Forum » Pomoč in nasveti » Po izpadu elektrike: No boot device available
Po izpadu elektrike: No boot device available
prowb ::
Zadnjič je zmanjkalo elektrike in sedaj se računalnik več ne zažene :(
Pri bootu javi napako: No boot device available
Sistem je starejša asus plata z dvem xeonim, ddr3 ecc ramom, samsung evo ssd za sistem W11...
V biosu je ssd prepoznan.
Prek usb sem ga priklopil na drugo windows mašino, v administrative tools / computer management / storage / disk management ga najde, vendar kot kaže ne mounta, ker ga v raziskovalcu ni videti.
Če priklopim v linux mašino disk najde in datoteke brez problema odpre.
Poiskusil sem zagnati z windows boot ključka: repair this computer / troubleshoot / startup repair - vendar javi, da napake ne more odpraviti.
Nato sem poiskusil še z opcijo v terminalu: bootrec /fixmbr: javi ok, bootrec /fixboot pa javi acces denied.
In tu se mi je pa sedaj ustavilo...
Na ključek nalagam Hiren's boot cd, ki pa ga že dooolgo nisem uporabljal in niti ne vem kako se lotit - kak nasvet? Katero orodje je primerno, da najbolj avtomatsko "zrihta"?
Priporočate kakšen drug utility?
Kakšen drug način?
Povedal bi rad še, da sami podatki na ssd niti niso pomembni. Za vse imam backup, škoda mi pa je časa, ki bi ga porabil za ponovno nalaganje sistem, programov, vse nastavitve razvojnih okolij, virtualke, ipd...
Hvala!
Pri bootu javi napako: No boot device available
Sistem je starejša asus plata z dvem xeonim, ddr3 ecc ramom, samsung evo ssd za sistem W11...
V biosu je ssd prepoznan.
Prek usb sem ga priklopil na drugo windows mašino, v administrative tools / computer management / storage / disk management ga najde, vendar kot kaže ne mounta, ker ga v raziskovalcu ni videti.
Če priklopim v linux mašino disk najde in datoteke brez problema odpre.
Poiskusil sem zagnati z windows boot ključka: repair this computer / troubleshoot / startup repair - vendar javi, da napake ne more odpraviti.
Nato sem poiskusil še z opcijo v terminalu: bootrec /fixmbr: javi ok, bootrec /fixboot pa javi acces denied.
In tu se mi je pa sedaj ustavilo...
Na ključek nalagam Hiren's boot cd, ki pa ga že dooolgo nisem uporabljal in niti ne vem kako se lotit - kak nasvet? Katero orodje je primerno, da najbolj avtomatsko "zrihta"?
Priporočate kakšen drug utility?
Kakšen drug način?
Povedal bi rad še, da sami podatki na ssd niti niso pomembni. Za vse imam backup, škoda mi pa je časa, ki bi ga porabil za ponovno nalaganje sistem, programov, vse nastavitve razvojnih okolij, virtualke, ipd...
Hvala!
sbawe64 ::
Ko je zmanjkalo elektrike je bil računalnik prižgan ?
MBR ali gpt ?
https://www.diskpart.com/windows-10/fix...
Prvo chkdsk po metodi 4
chkdsk c: /f /r
Dalje:
Bootrec /rebuildbcd
Nato:
Bootrec /fixmbr
Bootrec /fixboot
MBR ali gpt ?
https://www.diskpart.com/windows-10/fix...
Prvo chkdsk po metodi 4
chkdsk c: /f /r
Dalje:
Bootrec /rebuildbcd
Nato:
Bootrec /fixmbr
Bootrec /fixboot
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
prowb ::
JeBelaCesta ::
MBR ali gpt ?
Se ne spomnim - kako lahko preverim?
požemni linux live-usb (ubutnu ali mint) ter nato program GParted. Tam lahko vidiš ali ima disk mbr/gpt
Se ne spomnim - kako lahko preverim?
požemni linux live-usb (ubutnu ali mint) ter nato program GParted. Tam lahko vidiš ali ima disk mbr/gpt
lep pozdrav iz višav ;-)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MBR GPT,... (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 7317 (3895) | mailer |
» | klon diska na manjši diskOddelek: Pomoč in nasveti | 1715 (1589) | masterpsi |
» | Narobe inštaliran boot sector, kaj naj storim? HITRO, če se da :DOddelek: Pomoč in nasveti | 1055 (717) | Spajky |
» | GRUB Loading:, error : unknown filesystem, rescue>, HELP!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1049 (987) | cobrica |
» | Dual boot - resen problemOddelek: Operacijski sistemi | 1351 (1133) | Robocop1 |