Forum » Omrežja in internet » Redundatni ISP za domače omrežje?
Redundatni ISP za domače omrežje?
MrStein ::
V času dela od doma potrebujemo doma internet "bolj" kot sicer. V luči nedavnega krajšega izpada pa bi odprl temo:
Redundantna povezava domačega omrežja na internet
Najbolj preprosto je sicer:
ko prekine, na telefonu vklopiš hotspot in se z delovnim računalnikom povežeš nanj
Prednosti:
- opremo ima skoraj vsak
- preprosto
Slabosti:
- ni avtomatsko (vsaj ne po defoltu)
- delovni PC mora imeti WLAN (za desktope ni nujno)
Druge ideje? Izkušnje?
Za ideje sicer ni problem:
- SIM povezan na domač ruter (ki to mora podpirati, HW in SW)
- dva žična ISP, spet povezano na ustrezen ruter
Tu je potem vprašanje kateri ruter, s katerim SW, kake nastavitve...
Out of the box rešitve?
Poudarjam, da gre še vedno za domače okolje, torej industrijske rešitve ne spadajo sem.
Redundantna povezava domačega omrežja na internet
Najbolj preprosto je sicer:
ko prekine, na telefonu vklopiš hotspot in se z delovnim računalnikom povežeš nanj
Prednosti:
- opremo ima skoraj vsak
- preprosto
Slabosti:
- ni avtomatsko (vsaj ne po defoltu)
- delovni PC mora imeti WLAN (za desktope ni nujno)
Druge ideje? Izkušnje?
Za ideje sicer ni problem:
- SIM povezan na domač ruter (ki to mora podpirati, HW in SW)
- dva žična ISP, spet povezano na ustrezen ruter
Tu je potem vprašanje kateri ruter, s katerim SW, kake nastavitve...
Out of the box rešitve?
Poudarjam, da gre še vedno za domače okolje, torej industrijske rešitve ne spadajo sem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
klemenSLO ::
MOrda bi si kot osnovno vprašanje zastavil: ALi imam lahko ločeno parico/optiko?
Za home use pomeni da moraš spet imet eno dodatno naročnino. Mobilne podatke že imaš in je tu prednost.
Wlan rešiš z enim USB-wifi adapterjem. Pomoje je to najcenejša rešitev. (Ob pogoju da maš 4G signal..)
Za home use pomeni da moraš spet imet eno dodatno naročnino. Mobilne podatke že imaš in je tu prednost.
Wlan rešiš z enim USB-wifi adapterjem. Pomoje je to najcenejša rešitev. (Ob pogoju da maš 4G signal..)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
hojnikb ::
openwrt kompatabiln router z usbjem + usb lte (telemach je mel nazadnje akcijo modem+simka za 10€). To bi znal bit še najcenejši način do redudance. Če imaš pa doma ze kompatabiln/ustrezn router, rabiš pa samo lte in openwrt.
#brezpodpisa
GupeM ::
Na računalnik lahko 4G/5G povezavo s telefona shareaš tudi preko USB kabla, če se ne motim. Vsaj včasih se je dalo. Na Androidu. Ne vem pa kako je na iOS.
To je zagotovo daleč najcenejša opcija, in običajno povsem zadostna za navadno delo od doma. Če pa rabiš konstatno ssh povezavo ali kakšen ssh tunel ali kaj podobnega, potem pa v poštev pride router, ki ima možnost priklopa USB 4G/5G modema, ali ima tega že vgrajenega.
Verjetno obstajajo tudi kakšni drugi načini, da "združiš" več različnih povezav (ADSL, optika, 4G, kabelska, ...) in jih uporabljaš kot eno.
To je zagotovo daleč najcenejša opcija, in običajno povsem zadostna za navadno delo od doma. Če pa rabiš konstatno ssh povezavo ali kakšen ssh tunel ali kaj podobnega, potem pa v poštev pride router, ki ima možnost priklopa USB 4G/5G modema, ali ima tega že vgrajenega.
Verjetno obstajajo tudi kakšni drugi načini, da "združiš" več različnih povezav (ADSL, optika, 4G, kabelska, ...) in jih uporabljaš kot eno.
starfotr ::
Vzameš dual-wan router in nato delaš kar hočeš.
Če boš imel LTE, si vzemeš modem z LAN izhodom in to je to.
Če boš imel LTE, si vzemeš modem z LAN izhodom in to je to.
d4vid ::
Vzameš pri ponudniku mobilne telefonije drugo SIM kartico (5-7€ se mi zdi), če imaš dober paket s dovolj podatki.
Potem najdeš še en modem pa je. Moj Fritzbox 7950 zna redudančno povezavo furat out of the box.
Potem najdeš še en modem pa je. Moj Fritzbox 7950 zna redudančno povezavo furat out of the box.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
MOrda bi si kot osnovno vprašanje zastavil: ALi imam lahko ločeno parico/optiko?
Veliko ljudi ima.
Recimo DSL, TV-kabeska, FTTH.
Eni sicer nimajo.
Za home use pomeni da moraš spet imet eno dodatno naročnino.
Itak.
Motiti se je človeško.
Na računalnik lahko 4G/5G povezavo s telefona shareaš tudi preko USB kabla, če se ne motim. Vsaj včasih se je dalo. Na Androidu. Ne vem pa kako je na iOS.
Sem vmes videl, iOS ponuja WLAN, BlueTooth ali USB povezavo za deljenje interneta.
