» »

Odvisni vir

Odvisni vir

marjan_h ::

Če je primer neodvisnega vira baterija, akumulator ali vtičnica. Kaj je potem odvisni vir?

Videl sem nekaj nalogic iz odvisnih virov, kjer je vezje sestavljeno iz elementov (uporov, kondenzatorjev, tuljav). In je (odvisni) vir odvisen od toka čisto na drugem koncu vezja. Zakaj?

Hvala.

FrRoSt ::

Neodvisni vir je Baterija! Zato ker je neodvisna! Drugače povedano: konstanta. Izda toliko moči in dela. Zato je neodvisni vir.

Vse ostalo pa je odvisni vir. Ker je odvisno od uporov, tuljav in vezja spredaj in zadaj. Odvisno je od neodvisnega, se pravi baterije in od same strukture in vezave vezja. Če spremeniš, dodaš ali odvzameš kaj, se zadeva - vezje samo in posamezni parametri in veličine; se pravi tok, upor, spremeni!

Baterija, njena moč, potencial, pa se ne! Zato baterijo poimenujemo neodvisni vir!

Če pa ti dobiš parametre že iz nekega vezja, se pravi napetost, tok, ... se ti lahko z delovanjem vezja tudi SPREMINJAJO, zato pač to ne moreš jemati kot konstanto.

Neodvisen vir je stalnica, izhodišče. Vezje pa lahko prilagajaš, sestavljaš in ga programiraš! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Vse ostalo je odvisni vir? Kaj na primer? Torej vezje z baterijo, ki napaja drugo vezje je odvisni vir?

bili_39a ::

Imaš kakšen bolj konkreten primer za ta "odvisni vir"? Sem poskusil poiskati primer in google ne najde nič.

Mislim, da manjka en opisni parameter.. tokovno, frekvenčno itd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bili_39a ()

link_up ::

hmm, morda sinhronizacija naredi razliko?
In and Out

Ne razumem.

Če pogledate standardna vezja v neki knjigi bodo odvisni viri označeni z rombi. Lahko je tokovni/napetostni odvisni vir. Neodvisni viri so označeni s krogi.
Ampak, jaz še vedno ne vem kaj je praktični primer tega odvisnega vira? In zakaj je odvisen od neke fizikalne veličine, ki je čisto na drugem koncu vezja?

bili_39a ::

Ker so lastnosti tega odvisnega vira odvisne od toka, napetosti v drugem delu vezja. Kaj je tu težko za razumet?

Edit: šele zdaj, ko si opisal simbol, sem lahko poiskal kaj imaš v mislih. To niso odvisni viri ampak krmiljeni (controlled). Izhodne veličine pa so odvisne veličine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bili_39a ()

bili_39a je izjavil:

Ker so lastnosti tega odvisnega vira odvisne od toka, napetosti v drugem delu vezja. Kaj je tu težko za razumet?

Edit: šele zdaj, ko si opisal simbol, sem lahko poiskal kaj imaš v mislih. To niso odvisni viri ampak krmiljeni (controlled). Izhodne veličine pa so odvisne veličine.

Aha, dobro torej so krmiljeni viri. In kaj je primer krmiljenega vira? Torej ta element je nekaj kar meri tok v enem delu vezja in spreminja tok v drugem delu vezja, ki je odvisen od prvega toka.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika - toplotni koeficient

Oddelek: Šola
162542 (2301) Yacked2
»

vezje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7513225 (12412) STU-III
»

Razlika med linearnim elementom in nelinearnim (strani: 1 2 )

647225 (6336) ZaphodBB
»

Kaj je to el. napetost in podobni drobižki

114219 (3573) srus
»

LED diode na skuterju

Oddelek: Na cesti
235862 (5174) Sadida

Več podobnih tem