» »

Matematična naloga

Matematična naloga

Črtomir ::

Prosim mi lahko kdo reši nalogo:
Matej se je s prijatelji odpravil na planinski pohod. Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili ¼ poti manj kot prvi dan, tretji dan pa so prišli do konca poti. Kolikšen del poti so prehodili drugi dan in kolikšen del poti tretji dan?

V rešitvah učbenika je po mnenju mojega očeta napačna rešitev in želim preveriti.
Hvala za odgovor.

bauci ::

Prvo napiši rešitev, pol ti bo pa nekdo povedal ali je prav ali narobe.

Jaz sem zračunal de drugi dan prehodijo 7/20 poti tretji dan pa 1/20 poti.
Oče pa mi je rekel, da so že drugi dan prehodili 9/20 poti kar je skupaj s prvim dnem prehodili že 21/20 in da je naloga butasta.

KG-348 ::

ja ti imaš prov

Blinder ::

Prvi dan 60%, drugi dan 35%, tretji dan ostane 5%.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

dragana ::

Mislim, da ima tvoj oče prav.
Prvi dan prehodijo 3/5 kar je 12/20 oz. 60%.
Drugi dan prehodijo 1/4 manj kot prvi dan, torej 3/4 prvega dne; 3/4 * 12/20 = 36/80, kar je 9/20 oz. 45%
Torej, prvi in drugi dan skupaj prehodijo 12/20 + 9/20 = 21/20 poti oz. 105%

Moj račun:
2. dan 3/5 - 1/4 = 12/20 - 5/20 = 7/20
3. dan ostane 1/12

A. Smith ::

dragana je izjavil:

Drugi dan prehodijo 1/4 manj kot prvi dan, torej 3/4 prvega dne; 3/4 * 12/20 = 36/80, kar je 9/20 oz. 45%

Drugi dan je možno interpretirati na dva možna načina; 3/4 * 12/20 = 9/20, kot je tvoja interpretacija, ali pa: 12/20 - 5/20 = 7/20, kjer je pač 5/20 četrtina celotne poti.

Glede na to, da samo druga interpretacija privede do smiselnega rezultata, bom šel z njo. Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da je naloga butasta, ali pa vsaj butasto opisana.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith je izjavil:

dragana je izjavil:

Drugi dan je možno interpretirati na dva možna načina; 3/4 * 12/20 = 9/20, kot je tvoja interpretacija, ali pa: 12/20 - 5/20 = 7/20, kjer je pač 5/20 četrtina celotne poti.

Glede na to, da samo druga interpretacija privede do smiselnega rezultata, bom šel z njo. Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da je naloga butasta, ali pa vsaj butasto opisana.

To ne zdrži logike. Bom napisal nalogo, ki je enaka, vendar z bomboni.
Prvi dan dobiš 12 bombonov, drug dan dobiš 1/4 manj bonbonov kot prvi dan. Koliko bonbonov imaš? po dveh dnevih?

WizzardOfOZ ::

A. Smith je izjavil:

dragana je izjavil:

Samo kot drugo lahko interpretiraš. Ker ti točno pove da drugi dan prehodijo 1/4 manj kot prvi dan. Torej prvi dan 12/20, kar pomeni da drugi dan prehodijo 12/20 - 1/4 oziroma 7/20 poti.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Prosim reši nalogo z bonboni.

Blinder ::

dragana je izjavil:

Prvi dan dobiš 12 bombonov, drug dan dobiš 1/4 manj bonbonov kot prvi dan. Koliko bonbonov imaš? po dveh dnevih?

tvoja počasna pamet ne drži logike. Tvoja naloga z bomboni ni ekvivalent nalogi s potjo.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Blinder je izjavil:

dragana je izjavil:

tvoja počasna pamet ne drži logike. Tvoja naloga z bomboni ni ekvivalent nalogi s potjo.

Nalogi manjka samo tretji dan.

Mcsin ::

Naloga z bonboni nikakor ni ista kot naloga z dokončno potjo. Se pa strinjam, da je naloga butasto oziroma morda celo napačno zastavljena, razen če sem jaz kaj spregledal. Poenostavljeno:
1. dan je 12/20 (za lažjo predstavo lahko rečemo da je celotna pot dolga 20 km, torej prvi dan naredijo 12 km)
2. dan opravijo za četrtino krajšo pot kot prvi dan (12km), četrtina od 12 je 3km, torej opravijo 3/4, ki znaša 9 km.

