» »

Vsi opazimo podražitve, a najhuše šele prihaja

Vsi opazimo podražitve, a najhuše šele prihaja

««
27 / 34
»»

fikus_ ::

stara mama je izjavil:

Mislim, da je precej na mestu:

Kruto ampak resnično.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

gwtlwesncw ::

Sparkxl je izjavil:

Niti slučajno. Ne v sloveniji. Robert bi v sloveniji zaslužil 800EUR. In zato to noben noče delati. Ker za 800EUR lahko sediš v pisarni, lahko dobivaš socialno, malo fušaš, malo data ati in mami zraven,...

Kaj, kdo od mojstrov zasluži 800 EUR mesečno? Aja, si mislil, da samo en teden dela, potem pa res, ja. Ali pa eno ali dve uri dnevno.

Če pa imaš takšnega mojstra, pa resničnooooooooo lepo prosim za kontakt, je vsaj 250m2 keramike za položit (po tleh in po stenah) pa potem bi še uredili malo okolico in to.

Zgodovina sprememb…

stara mama ::

Sparkxl je izjavil:

D3m je izjavil:

Točno tako.

Niti slučajno. Ne v sloveniji. Robert bi v sloveniji zaslužil 800EUR. In zato to noben noče delati. Ker za 800EUR lahko sediš v pisarni, lahko dobivaš socialno, malo fušaš, malo data ati in mami zraven,...

Pa je dost 800EUR za živet trenutno?
Če tolk ponujaš, jih res ni :)
JS se bo pa vsak cajt raztrešču od balasta.

Zgodovina sprememb…

O kakih mojstrskih 800EUR vi tu govorite? V kateri državi ste? Na katerem planetu? V ali izven mentalne ustanove? :-)

WTF!?

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

tomlin je izjavil:

Res je, podražitve prihajajo. Toda najhuje kar prihaja je zastraševanje in namenoma vzpodbujena panika osebkov, ki jih je tudi na tem forumu 90%.
Jasno je zakaj podražitve pri nas v EU. Ker smo zavestno in popolnoma upravičeno z gospodarskimi sankcijami udarili zločinski Putinov režim, ki bodo in že sesuvajo rusko gospodarstvo in ruski bančno-monetarni sistem.

Podražitve so se v EU začele že junija 2021, ko so o njih začeli pisati tudi MSM.
Ampak sedaj so Rusi izgovor za vse.
2020 is new 1984
Corona World order

endelin ::

Na rusih bodo mijoni mrtvih zaradi lakote, ker sabotirajo ukrajinsko pšenico. To je kot pribito. Morda bo putler največji morilec vseh casov

enemon ::

sbawe64 je izjavil:

tomlin je izjavil:

Res je, podražitve prihajajo. Toda najhuje kar prihaja je zastraševanje in namenoma vzpodbujena panika osebkov, ki jih je tudi na tem forumu 90%.
Jasno je zakaj podražitve pri nas v EU. Ker smo zavestno in popolnoma upravičeno z gospodarskimi sankcijami udarili zločinski Putinov režim, ki bodo in že sesuvajo rusko gospodarstvo in ruski bančno-monetarni sistem.

Podražitve so se v EU začele že junija 2021, ko so o njih začeli pisati tudi MSM.

Podražitve surovin so se začele že v Q1 2021.

sbawe64 je izjavil:

Podražitve so se v EU začele že junija 2021, ko so o njih začeli pisati tudi MSM. Ampak sedaj so Rusi izgovor za vse.

Sicer deloma drži prvi del, kar govoriš, ker mi smo pohiteli z enimi večjimi nakupi in še premalo smo jih opravili. Med časom dobave in montaže (ena 2 meseca) so mojstri povedali, da je že takratna cena narastla za 10%, mi smo sicer plačali še ugodneje od redne cene, ker se pač ljudem hitro zasmilimo, ker smo malo posebni. Aja, samo to pofykano sončnico čakamo ad nauseam kot kreteni.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

stara mama je izjavil:

V sloveniji ni trzne ekonomije. Pa tako povprecni parazit v JU/JS realno zasluzi 50% vec kot povprecna ovca v gospodarstvu, kljub temu da jih vecina ne dela nic. Enako velja za drzavne monopoliste, sz,tvslo,komunala,elektro.... tam je bohotenje ter bildanje plac se huje. Stevilo drzavnih parazitov se realno povecuje za 5-10.000 letno, skupaj JU/JS/drzavni monopolisti jih je vec kot 300.000.
Realnost v slo:
drzavni parazit
https://www.careerjet.si/jobad/si6edb03...
elektrikar
https://www.careerjet.si/jobad/si302c72...

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

enemon je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

tomlin je izjavil:

Podražitve surovin so se začele že v Q1 2021.

A potem niso Rusi krivi ?
Se bo potrebno odločiti.
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Se bo potrebno odločiti.

