Forum » Loža » O gojzarjih
O gojzarjih
celada ::
Dejansko jih uporabljam v razmerah, kjer jih vecina ne ;) In zato sem napisal, da leta 2022 ni najmanjse opcije, da bi vzel gojzarje iz leta 1950.
Nvem no. Marsikateri dober čevelj je še kar narejen iz usnja + membrana. Moji lasportiva cube so taki npr. Pri 1.7kg za par je tudi daleč od težkega zimskega gojzarja. Karkoli bolj toplega za višje hribe bo hitro precej dražje ali precej težje ali pa oboje.
gruntfürmich ::
Za delovne cevlje ne vem, za gojzarje pa kot sem rekel... danes mi na misel ne pride, da bi imel usnjene, kar je mogoce tudi razlog, da ni gojzarjev, ki bi mojo uporabo zdrzali 10 let. Je pa res, da nisem ravno tipicen uporabnik gojzarjev... za poleti ni najmanjse opcije da bi zamenjal trail running copate za gojzarje za po hribih, pozimi jih pa tudi uporabljam precej specificno, saj sem raje v pancarjih (je vecji uzitek za dol )
ti imaš potem specifično uporabo, da uničiš celoten gojzer.
kdor veliko lazi po visokogorju, uniči podplat tikataka. in enostavno zamenja podplat vsakih par let. ker je čevelj še ohranjen.
jaz pa lazim po gozdu, in mi podplat z leti preperi in se tako ne more več držati čevlja. in ker je čevelj še zelo dobro ohranjen (razen tega da malo smrdi), sem poslal planikin čevelj nazaj k planiki kjer so mi za 38EUR zamenjali podplat, namesto da bi kupil nove gojzerje za dodatnih 150EUR.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
tonttu ::
Ja lahko da je to copatek, ampak za 99% ljudi, ki hodijo v hribe tu okoli, je tole neprimerno boljse kot 2+kg gojzarji ;) O ostalem primitivizmu zadnjih 10 postov je pa brez veze izgubljati besede.
MisterR ::
Prvo kar moraš vedeti ko kupuješ gojzarje moraš vedeti za kaj jih boš uporabljal.
okapijevi bivolji gojzarji so zame čisto neuporabni. si ne predstavljam, da bi z njimi v kaki steni lezel. podobno z bosonogo obutvijo in drugimi alternativami. si ne predstavljam kako bi gor dal dereze.
pred časom sem govoril z čevlarjem ki ima taco. saj sem ga spraševal za approach čevlje. mi je rekel, da so včasih bili alpina top, sedaj pa naj se jih ognem. trenutno imam lasportiva visoke gojzarje za polavtomatske dereze (ne vem modela) in lasportiva approach čevlje. glede na zlorabo obojih sem zelo zadovoljen. edina stvar ki me moti so vezalke. tega pa lasportiva ne zna narediti.
ko bom kupoval naslednje gojzarje bom gledal med lasportiva, scarpa in garmont obutvijo. eventuelno monturo ali pa salewo.
V moji najljubši trgovini so mi svetovali za popravilo pohodne obutve https://shoedoctor.eu/. Sem pa pred leti dal od žene plezalnike popraviti k tipu v Šiško (v bližini Žaka), pa sem bil zelo razočaran. Je uničil čevelj. Žena ga ni mogla več obuti.
Koliko pa je bila cena teh, da si lahko kar tako pozabil na denar?
Pozabil na denar???
Drugače so bili visoki cca 350€ nizki pa so bili cca 130€ (z 10% popustom).