12 + 9 je 21 km... torej že preko celotne poti...

Oziroma pardon dragana, zdej vem kaj si želel napisat z bonboni.... samo premalo si razložil.... Dejansko izpostavlja isti problem kakor sem napisal jaz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mcsin ()

mojca ::

dragana je izjavil:

Bom napisal nalogo, ki je enaka, vendar z bomboni.

Ni enaka.

Originalna naloga ima dve možni interpretaciji: ne veš, ali se "1/4 poti" nanaša na "1/4 celotne poti" ali na "1/4 poti, prehojene prvi dan".

Tvoja naloga je v eni od obeh interpretaciji slovnično napačna. Po mojem mnenju edina možna interpretacija pomeni, da dobiš 12 + 9 bombonov. Za drugo interpretacijo, ko bi dobil 23.75 bonbonov, pa bi moralo pisati "drugi dan dobiš 1/4 bonbona manj kot prvi dan" (bonbon je v rodilniku ednine).

Kaj je tukaj nejasnega?

Črtomir je izjavil:

Matej se je s prijatelji odpravil na planinski pohod. Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili 1/4 poti manj kot prvi dan

1. dan = 3/5 poti = 12/20 poti
2. dan = 1. dan - 1/4 poti = 12/20 - 1/4 = 12/20 - 5/20 = 7/20

Zgodovina sprememb…

mojca je izjavil:

dragana je izjavil:

Bom napisal nalogo, ki je enaka, vendar z bomboni.

Ni enaka.

Originalna naloga ima dve možni interpretaciji: ne veš, ali se "1/4 poti" nanaša na "1/4 celotne poti" ali na "1/4 poti, prehojene prvi dan".

Piše zelo eksaktno:
Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili ¼ poti manj kot prvi dan.
Ta pot se nujno nanaša na prvi dan. Če bi se nanašalo na skupno pot bi moralo pisati:
"drugi dan so prehodili 1/4 skupne poti manj kot prvi dan"

Torej, če namesto bonbonov vseeno uporabimo pot in namesto 3/5 damo številko 12km:
Prvi dan so prehodili 12km, drugi dan so prehodili ¼ poti manj kot prvi dan.
Koliko so prehodili drugi dan? Koliko skupaj?

3/5 + (3/5 - 1/4) + x = 1
12/20 + (12/20 - 5/20) + x/20 = 20/20
x = 1/20

WizzardOfOZ je izjavil:

3/5 + (3/5 - 1/4) + x = 1
12/20 + (12/20 - 5/20) + x/20 = 20/20
x = 1/20

Tele tvoji dve enačbi pa niti približno nista isti. Ne moreš X preprosto v X/20 spremenit, v glavnem pustiš X.

No kljub temu je v tvoji drugi enačbi jasno, da ponovno odštevaš četrtino celotne poti in ne četrtino poti opravljene prvega dane.

P4ajo ::

Naloga je dvoumna (dobesedno), glede na opis naloge sta možni obe interpretaciji, tako tista, da je drugi dan mišljena 3/4 poti opravljene prvi dan (45% skupne poti), kot tista, da je mišljene 1/4 skupne poti manj (60% - 25% = 35%).
Ker pa ena od možnih rešitev vodi v morda nepričakovano situacijo, in sicer, da že drugi dan prehodijo več kot celo pot, lahko v dobri veri do avtorja naloge ugotovimo, katera je želena interpretacija in sledimo tej.

Lahko pa v tej isti dobri veri uporabimo še malo domišlije in si zamislimo, kaj za hudiča se jim je pripetilo drugi dan, da so toliko hodili... je bilo slabo vreme in niso opazli, da so vmes že bili na cilju, ali so enostavno toliko uživali, da so se odločili podaljšati svojo pot še za 5%, kjer so se 3. dan vrnili za teh 5% po isti poti nazaj na predvideni cilj... podlaga za cel esej, če si naveličan matematike ;)

Vsak prepir od tu naprej je zgolj zavoljo prepira samega, ne ker bi ostalo kaj nerazjasnjenega.
Sem (premalo) pameten, resno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: P4ajo ()

P4ajo je izjavil:

Naloga je dvoumna (dobesedno), glede na opis naloge sta možni obe interpretaciji, tako tista, da je drugi dan mišljena 3/4 poti opravljene prvi dan (45% skupne poti), kot tista, da je mišljene 1/4 skupne poti manj (60% - 25% = 35%).
Ker pa ena od možnih rešitev vodi v morda nepričakovano situacijo, in sicer, da že drugi dan prehodijo več kot celo pot, lahko v dobri veri do avtorja naloge ugotovimo, katera je želena interpretacija in sledimo tej.

