Forum » Hlajenje in modifikacije » Pregrevanje procesorja prenosnega računalnika
Pregrevanje procesorja prenosnega računalnika
revenhenry9 ::
Pozdravljeni, procesor mojega prenosnega računalnika se pregreva, odkar sem ga kupil, medtem ko sem igral hardcore igre. Uporabljam različico Lenovo Legion 5i pro-2022 z i7 12. generacije in grafično kartico RTX 3060. Med igranjem Pubg temperatura procesorja doseže povprečno 90 stopinj. Je to normalno ali me mora kaj skrbeti?
janezvalva ::
znižaj resolucijo in fps, če te že skrbi.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
kixs ::
Prenosniki naceloma sami uravnavajo hitrost delovanja procesorja glede na trenutno temperaturo (CPU throttling). Bi pa rekel, da je ob obremenitvah kar normalna.
Lahko pa malo pogledas na netu kaj drugi pisejo o teh temperaturah pri tvojem prenosniku.
Lahko pa malo pogledas na netu kaj drugi pisejo o teh temperaturah pri tvojem prenosniku.
Bizkit45 ::
ja kupil si "žvat" zavito v eno majhno ohišje :)
po mojem moraš imeti nekje 180W napajalnik? Ker po specs ti že samo CPU žere 115W (under turbo peak), kje je še grafična in ostale kompomente.
V8 mašina v fičkotovem prtljažniku, kaj češ drugega pričakovati kot pregrevanje :)
Drugače pa tko kot so ti rekli, ni pregrevanje, če se ne izklaplja. Kako bodo pa komponente vesele na dolgi rok je pa drugo vprašanje ;)
po mojem moraš imeti nekje 180W napajalnik? Ker po specs ti že samo CPU žere 115W (under turbo peak), kje je še grafična in ostale kompomente.
V8 mašina v fičkotovem prtljažniku, kaj češ drugega pričakovati kot pregrevanje :)
Drugače pa tko kot so ti rekli, ni pregrevanje, če se ne izklaplja. Kako bodo pa komponente vesele na dolgi rok je pa drugo vprašanje ;)
TheBlueOne ::
Jaz imam sicer starejsi gaming laptop ampak je takret bil podobno "napreden". Ze kaksne pet let bi lahko na njemu pekel jajca, pa se vedno dela brez problemov.
Assass1n ::
Zadaj ga dvigni, da bo lažje vlekel zrak. Če imaš 3d printer si sprintaj nogice. Na thingiverse jih imaš.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
c00L3r ::
Zadaj dvigni prenosnik. Ena najbolj poceni stvari za to sta 2 radirki. Guma bo otežila, da zdrsne dol. Alternativno lahko kupiš stojalo za prenosnik z vgrajenimi ventilatorji.
Vsake toliko je dobro spihat reže. Lahko uporabiš kompresor ali pločevinko stisnjenega zraka, ampak previdno! Ne čisto zraven držat. Lahko spihaš tudi z usti. Pred samim spihanjem in tudi po spihanju je dobro še it s sesalcem blizu rež, da še prah ven potegneš.
Če dosti igraš, pa je dobro 1x na 2-3 leta še nest na servis, da menjajo termalne paste in še od znotraj očistijo prah.
90 stopinj temperature so razmeroma normalne za gaming prenosnikih. Bolj verjetno je, da ti bodo igre začele počasneje delat, kot da se bo HW pregrel. Praktično vsi novi procesorji se downclock-ajo, če je temperatura previsoka.
Vsake toliko je dobro spihat reže. Lahko uporabiš kompresor ali pločevinko stisnjenega zraka, ampak previdno! Ne čisto zraven držat. Lahko spihaš tudi z usti. Pred samim spihanjem in tudi po spihanju je dobro še it s sesalcem blizu rež, da še prah ven potegneš.
Če dosti igraš, pa je dobro 1x na 2-3 leta še nest na servis, da menjajo termalne paste in še od znotraj očistijo prah.
