» »

EU in ZDA blizu novega dogovora o iznosu osebnih podatkov

EU in ZDA blizu novega dogovora o iznosu osebnih podatkov

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta danes sporočili, da sta dosegli načelen dogovor, ki bo ponovno vzpostavil tok osebnih podatkov Evropejcev čez Lužo. To je že tretji poizkus, potem ko je prva dva sodišče razveljavilo, ker nista nudila zadostnih garancij za varno in namensko obdelavo podatkov v tujini. Leta 2015 je Sodišče Evropske unije razveljavilo dogovor o varnem pristanu med ZDA in Evropo, saj je Komisija z njegovo sklenitvijo brez varovalk prekoračila pooblastila. Pet let pozneje je sodišče za nov dogovor odločilo enako. Glavna težava je, da imajo v ZDA vsem zagotovilom podjetij navkljub dostop do podatkov tudi tajne in obveščevalne službe, ki ne potrebujejo sodnih odredb.

Zamisel dogovora je preprosta. V Evropski uniji osebne podatke varuje stroga zakonodaja, zato jih podjetja ne smejo iznašati v tujino, kjer bi jih lahko obdelovala po milejši zakonodaji. Zato je treba pred vsakim iznosom dokazati, da bodo podatki varovani enako kot v EU. Ker je za vsak iznos posebej to zamudno in nepraktično dokazovati, lahko EU s posamezno državo sklene krovni dogovor. Takšnega poizkuša doseči z ZDA, čeprav sodišča te dogovore redno razveljavljajo. Videli bomo, kaj točno bo prinesel tretji poizkus, katerega besedilo še ni javno znano.

Iz Bele hiše sporočajo, da bo novi dogovor (Trans-Atlantic Data Privacy Framework) okrepi podatkovne tokove prek Atlantika in poskrbel za varovalke, ki jih je sodišče pogrešalo v razsodbo pred dvema letoma. ZDA se na primer zavezujejo, da bodo obveščevalne službe do podatkov dostopale le, če bo to nujno potrebno za nacionalno varnost in ne na način, ki bi prekomerno posegal v zasebnost uporabnikov. Zagotovili bodo tudi nadzor.

Zaradi razveljavitve zadnjega dogovora so v Evropi težave z uporabo nekaterih pogostih storitev, kot sta Google Analytics in Mailchimp. Precej resneje pa je zarožljal Facebook, ki je zagrozil z izklopom storitev v EU. Za spremembo novega dogovora si prizadevajo praktično vsi velikani z Googlom na čelu. Max Schrems, ki je sprožil postopke, ki so zrušili prva dogovora, je že izrazil skeptičnost in napovedal temeljit pregled.

12 komentarjev

kixs ::

Naj se j*b*j* vsi po vrsti! Upam, da sodisce tudi to razveljavi. Ceprav se mi zdi, da danes vsi iscejo varno zavetje v ZDA podpori... politika pac :(

Nikonja ::

"obveščevalne službe do podatkov dostopale le, če bo to nujno potrebno za nacionalno varnost" hahahaha

Kaj seveda pomeni da bo vse nujno potrebno za nacionalno varnost ker nadzora ni!

Unilseptij ::

Noben tak dogovor ne more ohraniti duha GDPR. Američani podatke vidijo kot tržno blago, ki ima vrednost in ga je potrebno dobro unovčiti. Vse njihove platforme temeljijo le na izrabi osebnih podatkov uporabnikov njihovih storitev. Dokler bo ZDA lahko kadarkoli naložila podjetju iz ZDA, da more predati osebne podatke (tudi tiste, ki se nahajajo izven ZDA) brez odredbe sodišča in dokler njihove obveščevalne službe skenirajo praktično ves promet na spletu, je vse skupaj jeba v glavo. Še en primer, kako evropa sama izigrava svojo zakonodajo, ne bi me presenetilo, če bo na koncu za ameriko veljal milejši režim varovanja evropskih osebnih podatkov kot za evropske firme. Vse za dober biznis...

