» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
33 / 106
»»

Invictus ::

99% špic se losaš, če nastaviš pravilno maksimalno moč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

shadow7 ::

In v našem primeru plačaš letno vsaj 120€ več kot bi zadostovalo z racionalnejšo hkratno rabo naprav.

Utk ::

No daj ta izračun kako prišparat teh 120 evrov. Ne da je to nek denar, ampak vseeno callam bullshit.

Δ3,5kW peak + DDV

kixs ::

Pri nas opazam spice po tusiranju. Bojler dela in punce fenajo... prakticno takoj na 4kW + ostale zadeve. Recimo toplotna okoli 1kW, ce pade v defrost porabi tudi 3.5kW v tisti minuti-dveh.

starfotr ::

laguna1 je izjavil:

Samo res, pa ne da bi se pritoževal, ampak me res zanima kakšna je tehnična obrazložitev, da med 14:00 in 16:00 v zimskem terminu ni blok1? A v tem času se res tako zmanjša obremenitev omrežja?????

Ne. Podatki so dostopni na Elesu. To je socialni korektiv ali subvencija. Dajmo ljudem nekaj drobtinic.

shadow7 je izjavil:

Δ3,5kW peak + DDV

Ni dovolj za 120 evrov, še večje vprašanje pa je kako lahko kar tako zmanjšaš peak za 3,5 kw.

starfotr je izjavil:

laguna1 je izjavil:

Samo res, pa ne da bi se pritoževal, ampak me res zanima kakšna je tehnična obrazložitev, da med 14:00 in 16:00 v zimskem terminu ni blok1? A v tem času se res tako zmanjša obremenitev omrežja?????

Ne. Podatki so dostopni na Elesu. To je socialni korektiv ali subvencija. Dajmo ljudem nekaj drobtinic.

Ja, dajmo ugibat kaj se bo zgodilo v teh dveh urah...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

feryz ::

Upajmo, da jim pregorijo žice. Da bo čimveč ljudi dalo vse na tajmerje. Pa naj se jebejo birokrati glupi.
Definitivno lahko pričakujemo nove špice, kot posledico tega. Verjetno jih bodo reševali z novimi bloki.

tony1 ::

starfotr je izjavil:

laguna1 je izjavil:

Tako je, delni razlog je, da se del proizvodnje ob 14h ugasne, delni pa socialni korektiv. Babica je še pomnila čase, ko je tako, kakšnih 30 let nazaj že bilo tako...

sbawe64 ::

Proizvodnja je povadi vsaj na 2 izmeni.
2020 is new 1984
Corona World order

tony1 ::

Piši vladi, prepričan sem, da se boš lahko kaj zmenil z njimi.

energetik ::

Invictus je izjavil:

99% špic se losaš, če nastaviš pravilno maksimalno moč.
In plačaš potem toliko več za "naročnino". Špice niso tak bavbav. Redkokatere trajajo res celih 15min. So pa, kot omenjeno bojler + fen po tuširanju, komot 4kW+ v trajanju 15min. Poleg ostalega.
vires in numeris

Tukaj je nekdo napisal kalkulator, pa se lahko malo poigraš s ciframi.

https://plesko.si/elektr/omreznina/

Če je vse prav naredil, potem se bo omrežnina podražila za več kot 6x. Brez penalov.
Kar lepa inflacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Baje je kar v redu, saj je parkrat popravljal zadevo.

Vceraj je prisla poloznica za november. Malo primerjave s prejsnjimi leti:

2020 November VT:356 MT:466 ET:822 97,81EUR
2021 November VT:316 MT:390 ET:706 80,66EUR
2022 November VT:230 MT:364 ET:594 97,44EUR
2023 November VT:221 MT:381 ET:602 105,80EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

Bizkit45 ::

kixs je izjavil:

2021 November VT:316 MT:390 ET:706 80,66€
2022 November VT:230 MT:364 ET:594 97,44€
2023 November VT:221 MT:381 ET:602 105,80€

~20% nižja poraba, ~20% višja položnica..nekdo je rekel da je šlo samo 10% gor :)

Če pa postaviš tisto, kar se absolutno ne splača, gre takole.

