» »

Fiber (optični) kabel - kako podaljšati

Fiber (optični) kabel - kako podaljšati

Pandorumx5 ::

Imam optični kabel za internet (T-2) in me zanima kako lahko podaljšam kabel, ker hočem preselit modem iz ene sobe v drugo. Kake ideje?
Našel sem že nek plastični vmesnik -> Fiber optic coupler
Kje kupiti optični kabel, da podljšam?

Hvala vnaprej za pomoč :)

starfotr ::

Najbolje je, da pokličeš operaterja in naročiš, da ti oni to uredijo.

Zakaj? Zato, ker je njihovo delo, imajo material in v primeru problemov bodo tudi oni to uredili, da ne bo več težav.

Če pa vseeno želiš sam, pa obstajajo firme, kot je npr. Fokab in ti lahko pomagajo s kabli, priborom itd.

To sem že naredil, da sem jih klical in namesto, da bi ponudili tako opcijo so mi hoteli nov kabel prodat in cena cca 150€ dalje.
Že njihova prva ura je 35€

Kontatiraj tega uporabnika foruma.

https://slo-tech.com/profili/3660

papirza ::

Ti bi verejtno rabil kabel LCPC na SCPC.
Na modemu imaš moder priključek za otiko?

tony1 ::

starfotr je izjavil:

Najbolje je, da pokličeš operaterja in naročiš, da ti oni to uredijo.

Zakaj? Zato, ker je njihovo delo, imajo material in v primeru problemov bodo tudi oni to uredili, da ne bo več težav.

Če pa vseeno želiš sam, pa obstajajo firme, kot je npr. Fokab in ti lahko pomagajo s kabli, priborom itd.

Če boš delal sam, pokliči (ali pošlji mail s sliko optičnega konektorja, da bodo vedeli, ali je SC (takega so imeli stari Milan modemi) ali LC) v Fokab.

Potrebuješ pa 1 optični spojnik in en Single mode optični kabel.

Pa še nasvet: direktno v "prižgan" single mode optični kabel se ne sme gledati, ker ti laser (teoretično) lahko poškoduje mrežnico.

papirza je izjavil:

Modem je Innbox F60, prej je bil Milan.

Sem našel en video kjer dejanko pokažejo stanje "na domu" -> link

Xserces ::

odbiješ fiber in posvašas :D
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Xserces je izjavil:

odbiješ fiber in posvašas :D

Ti pa si za hece :))

Pandorumx5 je izjavil:

papirza je izjavil:

Potrebuješ:
-optični spojnik LC-LC
-dupleks (to pomeni, da vsebuje 2 opt. vlakni) single mode optični kabel ustrezne dolžine (pomeri, koliko rabiš in vzemi vsaj še dober meter za rezervo, ker se opt. kabla ne sme lomiti pri delanju ovinkov okrog vogalov), ki naj na obeh koncih ima LC konektorja (reče se mu tudi LC/PC konektor).

Če pokličeš operaterja pa bodo vse zrihtali tudi zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Pandorumx5 je izjavil:

papirza je izjavil:

Potrebuješ:
-optični spojnik LC-LC
-dupleks (to pomeni, da vsebuje 2 opt. vlakni) single mode optični kabel ustrezne dolžine (pomeri, koliko rabiš in vzemi vsaj še dober meter za rezervo, ker se opt. kabla ne sme lomiti pri delanju ovinkov okrog vogalov), ki naj na obeh koncih ima LC konektorja (reče se mu tudi LC/PC konektor).

Torej če prav razumem vzamem tole:
- LC-LC spojka -> link
- LC-LC kabel OM3 -> link

Ne. Single mode rabiš.

starfotr je izjavil:

Ne. Single mode rabiš.

Aha ok, torej OS2

V techtrade ali fokabu imajo to na zalogi.

starfotr je izjavil:

V techtrade ali fokabu imajo to na zalogi.

https://www.techtrade.si/opticni-adapte...

https://www.techtrade.si/opticni-patch-...

Tole je pravilno?

Ja, to je pa zdaj prav. Bodi pozoren, da je dolžina kabla prava, v Fokabu ti ga namreč naredijo po meri, če rabiš nestandardno dolžino, in skoraj gotovo bo tam še najceneje.

Runner71 ::

Kdo pa ti dandanes še kaj naredi zastonj??

kolikor je meni znano vsak operater računa prestavitev optike, modema, doze....kakorkoli...je pa 150€ res pretirano, verjetno se s suportom nista razumela točno....

tony1 je izjavil:

Pandorumx5 je izjavil:

papirza je izjavil:

Potrebuješ:
-optični spojnik LC-LC

phnj90 ::

To je zdaj prepozno, pa vseeno, če si zraven pri prvem napeljevanju, se je dobro malo pogovorit z monterji ob kavi/čaju/pivu pred posegi in raje pustijo kakšne 10m viška aktivnega kabla - če ga le imaš kam dat ('navitje' na polički pod stropom).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

To je bedarija imeti toliko rezerve navite nekje. Do doze, kjer drop kabel zaključijo v dozi lahko naknadno (kot OP) to sam narediš z nakupom novega daljšega kabla in prestaviš modem. Prestavitev doze je pa malo bolj kompliciran poseg, vendar nič kaj težak, če pokličeš operaterja (oz. tehnika od operaterja) ali pa kakšno firmo, ki se ukvarja s tem.

gregor_m ::

Pandorumx5 je izjavil:

To sem že naredil, da sem jih klical in namesto, da bi ponudili tako opcijo so mi hoteli nov kabel prodat in cena cca 150€ dalje.

