» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
148 / 149
»»

MadMax ::

Bo ok trust us bro, vir se pa tudi najde. Saj dratkarji sami priznavajo težave.
Merilni del ni sporen, komunikacijski pa zelo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

feryz ::

mertseger je izjavil:

feryz je izjavil:

Agencija imam popolnoma prav.
Zakaj bi spreminjali krivičen sistem, ki praktično ničesar ne rešuje in bazira na napravah, od katerih jih polovica daje napačne in pomanjkljive podatke? Ali jih celo sploh ne da.

Vir? ali je trust me bro?, kolikokrat si že delal kalibracije ali umerjanje merilnih števcev?
Viri?
Pol Slovenije lepi tisto govno iz Mojega elektra, ki ni ničemur podobno.

Izvoli moj vir.
To se šteje kot špica. Ki bo vplivala na ceno v prvem bloku.
Čeprav je tudi slepcu jasno, kaj je narobe.
Mogoče bodo pa čez pol leta popravili. Do sedaj še niso.

mertseger ::

feryz je izjavil:

mertseger je izjavil:

feryz je izjavil:

Agencija imam popolnoma prav.
Zakaj bi spreminjali krivičen sistem, ki praktično ničesar ne rešuje in bazira na napravah, od katerih jih polovica daje napačne in pomanjkljive podatke? Ali jih celo sploh ne da.

Vir? ali je trust me bro?, kolikokrat si že delal kalibracije ali umerjanje merilnih števcev?
Viri?
Pol Slovenije lepi tisto govno iz Mojega elektra, ki ni ničemur podobno.

Izvoli moj vir.
To se šteje kot špica. Ki bo vplivala na ceno v prvem bloku.
Čeprav je tudi slepcu jasno, kaj je narobe.
Mogoče bodo pa čez pol leta popravili. Do sedaj še niso.

Torej v bajti nimaš nobenega porabnika več kot 2 kW, nobene pečice, grelca, pralnega, sušilnega, toplotne, klime ?
Meni ko toplotna greje vodo za legionelo dela +6kW dodatno k ostali. ampak imam nastavljeno za vikend ob 4h zjutraj tako da itak se nič ne šteje zraven

telexdell ::

mertseger je izjavil:

Torej v bajti nimaš nobenega porabnika več kot 2 kW, nobene pečice, grelca, pralnega, sušilnega, toplotne, klime ?
Meni ko toplotna greje vodo za legionelo dela +6kW dodatno k ostali. ampak imam nastavljeno za vikend ob 4h zjutraj tako da itak se nič ne šteje zraven

Matraš TČ s 6 kW za kaj? Legionela je vseskozi prisotna v vodi. Prekomerno pa se razmnoži v stoječi vodi s primerno temperaturo. Tako so nevarni slepi odcepi vodovodov in izpusti, kateri se redko uporabljajo. Z ligionelo se lahko okužiš aerosolno ne pa oralno. Torej lahko bakterije legionele ješ z žlico, ne smeš pa jih vdihniti. Aerosoli pa nastamejo zatadi vodnega kamna na tuših, mrežicah pip, puščanju cevi... Ko segreješ vodo v bojlerju alo jo segreješ po celotni vovovodni napeljavi? Če ti ob kaki pipi npr. kopalnici v mansardi katero redko uporabljaš temperatura ne naraste preko 50°C nisi naredil nič. Pa- ko temperatura v bojlerji pade na nekje 50°C in odpreš nekje v hiši toplo vodo pride v bojler legionela iz vodovoda. Ker ima ob segreti vodi mnogo boljše pogoje se začne veseli množiti...
Namesto da obremenjuješ TČ in omrežje raje občasno očisti vodnega kamna ali zamnejaj ročke na tuših in mrežice v pipah. Verjetnost okužbe bo manjša pa še videz lepši. Pa mimogrede- poznaš kak primer iz bližnje okolice ali kjerkoli iz zemeljske oble, da se je v gospodinjstvu kdorkoli okužil z legionelo.