Nekaj je kečap covid inflacija, za katero se nihče posebej obremenjeval (če nisi kupoval nepremničnin, recimo), drugo so sedaj energenti ta zadnji mesec, goriva in hrana, dobro, če je to tebi isto, meni sicer ni, ampak ok, vse za forum.

Zdaj, če bi teoretiziral o zarotah, bi rekel, da je vzhodnonemška Angela bila prvi miljnik v destabilizaciji EU z zapiranjem nukleark in migrantsko ne-situacijo, COVID zapiranje gospodarstva drugi, ruska specialna operacija pa zadnji do sedaj, upal bi sicer, da ne dokončni...

To bomo še morali videti.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

gwtlwesncw je izjavil:

O kakih mojstrskih 800EUR vi tu govorite? V kateri državi ste? Na katerem planetu? V ali izven mentalne ustanove? :-)

WTF!?

Povprecni *mojster* zaposlen za placo ima neto urno postavko 6-7e. Se spomnis objavljenih plac v polciji? 3k+? Solstvu? Dohtarji 70k letnega korona dodatka?

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

gwtlwesncw je izjavil:

WTF!?

Povprecni *mojster* zaposlen za placo ima neto urno postavko 6-7e. Se spomnis objavljenih plac v polciji? Solstvu? Dohtarji 70k letnega korona dodatka?

Govorim o mojstrih in plačilu mojstrskih storitev v celoti, ne njihovih zaposlenih, sicer 6x176=1056 in 7x176=1232, če smo že pri tem, kar je že v sami osnovi precej 'severno' glede na 800EUR.

Se spomnim objavljenih plač v policiji, šolstvu in zdravnikov, ne vem, kaj naj dodam, svinjarija. Če si že hotel vedeti mnenje, bila je priložnost stvari urediti, ne vem, zakaj jih niso uredili. In to bi moral biti tudi del predvolilnih aktivnosti in programov! Ampak ne...

Zgodovina sprememb…

cias ::

Mato989 ::

gwtlwesncw je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Kaj, kdo od mojstrov zasluži 800 EUR mesečno? Aja, si mislil, da samo en teden dela, potem pa res, ja. Ali pa eno ali dve uri dnevno.

Če pa imaš takšnega mojstra, pa resničnooooooooo lepo prosim za kontakt, je vsaj 250m2 keramike za položit (po tleh in po stenah) pa potem bi še uredili malo okolico in to.

Ne razumeš razlike če mojster dela za nekoga ki ima d.o.o. ali s.p. ali pa dela sam... če dela za nekoga jelahko plača 800 neto vseeno pa je cena njegovega dela 10x višja... razliko pač pobere direktor...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

stara mama ::

Valvoline je izjavil:

V sloveniji ni trzne ekonomije. Pa tako povprecni parazit v JU/JS realno zasluzi 50% vec kot povprecna ovca v gospodarstvu, kljub temu da jih vecina ne dela nic. Enako velja za drzavne monopoliste, sz,tvslo,komunala,elektro.... tam je bohotenje ter bildanje plac se huje. Stevilo drzavnih parazitov se realno povecuje za 5-10.000 letno, skupaj JU/JS/drzavni monopolisti jih je vec kot 300.000.

Sj zato sem pa reku:
JS se bo pa vsak cajt raztrešču od balasta.

Privatizacije so neizogibne. Pa če si to želimo, ali pa ne. V zdravstvu je že to jasno vidno, šolstvo pridno sledi.
Preveč pijavk preveč stane in posledično storitve močno trpijo.

Zgodovina sprememb…

Mato, meni je sicer vseeno, kako kdo dela sam ali za drugega, kjer nimam uvida. Načeloma poznam, ko delajo sami in za druge. Ampak mojster, kot uporabljam jaz, je mojster in nosilec dejavnosti, vi pa spet neke interpretacije po domače. A naj jaz skrbim za to, kako je kdo plačan? Ali ti?

Slopek ::

Jaz skrbim samo zato, kako sem jaz plačan. Plačilo drugih, me sploh ne zanima. To je borba posameznika. Tako so me naučili. Predvsem v zadnjih treh letih.

gwtlwesncw je izjavil:

Mato, meni je sicer vseeno, kako kdo dela sam ali za drugega, kjer nimam uvida. Načeloma poznam, ko delajo sami in za druge. Ampak mojster, kot uporabljam jaz, je mojster in nosilec dejavnosti, vi pa spet neke interpretacije po domače. A naj jaz skrbim za to, kako je kdo plačan? Ali ti?

Ampak to kar uporabljaš ti niso VSI delavci ki to delajo...

