Forum » Strojna oprema » Nadgradnja starega računalnika
Nadgradnja starega računalnika
Atila78 ::
Pozdravljeni.
Sem nov tu gor in precej neuk glede računalništva.
Imam pa nekaj vprašanj.
Ali je možno in ali se splača nadgraditi 11 let star namizni računalnik.
Izbrskal sem račun in na njem so napisane naslednje komponente:
Matična plošča ASUS P(H&! PRO REV 3.0
Procesor Intel Core i5 2500 BOX
Grafična kartica Powercolor Radeon HD 6870 1GB
RAM Kingdston Blue HyperX 8 GB 1333Mhz
Računalnik je za domačo uporabo, zelo nezahtevne igrice ogled kakšnega filma. Predvsem pisarniške zadeve.
Nadgradnja oz. zamenjava komponent me pa zanima, ker je postal zelo glasen in se mi pojavlja modrikasta slika na zaslonu.
Če premaknem kabel, še zmeraj DVI, pa je potem normalno. Ne delajo mi več vsi USB porti, ...
Ne bi pa rad kupoval nekaj enormno dragega zato razmišljam o nadgradnji ali zamenjavi komponent v kolikor je možno.
Hvala za vse odgovore.
lp
Sem nov tu gor in precej neuk glede računalništva.
Imam pa nekaj vprašanj.
Ali je možno in ali se splača nadgraditi 11 let star namizni računalnik.
Izbrskal sem račun in na njem so napisane naslednje komponente:
Matična plošča ASUS P(H&! PRO REV 3.0
Procesor Intel Core i5 2500 BOX
Grafična kartica Powercolor Radeon HD 6870 1GB
RAM Kingdston Blue HyperX 8 GB 1333Mhz
Računalnik je za domačo uporabo, zelo nezahtevne igrice ogled kakšnega filma. Predvsem pisarniške zadeve.
Nadgradnja oz. zamenjava komponent me pa zanima, ker je postal zelo glasen in se mi pojavlja modrikasta slika na zaslonu.
Če premaknem kabel, še zmeraj DVI, pa je potem normalno. Ne delajo mi več vsi USB porti, ...
Ne bi pa rad kupoval nekaj enormno dragega zato razmišljam o nadgradnji ali zamenjavi komponent v kolikor je možno.
Hvala za vse odgovore.
lp
Kayzon ::
Procesor je vezan na maticno plosco,tko da je za odpad vse skupaj. Bolje kupiti po komponentah,ti lahko v trgovini sestavijo za dodatnih 20-30e.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kayzon ()
hojnikb ::
brezveze karkoli nadgrajevat. Če imas ssd in kolkertolk ohisje, zmeči vse ostalo ven in nabavi nekaj novega. Sepravi platko, proc in rame. Grafike ne neucas, ker bo integrirana tko bolša od te radeonke k jo mas zdej.
Ostanek komponent pa lahko prodaš na bolhi in si pokriješ ceno recimo matične al pa ramov.
Ostanek komponent pa lahko prodaš na bolhi in si pokriješ ceno recimo matične al pa ramov.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Gagatronix ::
Zabrisi to govno stran in nabavi nekaj novega, ker bos vec denarja zmetal za "nadgradnjo" kot pa za nov komp.
miraldi ::
Sami bogataši kle gor...
i5 2500 z 8gb rama je vrh glave za normalno uporabo(tud gejmat bi se dalo z kakšno gtx 1050/60)
Odpri ohišje, vse spihaj tako kot treba, nabavi ssd, pa vzami grafično ven(verjetno se ona dere in ropota)
Za sliko uporabi procesorsko grafično.
Lahko pa vse prodaš in kupiš novo :)
i5 2500 z 8gb rama je vrh glave za normalno uporabo(tud gejmat bi se dalo z kakšno gtx 1050/60)
Odpri ohišje, vse spihaj tako kot treba, nabavi ssd, pa vzami grafično ven(verjetno se ona dere in ropota)
Za sliko uporabi procesorsko grafično.
Lahko pa vse prodaš in kupiš novo :)
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miraldi ()
Invictus ::
Edina nadgradnja, ki je smislena, je SSD. Mogoce se nadgradnja RAM na 16 GB ce gre... Ter ciscenje...
Vse ostalo, nesmisel...
Za tvojo uporabo lahko kupis nekaj takega:
https://www.notebooksbilliger.de/intel+...
Dodas RAM in SSD, pa si dober spet za N let...
Vse ostalo, nesmisel...
Za tvojo uporabo lahko kupis nekaj takega:
https://www.notebooksbilliger.de/intel+...
