Forum » Loža » Programerji z diplomo ter brez nje
Programerji z diplomo ter brez nje
user4683 ::
Odvisno, kako je zastavljen ta problem z algoritmi. Nekateri imajo težave že prepoznati nek algoritem v določeni nalogi, ali pa algoritma ne poznajo in se (bolj ali manj) uspešno trudijo priti do (dobre) rešitve. Drugi pa takoj vidijo algoritem in ga uspešno vtaknejo v problem, pa jim lahko zagreniš življenje z variacijami in gledaš če dejansko razumejo kar so tik pred tem naredili. Naloge z algoritmi same po sebi niso napačne, morajo pa biti premišljeno zastavljene in oseba, ki izvaja razgovor, mora vedeti kaj dela in kako iz različnih kandidatov izvleči to kar jih zanima.
Invictus ::
Debata je spet zašla v ekstreme, kjer se pozna enega brez diplome, ki je oh in sploh in naščije vse z diplomo.
Poznamo veliko več folka brez diplome, ki je pa blazno nefleksibilen in se mu ne da naučiti nič novega. Plus zajebe malo morje stvari, oz nekako delajo, dokler ne crknejo. Ne ljubi se mu narediti bullet proof zadeve, ker pač dela tudi neka zblojena zadeva. Task zaključen... In ima vsak mesec cel kup dela, da popravlja zajebe svoje implementacije, zraven pa še dobi pohvalo šefa kako je priden. čeprav je v bistvu nesposoben.
Če je diplomant FRI, ga vprašaš po oceni diplome. Če je manj od 10, je že malo bluzil. Vsakemu, ki naredi malo težjo diplomo, dajo na zagovoru 10. Pa to ni delo za 2 leti, ampak za 2 meseca. Sam da ni fucking anketa, ali nek glup web page...
Drugače se pa matematika pri programiranju uporablja ZELO, ZELO malo. Večinoma gre pri programiranju za štancanje poslovnih procesov, kjer gre za seštevanje in odštevanje, včasih celo množenje in deljenje ter procenti. Pa folk še to zajebe, diplomanti in nediplomanti... Ampak predvsem zaradi dejstva, ker je arhitekt ali designer poslovnih procesov zadevo zajebal že v štartu.
Poznamo veliko več folka brez diplome, ki je pa blazno nefleksibilen in se mu ne da naučiti nič novega. Plus zajebe malo morje stvari, oz nekako delajo, dokler ne crknejo. Ne ljubi se mu narediti bullet proof zadeve, ker pač dela tudi neka zblojena zadeva. Task zaključen... In ima vsak mesec cel kup dela, da popravlja zajebe svoje implementacije, zraven pa še dobi pohvalo šefa kako je priden. čeprav je v bistvu nesposoben.
Če je diplomant FRI, ga vprašaš po oceni diplome. Če je manj od 10, je že malo bluzil. Vsakemu, ki naredi malo težjo diplomo, dajo na zagovoru 10. Pa to ni delo za 2 leti, ampak za 2 meseca. Sam da ni fucking anketa, ali nek glup web page...
Drugače se pa matematika pri programiranju uporablja ZELO, ZELO malo. Večinoma gre pri programiranju za štancanje poslovnih procesov, kjer gre za seštevanje in odštevanje, včasih celo množenje in deljenje ter procenti. Pa folk še to zajebe, diplomanti in nediplomanti... Ampak predvsem zaradi dejstva, ker je arhitekt ali designer poslovnih procesov zadevo zajebal že v štartu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
hbgqzR ::
V velikih ne-IT firmah je razvoj katastrofa, sploh, če se šlepa na neustrezni zasnovi in naključni kader ne razume konteksta in rešitev ni primerno stestirana. V IT firmah pa je to (standardizirana) proizvodnja rešitev na eni strani, vzdrževanje obstoječih na drugi, je pa tam malo delo bolje strukturirano, stestirano in zanesljivo.
Mogoče v slovenskih ne-IT firmah, kjer IT šef vedno pobaše provizijo od zunanjih izvajalcev, pač Balkan, ampak v tujini imajo tudi interni dovolj znanja, da razumejo zadeve in znajo kaj sprogramirati.
Samo IT ekipe preprosto niso dovolj velike, pa se jemlje zunanje...
Samo IT ekipe preprosto niso dovolj velike, pa se jemlje zunanje...
Za 60 EUR/uro, 8 urni delovnik, efektivni 5-6, se mi zdi kar O.K.
