» »

Nakup na zalogo

Nakup na zalogo

«
1
2

lejko0 ::

Prakticira kdo nakup osnovnih potrebščin za dom (praški, čistila, ipd) na zalogo? Da kupiš stvari za 3-5 let naprej? Mi ostaja prostor v kleti kjer bi lahko to hranil.

Tega nisem nikoli do sedaj prakticiral pa me malo mika. Eno je prihranek časa, saj potem ne bi izgubljal časa za te stvari v trgovinah, drugo pa tudi denarja (če greš v diskontni nakup)

Če kdo to dejansko dela, kje in kaj?

StevicaM ::

Nakupil za ene par tisoc evrov marca ribjih konzerv, mesnih narezkov in tun. Aja pa dizelskega in bencinskega goriva mam 6-7 tisoc litrov na zalogi, zaradi posla z katerim se ukvarjam se mi splaca kupovati pred podrazitvami. Da bi pa kopicil skret papir in pralni prasek to pa nevem zakaj. Raje kupi en dobr bencinski agregat, da da od sebe vsaj 2.5kw in 100-200 litrov goriva, cunje ce je kriza lahko operes na roke v potoku. Rit si pa tudi lahko obrises s starimi cunjami in vrzes u smeti.

hojnikb ::

bencinski agregat pa gorivo na zalogo je menda najslabsa varjanta za uporabo v sili :)
#brezpodpisa

dice7 ::

Tistih 7k litrov bencina od marca se ti je do danes ze pokvarlo

dice7 je izjavil:

Tistih 7k litrov bencina od marca se ti je do danes ze pokvarlo

Sedi cvek

johnnyyy ::

Kje: v kleti, v hiši pri starših imam še skladišče
Kaj: od WC papirja, medu, marmelade, otroških oblačil, sokovi itd.
Kako: nekatere stvari naredimo sami (marmelade, sokovi), za veliko stvari imam dobavitelje (med,meso,ribe) in kupujem ob sezoni, tretje pa takrat ko je kakšen večji popust, tretje šparam ker nam bo mogoče prav prišlo (otroške obleke)
Zakaj: pač ker pri vsakem otroku se ti ne splača kupovati in prodajati stvari ker boš konkretno na izgubi, samo en kozarec marmelade se mi tudi ne splača narediti, pa če že grem do čebelarja potem vzamem več, skret papirja mora bit pa tudi toliko v rezervi, da zdržiš ob otroških prehladih podaljšan vikend.

FoxKnox ::

Kaj se pravi nabavljati na zalogo si lahko danes pogledate v nakupovalnih centrih. Trgovine bodo zaprte cele 3 dni.

starfotr ::

Ni smiselno.

Sem metal stran robo, katero so eni stari pred smrtjo kopičili in kupovali. Imeli so cca. 200 kg kofeta, 300 kg sladkorja ipd.

In kako tono pralnega praška. In tako dalje.

Ne tega delat.

Tega se pa le drži: https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...

Horas ::

sj ne vem kir je večji trol stevicam al starfotr. prav tekmujete kir bo večjo bedqrijo napisal.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

dfgdfg ::

Temu se reče food prepanje. Enkat sm tut sam kle pisal neki na to temo. Uglavnm ja, postavi si cilje, kok cajta bi bil rad samozadosten. Naprej probej za 1 tedn naredit zaloge, potem 1 mesc, pol leta, leto,... Sam mam trenutno zalog za vsaj pol leta do 1leta.

Glej, folk te ma itak za bedaka, potem pa pride epidemija in se oni bedaki fajtajo za kruh v vrstah in izpostavlajo virusu. Pa uno, kam je kdaj kje dovoljeno it nakupvat. Who cares? Vse maš doma. Nč ne rabš. Zgubiš job, so what, hrane maš dost. Se benz podraži, briga te, jst še kr točim unga po 1.1 evro.

Jst sm zadne zaloge kupval pred kakim letom. Pošten povedan, so ble takat cene smešne. Za 100-200 evrov sm vozu cele avte hrane in Hoferja.

Pod črto, bedake ne stran, je pa daleč največji plus tega, da ne hodiš tok v trgovino. Prihranki na cajtu in denarju so ogromni. Hofer maš v kleti. V 80ih smo skos tko delal. 1x na mesc fasugna, med tednam pa sam kruh pa kak jogurt. To drucga kot dobro ne more bit.

