Forum » Programiranje » Kako pohitriti učenje programiranja
Kako pohitriti učenje programiranja
starting78 ::
Zdravo,
ob službi sem se začel učiti programirati oz, nasploh vse kar je v zvezi z IT. Odvisno v katero smer me bo zaneslo. Dobil sem si tudi mentorja, s katerim snov predelujeva 1x tedensko. Opažam, da je teden ob službi sila kratek in zadeve predelujem precej počasi. Med tednom je sploh problem, medtem ko je za vikend časa več, vendar vikend je le vikend. Kakšnega že v celoti namenim študiju, vendar na dolgi rok tako ne bo šlo. Predvidevam, da se bom moral učiti še kakšni 2 leti in bom potem razmišljal o iskanju zaposlitve.
Zanima me, kako ste se lotili ostali, pri tem ciljam na tiste, ki ste že imeli zaposlitev, vendar v drugih vodah? Sam sem si zamislil, da bi si našel še nekega začetnika s katerim bi snov predelovala npr. 2x tedensko. Tako bi šlo hitreje. Kaj menite?
Zanima me tudi, ali imate mogoče še kak drugačen predlog oz. dobro prakso? Trenutno sem povsem na začetku - učim se 2 meseca. Vidim pa, da se prav veliko prehitevati ne da. Enostavno si je treba vzeti čas.
Seveda sem odprt za vse vrste kandidatov, ki bi se mi v tem pridružili, če se to res izkaže za hitrejšo pot.
Hvala za odgovore že vnaprej.
ob službi sem se začel učiti programirati oz, nasploh vse kar je v zvezi z IT. Odvisno v katero smer me bo zaneslo. Dobil sem si tudi mentorja, s katerim snov predelujeva 1x tedensko. Opažam, da je teden ob službi sila kratek in zadeve predelujem precej počasi. Med tednom je sploh problem, medtem ko je za vikend časa več, vendar vikend je le vikend. Kakšnega že v celoti namenim študiju, vendar na dolgi rok tako ne bo šlo. Predvidevam, da se bom moral učiti še kakšni 2 leti in bom potem razmišljal o iskanju zaposlitve.
Zanima me, kako ste se lotili ostali, pri tem ciljam na tiste, ki ste že imeli zaposlitev, vendar v drugih vodah? Sam sem si zamislil, da bi si našel še nekega začetnika s katerim bi snov predelovala npr. 2x tedensko. Tako bi šlo hitreje. Kaj menite?
Zanima me tudi, ali imate mogoče še kak drugačen predlog oz. dobro prakso? Trenutno sem povsem na začetku - učim se 2 meseca. Vidim pa, da se prav veliko prehitevati ne da. Enostavno si je treba vzeti čas.
Seveda sem odprt za vse vrste kandidatov, ki bi se mi v tem pridružili, če se to res izkaže za hitrejšo pot.
Hvala za odgovore že vnaprej.
styrian ::
Tečaji so totalna izguba časa, predvsem pa denarja.
Jaz bi ti recimo priporočal da začneš s knjigo Python Crash Course.
Denar se pa služi šele ko dobro poznaš SQL, za to je pa potrebno znati nekaj teorije o bazah. Meni je včasih kar slabo, ko moram delati z bazo, ki jo je zasnoval kak elektrotehnik in ni pravilno normalizirana.
Denar se pa služi šele ko dobro poznaš SQL, za to je pa potrebno znati nekaj teorije o bazah. Meni je včasih kar slabo, ko moram delati z bazo, ki jo je zasnoval kak elektrotehnik in ni pravilno normalizirana.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: styrian ()
karafeka ::
Jaz se iz tečajev nikdar nisem kdo ve koliko naučil, dajo ti samo neke osnove na katerih moraš potem sam gradit.
Najboljši načini, da se nečesa naučiš je:
- v podjetju, kjer začneš z implementiranjem manjših zadev in potem vse večje in večje
- zasebno moraš imeti kako zanimivo idejo, kjer z veseljem cele vikende prečepiš sključen za geplom in iščeš možne rešitve na internetu, da spelješ idejo v neko aplikacijo
Najboljši načini, da se nečesa naučiš je:
- v podjetju, kjer začneš z implementiranjem manjših zadev in potem vse večje in večje
- zasebno moraš imeti kako zanimivo idejo, kjer z veseljem cele vikende prečepiš sključen za geplom in iščeš možne rešitve na internetu, da spelješ idejo v neko aplikacijo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
pegasus ::
starting78 je izjavil:
Predvidevam, da se bom moral učiti še kakšni 2 leti?? Učiš se celo življenje ... Zaposljiv si pa tako, da pokažeš interes za učenje.
starting78 ::
Redno predelujem nek course, tako da to je zaenkrat pokrito. Ko ga bom končal grem na drugega in verjetno obenem na 1. projekt.
Učil se bom seveda celo življenje, vendar menim, da bom potreboval še kakšni 2 leti, da bom pripravljen na 1. zaposlitev oz. menjavo trenutne.
