» »

Evopa - omejitve na cestah EU

Evopa - omejitve na cestah EU

Robocop1 ::

Načrtujem eurotrip / izlet (z avtom) po državah srednje Evrope in si na Google Maps ogledujem posamezne države.

Če pogledam zemljevid Slovenije, so avtoceste označene z zelenimi oznakami (A1, A2, E61, E57 itd.), hitre ceste pa z modrimi oznakami (H2, H4, H5 itd.). Tudi table na cestah skladajo s temi barvami - na avtocesti (omejitev 130 km/h) so table zelene, na hitri cesti (omejitev 100 km/h) pa so table modre. Podobno velja tudi za hrvaško.

Pred leti sem potoval v Nemčijo in kolikor se spomnem, imajo Nemci in Avstrijci večinoma modre table na avtocestah. Enako imajo ceste označene na zemljevidu - v modri barvi, le tu pa tam je kakšna zelena oznaka. Kljub temu pa imajo omejitev 130 km/h na vseh cestah, vozijo pa še malo več. Recimo če pogledam cesto od Celovca do Gradca (A2) je označena z modro barvo. Sedaj sem zmeden, ker modro označevanje pri nas pomeni hitro cesto (100 km/h), oznaka A (v nazivu A2) pa pomeni, da gre za avtocesto (omejitev 130 km/h)... za kakšno vrsto ceste gre oz. koliko je omejitev?

Na zemljevidu pa sem sedaj odkril še, da imajo Čehi in Poljaki nekaj cest označenih z rdečo barvo (recimo relacija Brno - Ostrava). Rdeča barva je zame spet nekaj novega, ker me spet zmede, za kakšno vrsto ceste gre in koliko je omejitev. Saj praviloma GPS opozarja na omejitev hitrosti, samo sprašujem se, zakaj povsod v Evropi nimamo enotnega barvanja... enkrat je zelena, enkrat modra, zdaj vidim tudi rdečo, povsod pa se vozi čez 130 km/h.

jest10 ::

Robocop1 je izjavil:

na hitri cesti (omejitev 100 km/h) pa so table modre.

110km/h

Nikonja ::

Mal je čudn da ni usklajeno, res, ampak ne rabiš barvo znaka da boš vedel omejitev na cesti, za to so znaki ob cesti. Pa še omejtive po AC niso povsod iste po EU in se precej razlikujejo tko da ja, navigacija pomaga ampak najbolj si ziher če slediš znake ob cesti.
https://trip.studentnews.eu/s/4086/7707...

Pazi edino če boste šli po večjih mestih ker jih večina ima omejitve za vstop v center mesta in se moraš vsaj en teden prej registirat da dobiš dovoljene.

feryz ::

Vsak normalen avto ali normalna navigacija ima vpisane vse omejitve. Vsaj tiste, ki jih ne spreminjajo čez noč.
Poleg tega imaš še na kupe drugih pripomočkov. Radar detektorji in podobne zadeve.

Poljaki imajo specifiko, da tabla z imenom kraja ne pomeni omejitve hitrosti. Sledi ji še ena tabla s hišicami. In vsi programi to tudi poznajo.

Če smo že pri AC, poljske modre so 140 km/h, zelene pa 120 km/h. Žgeš ga pa itak na polno, kolikor avto zmore. Policaji in provide so redki. Ampak te tudi ti zakačijo vsake kvatre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

ToniT ::

Le kako smo včasih vozili po omejitvah?
Aja... Gledali smo prometne znake!

feryz ::

Policajev ni bilo včasih na cestah, to si pozabil omeniti. Zdaj visijo na vsakem kandelabru. Upravičeno se boji.

Aja, obvezno namesti nekaj za stacionarne radarje. Ker nimajo povsod opozorilnih tabel, nabasaš pa takoj, kresnejo že pri kilometru ali dveh preko omejitve. In potem te užgejo s flešom, da si še pol ure slep. Glih varno to ni.

WizzardOfOZ ::

jest10 je izjavil:

Robocop1 je izjavil:

na hitri cesti (omejitev 100 km/h) pa so table modre.

110km/h

Nope. 90km/h ali 110km/h. Odvisno od znaka na začetku.
Če je na znaku avto, potem 90, če je most pa 110km/h

levo 90km/h, desno 110km/h
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

darkolord ::

Hitra cesta je desni znak, tako da je njegov odgovor bil čisto pravilne.

kow ::

Imo, je najlazje imeti telefonsko navigacijsko (lahko je tipa offline) aplikacijo, ki ti odda zvocni signal vsakic, ko presezes dovoljeno hitrost za doloceno hitrost. Recimo, da si nastavis 10km/h. Torej, ko se bos peljal 60km/h na odseku z omejitvijo 50km/h, bos zaslisal zvocni signal.
Za avtoceste si lahko nastavis vecjo razliko, recimo 15km/h ali 20km/h.
S tem se izognes pretiranemu pogledovanju na telefonski ali avtomobilski zaslon.

