Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
nejc_nejc ::
J.McLane ::
Veliko bolj logičen predlog, ki dejansko upošteva razmere na omrežju, ne pa to skropucalo zdaj, kjer so bili termini za bloke vzeti nekje iz ene riti, očitno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
nejc_nejc ::
nič niso bili iz rit.
bom drugače vprašal:
koliko je kombincij s 5 oziroma 3 ciframi?
ergo:
gdje je lakše kuhati bosanski lonac
še prevod za mlajše
kje se lažje kuha bosanski lonec
bom drugače vprašal:
koliko je kombincij s 5 oziroma 3 ciframi?
ergo:
gdje je lakše kuhati bosanski lonac
še prevod za mlajše
kje se lažje kuha bosanski lonec
Utk ::
Šli bodo okoli riti v žep. Nazadnje bo spet nek fiksen del in različne cene po treh blokih. Ful različno kot do lani ko smo imeli fiksni del in 2 bloka.
telexdell ::
Tri tarife so imela gospodinjstva že pred 50. leti. Bila je VT, MT in diregiran odjem. Tudi v industriji so pred kakimi 20 leti bile tri tarife: VT, MT in KT (konična tarifa). Bilo so že višje in nižje sezone... Za fdelovanje omrežja je treba zbrati nek denar, na kak način ga zberejo ni pomembno. Enkrat bo na boljšem en, drugič nekdo drug... Pomembno pa je, da sistem ni kretenski, kot trenutni je. Plačevati danes za nekaj, kar se je dogajalo pred dvema letoma z namenom, da se bo razbremenilo omrežje je zame kretensko. Ko pa se poleg omenjajo še penali katerih je osnova zgodovina je pa še večji kretenizem. Naj naredijo plačila po mesečni konici, ukinejo penale- bloke si pa zaradi mene lahko spreminjajo vsakih pet minut. Itak je količina denarja, katerega lahko poberejo z omrežnino omejena.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
joez7 ::
Sem si malo simuliral - vsak nov predlog je slabši. Na primer plačilo po mesečni konici, brez penalov - mi da večjo vrednost, kot pa penal v razredu do 1kW. Tut je važno, kako bodo obračunali - narediš presežek v bloku 4. zaračunajo ti vse bloke. Ali ukinejo vse bloke in zaračunajo po največji konici? rit je zadaj*z denarnico.
Tudi nov predlog treh blokov je slabši, 1. blok je skoz v področju moje porabe. Stari 2. blok je bil za jutranjo opoldansko in večerno konico.
Mam občutek, da nov sistem gre najbolj v nos distribuciji in ona dirigira nove predloge.
Tudi nov predlog treh blokov je slabši, 1. blok je skoz v področju moje porabe. Stari 2. blok je bil za jutranjo opoldansko in večerno konico.
Mam občutek, da nov sistem gre najbolj v nos distribuciji in ona dirigira nove predloge.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Sc0ut ::
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Ne morem verjet. Vsi objavljajo sliko 3 blokov, pa noben mojster ne opazi da ena ura manjka. Svet je res čisto zmešan in ne zna razmišljat.
Pač sedma sila brez filtra pograbi in servira. Pa da ne bo kaka 7sila užaljena.
Le 7sila lahko doseže spremembe.
Je pa predlog za uporabnike slabši. Po starem si lahko nekako z 2. blokom vozil.
Ti trije bloki so spet tako tako. 17.00 do 22.00. To je too much.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
joez7 ::
7sila je že umaknila stran. Na srečo so zaslonske slike - za spomin.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Sem si malo simuliral - vsak nov predlog je slabši. Na primer plačilo po mesečni konici, brez penalov - mi da večjo vrednost, kot pa penal v razredu do 1kW. Tut je važno, kako bodo obračunali - narediš presežek v bloku 4. zaračunajo ti vse bloke. Ali ukinejo vse bloke in zaračunajo po največji konici? rit je zadaj*z denarnico.