Hrana preperja je enostavna. Med krizo ni zmrdovanja nad futrom. Cilj je zagotovit ustrezne kalorije in ne gurmanstvo. So pa ključni moral boosterji. O tem nižje.

Za pripravo jedi potrebujete:
makarone (a lot of it) in paradižnikova mezga
riž (še več)
konzervirane ribe - tuna (to so beljakovine in grejo k rižu in makaronom)
fižol v piksnah (isto beljakovine)
kumarce, feferoni, paprika, zelje, pesa,... Seveda uložena.
marmelada, med,...sploh med je zarad svojih antiseptičnih lastnosti kot zlato.
instant juhe
moka in mešanica za kruh, polenta pa seveda suhi kvas
sladkor, sol,...
olje! Olje je ključno, ker je kalorično in gre povsod zravn.
kompot (easy se ga nardi, pocen je, tekočina je, sladkor je). En jesenski popoldne vlaganja pa ga maš dost za hoho cajta.

Moral boosterji; čokolada, krhlji, Snickerski, bomboni, čips, palčke, čaj kava,..
To je izrednega pomena, ker se ti po tem, ko neki cajta ješ eno in isto hrano sfuzla. Enostavno rabiš nekej za popestrit dan.

Ostalo/
radio na baterije in baterije, dobr flashlight ali dva, tut kake žarnice, beležka,

Higiena/
žajfa, šampon, wc papir, 1 pomoč, pralni prašek, kolodont, ščetke,...

Voda/
Voda je jeba. Upam da nikol ne bo ratalo tako sranje, da bomo rabl vodo, ker priporočene 4l na dan na osebo je kr dost težko zagotovit. Nekej se jo seveda ma v plastenkah in kantah, samo niti približno za pol leta,...

Nobeno prepanje ti ne pomaga ob kolapsu sistema. Sam clovek v hajduciji zelo tezko prezivi, najbolj smesni so mi pa neki vojaki, legionarji =D lih oni so navajeni na logisticno podporo, dotur municije in sanitetsko oskrbo tko da so se najbolj nesposobni za prezivet zombi apokalipso. Deda, ki zivi v zahojeni vasi z kurami in kozami z lastnim vodnjakom ima vec moznosti ob zombi apokalipsi, kot bilo kater vojak regularne armade :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: StevicaM ()

DePalmo ::

Jaz se tega nisem tako resno lotil kot Cveto zgoraj, sva pa s punco delala zaloge za cca. 1 - 2 meseca iz preprostega razloga: ni se nama dalo zgubljat časa in denarja da bi hodila vsak dan v trgovino. Sploh pa ker vedno zraven vzameš še kakšno bedarijo ki je ne rabiš in tako zapravljaš denar za traparije in tega se nabere ogromno. In tudi hrane sva zmetala stran, na uč 1/3. Ko sva začela "varčevati", sva prišparala ogromno. Je pa res da sva imela praktično teden nakupov in to samo zato da sva pokoristila kupone. Vsi nakupi so bili premišljeni in tudi za katere stvari bova porabila kupone. Vsa kosila (in ker jaz delam od doma tudi zajtrki) so bila splanirana vnaprej za vsaj en mesec in tudi pripravljena kar se je dalo pripravit, nato sem le na hitro zakuhal in dokončal (naprimer skuhal krompir ali makarone ter pogrel zamrznjeno meso).

Dlje kot to pa nisva šla. Mogoče enkrat.

Zadnji hajduk oziroma izobcenec na balkanskih prostorih je Srb Zivko Korac, ki je po hrvaski operaciji nevihta in pregonu Srbov iz Krajine, se 6 let zivel v gozdu in se streljal z regularnimi hrvaskimi policisti in vojaki tudi lovci.

Bilo je se nekaj primerov na vseh sprtih straneh v zadnji balkanski vojni, ko so se tepli do zadnjega za svoje zemlje, tudi ko so njihovi soborci pobegnili oziroma obmocje zapustili. Romanticni fanatiki, ki so branil svoje tudi po zasedbi. Ponavadi so se ubijal sami z rocnimi bombami, ko se jim je sovraznik priblizal v objem.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Kje in kaj pa kupujete, da je zarad količine bistveno cenejše? Kila makaronov stane tolk, 5 kil točno 5x tolk, včasih pa še več.