Nov. 2020: 95,39EUR (ET 694 kWh) 13,7c/kWh
Nov. 2021: 154,79EUR (ET 1.123 kWh) 13,7c/kWh
Nov. 2022: 9,83EUR (ET 1.003 kWh)
Nov. 2023: 7,80EUR (ET 1.030 kWh)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Moram tole moji pokazat, ce se bo kaj premislila :lol:

Ti si nekje na meji rentabilnosti. Če ti drugi delajo.
A za soglasje si oddal? To te nič ne boli.

135466 ::

Bizkit45 je izjavil:

kixs je izjavil:

2021 November VT:316 MT:390 ET:706 80,66EUR
2022 November VT:230 MT:364 ET:594 97,44EUR
2023 November VT:221 MT:381 ET:602 105,80EUR

~20% nižja poraba, ~20% višja položnica..nekdo je rekel da je šlo samo 10% gor :)

~55% pa res izgleda (105,80 €/602 kWh)/(80,66 €/706 kWh) = 0,176 / 0,114 za Nov 23/21
Hmm, to je precej ugoden indikator za odplačilno dobo SE...
Samo, kyrc če omrežje razpade, ker DES ni skrbel, samo denar si delil.

feryz je izjavil:

Ti si nekje na meji rentabilnosti. Če ti drugi delajo.
A za soglasje si oddal? To te nič ne boli.

Nisem, ker je moja apriori proti. Noce imeti nic na strehi - gasilci pa to...

Res tudi lega strehe ni idealna. Nizek naklon in smer V-Z. Pred kaksnimi 4-5 leti ni komplicirala, vendar je bilo odsvetovano glede na lego strehe - ne spomnem se vec od kateraga izvajalca (Petrol ali Gen-I sonce).

feryz je izjavil:

Splača, če narediš sam, kot si ti. Za tiste, ki bi dali naredit, je drugačna ekonomika. Sem že enkrat pisal - po trenutnih cenah plačam letno nekje 1200€ (energija+omrežnina, z DDV). Narejena SE, brez mojega dela, bi bila koliko, 12k?

Finta pa je, da če imam 12k vloženih v ACWI ETF, mi prinese v 10 letih zraven še dodatnih 14k. Torej če si naredim SE, vložim 12k, imam po 10 letih 0 na TRR in staro SE na strehi.
Če teh 12k pustim v ACWI, imam čez 10 let na računu 14k. Kaj je bolje, 14k na TRR ali 10let stara SE na strehi, naj presodi vsak sam.
Verjetno pa se bo računica malce spremenila, če se cene EE še dvignejo. Ampak ne dvomim, da se bo dvignila tudi cena investicije v SE.
vires in numeris

Bizkit45 ::

feryz je izjavil:

no zdaj pa pride
Nov. 2025/26 : ~25€ (ET 1MW - ker nisi nič manj/bolj potrošen)

life goes on, SE se še vedno NE splača, itn.

energetik je izjavil:

feryz je izjavil:

Splača, če narediš sam, kot si ti. Za tiste, ki bi dali naredit, je drugačna ekonomika. Sem že enkrat pisal - po trenutnih cenah plačam letno nekje 1200€ (energija+omrežnina, z DDV). Narejena SE, brez mojega dela, bi bila koliko, 12k?

Finta pa je, da če imam 12k vloženih v ACWI ETF, mi prinese v 10 letih zraven še dodatnih 14k. Torej če si naredim SE, vložim 12k, imam po 10 letih 0 na TRR in staro SE na strehi.
Če teh 12k pustim v ACWI, imam čez 10 let na računu 14k. Kaj je bolje, 14k na TRR ali 10let stara SE na strehi, naj presodi vsak sam.
Verjetno pa se bo računica malce spremenila, če se cene EE še dvignejo. Ampak ne dvomim, da se bo dvignila tudi cena investicije v SE.

14k si sproti dal za elektriko, ker nimaš SE?..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

135466 ::

energetik je izjavil:

Super, edino pravilno... Vedno boste eni na zgornjem robu lestvice in na spodnji strani lestvice mi drugi.

