklenjen. Vsi preobremnjeni z delom, ki so ga sami sebi ustvarili in je sam sebi namen. Živele državne službe, živela državna uprava :)

Torej lastnoročno bom kriv za večji JS :))

shadow7 ::

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Δ3,5kW peak + DDV

Ni dovolj za 120 evrov, še večje vprašanje pa je kako lahko kar tako zmanjšaš peak za 3,5 kw.

Res je "zgolj" 117,41 EUR. Bom napisal drugače, da bo zgledalo manj ambiciozno kot znižati za 3,5kW. Znižati na 6 kW.
Se ti zdi še vedno zdi zelo ambiciozno zmanjšati peak 1 gospodinjstva na 6 kW?

Dej razloži to matematiko za 120 evrov. Jaz še na 60 komaj pridem.
Ja, meni je nemogoče znižat na 6. Že samo TČ mi potegne čez 5.

blok	€/kW/mesec	€/kW/leto
1	3,61		14,45 (nov-feb)
2	0,88		10,59
3	0,19		2,30
4	0,01		0,16
5	0,00		0,00
	sum		27,50
	×3,5		96,24
	+22% ddv	117,41

Sama poraba za ogrevanje je pod 3kW, razen kadar pregreva bojler. Slednje je non-issue, ker enostavno daš v blok 4/5.
Sušilni porabi 2,1kW, savna verjetno vsaj 4kW (še nisem meril). Kuha predstavlja omembe vredno porabo v 1. bloku zgolj okoli božiča in novega leta.

trancer01 ::

deco16 je izjavil:

Dobro, da vem, da je telefon enak avtu. Naslednjič se bom kar s telefonom odpeljal v mesto.:))

feryz je izjavil:

A spet je 150 evrov? Zadnjič je bil okrog 100EUR. Sem si enega ubodel za na lager. Če kdaj prav pride.

Tisto je bila black friday cena.

Utk ::

shadow7 je izjavil:

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Δ3,5kW peak + DDV

Ni dovolj za 120 evrov, še večje vprašanje pa je kako lahko kar tako zmanjšaš peak za 3,5 kw.

Res je "zgolj" 117,41 EUR. Bom napisal drugače, da bo zgledalo manj ambiciozno kot znižati za 3,5kW. Znižati na 6 kW.
Se ti zdi še vedno zdi zelo ambiciozno zmanjšati peak 1 gospodinjstva na 6 kW?

Dej razloži to matematiko za 120 evrov. Jaz še na 60 komaj pridem.
Ja, meni je nemogoče znižat na 6. Že samo TČ mi potegne čez 5.

blok EUR/kW/mesec EUR/kW/leto
1 3,61 14,45 (nov-feb)
2 0,88 10,59
3 0,19 2,30
4 0,01 0,16
5 0,00 0,00
sum 27,50
×3,5 96,24
+22% ddv 117,41

Sama poraba za ogrevanje je pod 3kW, razen kadar pregreva bojler. Slednje je non-issue, ker enostavno daš v blok 4/5.
Sušilni porabi 2,1kW, savna verjetno vsaj 4kW (še nisem meril). Kuha predstavlja omembe vredno porabo v 1. bloku zgolj okoli božiča in novega leta.

Aha, ti ne bi prestavil 3 kw v drug blok, ampak jih bi direkt izbrisal. Ne vem kolk je mogoče v realnosti že prestavit, kaj šele kar ukinit. Lahko pa fantaziraš o tem.

Kako je nekdo sploh prišel do 9 kw po vseh blokih, če pa samo en sušilc prestavi iz zime na poletje, pa je stvar rešena.
Nekateri čudaki jejo tudi ko ni božič, vsaj tako sem slišal.

Tako lahko jaz rečem, da bom prišparal 200 evrov, ker lahko bi vlekel 16 kw, pa jih ne bom. Sej jih niti nikoli nisem, ampak lahko pa bi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Nisem vedel, da tebi TČ dela 24/7 med sezono in ti predstavlja base load.

Ne rabi delat 24/7 da ti bo v decembru se enkrat vžgala v prvem bloku.

135466 ::

Tiste zasebne tech-savvy skripte mi niso šle iz zavesti, zato je tu zasilen pred-osnutek prototipa spletnega izračuna.

Tako nekako bi bilo uporabno ali ne? Razčlenitev pasov moči, izračun kazni po zadnji GizmoX formuli z zaokrožitvijo na koncu... Pripravi se tudi za Excel ali G-Sheets ali podobno.

Računanje je enostavno in v celoti client-side, dela tudi na mobilnih napravah... Letno je okrog 35k zapisov 15 minutnih meritev. Odjemi moči P+ so manjši ali nič, koliko sončna elektrarna proizvaja pred oddajanjem števca...