Po drugi svetovni vojni se je na obmocju Slovenije formirala neka skupina "hajdukov" Matjazeva vojska, ki je mela za cilj z diverzantsko-teroristicnimi akcijami vreci dol komunizem in vzpostavit ponovno monarhijo. V Nemciji je delovala proti koncu teroristicna nacisticna banda pod imenom Werwolf. Koncali tako kot njihov firer vsi.

Nauk zgodbe, brez logistike, sanitetske oskrbe ni odpora in dolgotrajnega prezivetja v nobeni survival situaciji. Ce nc druzga prej al slej zbolis zarad neke infekcije, te ugrizne modras, polomis nogo pa rabis ampulo morfina itd...

Zgodovina sprememb…

hbgqzR ::

Mi mamo zaloge za 60... minut.

hbgqzR je izjavil:

Itak. Danes so casi odvisnikov od redbula, proteinov, steroidov, kokakole, tetovaz, pirsingov, fuka v anus, hamburgerjev v meku... Ce mu omenis, da prespi pod tarpom v gozdu z modrasi, volkovi, risi, medvedi bo storil raje samomor. Kva sele da izkozi kaksno nutrijo in si naredi pojedino.

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

starfotr je izjavil:

Ni smiselno. Sem metal stran robo, katero so eni stari pred smrtjo kopičili in kupovali. Imeli so cca. 200 kg kofeta, 300 kg sladkorja ipd. In kako tono pralnega praška. In tako dalje. Ne tega delat.
Tega se pa le drži: https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...

+1
Od staršev sem spomladi našel marmelado z letnico 1999! Ne, ni bila pokvarjena, vrgel stran zgornja 2 cm, ostalo je šlo na kruh, ampak pri kopičenju zalog je treba uporabiti "zdravo kmečko pamet" ino posoliti možgane :)
Nato iz skrinje dal ven polnjene paprike, se svaljkale 3 leta... okus je bil po "žarkem", tako kot eno jedilno olje, ki je bilo odprto leto in pol. Če delate zalogo, delajte za max 2 leti. Če so, na primer, slive letos dobro rodile, se naredi dovolj marmelade za dve leti, če bi recimo bila naslednja sezona nerodovitna... In tako tudi pri ostalih stvareh. Sej pokojna stara mama je tudi imela meso v svinjski masti kakšno leto, nikoli pa neke ekstreme. Seveda je to bilo v kleti, stalno naravnih 7 stopinj.

StevicaM je izjavil:

hbgqzR je izjavil:

Itak. Danes so casi odvisnikov od redbula, proteinov, steroidov, kokakole, tetovaz, pirsingov, fuka v anus, hamburgerjev v meku... Ce mu omenis, da prespi pod tarpom v gozdu z modrasi, volkovi, risi, medvedi bo storil raje samomor. Kva sele da izkozi kaksno nutrijo in si naredi pojedino.

:) :D :))
...smeh...solze...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

Dodatek;
Tukaj ne štejem konzervirano hrano, pisal sem samo za doma pripravljeno ozimnico. Konzerve skoraj nimajo roka trajanja, he he
In mislil sem prav tako samo hrano. Kemija od čistil... traja leta :)
Največji fuk pa sta VODA in TOPLOTA. Brez hrane zdržiš po par dni. Brez vode in toplote, da se naspiš... ne tako dolgo :(

Glugy ::

dexterboy je izjavil:

Če delate zalogo, delajte za max 2 leti.

To plus ne pozabt da se mora to sprot porabt preden preteče dve leti sploh za določene izdelke tko da morš stalno ko porabljaš to z nakupi dopolnjevat. Ker drgač nisi nč naredu ker boš na konc koncu mogu ogromno hrane stran vržt. Za tako stvar pa rabš dobro organizacijo da porabljaš naprej izdelke z najstarejšim datumom porabe in da tud spremljaš kako hitro porabljaš določene izdelke da jih potem ne kupuješ preveč/prehitro ali premalo/prepočasi. V glavnm če si odgovorn je to kr del ja.

