Forum » Loža » Programerji z diplomo ter brez nje
Programerji z diplomo ter brez nje
Rihito ::
Hitro sem preletel forum, tako da če podobna tema že obstaja prosim zaklenite in me preusmerite.
Pozdravljeni vsi skupaj.
Zadnje dni sem se začel spraševati, kako zaposleni, zaposlovalci itd gledate na programerje (se pravi ljudi, ki jim je nek programski jezik orodje za izvedbo nečesa) z diplomo ter programerje, ki je nimajo (#samouk). Zagotovo imamo tukaj veliko predstavnikov tako enih, kot drugih, verjetno pa tudi kakega zaposlovalca. Torej zanima me, kakšne so vaše izkušnje, ko recimo delate na nekem projektu znotraj podjetja in ste v teamu "programerjev". Mogoče iz teme razvijemo zanimivo debato ...
Sam nisem zaposlen kot programer, sem se pa s programiranjem že srečal, čisto za zabavo v svojem prostem času. Poznam osnove programiranja v jeziku Python, se pravi ravno dovolj da obdelujem določene podatke (statistika igralcev, držav, različni tooli, ki enhancajo igralno izkušnjo v eni igri) ter jih prikazujem preko bota, ki sem ga spisal za discord. Srečal sem se tudi z javascriptom, html, css (nič advanced... kakšni manjši tooli).
Sem pa ugotovil, da me začenja motiti ne učinkovitost algoritmov, ki jih pišem (program se izvaja dlje časa, kot bi želel za bolj user friendly uporabniško izkušnjo). Odločam se ali bi bolj poglobljeno začel študirati podatkovne strukture in algoritme v svojem prostem času, za začetek zgolj za zabavo.
Področje me je vedno zanimalo, pa vendarle ne vem ali se mi splača spremeniti poklicno usmeritev (ekonomist), ker bi bil mogoče prestar (24 let)? Je razpon med inženirjem in samoukom velik, ko se eni in drugi srečajo na delavnem mestu? Kaj manjka enim, kaj drugim? Jasno, da ima najverjetneje nekdo, ki je obiskoval FRI ali FERI bolj poglobljeno razumevanje področja, pa vseeno. Kakšne so vaše izkušnje, priporočila? Kakšna je percepcija zaposlovalcev?
Lp, Rihito
Pozdravljeni vsi skupaj.
Zadnje dni sem se začel spraševati, kako zaposleni, zaposlovalci itd gledate na programerje (se pravi ljudi, ki jim je nek programski jezik orodje za izvedbo nečesa) z diplomo ter programerje, ki je nimajo (#samouk). Zagotovo imamo tukaj veliko predstavnikov tako enih, kot drugih, verjetno pa tudi kakega zaposlovalca. Torej zanima me, kakšne so vaše izkušnje, ko recimo delate na nekem projektu znotraj podjetja in ste v teamu "programerjev". Mogoče iz teme razvijemo zanimivo debato ...
Sam nisem zaposlen kot programer, sem se pa s programiranjem že srečal, čisto za zabavo v svojem prostem času. Poznam osnove programiranja v jeziku Python, se pravi ravno dovolj da obdelujem določene podatke (statistika igralcev, držav, različni tooli, ki enhancajo igralno izkušnjo v eni igri) ter jih prikazujem preko bota, ki sem ga spisal za discord. Srečal sem se tudi z javascriptom, html, css (nič advanced... kakšni manjši tooli).
Sem pa ugotovil, da me začenja motiti ne učinkovitost algoritmov, ki jih pišem (program se izvaja dlje časa, kot bi želel za bolj user friendly uporabniško izkušnjo). Odločam se ali bi bolj poglobljeno začel študirati podatkovne strukture in algoritme v svojem prostem času, za začetek zgolj za zabavo.
Področje me je vedno zanimalo, pa vendarle ne vem ali se mi splača spremeniti poklicno usmeritev (ekonomist), ker bi bil mogoče prestar (24 let)? Je razpon med inženirjem in samoukom velik, ko se eni in drugi srečajo na delavnem mestu? Kaj manjka enim, kaj drugim? Jasno, da ima najverjetneje nekdo, ki je obiskoval FRI ali FERI bolj poglobljeno razumevanje področja, pa vseeno. Kakšne so vaše izkušnje, priporočila? Kakšna je percepcija zaposlovalcev?
Lp, Rihito
kuall ::
tu mnogim ni jasna povezava med vzrokom in posledico.
diploma ni vzrok za dobrega programerja.
je pa res, da ponavadi dobrega programerja in človeka z diplomo sproducira isti vzrok: visok iq.
jaz bi komot naredil fax ampak sem šel tja samo parkrat v življenju, ker sem bil šole in oslov v njej oreng sit. ni mi žal, da sem se ognil mučilnici - faksu.
diploma ni vzrok za dobrega programerja.
je pa res, da ponavadi dobrega programerja in človeka z diplomo sproducira isti vzrok: visok iq.
jaz bi komot naredil fax ampak sem šel tja samo parkrat v življenju, ker sem bil šole in oslov v njej oreng sit. ni mi žal, da sem se ognil mučilnici - faksu.
user4683 ::
Faks je tudi signal, da znaš nekaj dokončati, tudi če ti (včasih) ne diši povsem. Vsaj na začetku, ko morda še nimaš prav veliko pokazat, to sigurno šteje.
Kot vedno pa obstajajo tudi izjeme - dobri XYZ brez faksa in slabi XYZ s faksom.
Kot vedno pa obstajajo tudi izjeme - dobri XYZ brez faksa in slabi XYZ s faksom.