Mr.B ::

Za teroriste se gre, tudi take na SWIFT kanalu. Pomirites se....

In da uporabniki teh storitev so produkt, in zbiranje osbenih podatkov, je profilioranje oseb, in ne samo za namen, ali ti danes ponudi v oglasu modro ali roza dudo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Glugy ::

Sej če smo bili toliko časa brez dogovora o iznosu osebnih podatkov amerikancem pa ni bilo zarad tega nekih pretresov pa res ne razumem zakaj bi v to silili zdej.

" Zato je treba pred vsakim iznosom dokazati, da bodo podatki varovani enako kot v EU. Ker je za vsak iznos posebej to zamudno in nepraktično dokazovati"
Kar naj dokazujejo...sej v EU moraš tud načeloma dobit zeleno luč od sodne veje oblasti preden lahko začneš vohljat za drugim. Naj ne bi množično brez sodišča to delal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Mr.B ::

Glugy je izjavil:

Sej če smo bili toliko časa brez dogovora o iznosu osebnih podatkov amerikancem pa ni bilo zarad tega nekih pretresov pa res ne razumem zakaj bi v to silili zdej.

Verjetno isto kot piškotki, das je formalizirano.

Medtem pa, če smo striktni, bi vsakič ko odpreš WWW stran moral potrditi piškotke, glede na samo implementacijo le te.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gus5 ::

Od institucionalnih dejavnikov EU le še Sodišče EU skrbi zaradi problematičnega iznosa & obravnave osebnih podatkov državljanov EU, medtem ko je večina politikov v EU že davno dvignila roke od te problematike & jo ne briga za ameriško ravnanje z osebnimi podatki Evropejcev? Depresiven podatek. Amiji služijo z osebnimi podatki Evropejcev, obveščevalne službe ZDA brez težav obdelujejo njihove podatke. Kaj še manjka? Evropska odvisnost od dragih ameriških energentov & podreditev EU še na tem področju?

tikitoki ::

"če bo to nujno potrebno za nacionalno varnost"

Clen, ki ga nato po milji voljo zlorabjajo njihove trocrkovne agencije. Ne hvala.

Evropejci smo res idioti, ce na to pristanemo. V nasem interesu je, da se cim vec podatkovnih centrov zgradi tu. Ekonomsko je to bolje, za varnost podatkov se lazje skrbi in ima nad tem lahko boljsi nadzor. Popolnoma nobenega razloga ne vidim, da bi z americani na tem podrocju sklepal kompromise, ker ni nboene prednosti, pa veliko minusov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Joaquin ::

Lol, kar FB ukineje storitve EU. Prosim. Najlepse, kar se lahko zgodi, razni idioti bojo izgubili moznost, da jim americani perejo mozgane. Prosim, FB, lepo prosim, banaj celo EU. Poneumljaj samo zabite americane, zabiti prebivalcem EU pa prepreci, da bi bili se bolj neumni. Idealno.

korenje3 ::

da se ve, da smo hlapci. evropske države pa vazalne države.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Joaquin ::

korenje3 je izjavil:

da se ve, da smo hlapci. evropske države pa vazalne države.

Ja, Ukrajina je to zelo lepo dokazala.

cias ::

Gospodar mora pač vedet kaj hlapec klika po internetu, kaj kupuje v trgovini, če ima kakšne bolezni... tko pač je v demokracijo in svobodi. Oni veljo kaj mi rabimo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU in ZDA blizu novega dogovora o iznosu osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
123824 (2718) cias
»

Google Analytics v Franciji

Oddelek: Novice / NWO
256516 (3352) Karen
»

ECJ razveljavil odločitev Komisije o primernosti varovanja osebnih podatkov v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
2110258 (9336) winterriver
»

Prve globe kot posledica razveljavitve varnega pristana osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
83771 (2624) Unknown_001
»

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
1514919 (13216) AndrejO

Več podobnih tem