» »

SMR smeti ali "DOA"?

SMR smeti ali "DOA"?

RedDrake ::

Imam zanimiv "problem".
Za potrebe arhiviranja marsičesa, sem kupil Toshiba P300 6TB HDD. Vem, da je SMR in da to ni najbolje za pisanje podatkov, ampak ker gre za pravi arhiv, v smislu, piši enkrat, potem pa beri od 0 do n-krat, sem smatral to za OK rešitev.

Včeraj popoldan sem zadevo priklopil, dal kopirat cca 5TB podatkov in zadevo pozabil. Danes zjutraj, pogledam, disk še melje, proces ni končan. Grem gledat, koliko je že na disku, ugotovim, da je skopiranih celih300GB. Prekinem proces kopiranja. Dam ukaz "sync" (aja, delam vse na linuxu, disk je pa formatiran v ntfs, because reasons) in čakam.
Po več kot uri še nič. Odhebem vse skupaj in ugasnem mašino. Prižgem nazaj in najprej sumim ntfs.
Preformatiram v ext4 in poskusim znova. Kopiranje 8GB isota končano "takoj". Dam kopirati neko random mapo iz arhiva, naredi 9GB v uri in pol! MNOGO počasneje kot ntfs. Preformatiram nazaj v ntfs.
Dam še enkrat kopirat, tokrat v GUI-ju, da bom spremljal hitrost.
Prvih ~10GB je šlo zelo hitro, hitrost pričakovanih 90-130MB/s (odvisno od razdrobljenosti datotek). Potem pa je stvar degradirala v tri krasne.
Takole izgleda po cca pol ure:

Vprašanje je torej. Ali je to "normalno" za SMR smeti, ali samo reklamiram disk?
Ker hitrost vztrajno pada, in je že sedaj nekje na nivoju mašin iz '91.

sbawe64 ::

Kaj pravi "smartctl -A /dev/sdX" ?
Ker če ima hdd recimo na random bad sektorje, potem bo kopiranje trajalo olala časa.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Han ::

To ni normalno, sploh na praznem (formatiranem) disku.

m0LN4r ::

Odvisno kako veliki in koliko fajlov je.
Ce so majhni, zelo majhni in jih je na miljone pac sekvential speed bo zelo nizek.

Ni isto, ce kopiras en 4gb velik film
ali pa 4gb random 100.000 random dokumentov.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

kixs ::

Imam tudi sam par SMR diskov za arhiv (8TB Seagate) in prvo kopiranje na prazen disk je slo enako hitro kot na obicajen disk. Res pa so fileti od 500MB do 10GB.

PS: jah 30.000 fajlov v 4000 mapah no ja hitro ne bo slo

Jaz sem kopiral pred kratkim filme, no problem.
Pol pa sem kopiral 70gb mesano na zaru projekte za render z teksturami, GI illum fajli, pa se boksigavedi kaj vse je notri, kopiral sem par ur.

Aja pa najjace je, ko se zadeva ustavlja, ker ima tezave z branjem in poskusa znova in znova, preden javi, da ne gre.
Trade Republic 38MVDVXM

SMART ne javi nobenih napak.
Vem da majhne datoteke ne bodo šle hitro, ampak hitrost se ne pobere, tudi ko kopira 500M zip, ki je vmes med majhnimi. Slutim da je zadeva zrela za RMA. Bom sicer še potestiral, ampak tole se ne obnaša OK.
Btw, to isto mapo, ki jo imam na screenshotu, sem preko mreže skopiral na lokalno mašino, na 2TB CMR drive, in je bila povprečna hitrost ~60MB/s. Tu imam pa povprečje 1MB/s.

EDIT: Velike datoteke nimajo težav. 40GB VM image je skopiralo z 110MB/s, sync je bil takoj ok.
Mogoče je pa to res SMR issue. Če je to res, potem sem brez besed ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

John Doe 71 ::

RedDrake je izjavil:

Vprašanje je torej. Ali je to "normalno" za SMR smeti, ali samo reklamiram disk?
Ker hitrost vztrajno pada, in je že sedaj nekje na nivoju mašin iz '91.

Meni po lastništvu 4x Seagate 8TB ne obstaja stvar, ki bi me začudila pri SMR, je bilo vse živo kar pri diskih nočeš, kopiranje z 1 MB/s, ustavljanje kopiranja na vsakih par TB. Ne vem če je sploh pomembno, če je bil kateri dejansko v okvari, no eden je imel res bad sectorje, itak so že sami po sebi zanič.
Jaz sem preprosto pozabil na te diske, enega sem celo uspel prodat, potem pa se skeširal in kupil QVO-je ter CMR diske.

AvtoR ::

Kaj pa kak 4k aligment kaj pomaga?

Particija je aligned, oziroma tako vsaj pravi parted.
Bom sedajle potestiral še tako, da bom tisto mapo iz slikice zgoraj zatar-al in poskusil s ponovnim kopiranjem.
Sranje je edino, da ne morem kompletnega arhiva naenkrat na ta način shraniti ...
Bom update-al temo z rezultati.

Jaz kopiram zdaj ca. 4 igre iz Mycloud na Mycloud ex ultra v raid 0. Gre definitivno hitreje, kot pa iz USB 3.1 na MyCloud, tisto je bilo uzast.
Bom za foro naredil par testov.
Trade Republic 38MVDVXM

Ugh. Tar ni pomagal, sem poskusil še "zip", isti rezultat.

Zanimivo, da 40GB .vdi pa brez težav.
Po cca 15-20GB v vsakem primeru hitrost strmoglavi v tri krasne.
Bo kar RMA kot kaže ...

Rias Gremory ::

Mja, jaz bi reklamiral. Poročaj kako bo z novim.

Lahko pa menjaš/zahtevaš denar nazaj, dodaš ~30€ in kupiš https://geizhals.eu/seagate-skyhawk-res... (CMR).

d4vid ::

Reklamiraj.
Take težave so sprejemljive pri 10 let starem disku, ki je bil ves čas v pogonu, ne pa pri novem...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

MrStein ::

RedDrake je izjavil:

Slutim da je zadeva zrela za RMA. Bom sicer še potestiral, ampak tole se ne obnaša OK.

Testiraj še z Windows.
Linux imaš aktualen? Ene stare verzije so imele težave s SMR.

Sicer pa:
- SMR je kompromis: nižja cena, več težav
- različni SMR diski se obnašajo zelo različno, recimo prva generacija je imela 1/3 hitrost sekvenčnega zapisovanja, poznejše imajo 100%, itd...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Shucking" zunanjih trdih diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
557624 (2398) AtaStrumf
»

Ima kdo izkušnje s Quiet PC?

Oddelek: Kaj kupiti
221290 (553) Darko!
»

Ugotoviti ali ima disk SMR?

Oddelek: Strojna oprema
456903 (3465) B34ST
»

Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
8420365 (13174) Wazzock
»

Čudno delovanje novega trdega diska (Toshiba P300 4TB))

Oddelek: Pomoč in nasveti
72510 (1871) st12

Več podobnih tem