@kuall
Se strinjam glede vzročno posledičnih povezav. Dandanes je toliko alternativ tradicionalnem pristopu izobraževanja, da nekdo, ki je zagret lahko v znanju prekaša marsikaterega diplomanta. Me pa bolj zanima, kaj je tisto, kar mogoče zmanjka (predpostavim, da povrečen Johny the Zaposlovalec verjetno raje vzame nekoga z diplomo iz cs, it :)) povprečnemu samouku, napram povprečnemu diplomantu. Verjetno tisti, ki delate v tej branži zaznate razlike v razmišljanju, navsezadnje znanju, ko rešujete neke real world probleme? Jih ne?
@znupy
Sam imam prav tako podobno mnenje. Da pa se sedaj navežem na moje razmišljanje iz uvodnega posta. Verjetno mi v primeru, da se odločim za poglobljeno študiranje malce bolj advanced kocneptov in morebitne menjave umseritve kariere ne preostane drugo kot "projekti", ki jih zaposlovalcu lahko vržem na mizo ... OK nimam diplome iz CS, sem pa naredil "to in ono".
Se strinjam glede vzročno posledičnih povezav. Dandanes je toliko alternativ tradicionalnem pristopu izobraževanja, da nekdo, ki je zagret lahko v znanju prekaša marsikaterega diplomanta. Me pa bolj zanima, kaj je tisto, kar mogoče zmanjka (predpostavim, da povrečen Johny the Zaposlovalec verjetno raje vzame nekoga z diplomo iz cs, it :)) povprečnemu samouku, napram povprečnemu diplomantu. Verjetno tisti, ki delate v tej branži zaznate razlike v razmišljanju, navsezadnje znanju, ko rešujete neke real world probleme? Jih ne?
@znupy
Sam imam prav tako podobno mnenje. Da pa se sedaj navežem na moje razmišljanje iz uvodnega posta. Verjetno mi v primeru, da se odločim za poglobljeno študiranje malce bolj advanced kocneptov in morebitne menjave umseritve kariere ne preostane drugo kot "projekti", ki jih zaposlovalcu lahko vržem na mizo ... OK nimam diplome iz CS, sem pa naredil "to in ono".
BRBR ::
je pa res, da izjemoma dobrega programerja in človeka z diplomo sproducira težko isti vzrok: visok iq.
Najbrž si odmislil polovico populacije (ženske ), kjer je dovolj, da za diplomo samo malo zaviha kiklo. Vsaj to. Tko da, da je iQ vztrok za karkoli, je skoraj nemogoče.
Kakšna je percepcija zaposlovalcev?
Kot je v eni drugi temi en drug bolj izkušen od mene povedal: računaj, da je zaposlovalec brezrogo govedo, lažje se boš prilagodil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BRBR ()
@kuall
Cilj ti mora bit najti takega zaposlovalca, ki daje take teste, na katerih boš uspešen. so tudi zaposlovalci, ki dajejo debilne teoretične teste, ker so se tega navadili ravno - na faxu.
Predpostavka tu je, da znaš stvari in da boš uspešno prestal test. pol ni važna nobena diploma.
seveda gledajo tudi diplomo, ampak to je na isti ravni, kot če gleda kako prideš oblečen. zelo približen način ocenjevanja kandidatov.
dice7 ::
Na diplomo glej kot odraz, da si nekaj sposoben do konca speljati. Nobenen ne zeli programerja z desetimi nezakljucenimi projekti
LukiYo ::
Programerjev se rabi več, kot jih je na voljo, tako da ni panike brez šole, če znaš. Ti pa v svetu diploma kar nekaj priložnosti odpre...
Phantomeye ::
je pa res, da izjemoma dobrega programerja in človeka z diplomo sproducira težko isti vzrok: visok iq.
Najbrž si odmislil polovico populacije (ženske ), kjer je dovolj, da za diplomo samo malo zaviha kiklo. Vsaj to. Tko da, da je iQ vztrok za karkoli, je skoraj nemogoče.
Kakšna je percepcija zaposlovalcev?
Kot je v eni drugi temi en drug bolj izkušen od mene povedal: računaj, da je zaposlovalec brezrogo govedo, lažje se boš prilagodil.
Ti pa si genij. Ni čudno, da se ženske izogibajo STEM področij, če imaš pa v STEMU takšne bizgece, s takšnimi izjavami.
Cupakabra123 ::
Job se ze dobi kot samouk, vendar pa imajo bistveno visje place programerji s koncano solo v tej smeri, ker ce noces biti samo code monkey moras poznati zakaj stvari, ki jih delas, delajo tako kot dslajo. Vsak programer zna uporabljati orodja, ki so jih spisali drugi inzenirji. Samo cca 1% inzernirjev pa dejansko dela orodja za druge in tu je ta razlika, ki ti jo da sola.
Cupakabra123 je izjavil:
Job se ze dobi kot samouk, vendar pa imajo bistveno visje place programerji s koncano solo v tej smeri, ker ce noces biti samo code monkey moras poznati zakaj stvari, ki jih delas, delajo tako kot dslajo. Vsak programer zna uporabljati orodja, ki so jih spisali drugi inzenirji. Samo cca 1% inzernirjev pa dejansko dela orodja za druge in tu je ta razlika, ki ti jo da sola.
Meh, jaz po prihodkih spadam med teh 1% in imam sicer narejen FRI, ampak bi se moral zelo zelo (zelo zelo) potruditi, da poiscem kje in kako mi moja formalna izobrazba kakorkoli pomaga pri trenutnem delu (android engineer).
Seveda moras razumeti kako stvari delujejo. Ne pomeni pa to, da moras v poznati arhitekturo VAX procesorjev, kriptografijo, numericne metode in se kaj. 1% pomeni, da moras v nulo poznati podrocje na katerem delas. Nima veze kje si to znanje pridobil.