PS na Feryjem diagramu pa manjka pika za konico med 7:46 in 8:00 tako je videti, da sta dve konici sešteti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

mertseger: zakaj legionela? A imate res tako velik bojler oz. tako malo porabo STV, da obstaja teoretična možnost za njo?

socialec ::

DamijanD je izjavil:

mertseger: zakaj legionela? A imate res tako velik bojler oz. tako malo porabo STV, da obstaja teoretična možnost za njo?

bom forumsko brutaliziran, če povem, ka je nam povedal glede tega de-legionelizacijskega postopka plačan post-garancijski oglednik...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

delavec44 ::

socialec je izjavil:

DamijanD je izjavil:

bom forumsko brutaliziran, če povem, ka je nam povedal glede tega de-legionelizacijskega postopka plačan post-garancijski oglednik...

Ne boš, povej. Jaz mogoče 1x na 2 leti zalaufam tisti program, pa še to ne vem če ni brez veze.

Sem se pa trudil pri načrtovanju, da so vse vodovodne cevi čim krajše in optimalno razpeljane. Tudi frekvenca porabe vode je kar velika.

a_borlak ::

Meni je program za legionelo izklopil, je rekel, da ničemur ne služi, če stalno točimo toplo vodo.

a_borlak je izjavil:

Meni je program za legionelo izklopil, je rekel, da ničemur ne služi, če stalno točimo toplo vodo.

Saj če je ne točiš, si mislim da tudi ta program ne koristi. Kaj ti pomaga v bojlerju 65°, če je v ceveh mrzla.

mertseger ::

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

Matraš TČ s 6 kW za kaj? Legionela je vseskozi prisotna v vodi. Prekomerno pa se razmnoži v stoječi vodi s primerno temperaturo. Tako so nevarni slepi odcepi vodovodov in izpusti, kateri se redko uporabljajo. Z ligionelo se lahko okužiš aerosolno ne pa oralno. Torej lahko bakterije legionele ješ z žlico, ne smeš pa jih vdihniti. Aerosoli pa nastamejo zatadi vodnega kamna na tuših, mrežicah pip, puščanju cevi... Ko segreješ vodo v bojlerju alo jo segreješ po celotni vovovodni napeljavi? Če ti ob kaki pipi npr. kopalnici v mansardi katero redko uporabljaš temperatura ne naraste preko 50°C nisi naredil nič. Pa- ko temperatura v bojlerji pade na nekje 50°C in odpreš nekje v hiši toplo vodo pride v bojler legionela iz vodovoda. Ker ima ob segreti vodi mnogo boljše pogoje se začne veseli množiti...
Namesto da obremenjuješ TČ in omrežje raje občasno očisti vodnega kamna ali zamnejaj ročke na tuših in mrežice v pipah. Verjetnost okužbe bo manjša pa še videz lepši. Pa mimogrede- poznaš kak primer iz bližnje okolice ali kjerkoli iz zemeljske oble, da se je v gospodinjstvu kdorkoli okužil z legionelo.

PS na Feryjem diagramu pa manjka pika za konico med 7:46 in 8:00 tako je videti, da sta dve konici sešteti.

Mimogrede, to je standardna nastavitev delovanja toplotne črpalke, evo samo zate iz navodil
"The factory default schedules the anti-legionella function once a week. This can be changed by the installer during start-up. The customer can also select the anti-legionella function at any time (e.g., for a domestic hot water tank in a holiday home where the electricity has been turned off for a long time)."

a_borlak je izjavil:

To ne bo držalo ker ne točiš tako tople vode, večina je nastavitve okrog 50 stopinj kar pa ni dovolj.

Zgodovina sprememb…

mertseger je izjavil:

Mimogrede, to je standardna nastavitev delovanja toplotne črpalke, evo samo zate iz navodil
"The factory default schedules the anti-legionella function once a week. This can be changed by the installer during start-up. The customer can also select the anti-legionella function at any time (e.g., for a domestic hot water tank in a holiday home where the electricity has been turned off for a long time)."

a_borlak je izjavil:

To ne bo držalo ker ne točiš tako tople vode, večina je nastavitve okrog 50 stopinj kar pa ni dovolj.