Lahko pa v tej isti dobri veri uporabimo še malo domišlije in si zamislimo, kaj za hudiča se jim je pripetilo drugi dan, da so toliko hodili... je bilo slabo vreme in niso opazli, da so vmes že bili na cilju, ali so enostavno toliko uživali, da so se odločili podaljšati svojo pot še za 5%, kjer so se 3. dan vrnili za teh 5% po isti poti nazaj na predvideni cilj... podlaga za cel esej, če si naveličan matematike ;)

Vsak prepir od tu naprej je zgolj zavoljo prepira samega, ne ker bi ostalo kaj nerazjasnjenega.

Drži... ampak kot zanimivost... a ni opis pri tvoji prvi interpretaciji veliko bolj podoben oziroma skoraj enak opisu v nalogi... kakor obrazložitev tvoje druge interpretacije, ki pa nam dejansko ponudi smiselni rezultat ;)

Ali res lahko narediš več kot 100% poti?

mirator ::

Naloga bi bila smiselna, če bi se glasila tako:
"Matej se je s prijatelji odpravil na planinski pohod. Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili 1/4 poti kot prvi dan, tretji dan pa so prišli do konca poti. Kolikšen del poti so prehodili drugi dan in kolikšen del poti tretji dan?"
Potem bi izračun potekal takole: 1-3/5-3/5*1/4=1/4

Pri drugi nalogi pa je še bolj enostavno: 12+12(1-1/4)=21 bonbonov (ob predpostavki, da nisi že prvi dan pojedel prvih 12 bonbonov)

Mcsin je izjavil:

in ne četrtino poti opravljene prvega dane

Razloži potem ti, kako se računa četrtino poti prvega dne.

FrRoSt ::

Črtomir je izjavil:

Prosim mi lahko kdo reši nalogo:
Matej se je s prijatelji odpravil na planinski pohod. Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili ¼ poti manj kot prvi dan, tretji dan pa so prišli do konca poti. Kolikšen del poti so prehodili drugi dan in kolikšen del poti tretji dan?

V rešitvah učbenika je po mnenju mojega očeta napačna rešitev in želim preveriti.
Hvala za odgovor.

VEDNO moraš iz naloge sestaviti ENAČBO (formulo)!!

Pogledaš prvo, katere podatke ti nudi naloga in katere SPRAŠUJE!!

Verjetno je napaka naloge v podanih podatkih!!

Če so prvi dan prehodili 3/5 poti, je to 60% poti!! ;)

Drugi dan pa četrtino manj kot prvi, se pravi 60-15= 45% !! :O Kar je skupaj že več kot 100%!!? Natančno 5% VEČ, kot naj bi pot trajala!??

Tretji dan so prehodili še PREOSTANEK POTI!?? :))

Se pravi, tretji dan so hodili nazaj, ker so očitno zalutali/zgrešili in prehodili še 5% v rikverc!??:P

Zdaj sta možni samo dve možnosti:

1. Naloga ima podatkovno napako, tiskarski škrat, ali
2. Nekdo se je malo pohecal s kavljem 22 v nalogi. :))

Ps. Verjetno bi bila naloga smiselna in izračunjiva, če bi bil podatek, da so prvi dan prehodili 2/5 poti!! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

klemenSLO ::

Točno tako in nič drugače.👍
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

WizzardOfOZ je izjavil:

Mcsin je izjavil:

in ne četrtino poti opravljene prvega dane

Razloži potem ti, kako se računa četrtino poti prvega dne.

Sem razložil že višje.. prvi dan vzameš kot celoto in jo razdeliš na četrtine...
Sem pa sedaj še enkrat pozorno prebral nalogo in dejansko sta mogoči obe varianti... torej ko naloga omenja pot, da vedno naslavlja celoto. Zaradi rezultata sledi, da je smiselna rešitev samo, ko odštejemo 1/4 celotne poti in zato je to pravilna rešitev.
Nastale dileme bi se avtor naloge rešil če bi samo dodal, da so drugi dan naredili za 1/4 celotne poti manj kot prvi dan.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mcsin ()

Mcsin je izjavil:

Sem razložil že višje.. prvi dan vzameš kot celoto in jo razdeliš na četrtine...

In dobiš 105% prehojene poti? Prvi dan 60%, drugi dan 45%?

