» »

Legalizacija hiše grajene 1975

Legalizacija hiše grajene 1975

Marko123321 ::

Pozdravljeni, potreboval bi nasvet, zanimam se za nakup hiše, ki nima gradbenega dovoljenja ( meje so že urejene in stavba je vpisana v ZK), lastniki urejajo legalizacijo. Zanima me če je kdo izmed vas že šel čez ta proces, kaj to pomeni potem zame, kakšne težave lahko pričakujem po legalizaciji( če bi objekt želel renovirat, zavarovanje hiše, pridobitev sredstv iz eko sklada??) Ter koliko časa traja postopek, slišim namreč, da je po novem gradbenem zakonu dokaj hitro ( par mesecov), nekateri mi pravijo, da se bom načakal ( ker je potrebno pridobiti vsa soglasja…)

Zelo bom hvaležen za vsak nasvet, hvala!

OutOfTheBox ::

Glede celotnega procesa ti ne morem svetovati, lahko ti pa povem da ko so sorodniki kupili hišo s prizidkom (10m2) ki je bil zgrajen na črno, so potrebovali cca 2 leti za legalizirat tisto zadevo (aktivnega ukvarjanja) in cca 6k€ stroškov.

Vmes pričakuj več nemogočih zahtev in pa s sosedi se tudi razumi, ker boš potreboval njihova soglasja.

lastniki urejajo legalizacijo.

Zakaj potem hišo prodajajo preden je hiša legalizirana? Si prepričan da se jim kje ni ustavilo?

Zgodovina sprememb…

Nikonja ::

Ne kupovat to niti pod razno, razen če si mazohist in imaš preveč denarja. Če bi to bilo enostavno legalizirat bi je že, verjemi, ker poznam par takih primerov ko poceni prodajajo bajto katero je skoraj nemogoče legalizirat, ampak ti rečejo "samo še malo manjka"
Lahk jim daš aro in pogoj da imajo eno leto časa da uredijo legalizacijo, če jo ne uredijo ti vrnejo dvojno aro nazaj.... ampak niti pod razno to NE kupit dokler ni legalizirano ker boš samo še eden od tistih kateri so mislili da bo šlo "na izi" ker NIKOLI ni pri legalizaciji.

Ja eni bodo rekli da so primeri kje se res hitro uredilo, ampak imam frenda v nepremičninah in v 70% podobnih slučajev se tolk zakomplicira da bi najrajš požgal vse in začel na novo od začetka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nikonja ()

Ganon ::

Smo šli pred leti skozi to. Najprej geodet, pa projektant, plačati je bilo potrebno še komunalni prispevek in nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora.

Nikonja je izjavil:

Če bi to bilo enostavno legalizirat bi je že, verjemi

Posploševanje. Nekaterim enostavno ni v interesu.

Marko123321 ::

Zanima me predvsem legalizacija po novem gradbenem zakonu, ki je v veljavi od lanskega leta. Lastniki niso hiše legalizirali, ker so jo uporabljali kot vikend, ni bilo potrebe. Hiše brez dokumentov niti ne morem kupiti, sem pa pripravljen počakati, da uredijo legalizacijo, kjer mi je bilo rečeno, da je po noven zakonu enostavnejši postopek. Predvsem pa me zanima, kaj to predstavlja za novega lastnika, kaj to pomeni pri renovaciji hiše? Priklopi na nova omrežja? Zavarovanje takšne hiše? Ali lahko tu nastanejo potem problemi?

Hvala!

Baja ::

če bodo trenutni lastniki hišo legalizirali preden jo kupiš, po mojem ne bi smel imeti problemov z renovacijo, oke skladi, ...

podpišeš predpogodbo, kjer je navedeno do kdaj imajo čas da uredijo papirje, daš aro, če do tega datuma ne uredijo, lahko od pogodbe odstopiš. pa obvezno mora biti napisano da so ti dolzni vrniti dvojno aro v tem primeru.

kuglvinkl ::

Znižaj ceno, pogovori se na upravni enoti, če je v konkretnem primeru to mogoče, in če je, kupi.
Your focus determines your reallity

givos ::

Projektant za urejanje papirjov in dogovarjanje z upravno enoto

Dolazilo da ni bilo narejeno po 2005 (ortoposnetek boljsa resolucija cca 100-150€?), kaksne slike objekta pred 2005, lahko so tudi price sosedov.

Objekt mora bit enak kot leta 2005 (verjetno so lahko zamenjana okna, fasada, strega?) vendar brez prizidkov, sprememba oken, sten,...

Kazen

Komunalc po danasnjem izracunu

Lahko poslejo sosedom da dajo ugovor (spremembe po 2005)

Za eko sklad ni problema, ko legaliziras (slikaj vse kar delas, dokazila)

Ponovno poslati papirne kako bo po renovaciji
Ce se spreminja okna, dodaja okna, stene,.......
Skupno nekaj mesecev da se uredijo papirji, prenova, potem calas eko sklad da povrnejo dek stroskov (splaca se vsaj 3 ukrepe)

Ce ne dobis poceni se bolj splaca na novo delat

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uporabno dovoljenje za hiso (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6913579 (3471) edi123
»

Starejša hiša brez gradbenega in uporabnega dovoljenja (strani: 1 2 )

6217240 (9024) otago
»

Garaža

Oddelek: Na cesti
284072 (2147) mirator
»

Davek na nepremičnine tudi za črne gradnje (strani: 1 2 )

6421649 (20746) St235
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

2533986 (3181) tony1

Več podobnih tem