Tečaji (v živo) so kratki in dragi. Kakšen ambiciozen somišljenik z enakim ciljem bi bil precej bolj smotrna izbira. Vsaj kar se spomnim, ko smo na faxu delali skupne projekte, je zadeva šla precej hitreje, kot če bi delal sam.
To je moje razmišljanje.
Učil se bom seveda celo življenje, vendar menim, da bom potreboval še kakšni 2 leti, da bom pripravljen na 1. zaposlitev oz. menjavo trenutne.
Tečaji (v živo) so kratki in dragi. Kakšen ambiciozen somišljenik z enakim ciljem bi bil precej bolj smotrna izbira. Vsaj kar se spomnim, ko smo na faxu delali skupne projekte, je zadeva šla precej hitreje, kot če bi delal sam.
To je moje razmišljanje.
dexterboy ::
Po nasvetu enega "guruja" sem dobil nasvet za Pythona, ampak bom prvo šel čez video predavanja, nato pa naprej, mogoče se v službi celo kaj premakne na bolje...
@pegasus:
?? Učiš se celo življenje ... Zaposljiv si pa tako, da pokažeš interes za učenje.
V katerem univerzumu pa ti živiš? Lahko, da je pri tebi v tujini, v kokoški je to znak šefom, da te morajo zabiti nazaj, ker se te začnejo bati, da boš vedel več kot oni...
@pegasus:
?? Učiš se celo življenje ... Zaposljiv si pa tako, da pokažeš interes za učenje.
V katerem univerzumu pa ti živiš? Lahko, da je pri tebi v tujini, v kokoški je to znak šefom, da te morajo zabiti nazaj, ker se te začnejo bati, da boš vedel več kot oni...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
pegasus ::
111111111111 ::
Tečaji so totalna izguba časa, predvsem pa denarja.
Tečaji NISO izhuba časa in denarja. Je pa res da jih ne smeš imeti preveliko. res nima smisla da greš 10x skozi kako se dela for zanka v pythonu.
Tečaj ali zgornja knjiga so povsem OK in tudi cena je nekje tam tam. ZA tečaj najdi na Udemy ali kakem drugem portalu inštruktorja katerega angleščina ti ustreza in gas. To daš skozi, potem pa se loti kakšnega real life projekta.
Če ti je bolj všeč sistem šolanja na pol leta ali celo leto ti priporočam namesto tečajev kakšne edX, kjer narediš tečaj in dobiš nazaj feedback od profesorja in ostalih študentov.
Pa SQL je res skoraj nuja. Vsaj osnove. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
tony1 ::
Za OPja je tečaj smiselen, ker mu bo dal sistematično obveznost učenja, moral bo slediti urniku in se bo tako lahko zelo hitro naučil osnov. Če je njegova težava samo kako začeti, bo nato lažje z nadaljnjim učenjem šel naprej.
Obenem je za dobiti prvi programerski job koristno, če lahko pove, da je bil na tečaju tem in tem.
Obenem je za dobiti prvi programerski job koristno, če lahko pove, da je bil na tečaju tem in tem.
kuall ::
največja nevarnost za začetnika programiranja je, da bo zgubil veselje.
torej naredi vse, da se to ne zgodi.
odjebi tutoriale, dolgočasno učenje itd in se loti zanimivih stvari. pač kar začni programirat nek zanimiv projekt, ki ti bo dajal motivacijo, vmes pa ko ti ne bo šlo iščeš podobne primere na netu in z gledanjem/tweakanjem kode analogno spremeniš uno kodo, da bo delala, kar ti želiš.
bo ?
tečaji, izpiti, priznanja, certifikati: to je vse en bullshit. sem prišel na šiht, en programer imel celo steno polimano s certifikati. glej ga zlomka, čez par mesecev se izkaže, da nima pojma in da je 10x slabši kot jaz, ki nimam teh papirjev.
odjebi tutoriale, dolgočasno učenje itd in se loti zanimivih stvari. pač kar začni programirat nek zanimiv projekt, ki ti bo dajal motivacijo, vmes pa ko ti ne bo šlo iščeš podobne primere na netu in z gledanjem/tweakanjem kode analogno spremeniš uno kodo, da bo delala, kar ti želiš.
bo ?
tečaji, izpiti, priznanja, certifikati: to je vse en bullshit. sem prišel na šiht, en programer imel celo steno polimano s certifikati. glej ga zlomka, čez par mesecev se izkaže, da nima pojma in da je 10x slabši kot jaz, ki nimam teh papirjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
največja nevarnost za začetnika programiranja je, da bo zgubil veselje.
bo ?
Kull ti si tepec. :) Si ena izmed redkih izjem. :D
Za nas ostale smrtnike, je nek voden tečaj/faks/knjiga, najbolje v živo, z domačimi nalogami, najboljša pot do samostojne kariere.
Masikdaj sem začel programirat pa sem na projektu obupal, ker sem imel premalo znanja.
Sedaj se stvari lotevam takole:
- osnove programiranja so mi jasne
- ko me zanima nov jezik npr. python, naredim en hiter crash course, 10-15 ur, da se spoznam z osnovami jezika in s prednostmi in slabostmi. Potem pa zastavim projet in se lotim finih stvari. :D
OP svetoval bi tole:
- crash course v jeziku, ki si si ga izbral. Če si res popolni začetnik potem vloži ene 20-30ur, da so ti jasne osnove OO.