Petrol plačila
2020 1.045€
2021 1.571€
2022 870€ (1-7 816€ + 8-12 53€)
2023 133,63€ (december included)

SE 12kW, končni strošek 3.260€

V letu 2024 bo odplačana brez pardona in upoštevanja novih podražitev. Za katere vemo, da se bodo zgodile.
Se pravi nekje 2 leti in pol. Potem ne bo zgolj 7,5 prinašala dobiček, ampak 27,5 let. Vsaj.
Čisto primerljivo z zgornjim ETF. Oz. bolj zanesljivo kot ETF. Štrom bomo rabili ne glede na vse.

kriptobog ::

Lepa računica.

OK.d ::

feryz je izjavil:

Petrol plačila
2020 1.045€
2021 1.571€
2022 870€ (1-7 816€ + 8-12 53€)
2023 133,63€ (december included)

SE 12kW, končni strošek 3.260€

V letu 2024 bo odplačana brez pardona in upoštevanja novih podražitev. Za katere vemo, da se bodo zgodile.
Se pravi nekje 2 leti in pol. Potem ne bo zgolj 7,5 prinašala dobiček, ampak 27,5 let. Vsaj.
Čisto primerljivo z zgornjim ETF. Oz. bolj zanesljivo kot ETF. Štrom bomo rabili ne glede na vse.

Pa gasilce tudi;)
LPOK.d

hruske ::

feryz je izjavil:

Če je vse prav naredil, potem se bo omrežnina podražila za več kot 6x. Brez penalov.
Kar lepa inflacija.

Ne vem kakšne cifre si ti not dal, da naj bi se ti omrežnina povišala za 6x.

Omrežnina se bo zvišala tistim, ki imajo net-metering, ja, ampak ne za 6x.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Daniel ::

Kakor vzameš. Povišala se bo sicer cena priključne moči. Meni efektivno za skoraj 5x v zimskih mesecih. Poleti ne bo take razlike.

Pozabljate pa, da bo hkrati šla omrežnina na kWh na približno polovično ceno. Tisti, ki porabimo dokaj veliko (in enakomerno = TČ), bi znali biti na istem kot prej. Nisem pa še računal skupaj s to postavko.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Fury ::

Feryz - 12kw SE si naredil za 3.2k EUR? Kaj pa mas to zaeno opremo? To takoj postavim :)

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Δ3,5kW peak + DDV

Ni dovolj za 120 evrov, še večje vprašanje pa je kako lahko kar tako zmanjšaš peak za 3,5 kw.

Res je "zgolj" 117,41 €. Bom napisal drugače, da bo zgledalo manj ambiciozno kot znižati za 3,5kW. Znižati na 6 kW.
Se ti zdi še vedno zdi zelo ambiciozno zmanjšati peak 1 gospodinjstva na 6 kW?

Fury je izjavil:

Feryz - 12kw SE si naredil za 3.2k EUR? Kaj pa mas to zaeno opremo? To takoj postavim :)
Snađi se, rekao je Tito i... umro.
Lahko ti sicer spišem komplet investicijo, ampak ti ne bo kaj dosti pomagalo. Tudi jaz ne ne morem več ponoviti, čeprav so šle cene od takrat dol. Ob pravem času, na pravem mestu, se temu reče. Ko se vse poklopi.

shadow7 je izjavil:

Utk je izjavil:

shadow7 je izjavil:

Δ3,5kW peak + DDV

Res je "zgolj" 117,41 EUR. Bom napisal drugače, da bo zgledalo manj ambiciozno kot znižati za 3,5kW. Znižati na 6 kW.
Se ti zdi še vedno zdi zelo ambiciozno zmanjšati peak 1 gospodinjstva na 6 kW?

Dej razloži to matematiko za 120 evrov. Jaz še na 60 komaj pridem.
Ja, meni je nemogoče znižat na 6. Že samo TČ mi potegne čez 5.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

stara mama ::

Tole je ratalo ko prepucavanje, kateremu golf manj kuri. Eden trdi, da mu kuri 2 litra/100km, drug pa trdi, da pod 3 ni možn :))
Pa mislijo, da je zakon bil spisan okrog točno njihovega modela porabe in njihove TČ...
Kaj bo pa kmet s puhalnikom, šrotarjem in siloreznico? Bankrotiral ob prvi košnji?
Lokalni mizar? Manjša avtopralnica z 8kW aparatom za pranje?

