» »

Gorenjev bojler

Gorenjev bojler

P123 ::

Ker od Gorenja in Tikija, ki za Gorenje izdeluje kotle, nisem dobil nikakršnega odgovora, bom vprašal še tukaj, da vidim, če je še kdo imel takšne težave z bojlerejm.


Bojler GBFU50SIM je po treh letih začel puščati pri enem izmed grelcev (sliki 1 in 2). Na dnu pokrova, pod grelcema, sta bila kupčka finega sivega prahu (sliki 3 in 4), oz. en kupček, ker je drugega odplaknila voda, ki je kapljala iz cevi prirobnice v katero je vstavljen grelec. Prah se je prijel na magnet, torej je šlo za železo oz. jeklo.

Ker grelcev nismo uspeli odstraniti, smo kupili tako novo prirobnico (98 €) kot tudi nova grelca (2 x 12 €).

Grelca iz stare prirobnice sem kasneje uspel izvleči, ko sem ju prijel in zasukal s kombinirkami. Na njima ni bilo videti nekih posebnih poškodb, razen da je tisti, pri katerem je puščalo, bolj rjav (spodnji na sliki 5).

Staro prirobnico (slika 6) sem očistil kamna, kolikor sem jo lahko, in v cevi grelcev natočil vodo, a mi ni uspelo ugotoviti, kje je nastala luknja, ker je verjetno mikroskopska in je potreben pritisk, da bi začelo pronicati skoznjo.

Po treh tednih od zamenjave prirobnice in grelcev sem odstranil pokrov, ker me je zanimalo, kaj se dogaja z novo prirobnico in novima grelcema. Po samo treh tednih sta se na dnu pokrova že začela nabirati kupčka jeklenega prahu (slika 7). Večji kupček je pod grelcem, ki je bližje termostatu in kjer je začelo najprej puščati že pri stari prirobnici. Torej bo v naslednjih 2-3 letih ponovno začelo puščati, ker iz nekega neznanega razloga grelca uničujeta cevi v kateri sta vstavljena.

Bojler imamo sicer vedno nastavljen na maksimum. Temperatura vode na najbližji pipi (približno 2.5 m stran) je okoli 65 °C. Varovalke proti pregretju ni nikoli izklopilo, tako da do nekega pregrevanja verjetno ne prihaja.


Je kdo pri svojem boljerju, Gorenjevem ali druge znamke, kdaj opazil kaj takšnega? Mogoče kdo ve, zakaj grelca uničujeta prirobnico? Gre samo za zanič materiale ali je lahko še kaj drugega?

MIHAc27 ::

Samo to bom komentiral. Nov gorenjev bojler mi po 2 mesecih crkne (stari je delal 20+let). Nesem na servis so menjali grelec...ko se ga priklopi še vedno ne dela in je moral še enkrat na servis.
Pač šalabjzerji na kubik.
Bolje bi bilo, če bi kupil drugo firmo, nov bojler.

Pentium ::

Nam je boljer (isto Gorenjev) crknil po 1 letu in 1 mesecu. Vzok: preveč vodnega kamna na grelcu in ni šlo preko garancije. A prejšnji bojler (celo isti model) delal prej 15 let brezhibno.
Serviser je rekel, da bo vseeno računal potne stroške in da popravilo niti ne bo kaj veliko več, tako da smo pustili, da zamenja grelec s tesnilom in termo varovalko, ter očisti bojler kamna (kao uradna procedura).
Šlo se je za manjši nizkotlačni bojler s plastičnim kotlom, uporabljen v kuhinji.

Zadevo sestavi, plačamo, odide, čez 15 minut že stopim na moker tepih, saj je bojler spuščal. Serviser pride nazaj, grelec še enkrat zategne in reče naj pod bojler nastavimo pekač, da bo se bo ujelo, če bo kaj teklo. No čez nekaj ur je bilo v pekaču že skoraj 1 cm vode.
Prišel je še enkrat isti dan, ugotovil da je verjetno novo tesnilo slabo in da bo treba novega. Je rekel, da naj podstavimo neko večjo posodo pod bojler. Po skoraj 10 dneh in več klicih na telefon, je rekel, da še novega tesnila niso dobili.

Po teh 10 dnevih sem šel v lokalno trgovino (2 minute stran) in nabavil originalno novo tesnilo (imeli so jih 5 na zalogi!), vse razdrl, še enkrat očistil in sestavil. Rezultat: teklo je kot še bolj kot prej!
Na koncu le ugotovim, da je nov grelec zvit oz. je zvita šelna, tisti del, ki nasede na prirobnico. K sreči sem še vedno imel doma star grelec, s katerim seveda bojler niti malo ni spuščal. Dobro sem ga očistil v kislini, zamenjal termo varovalko, dal novo tesnilo, sestavil vse skupaj in že več kot 1 leto deluje brezhibno.