Cupakabra123 je izjavil:
Meh, jaz po prihodkih spadam med teh 1% in imam sicer narejen FRI, ampak bi se moral zelo zelo (zelo zelo) potruditi, da poiscem kje in kako mi moja formalna izobrazba kakorkoli pomaga pri trenutnem delu (android engineer).
Seveda moras razumeti kako stvari delujejo. Ne pomeni pa to, da moras v poznati arhitekturo VAX procesorjev, kriptografijo, numericne metode in se kaj. 1% pomeni, da moras v nulo poznati podrocje na katerem delas. Nima veze kje si to znanje pridobil.
Kot Android Developer nisi med 1% najboljsih programerjev na svetu. Si en izmed programerjev, ki uporabljajo Googlov framework in od tega vlecejo denar. Zato pa tudi ne rabis uporabljati inzenirskih praks. Ce pa poberes 300k letno z Androidom pa svaka cast.
mr_chai ::
Ne vem kje imaš težavo OP. Vzami neko knjigo v roke a ne, ali nek CS schnell kurz, tega imaš dovolj na spletu.
SasoS ::
Faks ti da osnove, ki jih samouki hitro spregledajo.
Seveda če se hočeš naučit, se moraš naučit sam (faks te ne bo), naredit kak ali dva hobby (opensource) projekta in vadit.
Ampak faks ti pa da začetno osnovno znanje in podlago, da lažje razumeš stvari ki jih delaš. Cel kup je algoritmov, ki so jih že zdavnaj spisali drugi, pa bodo začetniki vedno šli naivno sami implementirat. Ko nekoga vprašaš koliko je časovna zahtevnost algoritma ki ga je spisal ali pa da ti naredi kako strukturo, ki je več od (ponavadi že vključene) hash mape ali pa liste (bognedaj kakšen tree), potem se hitro konča...
Seveda če se hočeš naučit, se moraš naučit sam (faks te ne bo), naredit kak ali dva hobby (opensource) projekta in vadit.
Ampak faks ti pa da začetno osnovno znanje in podlago, da lažje razumeš stvari ki jih delaš. Cel kup je algoritmov, ki so jih že zdavnaj spisali drugi, pa bodo začetniki vedno šli naivno sami implementirat. Ko nekoga vprašaš koliko je časovna zahtevnost algoritma ki ga je spisal ali pa da ti naredi kako strukturo, ki je več od (ponavadi že vključene) hash mape ali pa liste (bognedaj kakšen tree), potem se hitro konča...
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Kot Android Developer nisi med 1% najboljsih programerjev na svetu. Si en izmed programerjev, ki uporabljajo Googlov framework in od tega vlecejo denar. Zato pa tudi ne rabis uporabljati inzenirskih praks. Ce pa poberes 300k letno z Androidom pa svaka cast.
Torej ker delam z Androidom ne morem biti engineer? Samo ce sem 1%? Al samo ce moj software uporabljajo drugi (torej skoraj vsak, ki dela v teamu)?
Total comp imam se nekaj vec kot 300k, base pa res "samo" dobrih 200k.
Sploh pa to ni bil moj point, ki je bil, da engineer si lahko tudi brez formalne izobrazbe. Ni jih malo in ne bos ne prvi, ne zadnji.
styrian ::
Programiranje za hobi in profesionalno programiranje za denar sta dve zelo različni stvari.
Če si se v prostem času naučil pravil šaha (i.e. sintakso nekega jezika), še nisi sposoben tekmovati s profesionalci za nagrade. Python je jezik za akademske quick&dirty zadeve, ki na pol delujejo. Profesionalni programerji poznajo kopico jezikov, njihove prednost in slabosti za določeno aplikacijo.
Brez formalne izobrazbe boš zelo težko našel službo na tem področju, razen če imaš hude veze in ti bo kakšen znanec dal priložnost da začneš iz 0. Podjetjem je šolanje strošek in je uvajanje ponavadi izjemno kratko, tudi v resnih firmah.
Če si se v prostem času naučil pravil šaha (i.e. sintakso nekega jezika), še nisi sposoben tekmovati s profesionalci za nagrade. Python je jezik za akademske quick&dirty zadeve, ki na pol delujejo. Profesionalni programerji poznajo kopico jezikov, njihove prednost in slabosti za določeno aplikacijo.
Brez formalne izobrazbe boš zelo težko našel službo na tem področju, razen če imaš hude veze in ti bo kakšen znanec dal priložnost da začneš iz 0. Podjetjem je šolanje strošek in je uvajanje ponavadi izjemno kratko, tudi v resnih firmah.
urli ::
Če nimaš diplome, ti marsikatera vrata ostanejo zaprta - črtaj celotni javni sektor, velike in praviloma uspešne firme, kjer je zaposlitev praviloma varna (A1, NLB, Telekom itd. itd. itd.). Ostanejo ti majhne firmice s par ali par 10 zaposlenimi in praviloma psihopatskimi in izkoriščevalskimi šefkoti, ki mislijo, da so Boga za ja*ca prijetli, ker jim je uspelo najti zadostno število strank. Obstaja možnost, da si dobro plačan, še večja pa, da se ti bo vse zagabilo. Seveda so vsepovsod izjeme, a takole v grobem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()
Bradellist ::
Če sprašujemo kaj naredi dobrega programerja se pozablja se na človeški faktor. Tu ne mislim koliko je oseba socialna, ampak koliko je fleksibilna.
Ne samo zmožnost reševanja problema.
Imaš osebe kjer se lahko debatira in dela stvari striktno by the book.
In imaš osebe kjer prideš z problemom in je zelo odprt za predloge in rešitve.