Ker če pa kupuješ na zalogo kr tko na pamet neki za 5 let pa mislš kok si naredu ...ne stran boš zmetu velik al pa jedel hrano vprašljive kvalitete...al pa boš hranil do smrti kar je itak že pokvarjeno. Obenem boš pa še logistične težave povzročal trgovinam in posledično navadnim potrošnikom. ( sej smo vidl na primeru podražitev bencina kako je zmanjkovalo goriva čeprav ga je bilo dost; sam je logistika šepala , to pa lahk povzroči pol še večji naval na trgovine in še večje težave z logistiko, tud dolgotrajne ) ... v glavnm ne se preveč s tem špilat. Če že probi ne vsega na istem mestu kupt pa ne kupt vsega naenkrat. To škodo drugim delaš..še posebi če se sam enih par takih pojav k ti na isti lokacij....uf...

Poldy ::

Ok, to da nakupiš v naprej, da ti ni treba kak mesec v trgovino še razumem, to da si pa delaš zalogo za več let, mi pa ni jasno. Če imaš preveč prostora, ga oddajaj, ne pa da ga zašariš.

Imam občutek, da nekateri kopičijo za "hude čase", ko bo lakota ali kaj tretjega. Kot da bo takrat podivjana drhal za ograjo opazovala kako na vrtu obračaš žar. Ali pa da bodo vsi na kolesih, tebe bodo pa opazovali kako se prevažaš z avtom?

janezvalva ::

lejko0 je izjavil:

Prakticira kdo nakup osnovnih potrebščin za dom (praški, čistila, ipd) na zalogo? Da kupiš stvari za 3-5 let naprej? Mi ostaja prostor v kleti kjer bi lahko to hranil.

Tega nisem nikoli do sedaj prakticiral pa me malo mika. Eno je prihranek časa, saj potem ne bi izgubljal časa za te stvari v trgovinah, drugo pa tudi denarja (če greš v diskontni nakup)

Če kdo to dejansko dela, kje in kaj?

jaz, ampak ne za 3-5 let vnaprej. bolj za 1-1.5 leta vnaprej. prašek, pralni za posodo, šampon, konzerve s hrano, moka, kvas, testenine, med, sladkor, zobne paste, zobne ščetke, čistila, medicinske pripomočke, ostale trajne produkte.
ni pa to nekakšen način varčevanja, no v bistvu je, na posreden način, kot si omenil, prihranek časa, energije.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

darkolord ::

Jaz sem tudi razmišljal, da bi bilo ful dobro, če bi imel dosti prostora v kleti za "zalogo".

Pa sploh ne za hude čase, ampak čisto iz praktičnosti.

Ker sedaj je tako, da enkrat zmanjka detergenta za perilo, drugič mila, tretjič toaletnega papirja, četrtič folije za živila, petič detergenta za posodo, itd itd itd. Teh stvari je sto sto in zmeraj zmanjka ene stvari in se skoraj nikoli ne poravna s čim drugim, tako da moraš skozi nekaj kupovati.

Pa standardna pakiranja so vedno manjša, tako da moraš še pogosteje v trgovino ...

janezvalva ::

ja, res je. vedno je potrebno nekaj dokupovati. grem enkrat na teden v trgovino. sem poskusil na enkrat na dva tedna v trgovino, ampak, zaenkrat ne gre. mi vedno prej kaj zmanjka.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Kaj je vedno manjše? Ja, čokolada je 85 g namesto 100 g.

Imaš pa ogromna pakiranja zadev, katerih včasih ni bilo.

Kupite si raje agregat, kosmičnik, mlin za žito, filter za vodo. Tak pravi, prenosni.

Namesto moke, kosmičev ipd. si kupite zrnje. Ima mnogo daljši rok trajanja kot moka.

In boste pripravljeni mnogo bolje kot marsikdo.

estons ::

Mi imamo fasungo (in wc papir, šampone itd) cca 1x na mesec. Pokvarljivo robo, ki ne gre v skrinjo, se dokupuje spotoma v lokalni štacuni ali tržnici ali na mlekomatu. Testenine, kvas, moka, olje, alpsko mleko in nekaj konzerv je vedno na zalogi, pa še domače marmelade, med, zdaj pozimi par zabojev jabolk, krompir. Ampak vse te stvari redno grejo v promet (in dokupujemo nove ob 1x mesečnem shoppingu), ni zdaj, da stojijo v shrambi naslednje 2 leti dokler jih ne vržemo stran. V začetku korone smo imeli "doomsday prep" shopping, pa smo potem leto in pol rabili, da smo porabili zadnje zaloge iz tistega shoppinga.