Se opravičujem, napačnega sem citiral. Vprašanje je letelo na:
Alpina. Sam bejžte stran. Pred kakimi dvemi leti sm opisal mojo izkušnjo z vojaškimi škornji Arpanez. Po enem tednu je bil podplat stran. Nesem nazaj, dobim drug, na novo naleplen podplat gor. Spet mine en teden ...in spet podplat stran. Nesem nazaj, hočem, da mi vrnejo denar, ... dobim sredinca. Škornji iz besa romajo v smeti. Niso moji živci vredni tega, da se bom tm z eno prodajalko kregal,... V eni drugi temi je bla debata, kao slovensko, kupuj slovensko, podpiraj domačo industrijo. Zakaj že? Ker ne zna naša največja tovarna obutve fakin podplata na cevelj nalimat? Za pokozlat.
Dobri čevlji so Mammut in za lažje trekinge La Sportiva, pa Ratitovec so bli učas legendarni gojzarji, ...kako je zdej ne vem
WizzardOfOZ ::
PacificBlue je izjavil:
Adidas Terex
https://eobutev.si/p/cevlji-adidas-terr...
Zanič. terrexe imam za delat okol bajte, za kak daljši sprehod pa niso dobri.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
PacificBlue ::
Zakaj niso dobri?
Sam jih nosim na 2000čake pa njimi hodim prav prijetno.
https://runrepeat.com/adidas-terrex-swi...
Sam jih nosim na 2000čake pa njimi hodim prav prijetno.
https://runrepeat.com/adidas-terrex-swi...
I’m out.
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
Da so bili zanimivi, so bili adidas sgs9. S tistimi se je dalo res dolgo časa hodit, ampak prehitro razpadejo. terrex pa še hitreje razpadejo od sgs9.
Sem jih imel, pa niso zdržali pol leta (približno 210km na mesec prehodim, v povprečju 7km na dan)
Sem jih imel, pa niso zdržali pol leta (približno 210km na mesec prehodim, v povprečju 7km na dan)
Zimonem ::
Ma to je en kup zlepljene pene in skaja. Za šmarno vredu. Ampak Nevem kaj jamrajo ljudje glede solidnih čevljev da so težki. Greš parkrat po ravnem in na blažje klance. Če ne gre pusti hujše zadeve.
Men se zaenkrat dobro sluzijo, pa sem bil sam septembra na 5tih dvatisocakih.
Samo 450g.
Imam raje lazje cevlje kot tezje.
Tud gorski tekaci ne laufajo v tezkih cevljih.
Samo 450g.
Imam raje lazje cevlje kot tezje.
Tud gorski tekaci ne laufajo v tezkih cevljih.
I’m out.
Okapi ::
Preden se začnete kregati, par zadev okoli gojzarjev.
Moda in potrebe oziroma zahteve ljudi se spreminjajo. Recimo, pred 30, 40 leti so kot pohodniško obutev (ne za v v visokogorje, ampak recimo - za lažjo predstavo - če si šel peš iz Ljubljane na morje) uporabljali najmanj srednje visoke gojzarje. Danes za tako pot večina uporabi nizke pohodniške čevlje ali terenske tekaške "copate", kakšen pa gre tudi v terenskih sandalih.
Eden od vzrokov je vzdržljivost obutve, oziroma, koliko si lahko privoščimo zapraviti zanjo. Včasih je bilo pomembno, da zgornji del čevlja (ki je, če je usnjen, najdražji) zdrži čim dlje, podplat se je pa vsakih par let menjal. Ker je bilo to ceneje, oziroma si večina drugače niti ni mogla privoščit. Danes večina v smeti vrže še čisto uporaben čevelj, ko se podplat zliže. Ali ker kupi čim cenejši čevelj, ki je "nepopravljiv".
Recimo, ekonomika. Dober terenski tekaški "copat" je recimo 100-150 evrov, zdrži pa recimo 1 leto, mogoče 2, če ga ne uporabljaš zelo pogosto, oziroma ne hodiš/tečeš po zelo grobem terenu. In v tem času uničiš tudi zgornji del, tako da potrebuješ novega. Dober (nizek ali srednji) pohodni čevelj je recimo 150-200 evrov, in zgornji del zdrži 5x dlje, vmes pa 2-3x zamenjaš podplat.