In se da nek problem na hitro hotfixat ali stestirat, seveda se kasneje implementira pravilno rešitev.
Ali pa se lahko na dolgo komplicira.
Oziroma imaš osebe, ki so dobri team playerji.(več glav več ve, oziroma različne ideje za problem/vzrok/rešitev)
Ali pa da pustiš osebo samo na problemu in bo ko bo.
Kjer že ko zveš, da je treba nekaj narediti v sodelovanju z omenjeno osebo, da bo problem in bo šlo veliko časa.
Ne samo zmožnost reševanja problema.
Imaš osebe kjer se lahko debatira in dela stvari striktno by the book.
In imaš osebe kjer prideš z problemom in je zelo odprt za predloge in rešitve.
In se da nek problem na hitro hotfixat ali stestirat, seveda se kasneje implementira pravilno rešitev.
Ali pa se lahko na dolgo komplicira.
Oziroma imaš osebe, ki so dobri team playerji.(več glav več ve, oziroma različne ideje za problem/vzrok/rešitev)
Ali pa da pustiš osebo samo na problemu in bo ko bo.
Kjer že ko zveš, da je treba nekaj narediti v sodelovanju z omenjeno osebo, da bo problem in bo šlo veliko časa.
FireSnake ::
Da diploma ni pomembna govorijo samo tisti, ki so brez nje.
In taki brez nje ne morejo vedeti kakšne vrste znanja ti fakulteta da.
Jaz sem dvakrat diplomiral na FERI in lahko rečem, da sem pridobil dovolj, da sem samostojno začel delat.
Ampak, jaz nisem hodil na faks zaradi popivanja (čeprav smo tudi kakšno noč tu in tam prekrokali, da ne bo pomote).
Papir vsekakor da. Kar dokazuje tudi to, da ogromno ljudi iz gospodarstva, ki že ima službe, študira.
Pijavke od javnega sektorja pustimo. Če bi jaz imel 8 ur časa na dan bi imel že 4 doktorate.
Če je nekdo priden, brihten in iznajdljiv in zaradi tega uspe pa to v splošnem ne velja.
Potemtakem: tudi srednje in osnovne šole ne rabimo.
In taki brez nje ne morejo vedeti kakšne vrste znanja ti fakulteta da.
Jaz sem dvakrat diplomiral na FERI in lahko rečem, da sem pridobil dovolj, da sem samostojno začel delat.
Ampak, jaz nisem hodil na faks zaradi popivanja (čeprav smo tudi kakšno noč tu in tam prekrokali, da ne bo pomote).
Papir vsekakor da. Kar dokazuje tudi to, da ogromno ljudi iz gospodarstva, ki že ima službe, študira.
Pijavke od javnega sektorja pustimo. Če bi jaz imel 8 ur časa na dan bi imel že 4 doktorate.
Če je nekdo priden, brihten in iznajdljiv in zaradi tega uspe pa to v splošnem ne velja.
Potemtakem: tudi srednje in osnovne šole ne rabimo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Faks ti da osnove, ki jih samouki hitro spregledajo.
Mislim, da si dobro opisal, kaj me žre. Ni toliko, da nekdo z diplomo lahko naštudira določen koncept, nekdo brez pa ne. Gre se bolj za to, da slednji lahko kako stvar izpusti, ker mu ni sistematično predstavljena kot na faksu (sam išče vire). To me najbmolj zanima. Koliko imate dejansko sodelavcev, ki delajo CS related jobe, pa nimajo diplome iz CS, ampak recimo iz ekonomije (thats me) ali pa je sploh nimajo. Kaj jim manjka (če kaj)? Kje se zatakne pri zaposlitvenih intervjujih, med dejanskim delom ipd. Ziher imate tudi kolege seniorje oz. ste to sami, ki opravljajo tehnični del intervjuja, ziher ste bli kdaj na kavi z "Marijo iz kadrovske" :D, pa vam kaj potarna itd.
Magic1 ::
Če te kaj tehnični faks nauči, je to da se zaveš, koliko časa ti učenje lahko vzame. Kako kompleksne so lahko zadeve, da ti ni problem prebrat par sto strani, zabit xx ur za rešitev problema.
Na koncu itak vidiš, da ti faks pokaže res samo osnove pa še to 75% takih, ki jih ne boš nikoli potreboval(ali še več). Če je človek priden in pameten lahko to vse not prinese. Osnove niso neko skrito znanje, imaš dobre učne knjige, kjer je vse not. Si je treba samo čas vzet in predelat tiste osnove, ki so pomembne za tvoje delo. Najlažje je še če imaš kakšnega dobrega mentorja, ki te pravilno usmerja, kar je pa danes skoraj neobstoječe. Delo inženirja je praktično konstantno učenje!
Na koncu itak vidiš, da ti faks pokaže res samo osnove pa še to 75% takih, ki jih ne boš nikoli potreboval(ali še več). Če je človek priden in pameten lahko to vse not prinese. Osnove niso neko skrito znanje, imaš dobre učne knjige, kjer je vse not. Si je treba samo čas vzet in predelat tiste osnove, ki so pomembne za tvoje delo. Najlažje je še če imaš kakšnega dobrega mentorja, ki te pravilno usmerja, kar je pa danes skoraj neobstoječe. Delo inženirja je praktično konstantno učenje!
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
WizzardOfOZ ::
Ko zaposlujemo, me zanima kaj človek zna. Kako se obnaša, ko je kaka krizna situacija. Kako se obnaša, ko je premalo časa za podrobno analizo, ampak je treba kak "kvik vin" narest.
