» »

Optični kabel, servis

Optični kabel, servis

Orchestra ::

Pozdravljeni.

Ker so mi miši pregrizle optični kabel, ki vodi od priključne škatle pa do routerja, sem bil primoran poklicat servis T-2, da mi prinesejo novega (ne spoznam se na optiko, niti nimam časa da bi se s tem zajebaval). Rekel sem jim, da naj mi prinesejo 15m optičnega kabla, katerega bom priklopil sam. Dobil sem tole:

 opticnikabl

opticnikabl



Za 15 metrov zgornjega so mi zaracunali ~30eur, po logiki:
- 19eur za 15m opticnega kabla (12eur 1m + 0.5eura vsak nadaljni meter)
- 2 x konektor po 5.5eurov

Računali so mi samo material, ker dela niso pravljali.

Ce pa pogledam njihov cenik na uradni spletni strani servisa ( http://www.t-2.net/podpora/ceniki/cenik... ,
Priključni optični kabel SM duplex 2vl. dolžine 1m s konektorjem 11,88 EUR
Vsak nadaljnji meter optičnega kabla SM duplex duplex 2vl. (meter) 0,54 EUR
Kaseta za spajanje opt.kabla (kos) 10,80 EUR
Optični spojni (kos) 5,40 EUR

piše, da so konektorji že všteti, oni so mi pa očitno zaračunali 2 konektorja in to po ceni optičnih spojnikov - če prav razumem so konektorji tisti priključki, ki pridejo na konceh optičnega kabla, optični spojniki pa priključki, ki pridejo med dva optična kabla, torej za spajanje optičnih kablov.Prosim za pojasnilo med razliko optični spojnik in konektor, ter logiko obračunavanja storitev.

SeMiNeSanja ::

Pa ti bo samo kabel sploh kaj koristil? Pri meni je namreč ta 'podaljševalni kabel' PRIVARJEN na glavnega, ki se zaključi v kaseti. Predvidevam, da nimaš naprave za varjenje optičnega kabla - če bi jo imel, bi se znašel drugače (vedel, kje nabaviti cenejši kabel).

So morda kasneje pričeli vgrajevati drugačne kasete, kjer ta kabel ne pride varjen in lahko koristiš 'patch kabel'?

mitja73 ::

Wauuuu, toj pa drago. Jaz sem pri Telekomu rabil nov optični kabel 10m zaradi prerazporeditve stanovanja in mi ga je samo šenkal ko sem prišel vprašat v Telekom v Stegnah.

Orchestra ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Pa ti bo samo kabel sploh kaj koristil? Pri meni je namreč ta 'podaljševalni kabel' PRIVARJEN na glavnega, ki se zaključi v kaseti. Predvidevam, da nimaš naprave za varjenje optičnega kabla - če bi jo imel, bi se znašel drugače (vedel, kje nabaviti cenejši kabel). Ne bi bilo slabo, če bi razjasnil razliko med konektorjem, spojko in kaseto.

So morda kasneje pričeli vgrajevati drugačne kasete, kjer ta kabel ne pride varjen in lahko koristiš 'patch kabel'?


Pa saj ni samo kabel, ampak je kabel + 2 konektorja . En konc vtaknem v razdelivc (mogoče še temu reče tudi prizma) pred router, drug konc pa v priključno omarico. Sicer pa, če nisem jasen - problematika je v tem, da se mi zdi da so mi oni računali 2 konektorja za optični kabel, kljub temu, da na njihovi strani piše, da so konektorji (tisti 2 modri zadevci vidni na sliki zgoraj) že všteti v ceno, ker po nobeni logiki 15m kabla (tisto rumeno na sliki) in 2 konektorja (tisto modro na sliki) ne more koštat cirka 30eurov.

Še zmeraj mislim, da je šlo za neko mučko ali pomoto - 30 eurov bi bila cena za 15m kabla z dvema konektorjema in pa še če bi vzel dve spojki za poštukat kabl na obeh straneh, slednjega pa seveda ne rabim

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

@Orchestra - te 'patch kable' ponudniki kupujejo na kile in so praktično napol zastonj zanje. Kupujejo se z montiranimi priključki.

Če boš šel gledat Ebay, pa boš ugotovil, da je cena okoli 30€ dokaj normalna cena za takšen 30m kabel s konektorji. Z nekaj truda ga morda kje dobiš za kakšen € manj, ampak ko prišteješ potem še poštnino, boš ugotovil, da te v bistvu niti niso 'odrli'.

Drugače pa je stvar precej odvisna od tega, kako pri ponudnikih prideš do tega kabla. Ti si šel po 'uradni poti' in si posledično dobil tudi uradno izstavljen račun. Na drugi strani pa niso redka pričevanja, da so terenski serviserji znali tak kabel dati tudi brez da bi za to kaj računali.

Očitno imaš ti kakšen novejši tip razdelilne omarice, ki ima vtičnico za optični konektor. Pri nas so na eni strani teh patch kablov odščipnili konektorje in jih zvarili z glavnim kablom. Tak pristop seveda onemogoča, da bi jaz ta kabel kdaj sam menjaval, če bi prišlo do kakšne poškodbe na njemu.

Furbo ::

Koliko so ti pa računali dostavo?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Orchestra ::

Furbo je izjavil:

Koliko so ti pa računali dostavo?

baje 0. sej pravim, 2x konektor + 15m kabla za ~30eur in nič ostalih stroškov.

Invictus ::

To je normalno.

Pač varjenje konektorjev na optični kabel ni ravno poceni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optični kabel od doze do modema

Oddelek: Kaj kupiti
3010592 (9836) klemenSLO
»

Optični kabel

Oddelek: Strojna oprema
447520 (4907) miki133
»

zlomil sem opticni kabel

Oddelek: Omrežja in internet
439062 (6037) čuhalev
»

Optični kabel od doze do modema

Oddelek: Omrežja in internet
910365 (9906) tony1
»

Pretrgan optični kabel

Oddelek: Omrežja in internet
268257 (7042) BlueRunner

Več podobnih tem