Kot sem zapisal- eni bloki so boljši za mene, drugačni za tebe, spet tretji... Da bo najboljše za vse je utopija. Obstajajo pa kretenizmi. Te naj črtajo ven, pol se pa borite za bloke kot si želite. Jaz se bom najverjetneje prilagodil, pa če se bodo spreminjali na 5 min.
Pa- nikar ne misli, da bo ta neumnost od novega sistema ostala taka kot je. Tako so naredili, da bi bila največji približek staremu. In pol bodo to spreminjali naprej tako, da bo novo stanje sicer malo hujše a še vedno najboljši približek staremu- ne temu od včeraj ampak tistemu takrat.Že prva sprememba tarif je to pokazala. Kljub temu, da so znižali prvi blok in malce dvignili drugi boš plačeval več, če je prvi blok najnižji, drugi in naprej pa višji. Pa razlika je le za tam 0,25 kW.
Sami bloki brez cen fiksnega in variabilnega dela ne pomenijo nič.
Če bi hoteli, da ljudje v konicah manj trošijo, bi moral takrat dvignit variabilni del, ne pa fiksni. To so osnove logike. Kolk doktorjev bi še rabili, da to skapirajo?
Če bi hoteli, da ljudje v konicah manj trošijo, bi moral takrat dvignit variabilni del, ne pa fiksni. To so osnove logike. Kolk doktorjev bi še rabili, da to skapirajo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Sami bloki brez cen fiksnega in variabilnega dela ne pomenijo nič.
Če imaš TČ in EV in zaradi tega porabiš MWh in MWh energije več prihraniš, če je omrežnina za energijo nižja. Moč je pa itak fiksna.Da o tem, koliko prihranijo lastniki polnilnic ca EV...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Jaz nisem egoistična pizda, da bi nečemu rekel "boljše" samo če jaz manj plačam.
Če nočejo da ljudje polnejo ob neki uri avte z 11 kw, naj ob tistih urah pač dajo višjo omrežnino. Na porabo v tistih urah, ne na neko 15 min špico pred dvemi leti, ne glede če ta mesec sploh kaj polneš ali ne.
Če nočejo da ljudje polnejo ob neki uri avte z 11 kw, naj ob tistih urah pač dajo višjo omrežnino. Na porabo v tistih urah, ne na neko 15 min špico pred dvemi leti, ne glede če ta mesec sploh kaj polneš ali ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Lonsarg ::
To bi bil super nacin, enormno boljsi. Da direktno vplivas na poloznico ko en dan necesa ne prizges v spici.
Ne pa blesava dogovorjena moc ki jo moras vnaprej napovedat tako da celo analizo delas, pa se pol odlocas kako nizko upas nastavit... Pa na konci reces fuck it in pac raje nic ne pazis kdaj prizigas pa za backup visje nastavis da ni penalov -> tak smo mi naredli za mamo ko so ji cirka 1kW previsoko nastavli dogovorjeno, rekli smo fuck it pa pustili previsoko nastavljeno ker ni nekega nacina da bi na zamesljiv nacin karkoli lahko pazila mama da ne gre cez nizjo vrednost, si je raje pustila ta backup 1kW v zameno da ne tvega penalov in pac ne rabi nic pazit.
Ne pa blesava dogovorjena moc ki jo moras vnaprej napovedat tako da celo analizo delas, pa se pol odlocas kako nizko upas nastavit... Pa na konci reces fuck it in pac raje nic ne pazis kdaj prizigas pa za backup visje nastavis da ni penalov -> tak smo mi naredli za mamo ko so ji cirka 1kW previsoko nastavli dogovorjeno, rekli smo fuck it pa pustili previsoko nastavljeno ker ni nekega nacina da bi na zamesljiv nacin karkoli lahko pazila mama da ne gre cez nizjo vrednost, si je raje pustila ta backup 1kW v zameno da ne tvega penalov in pac ne rabi nic pazit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
delavec44 ::
Jaz nisem egoistična pizda, da bi nečemu rekel "boljše" samo če jaz manj plačam.
