» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
54 / 175
»»

RedDrake ::

Mato989 je izjavil:

Vse imaš prav, ampak problem je ker že desetletja plačujemo omrežnino pa ni denarja za take zadeve prihranjenega ali to že menjano vnaprej, zato se pa omrežnina plačuje kajne.

Normalno, ker porušene daljnovode palčki zastonj nazaj popravljajo.
Pa drevje ob teh istih daljnovodih čistijo škrati in dobre vile.
Ves material in orodje Superman iz prihodnosti dostavi.
Transformator se tudi nikoli noben ne pokvari (to je 150+ let star tech ki je tako izpiljen da deluje brez okvar tudi po 100+ let).
Strele so pa dokumentirano benigen pojav, ki se elektro omrežja izogiba, ker sta beer budya.
Ipd ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

telexdell ::

RedDrake je izjavil:

Transformator se tudi nikoli noben ne pokvari (to je 150+ let star tech ki je tako izpiljen da deluje brez okvar tudi po 100+ let).
Strele so pa dokumentirano benigen pojav, ki se elektro omrežja izogiba, ker sta beer budya.
Ipd ...

Za udar strele obstaja požarno zavarovanje.
Za porušen steber obstaja viharno zavarovanje.
Za iztrošeno opremo obstaja amortizacija.
Za jahte in vikende na morju pa obstaja omrežnina:):)

PS malce sarkastično a žal dokaj blizu resnice. Kljub plačevanju imrežnine in nadomestil za priklop se v omrežje ni vlagalo več, kot je bilo nujno potrebno. So pa povprečne plače in nagrade v energetiki daleč nad povprečnimi plačami v državi. Če kdo misli, da bo nov način kasiranja to spremenil je optimist kot tisti, kateri v zapisu OBESI SE vidi zgolj OBE SISE.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

RedDrake je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Vse imaš prav, ampak problem je ker že desetletja plačujemo omrežnino pa ni denarja za take zadeve prihranjenega ali to že menjano vnaprej, zato se pa omrežnina plačuje kajne.

Ipd ...

Če imaš vse prav naj Elektro dokaže da je vsak cent od omrežnin porabil za nadgradnje in vzdrževanje in 0 za

1. nagrade
2. neumnosti kot so službeni telefoni (to se naj fianncira iz drugegap oslovanja)
3. neumne pogodbe
4. ipd

Sem spada samo plača neposredno zaposlenih ki odpravljajo napake in postavljajo
Material in oprema za to
Vodja ki usklajuje in koordinira
strošek priprave plač
Še kakšna malenkost.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

hruske ::

DarwiN je izjavil:

Po tem kalkulatorju sodeč bo uporabnik z ~10Mwh letne porabe in 6kw bloki plačal:
a) ~120€ VEČ omrežnine na leto kot doslej, če ima sončno elektrarno
b) ~160€ MANJ omrežnine na leto kot doslej, če nima sončne elektrarne

Ni to mal sumljivo? Točka a mi je že dolgo jasna, ampak da bodo navadni Srečkoti po novem plačevali toliko manj omrežnine? Kaj nekomu smrdi denar? Ga ne potrebujejo za nadgradnjo omrežja?

Ne, količina zbranega denarja iz omrežnin bo približno enaka kot do sedaj, ne glede na to, da nekateri plačujejo več in nekateri manj. Skupna vsota omrežnine se ne bo povišala, vsaj ne dokler distributerji ne vlagajo več v nadgradnje.

DarwiN je izjavil:

Sem prepričan, da je ta znižana omrežnina zgolj neke vrste začasna subvencija gospodinjstvom, dokler so cene elektrike podivjane.

Ne, to ni subvencija. Omrežninarjem je vseeno koliko energije ti preneseš po kablu, ki je že položen, to njih (in tudi tebe) stane najmanj. Oni dobijo največ plačano za to, da kabel obstaja.

Ta omrežnina bo ostala za naslednjih nekaj let.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

kriptobog ::

Jaz bi po izracunu placal 83eur manj kot sedaj. V treh mesecih nekaj penalov, ampak max penale mi je naracunalo 1,6eur/mesec. Kar vredu :)

nekikr ::

p.s.: je pa to kar lepa brca v mednožje lastnikom SE, če bodo tisti brez sončnic prihranili tudi do 300EUR in več na leto v primerjavi z lastniki SE. Seveda v primerjavi s starim sistemom.

