» »

Domači VM strežnik

Domači VM strežnik

«
1
2

incognito ::

V kontekstu širšega dogajanja zasebnosti, nezasebnosti in potez velikih tehnoloških igralcev, vedno bolj premišljujem, da bi doma postavil nek home VM server. Računam, da bodo gor tekle ločene VM za storitve kot so: nextcloud, storage, backup, development box s CI/CD.

VM-i bodo praviloma vsi Linux-based, tako da mi je za hypervisorja padel padel v oči Proxmox VE. Ima kdo kakšne izkušnje z njim?

Vesel pa bi bil predvsem nasveta glede strojne opreme, saj žal že nekaj časa s tem nisem več na tekočem. Vse skupaj je zamišljeno kot 'izgubljena kišto za pod mizo', v katero bi dal ~32GB RAMa, dva para diskov (vsak po 6 ali 8TB) povezanih v raid1. Verjetno tudi še SSD za sistem in temu primeren CPU. Na to gledam kot na srednjeročno rešitev, tako da mi je jasno, da bo budget temu primeren. To da je sistem tih je samo dodaten plus.

Vsak nasvet glede strojne opreme bo dobrodošel. Je kdo kaj podobnega že sestavljal doma?

jukoz ::

Take stvari sestavljamo za denar.

Namesto Proxmox svetujem neko linux distro (za VM serverje uporabljamo ubuntu server + dodatno minimal grafično okolje) in navaden VirtualBox. Ko server zaradi kakršnega koli razloga umre, lahko virtualke brez težave skopiraš nekam drugam in poženeš. Oz če jih moraš pognat nekje drugje - magari na neki Windows mašini.

Običajno naredimo mirroring na 2 ali 3 diske. In damo več takih parov oz trio diskov - odvisno od potreb. Malo boljše matične imajo že po defaultu 6 SATA priključkov, tako da lahko daš ali 3x2 diska ali 2x3 diske.
3 diski v mirror so fajn, da ko en umre lahko še malo počakaš in se ne mudi takoj urejati.

SSD za sistem je super, samo dej ga v mirror - tamali 120 GB diski so povsem dovolj za to in spet - ko kaj umre ni konec sveta.


Za PC pa - glede hrupa poglej kakšne rabljene HP / Dell / Lenovo ... desktop mašine, z dovolj dobrim CPU oz vsaj plato. Lahko da je potem vse skupaj poceni. Pazi pa na napajalnike, da so standardni oz da mi lahko prevežeš žice, da dela na standardnem.

Drugače je pa vseeno, rabiš plato ki podpira dovolj rama: 4 slote. Če boš kupoval desktop, ne bo podpore za ECC, razen če greš na Ryzen. Zaenkrat Ryznov še nismo postavljali - trg hoče Intel =)


Če te pa zanima - na imam 2 HP Microserver Gen10 z 8GB DDR4 ECC - povsem nerabljena, z vso embalažo itd. Stojita že vsaj 1 leto (korona pa to).
Mašina je tiha, narejena za VM server.

Piši v ZS

Poldi112 ::

Virtualbox? A ni to "rešitev" za desktop? Za server imaš KVM/Hyper-V/ESXi, ...

Sam sem izbral rabljeno supermicro plato, ker so poceni in imajo dobro podporo v serverjih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

link_up ::

docker, kubernetes...zakaj bi rabil vm tukaj?
In and Out

Pimoz ::

Proxmox je super. Tudi za poslovno uporabo. To je KVM/QEMU z lepim UI. Podpira tudi LXC kontejnerje.

mzakelj ::

Sam imam Ryzen 3200 ( asrock A300 ) , 16gb rama, Nvme 256 za sistem in 512 za najbolj požrešne VM-e. Pa 2x 1tb 2.5 hdd not. Laufa vse kot mora. 2x virtualka, pa še eni 3 LXC kontejnerji...
KVM/QEMU je neprimerno hitrejši od Vboxa !!

Ales ::

Proxmox je odlična izbira za to, kar iščeš. Gre za Debian z dodatki, virtualke pa so ali LXC ali KVM.

