» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
147 / 148
»»

Lonsarg ::

Kak je potem cenik za prekoračitev? Je blo že nekje pa mi nikjer ne uspe z googlom najti, uradni SODO cenik nima nikjer posebaj postavke za presežno moč.

Fora je da so idio... precej preveč nastavili dogovorjeno moč, zdaj bi pa rad optimiziral pa ne vem a pride dražje 1kW večja dogovorjena moč ali 5 prekoračitev vsega skupaj v 3 mesecih? 5 konic gre do cirka 5.5kW, nastavili so pa 6.3 in zdaj sem v dilemi al znižat na 4.5 (5 prekoračitev) al na 5.5.(0 prekoračitev).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

delavec44 ::

Ena enostavna formula. 8-)

https://www.uro.si/prenova-omreznine/pr...

Glej primer izračuna na dnu.

feryz ::

A se rad delaš norca iz davkoplačevalcev, ups, sry, elektroplačevalcev?
Kot kuštravi in godina.

To je izračun, s katerim bi imelo probleme kakih 95 procentov slovenske populacije. Optimističnih 95 procentov.

Ko bi se le samo jaz delal norca.

Za davke ne smemo imeti referenduma, ne vem pa zakaj ga za to nimamo (nismo imeli). Ker je agencija samostojen organ?

socialec ::

Pa se niso že neki družbenoomrežni izračunatorji že lotili tega in je bilo menda tudi po tv omenjeno že kar lep čas nazaj? Se je pravilnost izračunov preverila s takratnimi izračuni agencije? To naj ljudstvo samo izračunava ali vlaga v vsakega od tistih kalkulatorjev brez poznavanja formule, če hoče preveriti pravilnost računov?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Nope.
Referendum ni mogoč, ker štrom ni javna ali socialna dobrina, ampak kapitalistična.
Kot bi imel referendum za ceno kokakole. Ne gre pa konec.

NuMaN ::

feryz je izjavil:

Nope.
Referendum ni mogoč, ker štrom ni javna ali socialna dobrina, ampak kapitalistična.

Zakaj pa smo ga lahko imeli za vodo?

Se da brez štroma preživeti? Seveda, je pa socialni samomor.

feryz je izjavil:

Nope.

Bi si mislil, da za ceno energije to drži. Pa ravno to vlada regulira.

Za ceno omrežnine bi ga pa po moje lahko imeli. SODO (ELES) je državni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Lastništvo firme nima veze z izdelkom.
Tako imajo v Evropi in tako smo se, baje, odločili. Da je štrom tržno blago.

Utk ::

Zakaj smo ga pa skoraj imeli za jek2?
Kar se mene tiče ga ne rabimo. Kdor hoče jek2, ga naj plača po tržni ceni, ker elektrika iz njega bo definitivno prišla po tržni ceni.

Kar se tiče tebe in mene, ja.
Kar se tiče tistih, ki opletajo z mojim in tvojim denarjem, je pa malo drugače.
Sicer pa oni mislijo, da je ta denar njihov, torej gre v bistvu za privat naložbo.

Bizkit45 ::

Razumem, da je strom drazji, uvoz izvoz in globalni trg. In nekdo mora to regulirati neodvisno..predvidevam.
Ne pa da nabijejo omreznino, ki pa nima veze s stromom na globalnem trgu, ampak infrastrukturo za katero 30 let niso skrbeli, ceprav je denar bil (najverjetneje).
In sedaj mora folk z lastnim stromom placavati to kazen..

bf4ed ::

Bizkit45 je izjavil:

Razumem, da je strom drazji, uvoz izvoz in globalni trg. In nekdo mora to regulirati neodvisno..predvidevam.
Ne pa da nabijejo omreznino, ki pa nima veze s stromom na globalnem trgu, ampak infrastrukturo za katero 30 let niso skrbeli, ceprav je denar bil (najverjetneje).

Zakaj vsi omenjate da niso skrbeli za omrežje?
Seveda so. Pri nas na vasi (in dveh sosednjih) so pred 3-5 leti zamenjali trafo in potegnili vse dovode pod zemljo. Vsakemu so postavili zunanje omarice za števec, na zunanjo fasado ali samostoječo na parceli.
Ulična razsvetljava vse nove luči in lesene drogove zamenjali za betonske ali železne.