Razloži to prosim. Prej sem recimo plačeval 2100€ na leto za elektriko. Potem z net meteringom nekih 100€ na leto. Zdaj, s tem novim sistemom, brco v mednožje, štrikom za vratom, puško na licu itd. bom plačal pa nekih 230€ na leto. Ne vem no, meni se še vedno zdi ta računica zelo v redu.

Utk ::

Elektrarna se še zmeraj bolj splača kot 2 leti nazaj, to so pa naredili da tisti, ki so izviseli, lahko za šankom pametujejo kako zdaj itak tudi oni plačujejo, večjo omrežnino kot mi celo elektriko:)

DarwiN ::

Ne, sej vse štima. Nov režim bo bolj pravičen in je nujno potreben.. Ampak bo za povprečnega lastnika SE naredil razlike za ~300€ (sončičarji +150€, navadni Frančeki -150€).. Sprejemljivo, ampak upam, da ne bodo v prihodnosti še dodatno udrihali po lastnikih SE.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Ja, minus 150, pa jurja več za sam štrom kot 2 leti nazaj.

mertseger ::

Naprej se ni menjalo ker se pač ni pričakovalo da bo politika tako obrnila zadevo. Takih zalog denarja nima pa nihče, mogoče imate malo zgrešene predstave kako bajne so številke omrežnine. Mimogrede inženir ki ima npr na elektro Ljubljana 1500€ neto plače je lahko kar precej vesel. Tiste številke ki se ponekod pišejo nimajo veliko z realnostjo. Gen-i, Borzen, HSE....je čisto nekaj drugega o čemer mi tu govorimo sedaj. Posodobitev omrežja kot si je vlada (ta in prejšnja) zamislila zeleni prehod bo stala 4 milijarde €. Pa računaj koliko omrežnine je treba za to.

Bizkit45 ::

ta tema gre bolj v smeri SE/nonSE. Tisti s SE dejansko nekaj računajo in evalvirajo kakšna bo nova omrežnina, nakar tisti brez SE samo navijajo, da bi po žepu udarili tiste s SE. Katastrofa.

Posodobitev omrežja kot si je vlada (ta in prejšnja) zamislila zeleni prehod bo stala 4 milijarde €. Pa računaj koliko omrežnine je treba za to.

V Sloveniji imamo čez 1 mio avtov, ki zapravijo vsaj jurja povprečno za gorivo. To je cca milijarda. 4 milijarde je drobiž.
To elektriko bomo že plačali, pustimo denar, bolj je vprašanje, če so oni sposobni dostavit.

ReRMh ::

Bizkit45 je izjavil:

ta tema gre bolj v smeri SE/nonSE. Tisti s SE dejansko nekaj računajo in evalvirajo kakšna bo nova omrežnina, nakar tisti brez SE samo navijajo, da bi po žepu udarili tiste s SE. Katastrofa.

tudi na forumu financ imaš takšne premožne privoščljive agresivneže, državnemu subvencioniranju in odobritvah s strani lokalnega elektra navkljub... kaj hočeš, v Schellenburgu si menda lahko montirajo samo balkonske panele...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ReRMh ()

DarwiN je izjavil:

Sprejemljivo, ampak upam, da ne bodo v prihodnosti še dodatno udrihali po lastnikih SE.

Na nek način so že udarili po samooskrbnih.

SunContract je decembra veselo paradiral okrog zmage nad Borzenom in regulatorji. Borzen je hotel "zaplenit" presežke proizvodnje energije pri samooskrbnih, da bi lahko s presežki pokrival stroške izravnave energije.

Januarja je Borzen objavil nova pravila o trgu z EE in te pustijo viške dobaviteljem, ampak jim nalagajo tudi stroške izravnave. Samooskrbni se po novem štejejo v merjen odjem, če so za to tehnične zmožnosti. Posledica tega je, da morajo dobavitelji od februarja dalje za vse samooskrbne izravnavati bilanco na 15-minutnem intervalu, to so prej počeli na letnem nivoju. Povedano drugače: po novem imajo dobavitelji s samooskrbnimi višje stroške, ker prevzemajo energijo od njih v nižji, dobavljajo pa jo jim v višji sezoni, izravnavo pa morajo delati na 15-minutnih intervalih.