O vsem tem sem obvestil Gorenje servis in tudi direktno tega serviserja. Obljubili so mi vračilo denarja za nov grelec in tesnilo, ampak ne za storitev popravila, ker je delo bilo opravljeno in ni bila težava v nestrokovnem delu, ampak v napaki v materialu. Seveda pri teh (slabih) obljubah se je vse končalo in še do danes nismo prejeli ničesar. Govoril sem s parimi, ki delajo v Gorenju in sami potrdili, da so le še senca nekega kvalitetnega podjeta, kot se ga spominjamo še iz 80 in 90-ih let prejšnjega stoletja. Sam verjetno ne bom nikoli pozabil nalepke Gorenje Kvaliteta, ko sem bil na obisku pri stari mami nekje leta 1998, ki je krasil že takrat 30 let star pralni stroj - še vedno kot nov in BP delujoč.

starfotr ::

Kako je lahko normalna uporaba problem?

Preveč kamna? Tu je alarm, serviser prodaja bučke.

Gorenje prodaja bučke, namesto da bi vrnili komplet denar za servis in še za nakup. Če bi bili kaj vredni od firme, bi zamenjali bojler z novim.

Han ::

Meni deluje 80 L gorenje C-tiki že 8. leto brez servisiranja, čiščenja in menjave grelca. Verjetno imam srečo, me pa malo skrbi, kaj bo po prvem servisu.

Nedavno sem se pogovarjal s privatnikom, ki servisira belo tehniko, pa ni povedal nič dobrega glede gorenja in rezervnih delov. Za dotični bojler je predlagal, da ga odprem čez 2 leti in zamenjam grelec, tesnilo in anodi. Ko bo potreben naslednji poseg, predlaga menjavo bojlerja za "digitalnega" 50 L z dvema grelcema.

starfotr ::

Pusti, dokler dela.

MIHAc27 ::

starfotr je izjavil:

Pusti, dokler dela.

To je tudi moj nasvet, prvič ko bodo resni problemi pa samo menjaj v drugega.

Pentium ::

No na enem drugem bojlerju (80L, isto Gorenje), nam je ravno med korono (2020) prebil grelec na maso, da je metalo ven FID.
K sreči sem grelec dobil v roku 2 dni z uradnega servisa in tudi vse sam zamenjal. Bilo je kar celo popoldne dela zaradi velike količine kamna.

No po manj kot 1 letu je začel spuščati, najprej sem mislil, da pri prirobnici, ampak je bil moker dosti višje. Spustil je kotel.
Star nekje 10 let...

starfotr ::

Pri emajliranih bolerjih se menja preventivno samo eno stvar. In to žrtvovalna magnezijeva anoda.

Vodnega kamna se ne čisti - ker bi ravno imel 3 ure preveč časa.

Glede na zelo slabo kakovost današnjih emajliranih grelnikov vode, priporočam nakup grelnika iz nerjaveče pločevine. Res da bo najbrž potebno najti nekega obrtnika in ne bo poceni, ko bo to naredil, vendar bo pa praktično večno.

P123 ::

Niti leto dni po menjavi prirobnice je tudi nova prirobnica začela puščati. Enako kot prvič. Grelca sta jo uničevala še hitreje kot prvo.

Ker se nismo znali odločiti za drugo znamko bojlerja, pri vsaki se najdejo nezadovoljni kupci, smo se odločili, da poskusimo še z neoriginalno prirobnico, ki je s 60 EUR precej cenejša od originalne.

Po šestih mesecih se je pod enim grelcem nabral kupček železnega prahu (slika 8), ki pa je manjši kot pri originalni prirobnici po samo treh tednih (slika 7), tako da izgleda, da je neoriginalna prirobnica iz kakovojstnejšega materiala.

Da ne bom delal reklame, lahko prodajalca neoriginalne prirobnice najdete na spletu, če bi jo kdaj potrebovali.

Neoriginalna prirobnica je sicer imela slabost, da ni imela urezanih navojev, kjer se pritrdita grelca, a smo na srečo imeli orodje za vrezovanje navojev.


Tako pri originalnih prirobnicah, kot pri neoriginalni pa grelca vedno zlezeta nekoliko ven. Enostavno se vijakov ne da dovolj zategniti, da bi grelca ostala na mestu. Morda lezeta ven zaradi raztezanja ob gretju, ne vem.

