» »

Pravni nasvet: družinsko pravo, nastajanje skupnega premoženja

Pravni nasvet: družinsko pravo, nastajanje skupnega premoženja

tekrelat ::

Prosim za pravni nasvet, malo poenostavljam svoj primer:

Leta 2010 sem kot samski kupil za 100k EUR vrednostnih papirjev (recimo delnice Krke). Leta 2015 sem vstopil v zunajzakonsko skupnost. Nato sem leta 2020 (v času trajanje te skupnosti) te iste delnice prodal za 200k EUR (dobiček 100k EUR) in izključno z izkupičkom od te prodaje za 200k EUR kupil nepremičnino.

Zanima me, ali je omenjeni pasivni dobiček 100k EUR, ki je deloma nastal v času trajanja izvenzakonske skupnosti, del skupnega premoženja ter ali je del skupnega premoženja tudi iz njega kupljena nepremičnina.

Enako vprašanje imam tudi za morebitno pasivno rast vrednosti te nepremičnine v času trajanja skupnosti, je ta dobiček posebno ali skupno premoženje?

Najlepša hvala.

Netrunner ::

Če se ne motim gre v primeru spota na pol, neglede na to kako je nastalo in od kod ter kakšno vrednost je kdaj imelo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

tekrelat ::

Netrunner je izjavil:

Če se ne motim gre v primeru spota na pol, neglede na to kako je nastalo in od kod ter kakšno vrednost je kdaj imelo.

ne bo držalo, tudi ostali prosim da se vzdržite ugibanja in predvidevanja, kako bi "moralo biti"... da ne gremo offtopic

67. člen

(skupno premoženje)

Skupno premoženje zakoncev so vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem zakonske zveze in življenjske skupnosti zakoncev. Skupno premoženje zakoncev je tudi premoženje, ki je pridobljeno na podlagi in s pomočjo skupnega premoženja oziroma iz premoženja, ki iz njega izhaja.

77. člen

(posebno premoženje)

(1) Posebno premoženje vsakega od zakoncev je tisto, ki ga je pridobil pred sklenitvijo zakonske zveze ali neodplačno med trajanjem zakonske zveze.

(2) Ne glede na izvor ali način pridobitve so posebno premoženje zakonca stvari manjše vrednosti za izključno njegovo osebno rabo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Delitev premoženja v vezi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15024007 (18000) AndrejO
»

Dediščina in prodaja stanovanja. Kako in kaj brez nategov?

4915535 (13985) St235
»

Kaj (bo)ste dali v predporočno pogodbo? (strani: 1 2 3 )

1279570 (7751) MadMicka
»

ločitveni postopek

178009 (7415) Mercier

Več podobnih tem