Poglavitni razlog za spremembo je uvedba nove omrežnine, ki premika veliko večino odjemalcev iz nemerjenega v merjen odjem. Merjen odjem pomeni, da mora dobavitelj za vse svoje merjene odjemalce delati izravnavo energije na 15-minutnem nivoju, pri nemerjenem pa se izravnava dela letno. Posledica za trg je, da če je bilo prej v nemerjenem odjemu 950.000 odjemalcev in od tega samooskrbnih 50.000, bi jih brez te spremembe ostalo v nemerjenem odjemu med 50.000 in 100.000 tistih, ki nimajo pametnega števca oz. jim ta ne deluje, ter samooskrbni. Če je prej prišel 1 samooskrbni na 20 odjemalcev, bi zdaj prišel 1 na 1 ali 1 na 2. Res ni pravično, da bi moral nek nič kriv posameznik nositi stroške izravnave energije samo zato, ker mu distributer še ni namestil pametnega števca ali če le ta zaradi kakršnih koli detajlov ne deluje.

Seveda je situacija podobno slaba, če si dobavitelj, ki je s svojo ponudbo ciljal predvsem na samooskrbne in če je tvoj poslovni model temeljil na izkoriščanju ugodnega regulativnega okvirja, ki je omogočal, da je razliko v ceni med nižjo in višjo sezono absorbiral nekdo drug. Potem si pač prisiljen uvajat dodatne postavke na račun, npr. SunContract pravi temu "strošek za izravnavo finančnih odstopanj" (PDF cenika).

Kakor koli obračamo, sončna elektrarna ni brez tveganj. Zgradit 11kWp sončno elektrarno pri letnem odjemu npr. 6MWh je 2x predimenzionirano. Direktno si izpostavljen spremembam v omrežnini, posredno pa še drugim regulacijam kot je npr. ta sprememba v pravilih trga z elektriko.

Zato ponavadi rečem, da naj se ne gradi prevelike sončne elektrarne. Žal to preteklo leto skoraj ni bilo možno, saj se te je marsikateri izvajalec izognil, če si nisi ciljal kar na maksimum - 0,8-kratnik varovalk. Saj razumem, imeli so dovolj drugega dela. Čeprav manjša elektrarna morda ne bo pokrila vseh stroškov, se bo pa investicija bolj zagotovo in hitreje povrnila. Država sicer poskuša stvar naredit spremembe čim manj boleče, ampak ne se slepit, da bo nekdo, ki investira v sončno elektrarno, imel celotno življenjsko dobo elektrarne nespremenjene pogoje obratovanja.

Na kratko: ne pričakovat, da je investicija brez tveganj.

Zgodovina sprememb…

rafkocare ::

Ali kdo ve, kaj je razlika pri Gen-i pri viru energije?
100% sonce, voda ali jedrska, je dejansko kaj razlike v ceni?

blaz5 ::

rafkocare je izjavil:

Ali kdo ve, kaj je razlika pri Gen-i pri viru energije?
100% sonce, voda ali jedrska, je dejansko kaj razlike v ceni?

1 eur dodatka na sonce ali hidro. Jaz sem zato izbral jedrsko, ki ne stane nič dodatno.

rafkocare ::

Aha, hvala, bom tudi jaz jedrsko zbral, ker ne vidim smisla.

Invictus ::

DarwiN je izjavil:

Ne, sej vse štima. Nov režim bo bolj pravičen in je nujno potreben.. Ampak bo za povprečnega lastnika SE naredil razlike za ~300€ (sončičarji +150€, navadni Frančeki -150€).. Sprejemljivo, ampak upam, da ne bodo v prihodnosti še dodatno udrihali po lastnikih SE.

Tipična slovensaka fovšija revežev...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

miko22 ::

Dajte mi pojasnite zakaj bodo lastniki SE plačevali po novem obračunu več?
Saj ne bo se jim zaračunala oddajna moč, ali pač?
Prevzem pa se itak računa enako kot tistim brez SE.

Ali sem kaj spregledal?

T743 ::

Pa saj v bistvu ne bodo plačevali več, le prihranek bo za nekaj % manjši in ROI se malo podaljša, kar je pa pri življenski dobi 15+ itak skoraj vseeno.

miko22 je izjavil:

Ali sem kaj spregledal?

Prevzeta moč se bo zaračunala. Ne bomo plačevali več kot tisti brez SE, ampak zdaj ne plačujemo skoraj nič.