Moja ura ki jo prodaja podjetje kot technical support advisor je tudi 40EUR jaz pa dobim od tega manj kot 50% v bruto 2...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Malidelničar ::

V bistvu bo v tej težki situaciji s podražitvami in vsem verjetno nekaj dobrega: v tem desetletju se bodo stvari postavile na svoje mesto. Cena obrniških del bo pravilno ocenjena, razmerja med naravoslovnimi in družboslovnimi poklici bodo na novo bolj realno vzpostavljena, nekateri poklici na trgu končno ne bodo več umetno podcenjeni in obratno nekateri umetno napihnjeni poklici in pozicije (upravno-administrativni) bodo izgubili svoj priviligiran položaj.

To pa je v končni fazi dobro za družbo in bo preko spodbujanja tega, da se nagradi delovnost in ustvarjalnost, ljudem omogočilo, da se tudi lažje soočijo z podražitvami in težjim ekonomskim položajem. Podražitev ne bo umetno zniževala politična intervencija enih ali drugih temveč gospodarska racionalizacija posameznikov, ki se bodo temu prilagodili.
Na koncu imamo verjetno win situacijo za državo, ki se bo končno reformirala, win situacijo za številne ljudi, ki so v trenutni ureditvi podcenjeni ter plačno/karierno/poklicno zatirani. Je pa to lose situacija za številne, ki imajo sedaj od tega korist.

Sam sem morda na prvo žogo kot družboslovec na jasni 'lose' strani. Sploh glede na zlato obdobje mojih "družboslovnih predhodnikov" v več kot 20 letih. Toda menim, da je v mojem dolgoročnem interesu, da se te zadeve "zglihajo" in mislim, da bo imel tak razvoj dogodkov pozitiven vpliv na razvoj družbe in s tem tudi posredno (!) na izboljšanje mojega življenjskega položaja in boljše možnosti za moj napredek. Tako, da sem tudi sam na nek način tu v plusu.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

problem 'normalizacije' stvari je po mojem v tem, da ne gredo po normalnem toku dogodkov, ampak se enostavno sesujejo. vsaj v banana državah kot je slovenija.

tako se je moralo gospodarstvo sesuti da smo dobili privatizacijo in zasebni kapital, tako se bo moralo zdravstvo sesuti da bomo dobili boljše zdravstvo, javna uprava sesuti, šolstvo sesuti.

in edine posledice tega so, da bebasti ljubje ne vidijo pravih vzrokov za to sranje. kar navaden folk vidi je to, da ko se stvar zlomi krivijo tisto politiko ki je takrat na oblasti, ne pa 20 letno predhodno uničevanje in napačne poteze.

in potem ta bebast folk nasede (recimo) 'komunistom', ki obljubljajo državno intervencijo in podobne floskule, kar na dolgi rok samo še poslabša zadevo, ker da še več moči v roke skorumpirane politike, ki nas je v to situacijo pripeljala.

tako da če je narod glup, ga ne čaka nič lepega, ker jih politiki vedno nategnejo. ampak folk si je pač sam kriv, ker je glup.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mato, še enkrat, rečeno je bilo 800eur...

Glede na zapisano neto urnino zaposlenega, 6-7 eur, je to, še enkrat, na normalen mesec najmanj 6x176EUR do 7x176EUR eur mesečno neto, 1056EUR do 1232EUR, kar občutno več kot 800EUR..

Bi pa si jaz celo želel, da je teh zaposlenih čim več NEZADOVOLJNIH glede na to, kolikor firma računa in koliko njega plača, da bi nezadovoljni zaposlenci šli in odprli svoje lastne, tudi eno-osebne, s.p. ali d.o.o., da bi bilo čimveč ponudbe na trgu, kjer je cena en faktor, razpoložljivost izvajalcev pa druga, da ne čakaš na njih 3-6 mesecev!

Kot se trudiš, recimo, ti.

Tjah, tako je to, zelo enostavno.

Zgodovina sprememb…

drugače pa ja, tukaj ste zelo črnogledi.

človeka ima da bi si kar šel žile rezat ko vas bere...

Ja jaz sem res črnogled, ker je potrebno na mojstre zelo dolgo čakati, morebitne zaposlene pri teh mojstrih pa nič ne razkuri to, da so menda podplačani. In da raje vztrajajo pri tem, kot da bi odprli svoj biznis in služili kot bi lahko! Če drugega ne, bi vsaj hitreje do njih prišli.

V resnici pa to niti ni naš glavni problem ampak to, ko vidim, kakšne plače navajajo, kar belo gledam, ko primerjam, koliko malo menda zaslužijo zaposleni pri mojstrih in koliko kasira mojster.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich: jaz nisem črnogled, beri kakšne druge forume kaj je črnogledost (Med-Over-Net je definicija črnogledosti, tudi na forumu Financ je je bilo kar veliko, ker je bilo tam po drugi strani pa veliko razočaranih klasičnih liberalcev/libertarcev).