Če res tečeš in ti je zelo pomembno, da je čevelj lahek, potem pač požreš precej višjo ceno na dolgi rok. Če pa ga uporabljaš za hojo, se moraš resno vprašati, ali se splača. S tem, da so pohodni čevlji res težji, ampak imajo poleg nižje cene (na dolgi rok) tudi druge prednosti.
Podobno velja tudi pri razlikah med težjimi gojzarji in delovnimi čevlji.
Recimo, tule je ena zanimiva primerjava med delovnimi čevlji za 24 do 100 dolarjev.
S tem, da je že ta za 100 dolarjev vprašljiv nakup, ekonomsko, ker je za 150-200 dolarjev/evrov dolgoročno ceneje.
Moda in potrebe oziroma zahteve ljudi se spreminjajo. Recimo, pred 30, 40 leti so kot pohodniško obutev (ne za v v visokogorje, ampak recimo - za lažjo predstavo - če si šel peš iz Ljubljane na morje) uporabljali najmanj srednje visoke gojzarje. Danes za tako pot večina uporabi nizke pohodniške čevlje ali terenske tekaške "copate", kakšen pa gre tudi v terenskih sandalih.
Eden od vzrokov je vzdržljivost obutve, oziroma, koliko si lahko privoščimo zapraviti zanjo. Včasih je bilo pomembno, da zgornji del čevlja (ki je, če je usnjen, najdražji) zdrži čim dlje, podplat se je pa vsakih par let menjal. Ker je bilo to ceneje, oziroma si večina drugače niti ni mogla privoščit. Danes večina v smeti vrže še čisto uporaben čevelj, ko se podplat zliže. Ali ker kupi čim cenejši čevelj, ki je "nepopravljiv".
Recimo, ekonomika. Dober terenski tekaški "copat" je recimo 100-150 evrov, zdrži pa recimo 1 leto, mogoče 2, če ga ne uporabljaš zelo pogosto, oziroma ne hodiš/tečeš po zelo grobem terenu. In v tem času uničiš tudi zgornji del, tako da potrebuješ novega. Dober (nizek ali srednji) pohodni čevelj je recimo 150-200 evrov, in zgornji del zdrži 5x dlje, vmes pa 2-3x zamenjaš podplat.
Če res tečeš in ti je zelo pomembno, da je čevelj lahek, potem pač požreš precej višjo ceno na dolgi rok. Če pa ga uporabljaš za hojo, se moraš resno vprašati, ali se splača. S tem, da so pohodni čevlji res težji, ampak imajo poleg nižje cene (na dolgi rok) tudi druge prednosti.
Podobno velja tudi pri razlikah med težjimi gojzarji in delovnimi čevlji.
Recimo, tule je ena zanimiva primerjava med delovnimi čevlji za 24 do 100 dolarjev.
S tem, da je že ta za 100 dolarjev vprašljiv nakup, ekonomsko, ker je za 150-200 dolarjev/evrov dolgoročno ceneje.
mojca ::
A pozna (ima izkušnje) kdo čevljarja, ki dobro menja podplate na gojzarjih, po možnosti z vibramom?
S Peto na Litijski v Ljubljani imam dobre izkušnje (vsaj z menjavo podplata na gojzarjih; s plesnimi čevlji sem imela malenkost manj sreče), dal mi je Vibram.
Sem mislila, da sem edini čudak, ki menjuje podplat na gojzerjih (ker je bil čevelj še v perfektni kondiciji in mi je bil ful všeč, pa mi ga je bilo škoda metati stran).
Invictus ::
WizzardOfOZ je izjavil:
PacificBlue je izjavil:
Adidas Terex
https://eobutev.si/p/cevlji-adidas-terr...
Zanič. terrexe imam za delat okol bajte, za kak daljši sprehod pa niso dobri.