TL;DR Ja, ni slabo imeti na zalogi nekaj hrane za par tednov, če nič drugega pa zato, da ne zgubljaš časa po trgovinah ali paničariš ob 3-dnevnem zaprtju trgovin. Doomsday prep scenarij ni smiseln, ker če bo taka situacija, da bi doomsday prep bil smiseln, bomo itak tako ali drugače je*ali ježa (vojna, krah EU, nukes, ipd.)

Zimonem ::

starfotr je izjavil:

Kaj je vedno manjše? Ja, čokolada je 85 g namesto 100 g.

Imaš pa ogromna pakiranja zadev, katerih včasih ni bilo.

Kupite si raje agregat, kosmičnik, mlin za žito, filter za vodo. Tak pravi, prenosni.

Namesto moke, kosmičev ipd. si kupite zrnje. Ima mnogo daljši rok trajanja kot moka.

In boste pripravljeni mnogo bolje kot marsikdo.

Povsem neuporabne zadeve , če nimaš potoka in zemlje kjer kaj pridelaš.

Glede opa pa ja. Ampak ne v bulkih za 3-5 let. Ker potem moraš stvari tudi ustrezno akladiščit in rotirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Ljudje iz mest bodo itak prilezli kot črvi ven iz zemlje, na podeželje, ko bo kakšna štala.

In še sreča, da bodo prišli, ker vsak dan izginejo pri nas 2 kmetiji. Tako, da bodo končno odprli oči in videli da ni hrane za njih. Ker vse pride iz tujine.

S z dobrim filtrom lahko iz luže ali zasvinjane reke narediš pitno vodo.

Zimonem ::

Kolikokrat?

starfotr je izjavil:

Ljudje iz mest bodo itak prilezli kot črvi ven iz zemlje, na podeželje, ko bo kakšna štala.

In še sreča, da bodo prišli, ker vsak dan izginejo pri nas 2 kmetiji. Tako, da bodo končno odprli oči in videli da ni hrane za njih. Ker vse pride iz tujine.

S z dobrim filtrom lahko iz luže ali zasvinjane reke narediš pitno vodo.

Ne bojo, ker na vasi napada petelin v mestu pa pediker.

kuglvinkl ::

darkolord je izjavil:

Jaz sem tudi razmišljal, da bi bilo ful dobro, če bi imel dosti prostora v kleti za "zalogo".

Pa sploh ne za hude čase, ampak čisto iz praktičnosti.

Ker sedaj je tako, da enkrat zmanjka detergenta za perilo, drugič mila, tretjič toaletnega papirja, četrtič folije za živila, petič detergenta za posodo, itd itd itd. Teh stvari je sto sto in zmeraj zmanjka ene stvari in se skoraj nikoli ne poravna s čim drugim, tako da moraš skozi nekaj kupovati.

Pa standardna pakiranja so vedno manjša, tako da moraš še pogosteje v trgovino ...

Tako je. Sam nikoli ne kupim enega pralnega praska, skret papirja, žajfe. Ko sem v štacuni, ker mi nekaj res zmanjka (je vendarle neizogibno), potem se zaloge nafilajo. Prihraniš predvsem čas, denar pa predvsem s tem, ko ne kupiš kaj drugega, kar ne rabiš. Popustov za količine pa nisem videl.

Onkraj tega, hm, meni meji na preprstvo in na jehove priče s čolnom na hrib.
Your focus determines your reallity

gruntfürmich ::

midva z mojo (sva sama) tudi kupujeva malo več kot potrebujeva, tako da je za dalj časa. kupujeva pa ko je v akciji ali pa na -25% kupon, ki ga ima vsaka trgovina. recimo ko je WC papir -40%, ga kupiva 5 vreč, da je potem mir za pol leta. pa mila, šampone... vse to se lahko optimira in kupuje na zalogo in ko je ceneje.
glede hrane je bolj težavno, ker ima rok uporabe. ampak tu je treba imeti cilj, ali boš delal zaloge za 1 leto ali 10 let. to JE razlika. ker 1 leto ti še skoraj jogurt zdrži dandanes, kaj potem nebi kakšne testenine in konzerve, ki so trajne.

