Forum » Loža » Daljinsko odčitovanje merilnikov porabe - zakonodaja
Daljinsko odčitovanje merilnikov porabe - zakonodaja
mujek ::
Pozdravljeni kolegi,
Na vas se obračam z vprašanjem glede merilnikov porabe - vendar s stališča zakonodaje. Tehnično debato sedaj izpustimo.
Do sedaj smo v bloku imeli merilnike porabe, ki niso omogočali daljinskega odčitavanja.
Sedaj pa se bo šlo na daljinsko odčitavanje.
Govorimo o merilnikih porabe vode ter kalorimetrih, ki oddajajo stanje preko radijskih valov.
Števci so moja last in merijo moje podatke. Jaz sem tudi sposoben sprejemati te merilnike in razumem njihovo vsebino. Če le poznam ključ za kriptiranje.
Sistem daljinskega odčitavanja omogoča, da ima vsak števec svoj ključ za kriptiranje.
Vendar se ponudnikih teh storitev poslužujejo bližnice - vsi metri imajo enak ključ za kriptiranje. Ali je to s stališča zakonodaje dovoljeno?
Ali lahko od ponudnika storitve zahtevam, da mi izroči ključ kriptiranje - da lahko sam sprejemam lastne podatke?
Ali to velja tudi v primeru, če ima več merilnikov enak ključ?
Kakšen je postopek, če ima celotni blok en ključ za kriptiranje in ga nekdo javno objavi?
Na vas se obračam z vprašanjem glede merilnikov porabe - vendar s stališča zakonodaje. Tehnično debato sedaj izpustimo.
Do sedaj smo v bloku imeli merilnike porabe, ki niso omogočali daljinskega odčitavanja.
Sedaj pa se bo šlo na daljinsko odčitavanje.
Govorimo o merilnikih porabe vode ter kalorimetrih, ki oddajajo stanje preko radijskih valov.
Števci so moja last in merijo moje podatke. Jaz sem tudi sposoben sprejemati te merilnike in razumem njihovo vsebino. Če le poznam ključ za kriptiranje.
Sistem daljinskega odčitavanja omogoča, da ima vsak števec svoj ključ za kriptiranje.
Vendar se ponudnikih teh storitev poslužujejo bližnice - vsi metri imajo enak ključ za kriptiranje. Ali je to s stališča zakonodaje dovoljeno?
Ali lahko od ponudnika storitve zahtevam, da mi izroči ključ kriptiranje - da lahko sam sprejemam lastne podatke?
Kakšen je postopek, če ima celotni blok en ključ za kriptiranje in ga nekdo javno objavi?
predi ::
Točnih odgovorov na tvoja vprašanja sicer nimam, morda pa jih najdeš v sledečih pravilnikih:
Močno dvomim, da deljenje ključev za kriptirano komunikacijo med odčitavanjem spada med dolžnosti izvajalca delitve. Izvajalec je dolžan posredovati prebrane podatke in jih tudi hraniti določeno obdobje, to pa je tudi vse. Običajno imajo ti merilniki izpise, ki omogočajo "fizično" odčitavanje, tako kot tisti, ki ne omogočajo daljinskega odčitavanja. Tako, da bi s tega stališča, pa tudi s stališča varnosti (kdo izvajalcu zagotavlja, da boš ključ hranil pravilno in nisi vir zadnjega pobega podatkov na travnik) lahko rekli, da tvoja namera ni ravno smiselna (imeti dostop do internega stanja naprave, ki je sicer res v tvoji lasti, kar pa ne pomeni, da tudi določaš pravila njene uporabe).
Morda pošlji enako vprašanje na institucijo, ki je odgovorna za interpretacijo te zakonodaje. Verjetno Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
- Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli : Uradni list RS, št. 82/15, 61/16, NPB1 in 158/20 – ZURE
- Pravilnik o merilnih instrumentih : Uradni list RS, št. 19/16
Močno dvomim, da deljenje ključev za kriptirano komunikacijo med odčitavanjem spada med dolžnosti izvajalca delitve. Izvajalec je dolžan posredovati prebrane podatke in jih tudi hraniti določeno obdobje, to pa je tudi vse. Običajno imajo ti merilniki izpise, ki omogočajo "fizično" odčitavanje, tako kot tisti, ki ne omogočajo daljinskega odčitavanja. Tako, da bi s tega stališča, pa tudi s stališča varnosti (kdo izvajalcu zagotavlja, da boš ključ hranil pravilno in nisi vir zadnjega pobega podatkov na travnik) lahko rekli, da tvoja namera ni ravno smiselna (imeti dostop do internega stanja naprave, ki je sicer res v tvoji lasti, kar pa ne pomeni, da tudi določaš pravila njene uporabe).