Poleg Proxmoxa si poglej še OpenVZ. V tem primeru se v ozadju skriva RHEL. Virtualke bodo ali v njihovi lastni tehnologiji ali pa KVM.

OpenVZ ali Proxmox ljudje ne poznajo toliko, ker gre za profesionalna orodja, ki jih običajno srečaš v podatkovnem centru. Oboje je preverjeno na dobesedno miljonih VM-jev, ki vsak dan laufajo že leta in leta. Sploh OpenVZ je eden začetnikov profesionalne virtualizacije na Linuxu, iz te kode so potem bile odcepljene tehnologije, kot je LXC, ter vključene v mainline kernel. Pa še nešteto drugih stvari.

Če potrebuješ dejansko ločitev resursov in nadzor nad njimi, pa hkrati paravirtualizacijo ali polno virtualizacijo, OpenVZ še vedno poseka vse tako po zmogljivosti (oz. bolje rečeno, izjemno majhni porabi resursov), kot po feature setu.

Sicer pa je za eno mašino in omejen nabor virtualk čisto dobra izbira tudi goli KVM, pa ZFS datotečni sistem. KISS princip.

styrian ::

Pomoje je bolje kot Proxmox postaviti navaden Ubuntu strežnik in na njem virtualizacijo s KVM. Proxmox je komercialna zadeva in brezplačno ne omogoča recimo forwardanje USB-jev in ostale strojne opreme, kot to omogoča KVM.

Sicer pa VM-ji niso več v modi, sedaj se takšne zadeve deleajo z Dockerjem.

Gejspodar ::

styrian je izjavil:

Proxmox je komercialna zadeva in brezplačno ne omogoča recimo forwardanje USB-jev in ostale strojne opreme, kot to omogoča KVM.


Meni s free licenco forwardiranje USB-jev deluje brez težav.

Invictus ::

Lahko uporabiš minimalen Debian + KVM.

CentOS so zajebal, Ubuntuju pa tud ne zaupam.

Grafičnega okolja ne rabiš, niti minimalnega, zato je SSH.

Za KVM pa obstaja cel kup Web vmesnikov za konfiguracijo...

Server kupiš nek rabljen, ki jih mečejo ven. Dostikrat dobiš za džabe. Zamenjaš HDD z SSD, pa imaš.

VirtualBox je od Oracle in z vsako verzijo ukinejo kak feature.

styrian je izjavil:

Pomoje je bolje kot Proxmox postaviti navaden Ubuntu strežnik in na njem virtualizacijo s KVM. Proxmox je komercialna zadeva in brezplačno ne omogoča recimo forwardanje USB-jev in ostale strojne opreme, kot to omogoča KVM.

Sicer pa VM-ji niso več v modi, sedaj se takšne zadeve deleajo z Dockerjem.

Ni čisto res, docker je namenjen čisto drugim zadevam. Največ stateless zadevam, in razvoju...

Docker ti prinese pač druge vrste problemov in izzivov... Storage kot file system zna biti pain-in-the-ass in se ga celo NE priporoča.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

styrian ::

Gejspodar je izjavil:

styrian je izjavil:

Proxmox je komercialna zadeva in brezplačno ne omogoča recimo forwardanje USB-jev in ostale strojne opreme, kot to omogoča KVM.


Meni s free licenco forwardiranje USB-jev deluje brez težav.



Možno. Je že nekaj let kar sem uporabljal, vendar vem da mi je takrat za neko nastavitev v terminalu težilo z nakupom komercialne verzije. Lahko da so kaj spremenili.

Boobiz ::

Ne rabiš tradicionalne "U" server kište ali server hardwara. Če ga dobiš poceni, sure. Sicer ti bo pa popolnoma običen consumer hardware deloval normalno. Pa če ne poznaš server hardwara, je consumer roba manjša neznanka, ko pride do sestavljanja neslišne kište.
I'm drunk, what's your excuse?

Lonsarg ::

V take profi rešitve se gre izključno z namenom učenja (da boš to postavljal tudi kaki firmi kdaj). V nasprotnem primeru se držite manj glomaznih zadev, čimbolj standardnih in kar se da blizu out-of-the-box rešitvam.