Zgodovina sprememb…

Vsi našteti so elektro kriminalci po novem.
Priključek se jim bo zaplenilo, ker ni dovoljeno, da povzročajo špice v omrežju. Bruseljska direktiva tako pravi, baje. Čeprav velja samo v Bruslju in naši vukojebini.

stara mama ::

Že ni dost, da so po novem kravji prdci smrtonosni za planet in da znajo bit mineralna gnojila svinjsko draga, zdaj bo mogu še čakat na cenejši blok, ko mu bo za sosednjim hribom že grozil oblak da mu zmoči krmo :)
Pa piskači in releji in powerwalli in kake vse neumnosti so še padle v to temo?

Zgodovina sprememb…

A ni to na kmetih standardna oprema?
Baterije, switchi, releji, pametna štala in te fore?

Lonsarg ::

Na Amazon.de imas lustne polnilnice od 150€ dalje ki jih obesis na steno in imajo timer nastavitve, da recimo prides dam ob 18h in kliknes 6 ur zamude zacetek polnjenja da se polne ponoci.

trancer01 ::

Avto pač potrebuje neko količino elektrike, ki jo mora spraviti v baterijo v ustreznem času. Nobena "pametna" polnilnica ne more rešiti butaste energetske politike EU.

To da se EV avte polne ponoci je navadna kmecka pamet, neodvisno od energetske politike, ki je sicer res popolnoma neumna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ne bi vedel zakaj.
Ko se jaz trajbam z njimi naokrog, pridem iz službe in ga vštekam.
Nimam pojma, zakaj bi čakal do večera. Včasih tudi takrat rabi, s praznim si nimaš kaj dosti pomagati.

Avto moraš nujno polniti ponoči, tudi če ga rabiš še isti dan. Tako veli evropska pamet.>:D

Aha, štekam. Bruseljska in lonsargova.
Potem že mora biti res tako.

EV avto je pac kot mobitel, zjutraj je poln, za cez dan pa more zdrzat.

Za vecje voznje so tu hitre polnilnice, kot so pri mobitelih na voljo polnilniki v avtih kadar izjemoma vec navigacije uporabljas in rabis dodatno polnjenje sredi dneva.

To je svetovni generalni koncept, tudi za US Kitajce in se koga. EU nima nic s tem, taki pac so EV konceptualno v samem core. Povsod bodo hitre polnilnice drage in misljene zgolj izjemoma za daljse voznje ali pa ce si pozabil polnit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

tomaxxx ::

Ker nimam "pametne hiše" si bom omislil vsaj Shelly Pro 3EM, kjer lahko spremljam trenutno porabo celotne hiše in si tudi nastavim opozorilo če presežem "dogovorjeno" priključno moč, da ne omenjam tudi zgodovino porabe...
Mogoče še komu prav pride...

nejc_nejc ::

bom začel razmišljati o:

pa naj se hebejo.

Lonsarg je izjavil:

EV avto je pac kot mobitel, zjutraj je poln, za cez dan pa more zdrzat.

Za vecje voznje so tu hitre polnilnice, kot so pri mobitelih na voljo polnilniki v avtih kadar izjemoma vec navigacije uporabljas in rabis dodatno polnjenje sredi dneva.

To je svetovni generalni koncept, tudi za US Kitajce in se koga. EU nima nic s tem, taki pac so EV konceptualno v samem core. Povsod bodo hitre polnilnice drage in misljene zgolj izjemoma za daljse voznje ali pa ce si pozabil polnit.

Aja, jaz sem pa mislil, da ja avto prevozno sredstvo, mobitel pa sredstvo za komunikacijo, kako sem bedast.:))

deco16 ::

Sej je, ampak to z glave zbit, da je važno da je zjutaj poln je neki najtežjega spremenit v glavi folka.

Da vsak dan zjutraj poln. To je plus velikokrat in ne minus. Nič razmišlanja kdaj na pumpo, torej se bo podražalo, pocenilo itd.

Brezveze govort, mora met 1000km dosega ane, tko kot SSD mora bit pod 1€ na GB, pa ste rili v kameni dobi z mehanskimi diski še par let.
««
33 / 106
»»