90 stopinj temperature so razmeroma normalne za gaming prenosnikih. Bolj verjetno je, da ti bodo igre začele počasneje delat, kot da se bo HW pregrel. Praktično vsi novi procesorji se downclock-ajo, če je temperatura previsoka.
revenhenry9 ::
To so precej mešani odgovori, zagotovo bom zdaj poskušal kupiti hladilno blazino, saj želim ta prenosnik uporabljati vsaj 5 let.
Meiniken ::
90 stopinj je še kul. Načeloma ni problema dokler ne dosežeš previsoke temperature. Da se pc/prenosnik ne skuri procesor zniža frekvenco delovanja (kar se lahko občuti v obliki začasne slabše odzivnosti ali pa pride do ponovnega zagona).
Sem tud sam dovolj preigral na prenosniku Asus n750jk (i7 4700hq, gtx 850m), ki ga še danes uporabljam. Prav tako videl 100+ stopinj na procesorju med igranjem, gpu na 80+ in je throttlal. Vroč je bil pa kot prasica levo zgoraj. Lahko bi jajca pekel na njemu, pa dela danes še vedno brez problemov
Rešitve?
- Dvigni prenosnik, da zrak bolj kroži (sam uporabljam noge od sušilnega stroja).
- Spihaj ventilatorje (prah pa to).
- Odšravfaj spodnjo stran.
Sam sem šel po ekstremni poti in skozi zadnji panel zvrtal luknji točno pod ventilatorjema. Temperature so občutno padle (gpu na 70, cpu na 80). Tega sicer ne priporočam.
Če ti uspe dobiti kakšen laptop stand z ventilatorjem, ki bi pihal točno skozi reže bi bilo super.
Sem tud sam dovolj preigral na prenosniku Asus n750jk (i7 4700hq, gtx 850m), ki ga še danes uporabljam. Prav tako videl 100+ stopinj na procesorju med igranjem, gpu na 80+ in je throttlal. Vroč je bil pa kot prasica levo zgoraj. Lahko bi jajca pekel na njemu, pa dela danes še vedno brez problemov
Rešitve?
- Dvigni prenosnik, da zrak bolj kroži (sam uporabljam noge od sušilnega stroja).
- Spihaj ventilatorje (prah pa to).
- Odšravfaj spodnjo stran.
Sam sem šel po ekstremni poti in skozi zadnji panel zvrtal luknji točno pod ventilatorjema. Temperature so občutno padle (gpu na 70, cpu na 80). Tega sicer ne priporočam.
Če ti uspe dobiti kakšen laptop stand z ventilatorjem, ki bi pihal točno skozi reže bi bilo super.
care20 ::
Sem sam imel gaming prenosnik s procesorjem i7 8750h in je bil velik problem s pregrevanjem...gpu gtx 1070 je sicer imel vredu hlajenje ampak procesor je bil katastrofa,sploh ga nisi mogel do kraja obremeniti ker je avtomatsko padla frekvenca zaradi visoke temperature cca 95c...
Pa sem ga namazal z grizzly pasto in je blo isto sranje..
Edina resitev je da si potegnes program Throttlestop in ga undervoltas...bo razlike cca 10c in velik bolji performance...probaj pa javi...mas tutorial na yt
Pa sem ga namazal z grizzly pasto in je blo isto sranje..
Edina resitev je da si potegnes program Throttlestop in ga undervoltas...bo razlike cca 10c in velik bolji performance...probaj pa javi...mas tutorial na yt
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Termalna pasta (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 26578 (6338) | Valvoline |
» | Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 14194 (10648) | Invictus |
» | pregrevanje hp prenosnika (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 20532 (19601) | Havq |
» | Ali je to možno? (procesor okrog 90 C)Oddelek: Pomoč in nasveti | 5259 (4421) | bond007 |
» | prenosnik HP 6735s se grejeOddelek: Pomoč in nasveti | 4130 (3730) | jan01 |