Dodas RAM in SSD, pa si dober spet za N let...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
mtosev ::
Koliko imaš denarja na voljo? Za 300-350€ dobiš dobro nadgradnjo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Cveto ::
Moj sin uporablja mojega starega i7-3770 na P67 plati, zmerno navitega (na 4ghz), ima 16GB DDR3 rama, nek soliden SSD in MSI GTX1060 8GB. Za igre, ki jih igra (Fortnite, Roblox, Minecraft, Subnautica) je to z bolj skromnimi nastavitvami dovolj tudi za 1440p. Za ostalo uporabo, to kar rabi za šolo in za net pa dela zelo lepo.
Zgornje konfiguracije se ne splača kaj posebej nadgrajevati, razen morda grafične (1060 so zdaj že res poceni) in še 8 giga rama. Če zafrkava matična pa niti to ne. 1155 plate je sicer že kar težko dobiti, pa tudi karkoli več kot par deset eur jaz ne bi dajal v to.
Zgornje konfiguracije se ne splača kaj posebej nadgrajevati, razen morda grafične (1060 so zdaj že res poceni) in še 8 giga rama. Če zafrkava matična pa niti to ne. 1155 plate je sicer že kar težko dobiti, pa tudi karkoli več kot par deset eur jaz ne bi dajal v to.
TheBlueOne ::
Te kiste so OK dokler ne zahrkavajo. Potem pa je posebej za laike boljse, da kupijo kaj novega. Kar je staro nekje 7 let + praviloma menjas, ker je povsod slabo podprto.
acookook ::
Torej očeta je spet pičilo, da nadgradi PC, oziroma iz obstoječih komponent potegne še maksimalno kar se da. Trenutno vem, da igra Euro Truck Simulator 2, Train Sim World 5 in razne diablovščine, najzahtevnejša igra, ki sem jo videl, da jo igra pa je trenutno Alan Wake 2. Po moje bi bil zadovoljen s kakšno 1440p rešitvijo, čeprav večina iger bolj ko ne, "kleca" zaradi omejitev game engine-a, kot pa samih komponent:
- Notranji HDD (1x 7200rpm) in SSD ( 1x Crucialov mx500 in 1x intenso 128GiB) diski so po mojem vredu
- Matična plošča ASUS TUF X570 Plus lahko po mojem tudi ostane, kvečjemu preverim posodobitev BIOSa
- Ohišje je MAG VAMPIRIC 011C. Tu bi mu prvo ven vrgel ventilatorčke, sploh zaradi dejstva, da niso PWM kontrolirani (mu je prodajalec uspel prodati neke cheapo 120mm). Zamenjal bi vseh 5 120mm ventilatorjev z 140mm PWM ventilatorji, na vrh pa bi dodal en 240mm ventilator. RGBja ne rabi, kvečjemu, da bi barvno bil kompatibilen z ohišjem.
- Proc in RAMi so Ryzen 5 5600X in 4x8GiB DDR4 (po 2x8GiB v kit-u) na 3200Mhz. Proc ima še svoj hladilnik in ni bil navit. Malo me prsti srbijo, da bi ga dejansko navil, nimam pa tu nekih izkušenj. Čeprav sem slišal da so navit Zen 3 proc in naviti RAMi dober recept za nestabilnost, bi rajše šel v to smer, kot pa vzel kaj boljšega, glede na trenutne cene na newegg. Se pravi bi eventuelno vzel kakšen Noctua hladilnik, za navijanje pa bom spraševal v drugi temi.
- Največja uganka zame je skoraj grafična vred z enim monitorjem. Trenutno je notri 1660Ti ("nadgrajena" iz 1650ke). Cene so trenutno kar slabe, tudi zdaj, ko je na novo zunaj B580. Dvomim, da se bodo kaj spustile, tudi če pride zdaj na vrsto 5000 serija, tako da bi za price/performance vzel RX7900 GRE, za zahtevne igre pa bi se magari igre dejansko kupovalo igre za PS5. Za monitor trenutno nimam ideje, kaj bi dejansko vzel - všeč so mi AOCjevi monitorji, občasno se lahko uporablja tudi TV.
- Napajalnik je trenutno nek LC Power 500W (ali 550, ne vem točno) ne modularen, se bo pa 100% moral glede na napisano menjati z nečim kar ima več outputa in je istočasno modularno.
Za predloge se zahvaljujem, mislim pa da bo največji izziv izbrati pravo grafo za pravo ceno.