In kaj enega netmetraša briga poraba?
Verjetno narobe razumem in misliš porabljeno moč, ne dejansko porabo energije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
hruske ::
Predvidevam, da to računaš z obstoječimi cenami tarif?
Po mojem ne moreš tega računat tako, ker so tarife prilagojene metodologiji. Če bojo moči že vnaprej nastavljene višje, bo tarifa nižja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Če ima kdo problem s tem kako so ure napisane, potem lahko tudi ti dve sliki pogleda:
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: hruske ()
DamijanD ::
Tehnično vprašanje (na temo kraje EE) - kje se meri "dobavljena" EE? Na vsakem izvodu TP ali na "vhodu" v TP ali ... ? Torej kje vse se ve kakšna moč se fura skozi?
Novi predlog ima eno zanimivo lastnost: ni več nižjega/višjega obdobja, ker dejansko ljudje ne morejo premakniti porabe iz enega v drugega.
Novi predlog ima eno zanimivo lastnost: ni več nižjega/višjega obdobja, ker dejansko ljudje ne morejo premakniti porabe iz enega v drugega.
Jap. Ukinitev sezon in obračunavanje po doseženi moči sta oz. bi bila korak v pravo smer, ker bi imel človek končno nekaj vpliva na končni izid, hkrati pa bi še vedno tvorno sodeloval v sistemu.
Po trenutnem režimu je človeku vseeno kaj se dogaja izven sezone, ko ni več bloka 1.
Bi si pa vseeno želel, da stvar obvelja do konca leta ali vsaj do konca nižje sezone, da vsaj vidimo koliko gnil je eksperiment.
Po trenutnem režimu je človeku vseeno kaj se dogaja izven sezone, ko ni več bloka 1.
Bi si pa vseeno želel, da stvar obvelja do konca leta ali vsaj do konca nižje sezone, da vsaj vidimo koliko gnil je eksperiment.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
socialec ::
Moderatorji bi lahko premaknili te ee-ev-izol-mkčn-omr-pomiv-pral-suš-pv-rekup-tč-wc iz Lože v neko 'bivanjsko' kategorijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Gaslighting se nadaljuje
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/kopa...
Ko vidim Kopača, vem da laže.
Ko enkrat dojameš, da levičar eno govori, drugo dela in nekaj petega naredi pol ti postane bolj jasen novi sistem omrežnine, kateri je povsem zgrešil svoj osnovni namen, da vsak plača toliko kot obremenjuje omrežje. Ker plačaš za nekaj iz preteklosti pač to koristiš, če že plačuješ. Če pa bi vedel, da boš naslednji mesec plačal več, če boš nekaj po nepotrebnem koristil boš pa skušal račun znižati.
Pa podobna stvar v zvezi z delom levičarjev je novi zakon o medijih. Govorijo, da bi naj izboljšal položaj medijev me pa bodo lahko oglobili z 100...500 €, če bom na SloTech napisal, da je novi sistem omrežnine kretenski, čeprav nisem medij.
a_borlak ::
Gaslighting se nadaljuje
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/kopa...
Ko vidim Kopača, vem da laže.
Ko enkrat dojameš, da levičar eno govori, drugo dela in nekaj petega naredi pol ti postane bolj jasen novi sistem omrežnine, kateri je povsem zgrešil svoj osnovni namen, da vsak plača toliko kot obremenjuje omrežje. Ker plačaš za nekaj iz preteklosti pač to koristiš, če že plačuješ. Če pa bi vedel, da boš naslednji mesec plačal več, če boš nekaj po nepotrebnem koristil boš pa skušal račun znižati.
Pa podobna stvar v zvezi z delom levičarjev je novi zakon o medijih. Govorijo, da bi naj izboljšal položaj medijev me pa bodo lahko oglobili z 100...500 €, če bom na SloTech napisal, da je novi sistem omrežnine kretenski, čeprav nisem medij.