Elektro Maribor/Prekmurje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

A res ne razumeš, ali se samo delaš, da ne razumeš?
To so otročja vprašanja.
Ampak ok, za popestritev so dobra.

dripac ::

bf4ed je izjavil:

Zakaj vsi omenjate da niso skrbeli za omrežje?
Seveda so. Pri nas na vasi (in dveh sosednjih) so pred 3-5 leti zamenjali trafo in potegnili vse dovode pod zemljo. Vsakemu so postavili zunanje omarice za števec, na zunanjo fasado ali samostoječo na parceli.
Ulična razsvetljava vse nove luči in lesene drogove zamenjali za betonske ali železne.

Elektro Maribor/Prekmurje

Pa ne vem no... meni se tudi zdi da se vlaga minimalno, toliko kot se mora da je ok, da ljudje imajo doma štrom. Vsekakor pa manj kot bi se moralo glede na agendo ki se fura.

Mislim na zeleni prehod - elektrifikacija voznega parka.

MojsterX ::

pri nas je bila pb vsakem snegu prekinjena elektrika za več ur. In to že 10+ let. Res dobre investicije na omrežju, sam flikanje. Pa dobivam elektriko iz glavnega vozlišča za dolenjsko.

telexdell ::

Bizkit45 je izjavil:

Za vsako leto so naredili plan vlaganja v omrežje in na osnovi tega postavili ceno omrežnine za tisto leto. Kot je za plansko gospodarstvo običajno se zato, ker nihče ne odgovarja potem denar potroši za vse kar drugega, tisto kar se pa ni naredilo pa se da v plan za naslednje leto. In ker se razen načina obračuna omrežnine ni spremenilo nič drugega- še vedno isti ljudje delajo iste plane lahko le bedak pričakuje, da se bo rezultat spremenil, če bo vedno ponavljal isto delo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Cilj fikusov je novih 100 tisoč TČ v prihodnjih petih letih. Jeeeeee.
Hkrati pa se derejo, za kako osovražene, potratne in problematične stroje gre.
Ampak subvencije bodo pa vseeno talali za to.
Omrežninarji že ploskajo.

feryz je izjavil:

Osovražene pri tistih, kateri jih nimajo in problematične zato, da imajo opravičilo kasirati več še nekako sprejmem. Da pa so potratne si ga pa pihnil mimo- seveda če se ne šališ?.

a_borlak ::

Kajpavem, TČ v normalno izolirani hiši s talnim gretjem, ki ni pasivna dela s cca 2kW. V kakšni starejši, neizolirani, z radiatorji pa lahko tudi 8, 10kW. Problem je, ker ljudje, ko gredo v prenovo hiše najprej naredijo najcenejšo stvar in to je menjava načina ogrevanja, potem se morda lotijo fasade, oken, strehe ... a vsaka od teh stvari doprinese bistveno več. Ampak to je druga tema.

Sicer pa, je kdo že predlagal, kakšni naj bi bili njegovi omrežninski bloki, kako z omejitvami, preseganjem moči, itd?

bm1973 ::

feryz je izjavil:

Sam vedno bolj razmišljam, da bom šel kar nazaj na kurilno olje...

Si bom konec zime naredil malo izračuna...

Bajta izolirana, tako da ne vidim problemov v veliki porabi. Pa tudi mi dol vidi. Tistega jurja na sezono za ogrevanje bom že dal... zeblo me ne bo...

nekikr ::

Jaz bi isto naredil na tvojem mestu. Niti pod razno ne bi dal 2€ več za omrežnino, ker je to nateg, raje bi menjal vse skupaj za kurilca. To je super ideja.

socialec ::

Sama cena električne energije je menda do konca feb25 zamejena/znižana - bo potem povsem deregulirana/tržna?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Lonsarg ::

EU zakon govori o striktni ločitvi omrežja od elektrike in o tem da je elektrika striktno tržno blago (potem so sicer ob energetski krizi vseeno dovolili začasno regulacijo cen, sam to dovoljenje se kmalu izteče).

Skratka omrežje je popolnoma v domeni države.