Vcasih so bili Terrex super, sem jih imel par let. Zdaj ne bi vedel, ker sem sel na Salomon, ki je malo spremenil modele nizkih gojzarjev, da mi ustrezajo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
m0LN4r ::
Aha, misliš barefoot kot advanced štunf? Odvisno od človeka do človeka in stila hoje ...
Moja izkušnja: delal sem pretežno dolge korake na peto in v četrtem desetletju življenja so se mi začeli pritoževati kolki. Malo sem raziskal mehaniko in tehniko človeške noge in se odločil, da moram stopati bolj na prste in delati krajše korake. Barefoot te v to prisili, pa tudi spodnji del hrbta je hvaležen. Moramo te dolge ure sedenja za tipkovnico nekako balansirati ...
Manj sedenja in vec gibanja.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Mercier ::
Imam težavo, da rad zderem notranji teksitilni petni del nizkih pohodnih (Salomon krneki) čevljev ob pogostem obisku lokalnega griča. Če bi si omislil kaj bolj vzdržljivega v tem delu, pa se bojim, da bom imel težave na ahilovi tetivi kjer se ta pripenja na peto. Se je že dogajalo. Takoj sem šel preverit omenjene barefootke, pa se je oglasila denarnica, kao, neka načela da ima, prasica nemarna.
Se to da rešit s kakšnimi vložki, lepljenjem/prišitjem kosa usnja na petni del?
Se to da rešit s kakšnimi vložki, lepljenjem/prišitjem kosa usnja na petni del?
Jaz sem tako naredil, sam ni to to...
Tisti dodatek me je potem motil...
Tisti dodatek me je potem motil...
Obdal z usnjem. Salomon ima tam glupo narejeno, ker petni del ni iz enega kosa, ampak oblazinjen, zgornji del, precej slab in spodaj navaden cevelj. Ni enotno do podplata...
Unicil nekaj nizkih gojzarjev, ko so bili se cisto O.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
tonttu ::
Eno je cena in vzdrzljivost, drugo pa je udobje. In predvsem tu je precejsna razlika med gojzarji iz leta 1950 in danasnjimi. Tudi za hojo, ce je tega seveda malo vec kot 1x letno na bliznji hribcek, se to precej pozna. Tehnologija gre naprej in tu niti ni point mode, pac pa dobesedno tega kaj se danes da narediti in kaj se pred 50 leti ni dalo narediti. Zato jaz se vedno raje (tudi za hojo) priporocam danasnje "gojzarje", ki so vecinoma bolj visoki tekaski copati, kot pa gojzarje, katere so bili navajeni 50 let nazaj. Za tiste tezke zverine obstaja razlog, ampak 99% ljudi ne hodi in pleza po stvareh, kjer bi bili taksni gojzarji uporabni. Za vso "normalno" hojo in poletno hribolazenje pri nas, pa so novodobni "gojzarji" precej bolj udobna varianta.
Ce pa je edini pogoj to, da te cevelj zdrzi 10 let ne glede na udobje, potem pa ja, definitivno standarden gojzar s tehnologijo izpred 2 svetovne vojne.
Mercier ::
Obdal z usnjem. Salomon ima tam glupo narejeno, ker petni del ni iz enega kosa, ampak oblazinjen, zgornji del, precej slab in spodaj navaden cevelj. Ni enotno do podplata...Jup. Mislim, da bom vseeno probal, ko vidim, da ne bom edini ...
Eno je cena in vzdrzljivost, drugo pa je udobje. In predvsem tu je precejsna razlika med gojzarji iz leta 1950 in danasnjimi. Tudi za hojo, ce je tega seveda malo vec kot 1x letno na bliznji hribcek, se to precej pozna. Tehnologija gre naprej in tu niti ni point mode, pac pa dobesedno tega kaj se danes da narediti in kaj se pred 50 leti ni dalo narediti. Zato jaz se vedno raje (tudi za hojo) priporocam danasnje "gojzarje", ki so vecinoma bolj visoki tekaski copati, kot pa gojzarje, katere so bili navajeni 50 let nazaj. Za tiste tezke zverine obstaja razlog, ampak 99% ljudi ne hodi in pleza po stvareh, kjer bi bili taksni gojzarji uporabni. Za vso "normalno" hojo in poletno hribolazenje pri nas, pa so novodobni "gojzarji" precej bolj udobna varianta.