Šole pa papirji mi niso važni. Šola ti sicer da neke osnove za začetek, potem je pa vse odvisno od človeka. Lahko maš 5 faksov narejenih, pa če nimaš "talenta" in želje, ne boš nikoli programer.
Šole pa papirji mi niso važni. Šola ti sicer da neke osnove za začetek, potem je pa vse odvisno od človeka. Lahko maš 5 faksov narejenih, pa če nimaš "talenta" in želje, ne boš nikoli programer.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zako ::
Hi,
sam nimam tehcnine izobrazbe, ampak koncan druzboslovno smer 7. stopnje (po starem sistemu).
Ze kot student sem delal razlicna dela v povezavi z ITjem (web development, sistemc, itd.).
Sprva sem imel redno sluzbo kot sistemski administrator (1 leto) in mi ni bilo vec zanimivo, ter sem dobil sluzbo v programski podpori, kjer sem se kot samouk priucil sprav brat in razumet kodo, nato pa tudi pisat kodo, tako da ce imas moznost in voljo se lahko vse naucis, samo sledi svojemu srcu, delaj kar te veseli.
Moja zgodba se je koncala tako, da sem sedaj freelancer in delam za tuje stranke. Denarja se da zasluzit velik, se pa tudi dela veliko ur.
Ce imas moznost pejt na neko delovno mesto, kjer se bos lahko priucil programiranja.
sam nimam tehcnine izobrazbe, ampak koncan druzboslovno smer 7. stopnje (po starem sistemu).
Ze kot student sem delal razlicna dela v povezavi z ITjem (web development, sistemc, itd.).
Sprva sem imel redno sluzbo kot sistemski administrator (1 leto) in mi ni bilo vec zanimivo, ter sem dobil sluzbo v programski podpori, kjer sem se kot samouk priucil sprav brat in razumet kodo, nato pa tudi pisat kodo, tako da ce imas moznost in voljo se lahko vse naucis, samo sledi svojemu srcu, delaj kar te veseli.
Moja zgodba se je koncala tako, da sem sedaj freelancer in delam za tuje stranke. Denarja se da zasluzit velik, se pa tudi dela veliko ur.
Ce imas moznost pejt na neko delovno mesto, kjer se bos lahko priucil programiranja.
Zako je zakon!!!
Če te kaj tehnični faks nauči, je to da se zaveš, koliko časa ti učenje lahko vzame. Kako kompleksne so lahko zadeve, da ti ni problem prebrat par sto strani, zabit xx ur za rešitev problema.
This.
V veliki večini programerskih poklicev je faks kvečjemu nek osnovni filter, ki (bolj ali manj dobro) sfiltrira takšne, ki se jim ne da na nekem problemu preždet več kot pol ure. 5 ali 10 let v kariero te ne bo noben več spraševal po izobrazbi.
Če pa delaš v nekem bolj raziskovalnem/znanstvenem okolju pa ti bo faks seveda v veliko pomoč.
Invictus ::
Samouki so se večino "kalili" v nekih garažnih firmah, kjer se dela, hmmm, garažno. Dostikrat napačno, ampakj firmi uspe nekako preživeti na trgu. Čeprav je tega vedno manj...
Diploma ti pa omogočli, da lahko začneš kariero v večjem podjetju, ki ima razvijalske procese urejene. Ne vem koliko trega zdaj učijo na faksih, v mojih časih niso.
Zato ima lahko nekdo iz garažne firme težke probleme, ko pride v neko urejeno firmo. Zdaj, če je odprte glave, se bo naučil. Če ni, se pač ne bo.
Takoj, ko imaš 5-10 let delovne dobe, se stvari zameglijo.
Tako ali tako pa je programiranje samo orodje, bistveno bolj se ceni znanje procesov. Vsa ostala navlaka, ki se kao visoko ceni po Sloveniji, je v tujini bistveno manj vrednotena.
Drugače ti pa faks na začetku kariere, pa tudi kasneje, odpre bistveno več vrat, kot pa samouk izobrazba...
Diploma ti pa omogočli, da lahko začneš kariero v večjem podjetju, ki ima razvijalske procese urejene. Ne vem koliko trega zdaj učijo na faksih, v mojih časih niso.
Zato ima lahko nekdo iz garažne firme težke probleme, ko pride v neko urejeno firmo. Zdaj, če je odprte glave, se bo naučil. Če ni, se pač ne bo.
Takoj, ko imaš 5-10 let delovne dobe, se stvari zameglijo.
Tako ali tako pa je programiranje samo orodje, bistveno bolj se ceni znanje procesov. Vsa ostala navlaka, ki se kao visoko ceni po Sloveniji, je v tujini bistveno manj vrednotena.
Drugače ti pa faks na začetku kariere, pa tudi kasneje, odpre bistveno več vrat, kot pa samouk izobrazba...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Trubar ::
Ni razlike. Ali je dober ali pa slab programer.
Ref exchange link:
https://www.binance.com/en/register?ref=VV7U3WUE
https://www.kucoin.com/r/rf/Hu6Rx2
https://www.binance.com/en/register?ref=VV7U3WUE
https://www.kucoin.com/r/rf/Hu6Rx2
estons ::
OP, diploma ni nujna, ti pa 4-5 let intenzivnega in sistematičnega učenja vsekakor da zelo dobro podlago. Lahko isto podlago dobiš tudi s samoučenjem, ampak je potrebno vložiti več truda. Obenem pa diploma ni nobeno zagotovilo za kvaliteto končnih izdelkov nekega programerja.
Za službo in plačo spet diploma ni nujna, ampak brez diplome boš moral pokazati več (portfolio projektov, reference, ipd), če boš želel biti na istem kot nekdo z diplomo.
Prav tako diploma iz računalništva odpre marsikatera vrata, na katera bi sicer samo trkal.