S tem zadnjim delom si zgrešil tako, da bolj ne bi mogel. Pokaži, kje v zakonu to piše, da te bodo lahko oglobili po novem zakonu? Po starem so te lahko, Janša je takrat nazaj praktično uvedel zdaj že pozabljeni 133. člen.
sbawe64 ::
Kopač 2013
Kako smo zafurali TEŠ 6, 17 julija, 2013
Spomnimo se začetka vladno-šaleškega desanta na javno mnenje glede šestega bloka termoelektrarne Šoštanj. Vladni energetski direktor Janez Kopač je pojasnjeval usodno energetsko odvisnost Slovenije od TEŠ 6 s tako plastičnimi izrazi, kot so "8-urni energetski mrki", Uroš Rotnik, direktor TEŠ, pa še nedavno denimo tako: ""Že zdaj smo 30-odstotno odvisni od uvoza. Brez šestega bloka pa bi se ta uvozna odvisnost povečala na čez 50 odstotkov".
Kako smo zafurali TEŠ 6, 17 julija, 2013
Spomnimo se začetka vladno-šaleškega desanta na javno mnenje glede šestega bloka termoelektrarne Šoštanj. Vladni energetski direktor Janez Kopač je pojasnjeval usodno energetsko odvisnost Slovenije od TEŠ 6 s tako plastičnimi izrazi, kot so "8-urni energetski mrki", Uroš Rotnik, direktor TEŠ, pa še nedavno denimo tako: ""Že zdaj smo 30-odstotno odvisni od uvoza. Brez šestega bloka pa bi se ta uvozna odvisnost povečala na čez 50 odstotkov".
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Razumem, da se MSM tega 'ne spomnijo', da pa se AM (alternativni mediji) ne spomnijo, je pa hecno.
sbawe64 ::
Nov dan, nova ideja:
Eles predlaga tri časovne bloke, ministrstvo za okolje zavrača očitke o pritiskih na agencijo
Eles predlaga tri časovne bloke, ministrstvo za okolje zavrača očitke o pritiskih na agencijo
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
WTF!?
Kumer: Omrežninska metodologija, takšna, kot je danes, ima karakter kaznovalne narave
Metodologija za obračun omrežnin prinaša dodatne finančne obremenitve, ki se zdijo kaznovalne predvsem do vseh tistih, ki so že vlagali svoj denar v čiste tehnologije, je poudaril minister za okolje Bojan Kumer.
Kumer: Omrežninska metodologija, takšna, kot je danes, ima karakter kaznovalne narave
Metodologija za obračun omrežnin prinaša dodatne finančne obremenitve, ki se zdijo kaznovalne predvsem do vseh tistih, ki so že vlagali svoj denar v čiste tehnologije, je poudaril minister za okolje Bojan Kumer.
paradajzos ::
WTF!?
To je res. Najprej te prepričujejo, da vložiš precej denarja, nato pa - ko si vložil in poti nazaj ni več - ti pa spremenijo pogoje na načine, ki izničijo tvojo investicijo.
In ko ti bojo naslednjič predstavili neko agendo, jim boš rekel, naj se kavsnejo nekam.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
Serijsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: paradajzos ()
svecka ::
paradajzos je izjavil:
WTF!?
To je res. Najprej te prepričujejo, da vložiš precej denarja, nato pa - ko si vložil in poti nazaj ni več - ti pa spremenijo pogoje na načine, ki izničijo tvojo investicijo.
In ko ti bojo naslednjič predstavili neko agendo, jim boš rekel, naj se kavsnejo nekam.
Ja to je res. Nekateri se spomnimo kako so najprej hvalili kurilno olje da je to prihodnost in poceni ogrevanje, nato paleti in sedaj sončne elektrarne v kombinaciji z Toplotno črpalko.
