Forum » Loža » Obdavcitev nagrade v obliki delnic
Obdavcitev nagrade v obliki delnic

Comandante ::
Torej, zaposlen sem v tujini (Avstrija) za poln delovni cas, vsako leto prijavim prihodke FURSu za nazaj, in je to to.
Zdaj pa so mi v podjetju zaradi dobrega dela nekoliko nepricakovano podarili vecje stevilo delnic (podjetje kotira na Pariski borzi). Gre za zelo soliden znesek, ki za velikostni razred prekasa mojo inzenirsko placo. Tukaj se seveda pojavi vprasanje, kako je z obdavcitvijo tovrstnega dohodka?
Jasno mi je, da bo potrebno ob eventuelni prodaji placati davek na dobicek (predvidevam da baziran na vrednosti delnice na dan, ko sem jo dobil v last). Tu je vse jasno.
Vprasanje pa je, kako je s prispevki in dohodnino? Ima kdo izkusnje s tem? Se placa, in ce ja, kako, kdaj in koliko? Seveda bom poskusil poiskati optimalno varianto, da mi bo po prodaji nekaj malega ostalo
Zdaj pa so mi v podjetju zaradi dobrega dela nekoliko nepricakovano podarili vecje stevilo delnic (podjetje kotira na Pariski borzi). Gre za zelo soliden znesek, ki za velikostni razred prekasa mojo inzenirsko placo. Tukaj se seveda pojavi vprasanje, kako je z obdavcitvijo tovrstnega dohodka?
Jasno mi je, da bo potrebno ob eventuelni prodaji placati davek na dobicek (predvidevam da baziran na vrednosti delnice na dan, ko sem jo dobil v last). Tu je vse jasno.
Vprasanje pa je, kako je s prispevki in dohodnino? Ima kdo izkusnje s tem? Se placa, in ce ja, kako, kdaj in koliko? Seveda bom poskusil poiskati optimalno varianto, da mi bo po prodaji nekaj malega ostalo

samotest ::
Tole je znupy pisal nekaj casa nazaj. Delniske opcije, obdavcitev
Mislim pa da se je nekaj izboljsalo z Jansevo predvolilno reformo letos spomladi, a ne znam najt detajlov
Mislim pa da se je nekaj izboljsalo z Jansevo predvolilno reformo letos spomladi, a ne znam najt detajlov

user4683 ::
Glede na to, da si zaposlen v Avstriji bos moral vprasati se tam. In pa dobrega davcnega svetovalca. Pod crto pa to ni nic drugega kot placa (boniteta), tako da bos v Sloveniji verjetno samo doplacal do 45% dohodnine (domnevam da ze s placo prides precej visoko).
V tisti drugi debati je bilo govora o delniskih opcijah (podobno ampak precej drugace in ni relevantno v tej temi), na katere je Jansa uvedel nekaj popustov (pod dolocenimi pogoji).
Da se malo razlozim - delnica, ki jo prejmes, se ti steje kot dohodek (ce smo natancni - boniteta) v visini vrednosti delnic na dan ko jo prejmes.
Ko jo enkrat prodas pa placas se morebitni davek na kapitalski dobicek - na razliko v vrednosti ob prodaji in vrednostjo ob pridobitvi.
V tisti drugi debati je bilo govora o delniskih opcijah (podobno ampak precej drugace in ni relevantno v tej temi), na katere je Jansa uvedel nekaj popustov (pod dolocenimi pogoji).
Da se malo razlozim - delnica, ki jo prejmes, se ti steje kot dohodek (ce smo natancni - boniteta) v visini vrednosti delnic na dan ko jo prejmes.
Ko jo enkrat prodas pa placas se morebitni davek na kapitalski dobicek - na razliko v vrednosti ob prodaji in vrednostjo ob pridobitvi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()

user4683 ::
Da, to velja za tistizadnji del (ob prodaji). Pa Golob ze grozi, da bo to razveljavil, tako da se zna zgoditi, da bo kmalu spet stara lestvica, ki pade na nulo po 20 letih.

Comandante ::
Super, hvala za informacije! Torej efektivno bo tole verjetno slo v letni bruto, in bom placal max dohodnino. Neokusno, ampak tako je.
Glede davka na kapitalski dobicek je trenutno tako (trenutno zato, ker s vsako novo vlado dobimo nov zakon o dohodnini):
Do pet let znaša 25%
Po petih letih 20%
Po desetih letih 15%
Po petnajstih letih 0%.
Glede davka na kapitalski dobicek je trenutno tako (trenutno zato, ker s vsako novo vlado dobimo nov zakon o dohodnini):
Do pet let znaša 25%
Po petih letih 20%
Po desetih letih 15%
Po petnajstih letih 0%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Comandante ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek pri prodaji delnicOddelek: Loža | 9805 (1433) | Masayoshi |
» | Davek na akumulirane ETF-je (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18369 (14221) | zelenizmaj |
» | Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23699 (10194) | nurmaln |
» | Delniske opcije, obdavcitevOddelek: Loža | 3176 (2797) | user4683 |