Te cene ti je nekdo bolj iz rit potegnil. Ker če gledaš uradni cenik ti morajo za 150€ dat za pol vasi optike.

Takole čez prst po ceniku je 20m optike (recimo da je to dovolj) z optičnim spojnikom slabe 30€, pa dobiš točno tisto kar potrebuješ.

gregor_m je izjavil:

Pandorumx5 je izjavil:

Te cene ti je nekdo bolj iz rit potegnil. Ker če gledaš uradni cenik ti morajo za 150€ dat za pol vasi optike.

Takole čez prst po ceniku je 20m optike (recimo da je to dovolj) z optičnim spojnikom slabe 30€, pa dobiš točno tisto kar potrebuješ.

Kot kaže res. To je bilo že slabo leto nazaj, ampak nisem takrat gledal nič cenika storitev niti vedel, da to imajo kje objavleno :)

Uspešno preselil modem.

Hvala vsem za pomoč :))

phnj90 ::

starfotr je izjavil:

To je bedarija imeti toliko rezerve navite nekje. Do doze, kjer drop kabel zaključijo v dozi lahko naknadno (kot OP) to sam narediš z nakupom novega daljšega kabla in prestaviš modem. Prestavitev doze je pa malo bolj kompliciran poseg, vendar nič kaj težak, če pokličeš operaterja (oz. tehnika od operaterja) ali pa kakšno firmo, ki se ukvarja s tem.

Kakor hočeš, nam sicer ni potrebno nikogar klicati, čakati, planirati prisotnost ali plačevati, navitek ni nikjer napoti, je zraven routerja in praviloma nedosegljiv in nemoteč, poleg brezplačnega navitka smo dobili še nekaj metrov (manj kot kabla) brezplačnega ozkega kanala. Še vedno pa lahko proč vržemo, če bo kdaj kakšna boljša tehnologija. Celotna investicija je znesla malo 'mešano tehničnega' klepeta in dve pivi (mogoče pa kavi). Vi pa delajte, kakor želite, ne trdim, da je naša rešitev primerna za vse.

klinker ::

Jst sem tudi pustu ene 5m+.
Lepo navito za knauf plato, v primeru da bi se kaj selilo v prihodnosti.

BCSman ::

Ker se nekaj rihta hišo imam za potegnit optični kabel iz podstrešja skozi eno drugo plastično cev 2 štuka nižje, ker tisto cev po kateri zdaj poteka bo za odstranit. Torej vse kar moram naredit je iztaknit kabel iz telekomove nt gpon škatlice, ga povleči spet nazaj na podstrešje in potem skozi eno drugo cev spet povleči nazaj v ta štuk.
Za ga potegnit nazaj gor mislim da ne bo problem, razen tega da moram zaščiti konektor na koncu, ena plastična kapica majhna je že gor, ampak vseeno bi z nečim moral oblepit za še dodatno zaščitit.
Bolj problem bo ta optični kabel spet dol potegnit, saj kolikor vem tehniki za to uporabljajo eno žico ob katero zavežejo optični kabel, take žice pa nimam. Ima kdo idejo za kako alternativno oporo namesto namenske žice?

Guglaj vlečna sonda ali podvleka. Ima vsaka tehnična trgovina.

rafkocare ::

Foršpan :D

Odlično hvala. Me pa zanima ali bi se dalo improvizirat kar s koaksialnim kablom od satelitske, ali se preveč upogiba, preden grem do tehničnih trgovin...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BCSman ()

Lahko probaš, bo pa veliko odvisno od poteka trase nove cevi...

"Kdo pa ti dandanes še kaj naredi zastonj??"

Meni je T2 še vse naredil zastonj, nazadnje dve leti nazaj, ko sem po svoji krivdi presekal kabel. Je pa res, da sem sam tudi pomagal, ker reči nekaj malega poznam, in pri delu ljudem ne hodim po živcih.

Če so naredili tako iz lastnih predpisov ali pa dobre volje, pa nimam pojma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Jao še dodaten hujši problem. Kabel bo par metrov prekratek za ga zvlečit skozi ta drugo cev. Sem mislil da so več viška pustili. Tale črn pride od zunaj, rumen (v sivi cevki) pa pol gre naprej do aparata, in tega bi rabil par metrov daljšega. To ne bo druge opcije kot operaterja kontaktirat (A1, ki bo poklical telekom, ki bo poklical kakega podizvajalca) in se skeširat za daljši kabel prit priklopit, mi ne zgleda enostavno da bi sam mečkal.