In nenazadnje, diploma dokazuje določeno mero inteligence, delovnih navad in sposobnosti, ki so pač potrebne za uspešno opravljanje vseh študijskih obveznosti.
Za službo in plačo spet diploma ni nujna, ampak brez diplome boš moral pokazati več (portfolio projektov, reference, ipd), če boš želel biti na istem kot nekdo z diplomo.
Prav tako diploma iz računalništva odpre marsikatera vrata, na katera bi sicer samo trkal.
In nenazadnje, diploma dokazuje določeno mero inteligence, delovnih navad in sposobnosti, ki so pač potrebne za uspešno opravljanje vseh študijskih obveznosti.
velikBrokoli ::
Glede na to, da je faks v Sloveniji zastonj, ga jaz vsakemu priporočam. Pametno je to izkoristiti (vsaj tehnične fakse, FDV ti prav veliko dodane vrednosti ne bo prinesel). Na FRIju sem se veliko naučil, hkrati pa mi je to med študijem hitro odprlo vrata za študentsko delo, kjer so me usmerjali in sem izpopolnil svoje znanje programiranja in videl kako podjetja dejansko delujejo.
Po koncu faksa (magisterija) sem imel že 5 let izkušenj, ko sem prišel na trg dela sem si dejansko lahko zmišljeval, ker sem takoj dobil veliko ponudb za delo.
Na koncu koncev je pa vseeno, če faks imaš ali pa ne, sigurno pa ti to olajša iskanje prve službe.
Po koncu faksa (magisterija) sem imel že 5 let izkušenj, ko sem prišel na trg dela sem si dejansko lahko zmišljeval, ker sem takoj dobil veliko ponudb za delo.
Na koncu koncev je pa vseeno, če faks imaš ali pa ne, sigurno pa ti to olajša iskanje prve službe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
m0LN4r ::
Faks je tudi signal, da znaš nekaj dokončati, tudi če ti (včasih) ne diši povsem. Vsaj na začetku, ko morda še nimaš prav veliko pokazat, to sigurno šteje.
Recimo, da smo koncali faks in ne vem niti pikice programirat, lahko tudi pomeni, da sem zelo iznajdljiva oseba pri hvatanju krivin.
Sicer to ni plus pri iskanju zaposlitve kot programer, je pa v poslovnem svetu biti "lisjak" zelo zelo dobra vescina.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
mojca ::
Če nimaš diplome, ti marsikatera vrata ostanejo zaprta - črtaj celotni javni sektor, velike in praviloma uspešne firme, kjer je zaposlitev praviloma varna (A1, NLB, Telekom itd. itd. itd.). Ostanejo ti majhne firmice s par ali par 10 zaposlenimi in praviloma psihopatskimi in izkoriščevalskimi šefkoti, ki mislijo, da so Boga za ja*ca prijetli, ker jim je uspelo najti zadostno število strank. Obstaja možnost, da si dobro plačan, še večja pa, da se ti bo vse zagabilo. Seveda so vsepovsod izjeme, a takole v grobem.
Pri nas v skupini je 6 developerjev, od tega ima samo en diplomo z računalniškega faksa, pa nimamo ne psihopatskega ne izkoriščevalskega šefa. "Šef skupine" ni končal faksa (ni se mu dalo pisati diplome), eden je še na začetku faksa, vsi ostali pa npr. štromarji in FMF-jevci. Daleč najboljši programer v skupini ni računalničar. Določenih skillsetov in splošnih praks, ki sem jih npr. dobila v opensource community-jih, na podjetju ni poznal praktično nihče od šolanih računalničarjev. Ob internem prehodu na GIT so si lomili prste skoraj vsi developerji, vključno s seniorji. Pri sodelovanju s fakultetami smo imeli npr. izjemno dobro izkušnjo s strojniki (ki so računali in programirali za nas) in porazne izkušnje z nekaterimi doktorji računalništva.
Od cca. 50-ih developerjev imamo samo enega FRI-jevca, arhitekta, ki je res res dober in dejansko uporabi vse znanje, ki ga je dobil na faksu in ob faksu.
Z izjemo tega (in še enega hekerja, za katerega sploh nimam pojma, ali je delal faks), nekih res bistvenih razlik med FRI-jevci in ne-FRI-jevci ne opažam. Ne pri delu ne pri zaposlitvah. V bistvu imam večina FRI-jevcev hud problem, ko vidi karkoli bolj zahtevnega od enostavne matematične operacije. Glavno vprašanje je, kaj zna nekdo pokazati.
OP diplomo ima, zakaj bi torej javni sektor odpadel?
SambaShare ::
Pri nas v skupini je 6 developerjev, od tega ima samo en diplomo z računalniškega faksa, pa nimamo ne psihopatskega ne izkoriščevalskega šefa. "Šef skupine" ni končal faksa (ni se mu dalo pisati diplome), eden je še na začetku faksa, vsi ostali pa npr. štromarji in FMF-jevci. Daleč najboljši programer v skupini ni računalničar. Določenih skillsetov in splošnih praks, ki sem jih npr. dobila v opensource community-jih, na podjetju ni poznal praktično nihče od šolanih računalničarjev. Ob internem prehodu na GIT so si lomili prste skoraj vsi developerji, vključno s seniorji. Pri sodelovanju s fakultetami smo imeli npr. izjemno dobro izkušnjo s strojniki (ki so računali in programirali za nas) in porazne izkušnje z nekaterimi doktorji računalništva.
Od cca. 50-ih developerjev imamo samo enega FRI-jevca, arhitekta, ki je res res dober in dejansko uporabi vse znanje, ki ga je dobil na faksu in ob faksu.