Ce pa je edini pogoj to, da te cevelj zdrzi 10 let ne glede na udobje, potem pa ja, definitivno standarden gojzar s tehnologijo izpred 2 svetovne vojne.
po mojem, če hodiš po ostrih zadevah, kjer se sam čevelj zelo poškoduje in ne toliko podplat, je usnje vseeno bolj vzdržljivo kot pa moderne tkanine.
zobnik ::
recmajkemi je izjavil:
WhiteAngel je izjavil:
..
..
Teh čevljev bi se sam izognil na veliko. Saj je pri dveh parih ta guma/pena/zmes, ki povezuje čevelj s podplatom in blaži hojo v petem letu dobesedno razpadla. Drobilo se je vse v roki. Tako, da tudi v primeru kvalitetnega usnja ne boš mogel uporabljati čevljev naprej, če bi recimo hotel zamenjati podplat.
Taki so bili gojzarji TAIGA v akciji za 50 evrov, TUNDRA je drug gojzar, bolj usnjen, ampak profil je pa isti....
Tak da si nosil TUNDRO?
Daj povej več o tem. Gre za klonirane krave z posebej lahko kožo?
Sploh ne vem kaj ljudi moti malo težji čevelj. Razen, da potem na strani jamrajo ,vsa jim je v hrib razpadel čevelj in ne dosegajo več povprečja
Sploh ne vem kaj ljudi moti malo težji čevelj. Razen, da potem na strani jamrajo ,vsa jim je v hrib razpadel čevelj in ne dosegajo več povprečja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
1140g par
https://professional.lowa.si/products/m...
The ZEPHYR MK2 GTX MID represents the next stage in the evolution of this legendary mission boot. Its combination of agility, lightness and stability makes it ideal for use in military or police special units or by regular personnel. The MID-CUT upper provides the necessary support during fast roping and allows full freedom of movement during close combat. The upper is made from a combination of water-repellent, tear-resistant suede and abrasion-resistant, breathable CORDURA® material. An innovative locking hook allows the lacing to be individually adjusted in the forefoot and ankle area. The waterproof, highly breathable GORE-TEX Extended Comfort footwear laminate is ideal for use in moderate or relatively wet environments. The dual-layer PU midsole with a MONOWRAP® frame surrounds and supports the foot like an exoskeleton.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Cajt gre naprej, pa gojzarji tudi. Vcasih so tud sam s coklami hodili.
Kot gorski reševalec sem videl že kar nekaj zlomov noge tik nad čevljem, tam kjer golen pogleda iz čevlja. Razlog je bil v pretrdih oz. pretežkih 'gojzarjih', ki so namenjeni hoji v snegu in v vseh primerih so bile ženske z diagnozo osteoporoze.
https://www.metropolitan.si/trendi/hrib...
Kot gorski reševalec sem videl že kar nekaj zlomov noge tik nad čevljem, tam kjer golen pogleda iz čevlja. Razlog je bil v pretrdih oz. pretežkih 'gojzarjih', ki so namenjeni hoji v snegu in v vseh primerih so bile ženske z diagnozo osteoporoze.
https://www.metropolitan.si/trendi/hrib...
I’m out.
WizzardOfOZ je izjavil:
1140g par
The dual-layer PU midsole with a MONOWRAP® frame surrounds and supports the foot like an exoskeleton.
Samo pri tem pa vprašanje, če je mogoče menjati podplat.