tako da po pameti in s ciljem (zaloga za 1 leto, nakup ko je znižanje...).

za sodni dan pa je treba drugačno zalogo delati in druge zadeve (razne mobilne kuhalnike, filtre za vodo, spalna vreča, šotor, orodje, orožje, mini orodja, in vse to spraviti v nahrbtnik...)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

In potem imaš ogromen hladilnik in zamrzovalnik. Ali več njih. In elektrika za te naprave je zastonj.

gruntfürmich ::

če imaš takšna živila, ki potrebujejo shranjevanje pri nižji temperaturi potem to ni 'preperstvo'
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

chucki ::

Orozje imate, da boste branili zaloge?
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Ali tema govori o tem? OP želi nekaj prihranit. In ne da se mu hodit stalno v trgovino.

wcpapir ::

Ne kupujemo na zalogo sem pa nasel leto dni stare tablete za pomivalca in razpadajo.

Nekatere spletne trgovine omogočajo periodične nakupe oz. naročnine.

Ne vem zakaj se raje tega ne poslužujete, če se vam nr da iti v trgovino. Imaš stalno doma na zalogi kar rabiš in ni ti treba skladiščit in še sveže je vse skupaj.

MisterR ::

Mi na večjo zalogo kupujemo
Čistila
Zobne paste
Ščetke
Wc papir
Kuhinjske papirnate brisače
Črni Poper (cel) in morsko sol (grobo)
Konzerve (paštete, tuna, pasulj...)
Pivo
Vino
Mleko
Žarnice
Za ozimnico:
Čebulo
Česen
Krompir
Jabolka
Različno vloženo zelenjavo/kompote

Zaloge imamo zaradi prihranka časa in denarja (kuponi).
In zelo je praktično, ker žarnica ti crkne nenapovedano. Otrok ti iztisne pol paste po pomoti. Dobiš meso za golaž rabis takoj 1-2kg čebule...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Ne vem sicer koliko kosov imate vendar menim, da več kot tole ni treba:

Čistila - jaz imam eno pakungo v uporbi, ena na zalogi

Zobne paste - 1 v uporabi 2 na zalogi

Ščetke - ene 5 kosov na zalogi

Wc papir - 1 paket odprt, 1 na zalogi

Kuhinjske papirnate brisače - isto

Črni Poper (cel) in morsko sol (grobo) - 1 paket odprt, en na zalogi

Konzerve (paštete, tuna, pasulj...) - ne jem tega sranja
Pivo - po potrebi, ne več kot nekaj kosov zaloge

Vino - nekaj flaš
Mleko - ne uporabljam
Žarnice - zaloga še iz časov navadnih žarnic. Nočem LED sranja.

Za ozimnico:
Čebulo - to kar zraste doma
Česen - to kar zraste
Krompir - to kar zraste
Jabolka - to kar zraste
Različno vloženo zelenjavo/kompote - pridelano iz domačega sadja/zelenjave.

janezvalva je izjavil:

ja, res je. vedno je potrebno nekaj dokupovati. grem enkrat na teden v trgovino. sem poskusil na enkrat na dva tedna v trgovino, ampak, zaenkrat ne gre. mi vedno prej kaj zmanjka.
Jaz hodim v štacuno 1x na teden, več kot 2x nikoli, je pa res jeba, kar so drugi pisali, da je tega seznama stvari "miljaužnt". Zato sem si skozi korono počasi naredil zalogo čistil in raznih "kuhinjskih pripomočkov", da hodim večinoma v štacuno pol leta samo po fasungo, preden rabim kupiti, na primer tekoče milo ali pasto za zobe... Je pa to po svoje res "hobi" svoje vrste, ki rabi svoj čas. In denar.
V primeru pa, da RES pride do najhujšega, se pa moramo vsi vprašati, ali si RES želite, da bi preživeli in se borili naprej kot... izmečki?

lejko0 ::

