» »

Dual boot - resen problem

Dual boot - resen problem

Robocop1 ::

Malce komplicirano, ampak bom posplošil:
Na računalniku sem imel nameščen Ubuntu 9.10 in Visto. Visto sem hotel zamenjat z Win7. Windowse sem namestil, potem pa sem zaradi tehničnih težav spet namestit Visto (kot sem jo imel prvotno). Potem sem se nekaj časa igračkal z GRUBom (ker ga je windows povozil) in po številnih neuspelih poskusih raje znova namestil Ubuntu 9.10. Tu pa se pojavi problem:

Ko namestim Ubuntu, mi ne naloži GRUB zaganjalnika (kot sem ga imel prej), kjer bi lahko izbiral še ostale operacijske sisteme. Tudi pri namestitvi mi sploh ne pokaže da imam Visto (običajno lahko uvozim uporabnika iz Windowsov - zdaj pa tudi te možnosti ni bilo). Tako mi gre avtomatsko v Ubuntu, do Viste pa ne morem prit. Potem sem z DVD-jem Vista popravil MBR (bootrec /fixmbr), nakar pa spet nimam Ubuntuja.
Če pa pri obnavljanju Viste uporabim še ukaz "bootrec /fixboot", mi pokaže, da Vista ni aktivirana (prej sem namreč namestil nek program).

Kolikor sem se naučil na netu, je Windows Vista Activator namestil GRUB4DOS (GRLDR), ki sistemu daje informacije, da je aktiviran.

Sprašujem se kaj je tukaj narobe? Kaj sem naredil narobe, da Ubuntu ne najde, da imam nameščeno Visto?
Bi moral pri obnavljanju Viste vpisati še kak ukaz? Morda GRUB4DOS preprečuje Ubuntu, da ne najde Viste? Kako naj naredim dual boot z Ubuntu 9.10?

Robocop1 ::

Danes sem spet nekaj sprobiral in sem naredil tako:
1. Štartam računalnik z DVD od viste, kjer popravim boot (bootrec /FixBoot) in mbr (bootrec /FixMbr) - tako je sistem videti kot sveže nameščen. Izbral sem še opcijo "Restore system from startup", kjer pa ni najdlo nobene napake.
2. Vstavim CD od ubunta in s programom gParted najprej formatiram obstoječo ext4 particijo, kjer je bil nameščen ubuntu - tako je videti, da računalnik nima drugega OS kot visto.
3. Klik na ikono "Namesti Ubuntu 9.10", kjer se začne klasična namestitev. Piše mi sicer "Ta računalnik nima nameščenega sistema" (prej je pisalo, da ima ubuntu), vendar viste še vedno ne zazna, kar je narobe, saj dokumentov iz viste nisem mogel uvoziti. Iz tega sem sklepal, da bo spet povozilo mbr in ne bom mogel štartat viste, zato sem namestitev prekinil.

Kaj še lahko poskusim? Bi kaj pomagalo če ponovno namestim še windowse (tega ne bom počel, dokler ne bom 100%)?

Robocop1 ::

Bom malo drugače vprašal.
Recimo, da sem pokvaril zagon viste. Kako jo spet popravim - torej povrnem "tovarniške" nastavitve - to kar vista sama nastavi ob namestitvi.

Sta dovolj samo ukaza "bootrec /fixboot" in "bootrec /fixmbr" ali bi moral še kaj vpisat?
Pa če morda kdo ve, me zanima še to: kje na disku pa piše katere operacijske sisteme imam na računalniku? Po čem ubuntu to prepozna?

sprasujem ::

Poskusi to:
http://apcmag.com/how_to_dual_boot_wind...

Maš tud druge opcije na isti strani

Robocop1 ::

Meni manjka del "Migrate documents and settings". Iz tega razloga sklepam, da mi Ubuntu 9.10 ne prepozna nameščene Viste. Ubuntu se sicer zaradi tega vseeno namesti, toda prepiše BOOT od Viste. Vista je kljub temu nameščena, vendar do nje ne morem prit - ker ubuntu ne namesti GRUB bootloaderja.