Pa vprašanje če res rabiš več kot eno virtualko, za domače omrežje je čist ok v isto virtualko dati pač vse strežnike zadeve, ker jih ponavadi ni toliko. Jaz imam notri v isti (in vezano na isti raid 1) nginx + qbittorrent + samba mrežni disk + mariadb + seafile strežnik. Vse tako standardno, da lahko v par urcah naredim sveži linux install VM in sveži hypervisor install in tja prenesem (zgolj data diski, ki so simple software RAID 1 preklopim na novo svežo virtualko in s tem čez pridejo tudi vsi mysql, nginx, samba, seafile configi, ker so vsi na tem disku in ne znotraj /etc/...). Sistemskega diska od virtualke ravno zato sploh ne backupiram. Kar parurni downtime da poinštaliram in tja preklopim data diske je za home uporabo čisto ok (enkrat mi je dejansko SSD kjer je bil hypervisor in sistemski disk od virtualke šel byby, od 20:00 do 22:00 in viola je že bil blo nazaj na nekam starem disku iz omare).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

techfreak :) ::

Invictus je izjavil:

Ni čisto res, docker je namenjen čisto drugim zadevam. Največ stateless zadevam, in razvoju...
Ce bos na sistemu (ali virtualki ali baremetal) imel vec razlicnih programov, je Docker top izbira.

Za vsako stvar imas redno posodobljene Docker images, npr. omenjeni NextCloud, qBittorrent, MariaDB, Seafile, Nginx, itd.

Omogoca ti, da samega sistema ne 'smetis' z razlicnimi knjiznicami, ne rabis skrbeti, da kaksnega dependencyja ni v pravi verziji za tvoj OS, prav tako pa zasciti da en program ne more dostopati do sistema oz. drugih Docker kontejnerjev.

Karen ::

>ločene VM za storitve kot so: nextcloud, storage, backup, development box s CI/CD
Za tole kar si napisal da rabiš (ali ekvivalente tega) imam jaz Synology 218+, 2+8GB rama notri, pa Docker okolje. To je če nočeš komplicirat. Če bi se pa rad igral je pa Proxmox čist super zadeva (imam tudi to). Samo alternativa v razmišljanju kaj dejansko potrebuješ (če ne rabiš hude procesorske moči, po temle kar si naštel z izjemo zadnjega, rabiš zgolj diskovje na voljo, to pa NAS naredi bp).

psychoshorty ::

Za tocno OP-ov scenarij jaz uporabljam ze vec let proxmox. Imam en "servercek" z i3, 32gb rama in ssd diski in je to popolnoma dovolj. Nextcloud, Plesk virtualka za razlicne websajte in testiranje, nekaj linux virtualk in eno windows virtualko imam. Funkcionira odlicno. Lahko samo priporocam. Od kar imam proxmox, hyper-v niti povoham vec ne.

WizzardOfOZ ::

Imam mini server od DELLa, notri imam 32GB rama, 2 SSD diska in 2 navadna diska, za sistem pa windows 10 in hyperV, ker v glavnem laufam ms virtualke. Zadeva laufa v kleti (tako da mi je vseeno kok se dere), priklopljena samo na napajanje in mrežo. Server je velik 42x42x5cm (1U, half size).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Vanadium ::

Od kdaj ima pa dell mini serverje? Sem mislil, da jih ima samo hp :| zaupaš tip?

Edit: sem šele zdaj videl da je 1U ... Meh

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

pegasus ::

1U polovične globine imajo praktično vsi, ker je to dokaj priljubljena edge oprema telekomov. Dobiš vse od malih atomčkov do presenetljivo velikih xeonov v teh formatih ...

c3p0 ::

Proxmox je odličen, tudi za začetnika precej prijazen. Zadaj je QEMU/KVM in LXC za lightweight zadeve, spredaj pa dober GUI. Podpora preko forumov je dobra tudi v non-paid verziji. Feature-set pridno raste. Uporabljamo zdaj nekaj let v produkciji.

OpenVZ, ni to malo za časom? Zadnje novice vidim 2015. Pred Proxmox smo laufali to zadevo s SolusVM, za svoj čas odlična in zelo prijazna za reselling (=overselling, kar je marsikdo precej abusal), ampak je potem kar nekako zamrla.