Vidim, da je bil moj prvotni post malo narobe razumljen. Nisem ciljal na hrano, ampak na čistila, tablete za pomivalni stroj, papirnate stvari, milo, šampon, zobne paste ipd. Od hrane bi kupil samo konzervirano tuno, drugo ne pride u poštev - kot ste že napisali potem stvari hitro romajo v smeti. Gre se bolj za prihranek časa in načrtovanje nakupa, kjer lahko potem vse te stvari, ko greš po fasungo, odmisliš. Hvala, nekateri nasveti so dobri.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: lejko0 ()

estons ::

Ja, za take stvari se splača imeti na zalogi za recimo 6 do 12 mesecev, spet v glavnem zato da ne zgubljaš časa po trgovinah. Sem pa slišal, da zobna pasta po nekaj letih postane ogabna - glej, da vseeno približno upoštevaš rok trajanja na teh stvareh.

Jaz bi rekel, da se ne pogovarjamo o nakupovanju za zalogo ampak bolj o optimizaciji financ in časa.

Roko na srce, kdor je bil včeraj v trgovini je izgubil konkretno časa. Mi smo ga preživeli v naravi na soncu, če bi moral iti v to norišnico aka kupimo vse ker je konec sveta bi verjetno znorel.

Kar se pa financ tiče pa je od gospodinjstva do gospodinjstva zelo drugače.
Mi kupujemo piščančja/puranja prsa pakirana po 2-2.5kg, ker damo tudi v skrinjo (sfilirana ali koščke). Nekdo 2kg ne porabi v enem letu, mi ga kar hitro.
Klobase in sir kupujemo v kosih in potem doma sproti režemo ali vakumiramo. Kar pomeni da moraš imeti dobre nože ali salamoreznico in vakumirko.
Sadja in zelenjave imamo v skrinji cca 10kg. Češnje, maline, fige, špinačo, peteršilj... (vse doma pridelano).
Sušimo tudi zeleno, rožmarin in lovorove liste. Če pogledate ceno začimb na kg vas sezuje, kot da kupujete pršut.

TESKAn ::

Kupujemo za ca. en teden. Ko bo apokalipsa, pa nameravam bit med 90%+ žrtvami. Če ne bom pa fajn ta tema, da imam seznam lokacij 'zalog'.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Vedno je tako, da je bolje biti kontra množicam, da prideš dobro skozi.

Naj bo to časovni ali finančni prihranek. Ali pa oboje.

Primer je zgoraj: nakupovanje takrat, ko vsa drhal gre v trgovino. Ker ne morejo 3 dni zdržat brez nakupov.

Potem potovanje na morje v špici turistične sezone.

Kupovanje klime v največji vročini.

Servis peči sredi zime.

V času prometne konice se vozit v kontra smer, kot je pa kolona vozil.

In tako dalje.

IL_DIAVOLO ::

Sicer pa nutelle noben vec ne je, vsaj ne za najhujso lakoto. Magari nabijes tablo na bajto, imam v kleti za 2 kamiona nutelle.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

lejko0 je izjavil:

Vidim, da je bil moj prvotni post malo narobe razumljen. Nisem ciljal na hrano, ampak na čistila, tablete za pomivalni stroj, papirnate stvari, milo, šampon, zobne paste ipd. Od hrane bi kupil samo konzervirano tuno, drugo ne pride u poštev - kot ste že napisali potem stvari hitro romajo v smeti. Gre se bolj za prihranek časa in načrtovanje nakupa, kjer lahko potem vse te stvari, ko greš po fasungo, odmisliš. Hvala, nekateri nasveti so dobri.

Mislim da ste eni zgrešili poanto. Ta tema ni tema o preperjih.

kuglvinkl ::

Tako je, prepreji si odprite novo temo.
Your focus determines your reallity

DamijanD ::

starfotr je izjavil:

Servis peči sredi zime.

Kako pa prepričaš peč, da ti crkne takrat, ko je ne uporabljaš/potrebuješ (torej poleti)?:D
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj ljudje masovno kupujejo olje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10411425 (6755) zobnik
»

Katero hrano za zaloge za hude čase? (strani: 1 2 )

526640 (5043) m0f0x
»

omejitev prodaje določenih izdelkov v izrednih situacijah (strani: 1 2 )

687481 (5110) Furbo
»

Triki za prišparati nekaj denarja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25731946 (22669) Uporabnik
»

Fizični gumbi Amazon Dash so se prijeli (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12244562 (39756) djurodrljaca

Več podobnih tem