- Notranji HDD (1x 7200rpm) in SSD ( 1x Crucialov mx500 in 1x intenso 128GiB) diski so po mojem vredu
- Matična plošča ASUS TUF X570 Plus lahko po mojem tudi ostane, kvečjemu preverim posodobitev BIOSa
- Ohišje je MAG VAMPIRIC 011C. Tu bi mu prvo ven vrgel ventilatorčke, sploh zaradi dejstva, da niso PWM kontrolirani (mu je prodajalec uspel prodati neke cheapo 120mm). Zamenjal bi vseh 5 120mm ventilatorjev z 140mm PWM ventilatorji, na vrh pa bi dodal en 240mm ventilator. RGBja ne rabi, kvečjemu, da bi barvno bil kompatibilen z ohišjem.
- Proc in RAMi so Ryzen 5 5600X in 4x8GiB DDR4 (po 2x8GiB v kit-u) na 3200Mhz. Proc ima še svoj hladilnik in ni bil navit. Malo me prsti srbijo, da bi ga dejansko navil, nimam pa tu nekih izkušenj. Čeprav sem slišal da so navit Zen 3 proc in naviti RAMi dober recept za nestabilnost, bi rajše šel v to smer, kot pa vzel kaj boljšega, glede na trenutne cene na newegg. Se pravi bi eventuelno vzel kakšen Noctua hladilnik, za navijanje pa bom spraševal v drugi temi.
- Največja uganka zame je skoraj grafična vred z enim monitorjem. Trenutno je notri 1660Ti ("nadgrajena" iz 1650ke). Cene so trenutno kar slabe, tudi zdaj, ko je na novo zunaj B580. Dvomim, da se bodo kaj spustile, tudi če pride zdaj na vrsto 5000 serija, tako da bi za price/performance vzel RX7900 GRE, za zahtevne igre pa bi se magari igre dejansko kupovalo igre za PS5. Za monitor trenutno nimam ideje, kaj bi dejansko vzel - všeč so mi AOCjevi monitorji, občasno se lahko uporablja tudi TV.
- Napajalnik je trenutno nek LC Power 500W (ali 550, ne vem točno) ne modularen, se bo pa 100% moral glede na napisano menjati z nečim kar ima več outputa in je istočasno modularno.
Za predloge se zahvaljujem, mislim pa da bo največji izziv izbrati pravo grafo za pravo ceno.
.
Han ::
Monitor pa je?
Diskovje je počasno, za igre obvezno 1-2TB NVMe.
Za 1080p bo dovolj RTX 3060 ali RX 7600.
Diskovje je počasno, za igre obvezno 1-2TB NVMe.
Za 1080p bo dovolj RTX 3060 ali RX 7600.
acookook ::
Trenutno sta v uporabi 2 1080p AOC monitorja, en za igre, drug za neko kvazi streamanje. En HDMI kabel gre še ven na 65" 4K TV. Ne vem kaj sanjari o 1440p, ampak glede na to, da mu brez problema prodaš "gaming" stol, bo dober kateri koli "GAMING" . Ja za 1080p sem mu tudi to predlagal. Največja fora, da si skoz zmišljuje in v bistvu ne ve kaj bi, zato pa jaz raje naredil preskok na 1440p.
Ma ne vem, glede diskovja me itak ne posluša. Sem mu predlagal en 1TB Samsungov NVMe, pa si je premislil....Pol so ga pa zasrbeli prsti in si je kupil en Intensotov zunanji SSD, ki pa je očitno premajhen, ker me že sprašuje, kako bi optimiziral prostor na disku. Še bolj žalostno je, da ga je krepko preplačal pri našem lokalnem "dilerju".
edit: čakam, da me bo vprašal, če je kul torrente dati gor na SSD....drugega kot utorrent itak ne pozna.
Ma ne vem, glede diskovja me itak ne posluša. Sem mu predlagal en 1TB Samsungov NVMe, pa si je premislil....Pol so ga pa zasrbeli prsti in si je kupil en Intensotov zunanji SSD, ki pa je očitno premajhen, ker me že sprašuje, kako bi optimiziral prostor na disku. Še bolj žalostno je, da ga je krepko preplačal pri našem lokalnem "dilerju".
edit: čakam, da me bo vprašal, če je kul torrente dati gor na SSD....drugega kot utorrent itak ne pozna.
.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: acookook ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Grafična kartica (strani: 1 2 3 4 … 198 199 200 201 )Oddelek: Kaj kupiti | 1230114 (190) | mancslo |
» | nadgradnja racunalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 6226 (4405) | filip007 |
» | Gaming računalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6433 (5002) | Napajalc |
» | SSD vs HDD (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 52425 (49306) | MrStein |