Z izjemo tega (in še enega hekerja, za katerega sploh nimam pojma, ali je delal faks), nekih res bistvenih razlik med FRI-jevci in ne-FRI-jevci ne opažam. Ne pri delu ne pri zaposlitvah. V bistvu imam večina FRI-jevcev hud problem, ko vidi karkoli bolj zahtevnega od enostavne matematične operacije. Glavno vprašanje je, kaj zna nekdo pokazati.
Kar ne spremeni dejstva, ki ga je izpostavil urli. Da je pri veliko firmah prvi filter relevantna diploma. Koliko je to prav lahko debatiramo, ampak tako je.
velikBrokoli ::
Zveni, kot da delaš v shit slovenski "IT" firmi :) Ob internem prehodu na git so si skoraj vsi developerji lomili roke? Malce dvomim v talent vašega podjetja, take dobiš, če plačuješ male pare
Moje izkušnje kažejo na to, da sem bil večkrat zadovoljen s tistimi, ki faks imajo narejen, kot pa z nekimi samouki, ki so jim pogosto manjkale osnove. Seveda obstajajo izjeme, ampak te so redki.
Surstromming ::
Mislim, da se za brezveze prepucavate, imas dobre diplomirance in dobre nediplomirance, vecinoma pa so slabi diplomiranci in slabi nediplomiranci. Dejansko nima diploma ali nediploma nobene veze. Nismo vec v 1985, vse lahko najdes in nastudiras. Z ali brez diplome. In slabi diplomiranci se ne bojo spomnili iz sprinta za papir, slabi nediplomiranci pa ne bojo nastudirali.
Osebno me izobrazba sploh ne zanima in ne pove nicesar. Bos pokazal kaj znas.
Osebno me izobrazba sploh ne zanima in ne pove nicesar. Bos pokazal kaj znas.
Pojdite volit drugi krog volitev. Prepricujejo vas, da se ne
splaca, zato, da bi SDS (Logar) sploh imel moznost zmagati.
In v kolikor bo, bo to zato, ker se niste udelezili volitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Surstromming ()
Surstromming ::
... me pa zelo zanima kaksne izkusnje imas. Ker mi pove, koliko bos vplival na ostale, a bo zaradi tebe nek senior 25% zaposlen s tabo itd.
Pojdite volit drugi krog volitev. Prepricujejo vas, da se ne
Mene predvsem moti povecano stevilo ljudi, ki so zavohali da je v programiranji denar in so sli na en bootcamp in mislijo, da so ze programerji. In velikokrat so te isti potem razocarani, ker jim ponudijo drobtinice. To je isto, kot da bi jaz hotel bit zdravnik in bi sel na en snelkurs kirurgije in iskal job da mal "sraufam" po ljudeh. Ne gre to. Zato pa je v IT sektorju tak mess, ker je povprasevanje veliko, zaposluje se pa noobe z bootcampom, ki delajo za drobiz in kot prvo delajo stalo v kodi, kot drugo pa delodajalcem dajo mislit da je 2k bruto dovoljsna placa za programerja. Ce bi za programerski job zahtevali diplomo, bi bile tudi place visje za vse.
WizzardOfOZ ::
Daleč najboljši programer v skupini ni računalničar.
Daleč najboljši programerji so ponavadi matematiki, računalničarji so nekje bolj proti koncu verige.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
LukiYo ::
No sej plače so že zdej visoke za tiste, ki znajo. In tako, kot pri vsaki stvari, se kakovost plača. Oziroma nimaš toliko budgeta, da bi kupoval poceni:
Lahko najameš enega amaterja, če ti je vseeno za vse, razen cene. Z njim narediš 25 iteracij dokler ne obupaš in sprejmeš usodo oz njegov "izdelek". Ko pride do prve nadgranje, "izdelek" vržeš stran, plačaš seniorja po visoki ceni in dobiš v prvi ali drugi iteraciji izdelek, kot bi moral bit že na začetku.
Lahko najameš enega amaterja, če ti je vseeno za vse, razen cene. Z njim narediš 25 iteracij dokler ne obupaš in sprejmeš usodo oz njegov "izdelek". Ko pride do prve nadgranje, "izdelek" vržeš stran, plačaš seniorja po visoki ceni in dobiš v prvi ali drugi iteraciji izdelek, kot bi moral bit že na začetku.
Kayzon ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Daleč najboljši programerji so ponavadi matematiki, računalničarji so nekje bolj proti koncu verige.
Lahko potrdim,kolega imel sodelavca z doktoratom matematike,pa je vlekel dvakrat vecjo placo od vseh ostalih v firmi.
WhiteAngel ::
Pri nas na razgovoru mora vsak opraviti preizkus iz algoritmov. Ima eno uro časa, da reši dokaj enostavno nalogo v poljubnem programskem jeziku, izračunati čas. in prost. zahtevnost in če je mogoče formalno pravilnost. Za diplomo nam je dokaj vseeno, ampak je zelo očitna korelacija, da kdor nima nekega CS ozadja, pogori.
No ja, na vrhu so običajno računalničarji z doktoratom Matematike velikokrat nese tehnologija... rabiš tandem oz. matematika z 10 let kodiranja za sabo.
WizzardOfOZ je izjavil:
No ja, na vrhu so običajno računalničarji z doktoratom Matematike velikokrat nese tehnologija... rabiš tandem oz. matematika z 10 let kodiranja za sabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WhiteAngel ()
halozan ::
pri nas imamo sistemca, ki je specialist na ogromno področjih, ima narejene vse žive certifikate, kjer se je potrebno pripravljat, a nad faksom pa je obupal že v prvem letniku. Takšnega stručkota, ki je mimogrede, kar je za tehnike redkost, tudi pismen in za sabo naredi takšno dokumentacijo, ki jo nekdo enak z 2. bolonsjko ne zmore, še ena a$ stran mu je težava.