To provide effective cushioning and improved comfort, the sole of the ZEPHYR MK2 GTX MID is bonded to the upper in a technically demanding injection process. The upper boot is placed into a specially designed mould. Various layers of PU foam padding are then poured into it. In the process, the sole and upper are bonded together.
Lowa sicer načeloma pravi, da "Resoling is possible for all footwear with cemented sole construction, in other words, for footwear from the MOUNTAINEERING and TREKKING lines" Ampak tale je Professiona line.
Za "hribovske" gojezrje od Lowe s "cementiranim" podplatom pa velja:
With this type of shoe design the upper is pinched around the last and glued under high pressure to the underside of the insole. The midsole and outsole are then glued on to this solid unit. Cemented footwear is extremely robust and stable. Footwear of this type can be resoled since sole and upper are attached to each other by glueing on the sole. The worn-out sole is sanded down completely and a new sole is glued on to the upper. This process noticeably extends the service life of the footwear, hence making an important contribution to sustainability.
dfgdfg ::
Pr nas je tut to skos velalo. Za hribe morjo bit težki usneni gojzarji. Take je mel moj fotr, ...take je kupu men. Poj sm pa začel mal bl resno po hribih hodit in bil praktično 10 let konstantno v krvavih gnojnih žuljih. Pa otiščanci, glivice, bradavce in še kej. Da ne govorim o tem, kok se z temi 10kilskimi težkimi gojzarji prej zmatraš. Rajš grem bos v hribe kot še enkat s takimi gojzarji. Zdej mam Lasportiva in so kot copat. Bolj udobnih čevljev še nisem mel. Hodim pa polet u easy dvatisočake, Storžič, Grintovc, Stol,...
jaz vedno povdarjam, da folk (tudi večna alpinistov!) napačno misli, da jih bo visok čevelj obvaroval zvina gležnja.
jaz ko hodim po gozdu izven utrjenih poti in po prečnem naklonu (kar večina alpinistov nikoli!), me je edino VX (morda že nekdanji model) od alpine obvaroval pred zvinom gležnja, ki ima v tem delu plastično ogrodje.
vsi drugi mehki čevlji pa zvijejo nogo.
jaz ko hodim po gozdu izven utrjenih poti in po prečnem naklonu (kar večina alpinistov nikoli!), me je edino VX (morda že nekdanji model) od alpine obvaroval pred zvinom gležnja, ki ima v tem delu plastično ogrodje.
buttcrack ::
jaz sem si par let nazaj tole umislil in mi je konkretno žal, da nisem vzel dvojih, ker jih ne delajo več :(
krisspace ::
WizzardOfOZ:: 6. dec 2022, 20:10:00citiraj
#
Da so bili zanimivi, so bili adidas sgs9. S tistimi se je dalo res dolgo časa hodit, ampak prehitro razpadejo. terrex pa še hitreje razpadejo od sgs9.
+1
Zame je škoda denarja za Terrex - za isti denar dobiš bistveno boljši čevelj.
Gumijasta plast je začela prej kot v enem letu se odstopati od podplata/pene. (poznam 3, ki imajo isto težavo)
Petni del je zelo slabo zasnovan in žuli.
Vesel pa, da vsaj nekomu dobro služijo.
#
+1
Zame je škoda denarja za Terrex - za isti denar dobiš bistveno boljši čevelj.
Gumijasta plast je začela prej kot v enem letu se odstopati od podplata/pene. (poznam 3, ki imajo isto težavo)
Petni del je zelo slabo zasnovan in žuli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krisspace ()
Meni je dobro sluzil model iz leta 2009 .
Ponucal 2 para, cisto znucal podplat... Skoraj do lukenj, ker kljub pomanjkanju profila ni drselo.
Da so danes tako zanic, zgleda roba za nas trg... Mal dvomim, da je roba za nemski trg tako zanic. Pa ne da bi zagovarjal Adidas....
WizzardOfOZ je izjavil:
1140g par
The dual-layer PU midsole with a MONOWRAP® frame surrounds and supports the foot like an exoskeleton.