Mogoče zdaj dobim še malo višjo tarifo, ko se podaljša poogdba...
Java je v primerjavi z vsem javaScript sranjem prava milina. Čeprav je tudi Web GUI narejen v Javi (JSF).
Mogoče zdaj dobim še malo višjo tarifo, ko se podaljša poogdba...
Java je v primerjavi z vsem javaScript sranjem prava milina. Čeprav je tudi Web GUI narejen v Javi (JSF).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
velikBrokoli ::
Nekateri omenjate, da je plača tudi odvisna od sposobnosti posameznika. Daleč od tega, odvisna je od tega kako dobro se zdilaš :D poznam izjemno sposobne ljudi, ki delajo za 2500 bruto, pa ene manj sposobne, ki so bolj karizmatični in politični in imajo 10k+.
Sicer pa je za slovenskega programerja najboljša odločitev, da neha delati za slovenske firme, ker so večinoma v kurcu. Vir: sem delal za več le-teh. Ni primerljivo s tujino, kjer managerji in developerji dejansko opravljajo delo in niso slovenski šalabajzerji.
Glede diplome pa sem bil jaz najbolj zadovoljen v ekipi, kjer nas je bilo 90% takih, ki smo imeli formalno izobrazbo (računalništvo, matematika). Z diplomo dokažeš, da znaš vztrajati in boš verjetno rešil zadeve, ki jih dobiš v službi.
Sicer pa je za slovenskega programerja najboljša odločitev, da neha delati za slovenske firme, ker so večinoma v kurcu. Vir: sem delal za več le-teh. Ni primerljivo s tujino, kjer managerji in developerji dejansko opravljajo delo in niso slovenski šalabajzerji.
Glede diplome pa sem bil jaz najbolj zadovoljen v ekipi, kjer nas je bilo 90% takih, ki smo imeli formalno izobrazbo (računalništvo, matematika). Z diplomo dokažeš, da znaš vztrajati in boš verjetno rešil zadeve, ki jih dobiš v službi.
WhiteAngel ::
WhiteAngel je izjavil:
Pri nas na razgovoru mora vsak opraviti preizkus iz algoritmov. Ima eno uro časa, da reši dokaj enostavno nalogo v poljubnem programskem jeziku, izračunati čas. in prost. zahtevnost in če je mogoče formalno pravilnost. Za diplomo nam je dokaj vseeno, ampak je zelo očitna korelacija, da kdor nima nekega CS ozadja, pogori.
Se pravi, če lahko malo bolj laično ... :) -> izvajate teste, ki preverjajo koliko problemov na raznih "leetcode" platformah je nekdo nadrillal? To v kombinaciji z razumevanjem big O notacije?
Pa povprečen programer mora poznati, si zmišljujem, 150, 200 variacij uporabe različnih algoritmov za različne probleme, ki bodo mogoče vlekli vzporednice z problemi, ki jih rešuješ tekom dela za izdelavo tistega ali onega? Se tukaj pri "resnih" to pričakuje? Onkraj luže kolikor sem zasledil, vsi religiozno drillajo razne platforme in rešujejo te probleme, da se priučijo teh patternov. Koliko je kaj na tem? Dodana vrednost, ali spet še en "filter za tiste, ki se jim ne da vzeti kako urco za rešitev problema" :)
Če sem te mogoče narobe razumel me popravi, me pa vseeno zanima kakšno je vaše mnenje glede teh platform (verjetno ste se s katero že srečali, leetcode je samo ena za reševanje problemov s pomočjo DSA)
Nalogo sem zasnoval sam, tako da je ni v coder zbirkah. Ne boš verjel, kako samouki developerji postanejo mrzli, ko nečesa ni na stackoverflowu. Naloga ima v osnovi več pristopov z različnimi časi in prostorom. Od kandidata pričakujem, da naredi le rešitev, *ki dela*. Četudi obstaja hitrejša. Od kandidata pričakujem, da ugotovi kako hitro dela njegova koda, kje vidi težave, kje vidi možne pohitritve (ne, sprehod po arrayju ni O(1)). Nekaj robnih primerov je namenoma nedorečenih (za razliko od coder platform) in čakam, ali me bo vprašal po tem. Pričakujem, da piše tudi teste za primere, ki se jih sproti spomne (nekateri delajo celo TDD). Gledam mu tudi ves čas pod prste, da vidim proces razmišljanja v tej uri. Že na začetku vidim, ali vzame list papirja in najprej malo skicira vse skupaj ali kar začne kucat brez nekega premisleka in po 30 minutah ugotovi, da je f*cked in vse vrže proč. Vse skupaj pove dovolj, ali ga pošljemo/ne pošljemo v naslednji krog.
