» »

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Slo-Tech - Že dobri dve desetletji pomnilniški moduli za prenosne računalnike upoštevajo standard oziroma format SO-DIMM. Za standardizacijo skrbi JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), zato lahko - vsaj v teoriji - v vseh prenosnikih uporabljamo enake pomnilniške module različnih proizvajalcev, dokler imajo ustrezne značilnosti (hitrost, zakasnitve, kapacitete itd.). Že nekaj časa pa se pripravlja standard CAMM, ki so ga lani pripravili za Dell, sedaj pa bo postal široko sprejet.

JEDEC ga še ni uradno potrdil, a so člani sveta že glasovali za podporo. Dellov inženir Tom Schnell, ki je član JEDEC-a in je sodeloval pri razvoju CAMM-a, pojasnjuje, da je več ko 20 partnerjev že podprlo novi standard (specifikacije 0.5). Pričakuje, da bodo prvo verzijo (1.0) uradno standardizirali in izdali v drugi polovici leta. V JEDEC-u je sicer 332 podjetij, ki segajo od Appla do ZTE, če pogledamo po abecedi. To so proizvajalci, sestavljavci, prodajalci in drugi. Ključni partnerji že podpirajo CAMM.

Glavna prednost CAMM-a je podpora višjim hitrostim in večji gostoti, zato bodo nove ploščice lahko prostornejše in hitrejše. SO-DIMM se je namreč s specifikacijami DDR5/6400 že bližal zgornji meji fizičnih zmogljivosti. Ob tem velja poudariti, da končne verzije CAMM še nimamo in da bo na koncu sprejeta različica v podrobnostih drugačna od Dellove lanske verzije in trenutnega osnutka. Vseeno pa radikalnih sprememb ni pričakovati. Morda bosta že DDR6 in še posebej LPDDR6 na voljo v obliki CAMM. LPDDR (low-power) so bili doslej pričvrščeni na matično ploščo in jih ni bilo možno menjati kot module. CAMM bo podpiral tudi to.

10 komentarjev

Sindrom ::

Takole zgledajo pa s spodnje strani:
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman

driver_x ::

Kot kaže bo modul čisto vzporeden z osnovno ploščo.

GupeM ::

Zanimivo. Ti moduli naj bi bili različno veliki glede na količino RAM-a. To pomeni, da če kupiš prenosnik s 16 GB RAM-a, ni nujno, da ga boš lahko zamenjal z več, če v ohišju ni prostora.
This is where it gets tricky. Unlike SODIMM modules, CAMM modules will be different in size depending on the RAM capacity. For example, two 16 GB SODIMM modules are the same size as two 8 GB SODIMM modules, but one 32 GB CAMM module may be longer or wider than one 16 GB CAMM module. For reference, the 128 GB module in our Precision unit is roughly 9.8 x 6.8 cm in size. As for other capacities, Dell says their specific dimensions have yet to be determined as the CAMM design standards are still a work in progress.

In pa:
Won’t the size differences between CAMM capacities be a problem for upgrades?
They can be. Though CAMM is shorter in Z, it can be larger in X and Y when compared to SODIMM depending on the capacity. It may therefore not be possible to upgrade a CAMM laptop from 16 GB to 32 GB or 64 GB if there is not enough space on the motherboard to support the physically larger CAMM modules. How much physical room is available to upgrade will likely depend on the laptop maker.

Se mi zdi, da bo še več zmede, katere prenosnike lahko upgradeaš in katerih ne moreš.

Pa še tole:
For example, a laptop with two SODIMM slots and one 8 GB RAM module can be upgraded to 16 GB by simply adding a second 8 GB module. On a CAMM laptop, however, the original 8 GB CAMM module must be replaced completely with a 16 GB CAMM module.

Ja, še vedno bolje, kot da je ram prilotan na plato, sicer pa ne vidim kakšne posebne prednosti.

driver_x ::

Najbrž bo tako, kakor pri M.2 diskih, ki so tudi različnih dolžin.

GupeM ::

driver_x je izjavil:

Najbrž bo tako, kakor pri M.2 diskih, ki so tudi različnih dolžin.

