» »

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Bloomberg - Google je svoj čas že imel enoto Google Labs, v kateri so se med leti 2002-2011 valili bolj ali manj uspešni eksperimentalni projekti. Po desetletnem premoru so ime oživili lanskega novembra, a z nekoliko drugačnim namenom. Vanj so zapakirali navidezno, umetno in obogateno resničnost, Starline, inkubator Area 120 in ostale projekte z velikim potencialom z uspeh in polom. Skratka, dobili smo Google X. Po novem je tam tudi veriženje blokov, piše Bloomberg.

Novi odsek bo vodil dolgoletni googlovec Shivakumar Venkataraman. Da Google dobiva odsek, ki se bo ukvarjal z veriženjem blokov (blockchain) in drugimi tehnologijami distribuiranega računalništva in shrambe podatkov, ni presenetljivo. Google je letos v svoje vrste pripeljal tudi Arnolda Goldberga iz PayPala, ki bo vodil enoto za plačila. Potem ko je Google lani opustil idejo o bančnih računih, želi svoj angažma v tem segmentu vnovič premisliti. Google želi postati vezivo za celotno finančno industrijo, ne le partner posamezni igralcev. A Google ne bo nikoli banka. Veliko pa razmišljajo tudi kriptovalutah, je tedaj dejal Goldberg.

Veriženje blokov je sicer podobno kot umetna inteligenca, algoritmi ali 5G izrabljena fraza, ki se trosi naokoli z veliko ali malo pomena. Sicer smo veriženje blokov spoznali s kriptovalutami, a v resnici gre za koncept razpršenih evidenc brez centralnega overitelja, katerih pristnost se zagotavlja kriptografsko. To nudi določene prednosti, pa tudi slabosti. Pravi izziv pa ostaja najti uporabe, kjer je veriženje blokov nujni sestavni del, kjer je torej superiorno ostalim tehnologijam. Kaj točno bo Google raziskoval, bomo še videli.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
812172 (5458) NubCake
»

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
115137 (3240) ZigaZiga
»

Vitalik Buterin: rasti kriptovalut bo konec

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3916052 (10139) Vazelin
»

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Oddelek: Novice / Kriptovalute
156489 (4571) Horejšio

Več podobnih tem