T743 je izjavil:

Pa saj v bistvu ne bodo plačevali več, le prihranek bo za nekaj % manjši in ROI se malo podaljša, kar je pa pri življenski dobi 15+ itak skoraj vseeno.

Moja elektrarna še niti 3 leta ni stara in bo tudi po teh podražitvah matematika bistveno boljša kot takrat ko sem jo postavljal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Prevzeta moč se bo zaračunala. Ne bomo plačevali več kot tisti brez SE, ampak zdaj ne plačujemo skoraj nič.

vseeno je dobro širše pogledati...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: hruske ()

ijeee, ubogemu in deprivilegiranemu siromaku bi radi še forumske poste brisali... tako to je pa, če si revež, tlačen iz vseh strani...

feryz ::

Politiki in politični gospodarstveniki se delajo norca iz ljudi in jih siromašijo.
Sami pa se bodo kmalu razpočili od vsega pokradenega denarja.
To in nič več.

Ok, kdor je ekstra neumen, verjame politikom, da so neke sončnice, vetrnice in podobne gluposti krive za to.
Ampak mora biti, poudarjam, ekstra neumen.

feryz je izjavil:

Ok, kdor je ekstra neumen, verjame politikom, da so neke sončnice, vetrnice in podobne gluposti krive za to.
Ampak mora biti, poudarjam, ekstra neumen.

kaj pa je krivo, če ne sončnice, ko je največja oddaja? saj pa zato so dali najdražji blok 1 na poletje, mislim... ne bi rekel, da bi dali nadražji blok 1 pozimi.

Tako je, sončnice in električni avti, to je krivo. Sončnice, ki poleti oddajajo in zato mora bit pozimi draga omrežnina, pa električni avti, ki porabijo tolk kot malo močnejši sesalc, pa še pri vsaki hiši so vsaj 3.

ReRMh je izjavil:

ijeee, ubogemu in deprivilegiranemu siromaku bi radi še forumske poste brisali... tako to je pa, če si revež, tlačen iz vseh strani...

Ta in tvoja objava pred to sta k debati o omrežnini doprinesli ... manj kot nič. Vključno s tem mojim odgovorom na to. Smet je smet, menda je jasno, da jo bom vrgel v koš.

Razmerje zrnje / pleve je že nekaj strani ekstremno nizko ampak meni se niti ne ljubi več za glavo prijemati, ko kaj preberem, ti pa kar udejanjaj Pepelko :D

Zgodovina sprememb…

Drugi tudi mečejo smeti po tleh, zato boš še ti?

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

Drugi tudi mečejo smeti po tleh, zato boš še ti?

Seveda, jaz še mastno pljunem po tleh, zakaj bi bil boljši, če sem revež? :D

OK, daj tam reci onim snagatorjem, da to pobrišejo, če mi še ukinejo account, se bo že našel workaround.

SlavkoP ::

miko22 je izjavil:

...

Plačilo moči: max(oddajna, prevzemna)
Oddajanje je toliko močno, kot je močna SE, seveda le za nekaj opoldanskih uric,
prevzem pa je bolj enakomeren preko vseh 24 ur, zato je moč prevzema manjša.

telexdell ::

SlavkoP je izjavil:

miko22 je izjavil:

...

Oddajanje je toliko močno, kot je močna SE, seveda le za nekaj opoldanskih uric,

Če imaš prav, koliko potem plačajo omrežnine TEŠ, pa JEK pa...ko enako oddajajo energijo v omrežje kot SE na sosedovi strehi? Pa, če bi res plačevali omrežnino od kje bi pa dobili denar zanjo? Edini prodajni produkt je elektrika. Torej bi morali vsaj za toliko, kot plačujejo omrežnino dvigniti ceno elektrike ali bi pač tolkli izgubo in hitro bankrotirali. In, če bi za toliko dvignili ceno elektrike kot je omrežnina, kdo bi jo plačal- ali tisti, kateri proizvaja elektriko ali tisti, kateri jo porablja?
Omrežnina se plačuje izključno za prevzeto energijo. Pa moč katero jemljemo iz omrežja niti slučajno ni enaka vseh 24 ur. Ravno zato so naredili bloke- da bi ob visokih tarifah zmanjšali odvzeto moč in jo nadoknadili ob nizkih tarifah.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

SlavkoP je izjavil:

miko22 je izjavil:

...