Elektrarne pa tudi niso forcali da ne smejo bit državne, le forcali so da tudi ČE je državna mora na trgu prodati in ne direktno. Bi bilo veliko bolje da bi šli korak dlje in forcali da tudi lastništvo ne sme biti državno, potem res ne bi rabili JEK2 referenduma :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

link_up ::

jah ogrevanje na elektriko je sicer super, ker vprasanje kako bo s C-energenti. Recimo plin je ponorel...od zacetka novembra do danes je ze 500+ evrov...prideta pa se dva racuna po 250, potem pa po 150 in pocasi dol...norci. :) In to za zelo dobro izolirano bajto (30cm izolacije). Ce grem na TC si moram omisliti se baterijo in celotno povezljivost z agregatom oz. soncnico...talnega pa nimam, tako da 2kW poraba je pomoje nedosegljiva...
In and Out

GregiB ::

link_up je izjavil:

Ce grem na TC si moram omisliti se baterijo

Ne vem, koliko bi ti to pomagalo... Npr. v decembru sem v omrežje od proizvedenih 333kWh spustil borih 63kWh... Glih za 2 noči delovanja TČ...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

ne gre toliko za samozadostnost, gre bolj za to, da lahko baterijo ob izpadih polnim z agregatom in jo potem trosim s par kW.
In and Out

mertseger ::

link_up je izjavil:

jah ogrevanje na elektriko je sicer super, ker vprasanje kako bo s C-energenti. Recimo plin je ponorel...od zacetka novembra do danes je ze 500+ evrov...prideta pa se dva racuna po 250, potem pa po 150 in pocasi dol...norci. :) In to za zelo dobro izolirano bajto (30cm izolacije). Ce grem na TC si moram omisliti se baterijo in celotno povezljivost z agregatom oz. soncnico...talnega pa nimam, tako da 2kW poraba je pomoje nedosegljiva...

500€ nisem dal jaz lansk leto za ogrevanje in toplo vodo s TČ pa imam za ogrevanje 240m2 bajte. In to s 20 cm izolacije in starimi okni.

nekikr ::

Ti ne, tvoja mami, ki očitno plačuje račune, pa. Ali pa uživate na 17°C in se tuširate vsak konec tedna s hladno vodo.

hruske ::

a_borlak je izjavil:

Kajpavem, TČ v normalno izolirani hiši s talnim gretjem, ki ni pasivna dela s cca 2kW. V kakšni starejši, neizolirani, z radiatorji pa lahko tudi 8, 10kW. Problem je, ker ljudje, ko gredo v prenovo hiše najprej naredijo najcenejšo stvar in to je menjava načina ogrevanja, potem se morda lotijo fasade, oken, strehe ... a vsaka od teh stvari doprinese bistveno več. Ampak to je druga tema.

Sicer pa, je kdo že predlagal, kakšni naj bi bili njegovi omrežninski bloki, kako z omejitvami, preseganjem moči, itd?

Marsikdaj je bolj ugodno najprej zamenjat način ogrevanja, ker se ti na tak način najbolj zniža letni strošek. Kar se tiče TČ je vprašanje samo kako velika je povrišina oddajnikov toplote znotraj stavbe, vse ostalo je manjšega pomena. (Talno super, radiatorji malo manj super.)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hruske ::

Lonsarg je izjavil:

EU zakon govori o striktni ločitvi omrežja od elektrike in o tem da je elektrika striktno tržno blago (potem so sicer ob energetski krizi vseeno dovolili začasno regulacijo cen, sam to dovoljenje se kmalu izteče).

Skratka omrežje je popolnoma v domeni države.

Gradnja, vzdrževanje in obratovanje omrežja je s koncesijo podeljeno sistemskemu operaterju, ki je zdaj za oba - prenosni in distribucijski sistem - ELES d.o.o., ki je v državni lasti. Lahko bi to koncesijo podelili tudi firmi, ki je v zasebni lasti, če bi tako želeli, nič ne preprečuje.

Lonsarg je izjavil:

Elektrarne pa tudi niso forcali da ne smejo bit državne, le forcali so da tudi ČE je državna mora na trgu prodati in ne direktno. Bi bilo veliko bolje da bi šli korak dlje in forcali da tudi lastništvo ne sme biti državno, potem res ne bi rabili JEK2 referenduma :)

Elektrarne lahko kupcu na debelo prodajajo energijo tudi mimo javnega trga, z medsebojnimi pogodbami, če se znata prodajalec in kupec zmenit. Je pa res, da vedno lahko oba vidita cene na javnem trgu, in se lahko en odloči, da bo nabavil na javnem trgu, ker je ponudba ugodnejša.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

ne vem, ce je kaj hujsega, kot v tlak montirat cevi z vodo...
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

joez7 ::

a_borlak je izjavil:

Tle ti misliš toplotno moč?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

nekikr je izjavil:

Ti ne, tvoja mami, ki očitno plačuje račune, pa. Ali pa uživate na 17°C in se tuširate vsak konec tedna s hladno vodo.