Res da nameščam Ubuntu 9.10 ampak postopek namestitve je pri vseh verzijah enak - a ni tako?

celebro ::

Med namestitivijo Ubuntuja lahko nastaviš, če hočeš namestiti Grub ali ne. Nekje je gumb "advanced settings" ali pa kaj podobnega. Mislim pa, da imaš GRUB nameščen, samo da je nastavljen tako, da se ne pokaže. Lahko prilimaš vsebino datoteke /boot/grub/grub.cfg iz particije z nameščeneim Ubuntujem(če me spomin ne vara), bomo videli, če je Grub nameščen in če je našel Visto.

Če Ubuntu ne najde Viste, bi mogoče pomagalo, če pred namestitvijo mountaš particijo z Visto (samo v Places klikni na particijo, na kateri je Vista).

Robocop1 ::

OK. Trenutno ubuntuja nimam nameščenega, imam samo prazno EXT4 particijo. Bom tole naredil enkrat proti koncu tedna - zdaj namreč krvavo potrebujem računalnik in ne bi rad še bolj zasral. Hvala za nasvet, pa enkrat v sredo ali četrtek (če seveda prej ne usposobim) nalepim vsebino.

Rabim pa še eno pojasnilo:
Po defaultu se GRUB sam naloži (razen če izbereš drugače). Tudi particije z Visto še nikoli prej nisem mountal, pa je bilo vse OK. Vse kar me zanima je to: je slučajno namestitev Ubuntuja odvisna od prejšnjih namestitev - se pravi ne skopira se celoten sistem, ampak le tiste datoteke ki so potrebne? Čeprav je tudi particija EXT4 formatirana in piše "Ta računalnik nima nameščenega sistema" - torej na njej ni datotek.

Od kod zdaj te spremembe? In še ena stvar je:
kadar sem nameščal Ubuntu (do sedaj), sem imel predhodno verzijo - seveda poleg Viste (če sem namestil 9.10 sem imel že nameščeno 9.04). Zdaj pa Ubuntu nameščam od začetka - torej predhodna verzija ni nameščena. Ima morda to kaj veze?

blaz87 ::

Ko boš v ubuntuju, poglej v grub.conf datoteko. Se mi zdi da:
/etc/grub/grub.conf


Moral bi imeti čas prikaza gruba, in verjetno je na 0. Spremeni ga na željeno nastavitev. Seveda za spremembo tega moraš biti root.

Robocop1 ::

Vse to v zvezi z GRUBom si še predstavljam, enostavno pa ne najdem odgovora na vprašanje:
"Zakaj ne morem uvozit dokumentov in nastavitev iz viste?"

Tega sicer ne nameravam, a vseeno mi je čudno, ker sem prej vedno imel to možnost, zdaj pa je naenkrat ni.

Robocop1 ::

Danes sem še nekaj sprobaval, pa rabim eno pojasnilo:
S pomočjo Vistinega install DVDja sem odprl ukazno konzolo in vpisal:
bootrec /fixboot
bootrec /fixmbr
bootrec /scanos

Zanimivo, pa je, da je zadnji ukaz izpisal: "Total identified windows installation: 0"

Glede tega me zanima, če je to OK (na računalniku pa je vista, ki se je pravkar brez problema zagnala)?

Potem sem vstavil Ubuntu - tokrat 9.04. Tu pa mi najde Visto, od koder lahko uvozim nastavitve in dokumente. Res pa je, da piše "This computer has no OS on it". Nevem zakaj mi v naslednjem koraku izpiše "Documents and settings to migrate: Windows Vista (loader)". Lahko kdo to pojasni?
Linuxa še nisem namestil, ker zdaj nimam časa. Bom poskusil še z Ubuntu 9.10 pa sporočim stanje še tam. Zaenkrat me zanima samo tisto glede viste, če kdo ve napamet oziroma če lahko kdo preveri na svojem rač.

Robocop1 ::

Sem zadevo že uštimal. Zdaj sem dal začasno gor Ubuntu 9.04 (ki ga lahko še vedno upgrejdam) in dela OK, tako kot je delalo prej. Vsem hvala za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namestitev GRUB-a

Oddelek: Operacijski sistemi
161984 (1747) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999134597 (97483) Icematxyz
»

Narobe inštaliran boot sector, kaj naj storim? HITRO, če se da :D

Oddelek: Pomoč in nasveti
22979 (641) Spajky
»

Izšel Ubuntu 9.10 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
35729126 (19828) Gandalfar
»

Ubuntu Karmic Alpha 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
528382 (5946) poweroff

Več podobnih tem