Ne bo šlo. Pot je vedno lahko samo in le samo 100%.

Torej prvi dan 60% poti, drugi dan pa max 40%, če tretji dan ne prehodijo nič ali ustrezno manj, če tretji dan hodijo.

Ne vem, zakaj toliko komplicirate.
V tekstu naloge je pač "falus" in če se ga izloči, je naloga povsem v redu.
Namesto da se glasi "... drugi dan so prehodili 1/4 poti manj kot prvi dan..." bi se moralo glasiti "... drugi dan so prehodili 1/4 poti kot prvi dan..."
Če je pot dolga 1 enoto, potem so prvi dan napravili 3/5 (tri petine) enote, naslednji oz. drugi dan pa dodatno 1/4 (eno četrtino) prvi dan prehojene poti. To je 3/5 x 1/4 = 3/20 celotne poti. Drugi dan so torej opravili 3/5 + 3/20 = 15/20 celotne poti. Za zadnji dan jim je torej ostalo 1-3/5-3/20 poti oz. dano na skupni imenovalec 20/20-12/20-3/20 = 5/20 = 1/4 poti.
Simpl kot pasulj.

mirator je izjavil:

Namesto da se glasi "... drugi dan so prehodili 1/4 poti manj kot prvi dan..." bi se moralo glasiti "... drugi dan so prehodili 1/4 poti kot prvi dan..."
Če je pot dolga 1 enoto, potem so prvi dan napravili 3/5 (tri petine) enote, naslednji oz. drugi dan pa dodatno 1/4 (eno četrtino) prvi dan prehojene poti. To je 3/5 x 1/4 = 3/20 celotne poti. Drugi dan so torej opravili 3/5 + 3/20 = 15/20 celotne poti. Za zadnji dan jim je torej ostalo 1-3/5-3/20 poti oz. dano na skupni imenovalec 20/20-12/20-3/20 = 5/20 = 1/4 poti.
Simpl kot pasulj.

:)):)):))

Malce pa moraš biti tudi funkcionalno pismen!! ;)

Zato se pa uporabljaju uporabne naloge!!! 8-)

Raje izračunaj, koliko poti so prehodili vsak dan, če so prvi dan prehodili 2/5 poti! :D

To je drugače naloga za OŠ!! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Invictus ::

Fak no, za tako brezzvezno nalogo taka debata...

Kaj je zdaj to postal forum Slo-Debili?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

G0zdar ::

@Mirator - poglej v slovar kaj pomeni falus.

"... drugi dan so prehodili 1/4 poti kot prvi dan..."
Ta stavek nima smisla, mogoče si mislil "drugi dan so prehodili 1/4 poti, prehojene v prvem dnevu"

G0zdar je izjavil:

@Mirator - poglej v slovar kaj pomeni falus.

"... drugi dan so prehodili 1/4 poti kot prvi dan..."
Ta stavek nima smisla, mogoče si mislil "drugi dan so prehodili 1/4 poti, prehojene v prvem dnevu"

Ja hvala za opozorilo. Mislil sem lapsus, ki sem ga naredil še sam. Pa nič ne de, se pa malo zabavamo na moj račun.
Kar se tiče četrtine prehojene poti pa mislim, da je tudi moja dikcija razumljiva, vsaj ti si jo razumel.

FrRoSt je izjavil:

mirator je izjavil:

Simpl kot pasulj.

:)):)):))

Malce pa moraš biti tudi funkcionalno pismen!! ;)

Zato se pa uporabljaju uporabne naloge!!! 8-)

Raje izračunaj, koliko poti so prehodili vsak dan, če so prvi dan prehodili 2/5 poti! :D

To je drugače naloga za OŠ!! :))

Najprej, če komu očitaš funkcionalno pismenost, moraš biti funkcionalno pismen tudi sam.
Uporabne naloge ne smejo biti zavajajoče, kot je ta naloga s svojim besedilom, sploh kot ugotavljaš, da je to naloga za OŠ.
Sem ti pa dal lep in preprost izračun iz katerega lahko izluščiš rezultat prehojene potiza vsak dan, seveda če znaš.
Še enkrat si preberi, kaj naloga pravi in kaj sem zapisal jaz.

GupeM ::

mirator je izjavil:

Simpl kot pasulj.

Ni tako preprosto. Ne veš, kje točno je falus lapsus. Kaj pa, če je lapsus v prvem delu naloge in bi moralo pisati 2/5, ne 3/5? Ali pa mogoče 3/6? Če lahko kar vsak po svoje malo lapsuse popravlja, potem si lahko po želji spremeniš nalogo.