Invictus ::

techfreak :) je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ni čisto res, docker je namenjen čisto drugim zadevam. Največ stateless zadevam, in razvoju...
Ce bos na sistemu (ali virtualki ali baremetal) imel vec razlicnih programov, je Docker top izbira.

Za vsako stvar imas redno posodobljene Docker images, npr. omenjeni NextCloud, qBittorrent, MariaDB, Seafile, Nginx, itd.

Omogoca ti, da samega sistema ne 'smetis' z razlicnimi knjiznicami, ne rabis skrbeti, da kaksnega dependencyja ni v pravi verziji za tvoj OS, prav tako pa zasciti da en program ne more dostopati do sistema oz. drugih Docker kontejnerjev.

Če seveda verjameš offical imagom ;). Dokler gor nima malwara in crypto mining softwara... Nova tarča za napade. kar zna boiti zabavno, če plačuješ cloud in nimaš nastavljenih omejitev. Že precej firm plačalo precej velike denarje cloud providerjem, ker so docker imagi rudarili...

Imaš pa za posledico večjo porabo diska, ker vsak docker image za sabo potegne še vse knjižnice, nekaj OSa, poleg tega pa moraš poskrbeti za shranjevanje nastavitev izven imaga.

Dependency hell je že zdavnaj paše na redhat, Debian like distribucijah...

Razen seveda, če je vtipkanje komande yum update ali apt upgrade;apt update že Senior kvalifikacija danes :|.

Mladina zdaj misli, da je docker rešitev za vse, ampak predstavlja pa čisto nove probleme...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Voluharr ::

Definitivno Proxmox.
Feature set raste, v Free verziji ni nobenih omejitev. Vmesnik je enostaven in uporaben. Ostane še kaka malenkost, ki jo moraš nastavit preko konzole, vendar za normalnega userja ni te potrebe.
Notri dva SSD diska v ZFS mirror za OS in hitrejše virtualke, dva ali več navadnih za ostalo in morda še en dodatni večji disk za backupe.

Docker poganjaj znotraj ene virtualke za tisto kar res potrebuješ.
Ni vse zlato kar se sveti.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

incognito ::

Najprej vsem hvala za vaše izkušnje in odgovore. Dobil sem precej novih informacij in pogledov. Verjetno je prav, da bi k svojem prvem postu dodal še tole. Predvidevam, da bomo del teh service-ov uporabljali v širši družini - to nanese cca 5-7 odraslih oseb + otroci. Se pravi, za vsakega backup (laptop + telefon), nextcloud account (file sharing + koledar + kontakti), skupni network storage. Development box (gitlab) in morda še kaj bolj tech-oriented, pa bo res bolj moja domena. Zato so zastavljene kapacitete večje kot morda pri običajnih konfiguracijah za to rabo.

Veliko vas je priporočilo docker. Priznam, da gre za mojo osebno preferenco, vendar mi osebno bolj odgovarja pristop en service/en VM (maybe, khm, probably, I am just gettin' old. . Zakaj? Zdi se mi, da mi to omogoča lažje upravljanje s posameznim serviceom, sploh za micro-tuning in potencialne širitve v prihodnosti. Razlog verjetno tiči tudi v tem, da imam za sabo leta remote Linux administracije in se tukaj bolj znajdem.

Vidim, da je prišlo tudi do debate glede opreme: consumer vs enterprise. Ali nujno rabim ECC za svoj build? Ne. Ali bi ga vzel, če obstaja nek low-end in cenovno dostopen enterprise sistem? Verjetno.

Še eno vprašanje, imate SSD diske tudi v raidu? Katere HDD velikosti 6TB+ bi priporočili?

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Ne rabiš enterprise zadev, ti samo poskrbi za raid kjer so podatki zaradi availability ter nujno dodaten ločen backup.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Invictus ::

incognito je izjavil:

Najprej vsem hvala za vaše izkušnje in odgovore. Dobil sem precej novih informacij in pogledov. Verjetno je prav, da bi k svojem prvem postu dodal še tole. Predvidevam, da bomo del teh service-ov uporabljali v širši družini - to nanese cca 5-7 odraslih oseb + otroci. Se pravi, za vsakega backup (laptop + telefon), nextcloud account (file sharing + koledar + kontakti), skupni network storage. Development box (gitlab) in morda še kaj bolj tech-oriented, pa bo res bolj moja domena. Zato so zastavljene kapacitete večje kot morda pri običajnih konfiguracijah za to rabo.