Vsi se spomnimo kako je bilo, moj stric je vse to zamenjal in vsakič ko je zamenjal se je nategnil ker so šle cene gor v višave, kot če bi ostal na drvah od vsega začetka.
Drugače pa je tale izjava vlade samo PR stunt. Pred tem pa so na vladi 2 leti vedeli in celo javno na njihovi strani hvali novi sistem kako bo pravičen.
Osebno sem celo nekako vesel, da je agen-rs javno podala ideje za dodatno porabo ee v smislu opravičevanja poviševanja pravično obračunanih omrežnin letnim netirancem... Nekaj je precej koristnega, nekaj je res udobje samo po sebi, nekaj pa čista fensijada... Pač odvisno od zornega kota in domišljije :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Unilseptij ::
se vedno ne vem, kaj je problem... spet se bunijo bogatasi z el. avti, toplotnimi crpalkami, in kaj vem kaj se vsem... revez, ki se ogreva na drva/olje, se vozi s kolesom/avtobusom in ima tisti ubogi hladilnik in pralni stroj, pa naj solidarno placuje za vse to, cesar nikoli ne bo imel, v imenu zelenega prehoda itd.... namen omreznine ni subvencioniranje tezkih porabnikov, to naj se ureja drugace, ce se ze mora, namen omreznine je pravicno porazdeliti stroske omrezja gleda na njegovo dejansko uporabo in to ni nobeno kaznovanje. In ja, seveda niso mogli upostevati vcerajsnjih podatkov, ce so z novo metodologijo zaceli ze 2 leti nazaj, to je nekaj, kar se da popraviti, nikakor pa resitev ni vrnitev na prejsnje stanje, ki pac ni posteno in bo z leti samo se manj postena.
Ce bo treba kaj spremeniti, bodo pac spremenili, bombonckov kot je net-metering itd. pa pac ne bo vec, ker jih je morala se evropska komisija priznati kot nepostene.
Ce bo treba kaj spremeniti, bodo pac spremenili, bombonckov kot je net-metering itd. pa pac ne bo vec, ker jih je morala se evropska komisija priznati kot nepostene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
Unilseptij je izjavil:
se vedno ne vem, kaj je problem... spet se bunijo bogatasi z el. avti, toplotnimi crpalkami, in kaj vem kaj se vsem... revez, ki se ogreva na drva/olje, se vozi s kolesom/avtobusom in ima tisti ubogi hladilnik in pralni stroj, pa naj solidarno placuje za vse to, cesar nikoli ne bo imel, v imenu zelenega prehoda itd.... namen omreznine ni subvencioniranje tezkih porabnikov, to naj se ureja drugace, ce se ze mora, namen omreznine je pravicno porazdeliti stroske omrezja gleda na njegovo dejansko uporabo in to ni nobeno kaznovanje. In ja, seveda niso mogli upostevati vcerajsnjih podatkov, ce so z novo metodologijo zaceli ze 2 leti nazaj, to je nekaj, kar se da popraviti, nikakor pa resitev ni vrnitev na prejsnje stanje, ki pac ni posteno in bo z leti samo se manj postena.
Če želiš celovito informacijo se ne smeš zanašati le na en vir, kateri logično daje v ospredje svoje vidike. Naš sistem netmeteringa je bil najbolj sporen v točki, da se viški proizvedene energije ne obračunavajo. Šele na drugem mestu je bila uporaba omrežja po nižji ceni.
Če se želi nek segment vzpodbuditi bolj, kot se to izvaja samodejno so pač potreben subvencije. Če bo interes po več SE potem bodo potreben nove subvencije, če se bo hotelo to pokriti. Subvencije pač pomenijo neko ugodnost- tako ali drugačno. Drugače bo pač ostal le pri interesu.
Pa če niso mogli uporabiti včerajšnjih podatkov, zakaj pa mi računajo dogovorjeno moč po konicah, katere sem dosegel okrog 15 decembra 2023?