V nalogi točno piše 1/4 poti manj kot prejšnji dan, kar ima lahko samo en pomen.

bemfa ::

0,6 + (0,6-0,25) = 0,95
1 - 0,95 = 0,05
Kdor razmišlja drugače, je funkcionalno nepismen.

GupeM ::

0,6 + (0,6-0,15) = 1,05
1 - 1,05 = -0,05
Kdor razmišlja drugače, je funkcionalno nepismen.

mirator je izjavil:

Najprej, če komu očitaš funkcionalno pismenost, moraš biti funkcionalno pismen tudi sam.
Uporabne naloge ne smejo biti zavajajoče, kot je ta naloga s svojim besedilom, sploh kot ugotavljaš, da je to naloga za OŠ.
Sem ti pa dal lep in preprost izračun iz katerega lahko izluščiš rezultat prehojene potiza vsak dan, seveda če znaš.

Saj naloga sploh NE zavaja in je podana jasno in enoznačno!! :)

Ne pravijo zaman, da si je potrebno podatke izpisati in zadevo, če se le da, narisati ali grafično predstavljati, dokler nimaš dovolj vaje in izkušenj!! ;)

Hodili so TRI dni, torej bo pot sestavljena (očitno) iz treh vsot, ki so jih prehodili vsak dan!!

Prvi dan 2/5!

Drugi dan eno četrtino manj kot prvi dan!!

Tretji dan so prehodili preostanek oziramo celotno pot do konca!! 100%

Naloga je slovnično čisto lepo in pravilno formulirana.

Je pa malo trikij oz. te lahko zavede, ker je procentno procentni račun in če hočeš vnašati kakšne enote dolžine, metre, km, te lahko malce zavede! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Prvi dan je 3/5

Matej se je s prijatelji odpravil na planinski pohod. Prvi dan so prehodili 3/5 poti, drugi dan so prehodili 1/4 poti manj kot prvi dan, tretji dan pa so prišli do konca poti. Kolikšen del poti so prehodili drugi dan in kolikšen del poti tretji dan?

Z 2/5 bi bilo izredno simpl: prvi dan 0.4 poti, drugi dan 0.3 poti (četrtino manj) in tretji dan preostanek poti. Pri 3/5 pa po zapisanem že drugi dan prehodiš 5% več kot je pot dolga.

Zgodovina sprememb…

bintih ::

FrRoSt je izjavil:

mirator je izjavil:

Saj naloga sploh NE zavaja in je podana jasno in enoznačno!! :)

Ne pravijo zaman, da si je potrebno podatke izpisati in zadevo, če se le da, narisati ali grafično predstavljati, dokler nimaš dovolj vaje in izkušenj!! ;)

Hodili so TRI dni, torej bo pot sestavljena (očitno) iz treh vsot, ki so jih prehodili vsak dan!!

Prvi dan 2/5!

Drugi dan eno četrtino manj kot prvi dan!!

Tretji dan so prehodili preostanek oziramo celotno pot do konca!! 100%

Naloga je slovnično čisto lepo in pravilno formulirana.

Je pa malo trikij oz. te lahko zavede, ker je procentno procentni račun in če hočeš vnašati kakšne enote dolžine, metre, km, te lahko malce zavede! :))

Če sestavljaš fomulo po besedilu :
Če je cela pot 5/5 potem bi formula izgledala takole, pričakovano bi bilo, da je x pozitivno število

x = 5/5 - (3/5 + 3/4*3/5)
x = 5/5 - (12/20 + 9/20)
x = 20/20 - 21/20
x = -(1/20)

ker pa ni so šli zadnji dan ali v rikverc :)), oziroma so že drugi dan prehodili več kot "celo" pot

link_up ::

drugi dan prehodi 1/4 manj od prvega dneva in ne cele poti...ni potem 3/5 - 1/4 = 7/20....3/5 + 7/20 = 19/20..20/20 - 19/20 = ?.toliko ostane za tretji dan? :)
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pohodnistvo (Jakobova pot, AT, PCT, CDT)

Oddelek: Šport
173138 (2462) xx23
»

Prevod besede: izvestan

Oddelek: Loža
171956 (1159) slotič
»

Problem (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
854125649 (119053) Ha'kiv
»

Začetnik: bordanje ali smučanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5216435 (15673) c0dehunter

Več podobnih tem