- Potem pa tako kot pravi Kull. ZAČNI PROJEKT in boš v roku enega meseca videl ali si za programerja ali se boš vrnil nazaj čez par let ali mesecev. :D
shadeX ::
OP-jevo vprašanje ima lahko sicer dokaj objektiven odgovor. Drži - seminarji, tutoriali, tečaji.. vse to je kul da pridobiš osnove in razumeš na čem graditi, ampak to na neki točki ne da večjega napredka.
Sam sem bil v isti situaciji 10 let nazaj. Prebral mnogo knjig, pregledal tutoriale in tako sem se vrtel v krogu 2 leti in nisem razumel kaj manjka. In manjkal je skok v morje, kot pravi kuall. Po osnovah, začni s programiranjem sebi zanimivih projektov (to je sicer spet izziv - da dobiš nekaj kar je uporabno, zanimivo .. ipd), je pa veliko tudi odvsino ali hočeš biti zaposlen ali hočeš zaposlovati sam. Pri prvem, boš večinoma bral knjige in seminarje, v drugem boš pa začel delat sam. To loči uspešnega programerja od neuspešnega (teoretika).
Zadeva pa deluje iz preprostega razloga: Pri projektih boš vedno našel probleme pri katerih se boš spraševal kako/zakaj. Tisto potem z mentorjem obdelata. 3 mesece aktivnega dela na projektu z mentorjem je ekvivalentno 5 let branja knjig.
Just dive in.
Sam sem bil v isti situaciji 10 let nazaj. Prebral mnogo knjig, pregledal tutoriale in tako sem se vrtel v krogu 2 leti in nisem razumel kaj manjka. In manjkal je skok v morje, kot pravi kuall. Po osnovah, začni s programiranjem sebi zanimivih projektov (to je sicer spet izziv - da dobiš nekaj kar je uporabno, zanimivo .. ipd), je pa veliko tudi odvsino ali hočeš biti zaposlen ali hočeš zaposlovati sam. Pri prvem, boš večinoma bral knjige in seminarje, v drugem boš pa začel delat sam. To loči uspešnega programerja od neuspešnega (teoretika).
Zadeva pa deluje iz preprostega razloga: Pri projektih boš vedno našel probleme pri katerih se boš spraševal kako/zakaj. Tisto potem z mentorjem obdelata. 3 mesece aktivnega dela na projektu z mentorjem je ekvivalentno 5 let branja knjig.
Just dive in.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
@111111111111
Ne drži. Obupal si ker nisi imel dovolj interesa da bi zadevo speljal do konca.
Masikdaj sem začel programirat pa sem na projektu obupal, ker sem imel premalo znanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
Gledam svoje teme za nazaj, pa zgleda da sem se skupaj s progamiranjem tudi Googlat naučil, ker nisem več spraševal tako trivialnih vprašanj.
[Java] Konstruktor v dedovanem razredu
[Java] Konstruktor v dedovanem razredu
Ne drži. Na določeni točki se mi je PHP/MySQL ustavil, ker je bilo brskanje po bazi preprosto predolgo in prezamudno za uporabnost aplikacije. Kolega je delal takrat na C# in mi je pokazal nekaj uporabnih bližnjic, tako da sem v parih tednih preprogramiral aplikacijo na c#. Če bi takrat prebral kakš knjigo več... Danes točno vem kako bi rešil isto zadevo z povezavo PHP/SQL, enostavno ni šlo za pomanjkanja interesa, ampak za pomanjkanje znanja/izkušenj na določenem področju.
Kolega je delal takrat na C# in mi je pokazal nekaj uporabnih bližnjic, tako da sem v parih tednih preprogramiral aplikacijo na c#
Torej tvoja prvotna trditev da si na projektu obupal ker nisi imel dovolj znanja ne drži. V tem primeru si znanje pridobil in zadevo speljal po drugi poti, ki je bila v tistem trenutku zate enostavnejša.
Obupal pa sem nad kombinacijo rešitve, ker nisem imel dovolj znanja o tej rešitvi.
link_up ::
Kot pravi kuall. Zacni s projektom(magar izpis koledarja za poljubno leto) in znanje nadgrajuj sproti. Ce ti napisem, da memset nastavlja memory registre in ti razlozim vse o bitih in address space-u, naredim manj, kot da ti pomagam s sintakso in nacinom razmisljanja. Gugla lahko pa dobesedno pogovorno vprasas...good luck!
In and Out
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Začetki programiranjaOddelek: Programiranje | 10112 (2929) | TheBlueOne |
» | [baze podatkov] - Kako začeti?Oddelek: Programiranje | 3082 (2069) | pegasus |
» | [JavaScript] Začetniško učenjeOddelek: Programiranje | 2165 (1386) | programos11 |
» | Začetki programiranjaOddelek: Pomoč in nasveti | 3527 (2575) | FTad |
» | Rad bi izboljšal tehnično znanje v programiranjuOddelek: Programiranje | 1672 (1015) | nejcr |