Ja, fajn je, da gre preklop s čim manj dela, recimo če ti med sestankom crkne.
Desktop, ki nima WLAN adapterja je tu malo "na suhem" če bi rad delil povezavo na mobitelu.
Ja, zato je tema odprta.
Tole bi verjetno bilo za OpenWRT: mwan3(Load balancing/failover with multiple WAN interfaces)
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
https://linuxunplugged.com/369
Od 20:55 naprej. Mislim, da so se o tem tudi v nekaterih naslednjih epizodah pogovarjali. Tudi v zapiskih je nekaj linkov, ki ti mogoče lahko pridejo prav.
Od 20:55 naprej. Mislim, da so se o tem tudi v nekaterih naslednjih epizodah pogovarjali. Tudi v zapiskih je nekaj linkov, ki ti mogoče lahko pridejo prav.
XS!D3 ::
Sem se igral z različnimi opcijami, ampak na koncu za doma tako redko rabim (sploh ne pomnim zadnjega izpada na optiki), da se mi zdi brezveze plačevati dodatno fiksno naročnino. Še najhitrejša in najbolj enostavna opcija je, da se z dvema klikoma povežem na hotspot na telefonu (imam Maca in iPhone, tako da s klikom na Personal hotspot avtomatsko prižge hotspot na telefonu in se poveže) in sem v manj kot 10s že online čisto neodvisno tako od fiksnega prijključka kot tudi celotnega domačega omrežja (kjer bi ravno tako rabil full redundanco, da bi imelo smisel imet 2 fiksni povezavi v svet). Sem že probal na ta način delat cel šiht samo, da sprobam, kako funkcionira in nisem imel nekih težav. Pa tudi na terenu občasno uporabljam. Če bi tudi primarni mobilni operater štrajkal, pa spet lahko relativno enostavno preklopim na SIM2 in tam zakupim podatke. Ali pa iz omare potegnem še kak rezervni telefon/MiFI/USB 4G ključek,....
Nekaj časa sem imel sicer tudi domače omrežje tako skofigurirano, da sem lahko s parimi kliki enega TP-Linka z OpenWRTjem povezal na hotspot na telefonu in potem to spustil preko ločenega VLANa do pfSense routerja na virutalki kot WAN2, da je imelo celotno domače omrežje net preko tega. Ampak je bil to bolj kot ne ekspiriment, v praksi mi je važno, da lahko čim hitreje in čimbolj neodvisno na net povežem služben laptop in je to to.
Kar se tiče dekstopa, moj konkretno ima oboard WiFi, ker sem želel onboard BT in to pač pride zraven, so pa tudi razne USB WiFi kartice danes napol zastonj. Lahko pa telefon enostavno z USB kablom povežeš na PC, kot so že drugi omenili. Opcija je tudi, da telefon s kablom (ali preko WiFI) priklopiš na router in potem dalje normalno po ethernetu (OnePlus mi je recimo out-of-the-box delal, če sem ga s kablom povezal na Mikrotika hAP AC2). Opcij je uglavnem en kup.
Nekaj časa sem imel sicer tudi domače omrežje tako skofigurirano, da sem lahko s parimi kliki enega TP-Linka z OpenWRTjem povezal na hotspot na telefonu in potem to spustil preko ločenega VLANa do pfSense routerja na virutalki kot WAN2, da je imelo celotno domače omrežje net preko tega. Ampak je bil to bolj kot ne ekspiriment, v praksi mi je važno, da lahko čim hitreje in čimbolj neodvisno na net povežem služben laptop in je to to.
Kar se tiče dekstopa, moj konkretno ima oboard WiFi, ker sem želel onboard BT in to pač pride zraven, so pa tudi razne USB WiFi kartice danes napol zastonj. Lahko pa telefon enostavno z USB kablom povežeš na PC, kot so že drugi omenili. Opcija je tudi, da telefon s kablom (ali preko WiFI) priklopiš na router in potem dalje normalno po ethernetu (OnePlus mi je recimo out-of-the-box delal, če sem ga s kablom povezal na Mikrotika hAP AC2). Opcij je uglavnem en kup.
Sem se igral z različnimi opcijami, ampak na koncu za doma tako redko rabim (sploh ne pomnim zadnjega izpada na optiki), da se mi zdi brezveze plačevati dodatno fiksno naročnino.
Ja, razen če bi res bilo službeno je to malo preveč finančno.
Mogoče kot kombinacija deljenja s sosedom (če enemu izpade, gre preko sosedovega).
Motiti se je človeško.
Mogoče kot kombinacija deljenja s sosedom (če enemu izpade, gre preko sosedovega).
Če sta na različnih medijih (optika, kabel, DSL), in/ali pri različnem ISP-ju. Če sta oba na istem mediju, je velika verjetnost, da bosta tudi oba hkrati izpadla. Če sta pa še na istem ISP-ju pa skoraj zagotovo hkrati izpadeta.
Itak.
Motiti se je človeško.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | A1 Slovenija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 108294 (1825) | Vm1999 |
» | 5G internet kot primarni?Oddelek: Omrežja in internet | 3777 (972) | vsakdanji |
» | Wi-Fi na JadrniciOddelek: Pomoč in nasveti | 4183 (1635) | Cervantes |
» | Wifi router za deljenje USB mobilnega internetaOddelek: Kaj kupiti | 2633 (2265) | hojnikb |