Vse nastavitve na vsakem aparatu, katerega kupiš so standardne. Na tebi pa potem je ali kdaj preklopiš kanal na TV ali pustiš standardnega. Na tebi pa potem je če spremeniš program na pečici ali pustiš standardnega. Na tebi je, da optimiraš ogrevalno krivuljo ali pustiš standardno. In na tebi je alu izklopiš program legionele ali pustiš standardno.
Pa vodo s TČ segrevati na 50°C ali več...Še ko sem imel plinski kotel sem jo ogreval na zgolj 45°C- ne izloča se vodni kamen, zato ni problema z vodnim kamnom na tušu in posledico strahu pred legionelo, vnuki se ne morejo opeči, če narobe odpro pipo, pa še manj energije se porabi. 12 kW toplotna moč TČ pa mi itak omogoča pretočno gretje vode, v primeru da bi moral napolniti banjo ali bazen za vnuke.

Zgodovina sprememb…

Jaz imam 37-43°C. Res pa 1x na teden dam na 50°C, ker je 300l drugače premalo :|

nekikr ::

Če bi jaz nastavil na 37°C bi bil po enem tednu spet samski.

J.McLane ::

Je tudi odvisno od tega kje imaš senzor temperature v bojlerju, na vrhu bo vedno bolj vroča voda kot pa na sredini, kaj šele na dnu. Ko na sredini doseže 37°, ima na vrhu verjetno že preko 40°.
Nam je pa všeč, da ni prevroča voda, ker veliko lažje na pipi dobiš prijetno temperaturo. Če me spomin ne vara imam nastavljeno na 43°, pa nikoli ne pride do tega, da bi dal do konca vročo in bi bila voda zgolj mlačna.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

tomaz- ::

enako, na 43 stopinj

Program za legionelo striktno ugasnjen vsa leta ,odkar imam toplotno

miko22 ::

Torej ta program lahko izključimo?
Pa čemu sploh ta program? Saj če se tuširaš pa je legionela not, se ne moreš okužit. Samo če bi to vodo spil. Kdo pa te pije vodo iz bojlerja?

miko: telexdell ti je zgoraj lepo napisal kako se okužiš - s pitjem zagotovo ne.

mirator ::

Hm, soodvisnost legionele z omrežnino?

T743 ::

Legionela program ja, sem rabil dve leti, da sem ugotovil kako se ga na ADAPT-u izklopi. Direktnega gumba za izklop res ni, ampak je v cloud vmesniku potrebno nastaviti frekvenco na 0. Nato pa je tudi na sobnem kontrolerju KT-2A v meniju legionela status izklopljen. Nisem pa probal tako, da bi ga samo izklopil na sobnem kontrolerju in nato preveril še v vmesniku, če je frekvenca ponastavljena na 0. Po defaultu se mi zdi je bilo nastavljeno na 30 dni in 60°C.
Sama temp. sanitarne mi pa niha, bolj je mraz višja je temperatura, ker je že temp. povratnega voda dovolj visoka.(45°C+)Torej je topla sanitarna le posledica ogrevanja. (povratni vod gre skozi kačo v zalogovniku sanitarne toplotne, ki jo imam posebej)
V kontrolerju sem tudi po malo brskanja našel podatke o skupni porabi za zadnja 3 leta. SCOP je tako 4,12, kar se mi zdi kar v redu, glede na neizolirano hišo in radiatorje.
Bi bil pa še bolj zadovoljen, če bi vse te podatke lahko videl tudi v spletnem vmesniku, da bi bilo vse na enem mestu, ker grafi o porabi po dnevih in ostali parametri so samo tam.
Prišel je tudi že račun za december, tudi tu sem pozitivno presenečen, kljub 80Kwh večji porabi kot lani (2,2Mwh od tega 1,65Mwh toplotna) je račun za 18% nižji.

miko22 je izjavil:

Torej ta program lahko izključimo?
Pa čemu sploh ta program? Saj če se tuširaš pa je legionela not, se ne moreš okužit. Samo če bi to vodo spil. Kdo pa te pije vodo iz bojlerja?
V resnici je ravno obratno, ampak ok.

svecka ::

Z legionelo se okužiš preko vdihavanja. Torej ko se tuširaš. Ne moreš jo dobiti preko pitja.

https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/...