Vprašanje, če bo sesutje, mislim, da so samo bolj intenzivno nadaljevanje zastavljenih trendov. Seveda eni lahko preko vseh političnih in medijskih vzvodov pritiskajo kontra na vso moč, ampak ne morejo več.
Ko govorimo o težji življenjski situaciji in krizi smo lahko črnogledi glede odziva ljudi, ampak po drugi strani pa sam opažam toliko inovativnega, prodornega razmišljanja pri ljudeh, veliko samoiniciativnosti. Veliko se je spremenilo po letu 2008. Kakšen fokus se daje npr na izvoz, izvoznike, firme z močnimi maržami. Tega prej ni bilo.

Poglej tudi tukaj na Slo-Tech-u teme o nepremičninah, težko področje, ki ga podražitve nedvomno zadevajo, ampak preprosto ljudje razmišljajo izven okvirjev, iščejo rešitve.
Na Redditu imaš zanimiv sub-reddit r/FIRESlovenija na temo investiranja, naložb. Ogromno mladih, govorijo o naložbh, investiranju, kako upravljati lastno finančno premoženje, da jim bo bolje in bodo neodvisni od staršev in od države. Če je res kar pišejo nekateri o svojih prihrankih že pri 23-ih, potem ni vse tako črno.

Veliko bo tudi zmagovalcev teh težkih časov in med jimi bodo tudi mladi. Niso vsi mladi obupani, obubožani prekarci. To smo bolj moja generacija, zdaj pa se obrača.

LeQuack ::

gruntfürmich je izjavil:

problem 'normalizacije' stvari je po mojem v tem, da ne gredo po normalnem toku dogodkov, ampak se enostavno sesujejo. vsaj v banana državah kot je slovenija.

tako se je moralo gospodarstvo sesuti da smo dobili privatizacijo in zasebni kapital, tako se bo moralo zdravstvo sesuti da bomo dobili boljše zdravstvo, javna uprava sesuti, šolstvo sesuti.

in edine posledice tega so, da bebasti ljubje ne vidijo pravih vzrokov za to sranje. kar navaden folk vidi je to, da ko se stvar zlomi krivijo tisto politiko ki je takrat na oblasti, ne pa 20 letno predhodno uničevanje in napačne poteze.

in potem ta bebast folk nasede (recimo) 'komunistom', ki obljubljajo državno intervencijo in podobne floskule, kar na dolgi rok samo še poslabša zadevo, ker da še več moči v roke skorumpirane politike, ki nas je v to situacijo pripeljala.

tako da če je narod glup, ga ne čaka nič lepega, ker jih politiki vedno nategnejo. ampak folk si je pač sam kriv, ker je glup.

Večina firm raje neha poslovati, kot da bi naravoslovce več plačala. Že iz principa.
Quack !

zobnik ::

Če je nafta draga se tud hrana podraži in drva pri kmetu. Če elektrika draga se pa še les podraži, prvo zaradi višjih cen strojev, drugo zarad višje cene nafte ker ej treba les spravit iz gozda...., tretjič zaradi elektrike na žagi...., četrtič zaradi delovne sile na žagi, pika na i še transport lesa iz žage do končnega kupca, vse to plača končni kupec.
Aja eni pa pravjo, da se bodo manj vozil z avtom in več s kolesom in pol bo menda vse isto kot pred 2 leti, saj jih podražitve ne bodo doletel.ahahaha

WhiteAngel ::

Valvoline je izjavil:

stara mama je izjavil:

Realnost v slo:
drzavni parazit
https://www.careerjet.si/jobad/si6edb03...
elektrikar
https://www.careerjet.si/jobad/si302c72...

Si morda spregledal "določen čas" zgoraj desno? Načelnik upravne enote je v bistvu direktor. Veliko sreče, če boš našel približno sposobnega direktorja podjetja v gospodarstvu s 50 zaposlenimi, ki ti bo hotel delati za 2800 EUR bruto (ja, znesek je bruto - ne vem, če je tistih 1600 EUR bruto za električarja). Potem pride tu še izobrazba (srednja šola...), pa elektrikar vedno še malo pofuša lahko popoldne... Slovenska realnost je, da so plače v JS zanič. Zato pa sposoben kader odhaja v gospodarstvo. Zdravniki so bili lani enkrat za spremembo primerljivo plačani kot v tujini - da niso že prvi teden korone prebegnili.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

To je kvečjem vodja poslovalnice.
Cela upravna enota je itak na nivoju prepisovanja obrazcev v računalnik in potem odločanje o tem obrazcu na podlagi znanih pravil.

Pa še to delajo zelo počasi in neučinkovito.

LOL načelnik UE direktor??? A se šališ? Direkt v privat gospodarstvu is izplača nagrade in dobiček a v UE si tudi

Utk ::

LOL, direktor, ki na ministrstvo pošlje seznam koliko kateremu delavcu treba plačat in dobi nazaj denar za izplačat, tak direktor sem lahko tudi jaz.

stroj66684 ::

stroj66684: ne vem s temi zlatimi rezervami Rusije je bila težava, da jih Rusija sploh ne more spraviti na trg.