V svoji bližini najdi enega, ki se ukvarja z optičnim komunikacijami. Ti uredi tole brez težav.

Nobenemu se ne da, ker vsi že dovolj služijo, tako da moram rešit sam. Vidim da lahko kupiš že narejen 20m kabel s konektorji:
https://www.enaa.com/opticni-patch-kabl...
Edina stvar kar nisem ziher je ali je kar razlike s tem:
https://www.techtrade.si/opticni-patch-...

Torej kakšna je razlika med sm-sc-apc in sm-sc-sc.

Ti rabiš SC APC in ne SC UPC. Razlika je v kotu brušenja in posledično lastnostih, ki jih ima APC ali UPC (zeleni ali modri).

Saj noben od teh dveh ni upc, sta sc-sc, ta drugi pa apc.
Tako ali tako ne bo nič s tem, sem zdaj na podstrešju odprl tisto škatlico, pa ni s konektorjem priklopljen optični kabel, ampak vsaka žička posebej razčlenjena in zarolana...bom operaterja poklical in bo on naprej podizvajalca samoplačniško poslal da pride poštimat..

SC je tip konektorja.

APC/UPC je tip, kako je pobrušeno (pod kotom ali ravno). In seveda to je tudi barvno kodirano.

https://www.techtrade.si/opticni-adapte...

Na tole stvarco bi moral cakat do konc januarja so rekli, kar bizarno, se kje v Sloveniji lahko to dobim, po moznosti drug teden? Fokab letos niso vec odprti, ce bi sploh imeli.

brbr21 ::

Z dobavo ni panike. Sem v pon dopoldan naročal (tehniko in household) in dobil pakete od srede do danes.

Greluma 6 Stk SC-Glasfaser-Koppler, SC-Einzel-Modus (SM)-Simplex-Glasfaser-Adapter, SC-Buchse auf SC-Buchse UPC-Simplex-Einzel-Modus-Netzwerk-Internetanschluss

Z dobavo ni panike. Sem v pon dopoldan naročal (tehniko in household) in dobil pakete od srede do danes.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: brbr21 ()

Hm na tem amazon linku pise da je UPC, starfotr pravi da rabim APC...
Pri tistem iz techtradea pa sploh ne pise ali je APC ali UPC, ampak glede na to da mi je prodajalec rekel da takega rabim, ko sem mu pokazal sliko terminala, bi moral bit pravi...
Edit: hmm ce zeleno pomeni apc, modro upc, ali je prodajalec svetoval napacen adapter?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BCSman ()

Vuli ::

za adapter verjetno nima veze.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Vanadium ::

EMSECKO SC-SC APC Fibre Optic Adaptor, Pack of 5 for Singlemode Fibre Networks

https://amzn.eu/d/bcx3mU4

Evo ti. Jaz po Slovenskih štacunah sploh ne gledam več take robe ampak samo še na amazonu.

Malo bedno ker je 5 teh adapterjev 7 eur, zraven pa še 12 eur poštnine, ampak zgleda druge opcije ne bo. Uporabit enega, ostale probat prodat za zaslužit za poštnino.

bajsibajsi ::

Ne, kupi se nekaj (magari pralni prasek) za cca. 53 eur, kar tako ali tako kupujes v SLO in je na amazon.de ceneje ter pise na desni strani pod ceno "Dispatches from Amazon". V tem primeru je postnina brezplacna.

Kar moras paziti je, da je narocilo nad 59 eur in da posilja nemski Amazon. Tudi ce npr. narocis 4 razlicne reci v enem narocilu za recimo 70 eur in ti vse stiri posljejo loceno, ni postnine.

Primer:
10 kg soli Finish za pomivalni stroj 10 eur https://www.amazon.de/-/en/Finish-Speci..., pri nas pa (trenutna cena je s Piko, pa se vedno precej drazja) https://trgovina.mercator.si/market/brs...

Zgodovina sprememb…

Tukaj kupi, pa ne bo treba nič praška kupovat.

https://www.ezz.si/optika_05d.asp

Prepozno, sem ze narocil 5 komadov adapterjev iz amazona in zraven se vrecke za plenice v kolutih do zastonj postnine, veliko cenejse so kot na mimovrste.
Bom podaril par adapterjev techtradetu, ce take osnovne stvari ne morejo imeti na zalogi se do konc januarja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Komplikacija z optiko (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14915583 (2576) Furbo
»

Optični kabel

Oddelek: Strojna oprema
447825 (5212) miki133
»

Optični kabel, servis

75411 (5140) Invictus
»

Google Fiber na voljo končnim uporabnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8524631 (21212) fiore
»

Optični kabel od doze do modema

910577 (10118) tony1

Več podobnih tem