T743 je izjavil:

Prišel je tudi že račun za december, tudi tu sem pozitivno presenečen, kljub 80Kwh večji porabi kot lani (2,2Mwh od tega 1,65Mwh toplotna) je račun za 18% nižji.

Še kar? Je bilo rečeno že nekajkrat, da je cena energije trenutno zamejena na nižjo kot je bila lansko leto in dejansko do konca feb25 profitirajo večji porabniki do nove dogovorjene moči (lahko se izračuna, do kolikšne porabe), potem pa se bo videlo, kako bo še zamejevala država davkoplačevalci glede na bližino volitev.

Ok o tom potom, saj to vem, da je zamejeno. Važno je da bo letošnja zima še notri, marca mi pa tudi poraba že pade, za drugo leto pa bodo že (vsaj upam)tudi paneli na strehi in baterija v kleti. Ni netmeteringa ampak računam, da bom izven ogrevalne sezone vseeno pokrit.

Magic1 ::

Sej po novem ti viške plačujejo 50%. Ni glih netmetering 1:1, a bolje kot nič. Paneli so rekordno pocen, daš četrtino več in si na istem celoletno gledano.
Magic

Na manjke pa omrežnino nabijajo. Tako da ni glih 50%.
Dobro, omrežnina na prenos je nizka. Vseeno pa je dodaten denar, ki še zbije tistih 50%.

sbawe64 ::

Koliko panelov daš lahko gor je odvisno od lokalne NN mreže, razen če imaš baterije in otočno delovanje.
2020 is new 1984
Corona World order

Koliko panelov lahko daš gor je odvisno od velikosti strehe in vrste razsmernika.
Samo od tega in nič drugega.

Huawei SUN5000- 8K bo, oddajati pa žal ne morem niti 1kw, če bi, bi sončna že stala ene 3 leta, panelov bo pa 21 zaradi subvencije, ki je pogojena z velikostjo baterije. Če se ne motim en sam string.
Ne vem če ne bi bilo bolje 2 stringa, sploh, če bi kasneje panele sam dodajal?

Definitivno zahtevaj da ti dajo vsaj kable not za drugi string, če imaš inverter v kleti. To načeloma naredijo zastonj. Da bi ti dali na dva stringa, te bo pa prišlo malo dražje, saj je nekaj več dela, materiala in prenapetostne zaščite. Samo če ne moreš nič oddajat, dvomim da je smiselno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Hvala!
Gledam podatke o tem razsmerniku naj bi podpiral na en string do 35 panelov oziroma max DC moč 12000W, kar bo pa zaenkrat več kot dovolj. Smiselno mogoče trenutno res ni najbolj, ampak mogoče se v prihodnje odpre možnost oddajanja, v kar sicer močno dvomim, zaradi pretankega dovodnega kabla, zaradi katerega tudi soglasje za netmetering ni šlo skozi. Na tem razvodu iz TP sta že dve sončni in to čisto na koncu kabla.
Ma vseeno naj bi se investicija pokrila v cca 9 letih ob trenutnem stanju.

Ti zelo pazi kakšen inverter vzameš. Ne vem kako dobro delajo simetrični (oddajajo na vse faze simetrično), če ne smeš oddajat. Verjetno boš rabil asimetričnega, ki so dražji.
Magic

Danes sem zvedel za nek "unikaten" pristop kako se bojevati proti omrežnini - nisem še preveril ali je to res ali ne: Nekomu v neki starejši hiši (kjer je elektro omarica znotraj hiše) so ponesreči TČ zvezali tako, da je priključena pred števcem :D

Po nesreči, pravi?

Po nesreči so se še nedavno vsi lokalni elektro šefi ogrevali na termoakumulacijske peči. V vsaki sobi ena.
Začuda so bile vse te peči, po nesreči, zvezane pred števcem.
Tako da gre za kar pogosto "nesrečo".
Zdaj se jih počasi odpravljajo, ker se daje števce tudi na kompletne veje, vgrajuje pamet in podobno. In se te nesreče kar same od sebe popravijo.

Le pri občanih so nesreče še vedno zelo pogoste.