strawman ::
Tudi sam sem precej vpleten v screening proces novih juniorjev. Precej bolj kot prostorska in časovna kompleksnost rešitve mi je pomembno znanje razvoja programske opreme - torej, da človek zna rešitev oddat kot repozitorij kode, ki vključuje teste, smiselen branching in razlago rešitve problema. Po možnosti še pipeline.
Valda, najbolj, da še na razgovoru teste pišem, me boste morali pa prekleto dobro plačati, če boste to hoteli Firme, ki dajejo coding teste pred razgovori, torej neplačano domačo nalogo, pa preprosto ignoriram. Bodo že kakšnega drugega pajaca našli, ki bo to počel.
Obstaja ogromno podjetij, ki tega ne počnejo in uporabljajo bolj razumne metode na razgovoru. Ja, če želiš priti v FAANG, boš grindal leetcode, ni druge. Za 99% ostalih podjetij pa je to popolnoma nesmiselno, ker na koncu itak kucaš nek brezvezen CRUD app in uporabljaš knjižnice, ki so že rešile tvoj problem
Obstaja ogromno podjetij, ki tega ne počnejo in uporabljajo bolj razumne metode na razgovoru. Ja, če želiš priti v FAANG, boš grindal leetcode, ni druge. Za 99% ostalih podjetij pa je to popolnoma nesmiselno, ker na koncu itak kucaš nek brezvezen CRUD app in uporabljaš knjižnice, ki so že rešile tvoj problem
Ko dobiš 20 prijav za juniorja, pri katerih v vsakem CV piše da "znajo" 5 programskih jezikov, ker so naredili tutorial na Udemy ali pisali domačo nalogo na faksu je pač preprosta 1-2 urna naloga dobra rešitev.
Za mid/senior kader pa je meni boljša rešitev whiteboarding.
Tudi sam sem precej vpleten v screening proces novih juniorjev. Precej bolj kot prostorska in časovna kompleksnost rešitve mi je pomembno znanje razvoja programske opreme - torej, da človek zna rešitev oddat kot repozitorij kode, ki vključuje teste, smiselen branching in razlago rešitve problema. Po možnosti še pipeline.
Ha, ha, od junior developerja za jurja in pol na mesec bi radi, da opravi delo 3-4 ljudi.
Ko dobiš 20 prijav za juniorja, pri katerih v vsakem CV piše da "znajo" 5 programskih jezikov, ker so naredili tutorial na Udemy ali pisali domačo nalogo na faksu je pač preprosta 1-2 urna naloga dobra rešitev.
Itak. In potem se te naloge tudi samodejno pregledajo, ane? In ste ful cajta prihranil? :D
Za juniorje je dovolj, če rekruter/HR pre-screening naredi, da vidi, da ni totalen idiot ali psihopat, potem pa na kratkem tech pogovoru hitro izveš, če blefira ali ne. Če se pa ponesreči, pa zato obstaja tudi preizkusna doba, ampak bog ne daj, da bi v SLO koga nesposobnega kdaj odpustili :)
Sicer pa od juniorja ne moreš zahtevati veliko, eni res pretiravate. Na koncu bo pa CRUD app vzdrževal..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
estons ::
V IT firmah pa je to (standardizirana) proizvodnja rešitev na eni strani, vzdrževanje obstoječih na drugi, je pa tam malo delo bolje strukturirano, stestirano in zanesljivo.
Oh sweet summer child....
Sicer, če imaš z IT firmami samo take izkušnje kot si tukaj napisal, ti iskreno zavidam.
WizzardOfOZ ::
Jaz poznam take z in brez diplome, ki to počnejo. Problem je da se jim ne da delat, pa je vseeno ali z ali brez diplome, zato me "papirologija" ne zanima več. Zanima me samo še koliko človek zna in če pokaže znanje,... Ko novega v službo jemljemo, dobi par nalog in jih mora rešit pred nami (2 programerja in HR), kjer potem še malo debatiramo o tem na kakšen način bi jih lahko še rešil, malo ga potem s kako nalogo obremenimo, da mal zašvica in da vidim odziv pod pritiskom in če je dober ima delovno mesto zagotovljeno. Pa ni važno ali z ali brez diplome.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Rihito ::
WhiteAngel je izjavil:
WhiteAngel je izjavil:
Pri nas na razgovoru mora vsak opraviti preizkus iz algoritmov. Ima eno uro časa, da reši dokaj enostavno nalogo v poljubnem programskem jeziku, izračunati čas. in prost. zahtevnost in če je mogoče formalno pravilnost. Za diplomo nam je dokaj vseeno, ampak je zelo očitna korelacija, da kdor nima nekega CS ozadja, pogori.