Popolnoma jasno je, da je tvoja izjava neumnost. Oddaja se ne plačuje:

6. člen

(zavezanci za plačilo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem)

(1) Omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem plačujejo uporabniki sistema, ki iz omrežja prevzemajo električno energijo na posameznem prevzemno-predajnem mestu. To so:

- končni odjemalci, priključeni na prenosni oziroma distribucijski sistem;

- uporabniki sistema, ki shranjujejo energijo in jo ponovno oddajajo v sistem.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek je zavezanec za plačilo omrežnine tudi dobavitelj, ki po distribucijskem vodu, ki prečka državno mejo, oskrbuje z električno energijo odjemalce zunaj Republike Slovenije. Elektrooperater obračunava omrežnino glede na evidentirane količine prevzete električne energije iz sistema na prevzemno-predajnem mestu.

(3) Proizvajalci kot uporabniki prenosnega oziroma distribucijskega sistema ne plačujejo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem, razen kadar prevzemajo električno energijo iz sistema.

(4) Uporabniki sistema ne plačujejo omrežnine za tisti del električne energije, ki je bila proizvedena za prevzemno-predajnim mestom in porabljena za lastni odjem.

Net-metering bodo imeli po novem nekoliko višje položnice, ker so deležni ugodnosti, da ne plačujejo omrežnine na energijo (na kWh). Če je bil prej delež omrežnine po moči (na kW) npr. okrog 20% in bo po novem okrog 40%, se jim višina omrežnine podvoji zaradi tega, ker je delež energije po moči večji. No, še vedno bodo plačevali precej manj kot nekdo, ki sončne elektrarne nima ... :)

Lonsarg ::

Ja tko na oko bodo po novem net-metering uporabniki imeli šenkane zgolj cirka 33% omrežnine, do sedaj so pa imeli šenkane cirka 66% omrežnine (pač moč ni šenkana in moč je do sedaj predstavljala tretjino omrežnine sedaj pa bo predstavljala cirka dve tretjini). Tisti ki bodo po novi shemi ko ne bo več net-meteringa omrežnine pa bo šenkane 0% omrežnine. Skraka dejansko so s spremembo cenika naredili, da ne bo neke razlike če si po stari ali novi.

Pa tok so dali v marketing da se mudi z oddajo vlog ;) Ampak dobro 30% omrežnine je še vedno nek bonus, recimo 10EUR na mesec za enega klasičnega uporabnika. Prav bi seveda bilo da še to sčasoma ukinejo seveda, in najbrž tudi bodo. So pač šli postopoma da se ne bodo preveč bunili :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

celje ::

ja prav bi bilo....

kdaj boste skapirali, da če želite in privoščite vse najslabše drugim, tudi vam ne bo z rožicami postlano?
kurčeva foušija in nesposobnost, na prvem mestu v Slo.

pa mater, vsi se lahko zapufate za hiše, dodaten puf za sončno,....

edino, potem je treba delat in ne viseti v gostilnah in/ali biti na socialni.

neverjetno, vsi lastniki sončnih smo najhujši kriminalci v zelenem nategu

pa ne mi sedaj, jaz bi, pa mi ne dajo soglasja.... slaba plača..... ni.... bla bla...

Nisem rekel da ste kriminalci. Gre samo za to da namen subvencij je da se promovira določeno tehnologijo, ne pa kar v neskočnost. In SE je že bila lepo spromovirana in je čas da zadevo prepustimo trgu.

No saj za nove to tako tudi bo, ampak tudi stare obstoječe ne moreš kar v neskončnost subvencionirat. Ampak saj je čisto prav da so šli postopoma, junija jo bodo razpolovili, sčasoma pa pač popolnoma ukinili.

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

SlavkoP je izjavil:

miko22 je izjavil:

...

Popolnoma jasno je, da je tvoja izjava neumnost. Oddaja se ne plačuje:

6. člen

(zavezanci za plačilo omrežnine za prenosni oziroma distribucijski sistem)
...

Moč nima veze z omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem.

Popolnoma jasno je, da je tvoja izjava neumnost.

Ne moreš oddajati več, kot je dogovorjena moč.

celje ::

Lonsarg je izjavil:

Nisem rekel da ste kriminalci. Gre samo za to da namen subvencij je da se promovira določeno tehnologijo, ne pa kar v neskočnost. In SE je že bila lepo spromovirana in je čas da zadevo prepustimo trgu.