Kot trivia, ta sistem sem uporabljal, ko mi je na cliotu crknil stevec. Na koncu ugotovis, da je stevec hitrosti v avto skorajda nepotreben.
Pride prav, ampak izredno redko.

Robocop1 je izjavil:

Če pogledam zemljevid Slovenije, so avtoceste označene z zelenimi oznakami (A1, A2, E61, E57 itd.),

Sicer je offtopic (hitrostne omejitve), si pa pomesal 2 zadevi:
Predpona "E" pomeni oznako ceste znotraj:
International E-road network @ Wikipedia

Torej slovenske avtoceste imajo predpono "A", so pa lahko del vec evropskih cestnih omrezij.
Npr. A2 (Obrezje - Karavanke), je na jugu del: E70, na severu pa del E61.

European route E61 @ Wikipedia
European route E70 @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

WizzardOfOZ ::

darkolord je izjavil:

Hitra cesta je desni znak, tako da je njegov odgovor bil čisto pravilne.

Zamenjal s cesto rezervirano za motorna vozila. Oba znaka modra, en z avtom, drugi z mostom. Obe cesti sta dvopasovni, samo 20km/h razlike v omejitvi.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

phnj90 ::

Menda so znake spremenili nekaj let nazaj: tule.

Pithlit ::

Zalaufaš navigacijo na telefonu (Google maps, recimo) pa ti izpisuje omejitve sproti.
Life is as complicated as we make it...

DamijanD ::

Pazi pa na razne ECO omejitve - pri Salzburgu imaš npr za ICE (kadar je slab zrak) 110km/h EVji so pa lahko na 130, če se ne motim

starfotr ::

VelkBla ::

Nikonja je izjavil:

Pazi edino če boste šli po večjih mestih ker jih večina ima omejitve za vstop v center mesta in se moraš vsaj en teden prej registirat da dobiš dovoljene.

Umwelt nalepka?

Robocop1 ::

Navigacijo bomo seveda vzeli s seboj (sicer jo ima tudi vsak na telefonu), tako da za prekoračitev hitrosti ni problema.

Spraševal sem tudi iz radovednosti. Do sedaj sem namreč zeleno barvo povezoval z AC, modro pa z HC in mi je zato čudno, da ni enotnega označevanja... kot da bi nekje namesto 8-kotnega STOP znaka nekje uporabljali okrogel znak... bi ga hitro zamenjal za kateri drugi znak. Prvotno sem bil celo prepričan, da gre za hitro cesto, kjer se praviloma vozi 110 km/h.

Mr.B ::

kow je izjavil:

Imo, je najlazje imeti telefonsko navigacijsko (lahko je tipa offline) aplikacijo, ki ti odda zvocni signal vsakic, ko presezes dovoljeno hitrost za doloceno hitrost. Recimo, da si nastavis 10km/h. Torej, ko se bos peljal 60km/h na odseku z omejitvijo 50km/h, bos zaslisal zvocni signal.
Za avtoceste si lahko nastavis vecjo razliko, recimo 15km/h ali 20km/h.
S tem se izognes pretiranemu pogledovanju na telefonski ali avtomobilski zaslon.

Kot trivia, ta sistem sem uporabljal, ko mi je na cliotu crknil stevec. Na koncu ugotovis, da je stevec hitrosti v avto skorajda nepotreben.
Pride prav, ampak izredno redko.

Robocop1 je izjavil:

Če pogledam zemljevid Slovenije, so avtoceste označene z zelenimi oznakami (A1, A2, E61, E57 itd.),

Sicer je offtopic (hitrostne omejitve), si pa pomesal 2 zadevi:
Predpona "E" pomeni oznako ceste znotraj:
International E-road network @ Wikipedia

Torej slovenske avtoceste imajo predpono "A", so pa lahko del vec evropskih cestnih omrezij.
Npr. A2 (Obrezje - Karavanke), je na jugu del: E70, na severu pa del E61.

European route E61 @ Wikipedia
European route E70 @ Wikipedia

Za take zadeve se uporablja tempomat. Če te pa res matra nastaviš s tempomantom pač zgornjo mejo, ali mejo ki jo zazna na zadnjem prometnem znaku.
Ostali uporabljamo zvočne signale zgolj še za radarje, pa še te stacionarne.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

pi pawr ::

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med hitro cesto in določeno za motorna vozila

Oddelek: Na cesti
126199 (5415) solatko
»

Novi prometni znaki

275629 (4409) MrStein
»

Avtošola CPP test (strani: 1 2 )

8518325 (15394) terezijslo
»

Omejitev na hitri cesti

3210812 (7146) Opkow
»

omejitev hitrosti na ljubljanski obvoznici (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8718493 (16116) darkolord

Več podobnih tem