Lonsarg ::

Ne morejo jih masovno spraviti na trg. Komot pa vezejo Rubelj na zlato (kar so naredili) in s tem postopoma spravljajo zlato na trg, kadar cena Rublju pade. Nimam sicer informacij ali so to vezavo v celoti izpeljali, torej ali je res ze mozno Rublje zamenjati za zlato?

Ampak ta vezava zgolj pomeni da bodo postopoma izgubljali zlato v zameno da drzijo mocno valuto, nikjer ni free lunch.

stroj66684 je izjavil:

Mediji ignorirajo ta dva dogodka, ki bi lahko povzročila gospodarski kolaps

lahko na hitro povzetke podaš?

tile glupi linki, ki jih skos dajate in videi so totalno nadležni.

vsi mislite da dajete nevemkakšne kakovostne vire, a v resnici so navadna trobila za bebčke.

ŠKODA CAJTA za te bedarije brati ali gledati; podajte kratke povzetke zraven teh 'virov' in to je to.

in govorim za cel forum !!!

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

No, po mojem bo izziv podražitev, predvsem v Sloveniji, kako se izogniti povratni zanki javnih pomoči najšibkejšim, do katerih pomoč itak ne pride oz. v realnem smislu ne izboljša situacije. Npr. zvišaš minimalno, ampak le-ta samo pospeši krog novih podražitev, tako da nisi naredil nič. Stanovanjska jamstvena shema je podoben dober namen, ki tlakuje pot v pekel.

1) Tu sta dva vidika. Poizkušati dati ljudem na razpolago višji delež njihovih dohodkov, s tem da se država odpove svojemu davčnemu deležu. Kratkoročno bi se dalo tukaj kaj narediti s stopnjami DDV, raznimi eko električnimi prispevki, trošarine itd.

2) Drugi vidik je težji - o tem debatiramo zgoraj ko govorimo o tem, kako bodo profitirali naravoslovci/inženirji in bili na minusu upravniki/družboslovci - da se spodbuja ljudi, da v časi težjih razmer lažje delajo zase, ustvarjajo in si povečajo osebni prihodek/dobiček. Ker s tem se lažje spopadejo z zaostrenimi življenjskimi stroški. Težava je, če se začne ožemati ustvarjalni del družbe z namenom nasloviti podražitve, denar prerazporejati na polno od tistih, ki manj rabijo, k tistim za katere ti oceniš da pa rabijo, in nato nisi naredil nič, ker ima družba kot celota manjšo možnost manevrskega prostora s produktivnostjo izvleči se iz brezna.

Nasploh imam občutek, da smo Slovenci izjemno počasni, neodzivni. Ne znamo oceniti razmer in narediti preventive, vedno delamo kurativo. Ne vem od kje te osebnostne lastnosti Slovencev.

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

V teh časih podražitev so meni osebno zanimive bolj take "skrite eksotike"... za katere sploh pogosto ne vemo.

Ena takih je recimo rahlo živčna situacija podjetja AerCap, ki je menda glavni izposojevalec letal na svetu, predvsem "nizkocenovnikom" in zadnje čase tudi bolj znanim letalskim družbam, katerim se v zajebanih časih vedno manj izplača dejansko kupovati letala. No in eden teh je seveda bil Aeroflot (in mogoče še kako rusko podjetje), zaradi tega je posledično "ujetih" cca 100 AerCapovih letal v Rusiji in tudi odprtih plačil - kar dela zavarovalnice živčne in bo posledično ... draži zavarovanja za tovrstne posle, ki posledično .... saj štekate problem. Namreč tudi oni niso na vrhu prehranjevalne verige. Potem se pa vsi čudimo zakaj gre to ali ono podjetje na kant in kake budale da so, čeprav so ponavadi zgolj člen.

https://simpleflying.com/aercap-aircraf...

Zaenkrat sicer pravijo, da je situacija "pod nadzorom" in da nihče ne bo šel na kant, zaenkrat. Ampak problem je, da je timing slab - civilno letalstvo teh štosov trenutno res ne rabi. No ja, v "eat ze bugs" globo-homu svetu je frčanje plebsov po svetu in podjetja, ki se s tem ukvarjajo itak določeno za odpis.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

Malidelničar je izjavil:

Ne vem od kje te osebnostne lastnosti Slovencev.

Nisi družboslovec?

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni...
Hrbet skrivljen, biča vajen in željan...
Kdor je majhen je vedno kriv, če si majhen bodi srečen, da si živ...

Če nas ni jebala zemljiška gospoda, nas je cerkev ali pa partija ali pa celo kombinacija.
Če si na križišču civilizacij, religij, sistemov...

V Evropi menda najbolj zahoden del velikega (!) slovanskega naroda...