Drugače pa je programerje še vedno laže dobit, kot pa dobrega sistemca, predvsem kakšni DBA in network/FW specialisti so težava, teh pa res ni.
Drugače pa je programerje še vedno laže dobit, kot pa dobrega sistemca, predvsem kakšni DBA in network/FW specialisti so težava, teh pa res ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: halozan ()
Phantomeye ::
Cupakabra123 je izjavil:
Cupakabra123 je izjavil:
Ena matematična; vsi programerji ne morejo bit top 1%. To je lahko le 1% programerjev. Tudi ne rabijo bit. Enim ljudem je cilj reševati svet, drugim je pa pač važno, da so finančno poskrbljeni in da živijo normalno življenje. Konec koncev vsi končamo v škatli / žari pod zemljo.
----
Drugače pa bit programer v javnem sektorju ni finančno zanimivo.
Če hočeš tam met 2000EUR bruto, rabiš 6 let izkušenj. Šest.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Da diploma ni pomembna govorijo samo tisti, ki so brez nje.obratno. Tisti ki imajo diplomo neumno mislijo, da so nekaj dosegli. Resnica je drugačna. Dejstvo, da gre ženskam bolje v šoli obenem pa imajo nižje plače pove vse o diplomi.
WhiteAngel je izjavil:
Pri nas na razgovoru mora vsak opraviti preizkus iz algoritm... kdor nima nekega CS ozadja, pogori.en primer, ko ti dišloma koristi: debilni testi prekopirani iz faxa, ker je delodajalec pretumpast, da bi izumil svoje teste, ki zrcalijo prakso firme.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
mr_chai ::
Razlika je zgolj v tem, da bodo tisti z diplomo na vsak način opravičevali tisto diplomo in kazali s prstom na ničvredne samouke. Samouki pa bodo gledali kako si en dr. računalništva zakomplicira problem, ki bi ga lahko rešil v parih vrsticah :D
Mene je Google spraseval precej algoritmicne stvari. Res tumpasta firma.
google tudi ukinja delo od doma in 44% njihovih zapolenih dela 10+ ur dnevno. očitno je res tumpastas firma. če se jim je usralo nekaj še ne pomeni, da so povsod pametni.
delat je treba od doma in to po 5 ur na dan. ne pa v pisarni 10 ur. v pisarni še srat ne moreš it pol te pa tišči cel dan. bi že šel srat, če bi imel skret okno da prezračiš za seboj. pa če ne bi stalno okoli letali letalci, ki bi slišali, kako serješ. grem pa že raj se posrat v javni wc kot v pisarni. tam v supernovi bi mogoče še šel v zgornjem nadstropju, ko so prazni, veliki čisti skreti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Cupakabra123 je izjavil:
Mene je Google spraseval precej algoritmicne stvari. Res tumpasta firma.
Imajo cetrtino manjsi dobicek kot lani. Ocitno to drzi.
Odlicen kriterij. Kuall se je vsaj potrudil z WCji
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Samouki so se večino "kalili" v nekih garažnih firmah, kjer se dela, hmmm, garažno. Dostikrat napačno, ampakj firmi uspe nekako preživeti na trgu. Čeprav je tega vedno manj...
...
Reciva, da posplošiva in rečeva, da to drži. Verjetno je povezano prav s tem, da je marsikje pri podjetjih, kjer imajo "razvijalske procese urejene" prvi filter diploma, ki odsekajo samoukom priložnost dela v takem podjetju. Imaš pa tako garažna in ne garažna podjetja, ki stvari nimajo urejene in delaš v stalnem kaosu. Sem delal pri enem od večjih zapolsovalcev v regiji (ni bilo IT/CS področje), pa je bil vseeno kaos, ki ga osebno nisem pričakoval.
WhiteAngel je izjavil:
Pri nas na razgovoru mora vsak opraviti preizkus iz algoritmov. Ima eno uro časa, da reši dokaj enostavno nalogo v poljubnem programskem jeziku, izračunati čas. in prost. zahtevnost in če je mogoče formalno pravilnost. Za diplomo nam je dokaj vseeno, ampak je zelo očitna korelacija, da kdor nima nekega CS ozadja, pogori.
Se pravi, če lahko malo bolj laično ... :) -> izvajate teste, ki preverjajo koliko problemov na raznih "leetcode" platformah je nekdo nadrillal? To v kombinaciji z razumevanjem big O notacije?
Pa povprečen programer mora poznati, si zmišljujem, 150, 200 variacij uporabe različnih algoritmov za različne probleme, ki bodo mogoče vlekli vzporednice z problemi, ki jih rešuješ tekom dela za izdelavo tistega ali onega? Se tukaj pri "resnih" to pričakuje? Onkraj luže kolikor sem zasledil, vsi religiozno drillajo razne platforme in rešujejo te probleme, da se priučijo teh patternov. Koliko je kaj na tem? Dodana vrednost, ali spet še en "filter za tiste, ki se jim ne da vzeti kako urco za rešitev problema" :)
Če sem te mogoče narobe razumel me popravi, me pa vseeno zanima kakšno je vaše mnenje glede teh platform (verjetno ste se s katero že srečali, leetcode je samo ena za reševanje problemov s pomočjo DSA)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Rihito ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Programiranje | 29701 (24969) | 111111111111 |
» | Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?Oddelek: Izdelava spletišč | 9515 (2995) | shadeX |
» | A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programiranje | 35316 (31410) | darkkk |
» | FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 19379 (17459) | detroit |