» »

Številka za najavo izkopa

Številka za najavo izkopa

starfotr ::

Večkrat sem že doživel, da so prekopali/poškodovali vodovod, telefonski kabel ipd.

In potem (tudi profesionalne službe) to ne javijo upravljalcu omrežja, pač pa nekaj na "pol popravljeno" zakopljejo nazaj in se delajo francoze. Ali pa sploh ne popravljajo.

V najbojšem primeru se javi nesrečo in upravljalec omrežja sanira situacijo.

Kaj mislite, bi morali tudi pri nas najaviti izkope? Tako bi točno vedeli, kdo je kdaj kje kopal.

S tem bi preprečili marsikatero situacijo. In tudi zlahka našli napake.

Mnogi pred izkopom ne naročijo zakoličbe pri elektru, komunali, telekomu, plinovodu, kabelskem operaterju ... Ali pa morda pozabijo na koga, ki ima tam svoje omrežje in se ravno tako zgodi nezgoda.

Recimo, v US imajo tole:
https://call811.com/

kriptobog ::

Da se poskrbi, da ne pride do tega je naloga investitorja. Narocis geodetski posnetek, da vidis kaj je notri in kje. Lahko pa poklices elektr, telekom, telemach itd, ali kogarkoli z opremo in ti pomerijo kje je kabel. Jaz sem imel v spominu, da je cez parcelo telemachov kabel, ki pa ni bil vrisan in sem klical Telemach in so prisli, pomerili, oznacili in sli. In smo kopali.
Prav tako mora biti nad kablom ali cevjo polozen trak, ki ga odkrijes ce se koplje in takrat vidis, da je spodaj kabel. Ampak ce so kabli in cevi iz juge, potem tega traku ni :))

Vuli ::

kot pri nas danes, ko so šiptarji spet kabel precvikal. Telekom storitve tema in verjetno bo tudi tema ostala do jutri.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

M-XXXX ::

kriptobog je izjavil:

Da se poskrbi, da ne pride do tega je naloga investitorja. Narocis geodetski posnetek, da vidis kaj je notri in kje. Lahko pa poklices elektr, telekom, telemach itd, ali kogarkoli z opremo in ti pomerijo kje je kabel. Jaz sem imel v spominu, da je cez parcelo telemachov kabel, ki pa ni bil vrisan in sem klical Telemach in so prisli, pomerili, oznacili in sli. In smo kopali.
Prav tako mora biti nad kablom ali cevjo polozen trak, ki ga odkrijes ce se koplje in takrat vidis, da je spodaj kabel. Ampak ce so kabli in cevi iz juge, potem tega traku ni :))

To je tako zelo v teoriji.
V praksi pa: Pridejo kabel zarisat, kabla tam ni.
Pridejo zarisati, kabel je par metrov stran.
Je na napačni globini (optika tudi po 15cm globoko).
Je tam kjer sploh nebi smel biti.
Traka ni, trak je 5cm nad vodom,...
Ter miljon ostalih kombinacij.

Govorim kot nekdo, kateri ima bager...

nejc_nejc ::

M-XXXX je izjavil:

kriptobog je izjavil:

To je tako zelo v teoriji.
V praksi pa: Pridejo kabel zarisat, kabla tam ni.
Pridejo zarisati, kabel je par metrov stran.
Je na napačni globini (optika tudi po 15cm globoko).
Je tam kjer sploh nebi smel biti.
Traka ni, trak je 5cm nad vodom,...
Ter miljon ostalih kombinacij.

Govorim kot nekdo, kateri ima bager...

To je to...
Vsak normalen jih poklice pred deli in tudi po zakoličbi je v večini kot sracje gnezdo:))

..
Kaj mislite, bi morali tudi pri nas najaviti izkope? Tako bi točno vedeli, kdo je kdaj kje kopal....

Lokacijo mapake se v večini primerov najde. Lastnik parcele je nato "veza:)" za ostalo zgodbo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

starfotr ::

Primer 1: telekom koplje in poškodujejo kabel od javne razsvetljave.

Kekci od balkanskih podizvajalcev ne javijo nič nobenemu, pač pa zasujejo nazaj.

Čez nekaj dni se javna razsvetljava ukvarja z iskanjem napak na trasi. Ker je prekopano vzporedno z JR, se potem išče napake, kot da so blesavi.

Primer 2: koplje se za optiko, vendar delajo izkope cik cak, namesto po eni strani ceste z izvodi pravokotno na objekte. Taka služba bi prepovedala take blesarije, saj otežujejo kakršnokoli normalno delo na območju ceste v prihodnosti.

Primer 3: zasuva se kar z izkopanim materialom. Čez cas se vse poseda. Spet, kdo je tu kriv za to? Upraljalec ceste na koncu krije stroške. Investitor ima nalogo spravit v isto stanje, kot pred izkopom. Na površini je isto. Pod zemljo ni.

Primer 4: cestarji zabijajo kole za odbojno ograjo. Seveda direktno skozi kabel ali cev na neki trasi.

Primer 5: koplješ in najdeš neznan kabel. Če imaš srečo, ga ne odtrgaš. Ne veš čigav je, lahko je kak star od vojske ali od koga drugega. Nekje se zabeleži, da nekaj obstaja, da se lahko najde izvor in varno sanira.

borut_p ::

Zakonodaja ureja, da moras pred zacetkom del zakoliciti vse znane obstojece vode - torej poklicati elektro, telekom, voka - pridejo, zakolicijo, adijo. Strosek - za vsakega 100€.

Torej zakonodaja obstaja - ne rabimo novih pogruntavscin

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezžični prenos med dvema hišama

Oddelek: Pomoč in nasveti
342141 (808) klemen1111
»

Gradbeno parcela - vkopan kablovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
647666 (5051) mirator
»

Obstaja kakšen javen načrt za postavitev optike?

Oddelek: Omrežja in internet
336646 (2557) majdana
»

Polaganje optike

Oddelek: Loža
61268 (1088) dvojka
»

T-2 goljufa?

Oddelek: Omrežja in internet
141791 (1076) Gagatronix

Več podobnih tem