Podatki so iz datoteke v mojelektro.si .csv izvoz 15 minutnih moči za leto 2023, MM in GSRN anonimizirana - verjetno bi se dalo profilirati na osnovi razčlenitve pasov odjema moči. Presežki pasov so uporabni za ugotavljanje dogovorjene odjemne moči.

Če hoče kdo sodelovati / testirati / se materialno okoristiti na račun siromaka, ZS.

Evo zanimivost, če se malo igraš. GizmoX, če si vsaj približno pravilno predvidel formulo, izpij kakšno zajemalko cvička kozarec penine, dokler še smeš!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 135466 ()

Hitko ::

Kako se obračunava net metering v primeru menjave operaterja sredi leta?
Ali še vedno delajo izravnavo za celo koledarsko leto (poraba - oddaja) ali se v tem primeru naredi 2x v enem letu, pri vsakem operaterju posebej?
In kdo ti zaračuna porabo ali pobasa presežek, če se še vedno dela letno.

Naredi se presek in poračuna. Štartaš z nule.
Ali kako bi ti?

feryz je izjavil:

Ali kako bi ti?

Ni pomembno, kako bi jaz, zanima me, kako to naredijo, če že kdo ima izkušnje. Na prvo žogo je najlažje, da se poračuna ob prehodu. A včasih zakoni/pravilniki kako zadevo čudno predpišejo oz. kakega primera ne predpišejo in je siva cona. Je pa možno tudi letno poračunati in potem si oba operaterja delita proporcialno glede na število dni, pri katerem si bil. Samo bolj komplicirano za operaterje in manj za lastnika SE, ki mora v prvem primeru loviti pravi trenutek prestopa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hitko ()

je bil prav razloženo - tveganje se praviloma prenaša na (šibkejšo) stranko (na šiso deluje gravitacija, na denar pa ne) - zapre se račune potem pa sledi nova žajfnica.

Hitko je izjavil:

feryz je izjavil:

Ali kako bi ti?

Ni pomembno, kako bi jaz, zanima me, kako to naredijo, če že kdo ima izkušnje. Na prvo žogo je najlažje, da se poračuna ob prehodu. A včasih zakoni/pravilniki kako zadevo čudno predpišejo oz. kakega primera ne predpišejo in je siva cona. Je pa možno tudi letno poračunati in potem si oba operaterja delita proporcialno glede na število dni, pri katerem si bil. Samo bolj komplicirano za operaterje in manj za lastnika SE, ki mora v prvem primeru loviti pravi trenutek prestopa.

Z dnem ko greš drugam se poračuna. Zato je to zelo tvegano delat med letom. Če narediš marca, boš debelo plačal.

Hvala za odgovore. Potem se splača delati konec leta ali spomladi, ko prideš blizu nule.

DarwiN ::

Jaz sem presedlal letos v maju, takoj ko je letna proizvodnja presegla porabo. Prehod je bil izveden še tisti dan, ko sem jim dal zeleno luč.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zakaj pa sedlate? A imate kaj od tega?

DarwiN ::

Ja, pri E+ plačajo nekaj drobiža za viške (povezava do cenika) in pač dobim dobrih 100€ na koncu leta.. Boljše kot kamen v hrbet.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Pri Suncontractu pa se je dalo viške prenesti na drugo hišo/osebo (prejemnik plača le omrežnino). Danes so mi sicer rekli, da niso sigurni, da bo to veljalo tudi za leto 2024, da ima birokracija spet namen spreminjati pravilnike in zakone.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hitko ()

V tem primeru nekje 10% manj od izračunane dogovorjene moči bi še bilo smiselno, odsvetujem pač igračkanje z absurdnostmi, ker bo nepredstavljivo drago in bo v medijih nova tragedija... Stvar bo prešla v beto počasi, do konca leta bi znalo biti široko uporabno. Domnevati je sicer, da bo prostor pred parlamentom precej bolj 'obiskan', medijem navkljub.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

sicer bo pa treba zacet multiplicirat bakterije. :)

http://large.stanford.edu/courses/2016/...
In and Out

DarwiN je izjavil:

Ja, pri E+ plačajo nekaj drobiža za viške (povezava do cenika) in pač dobim dobrih 100€ na koncu leta.. Boljše kot kamen v hrbet.
OK, če se ti da.
Jaz bi, baje, lahko dobil 40 evrov na kartico. Pa sem prelen, da bi kliknil naj mi dajo kartico.

feryz je izjavil:

Pa sem prelen

Lenoba ni privilegij nas, navadnih siromakov.

Zgodovina sprememb…

««
34 / 106
»»