Očitno pa bi lahko bilo še slabše, ni izključeno, da ne bo.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

No, po mojem bo izziv podražitev, predvsem v Sloveniji, kako se izogniti povratni zanki javnih pomoči najšibkejšim, do katerih pomoč itak ne pride oz. v realnem smislu ne izboljša situacije. Npr. zvišaš minimalno, ampak le-ta samo pospeši krog novih podražitev, tako da nisi naredil nič. Stanovanjska jamstvena shema je podoben dober namen, ki tlakuje pot v pekel.

1) Tu sta dva vidika. Poizkušati dati ljudem na razpolago višji delež njihovih dohodkov, s tem da se država odpove svojemu davčnemu deležu. Kratkoročno bi se dalo tukaj kaj narediti s stopnjami DDV, raznimi eko električnimi prispevki, trošarine itd.

2) Drugi vidik je težji - o tem debatiramo zgoraj ko govorimo o tem, kako bodo profitirali naravoslovci/inženirji in bili na minusu upravniki/družboslovci - da se spodbuja ljudi, da v časi težjih razmer lažje delajo zase, ustvarjajo in si povečajo osebni prihodek/dobiček. Ker s tem se lažje spopadejo z zaostrenimi življenjskimi stroški. Težava je, če se začne ožemati ustvarjalni del družbe z namenom nasloviti podražitve, denar prerazporejati na polno od tistih, ki manj rabijo, k tistim za katere ti oceniš da pa rabijo, in nato nisi naredil nič, ker ima družba kot celota manjšo možnost manevrskega prostora s produktivnostjo izvleči se iz brezna.

Nasploh imam občutek, da smo Slovenci izjemno počasni, neodzivni. Ne znamo oceniti razmer in narediti preventive, vedno delamo kurativo. Ne vem od kje te osebnostne lastnosti Slovencev.

Težava 1 se dogaja zato ker narod dejansko je PREBUTAST da bi razumel da socialna država samo pomeni da vsi skupaj bašemo neko vrečo (brez dna) in potem iz te vreče brez dna ima ŽNJ ljudi plačo da odloča komu vse bodo malo bolj prazno vrečo brez dna razdelili ta denar... zato sem osebno proti socialni državi, raje bi videl da država pravilno vkomponira v delovno pravno zakonodajo in davčno zakonodajo vidik nadomestila plače in invalidnine!

Primer:

1. Namesto socialne na max povečajmo fleksibilnost odpuščanja in zaposlovanja, ampak naredimo 1 pomembno varovalko... Delodajalci in GZS vedno poudarjajo kako težko je odpustit človeka, jaz bi vsem dovolil da odpustijo kogarkoli iz danes na jutri BREZ RAZLOGA....... AMPAK odpravnine naj bodo v 4-5 mestnih CIFRAH!!! čim delaš več kot 1 mesec bodi upravičen do odpravnine 3-24 plač BRUTO (neobdavčenih) v kolikor ti delodajalec na delavskem sodišču ne dokaže krivde zaradi katere bi te odpustil (delavsko sodišče odloči v max 72 urah od prejema dokazov in nato ob pritožbi v naslednjih 72 urah, drugače sodnik nosi finančne posledice (to zato da ne bi stradal delavec)

2. Tisti ki so dejansko invalidi jih je po hitrem postopku treba dat v invalidno, AMPAK treba je uredit dvoje, ustrezno poštimat zakonodajo, če je kdo invalid zaradi dela naj mu osebno delodajalec (če gre v stečaj pa odgovorna oseba oz. izvršni direktor ali direktor) plačujeta invalidnino do konca lajfa (to bi prisililo gledanje o varnosti pri delu dejansko!) in tega ni moč vzet stran z osebnim stečajem in se prenese na otroke/ženo/skratka celo 1. koleno! (Naj pazijo kaj dela folk)

In tako lahko socialo praktično ukinemo... za tiste rojene invalide imamo pa Osebno asistenco itd...

Tisti vidik 2... No ja, tisto je pa pač krivda dejstvo da je folk še iz socializma navajen šiht in isti šiht pol do penzije... dokelr ne bo umrla generacija ki je odrastla v jugi (vsi ki so bili starejši od 15 let leta 1990 bo to tako... vidim da mi mlajši se kr prilagajamo in menjujemo...

Glavna težava pri tem vidiku je manjko finančne izobrazbe... nismo finančno pismeni, ker tega ne učimo v osnovni in srednji šoli! Namesto tega je potrebno vedet neke zgodovine likovne umetnosti to kako finance vodit pa ni pomembno, glavnoda ti veš Shakespeara in pijanca Prešerna, zaradi tega boš lažje računal in urejal odhodke in prihodke in računal plačo!