To, kar ti rabiš, podela vsak server, star 15 let. Če dodaš SSDje... Marsikdo bi za tako konfiguracijo vzel malino 4...

incognito je izjavil:


Veliko vas je priporočilo docker. Priznam, da gre za mojo osebno preferenco, vendar mi osebno bolj odgovarja pristop en service/en VM (maybe, khm, probably, I am just gettin' old. . Zakaj? Zdi se mi, da mi to omogoča lažje upravljanje s posameznim serviceom, sploh za micro-tuning in potencialne širitve v prihodnosti. Razlog verjetno tiči tudi v tem, da imam za sabo leta remote Linux administracije in se tukaj bolj znajdem.

Docker je fajn, dokler zaupaš nekim imagom z interneta. Še vedno moraš pa software nastaviti po svoje. največja prednot dockerja je v developmentu, ker vedno pospravi sranje za sabo. pa še to včasih hodi narobe >:D.

incognito je izjavil:


Vidim, da je prišlo tudi do debate glede opreme: consumer vs enterprise. Ali nujno rabim ECC za svoj build? Ne. Ali bi ga vzel, če obstaja nek low-end in cenovno dostopen enterprise sistem? Verjetno.

Rabljeni enterprise ali pa sestaviš svojo mašino. Vzameš plato, ki ima 2 x M.2 PCIe SSD in jih daš v RAID 0. Zadeva več kot dovolj hitra :D.

incognito je izjavil:


Še eno vprašanje, imate SSD diske tudi v raidu? Katere HDD velikosti 6TB+ bi priporočili?

zakaj jih ne bi imel. Omejitev pri diskih je samo budžet...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

techfreak :) ::

Invictus je izjavil:

Če seveda verjameš offical imagom ;). Dokler gor nima malwara in crypto mining softwara... Nova tarča za napade. kar zna boiti zabavno, če plačuješ cloud in nimaš nastavljenih omejitev. Že precej firm plačalo precej velike denarje cloud providerjem, ker so docker imagi rudarili...
Kolikor pa zaupas zadevam v raznih repozitorijih? Uradni repozitoriji distribucij so ponavadi precej zadaj glede verzij, tako da verjetno tako potrebujes 3rd party repozitorije.

Invictus je izjavil:

Dependency hell je že zdavnaj paše na redhat, Debian like distribucijah...
Seveda je mimo, saj imamo Snap/Flatpak/AppImage, ki niso nic bolj varni kot Docker image-i, niti niso pretirano manj pozresni na prostoru.

techfreak :) ::

incognito je izjavil:

Še eno vprašanje, imate SSD diske tudi v raidu? Katere HDD velikosti 6TB+ bi priporočili?
Ce pricakujes dovolj pisanja na disk, bi priporocil ne-SMR diske: https://www.servethehome.com/wd-red-smr...

pegasus ::

c3p0 je izjavil:

OpenVZ, ni to malo za časom?
Eh? Je kvečjemu pred časom. Virtuozzo smo imeli v produkciji že 2003, leto po tem, ko je prišel ven. In ko sem 2008 ljudem razlagal o kontejnerjih, so me samo debelo gledali. Potem je pa 2013 prišel ven docker in je bil top shit, zame pa lanski sneg ...

Invictus je izjavil:

To, kar ti rabiš, podela vsak server, star 15 let. Če dodaš SSDje... Marsikdo bi za tako konfiguracijo vzel malino 4...
Tako je. Za doma se osredotoči na tišino in varčnost, zanesljivost ti ni tako pomembna (si večino časa zraven in lahko hitro poštimaš), hitrost pa je stvar osebnih potreb.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

c3p0 ::

pegasus je izjavil:

c3p0 je izjavil:

OpenVZ, ni to malo za časom?
Eh? Je kvečjemu pred časom. Virtuozzo smo imeli v produkciji že 2003, leto po tem, ko je prišel ven. In ko sem 2008 ljudem razlagal o kontejnerjih, so me samo debelo gledali.