Se pravi, če lahko malo bolj laično ... :) -> izvajate teste, ki preverjajo koliko problemov na raznih "leetcode" platformah je nekdo nadrillal? To v kombinaciji z razumevanjem big O notacije?
Pa povprečen programer mora poznati, si zmišljujem, 150, 200 variacij uporabe različnih algoritmov za različne probleme, ki bodo mogoče vlekli vzporednice z problemi, ki jih rešuješ tekom dela za izdelavo tistega ali onega? Se tukaj pri "resnih" to pričakuje? Onkraj luže kolikor sem zasledil, vsi religiozno drillajo razne platforme in rešujejo te probleme, da se priučijo teh patternov. Koliko je kaj na tem? Dodana vrednost, ali spet še en "filter za tiste, ki se jim ne da vzeti kako urco za rešitev problema" :)
Če sem te mogoče narobe razumel me popravi, me pa vseeno zanima kakšno je vaše mnenje glede teh platform (verjetno ste se s katero že srečali, leetcode je samo ena za reševanje problemov s pomočjo DSA)
Nalogo sem zasnoval sam, tako da je ni v coder zbirkah. Ne boš verjel, kako samouki developerji postanejo mrzli, ko nečesa ni na stackoverflowu. Naloga ima v osnovi več pristopov z različnimi časi in prostorom. Od kandidata pričakujem, da naredi le rešitev, *ki dela*. Četudi obstaja hitrejša. Od kandidata pričakujem, da ugotovi kako hitro dela njegova koda, kje vidi težave, kje vidi možne pohitritve (ne, sprehod po arrayju ni O(1)). Nekaj robnih primerov je namenoma nedorečenih (za razliko od coder platform) in čakam, ali me bo vprašal po tem. Pričakujem, da piše tudi teste za primere, ki se jih sproti spomne (nekateri delajo celo TDD). Gledam mu tudi ves čas pod prste, da vidim proces razmišljanja v tej uri. Že na začetku vidim, ali vzame list papirja in najprej malo skicira vse skupaj ali kar začne kucat brez nekega premisleka in po 30 minutah ugotovi, da je f*cked in vse vrže proč. Vse skupaj pove dovolj, ali ga pošljemo/ne pošljemo v naslednji krog.
To mi deluje na prvo žogo nekako na nivoju kakega FANG podjetja, kjer so procesi filtriranja kr rigurozni, vsaj kar sem uspel pregledati preko youtuba in mnenj ter izkušenj ljudi ki so, oziroma delajo v takih top tier podjetjih. Po mojem mnenju, če se s podobnim primerom ali pa vzorcem ne srečaš nekje že prej bo tudi nekdo z visokim IQjem težko (ZAGOTOVO TEŽJE, kot pa če se je s čim podobnim že srečal) rešil problem. Zelo podobno velja za matematiko, če sodim po kolegih, od katerih sem vedno slišal, da dober matematik se od slabega loči samo pa številu rešenih primerov in ur preštudiranih s temi primeri. Pravzaprav je z vsakim področjem podobno, ali ni? :) Je pa res, da nekdo z naravnimi danostmi za isto število problemov pogosto porabi manj časa, kot nekdo z slabšim zadetkom na genski loteriji.
Glih to je po mojem fora leetcoda in podobnih, da spoznavaš vzorce, ki jih pri različnih problemih samo ustrezno modificiraš. Še vseeno moraš kr dobro poznati stvari, ker če se algoritem naučiš nekaj na pamet, ga ne boš sposoben modificirat. Za reševanje tistih 1% (karikiram) najtežjih problemov sveta se pa itak zahteva drugačen pristop reševanja... kr veliko težo pri reševanju takih problemov pa predstavlja prav IQ. IMO :D Vsi nismo, niti ne bomo nikoli v top 1%, kar je nekaj čisto normalnega.