PwevoR - po mojem je to o hlapcih bolj mit, navsezadnje smo imeli predvojno meščanstvo, slovenske podjetnike industrialce, dobro smo stali, potem je bilo pač 70 let prisilne pavze, sedaj se pa spet normaliziramo, v bistvu opažam, da gre v nekaterih vidikih na bolje (podjetniki, privatniki, uspešna podjetja, izvoz, kreativni mladi, samoiniciativnost, tudi optimizem in pripravljenost za out-of-the-box mišljenje pri številnih). Pa nebi o tem, to ni tema, ampak to o "Cankarjevih"/"Cankarjanskih" hlapcih je samo izgovor za neko (polpreteklo) zgodovino, po mojem ne ravno upravičen glede na to kaj vse vemo danes ...Ampak ok, to ni tema tukaj, tema so podražitve.

Sploh danes, imamo državo, v tem svetu lažje vzpostaviš povezave, biznis, odprte so možnosti za sodelovanje v ogromnem EU tržišču, lahko greš poizkusit v tujino, itd. to vse so na koncu samo izgovori.

Mato989 - nekaj je na tem kar si napisal, kot sem omenil zgoraj in trobim v komentarjih gor. Vseeno spremembe na bolje so. Ne pa pri vseh, tudi del mladih se ne odloča racionalno in pravilno ampak ne razume situacije. Ti bodo poraženci in krivili "sistem" za njihivo situacijo. Pač lepo je, če te zanimata zgodovina in filozofija, vsega občudovanja vredno. Mene zgodovina zanima že od OŠ, sem hodil na tekmovanja itd. Ampak nisem bil norec, da bi vpisal študij zgodovine ob trenutnem presežku teh kadrov na tržišču. Pravilno moraš oceniti in rečeš ok, naredil si bom domačo knjižnco z zgodovinskimi, filozofskimi knjigami, še enega mizarja najamem da mi naredi res lepe omare iz masivnega lesa do stropa. Ampak ne moreš pa reči, vpisal sem vzporedni študij filozofija/politologija oz. zgodovina/sociologija oz. kulturologija/etnologija, sedaj pa je država kriva, ker sem v "buli" ...

Takšne ljudi podražitve toliko bolj prizadanejo ker nimajo manevrskega prostora. Morda pa celo sami ne znajo oceniti, ok zdej bo jeba, treba bo borbat, naredim 180-stopinjski obrat v lajfu in radikalno spremenim v mojem življenju (službo/poklic/prebivališče/stoške - vstavi po želji).
Enega inženirja, tehnika, kmeta, nekoga ki je praktičen, pa situacija ne bo toliko prizadela, bo racionaliziral zadeve in na koncu iz vsega po recimo 10-letni krizi potegnil še plus. 8-)

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Malidelničar - Imaš za te tvoje butaste trditve, kakšne relevantne vire ali tako kot zmeraj malo na pamet? Boš seveda navedel tiste močne predvojne, firme v slovenskih rokah!!!!!
Seveda ne bo problem navesti močne staromeščanske družine, ki so vzdrževale kaj več, kot hlapčevstvo avstroogrski gospodi,....

Slovenija je leta 1991 dejansko predstavljala najbolj razvit del, celotnega vzhodnega dela evrope, vendar je sposobna desnica v prvih dveh letih samostojnosti uničila vse kar je bilo in celo tisto, kar ni bilo možno uničit. Šlo je predvsem za revanšizem in uničenje vsega, kar je v času yuge, pridobilo +. Bolano do amena in še dlje, namesto nadgradnje obstoječega, sesutje vsega in neizgradnji ničesar novega za nadomestilo. V Sloveniji ni tako močne družine, da bi lahko naredili nov Litostroj, Tam,....
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Malidelničar - Imaš za te tvoje butaste trditve, kakšne relevantne vire ali tako kot zmeraj malo na pamet? Boš seveda navedel tiste močne predvojne, firme v slovenskih rokah!!!!!
Seveda ne bo problem navesti močne staromeščanske družine, ki so vzdrževale kaj več, kot hlapčevstvo avstroogrski gospodi,....

Slovenija je leta 1991 dejansko predstavljala najbolj razvit del, celotnega vzhodnega dela evrope, vendar je sposobna desnica v prvih dveh letih samostojnosti uničila vse kar je bilo in celo tisto, kar ni bilo možno uničit. Šlo je predvsem za revanšizem in uničenje vsega, kar je v času yuge, pridobilo +. Bolano do amena in še dlje, namesto nadgradnje obstoječega, sesutje vsega in neizgradnji ničesar novega za nadomestilo. V Sloveniji ni tako močne družine, da bi lahko naredili nov Litostroj, Tam,....

Ja, pa kaj pol, problem so naši zakoni in ti zakoni so bili CRAP že v Jugi... samo takrat je pač UDBA urejala in pač mimo zakonov rešla z delikti itd...

Če bi bli ljudje normalni bi se tud brez zakonov naredilo veliko.