No saj za nove to tako tudi bo, ampak tudi stare obstoječe ne moreš kar v neskončnost subvencionirat. Ampak saj je čisto prav da so šli postopoma, junija jo bodo razpolovili, sčasoma pa pač popolnoma ukinili.

sam nisem dobil subvencije ali cesarkoli drugega. dva podjetja prisla na ogled, izbral eno, placal in to je to. tudi, CE dobim subvencijo, bo ta baje 50 eur po kilovatu. torej vse skup nic.

kaj pa se dobim? to mi ni najbolj jasno? cene 1100-1200 po kilovatu, plus (če imas posebne zelje/potrebe) ostalo. (ne mi prosim o samoreziji in kitajskih cenah)

kako mi unicujemo in obremenjujemo omrezje so novodobne buce. zeleni planet oziroma prehod nanj se je zacel z nasimi soncnimi, vse cez noc. seveda, ce verjamemo v smrkce.

torej, najprej kupite, kupite (beri, daj denar). edina resitev za nas planet. saj je tudi za vas dobro. potem pa, pi.da vam materina kako unicujete vse po vrsti (beri, daj se denarja). saj je samo vam dobro.

SlavkoP je izjavil:

Moč nima veze z omrežnino za prenosni oziroma distribucijski sistem.

Popolnoma jasno je, da je tvoja izjava neumnost.

Ne moreš oddajati več, kot je dogovorjena moč.

Moč ima precej veze, ker se po novem bolj upošteva dosežena povprečna moč v 15-minutnem intervalu.

Ne moreš pa oddajati več kot 0,8-kratnika priključne moči. Dogovorjena moč res nima nič veze z oddajo. Če si drugačnega mnenja, potem prosim pokaži primeren odstavek omrežninskega akta, ki podpira tvojo trditev.

Do takrat si pa pač trol, ki se je včeraj prijavil.

DarwiN ::

Ampak če je res možno dokupit baterijo tudi za navadne razsmernike, potem se bo tudi netmeterašom mogoče splačala nabava, saj boš lahko najdražji 1. blok zbil na absolutni minimum. 3.8kw oziroma kolk je pač dovoljeni minimum za tvoj priključek/varovalke. Potem vsakič, ko trenutna poraba preseže 3.8kw, se presežek troši iz baterije.. Slednjo pa jasno napolniš čez dan oziroma ponoči iz omrežja (za prevzem energije netmeteraš namreč ne plača omrežnine).

Če na tak način znižaš bloke iz 6-6-6-6 na 3,8-6-6-6, zmanjšaš letni strošek omrežnine iz 201€ na 162€.. Torej 50€. Če je baterija dovolj velika, da lahk delno znižaš še 2. blok, denimo na 3,8-4,5-6-6, pa privarčuješ ~70€.

Pol mora samo še baterija, vključno z adaptacijo in delom koštat ~1000€.:SSSSS Dokler je dražje, se ne izide..:=//

Kje sem ga biksnil?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

feryz ::

Lonsarg je izjavil:

In, guess what, ko zadeve prepustiš trgu, dobiš kaj? Ugotoviš, da se stvari dražijo, ker je ponudba večja od povpraševanja.
Čakaj, a res tako trg deluje? V bistvu ja, ampak samo pri elektriki, gorivih, komunali in podobnem. Skratka pri stvareh, kjer ceno določajo politiki.

DarwiN je izjavil:

A... (za prevzem energije netmeteraš namreč ne plača omrežnine)...

Netmetraš plačuje omrežnino za prevzem, nič pa za oddajo.
Seveda samo za razliko.

Ja sj to je ta skrita subvencija, ker ne plačajo vse prevzete omrežnine (to da ne plačajo oddajne omrežnine seveda ni issue). In ta skrita subvencija je predstavljala cirka 66% omrežnine (33% pa moč), z junijem bo pa ravno obratno, ergo ta subvencija se bo cirka rezpolovila za obstoječe. Za nove bo pa 0.

Lonsarg je izjavil:

Ja sj to je ta skrita subvencija, ker ne plačajo vse prevzete omrežnine (to da ne plačajo oddajne omrežnine seveda ni issue). In ta skrita subvencija je predstavljala cirka 66% omrežnine (33% pa moč), z junijem bo pa ravno obratno, ergo ta subvencija se bo cirka rezpolovila za obstoječe. Za nove bo pa 0.

