» »

Umetno inteligenco za iskanje ponudil tudi DuckDuckGo

Umetno inteligenco za iskanje ponudil tudi DuckDuckGo

Slo-Tech - Po Bingu in Googlu je umetno inteligenco za tolmačenje rezultatov iskanja vpregel tudi nepričakovani tekmovalec DuckDuckGo. ‌‌DuckAssist je kot brskalnik DuckDuckGo brez sledenja, naročnine ali prijave ter deluje neposredno v iskalniku ali prek razširitve. Deluje s tehnologijo podjetij Anthropic in OpenAI ter je brezplačen. Razvili so ga, da bi rešili problem halucinacij, zato za zdaj jemlje besedilo le z Wikipedije.

Halucinacije so pričakovan in pogost problem jezikovnih modelov, ki si mestoma podatke in "dejstva" v odgovori kratko malo izmislijo. Če ChatGPT vprašate po virih, bodo ti zveneli verodostojno, a ne bodo obstajali. Na zelo specifična vprašanja bo včasih odgovoril povsem napačno, pa tega sploh ne bo opaziti. Bing Chat je nekoliko boljši, ker pri odgovorih navaja preverljive vire, a težava ni stoodstotno odpravljena. DuckAssist trenutno ustvari odgovor kot povzetek članka na Wikipediji, kadar je to možno, s čimer želijo preprečiti haluacinacije. S funkcijo Instant Answer se sprehodi skozi vire in poda sintezo, ki je preverljiva z referencami. Te so poleg Wikipedije še Britannica in podobne verodostojne strani.

Ob tem izvršni direktor DuckDuckGo Gabriel Weinberg priznava, da problem halucinacij še obstaja, a so ga zmanjšali na najmanjšo možno raven. Ni pa pričakovati, da bodo odgovori venomer pravilni.

9 komentarjev

xseki ::

Od kje jim denar?

filip007 ::

Manjka gumb, vzemi zdravilo.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Poldy ::

Se pravi na nivoju povprečnega slotech uporabnika v loži:)

feryz ::

Neumnost. Kdo bo pa bral tiste dolge litanije, iskalni zadetek mora biti kratek in jedrnat.
Ne pa da v vsakem odgovoru beremo, da imamo opravka z AI, ki nima natančnih in ažurnih lokalnih podatkov, bla bla, in če nam ni kaj prav, lahko malo potelovadimo, se odpravimo na sprehod v gozd, gremo s kolesom na izlet in podobne nebuloze.
Brez zajebancije sem tak odgovor dobil pri vprašanjih v zvezi z računalniškim oz. arduino programom. Brezvezni dolgovezni nakladač, ne pa AI.

Gregor P ::

Zadnjič sem ChatGPT-ju opisal neko "znano" filmsko sceno in da naj najde oz. pove ime filma in tudi pod razno ni zadel; še huje, ko sem mu predlagal, če je to morda v tem ali onem filmu, se je kar strinjal z menoj da je. :D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

_Dormage_ ::

Halucinacije so pričakovan in pogost problem jezikovnih modelov, ki si mestoma podatke in "dejstva" v odgovori kratko malo izmislijo.

mm? Typo?

Karamelo ::

meni še ne dela..to dela komu?

Gospod ::

Bi DuckDuckGo znal odgovoriti na vprašanje kakšno je bilo vreme v Ljubljani ko je bil atentat na John F. Kennedya
Lp.

mepako ::

Dela, če vpišeš točno tako vprašanje kot v demotu. Torej, ali je antarktika država. Precej omejeno delovanje. tudi bing ai je precej omejen, tečen pri sugeriranju nadaljnih vprašanj in precej slabše pomaga kot chatgpt.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umetno inteligenco za iskanje ponudil tudi DuckDuckGo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93612 (2168) mepako
»

Alternative Googlu, ki te manj "zaščitijo" pred informacijami

Oddelek: Loža
253604 (1558) OK.d
»

Spletni iskalnik DuckDuckGo čedalje popularnejši

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
377235 (3477) OK.d
»

Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
369684 (3177) dunda

Več podobnih tem