WizzardOfOZ ::

Sej niso problem zakoni. Njihovo izvajanje je problematično. Oziroma neizvajanje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Malidelničar je izjavil:

PwevoR - po mojem je to o hlapcih bolj mit, navsezadnje smo imeli predvojno meščanstvo, slovenske podjetnike industrialce, dobro smo stali, potem je bilo pač 70 let prisilne pavze, sedaj se pa spet normaliziramo, v bistvu opažam, da gre v nekaterih vidikih na bolje (podjetniki, privatniki, uspešna podjetja, izvoz, kreativni mladi, samoiniciativnost, tudi optimizem in pripravljenost za out-of-the-box mišljenje pri številnih). Pa nebi o tem, to ni tema, ampak to o "Cankarjevih"/"Cankarjanskih" hlapcih je samo izgovor za neko (polpreteklo) zgodovino, po mojem ne ravno upravičen glede na to kaj vse vemo danes ...Ampak ok, to ni tema tukaj, tema so podražitve.

Sploh danes, imamo državo, v tem svetu lažje vzpostaviš povezave, biznis, odprte so možnosti za sodelovanje v ogromnem EU tržišču, lahko greš poizkusit v tujino, itd. to vse so na koncu samo izgovori.

Normalno, to je posplošen za pogled nazaj, nihče ne pravi, da je bilo tako do zadnjega, EU je za nas dober, ampak ne čudežev pričakovati, če narod OČITNO nima posebne kondicije... EUja si nismo Slovenci zamislili, mi smo samo droben član (z majhnim deležem vpliva!), vesel podarjenih priložnosti. Saj so uspešne firme, ne samo kakšne instant zvezde Bitstamp ali Outfit7, ampak premalo. Pa to ti ugotavljaš, vzroke pa zanemarjaš. Ja, če ni problem to, smo pa butasti, k sreči ne samo mi, ampak kar ves Balkan in post-socialistični blok potem.

Zgodovina sprememb…

No, zakoni so tudi problem, ker je dejstvo da takih legalnih obvozov ne bi smelo biti in da tam niso naključno.

edit: obvozov kot jih delajo tajkuni, politiki...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

WizzardOfOZ ::

matobeli je izjavil:

No, zakoni so tudi problem, ker je dejstvo da takih legalnih obvozov ne bi smelo biti in da tam niso naključno.

edit: obvozov kot jih delajo tajkuni, politiki...

Če bi se vsi zakoni izvajali pravilno, bi zelo hitro ti obvozi padli ven in ljudje bi lahko zahtevali, da se spremenijo.
Problem je ker se zakoni slabo izvajajo, pa se ti obvozi še bolj skrijejo med vse ostale nepravilnosti.

Recimo ena izredno dobra zadeva bi bila, da je vse res transparentno in vsa plačila (poleg vsega kar plačuje država tudi vse plače javnega sektorja) javno objavljena. Potem res lahko vprašaš, kaj pa ta človek dela, da dobi tako plačo.

Pa mogoče še uvedba pravila, da vsak politik za svoje delo odgovarja s svojim življenjem. Če ne dela dobro, se ga pač javno usmrti na fuzbal igrišču (pa družini zaračuna za metek in pobere se vstopnino za ogled streljanja (glede na to, kako so slovenci željni vojne, po moje ni dovolj velikega štadiona, da bi vsi prišli to gledat, se pravi bi bil dobiček)).
A tem bi se lopovi in preprodajalci megle politiki izogibal, tisti, ki res hoče dobro narodu, bi se pa potrudil in delal. Ker trenutno se nihče od politikov ne trudi delat za dobro naroda, ampak vsi delajo za svoje žepe.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Haha, Hrvate so nategnili, trgovci so takoj dvignili cene da pospremijo nižji DDV
https://www.24ur.com/novice/tujina/nizj...

"Na Hrvaškem od 1. aprila velja vladni ukrep znižanja davka na dodano vrednost za vrsto živil. Kljub občutnemu znižanju DDV cene živilskih izdelkov niso padle, so v četrtek opozorili pri hrvaški zvezi za varstvo potrošnikov in pozvali državni inšpektorat k nadzoru nad cenami hrane."
Quack !

OK.d ::

solatko je izjavil:

Kar jim ni takrat uspelo, jim je pa v tem mandatu.
LPOK.d

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OK.d ()

FrRoSt ::

LeQuack je izjavil:

Haha, Hrvate so nategnili, trgovci so takoj dvignili cene da pospremijo nižji DDV
https://www.24ur.com/novice/tujina/nizj...

"Na Hrvaškem od 1. aprila velja vladni ukrep znižanja davka na dodano vrednost za vrsto živil. Kljub občutnemu znižanju DDV cene živilskih izdelkov niso padle, so v četrtek opozorili pri hrvaški zvezi za varstvo potrošnikov in pozvali državni inšpektorat k nadzoru nad cenami hrane."

:)):)):))

Počelo JE!! 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
««
27 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
27149004 (16762) Mr.B
»

Sberbank propadla? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37555096 (22209) lithium

Kakšne opcije ima Rusija da nam zagreni življenje? (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Loža
2490215508 (142217) endelin

Več podobnih tem