Magic1 je izjavil:

Ti zelo pazi kakšen inverter vzameš. Ne vem kako dobro delajo simetrični (oddajajo na vse faze simetrično), če ne smeš oddajat. Verjetno boš rabil asimetričnega, ki so dražji.

Glede na specifikacije naj bi bil asimetričen ja. Vprašam še kaj v sosednji bolj primerni temi da ne ˇ"smetim" tu preveč, če mi kaj ne bo jasno.

Te nesreče se bo zdaj zelo hitro odkrilo, ko bodo vsi na pametnih števcih. Bodo lahko v 15mim intervalu preverili ali na eni veji od trafota vse štima. Take kazni bi morale bit kar brutalne, ker ti lahko zaračunajo za nazaj max obračunsko moč poleg kazni in manjko elektrike.
Magic

Trenutna rešitev preveč ugodna, če pogledaš Out of the box?

mirator ::

DamijanD je izjavil:

Danes sem zvedel za nek "unikaten" pristop kako se bojevati proti omrežnini - nisem še preveril ali je to res ali ne: Nekomu v neki starejši hiši (kjer je elektro omarica znotraj hiše) so ponesreči TČ zvezali tako, da je priključena pred števcem :D

Praviš, da si izvedel. Lahko sicer, da se je to zgodilo, vendar prvič dvomim, da po nesreči in drugič, jih bo ta po nesreči drago stal (ali pa jih je že). Sploh ne vem zakaj si s tako idejo prišel na forum?

Še to - mi smo sicer porabo že malo približali preteklo fiksno določeni dogovorjeni moči, nekaj pa še bomo.

Kot so danes zapisali na ministrstvu za okolje, je vladni poziv strokovno utemeljen, saj nova metodologija ni skladna z državnimi strategijami in nekaterimi evropskimi direktivami.

Po evropski direktivi o skupnih pravilih notranjega trga električne energije morajo regulativni organi zasledovati cilj spodbujanja in lažjega vključevanja elektrike obnovljivih virov energije v omrežje, so navedli. "Nova metodologija ne le, da tega cilja ne zasleduje, temveč njegovo doseganje celo zavira," ugotavljajo. Evropska direktiva o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije jasno določa, da se za samooskrbovalce ne smejo uporabljati nesorazmerne javne dajatve, niti se jim ne bi smelo naložiti nesorazmernih stroškov, saj bi se moral upoštevati njihov doprinos k podnebnim in energetskim ciljem, pravijo na ministrstvu.

Mnogi posamezniki, ki so investirali v nove tehnološke rešitve, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, električna vozila ali sistemi shranjevanja električne energije, so po mnenju vlade zaradi nove metodologije zdaj kaznovani z bistveno višjimi stroški omrežnine. "Ta sprememba je bila uvedena brez ustreznega prehodnega obdobja in brez ustrezne postopne uveljavitve, kar ustvarja novo finančno breme za gospodinjstva, ki so se odločila za trajnostno naravnane energetske rešitve. Tudi poslovnim odjemalcem ni bilo zagotovljeno ustrezno prehodno obdobje za prilagoditev," še ugotavljajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Magic1 je izjavil:

Te nesreče se bo zdaj zelo hitro odkrilo, ko bodo vsi na pametnih števcih. Bodo lahko v 15mim intervalu preverili ali na eni veji od trafota vse štima. Take kazni bi morale bit kar brutalne, ker ti lahko zaračunajo za nazaj max obračunsko moč poleg kazni in manjko elektrike.

Nič ne gledajo na manjko elektrike. Če po pomoti uporabljaš elektriko mimo števca se poraba obračuna tako, kot da bi ves čas od nastanka pomote pa do odprave pomote po kablu tekel maksimalno možen tok. Torej pri varovalkah npr, 3x25 računajo kot da 24/7 porabljaš energijo z močjo 18 kW ali 432 kWh/dan ali 13.400 kWh/mesec.

joez7 ::

Eno je pravilnik, drugo pa sodba.
https://forbes.n1info.si/posel/v-omrezn... tle so pihnili mimo, v predlogu manjka 1h med bloki - je en površn, drug pa ne prebere, tret pa potrdi... kje smo... iz dežja pod kap. Kapo dol.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

Eno je pravilnik, drugo pa sodba.
https://forbes.n1info.si/posel/v-omrezn... tle so pihnili mimo, v predlogu manjka 1h med bloki - je en površn, drug pa ne prebere, tret pa potrdi... kje smo... iz dežja pod kap. Kapo dol.