Samo pri tem pa vprašanje, če je mogoče menjati podplat.
To provide effective cushioning and improved comfort, the sole of the ZEPHYR MK2 GTX MID is bonded to the upper in a technically demanding injection process. The upper boot is placed into a specially designed mould. Various layers of PU foam padding are then poured into it. In the process, the sole and upper are bonded together.
Lowa sicer načeloma pravi, da "Resoling is possible for all footwear with cemented sole construction, in other words, for footwear from the MOUNTAINEERING and TREKKING lines" Ampak tale je Professiona line.
Za "hribovske" gojezrje od Lowe s "cementiranim" podplatom pa velja:
With this type of shoe design the upper is pinched around the last and glued under high pressure to the underside of the insole. The midsole and outsole are then glued on to this solid unit. Cemented footwear is extremely robust and stable. Footwear of this type can be resoled since sole and upper are attached to each other by glueing on the sole. The worn-out sole is sanded down completely and a new sole is glued on to the upper. This process noticeably extends the service life of the footwear, hence making an important contribution to sustainability.
Pro linija od lowe je dobra za vse, ostalih se niti ne dotikam. So pro dost poceni, pa zdržijo dolgo časa, da ne posegam po poceni ostalih izdelkih.
Kvinta ::
V Allstarkah že 40 let jaz grem do Krederce ,ker do tam je pešpot dalje pa naprimer zadnja leta Salomon Xa3d Pro in enako ali podobno je z vsemi ostalimi turami pa ni blo ene poškodbe nikoli ... zanimivo pa je gledat folk ,ko si kupi 2-3kg težke gojzarje za recimo na Rožnik
A.C.A.B
Goran's Blog ::
V Allstarkah že 40 let jaz grem do Krederce ,ker do tam je pešpot dalje pa naprimer zadnja leta Salomon Xa3d Pro in enako ali podobno je z vsemi ostalimi turami pa ni blo ene poškodbe nikoli ... zanimivo pa je gledat folk ,ko si kupi 2-3kg težke gojzarje za recimo na Rožnik
Ni problema v telovadnih.
Je pa veliko bolj fiskna noga v pohodniški visoki obutvi.
Lahko greš miljonkrat v telovadnih...miljonk enkrat pa se bo pokazala situacija, da je boljše da imaš gojzarje...pa če tudi je to na rožnik.
Goran's Blog je izjavil:
To je sama. Ze parkrat zvil nogo v visokih gojzarjih.
Zdj poleti povsod hodim v nizkih. Visoki so samo za zimo, da mi ne leze sneg noter...
Visoki so samo za zimo, da mi ne leze sneg noter...
Za to so gamaše, da ne gre sneg v čevlje.
Goran's Blog je izjavil:
To je sama. Ze parkrat zvil nogo v visokih gojzarjih.
Zdj poleti povsod hodim v nizkih. Visoki so samo za zimo, da mi ne leze sneg noter...
Gamaše so za sneg
Se pravi ti nekaj ne štimajo noge očitno
gruntfürmich je izjavil:
jaz vedno povdarjam, da folk (tudi večna alpinistov!) napačno misli, da jih bo visok čevelj obvaroval zvina gležnja.Nihče ne pravi, da te bo visok čevelj 100% obvaroval zvina. Te bo pa skoraj sigurno bolj obvaroval kot sandali, ali kot nizki čevlji. Poleg tega je to zelo odvisno od posameznika, kakšne ima tam okoli mišice in vezi. Nekateri so precej bolj nagnjeni z zvijanju in jim visoki čevlji glede tega koristijo bolj, drugim pa pač manj.
Komu lahko visoki čevlji tudi škodijo, če misli, da je zaradi njih bolj varen in zato hodi bolj lahkomiselno, in ne gleda, kam bo stopil.