Če smem vprašati, ste startup, al uveljavljeno podjetje, razpon plač za nekoga, ki prestane tvoj test?
@strawman oziroma kdorkoli drug, ki je kadarkoli sodeloval (tehnični, splošni del intervjuja) v zaposlovanju za CS/IT jobe. Kakšno je kj razmerje prijav diploma vs no diploma, ko se mladi potegujejo za razne junior pozicije?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Rihito ()
hbgqzR ::
WhiteAngel ::
Če smem vprašati, ste startup, al uveljavljeno podjetje, razpon plač za nekoga, ki prestane tvoj test?
https://boards.greenhouse.io/oasisnetwo...
Plača je primerna senior poziciji v tujini.
WhiteAngel je izjavil:
https://boards.greenhouse.io/oasisnetwo...
Plača je primerna senior poziciji v tujini.
A tako se ex-frijevci znašate nad seniorji, da malce APS probleme obnovijo, ker naj bi znanje le-teh ful vplivalo na dejansko delo? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
estons ::
Ne se z APS-jem hecat! Enkrat v programerski karieri sem dejansko moral uporabiti algoritem za drevesa direkt iz APS, ker je pač bil najboljša rešitev za določeno funkcionalnost, in to v čist navadni ERP aplikaciji. Še vedno sem začuden nad tem. ;)
SambaShare ::
WizzardOfOZ je izjavil:
malo ga potem s kako nalogo obremenimo, da mal zašvica in da vidim odziv pod pritiskom in če je dober ima delovno mesto zagotovljeno. Pa ni važno ali z ali brez diplome.
Zakaj pod pritiskom, bo na delovnem mestu tudi večino časa v takem okolju? Also teh "gang up" razgovorov nikoli nisem razumel, da se 3+ oseb spravi na kandidata. Pri večinoma introvertirani populaciji tako zgrešite dobre kandidate.
Plus tega, da vas kak dober kandidat odfuka, ker si misli, kaki psihopati so šefi.
@strawman oziroma kdorkoli drug, ki je kadarkoli sodeloval (tehnični, splošni del intervjuja) v zaposlovanju za CS/IT jobe. Kakšno je kj razmerje prijav diploma vs no diploma, ko se mladi potegujejo za razne junior pozicije?
Na uč bi lahko rekel 3/4 diplomantov FRI/FE/FMF, 1/4 pa brez. V job postingih diplome ne navajamo kot pogoj za zaposlitev.
kuall ::
SambaShare je izjavil:
Also teh "gang up" razgovorov nikoli nisem razumel, da se 3+ oseb spravi na kandidata. Pri večinoma introvertirani populaciji tako zgrešite dobre kandidate.
saj poznaš rek: raje povprečen extrovertiran (aka gobec) programer, kot pa izjemno dober introvertiran (aka psihopat). tu se gre imo bolj zato, da izbirajo prijatelja, ne pa delavca. kar niti ni napačno. če se ti upira hodit na šiht, ker boš v družbi z debilom, tudi ne bo koristno za firmo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
WizzardOfOZ ::
SambaShare je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
malo ga potem s kako nalogo obremenimo, da mal zašvica in da vidim odziv pod pritiskom in če je dober ima delovno mesto zagotovljeno. Pa ni važno ali z ali brez diplome.
Zakaj pod pritiskom, bo na delovnem mestu tudi večino časa v takem okolju? Also teh "gang up" razgovorov nikoli nisem razumel, da se 3+ oseb spravi na kandidata. Pri večinoma introvertirani populaciji tako zgrešite dobre kandidate.
Ne spravljamo se na kandidate, ampak jim zastavljamo naloge, za katere imajo na začetku veliko časa, potem pa vedno manj, zato da vidimo, če se tudi pod pritiskom "zna obrnit".
V bistvu se v vsem motiš in dobimo na ta način izredno dobre programerje. Odpadejo pa taki, ki ne znajo naloge narest, ali pa če jo že naredijo pa ne znajo utemeljiti zakaj so na tak način rešili nalogo ali ne poznajo druge možnosti.
V zadnjem letu smo dobili na ta način 5 novih sodelavcev. Štirje so odlični programerji, eden je pa odličen tehnolog.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Programiranje | 29701 (24969) | 111111111111 |
» | Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?Oddelek: Izdelava spletišč | 9515 (2995) | shadeX |
» | A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programiranje | 35316 (31410) | darkkk |
» | FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 19379 (17459) | detroit |