Ne moja"mami" ker je že zdavnja v penziji, nisem jaz otrok kot si ti, sem že dlje časa zaposlen kot si pa ti star. V hiši imamo pa 22,5 konstantno temperaturo ker tako pač toplotne najbolje delujejo. Tuširamo se zaenkrat še vsak dan.

telexdell je izjavil:

Osovražene pri tistih, kateri jih nimajo in problematične zato, da imajo opravičilo kasirati več še nekako sprejmem. Da pa so potratne si ga pa pihnil mimo- seveda če se ne šališ?.
Kamorkoli se obrneš, se omrežninarji derejo, da bodo najbolj naj... tisti s toplotnimi črpalkami in da so te krive za višje račune.
Kaj sem torej narobe napisal?

Kaj si jaz mislim in kako je v resnici, ni pomembno v tej navezi.

MojsterX ::

Seveda so najebali tisti s toplotnimi črpalkami. Prejt račun skoraj 0 in obljube o povrnitvi investicije v 10 letih. Sedaj pa položnice po 100€ samo na račun omrežnine in 0 povrnitev investicije. Dober nateg.

Joke on them. Jaz sem vrgel dol panele in čisto dobre toplotne črpalke. Zdaj po gozdu dračje nabiram...

nejc_nejc ::

MojsterX je izjavil:

Seveda so najebali tisti s toplotnimi črpalkami. Prejt račun skoraj 0 in obljube o povrnitvi investicije v 10 letih. Sedaj pa položnice po 100€ samo na račun omrežnine in 0 povrnitev investicije. Dober nateg.

a ti to empirično ali matematično ali izza šanka

misso ::

jabe je izjavil:

misso je izjavil:

Novi obračun: 336,52EUR+ 3x 10k plina 31,60EUR = 94,80EUR
Obračunska moč 4kw
4 mesecev VT 4x 22,93830EUR = 91,75322EUR
8 mesecev NT 8x 5,30642EUR = 42,45139EUR

Minimalna obracunska moc za 3x25 je 4,6kW.

Sem zajebal in popravljam
Obračunska moč 4,6kw
4 mesecev VT 4x 26,37905EUR = 105,5162EUR
8 mesecev NT 8x 6,10239EUR = 48,81910EUR

Mam isto
Obračunska moč 4,6kw
4 mesecev VT 4x 26,37905EUR = 105,5162EUR
8 mesecev NT 8x 6,10239EUR = 48,81910EUR

Močna, patentirana tehnologija
Patentirana tehnologija EZWatt Pro vašemu domu zagotavlja stalen, stabilen električni tok, ki povečuje učinkovitost, zmanjšuje onesnažujočo elektriko, zmanjšuje energetske izgube in znatno zmanjšuje račune za energijo do 70%.

nejc_nejc je izjavil:

Patentirana tehnologija EZWatt Pro vašemu domu zagotavlja stalen, stabilen električni tok, ki povečuje učinkovitost, zmanjšuje onesnažujočo elektriko, zmanjšuje energetske izgube in znatno zmanjšuje račune za energijo do 70%.

Je to direktna reklama?

E, to. Jaz sem vrgel panele dol in montiral to pred toplotno črpalko. Ne bo mene nihče jebal...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Je to direktna reklama?

če bi bla, bi dal gor link, da bi še bolj razsvetliv kupce8-), a hočeš, da ga prpopam?

nejc_nejc je izjavil:

Ker zaseda vtičnico pomeni, da ne moreš vanjo vključiti npr. toplotne črpalke. Na ta način prihraniš 100% energije, kateri bi drugače porabila TČ na tej vtičnici, sama naprava pa porabi zgolj 30% energijo, katero bi drugače TČ. Ergo 70% prihranka>:D>:D

nep
to kar ti govoriš je predlanski model 2023
lanski 2024, dela wajrles, a ne vidiš modrih krogcev okoli patentirane naprave?

miko22 ::

Agencija imam popolnoma prav.
Zakaj bi spreminjali krivičen sistem, ki praktično ničesar ne rešuje in bazira na napravah, od katerih jih polovica daje napačne in pomanjkljive podatke? Ali jih celo sploh ne da.

Ne tukaj se vidi moč SKOJ proti tamladim.

feryz je izjavil:

Agencija imam popolnoma prav.
Zakaj bi spreminjali krivičen sistem, ki praktično ničesar ne rešuje in bazira na napravah, od katerih jih polovica daje napačne in pomanjkljive podatke? Ali jih celo sploh ne da.

Vir? ali je trust me bro?, kolikokrat si že delal kalibracije ali umerjanje merilnih števcev?
««
147 / 148
»»