Morda pošlji enako vprašanje na institucijo, ki je odgovorna za interpretacijo te zakonodaje. Verjetno Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
telexdell ::
Običajno števce, kateri služijo obračunu npr. elektrike ali vode ali plina ali...kupi odjemalec dobrine in ga po priključitvi brezplačno preda skrbniku omrežja. Ta potem na to merilno napravo pritrdi svojo plombo. Nato odjemalec vsak mesec plačuje nek znesek s katerim skrnik omrežja v zakonskih intervalih menjuje in umerja števce. Zato dvomim, da so števci za obračun tvoja last. Če pa šifrirni ključi poleg odčitavanja omogočajo tudi spremembe kakpšnih paramatrov, kateri bi lahko vplivali na točnost števca pa hodiš po nevarnem robu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
NovakJ ::
Vsaj pri elektro števcu ti je distribucija dolžna zagotoviti vzporedno branje podatkov iz števca v kolikor to ta omogoča. Večina novih stevcov to omogoča.
Pri kalorimetrih bo pa to verjetno kar pulzni izhod, ali pa se to ne.
Pri kalorimetrih bo pa to verjetno kar pulzni izhod, ali pa se to ne.
starfotr ::
Nihče ti ni nič dolžan dati dostopa.
Kje piše, da ti mora distribucija dati dostop do števca?
Za elektro dobiš te podatke preko https://mojelektro.si/login
Za ostalo (da bi dobil kake sekundne intervale ali podobno, razmerje jalove in delovne moči itd. pa dvomim da ti dajo dostop.
Kje piše, da ti mora distribucija dati dostop do števca?
Za elektro dobiš te podatke preko https://mojelektro.si/login
Za ostalo (da bi dobil kake sekundne intervale ali podobno, razmerje jalove in delovne moči itd. pa dvomim da ti dajo dostop.
BojanOgnjeni ::
Jaz bi se bolj obremenjeval o točnosti teh merilnikov, pred leti so testirali merilnike, ne spomnim se več, Finci ali Švedi (žal nisem našel linka) in odstopanja od proizvajalca do proizvajalca so bila precejšnja, zanimivo pa, da v večini v škodo uporabnika.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
starfotr ::
Hvala za odgovore. Se bom poglobil v pripete povezave.
Debata teče o merilnikih vode in kalorimetrih. Števci so moja last in se ne predajo v last ponudniku. Po poteku kalibracijskega obdobja je na meni, da jih zamenjam.
Večinoma števci imajo tudi različne nivoje dostopa - različna avtorizacija. Tudi če imaš ključ, ne moreš spreminjati parametrov meritve.
Tukaj je zadeva različna od elektro števcev - tam kupiš števec in ga predaš v last elektru ponudniku. Ko je potrebno menjati števec ga elektro menja na svoj strošek.
Debata teče o merilnikih vode in kalorimetrih. Števci so moja last in se ne predajo v last ponudniku. Po poteku kalibracijskega obdobja je na meni, da jih zamenjam.
Večinoma števci imajo tudi različne nivoje dostopa - različna avtorizacija. Tudi če imaš ključ, ne moreš spreminjati parametrov meritve.
Tukaj je zadeva različna od elektro števcev - tam kupiš števec in ga predaš v last elektru ponudniku. Ko je potrebno menjati števec ga elektro menja na svoj strošek.
destroyer2k ::
mujek
Prvo moreš pogledati česa točno si lastnik, ker če je števec v tvoji lasti ne pomeni da je tudi program v njemu in ne bom trdil 100%, ampak skoraj sigurno pri nakupu števca ne postaneš lastnik programske opreme v njemu.
Prvo moreš pogledati česa točno si lastnik, ker če je števec v tvoji lasti ne pomeni da je tudi program v njemu in ne bom trdil 100%, ampak skoraj sigurno pri nakupu števca ne postaneš lastnik programske opreme v njemu.