OpenVZ je včasih bil super, zdaj pa precej mrtev projekt, kernel je še vedno lockan na 2.6?. Še Proxmox ga je ditchal na račun LXC, s čimer ga bi tudi prej primerjal, kot pa z dockerjem.

Ales ::

c3p0 je izjavil:

OpenVZ, ni to malo za časom? Zadnje novice vidim 2015. Pred Proxmox smo laufali to zadevo s SolusVM, za svoj čas odlična in zelo prijazna za reselling (=overselling, kar je marsikdo precej abusal), ampak je potem kar nekako zamrla.

Sploh ne, samo Virtuozzo se je malo pomaknil nazaj, ne oglašujejo več odprtokodni OpenVZ toliko. Razlika je bolj v percepciji.

Dejanski razvoj gre približno enako hitro naprej in OpenVZ 7 je več kot soliden. Pa še KVM so s 7-ico vkomponirali v ista orodja, kar olajša administracijo. Mi smo že prej furali kombinacijo obojega, brez velikih težav.

Če se uporablja prvenstveno KVM je itak vseeno, če pa veliko uporabljate LXC, je le-ta še vedno daleč manj zmogljiv v primerjavi z OpenVZ. Vsa OpenVZ koda enostavno nikoli ne bo del kernela, LXC bo še dolgo, dolgo capljal zadaj.

c3p0 je izjavil:

pegasus je izjavil:

c3p0 je izjavil:

OpenVZ, ni to malo za časom?
Eh? Je kvečjemu pred časom. Virtuozzo smo imeli v produkciji že 2003, leto po tem, ko je prišel ven. In ko sem 2008 ljudem razlagal o kontejnerjih, so me samo debelo gledali.


OpenVZ je včasih bil super, zdaj pa precej mrtev projekt, kernel je še vedno lockan na 2.6?. Še Proxmox ga je ditchal na račun LXC, s čimer ga bi tudi prej primerjal, kot pa z dockerjem.

Ne razumem kaj gledate vi, OpenVZ 7 je že zdavnaj zunaj. Čaka se 8-ica.

Kaj ste se zataknili v času OpenVZ 6?? To je že zdavnaj EOL!

Proxmox je imel svoje probleme in razloge, da so šaltali na LXC. IMHO je bila to, dolgoročno gledano, napaka... Res je v času OpenVZ 6 bilo težje furati KVM in OpenVZ hkrati, par kernelov je bilo težavnih, a je šlo. Mi smo zdržali čelo življenjsko dobo 6-ice, oni niso... Pač, zdaj pa so tam kjer so.

IMHO je KVM + OpenVZ na ZFS top kombinacija za virtualizacijo celih VM-jev in bo še dolgo ostala...

c3p0 ::

Super, mi je svoj čas OpenVZ bil zelo všeč in tisti čas daleč pred LXC. Live migracijo zdaj že podpira? IMO must have, če imaš več strežnikov.

Gledal sem tu:
https://wiki.openvz.org/History
https://wiki.openvz.org/Releases (link iz https://openvz.org/)

Kje pa so current zadeve?

krho ::

Jaz sem poleti sestavil. AMD Ryzen 7 PRO 4750G, 2x32G DDR4, ASRock B550M Pro4,
1x ssd za sistem, ter scratch disk, ter 2x 6T v ZFS raid, vse skupaj seveda na proxmoxu...

Pol sem pa tja gor nametal en kup lxc virtualcev.. git, storage, owncloud, ipd...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

bajsibajsi ::

AMD Ryzen 7 PRO 4750G, 2x32G DDR4, ASRock B550M Pro4 za git, storage, owncloud? 0_o

Ales ::

c3p0 je izjavil:

Super, mi je svoj čas OpenVZ bil zelo všeč in tisti čas daleč pred LXC. Live migracijo zdaj že podpira? IMO must have, če imaš več strežnikov.

Gledal sem tu:
https://wiki.openvz.org/History
https://wiki.openvz.org/Releases (link iz https://openvz.org/)

Kje pa so current zadeve?