Že, že. Ampak jaz še nisem videl laptopa, kamor ne bi mogel dat 2280 (lahko da obstaja, samo jaz ga še nisem videl). V 2280 pa lahko daš tudi manjši disk, čeprav matična nima pripravljenih lukenj za manjše diske. Se lahko dokupi podaljšek.


Poleg tega imaš M.2 disk velikosti 2280 lahko 500 GB ali pa 4 TB, recimo. Tako kot imaš lahko SO-DIMM RAM palčko, ki ima 1 GB ali pa 8 GB, obe sta pa fizično enakega formata. Če pa prav razumem CAMM standard, naj bi se pa RAM-i že po fizični velikosti razlikovali glede na to, koliko prostora imajo. Torej 16 GB RAM-i bojo fizično manjši kot 32, 64, ...

V bistvu bojo samo prestavili nalotane čipe z matične plošče na to CAMM ploščo, ki jo boš lahko zamenjal. Ne boš pa mogel zamenjat posameznega modula, tako kot zdaj pri SO-DIMM ploščicah.

kixs ::

Novejse = boljse ;)

Baja ::

opcija bi bila "camm riser", samo kaj, ko je v visino se manj placa :(

Lonsarg ::

GupeM je izjavil:

Že, že. Ampak jaz še nisem videl laptopa, kamor ne bi mogel dat 2280 (lahko da obstaja, samo jaz ga še nisem videl).
Jaz sem v Surface Pro X menjal disk in sem komaj dobil ker podpira zgolj dolžino M2 2230. Je blo pa cenovno dost cenej kupit 256GB in sam nadgradit na 1TB kot pa direkt 1TB kupit :)

Laptopi so vednjo tanjši in manjši tak da so različne dolžine smiselne. CAMM bo najbrž omogočal napravam kot je Surface da ne rabijo več lotat RAMa zraven (lahko da se bodo vseeno odločili lotat, kdo ve)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

GupeM ::

Ja, saj na nek način je smiselno... Po drugi strani bo pa še več zmede, ker bo verjetno še težje ugotovit, ali ima prenosnik DIMM, CAMM ali nalotanega. Pa koliko sploh katerega. Že zdaj je včasih kar težko ugotovit, ali je ram nalotan ali ne in ali je še kakšna prosta reža...

Je pa surface verjetno eden redkih prenosnikov, ki ne podpira 2280. Jaz sem sicer v Dell gaming laptopu dobil 2230 M.2 disk, ampak k sreči paše noter tudi 2280, tako da sem brez problema zamenjal. Sem pa potem tisti 2230 disk porabil na odroidu h3, ampak sem moral dokupit takšen extender, kot je zgoraj na sliki, ker ima samo luknjo za 2280.

Lonsarg ::

Ja se strinjam da kar se tiče prijaznosti do uporabnika to ni, ampak saj tega ne delajo zaradi uporabnikov ampak zaradi OEMov, ki imajo očitno želje tudi manjše naprave modularno diferenciirat po RAMu, brez da fizični spajkajo na matično ploščo različno količino modulov. OEM itak ni v interesu da končni uporabniki preveč to nadgrajujejo, ker hočejo upsellat. Tak da večja komplikacija jim gre dejansko v prid ker se bo manj ljudi to potem lotilo ročno nadgrajevat. Win-win za njih :)

Čeprav pri Surface Pro X me je Microsoft res presenetil da omogočajo tako izi menjavo diska z mini laputko zadaj, kot bi SIM kartico vstavljal :) Če naredijo kaj podobnega še za RAM potem bomo morda tudi uporabniki kaj profitirali z CAMM.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Oddelek: Novice / Pomnilnik
103205 (2111) Lonsarg
»

Izšle specifikacije pomnilnika DDR5

Oddelek: Novice / Pomnilnik
113554 (1151) opeter
»

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Oddelek: Novice / Pomnilnik
54520 (669) Mitch
»

PRO/ENGINEER

Oddelek: Programska oprema
254286 (3501) Loki

Več podobnih tem