» »

HOMELAB opcije

HOMELAB opcije

tonis ::

Tole ne vem ali sodi pod OS ali pod software, dejansko se nanaša na oboje.

Imam en HP server, notri kup diskov, 24g rama,..
Najprej sem dal gor TrueNAS Scale in nekako mislil da bom vse rešil s tem - pa mi zadeva res ni všeč. Grafično super, funkcionalno pa precej manj.(počasen zagon kontejnerjev, nisem znal pripeljat VLANov do VM, druge napake,...)

Tako sem za "osnovo"(hypervisor) dal PROXMOX, na njem mi tečejo VMji: Sophos XG Home za router/firewall, HA in še en Debian za docker kontejnerje.

Iščem pa še neko rešitev za SAMBA sharing(po možnosti ne preko smb.conf, ampak nek webgui, ki bo razumljiv tudi otrokom), ter nek NVR software, da nanj priklopim nekaj onvif kamer. Ali XPenology(Synology) omogoča vse to? Kaj drugega?


//podvprašanje - ali je raid1 bolje delat direktno na virtuali, ali preprosto na PROXMOX in potem samo pripeti storage na VM? Kako to delate v praksi?

Jaz delam večinoma s HyperV, to okolje mi je povsem jasno, tu pa se precej lovim...

Hvala.

DamijanD ::

Zakaj pa ne bi v eno virtualko na proxmoxu dal TrueNASa ?

igorpec ::

tonis je izjavil:

Kako to delate v praksi?

KISS princip.

To postaviš in pozabiš. Diskovno polje zamenjaš morda enkrat / življensko dobo, menjava okvarjenih diskov pa je enostavno in hot swap. Meni so vsi ti web vmesniki in prilagojeni NAS-like OS-i nepotrebna navlaka. Ampak ni nič narobe če imaš nek TrueNAS/Proxmox za osnovo.

Sam imam dedicated NAS, dva ZFS raid polja (5 x ssd, 3 x hdd), 128gb ram + nvme caching, povezava 20Gbit, dva vlan-a. Sistem poganja custom (tudi stock je čisto kul) Ubuntu. Windows mašin nimam, sambe ne rabim. Low performance virtualke (KVM) se poganjajo na tem NASu, high performance drugje. Skratka, večina storage potreb gre iz NAS-a, ki ima raid, ZFS (snapshot, enkripcija, ...), ter sync na razervni NAS, backup,...

Če bi sam potreboval samba sharing, bi najbrž to serviral direktno iz NAS-a. Če rabiš nek vmesnik (ali OS) in pogosto administriranje tega, potem pač virtualizacija.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Media server in torrent server

Oddelek: Omrežja in internet
261845 (481) dexterboy
»

Home Server

Oddelek: Pomoč in nasveti
9924 (687) PrimoZ_
»

Budget majhen "homelab" strežnik

Oddelek: Strojna oprema
323058 (1308) PARTyZAN
»

Domači VM strežnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
536852 (4417) rostrum

Več podobnih tem