Ales ::
destroyer2k je izjavil:
mujek
Imaš kakršnokoli podlago za te trditve, kak link, pogodbo?
destroyer2k je izjavil:
mujek
Sam prebrskaj, ker to je že pa postalo zelo znano da nakup fizičnega izdelka ni nujno da si lastnik tudi programske opreme.
MadMicka ::
Lastnik v klasičnem smislu res ne, ker potem bi lahko samo program prodajal naprej in bi recimo drugi proizvajalci ta program nameščali na svoje naprave, se pravi kupiš fizično zadevo, katere neločljivi del je program. In to fizično zadevo lahko prodaš dalje. No ja, tako po domače, sicer tudi to ni točno, ker lahko program zbrišeš zaradi mene in naložiš drugega morda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
Ales ::
destroyer2k je izjavil:
destroyer2k je izjavil:
mujek
Sam prebrskaj, ker to je že pa postalo zelo znano da nakup fizičnega izdelka ni nujno da si lastnik tudi programske opreme.
Ne kolega, če podajaš take izjave *v tem konkretnem primeru*, je fajn, da imaš vsaj neko podlago za to. Sam avtorske pravice kar dobro razumem, ampak ne morem vedeti, na kaj si ti mislil.
Lastnik v klasičnem smislu res ne, ker potem bi lahko samo program prodajal naprej in bi recimo drugi proizvajalci ta program nameščali na svoje naprave, se pravi kupiš fizično zadevo, katere neločljivi del je program. In to fizično zadevo lahko prodaš dalje. No ja, tako po domače, sicer tudi to ni točno, ker lahko program zbrišeš zaradi mene in naložiš drugega morda.
In govor je kako lahko upravljaš programsko opremo na tej napravi.
Ales
Ok gremo še enkrat na bralno razumevanje kaj sem rekel v tem konkretnem primeru:
"ne bom trdil 100%, ampak skoraj sigurno pri nakupu števca ne postaneš lastnik programske opreme v njemu."
Da lahko trdim kaj takega 100% bi potrebovali podatek o katerem merilniku sploh govorimo, kar ni sploh podano v tej temi. In ti hočeš informacijo ki se je ne more pridobiti brez kristalne kugle.
Za bolj konkretno debato se osredotočimo na merilnik porabe vode.
Tipično imajo ti merilniki dva sklopa - meroslovni del naprave in komunikacijski del.
Konfugiracija, ki je možna na merilnik je bolj v smeri, kako komunicirajo (kako oddajajo podake) in kako so ti podatki kriptirani.
Proizvajalec proda merilnike končni stranki ali ponudniku storitev.
Ponudnik storitev potem te merilnike konfigurira (nastavi ključe) in jih proda kočni stranki (=lastniku stanovanja).
Ponudnik storitev potem preko infrastukture (koncentratorjev brezžičnih podatkov) sprejema podatke merilnikov, jih obdela in pošlje upravitelju/vodovodnemu podjetju.
V prvem vprašanju sem postavil vprašanja katerih se sploh nismo dotaknili:
Jaz imam svoje mnenje glede tega, vendar me zanima kaj je po zakonodaji.
Tipično imajo ti merilniki dva sklopa - meroslovni del naprave in komunikacijski del.
Konfugiracija, ki je možna na merilnik je bolj v smeri, kako komunicirajo (kako oddajajo podake) in kako so ti podatki kriptirani.
Proizvajalec proda merilnike končni stranki ali ponudniku storitev.
Ponudnik storitev potem te merilnike konfigurira (nastavi ključe) in jih proda kočni stranki (=lastniku stanovanja).
Ponudnik storitev potem preko infrastukture (koncentratorjev brezžičnih podatkov) sprejema podatke merilnikov, jih obdela in pošlje upravitelju/vodovodnemu podjetju.
V prvem vprašanju sem postavil vprašanja katerih se sploh nismo dotaknili:
Jaz imam svoje mnenje glede tega, vendar me zanima kaj je po zakonodaji.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjava električnega števca na hišiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6017 (4611) | starfotr |
» | Kako elektro podjetja zalotijo krajo elektrike? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18132 (16165) | Unknown_001 |
» | Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 31763 (17704) | k4vz0024 |
» | Študentsko stanovanje - mesečni stroškiOddelek: Loža | 4837 (4072) | zuz3k |
» | elektro omara + števec - koliko je vrednoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7639 (6791) | Bostjan |