Pa pri naših sodiščih je sodba enkrat lahko še strožja kot pravilnik, drugič pa dobiš celo odškodnino ob istem pravilniku. Če bi bil zase ziher za drugo bi se že vseskozi motil>:D

Eles predlaga spremembe 3 namesto 5 blokov: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/eles...

mirator: ne mislit, da predlagam, da kdo to tako naredi. Sploh je pa pri večini objektov to skoraj nemogoče narediti brez nekega razbijanja. V tem dotičnem primeru je pa števec nekje v notranjosti hiše in možno, da monter sploh ni vedel, dela z dovodnimi kabli. Kar je tako ali tako problematično že zaradi varovalk... Tipo je ugotovil, da nekaj ne štima, ker števec ni zaznal povišane porabe, pa bi vsaj v decembru morala biti že očitna. Tako, da sem kar zirh, da v tem primeru gre za nenamerno napako

DamijanD je izjavil:

Eles predlaga spremembe 3 namesto 5 blokov: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/eles...

mirator: ne mislit, da predlagam, da kdo to tako naredi. Sploh je pa pri večini objektov to skoraj nemogoče narediti brez nekega razbijanja. V tem dotičnem primeru je pa števec nekje v notranjosti hiše in možno, da monter sploh ni vedel, dela z dovodnimi kabli. Kar je tako ali tako problematično že zaradi varovalk... Tipo je ugotovil, da nekaj ne štima, ker števec ni zaznal povišane porabe, pa bi vsaj v decembru morala biti že očitna. Tako, da sem kar zirh, da v tem primeru gre za nenamerno napako

Če so že odpravili napako pol tega ne preveč govorit okrog. Mogoče ne bo nobenih posledic, saj bo nemogoče ugotoviti na katerem odjemnem mestu je prišlo do ostekanja energije. Mogoče pa jo bodo pripisali statistični napaki...Drugič pa bolj previdno, saj so take napake lahko zelo drage.

DamijanD je izjavil:

To bo težko. Je na vroče priklapljal? Je ja moral varovalke ven vreč? Je na zunanji omarici priklapljal? Pa ma ključ?
Na našem koncu striktno pazijo, če zaznajo nepooblaščen poseg v omarici, dajo na omarico specialno ključavnico. Števec vsako prekinitev napajanja zatoži. Primerjajo z delovnimi nalogi ali zaznambami.
Mamo tak primer v soseski.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Kako pa na dolenjskem cela naselja priklopijo direktno na vod? Na vroče?

Utk ::

Najbrž je bil že dolgo prej narejen nek izvod pred števcem, monter TČ ga je pa pač ponucal. Če ni bilo tam neke strašne porabe prej, kdo bi pa opazil.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Ne morem verjet. Vsi objavljajo sliko 3 blokov, pa noben mojster ne opazi da ena ura manjka. Svet je res čisto zmešan in ne zna razmišljat.

miko22 je izjavil:

Ne morem verjet. Vsi objavljajo sliko 3 blokov, pa noben mojster ne opazi da ena ura manjka. Svet je res čisto zmešan in ne zna razmišljat.

Dejansko manjka ena ura ob vsaki spremembi blokov. A to je stvar percepcije, tako da ni nujno napačno. Bolj pomembno pa je, da so končno začeli razmišljati bolj realno- plačaš toliko, kot si v nekem mesecu porabil. koliko bo blokov, kdaj bodo je pa irelevantno.

miko22 je izjavil:

Pač sedma sila brez filtra pograbi in servira. Pa da ne bo kaka 7sila užaljena.
Le 7sila lahko doseže spremembe.
Je pa predlog za uporabnike slabši. Po starem si lahko nekako z 2. blokom vozil.
««
148 / 149
»»