Unilseptij je izjavil:
Saj ni problem, samo v naprej naj povejo, kakšni so pogoji, ne pa da nategujejo, zdaj se pa vrhuuunski menedžer in ekipa delajo bedake, “bili smo zavedeni”. Če je vrhunski dr. menedžer elektroenergetik bil zaveden, kako naj bi navadni državljani vedeli?
Levakarski fake forum.
Serijsko.
Serijsko.
Vsakomur, ki ima par mozganskih celic, je jasno, da distribuirana omrezja, odvisna od vremenskih in sezonskih vplivov, ne morejo zagotavljati enakomerne moci cel dan oz. celo sezono, torej postane pomembno, kako se uravnava poraba. Jaz sem sicer prvi, ki pravi, da koncnega porabnika ne bi smelo zanimati ali sije sonce oz. piha veter, ko razmislja, kdaj naj pere (ali pa polni svoj avto), ampak to je mozno doseci samo, ce imamo stabilne vire, neodvisne od vremena (premog, nafta, plin, jedrska)... ce tega pac nocemo, potem moramo nekako uravnavati porabo in stimulirati porabnike, da odjem planirajo takrat, ko je elektrika na voljo po nizji ceni. Ali pa naj pac vec placajo.
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
Točno to sem že imel napisano, pa si me prehitel
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
tema je o zagotavljanju moci, ki je seveda direktno povezana z omrezjem.
Zgodovina sprememb…
Unilseptij je izjavil:
Vsakomur, ki ima par mozganskih celic, je jasno, da distribuirana omrezja, odvisna od vremenskih in sezonskih vplivov, ne morejo zagotavljati enakomerne moci cel dan oz. celo sezono, torej postane pomembno, kako se uravnava poraba. Jaz sem sicer prvi, ki pravi, da koncnega porabnika ne bi smelo zanimati ali sije sonce oz. piha veter, ko razmislja, kdaj naj pere (ali pa polni svoj avto), ampak to je mozno doseci samo, ce imamo stabilne vire, neodvisne od vremena (premog, nafta, plin, jedrska)... ce tega pac nocemo, potem moramo nekako uravnavati porabo in stimulirati porabnike, da odjem planirajo takrat, ko je elektrika na voljo po nizji ceni. Ali pa naj pac vec placajo.
Trdiš, da na vladi ljudje nimajo “par možganskih celic” (ali da jih nimajo več, ker so zdaj za nevtralizacijo novega sistema omrežnin)?
Levakarski fake forum.
Serijsko.
Serijsko.
deco16 ::
Ja ampak proizvodnji viri nimajo čist nič s tem, razen da SE razmbremenjujejo NV omrežje, ravno takrat ko je to najbolj obremenjeno
Če mi ne proizvedemo zadost lahk komot kupimo.
To nebo rešilo da bo NV omrežje metalo varovalke ven ker trafoti ne zmorejo.
Dejte ločit pojme prosim pol pa o možganskih celicat pisat prosim.
Če mi ne proizvedemo zadost lahk komot kupimo.
To nebo rešilo da bo NV omrežje metalo varovalke ven ker trafoti ne zmorejo.
Dejte ločit pojme prosim pol pa o možganskih celicat pisat prosim.
svecka ::
torej če imaš porabo 0 celo leto, na kakšen način obremenjuješ omrežje? In sedaj taki ki obremenjujejo omrežje zelo malo na leto (vikend recimo) ali še to ne plačujejo 10x več sedaj kot prejt na račun omrežnine. Ali pa na prazno stanovanje, ki ima porabo manj kot 100kw na leto.
to je samo navaden nateg, da se pasivno krade denar ki niso nič krivi za obremenitve omrežja.
to je samo navaden nateg, da se pasivno krade denar ki niso nič krivi za obremenitve omrežja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svecka ()
ce imas porabo nic, potem se odklopi od omrezja in to je to, pa ne bos placeval nic .
Zgodovina sprememb…