» »

Eutelsat kupuje OneWeb

Eutelsat kupuje OneWeb

theguardian.com - Podjetji za satelitsko komunikacijo Eutelsat in OneWeb sta potrdili govorice, da načrtujeta združitev. Tako želita predvsem okrepiti svoj položaj nasproti SpaceXu.

Pred dnevi so na dan prišla šušljanja, da se združujeta dve poglavitni evropski podjetji za ponudbo satelitskih komunikacij. O OneWebu smo že dosti pisali; malo zato, ker gre za enega od novodobnih graditeljev megakonstelacij za dostavo interneta, malo zaradi njegove burne zgodovine - po tem, ko je firma pred tremi leti pričela v vesolje pošiljati prve satelite, je morala zaradi finančnih težav že leto zatem razglasiti stečaj, iz katerega se je rešila z izdatno pomočjo britanske vlade. Pariški Eutelsat pa je na povsem drugi strani spektra: 45 let staro podjetje je eno najbolj poznanih v zgodovini satelitskih komunikacij in tudi tehnično poseduje čisto drugo vrsto satelitov od OneWeba, namreč tiste v geostacionarni orbiti, ki zagotavljajo med drugim televizijski signal. Toda ravno to je eden od razlogov za združitev, saj želijo z nastalim konglomeratom omogočati čim širšo bero storitev.

Posel je uradno predstavljen kot združitev enakovrednih entitet; predvsem zaradi politične situacije, saj imata v podjetjih znatna deleža britanska in francoska država. Toda stvarno gledano gre za prevzem OneWeba s strani Parižanov, saj bo podvig izveden tako, da bodo pri Eutelsatu za obstoječe OneWebove delničarje izdali novo serijo delnic, v višini 3,4 milijarde dolarjev. Tudi v vodstveni strukturi bo šefica novega podjetja dosedanja izvršna direktorica Eutelsata, Eva Berneke. Toda OneWeb bo obdržal znamko in tudi sedež v Londonu, tako da bo šlo za podružnico v okviru Eutelsata. Francozi nameravajo poleg tega v OneWebovo omrežje izdatno vlagati in so spričo tega za dve leti zamrznili dividende ... kar na borzi ni videlo najboljšega odziva.

Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta, če ga požegnajo tudi regulatorji; obe vpleteni vladi se z njim sicer strinjata. Dogodek oziroma konsolidacija je vsekakor znanilec vse srditejše tekme na področju komunikacijskih satelitov, kjer je SpaceX s svojo konstelacijo Starlink, ki naj bi vsebovala na desettisoče naprav, pošteno premešal karte. Ni odveč omemba, da je Eutelsat letos že videl poskuse sovražnih prevzemov.

4 komentarji

murrieta ::

Odlicno, se vsaj Evropski uporabniki ne bojo priklapljali na ameriski spyware. Se bojo sicer na francoskega ampak je vsaj podrejen EU zakonodaji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murrieta ()

kow ::

Jaz iz novice bolj razberem, da evropa ni konkurencna.

murrieta ::

kow je izjavil:

Jaz iz novice bolj razberem, da evropa ni konkurencna.

Saj ni, zdaj pa bo.

fikus_ ::

Podpiram združitev, le tako imajo EU podjetja možnost preživetja in so konkurančna usa firmam.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OneWeb se je povezal s SpaceXom

Oddelek: Novice / Ostale najave
94640 (3029) PrimozR
»

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
348123 (3535) Unchancy
»

Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
115953 (5399) tikitoki
»

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
149545 (7773) zavajon
»

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4818788 (16223) DarkSite

Več podobnih tem