Kar se tiče magnezijeve anode, pa je ne menjamo, ker je nameščena iz zgornje strani bojlerja, in če namestite bojler preveč pod strop, je menjava anode brez demontaže bojlerja nemogoča. Če pa imate dovolj prostora, je na vrhu sicer nekakšen plastični pokrovček, ki pa se ga ne da normalno odpreti, ampak bi ga bilo treba raztrgati. Kotel je bil sicer po dveh letih predvsem na stropu že precej rjav (slika 9), tako da ne vem, kolikšen učinek je sploh imela anoda, po dodatnem letu brez anode, pa je še nekoliko bolj rjav (slika 10).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: P123 ()

joez7 ::

Moje izkušnje.
Gorenjev boljer 120l, lepo deluje samo pod pogojem, da ima raztezno posodo za varnostnim nepovratnim ventilom. Rabi nekje 5% volumna. Če maste nastavljeno temperaturo pod 45°C je vodnega kamna malo, če pa več pa obilo. Sam sem preventivno menjal bojler na nekje 6 do 8 let. Mi je blo ceneje zamenjat celega kot pa servisirat. Sedaj mam STČ 300l (12let) in gledam za novo ali pa samo za bojlerjem, ker mam možnost gret vodo z SE in ali TČ.
Če ni raztezne posode, se ob segrevanju vode poveča tlak na prek 6bar (kapljanje na varnostnem ventilu) in s tem posledično izrivanje tesnila na prirobnici - kapljanje.

starfotr je izjavil:

Pri emajliranih bolerjih se menja preventivno samo eno stvar. In to žrtvovalna magnezijeva anoda.

Vodnega kamna se ne čisti - ker bi ravno imel 3 ure preveč časa.

Glede na zelo slabo kakovost današnjih emajliranih grelnikov vode, priporočam nakup grelnika iz nerjaveče pločevine. Res da bo najbrž potebno najti nekega obrtnika in ne bo poceni, ko bo to naredil, vendar bo pa praktično večno.


Pri rosfraj bojlerjih pazite na Žig - dokazilo o jedilnem, neoporečnem materialu. V nasprotnem primeru se lahko zastrupite.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joez7 ()

mirator ::

Zanimiva skoraj neverjetne zgodba. Predvsem, ko gre za nekakšen prah, ki naj bi bil magnetno privlačen. Če bi šlo za kakšen rotirajoči stroj, bo to razumel, pri bojlerjih pa mi ne gre v račun. Kvečjemu, vendar res zanemarljiva varianta, da se ob toploti kovina širi in krči in s tem povzroča prašne opilke. Ampak, kakorkoli že, očitno je nekaj narobe, kar niti servis ne more popraviti. V tem primeru pač gre, čeprav je mogoče garancija potekla, za skrito napako. Torej zahtevaj nov bojler hkrati pa javi na Zvezo potrošnikov (boš morda imel večjo podporo).

P123 ::

mirator je izjavil:

Kvečjemu, vendar res zanemarljiva varianta, da se ob toploti kovina širi in krči in s tem povzroča prašne opilke.

To se zdi še najverjetneje, glede na to, da grelca najverjetneje lezeta ven zaradi raztezanja.

mirator je izjavil:

V tem primeru pač gre, čeprav je mogoče garancija potekla, za skrito napako. Torej zahtevaj nov bojler hkrati pa javi na Zvezo potrošnikov (boš morda imel večjo podporo).

Bojler je izven garancije. V zahtevo po zamenjavi se verjetno ne bomo spuščali, ker ne želimo izgubljati živcev in časa s tem, je pa dobro vedeti, da obstaja tudi ta možnost.

rogi2010 ::

Sem šel prav gledat, leta 2016 kupil Gorenje OGB 100 Smart za 235 + ddv, (nobene smart funkcije nikoli v življenju rabil, škoda denarja, ampak takrat se mi je zdelo kul), ko so ga montirali je serviser rekel, da MORAM dati ekspanzijo, ni mi bilo sicer jasno zakaj, ampak sem (5l). Od takrat nobene težave, nikoli čiščen (je toliko pod stropom, da ga na vrhu niti odpreti ne morem ), ko rikne samo zamenjam. Prej smo imeli neki stari italijanski bojler, ki je delal 25 let, modela se ne spomnim, je pa bil brez ekspanzije.

fikus_ ::

Verjetno imaš nameščen nepovratni ventil na cevi hladne vode in je zato potrebna ekspanzija.

Gorenje nima več svojih serviserjev, so oddali/prodali servisno mrežo in dobri, kolikor imaš srečo z njimi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

miha98 ::

Mi smo imeli Gorenje bojler od kar jaz pomnim. Menjali smo grelec sicer eno 3x zaradi kamna. Drugače pa je delal skoz. Zdej pa imamo toplotno v kleti. Prišparamo edino malo vode več steče preden pride topla voda iz kleti...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov bojler GORENJE

Oddelek: Loža
375747 (2017) bojsi
»

Glasen bojler ob segrevanju !?

Oddelek: Loža
157463 (7056) Netrunner
»

nakup bojlerja

Oddelek: Loža
4920738 (17499) Spock83
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9934944 (31823) Maestral
»

Razkamenjevanje vode!?

Oddelek: Loža
4511353 (9522) Pyr0Beast

Več podobnih tem