Poleg tega te "težak" čevel ne varuje samo pred zvini, ampak tudi pred udarci. "Varnostni" čevelj ni koristen samo na gradbišču ali v skladišču, ampak tudi v hribih.
Allstarke imajo zelo oprijemljiv podplat na kamnitem terenu..tudi na mokrem.
Sem ze sel z njimi na Okreselj pa je šlo b.p
I’m out.
Ajde na Okrešelj ni problema z Allstarkami, samo na Kredarico pa osebno me ne bi vidu
Dejansko se po gorah sploh ne počutim ok s telovadnami.
Imam pa ene gojzerje od Alpine stare 10+ let. Ko jih očistiš, namažeš so kot takrat ko sem jih kupil, tudi podlplat kot nova pa z njimi hodim v gore, delam drve itd...
Dejansko se po gorah sploh ne počutim ok s telovadnami.
Imam pa ene gojzerje od Alpine stare 10+ let. Ko jih očistiš, namažeš so kot takrat ko sem jih kupil, tudi podlplat kot nova pa z njimi hodim v gore, delam drve itd...
Kredarica je se bolj simple kot Okreselj...
Ja pa Jalovec in Škrlatica tudi ane
Goran's Blog je izjavil:
Ja pa Jalovec in Škrlatica tudi ane
Odvisno kje greš na Kredarico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Goran's Blog ()
energetik ::
Kredarica iz Krme ali Pokljuke je sprehod. Mislim glede na tehnično težavnost. Je pa res, da jaz vedno nosim za take poti vsaj polvisoke gojzarje. Ampak kot rečeno lahke, Cordura.
Sem že velikokrat nerodno stopil, grem stavit da bi brez gojzarjev fasal vsaj zvin gležnja, če ne kaj hujšega. Vseeno toliko omeji gibanje gležnja, da zadrži del sile.
Sem že velikokrat nerodno stopil, grem stavit da bi brez gojzarjev fasal vsaj zvin gležnja, če ne kaj hujšega. Vseeno toliko omeji gibanje gležnja, da zadrži del sile.
vires in numeris
GupeM ::
Visok čevelj bolj slabo ščiti proti zvinu. Tudi pri košarki so bili včasih popularni višji čevlji, zadnja leta je pa vedno več nizkih, ker so raziskave pokazale, da je zvinov enako, ne glede na višino čevlja.
Je pa visok čevelj zagotovo boljši takrat ko z gležnjem butneš ob skalo, recimo. Ali če moraš prečkati kakšno vodo.
Je pa visok čevelj zagotovo boljši takrat ko z gležnjem butneš ob skalo, recimo. Ali če moraš prečkati kakšno vodo.
koyotee ::
Visok čevelj bolj slabo ščiti proti zvinu. Tudi pri košarki so bili včasih popularni višji čevlji, zadnja leta je pa vedno več nizkih, ker so raziskave pokazale, da je zvinov enako, ne glede na višino čevlja.
Pa nemoreš primerjat košarkarskega in pohodnega čevlja
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Ratitovec dela nek ekvivalent Mendel perfecta.
Malo je treba pazit , da ne da skaja bi manšeto jezika in zadaj zaključek. Sploh če si kak varilec.sicer to niti ni problem. Zaradit tega sta se pokojni čevljar EU in Ratitovec tudi razšla.
Malo je treba pazit , da ne da skaja bi manšeto jezika in zadaj zaključek. Sploh če si kak varilec.sicer to niti ni problem. Zaradit tega sta se pokojni čevljar EU in Ratitovec tudi razšla.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Šport | 238636 (15113) | theStranger |
» | Obutev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21851 (3700) | gruntfürmich |
» | Klasične dereze, letni mehki gojzarjiOddelek: Šport | 5707 (1682) | theStranger |
» | So te čevlji primerni za začetnika pohodnika?Oddelek: Loža | 7798 (6248) | erkgheoruugh |
» | Gore-tex čevlji - premočijo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33234 (29529) | Kleemen |