Saj to so current zadeve, Virtuozzo oz. OpenVZ 7 je zadnji release. No, 8-ka je tudi že tu, samo releasana še ni. Zadnje posodobitve za 7-ko so od danes, zadnji releasan ISO je iz decembra 2020.

To History stran bi bilo treba posodobit, zadnji vnos je uvodni releaase OpenVZ 7 iz 2015... Manjkajo tu stvari.

Se pravi releasi https://wiki.openvz.org/Releases
Ali pa direktno (z ISO-ti vred): https://download.openvz.org/virtuozzo/r...
Tukaj pa direktno posodobitve: https://download.openvz.org/virtuozzo/f...

Koda: https://src.openvz.org/projects/OVZ
Dokumentacija: https://docs.openvz.org/

Live migracijo podpira že dolgo, razreda 15 let nazaj. Uvodna implementacija je bila v kernelu, od OpenVZ 7 dalje je v userspaceu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

krho ::

bajsibajsi je izjavil:

AMD Ryzen 7 PRO 4750G, 2x32G DDR4, ASRock B550M Pro4 za git, storage, owncloud? 0_o

Ja Prejšnji (4050e)mi je zdržal 12 let. Pa sredi poletja je bil Pro edino, kar se je dalo dobit. V bistvu ja 5 pro bi bil 100€cenejši.. sam je bila dobava 3 tedne. za 7 pro pa 10 dni. Ne pro verzij pa še danes ni za dobit.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

GupeM ::

Nisi dojel. Bajsi ti je hotel povedat, da bi za tvoj use case bil dovolj en raspberry. Mogoče 2.

krho ::

Ja 4050e s 8G ram se je velekl kot smrkelj, se pravi je bil konkretno prešvoh.
Ti pa svetuješ pi... Na sd karticah, ki crknejo v roku 2 mesecev.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

Zimonem ::

Pa če bi mrežo dvignil na 10gbe je pi tud bos. Doma postaviš, da imaš nekaj časa mir.

Invictus ::

Mal je treba ločit kaj boš imel v produkciji in kaj za test.

To, kar je OP navedel, z lahkoto opravi en pi, ali kaka švoh x86 škatla.

Za igračkanje pa sam ve kaj rabi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

driver_x ::

jukoz je izjavil:

Take stvari sestavljamo za denar.

Namesto Proxmox svetujem neko linux distro (za VM serverje uporabljamo ubuntu server + dodatno minimal grafično okolje) in navaden VirtualBox.


Ali virtualke v takem primeru poganjaš ročno? Kako potem dostopaš do njih?

   -S\/\/-   ::

mzakelj je izjavil:

Sam imam Ryzen 3200 ( asrock A300 ) , 16gb rama, Nvme 256 za sistem in 512 za najbolj požrešne VM-e. Pa 2x 1tb 2.5 hdd not. Laufa vse kot mora. 2x virtualka, pa še eni 3 LXC kontejnerji...
KVM/QEMU je neprimerno hitrejši od Vboxa !!


Kaj ti pa tukaj tečejo za ene virtualke? Samo strežniki ali tudi desktopi?

AnotherMe ::

Vpašanje, ki ni točno povezano z opovim vprašanjem, si pa pomojem ne zasluži posebej teme:

Ali ima DELL / HP, kakšen server, ki bi bil manjše dolžine, pa bi vseeno podpiral več kot en cpu? Lahko je 2U višine - samo dolžina naj nebi bila več kot ~50-60cm?

pegasus ::

Supermicro ima pod "edge computing" dual socket intel piksne globine 57cm. Ampak zdaj so v modi single socket amdji, dobiš precej več za denar.

link_up ::

krho je izjavil:

Ja 4050e s 8G ram se je velekl kot smrkelj, se pravi je bil konkretno prešvoh.
Ti pa svetuješ pi... Na sd karticah, ki crknejo v roku 2 mesecev.


kaj crkne kartica v dveh mesecih? Pa ja ne furas active IO na uSD. huh :)
Pa naj OP kupi ds218 + 4GB RAM pa bo vse v enem.
In and Out

Zimonem ::

link_up je izjavil:

krho je izjavil:

Ja 4050e s 8G ram se je velekl kot smrkelj, se pravi je bil konkretno prešvoh.
Ti pa svetuješ pi... Na sd karticah, ki crknejo v roku 2 mesecev.


kaj crkne kartica v dveh mesecih? Pa ja ne furas active IO na uSD. huh :)
Pa naj OP kupi ds218 + 4GB RAM pa bo vse v enem.