Ne vem odkod jemlješ tele procente. Pa ni to bistveno.
Subvencija je v naslednjem:
poleti ustvariš npr. 5000 kWh viškov,
koristiš jih pozimi
suma = 0
omrežnina = 0
prispevek za moč - kot za vse ostale.
S 1.7. (ne vem kaj naj bi bilo drugače z junijem) bo to še vedno isto, samo 5 razredov bo, za ene in druge.

Primer od gen-i, za tiste z "novim" soglasjem:

5000 kWh viškov - prodaš po 7 centov
5000 kWh manjka - kupiš po ?14 centov
5000 kWh omrežnina, cca 5centov/kWh
pa še dodaj DDV

ter še dodatno;
kar elektrike ustvariš podnevi in jo oddaš, ter v času, ko imaš premalo(nič) proizvodnje, porabiš, dobiš naslednji račun
(seveda se vse meri v 15 minutnih intervalih)

(predpostavka, da je dnevnih viškov enako kot mankov, npr. 20 kWh):

20 kWh oddaš - po 7 centov
20 kWh kupiš po ?14 centov
20 kWh omrežnina
pa še DDV
(pa imaš sumo glede na 24 ur nič, pa vseeno plačaš! - ni kompenzacije v kWh ampak samo v evrih)

SlavkoP je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ne vem odkod jemlješ tele procente. Pa ni to bistveno.
Subvencija je v naslednjem:
poleti ustvariš npr. 5000 kWh viškov,
koristiš jih pozimi
suma = 0
omrežnina = 0
prispevek za moč - kot za vse ostale.
S 1.7. (ne vem kaj naj bi bilo drugače z junijem) bo to še vedno isto, samo 5 razredov bo, za ene in druge.
Razlika z 1.7. bo, da bo od takrat naprej omrežnina faktor 2 cenejša, moč pa faktor 2 dražja (na oko). Za tiste brez net-metering razlik v povprečju ne bo, za net-metering pa je to skrito zmanjšanje subvencije, ker bo pač subvencionirani del (omrežnina) faktor 2 cenejši in bo s tem subvencije faktor 2 manj in tudi za točno to razliko bodo položnice višje pri net-metering uporabnikih (na oko govorimo o ranga 10EUR več za povprečnega net-metering uporabnika).

Skratka na sneaky način so se znašli kako subvencijo zmanjšati za obstoječe, brez da jo uradno zmanjšaš.

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

Ja sam iztočasno so podražali položnico še vsem babicam z mizerno porabo kWh. Win win torej, SE uporabnike 10€ na mesec ne briga, babici se bo pa to kar poznalo.

Naj spomnim da so minimalne porabe na kW še vedno dražje kor prej. Za vsako kombinacijo varovalk, razen če se le te odločiš znižat.

a_borlak ::

Skratka, če sedaj delaš SE, jo delaš obvezno z zalogovnikom in raje kot večja SE večji zalogovnik, ki se ti v poceni bloku polni, ko ni dovolj iz SE. Ali se splača, ne vem, mora vsak sam preračunat.

darkolord ::

Koliko pa ti baterija dejansko pomaga? Kolikor vem, zaenkrat nimajo možnosti, da ti "režejo" presežno moč, ampak je "time of use" način namenjen bolj temu, da kompenzira visoko ceno energije in ne omrežnine. Je pa res, da je to samo software.

Torej, v tretjem bloku (ponoči) nafilaš baterijo, potem jo pa v par urah prvega bloka sprazniš. Namesto 11 ur ti ostane recimo še 7 ur bloka 1.

OK, lahko znižaš max moč praznjenja - če imaš 10 kW baterijo, lahko recimo nastaviš max. moč praznjenja baterije na 1 kW, pa si potem moč skozi cel blok zmanjšaš za 0,9 kW.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

darkolord je izjavil:

kW.

verjetno nastaviš, da začne pumpat v hišo pri rabi npr. 80% dogovorjene (izjermeno) moči za čas izbranega bloka dokler je potrebno in je dovolj soka... je že kak baterijščnik kaj eksperimentiral in napisal v forumu? lahko doda tudi kakšen zaslonski posnetek, če mu ni pretežko

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Gledam navodila od Solaredge in Huawei, pa ne vidim opcije, da bi lahko nastavil minimalno moč porabe, pri kateri se vklopi baterija.
««
54 / 175
»»