Pa saj je napisal da ima tudi storage zraven.

incognito ::

Več kot mesec je že naokoli odkar sem odprl temo, no in ta teden sem le zaključil s konfiguracijo; sedaj čakam dobavo. Najprej hvala vsem, ki ste napisali svoje izkušnje in predloge.

Vem, da se da vse to in še več kar sem napisal, da poganjati na osnovni strojni opremi (RPI, synology). Vseeno, pa meni osebno odzivnost in višja stopnja zanesljivosti sistema odtehtata razliko v ceni. Prav tako sem iskal konfiguracijo, ki bo delovala in zadoščala za vsaj 5+ let; ter po potrebi omogočala širitve. Mislim, da se tukaj moj pogled še najbolj približa uporabniku @krho. Hvala tudi uporabniku @jukoz za enterprise pogled; HP Microserver mi je všeč, vendar si želim pustiti odprto možnost širitve sistema v prihodnosti.

Torej, če bo še komu v pomoč, moj build:

Pri tem na matični plošči ostajata dva prosta slota za RAM in pa 6 za diske.

Edit: list formatting

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

Koliko te pride taka konfiguracija?

mzakelj ::

   -S\/\/-   je izjavil:

mzakelj je izjavil:

Sam imam Ryzen 3200 ( asrock A300 ) , 16gb rama, Nvme 256 za sistem in 512 za najbolj požrešne VM-e. Pa 2x 1tb 2.5 hdd not. Laufa vse kot mora. 2x virtualka, pa še eni 3 LXC kontejnerji...
KVM/QEMU je neprimerno hitrejši od Vboxa !!


Kaj ti pa tukaj tečejo za ene virtualke? Samo strežniki ali tudi desktopi?


Urbackup , debian na katerem imam torrent client in ftp , windows 10 za eno aplikacijo gonit ( lahko bi jo preko wine , samo ni stabilna v tem primeru... ).

Laufa pa vse skupaj na proxmox.

jukoz ::

driver_x je izjavil:

jukoz je izjavil:

Take stvari sestavljamo za denar.

Namesto Proxmox svetujem neko linux distro (za VM serverje uporabljamo ubuntu server + dodatno minimal grafično okolje) in navaden VirtualBox.


Ali virtualke v takem primeru poganjaš ročno? Kako potem dostopaš do njih?



Huh, po enem mesecu odgovarjam =)

Za dostop do mašin si uredimo par stvari: Če laufa grafično okolje na serverju, je gor tudi vnc sever. S tem lahko v grafičnem okolju klikaš po mašinah. VirtualBox ima drugače tudi en miljon command line ukazov in se da vse delati tudi preko njih. Ampak sem sam in admini pri strankah leni in radi kaj poklikajo. Ali s priklopljeno miško ali preko VNC.

Na VMjih pa vklopiš remote desktop in imaš direkt dostop do mašine preko RDP, do BIOSa itd na VMu. Tudi za inštalacijo in podobno. Pa da se ga zaklenit na certe in podobno. Kar kul. Če ne rabiš USB2 in raznoraznih sharov dela open-source verzija povsem OK.

Zimonem ::

Kaj pa fali portainerju?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VMware - copy/paste ne dela

Oddelek: Pomoč in nasveti
311585 (1104) Invictus
»

[docker] Poganjanje celotne virtual machine v dockerju

Oddelek: Operacijski sistemi
194269 (3693) c3p0
»

kaj zanimivega pocet z vpsom

Oddelek: Omrežja in internet
132376 (1354) Ales
»

Gostovanje PHP, MySQL

Oddelek: Izdelava spletišč
348151 (7483) _Dejan_
»

Virtualizacija - xen in vmware

Oddelek: Pomoč in nasveti
243194 (2948) Daedalus

Več podobnih tem